10 cele mai bune servere TFTP gratuite pentru Windows, Linux și Mac

10 cele mai bune servere TFTP gratuite pentru Windows, Linux și Mac

Există o mare varietate de Protocoale de transfer de fișiere (FTP) folosită astăzi pe internet. Una dintre cele mai de bază și, prin urmare, cea mai utilizată pentru a efectua transferuri de fișiere cu un nivel scăzut, este FTP banal sau Protocol de transfer de fișiere banale (TFTP). În acest articol, vom acoperi primele 10 cele mai bune servere TFTP atât pentru sistemele Windows cât și pentru Linux.

TFTP este esențial pentru menținerea corecțiilor și configurațiilor dispozitivului încorporat și va fi în jur pentru mult timp. Protocolul se găsește frecvent pe dispozitive precum routere, streamere media și telefoane mobile. Este principala modalitate prin care fișierele de firmware sunt împinse către aceste dispozitive pentru a le actualiza sau a le corela. FTP-ul este mai frecvent utilizat pentru internet, iar SFTP-ul mai sigur crește în popularitate pentru transferurile de fișiere sigure pe internet.

Mai multe detalii despre fiecare dintre instrumentele selectate pentru acest articol de mai jos, dar dacă aveți timp doar pentru un rezumat rapid, iată cele mai bune servere TFTP gratuite:

 1. SolarWinds Server TFTP gratuit (DESCARCARE GRATUITĂ) - Acest instrument rulează pe Windows și include un blocaj IP-range și poate transfera fișiere cu dimensiuni de până la 4 GB.
 2. Utilitarul Windows TFTP - Server TFTP gratuit ușor, cu avantajul de a fi rapid la transferul fișierelor mici.
 3. TFTPD32 - Un pachet de monitoare de rețea utile care include un monitor DHCP server, un monitor DNS și un server Syslog, precum și un server TFTP..
 4. Server gratuit TFTP WhatsUp - Frontend cu aspect inteligent care interfață cu un server TFTP eficient.
 5. server TFTP haneWIN - Server TFTP pe 32 de biți și 64 biți pentru mediile Windows care pot fi restricționate în operațiuni la adresa IP sau directorul.
 6. WinAgents - server TFTP mic pentru Windows cu posibilitatea de a gestiona folderele de fișiere virtuale.
 7. Spiceworks TFTP - Spiceworks este un sistem de gestionare a rețelei acceptat de anunțuri și acest server TFTP face parte din acesta.
 8. atftpd - Utilitatea liniei de comandă Linux, care transferă rapid fișiere, dar nu are securitate.
 9. tftpd-hpa - Sistem lin TFTP linie de comandă liniară.
 10. server TFTP macOS - Server TFTP linie de comandă simplă pentru macOS.

Ce este TFTP?

Sesiunile actuale de FTP acceptă o mulțime de comenzi diferite. În timp ce se conectează la un server FTP, utilizatorii pot, de obicei, lista, șterge, redenumi, încărca sau descărca fișiere și schimba directoare. În schimb, TFTP oferă doar posibilitatea de a încărca sau descărca un fișier și folosește UDP peste IP în loc de stiva TCP / IP mai standard. Protocolul nu este capabil să permită funcționalități mai avansate, dar compensează prin utilizarea metodei de blocare a toleranței la erori care îl face extrem de fiabil. Datorită acestei funcționalități limitate, serverele TFTP pot avea o amprentă extrem de mică atât pe disc, cât și în memorie, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în dispozitive încorporate.

Atenție: TFTP are o securitate zero. Nu există un concept de conturi de utilizatori, astfel încât oricine se va putea conecta la serverul TFTP. Asigurați-vă că mașina dvs. de server este securizată în alt mod, cum ar fi cu un firewall sau prin limitarea interfețelor de rețea pe care ascultă serverul.

Linux este departe și cel mai obișnuit sistem de operare pe tipul de dispozitive în care este posibil să întâlniți un server TFTP. Dar există și un ecosistem bogat de dispozitive Windows și macOS care rulează firmware-ul (gândiți-vă la Apple TVs și Microsoft Surface pentru câteva exemple).

Vezi si:

 • Cele mai bune servere SCP
 • Cele mai bune servere SFTP

Cele mai bune servere TFTP gratuite pentru Windows

Unele dintre considerentele pe care le-am făcut la alegerea instrumentelor pentru această listă au fost fiabilitatea, ușurința de configurare și utilizare, documentația și suportul suficient și robustetea instrumentelor în diverse industrii.

1. Server TFTP SolarWinds (DESCARCARE GRATUITĂ)

Serverul TFTP oferit de SolarWinds este o versiune gratuită 100%, care rulează doar pe Windows. Nu este un proces care expiră. Dacă oferă funcționalități de bază, cum ar fi blocarea IP-range și poate transfera fișiere cu dimensiuni de până la 4 GB. Funcționează ca un serviciu Windows, ceea ce facilitează gestionarea cu instrumente Windows native.

SolarWinds-tftp-server

MAI MULTE INFORMAȚII PE SITE-UL OFICIAL SOLARWINDS:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

ALEGEREA EDITORILOR

Configurarea este simplă, iar serverul TFTP SolarWinds acceptă transferuri simultane și posibilitatea de a autoriza doar IP-uri specifice. Este o descărcare complet gratuită.

Descarca: Descărcare GRATUITĂ pe SolarWinds.com

Site-ul oficial: www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

Sistem de operare: ferestre

2. Utilitatea Windows TFTP

Utilitarul Windows TFTP este un server TFTP cu ochi goi pentru Windows. Este extrem de mic și nu are aproape opțiuni de configurare. Pe de o parte, asta permite utilitatea să fie foarte mică și rapidă. Pe de altă parte, înseamnă că nu puteți specifica anumite configurații de bază, cum ar fi interfața de rețea care se leagă. Dimensiunea mică provine dintr-o dependență de cadrul .NET. Însă, dacă nu aveți deja .NET framework instalat pentru o altă aplicație, poate rezulta o amprentă de instalare grea, astfel încât acest utilitar să nu fie optim pentru fiecare caz de utilizare.

În plus, vine cu o clasă .NET pe care dezvoltatorii o pot utiliza pentru a încorpora TFTP în propriile lor aplicații.

WindowsTFTPUtility

3. TFTPD32

Tftpd32 este un server TFTP open source foarte popular pentru Windows. Nu este doar un server elegant TFTP, dar și șuruburi pe unele alte funcții. Lista de funcții suplimentare include un server DHCP, un server DNS, un server SNTP (timp) și un server syslog, astfel încât vă va ajuta să gestionați și adresele IP. Este destul de dificil să creezi un scenariu în care să ai nevoie de acel set de funcții specifice într-o singură aplicație, dar utilizarea unuia sau a două pe lângă un server TFTP poate satisface o anumită nevoie.

Și nu vă faceți griji, există și o versiune pe 64 de biți.

working_tftpd32

4. Server gratuit TFTP WhatsUp

Serverul WhatsUP TFTP este un produs de la IPSwitch. Serverul TFTP este orientat către ingineri de rețea care trebuie doar să obțină fișierele unde aparțin cu cât mai puțin deranj. WhatsUp este un instrument gratuit, nu un proces. Aproape că nu există documentație disponibilă pe serverul gratuit TFTP WhatsUp, astfel încât este greu de stabilit care sunt cazurile de utilizare care pot fi cele mai potrivite.

whatsupfree

5. server TFTP haneWIN

Serverul TFTP haneWIN este un server TFTP pe 32 de biți și pe 64 de biți, care rulează pe Windows XP / VISTA / 20xx (servere) / 7/8/10. Se rupe puțin din modelul TFTP, prin susținerea controalelor de acces, care nu fac parte nativ din TFTP. Acest server TFTP poate restricționa adresele IP pentru a permite doar descărcarea sau încărcarea și accesul la directoarele serverului. O caracteristică interesantă este că poate fi rulată complet și pe linia de comandă, ceea ce o face foarte utilă pentru acțiunile scriptate. De asemenea, include un client TFTP care rulează ca DLL. HaneWIN Software produce, de asemenea, un server DHCP care are un server TFTP integrat.

hanewin-tftp

6. WinAGENTI

Suita de software WinAgents include un server TFTP robust care rulează pe Platforma: Windows 2000 (server), XP, 2003 (server), Vista, Windows 7 și 2008 (server). De asemenea, acceptă platforme pe 64 de biți, deși face acest lucru rulând un serviciu pe 32 de biți. Are unele controale de acces limitate, cum ar fi accesul la fișier bazat pe IP și folosește doar un singur port UDP, ceea ce face implementarea în spatele unui firewall mai ușor de gestionat. O caracteristică foarte utilă a WinAgents este suportul pentru dosarele de fișiere virtuale. Aceasta înseamnă că puteți crea foldere care par să existe pentru utilizatorii TFTP, dar nu trebuie să existe în realitate pe discul serverului. Această caracteristică poate facilita organizarea fișierelor, ceea ce este notoriu dureros cu TFTP tradițional.

WinAgents-tftp

7. Server TFTP Spiceworks

Serverul TFTP Spiceworks este axat pe gestionarea rețelei. Menținerea tuturor dispozitivelor la zi, precum și asigurarea tuturor configurațiilor standard în cadrul organizației pentru fiecare router și switch, poate fi dificil. Serverul TFTP Spiceworks vă poate ajuta să mențineți toate dispozitivele care rulează firmware-ul curent și se configurează cu efort minim. Una dintre caracteristicile suplimentare Spiceworks este capacitatea de a compara configurațiile rețelei cot la cot cu backup-urile existente pentru a localiza rapid dispozitivele care rulează software depășit. Aceste idei mici pot ajuta la identificarea rapidă a comportamentului necinstit în segmentele de rețea.

Spiceworks-tftp

Servere Linux TFTP

Există o varietate de servere TFTP disponibile pentru majoritatea distribuțiilor Linux. Unul popular este serverul Advanced TFTP care vine într-un pachet numit atftpd. „D” la sfârșitul multor pachete Linux înseamnă demon, care este un termen asemănător Unix pentru o aplicație care rulează în fundal. Un demon Linux este similar cu un serviciu Window. Serverul ATFTP acceptă multicast și este multithreaded ceea ce îl face un pic mai flexibil de implementat în instalații de rețea non-standard. Utilizați apt-get sau yum pentru a-l instala, în funcție de distribuția Linux.

8. atftpd

$ sudo apt-get install atftpd
Citirea listelor de pachete ... Gata
Construirea arborelui dependenței
Citirea informațiilor de stare ... Gata
Următoarele pachete NOU vor fi instalate:
atftpd

Veți găsi fișierul de configurare redus pentru atftpd în `/ etc / default / atftpd. Configurați câteva opțiuni rapide, cum ar fi ce porturi să ascultați și dacă să rulați ca un demon sau prin inet.d și sunteți gata să mergeți.

$ pisica atftpd
USE_INETD = true
OPTIONS ="--tftpd-timeout 300 - retry-timeout 5 - port-transmisie 1758 - mcast-addr 239.239.239.0-255 --mcast-ttl 1 --maxthread 100 --verbose = 5 / srv / tftp"

Veți avea nevoie de un client TFTP. Există multe, dar clientul atftp este o soluție rapidă și ușoară de linie de comandă. Pentru a instala este, utilizați apt-get install atftp. Apoi conectați și încărcați un fișier:

$ atftp 192.168.2.146
tftp> puneți fila goală
tftp> părăsi

Putem vedea că fișierul gol a fost încărcat pe calea specificată în fișierul de configurare / srv / tftp

$ ls -l / srv / tftp
-rw-rw-r-- 1 jdw jdw 0 5 nov 10:44 filef

9. tftpd-hpa

Un alt server TFTP popular pentru Linux este tftpd-hpa. Deoarece protocolul TFTP este atât de simplu, nu există avantaje evidente ale alegerii unui server TFTP peste altul. Cu toate acestea, din cauza dependențelor și deficiențelor de documentare, uneori un server va funcționa mai bine decât altul. Dacă nu puteți lucra cu atftpd, încercați tftpd-hpa.

$ sudo apt-get install tftpd-hpa
Citirea listelor de pachete ... Gata
Construirea arborelui dependenței
Citirea informațiilor de stare ... Gata
Următorul pachet a fost instalat automat și nu mai este necesar:
xinetd
Utilizați „sudo apt autoremove” pentru al elimina.
Pachetele sugerate:
pxelinux
Următoarele pachete NOU vor fi instalate:
tftpd-hpa

Veți găsi fișierul de configurare în / etc / default / tftpd-hpa:

$ cat / etc / default / tftpd-hpa
# / Etc / default / tftpd-hpa

TFTP_USERNAME ="tftp"
TFTP_DIRECTORY ="/ Var / lib / tftpboot"
TFTP_ADDRESS =": 69"
TFTP_OPTIONS ="--sigur"

Modificați setările după cum doriți, apoi porniți serverul cu ajutorul serviciului sudo tftpd-hpa restart.

10. server TFTP macOS

macOS are un server TFTP încorporat care nu va fi încărcat implicit. Cea mai ușoară modalitate de a face să funcționeze este să tastați pur și simplu `sudo launctl load -F / System / Library / LaunchDaemons / tftp.plist` și să furnizați parola atunci când vi se solicită. Puteți utiliza ceva de genul netstat pentru a confirma că rulează:

$ netstat -n | grep * .69
udp4 0 .69. *
udp6 0 .69. *

Serverul TFTP rulează acum pe portul 69 în așteptarea conexiunilor. Puteți utiliza orice client TFTP pentru a vă conecta la server și a încărca sau descărca fișiere. Pentru a opri serverul TFTP, utilizați pur și simplu comanda de descărcare:

sudo launctl descărcare -F /System/Library/LaunchDaemons/tftp.plist

Cuvinte finale

Deși TFTP nu include nicio procedură de securitate, această lipsă de securitate nu este unică în rândul sistemelor de administrare în rețea. DHCP și SNMPv2 implementat pe scară largă nu includ măsuri de securitate. Asigurați-vă că implementați doar TFTP pe o rețea privată securizată.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 26

Adblock
detector