11 cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server pentru 2020

11 cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server pentru 2020

Servere sunt unele dintre cele mai importante resurse dintr-o rețea, iar popularitatea răspândită a serverelor SQL a făcut din instrumentele de monitorizare SQL Server o condiție necesară pentru întreținerea rețelei pe termen lung. Utilizarea unui instrument de monitorizare a serverului pentru a urmări starea de sănătate a unui server vă poate oferi informațiile necesare pentru a rezolva problemele de performanță. Pe termen lung, problemele legate de performanță în bud vor menține rețeaua funcțională.

Trecerea în considerare a importanței instrumentelor de monitorizare SQL Server poate duce la performanțe în cel mai bun caz și la întreruperi complete în cel mai grav caz. Prin prisma monitorizării serverului poate fi determinat un server să coboare și să coste mulți bani organizațiilor. Utilizarea instrumentului de monitorizare SQL Server este singura modalitate de a vă proteja serverele împotriva unei defecțiuni costisitoare a sistemului. În acest articol, vom analiza cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server pentru 2019.

Iată cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server:

  1. SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server (GRATUIT) - Acest instrument pentru Windows Server monitorizează serverele SQL Server, MySQL, Oracle, DB2, SAP ASE și Cloud dintr-o locație centralizată.
  2. SentryOne SQL Sentry (GRATUIT) - Cu peste 100 de condiții de alertă, acest instrument vă ține la curent cu problemele serverului SQL.
  3. Software de monitorizare SQL Paessler PRTG (GRATUIT) - Un monitor de rețea, server și aplicație care examinează monitorizarea performanțelor Microsoft SQL, Oracle SQL, MySQL și PostgreSQL.
  4. Controlul bazelor de date dbWatch Un monitor de bază de date specializat care oferă un front end unificat pentru toate instanțele bazei de date. Se execută pe Windows, Mac OS și Linux.
  5. Manager de diagnosticare SQL Idera - Acest instrument monitorizează bazele de date SQL în medii fizice și virtuale, inclusiv procesorul serverului, memoria, hard disk-ul și utilizarea rețelei.
  6. Auditul Lepide SQL Server - Un pachet de audit de server pentru monitorizarea instanțelor SQL care rulează pe Windows și Windows Server.
  7. Instrumente electrice SQL - Soluție ușoară de monitorizare SQL fără agent, care acoperă serverele de baze de date Oracle SQL Server, Informix și Sybase.
  8. Red-Gate SQL Monitor - Acest instrument are 40 de alerte preconfigurate pentru a monitoriza utilizarea resurselor de memorie, procesor ridicat, spațiu pe disc, erori SQL și probleme de performanță de interogare..
  9. Monitor dbForge - Descoperiți utilizarea procesorului, utilizarea memoriei, activitatea discului și latența IO cu acest instrument.
  10. Monitor SQL Apex - Această utilitate monitorizează timpii de execuție a tranzacțiilor, raportul de înregistrare în cache-tampon, memoria disponibilă, utilizarea procesorului, speranța de viață a paginii, dimensiunea bazei de date și creșterea jurnalului.
  11. Spiceworks SQL Server Monitoring - Urmăriți valorile precum dimensiunea, conexiunea și viteza SQL Server cu acest instrument.

Cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server

Atunci când selectăm instrumentele pentru acest articol, am avut în vedere performanțele și caracteristicile fiecărui instrument, ușurința lor de utilizare, suportul și documentația lor, precum și robustetea utilizării într-o gamă largă de cazuri de utilizare a industriei..

1. Analizorul de performanță al bazei de date SolarWinds pentru SQL Server (GRATUIT TRIAL)

SolarWinds Database Database Analyzer

SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server a fost proiectat ca o soluție completă de monitorizare a serverului pentru rețelele moderne. Cu SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server puteți monitoriza SQL Server, MySQL, Oracol, DB2, SAP ASE, și servere Cloud dintr-o locație centralizată. Unul dintre accentele principale ale acestui produs este găsirea cauzei principale a defecțiunilor de performanță.

Utilizatorul are la dispoziție un motor de colectare a datelor pentru a vizualiza datele de utilizare a serverului brut. Aceasta include un grafic care detaliază modul în care performanța s-a modificat în timp, care poate fi vizualizată în cinci moduri unice (rezumat, Procesor, Memorie, Disc, și Reţea). Pentru a ajunge la cauza principală a problemelor de performanță, SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server vă permite să utilizați valori cum ar fi timp de asteptare, utilizatori, fișiere, și obiecte pentru a afla care este problema.

Ceea ce face ca SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server unul dintre cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server este faptul că are un cost redus pentru resursele de sistem. Aceasta înseamnă că puteți rula programul, având un impact minim asupra performanței rețelei.

SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server nu este doar scalabil, dar poate fi integrat și cu alte instrumente precum SolarWinds Server și aplicație Monitor și Monitor resurse stocare, ceea ce înseamnă că puteți extinde experiența de monitorizare pe baza propriilor cerințe. SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server pornește de la un preț de 1.995 USD (1.529 GBP). Este deasemenea o Proces gratuit de 14 zile.

Analizatorul de performanță al bazei de date SolarWinds pentru SQL Server Descărcați încercarea GRATUITĂ de 14 zile

2. SentryOne SQL Sentry (GRATUIT)

Imagine Sentry One SQL Dashboard

SentryOne SQL Sentry este un instrument care adoptă o abordare mai clasică în ceea ce privește monitorizarea SQL. Puteți utiliza acest instrument pentru vizualizați valorile performanțelor serverelor conectat la rețeaua dvs. și pentru a privi mai atent întrebările cu performanțe slabe. Poti de asemenea descoperi blocaje de stocare și resurse. Cu Analiza blocului SentryOne poti vizualizați toate procesele de blocare dintr-o perspectivă ierarhică astfel încât să puteți găsi mai rapid cauza rădăcină.

SentryOne SQL Sentry te ajută să rămâi în fața curbei cu peste 100 de condiții de alertăs. Poti personalizați mesajele de alertă pentru a afișa informațiile exacte pe care le doriți. Acesta este și un proces simplu, deoarece tot ce trebuie să faceți este să mergeți la panoul Condiție și să selectați condiția pe care doriți să o personalizați, apoi faceți clic pe Mesaj fila > Editați | ×. Toate mesajele sunt bazate pe XML.

Puteți cumpăra SentryOne SQL Sentry ca Licență și a Abonament. Licența poate fi achiziționată la un preț de 2.495 USD (1.912 £) și abonamentul poate fi achiziționat la un preț de 125 $ (95,80 £) pe lună. Este deasemenea o Proces gratuit de 14 zile de SentryOne SQL Sentry disponibile pe site-ul lor.

SentryOne SQL SentryDownload Încercare GRATUITĂ de 14 zile

3. Paessler Software de monitorizare SQL PRTG (TRIAL GRATUIT)

Imaginea monitorului de rețea PRTG

În continuare avem Software de monitorizare SQL Paessler PRTG, parte a PRTG suită, un monitor de rețea care oferă, de asemenea, o serie de caracteristici de monitorizare SQL. Cu acest instrument, puteți monitoriza Microsoft SQL, Oracle SQLMySQL, și PostgreSQL pentru semne de degradare a performanței. Acest proces este simplu, deoarece Software de monitorizare SQL Paessler PRTG are șabloane de senzori preconfigurate pentru toate cele mai populare baze de date.

Unii dintre senzorii care Software de monitorizare SQL Paessler PRTG vine echipat cu ieșire din cutie Senzor Microsoft SQL v2, Senzor Oracle SQL v2, MySQL v2 senzor, Senzor PostgreSQL, și Senzor ADO SQL v2. Fiecare dintre acești senzori are propria vizualizare unică și vă oferă valorile cheie referitoare la respectivul server. De exemplu, Senzor Microsoft SQL v2 vă indică timpul de execuție al solicitării, timpul de execuție al interogării, numărul de rânduri afectate și timpul de oprire.

În afara acestor instrumente unice de senzori, Software de monitorizare SQL Paessler PRTG de asemenea, are o serie de caracteristici suplimentare, cum ar fi notificările. Poti programă alerte pentru a determina când veți primi notificări pentru evenimente de performanță în serverele SQL. Odată declanșată o alertă, vi se va trimite un notificare prin e-mail sau mesaj. Dacă aveți PRTG Network Monitor App pe iOS și Android, atunci puteți primi și alerta acolo.

Software de monitorizare SQL Paessler PRTG este unul dintre cele mai bune monitoare SQL pentru dispozitivele Windows. Există o versiune freeware a Monitor de rețea PRTG care vă permite să monitorizați până la 100 de senzori fără costuri. De atunci, prețurile variază între 2.850 și 14.500 USD (2.185 - 11.117 £) în funcție de numărul de senzori pe care doriți. Cea mai ieftină versiune plătită este PRTG 1000 care oferă 1000 de senzori pentru 2.850 USD (2.185 GBP). Cea mai mare versiune este PRTG XL1 care oferă senzori nelimitați pentru 14.500 USD (11.117 £). Este deasemenea o 30 de zile de încercare gratuită de Software de monitorizare SQL Paessler PRTG pentru evaluare.

Software de monitorizare SQL Paessler PRTGDescarcă încercare GRATUITĂ pentru 30 de zile

4. Controlul bazei de date dbWatch

11 cele mai bune instrumente de monitorizare SQL Server pentru 2020

Controlul bazelor de date dbWatch pachetul nu face parte dintr-un server general mai larg sau monitor de aplicație. Este un sistem specializat de monitorizare a bazelor de date.

Acest instrument este capabil să monitorizeze mai multe baze de date simultan și nu este limitat să lucreze cu o singură marcă de baze de date. Instrumentul este capabil să monitorizeze SQL Server, Oracol, sybase, MariaDB, MySQL, și Postgres baze de date. De asemenea, nu are nicio problemă cu supravegherea coordonării clusterelor create cu Oracle și SQL Server. Aceasta este o soluție universală care poate monitoriza bazele de date bazate pe cloud gestionate de SQL Azure precum și implementări la fața locului, Poate trata chiar și medii hibride.

Mediul îți permite vizualizați date în direct la evenimentele bazei de date și aceste vizualizări pot fi accesate pe baza de date sau ca date agregate dintr-o selecție de baze de date sau toate bazele de date. Rapoartele pre-scrise care vin cu sistemul sunt, de asemenea, disponibile pentru a înregistra atât o bază de date individuală, fie în toate instanțele dvs..

Nu contează unde se află bazele de date pentru că dbWatch centralizează accesul la ele, indiferent dacă sunt la fața locului, în Cloud sau pe un site la distanță. Instrumentul este disponibil pentru toate dimensiunile întreprinderilor, grație unei structuri de prețuri scalabile. Cu toate acestea, dimensiunea minimă a licenței acoperă zece baze de date, deci probabil nu ar fi potrivit pentru întreprinderile foarte mici.

Software-ul pentru dbWatch este disponibil pentru descărcare și instalare pe ferestre, Mac OS, și Linux servere. Pachetul este disponibil pe trei niveluri de plan.

Cel mai mic dintre acestea, Esențiale dbWatch, vă va oferi monitorizarea SQL Server și va acoperi și orice alte implementări DBMS. Următorul plan, dbWatch Professional, include funcții de automatizare de întreținere și funcții de gestionare a licențelor SQL Server și Oracle. Pachetul de top, dbWatch Enterprise, are toate facilitățile celor două pachete inferioare, plus suport de cluster, monitorizarea securității prin Active Directory, descoperirea automată a bazelor de date și posibilitatea de a extrage date în format CSV pentru import în Excel. Puteți încerca dbWatch Essentials fără riscuri într-o încercare gratuită de 30 de zile.

5. Manager de diagnosticare SQL Idera

Manager de diagnosticare SQL Idera

Dacă sunteți în căutarea mai multor produse software specializate de monitorizare SQL, atunci Manager de diagnosticare SQL Idera este produsul pentru tine. Cu Manager de diagnosticare SQL Idera puteți monitoriza bazele de date SQL în medii fizice și virtuale. Puteți vedea informațiile de performanță pe CPU CPU, memorie, Hard disk, și utilizarea rețelei. Cu aceste informații, puteți vedea dacă un server întâmpină dificultăți.

Pentru a beneficia la maxim de acest program, este foarte probabil să aveți nevoie de SQL Query Tuner suplimentar. Acest supliment vă ajută să descoperiți și să diagnosticați interogări SQL cu performanțe slabe. Face acest lucru prin crearea unei reprezentări grafice a datelor, astfel încât să puteți vedea ce se întâmplă mai clar.

Alertele predictive este una dintre cele mai utile caracteristici oferite de Monitor de diagnosticare SQL Idera. Poti configurați pragurile personalizate pentru o alertă astfel încât să primiți o notificare odată ce această condiție de declanșare se întâmplă. Acest produs vă oferă, de asemenea, recomandări ale experților, astfel încât, odată ce apare o problemă, puteți rula un script automat pentru a rezolva problema. Există, de asemenea, ghiduri specifice și conținut online care să vă ajute să rezolvați problemele de performanță pe măsură ce apar.

Manager de diagnosticare SQL Idera este disponibil pentru Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2008 SP2Windows 7, Windows Server 2008 R2, Server 2012, Windows 8, Windows 8.1Server 2012 R2, Windows 10, și Windows Server 2016. Puteți achiziționa o singură licență a Idera SQL Diagnostic Manager pentru 1.996 USD (1.530 GBP). Este deasemenea o Proces gratuit de 14 zile.

6. Auditul Lepide SQL Server

Auditul Lepide SQL Server

Auditul Lepide SQL Server oferă o experiență solidă de auditare a serverului pentru monitorizarea instanțelor SQL. Cu Auditul Lepide SQL Server toate modificările aduse configurației din Utilizatori SQL, permisiuni, declanșatoare, baze de date, și Conectări sunt salvate ca date de audit. Acest lucru este excelent pentru a urmări modul în care configurațiile SQL se schimbă în timp și pentru a ține la curent ceea ce se întâmplă.

 Auditul Lepide SQL Server platforma vă permite, de asemenea, să monitorizați starea de sănătate a serverelor SQL conectate. Auditul Lepide SQL Server monitorizează serverele și vă oferă date despre folosire, Utilizarea procesorului, conexiuni, și ratele de eroare. Dacă un server coboară, atunci veți fi anunțat printr-o alertă. Alertele sunt trimise ca actualizări ale consolei, e-mailuri, și Notificări din aplicația LepideAuditor.

Poti descarca Auditul Lepide SQL Server pe Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, și Windows Server 2016. Dacă doriți să știți prețul Monitorizare Lepide SQL Server atunci va trebui să contactați direct echipa de vânzări. Lepide, de asemenea, a încercare gratuită a acestui software.

7. Instrumente electrice SQL

Imaginea instrumentelor electrice SQL

Instrumente electrice SQL este un soluție de monitorizare SQL fără agent adică să fie cât mai ușor posibil. Cu Instrumente electrice SQL puteți monitoriza Oracle SQL Server, Informix, și servere de baze de date Sybase cu un impact minim asupra resurselor serverului. Impactul este redus la minimum deoarece software-ul folosește adulmecarea pachetelor pentru a analiza performanțele serverului.

Datele utilizate de Instrumente electrice SQL include timp de raspuns, IP de destinație, aplicație IP sursătimpul de începere, Sfârșitul timpului, Bază de date, rândurile s-au întors, octeți trimiși, și pachete trimise. Acesta este un corp important de date care vă oferă tot ceea ce aveți nevoie pentru a examina performanța unei baze de date.

Unul dintre domeniile cheie care Instrumente electrice SQL se concentrează asupra este cibersecuritatea. Acest instrument a fost conceput pentru a preveni atacurile cibernetice cu Analiza comportamentală SQL avansată și Analiza comportamentului entității utilizatorului (UEBA). Când un atacator încearcă să îți încalce rețeaua, acești doi vor recunoaște amenințarea și o vor opri imediat. Asta face Instrumente electrice SQL o soluție bună pentru securizarea serverelor dvs., cât și monitorizarea acestora.

Per total Instrumente electrice SQL este un produs care ar trebui luat în considerare de orice organizație care dorește să combine o soluție de monitorizare a performanței cu capacități suplimentare de securitate cibernetică activată ferestre. Pentru a vizualiza prețul de Instrumente electrice SQL va trebui să contactați direct echipa de vânzări. Poti solicitați un proces gratuit.

8. Red-Gate SQL Monitor

Redgate monitorul SQL

Red-Gate SQL Monitor este o soluție de monitorizare SQL care oferă una dintre cele mai moderne experiențe de monitorizare din această listă. Red-Gate SQL Monitor îți oferă un Prezentare globală care vă permite să vizualizați sănătatea serverelor conectate dintr-o fereastră. Această vedere arată a afișare codată de culoare a stării de sănătate a serverului în întreaga rețea. În cazul în care un server este dezactivat, acesta va deveni roșu cu un mesaj de eroare. Mesajele de eroare includ o notificare de genul „Interogare pe termen lung. Ponderea de la 4:22 ”.

Red-Gate recunoaște că, chiar și prin această viziune globală, este dificil să urmărești o rețea live, motiv pentru care au propria lor sistem de alerte. sistemul de alerte este livrat cu 40 de alerte preconfigurate și poate fi, de asemenea, personalizat pentru a vă trimite alerte odată ce a fost depășit un anumit prag. Puteți seta praguri pentru utilizarea resurselor de memorie, procesor înaltspatiu pe discErori SQL, și probleme de performanță de interogare.

Unul dintre cele mai vizibile lucruri despre acest produs este cât de clare și curate sunt graficele și afișajele vizuale. Acest lucru facilitează monitorizarea rapidă a stării dvs. de server. Există, de asemenea, un modul de raportare pe care îl puteți utiliza pentru a descompune în continuare datele dvs. pentru analize viitoare. Poti export rapoarte în PDF și programați-le pentru a vă fi trimise prin e-mail în viitor.

În organizațiile în care vizibilitatea de sus în jos pe o mulțime de servere diferite este vitală, Red-Gate SQL Monitor este o alegere excelentă. Vizualizarea globală vă va oferi acea experiență principală de monitorizare a tabloului de bord care vă va ține la curent cu tot ce se întâmplă. Pentru a vedea prețul, trebuie să solicitați o ofertă de pe site-ul companiei. Puteți evalua software-ul lor pe un Proces gratuit de 14 zile.

9. dbForge Monitor

Monitorul dbforge

Monitor dbForge este un instrument de monitorizare SQL pentru Windows care oferă o experiență simplă și contemporană de monitorizare SQL. Monitor dbForge cuie absolut perspectiva de sus în jos cerută de o rețea mai mare, cu o filă Prezentare generală dedicată. În fila Prezentare generală, puteți vedea parametrii cheie cum ar fi Utilizarea procesorului, utilizarea memoriei, activitatea discului, și IO latență.

Dacă doriți să aprofundați mai mult în citit și scrieți pentru fișierele de baze de date individuale, puteți utiliza fila IO Data. Prin fila Date IO, puteți vizualizați citirile totale ale datelor și scrieri, latență, și număr de operații de intrare / ieșire. În mod similar, Stare statistici fila este concepută special pentru a vă spune timpul de așteptare și sarcinile de așteptare pentru a vă ajuta să identificați resursele care afectează negativ performanța serverului.

În ceea ce privește întrebările, Monitor dbForge are propria Analizor de performanță de interogare SQL pentru a păstra filele privind optimizarea resurselor. Analizor de performanță de interogare SQL se uită la întrebările care consumă resurse care copleșesc sistemul, astfel încât acesta să nu poată face față întregului volum de muncă. Puteți vedea textul de interogare și datele de profilare a interogării, astfel încât să le puteți rescrie pentru a vă sprijini mai bine serverul.

În întregime, Monitor dbForge este instrumentul ideal pentru utilizatorii care doresc să vizualizeze metrici aprofundate fără a se baza pe prea multe afișaje complexe. Pentru a rula Monitor dbForge ai nevoie Microsoft SQL Server Management Studio 2012, 2014, 2016, sau 2017. De asemenea, trebuie să aveți instalat .NET Framework 4.5.2. Poti descărcați gratuit dbForge Monitor.

10. Monitor SQL Apex

Monitor ApexSQL

Monitor SQL Apex este un instrument de monitorizare SQL Server care vă permite să identificați și să depanați pentru performanțe slabe. Puteți monitoriza valori cum ar fi cele mai lungi tranzacții în derulare, raport tampon de cache tampon, memorie disponibilă, utilizarea procesorului, speranța de viață a paginii, dimensiunea bazei de date, și cresterea jurnalului. Această informație este prezentată în grafice mici. Acestea pot fi puțin mai dificil de utilizat decât graficele de alte programe software, dar sunt totuși pasabile.

Monitorizarea interogărilor este ceva pentru care Monitor SQL Apex oferă suport complet. De exemplu, puteți captura timpii de așteptare a interogărilor pentru interogări individuale și de blocare. Poti de asemenea vizualizați performanța interogării istorice să caute zone în care performanța este deosebit de slabă.

Cel mai interesant aspect al Monitor SQL Apex este abilitatea de a crea valori personalizate. Poti creați și măsurați propriile dvs. valori personalizate în conformitate cu nevoile mediului dumneavoastră de monitorizare. Pentru a face acest lucru, trebuie să introduceți numele metricii dvs. personalizate, o scurtă descriere și o categorie, unitate, urmată de textul de interogare..

Monitor SQL Apex operează pe un model de prețuri per instanță. Într-un exemplu, prețul este de 499 USD (382 GBP), dar dacă cumpărați două până la patru, aceasta scade la 399 USD (305 £). Achiziționarea pentru cinci până la nouă instanțe devine 349 USD (267 £) pe instanță și 299 USD (229 £) când cumpărați pentru 10-19 instanțe. Puteți cumpăra, de asemenea, pentru peste 20 de instanțe, dar va trebui să contactați direct echipa de vânzări. Este deasemenea o încercare gratuită disponibil pentru descărcare.

11. Spiceworks Monitorizare SQL Server

Spiceworks SQL Server Monitoring

Spiceworks SQL Server Monitoring este un instrument gratuit de monitorizare a serverului care este popular printre întreprinderile mai mici. Cu Spiceworks SQL Server Monitoring puteți urmări valori cum ar fi Dimensiunea SQL Server, conexiune, și viteză. Dacă doriți să monitorizați starea serverelor conectate, trebuie să nu vă uitați mai departe de această platformă. tabloul de bord este complet personalizabil și puteți crea widget-uri pentru a monitoriza exact infrastructura dorită.

Odată ce datele au fost trase dintr-un server, acestea pot fi vizualizate diagrame și grafice personalizabile. Acest lucru este util în special pentru a vedea cum s-au schimbat performanțele unui server în timp. Monitorizarea serverelor pe o perioadă mai lungă de timp vă permite să vedeți semnele de degradare a performanței mai devreme.

Organizații care caută un produs ușor, dar bine proiectat Monitorizare SQL Server experiența ar fi greu pentru a merge greșit cu Spiceworks SQL Server Monitoring. Poti descarca Spiceworks SQL Server Monitoring instrument gratuit.

Cea mai bună comparație cu instrumentele de monitorizare SQL Server: Verdictul

Asta încheie aspectul nostru asupra celor mai bune instrumente de monitorizare SQL pentru 2018. Dintre toate instrumentele menționate în această listă vă recomandăm SolarWinds Database Database Analyzer pentru SQL Server și SentryOne SQL Sentry. Fiecare dintre aceste instrumente oferă o experiență de monitorizare a sănătății serverului care poate funcționa bine în orice mediu de dimensiune. Funcția de descoperire automată a primului face din acest proces un proces deosebit de simplu.

Indiferent care sunt preferințele dvs., vă recomandăm să încercați o serie de încercări gratuite înainte de a face o achiziție. Dacă lucrați într-o rețea mică, atunci este ideal să încercați un instrument de genul Software de monitorizare SQL Paessler PRTG din cauza versiunii sale freeware. Cel mai important este să găsiți un produs cu care vă monitorizați confortabil înainte de a face o achiziție. La sfârșitul zilei, confortul dvs. cu programul va determina cât de eficient va fi atunci când îl utilizați zilnic.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector