Cel mai bun monitor de lățime de bandă – Instrumente gratuite pentru a analiza utilizarea traficului de rețea

Monitorizarea lățimii de bandă

Ce este monitorizarea lățimii de bandă și de ce este importantă?

Monitorizarea lățimii de bandă este practica măsurării lățimii de bandă disponibile pe o rețea locală (LAN) sau o rețea de suprafață largă (WAN).

Un monitor de lățime de bandă va oferi informații în timp real despre utilizarea în rețeaua dvs., astfel încât să puteți gestiona proactiv orice limite, dar cel mai important să identificați cârligii de lățime de bandă din rețeaua dvs., care ar putea indica alte probleme, cum ar fi o intruziune a rețelei.

Acoperim fiecare dintre următoarele instrumente în profunzime mai jos, dar în cazul în care aveți un timp scurt și doriți un rezumat, iată lista noastră cu cele mai bune instrumente de monitorizare a lățimii de bandă:

  1. SolarWinds Monitor în lățime de bandă în timp real (DESCARCARE GRATUITĂ) - Un pachet gratuit de instrumente care utilizează NetFlow, J-Flow și sFlow pentru a înregistra tiparele de trafic și a captura pachete..
  2. Paessler PRTG Network Monitor (PROB GRATUIT) - Instrumentul PRTG conține un număr mare de senzori, printre care monitoarele NetFlow și sFlow.
  3. SoftPerfect NetWorx - Gratuit timp de 30 de zile, acest instrument pentru Windows, Mac OS și Linux ar fi perfect pentru monitorizarea rețelelor mici.
  4. Monitor Manipulare lățime de bandă - Parte dintr-o suită de instrumente de monitorizare a infrastructurii, acest utilitar folosește mesageria NetFlow pentru a examina traficul de rețea.
  5. ntopng - Cu o ediție gratuită a comunității, acest monitor de rețea open source folosește nProbe pentru a aduna informații despre fluxul de trafic.
  6. WhatsUp Gold - Un instrument de monitorizare a rețelei care se instalează pe Windows și poate fi extins de un modul specializat de analiză a traficului de rețea.

De ce să monitorizăm lățimea de bandă pe internet?

Dacă executați o rețea WAN cu multă interacțiune între site-uri, dacă integrați serviciile Cloud în infrastructura IT sau dacă site-ul principal de afaceri este site-ul dvs., monitorizarea lățimii de bandă trebuie să acopere performanța internetului, precum și utilizarea lățimii de bandă a rețelei..

Fără îndoială, aveți un plan de servicii cu un furnizor de internet pentru a vă conecta afacerea împreună în întreaga lume și pentru a comunica cu furnizorii și clienții. Este posibil să fi ales un plan care nu vă oferă suficientă lățime de bandă. Veți descoperi această situație doar atunci când monitorizați consumul de lățime de bandă pe conexiunile dvs. de internet.

De ce să folosiți un instrument de monitorizare a traficului de rețea?

ISP-ul tău promite să-ți ofere o conductă fiabilă către Internet cu un anumit volum; instalarea dvs. de rețea aleasă este proiectată pentru a oferi un anumit nivel de serviciu în cadrul instalației dvs. Vă obțineți lățimea de bandă și disponibilitatea preconizată, sau ceva nu reușește să furnizați? Traficul neașteptat consumă lățimea de bandă pe care o obțineți?

Instrumentele care monitorizează traficul de rețea și lățimea de bandă pot folosi diverse tehnologii. O gazdă poate observa toate pachetele care trec pe lângă o anumită interfață de rețea (adică captarea de pachete). Majoritatea dispozitivelor de rețea gestionate - și gazdele - acceptă SNMP și astfel pot fi solicitate pentru a obține statistici de performanță.

Monitorizarea lățimii de bandă se concentrează pe capacitatea disponibilă a echipamentelor de rețea și pe cantitatea acelei capacități ocupate de trafic. Puteți extinde vizibilitatea în continuare obținând o defalcare a volumului de trafic pe aplicație sau după sursă și destinație, la locul unde se află adevărații lățimi de bandă.

Statistici de trafic în rețea

Trebuie să urmăriți consumul de lățime de bandă al fiecărui link din rețeaua dvs., nu doar disponibilitatea generală a lățimii de bandă. O legătură poate fi congestionată, în timp ce altele păstrează capacitatea de rezervă. Adăugarea pe lățimea de bandă suplimentară pentru a atenua supraîncărcarea pe o singură legătură poate provoca trecerea suplimentară și supraîncărcarea altor legături. Această legătură congestionată poate ascunde subaprovizionarea lățimii de bandă în alte zone ale rețelei.

Dacă dispozitivele dvs. de rețea acceptă un protocol de monitorizare a traficului precum NetFlow sau sFlow, acestea pot publica date despre trafic pe instrumentul dvs. de monitorizare. Pentru mai multe despre aceste tehnologii, consultați Introducere în analiza traficului în Cele mai bune analizoare și colectoare NetFlow gratuite pentru Windows și NetFlow vs sFlow: Care este diferența și care este mai bună?

Instrumente de monitorizare a lățimii de bandă a rețelei

Ce instrumente de monitorizare a lățimii de bandă a rețelei sunt potrivite pentru dvs. Există mai multe considerente atunci când se efectuează o comparație a instrumentelor de monitorizare a rețelei. Unul dintre factori este ce tehnologii de monitorizare suportă hardware-ul dvs. instalat (de exemplu, acceptă SNMP? NetFlow? SFlow?). Unul este dimensiunea și complexitatea rețelei dvs.; un instrument simplu care se potrivește perfect pentru un birou mic este complet inadecvat pentru o rețea mare sofisticată. Aici vom analiza cele mai populare și bogate funcții instrumente de monitorizare a lățimii de bandă gratuite, care vă pot oferi date în timp real pe rețeaua dvs. și pe utilizarea de lățime de bandă pe internet.

Instrumentele de monitorizare care vă permit să efectuați un test de lățime de bandă la cerere oferă funcții analitice. Rezolvarea problemelor de lățime de bandă este imposibilă fără posibilitatea de a colecta și stoca traficul de rețea.

Cerințe de monitorizare a lățimii de bandă

Aveți nevoie de un instrument care să vă poată monitoriza rețeaua în timp ce sunteți ocupat cu alte sarcini. Pentru a obține acel nivel de serviciu de pe monitorul de lățime de bandă, asigurați-vă că alegeți un instrument care este capabil să verifice dacă nivelurile de trafic se apropie de disponibilitatea dvs. completă de lățime de bandă și vă trimit alerte. Rapoartele care pot fi programate la toate orele zilei vă vor ajuta, de asemenea, să urmăriți utilizarea lățimii de bandă 24/7.

Caracteristicile analitice din instrumente vă ajută să vă planificați cerințele de capacitate atât pentru a răspunde cererii curente, pentru a ține cont de creșterile trendului în trafic, cât și pentru a furniza servicii suplimentare atunci când vi se solicită.

Dacă instrumentul ales pentru lățimea de bandă poate salva traficul colectat într-un fișier, deschide fișiere și date despre trafic într-un vizualizator, atunci puteți începe să observați modelele de trafic în timp. Vizualizatoarele care includ capacități de filtrare, sortare și etichetare vă vor permite să identificați sursele problemelor de capacitate de lățime de bandă. Instrumentele analitice care au reprezentări grafice sofisticate pentru date și formate complete de raportare vă vor permite să comunicați probleme și soluții părților interesate din organizația dvs. și să luați decizii de colaborare.

Cele mai bune monitoare pentru lățimea de bandă

Am luat în considerare toate cerințele de mai sus și am compilat recomandări cu privire la software-ul pe care ar trebui să îl luați în considerare atunci când sunteți pe piață pentru un monitor de lățime de bandă. Există multe monitoare grozave disponibile în acest moment, dar nu veți avea suficient timp pentru a le verifica. Așadar, am scris acest ghid pentru a reduce timpul pe care trebuie să-l petreci investigând software-ul nou pentru întreprinderea ta.

1. SolarWinds Monitor în lățime de bandă în timp real - DESCARCARE GRATUITĂ DE BUNȚĂ

SolarWinds realizează o suită de produse oferind suport complet pentru monitorizarea și gestionarea rețelei. Analizatorul lor de trafic NetFlow în timp real oferă date utile despre lățimea de bandă pentru dispozitivele care acceptă NetFlow; am discutat despre acest instrument într-o postare anterioară cu privire la cei mai buni analizatori și colecționari NetFlow gratuite. Aici ne vom concentra pe un alt instrument gratuit de la SolarWinds, Monitorul de lățime de bandă în timp real.

Monitorul de lățime de bandă în timp real al SolarWinds rulează pe Windows. Utilizează SNMP pentru a sonda mai multe interfețe de rețea în timp real pentru statisticile lor de trafic și afișează vizual starea unei interfețe alese grafic.

SolarWinds RTBM: Lista interfețelor descoperite care pot fi monitorizate

Figura 1: Lista interfețelor descoperite care pot fi monitorizate

După ce ați furnizat adresa IP și parametrii SNMP pentru dispozitiv sau gazdă, Monitorul de lățime de bandă în timp real listează interfețele de acolo și datele de bază despre acestea.

SolarWinds RTBM: Afișare grafică a utilizării unei interfețe

Figura 2: Afișare grafică a utilizării unei interfețe

Selectarea uneia dintre interfețe vă oferă un afișaj grafic al utilizării lățimii de bandă pe acea interfață.

SolarWinds RTBM: Setarea pragurilor pentru alertarea asupra utilizării unei interfețe

Figura 3: Setarea pragurilor pentru alertarea asupra utilizării unei interfețe

Puteți seta praguri pe interfață astfel încât graficul să afișeze o alertă atunci când utilizarea depășește limitele alese.

Monitorul de lățime de bandă în timp real este o modalitate excelentă de a vedea ce se întâmplă la anumite interfețe, în special pentru dispozitivele care nu acceptă NetFlow (sau sFlow). Analizatorul de trafic în flux în timp real al SolarWinds poate rula traficul prin conversație, aplicație, domeniu, punct final și protocol; Monitorul de lățime de bandă funcționează din mai multe valori de bază, deci nu poate face acest lucru. Dar când aveți dispozitive care nu acceptă protocoalele de monitorizare a fluxului de trafic, monitorizarea lățimii de bandă în timp real este un instrument esențial.

Două instrumente gratuite: Obțineți ambele instrumente gratuite de la SolarWinds în pachetul de monitorizare a lățimii de bandă.

Puteți obține ambele instrumente gratuite de la SolarWinds în pachetul de monitorizare a lățimii de bandă.

O altă opțiune pentru monitorizarea lățimii de bandă oferită de SolarWinds este ipMonitor. Acesta nu este un instrument gratuit, dar îl puteți încerca într-o probă gratuită de 14 zile. Acesta este un instrument de specialitate care monitorizează rețelele, serverele și aplicațiile. Vă ține la curent cu toate valorile de performanță, inclusiv disponibilitatea uptime, calitatea serviciilor internet și capacitatea rețelei. Acest monitor funcționează pe date în timp real, include alerte și funcții de raportare și vă va ajuta să opriți eșecul sistemului legat de capacitate.

Dacă decideți să vă deplasați către un instrument cu costuri care poate crește odată cu afacerea dvs. până la domeniul de aplicare al întreprinderii, Network Bandwidth Analyzer Pack include Network Performance Monitor și NetFlow Traffic Analyzer; pentru mai multe despre aceste instrumente, consultați analiza SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer.

ALEGEREA EDITORILOR

Un instrument puternic care nu numai monitorizează și grafică mai multe interfețe de rețea în timp real, dar puteți configura, de asemenea, praguri și alerte interfață, în special pentru dispozitivele care nu acceptă NetFlow. Pachet cu un analizor de rețea gratuit, puteți vedea traficul prin conversație, aplicație, domeniu și punct final. De asemenea, este 100% gratuit.

Descarca: Pachet GRATUIT de monitorizare a lățimii de bandă de la SolarWinds

Site-ul oficial: www.solarwinds.com/network-bandwidth-analyzer-pack/

Sistem de operare: ferestre

2. Monitorul de rețea PRTG Paessler (ÎNCERCARE GRATUITĂ)

Monitorul de rețea Paessler PRTG este o soluție „baterii incluse” care monitorizează utilizarea lățimii de bandă, starea de sănătate a dispozitivelor din rețeaua dvs. și multe altele. Versiunea gratuită este limitată la 100 de senzori după prima lună; întrucât un senzor este un flux de date individual, fiecare dispozitiv va necesita de obicei mai mulți senzori.

Monitorul de rețea PRTG rulează pe Windows. Utilizează SNMP, WMI, NetFlow, sFlow și adulmecarea pachetelor. Configurarea instrumentului este un pic complexă, dar sunt oferite un asistent de configurare și cum să faci videoclipuri.

Monitor de rețea PRTG: Vizualizarea conversațiilor de top, conexiuni, protocoale și alte utilizări

Figura 11: Vizualizare vorbitori de top, conexiuni, protocoale și alte utilizări

Versiunea gratuită a PRTG Network Monitor oferă o cutie de instrumente bine stocată pentru monitorizarea unei rețele mici, descărcați testul gratuit aici. Pentru mai multe detalii, consultați Cele mai bune analizoare și colectoare NetFlow gratuite pentru Windows.

Paessler PRTG Network Monitor Descărcați încercarea GRATUITĂ de 30 de zile la Paessler.com

3. SoftPerfect NetWorx

Multe site-uri de instrumente de monitorizare a rețelei presupun că administrați o rețea mare și complexă, oferind astfel o gamă sofisticată de funcții. Dar în categoria monitorizării lățimii de bandă, există multe instrumente care merg în cealaltă direcție, monitorizând lățimea de bandă a unui singur PC. Este probabil prea minimalist pentru dvs., dar dacă aveți un birou mic și trebuie doar să monitorizați unul (sau câteva) PC-uri și un singur router, atunci SoftPerfect NetWorx poate fi instrumentul simplu de care aveți nevoie..

NetWorx este un instrument curat care va monitoriza utilizarea lățimii de bandă pe unul sau mai multe PC-uri sau o singură mașină Mac sau Linux; și poate monitoriza, de asemenea, lățimea de bandă de pe routerul dvs. către Internet prin SNMP. NetWorx este acum un instrument licențiat, așa că este gratuit doar 30 de zile, după care trebuie să obțineți o licență (destul de ieftină)..

SoftPerfect NetWorx: Monitorizare prin SNMP cu NetWorx

Figura 7: Monitorizarea prin SNMP cu NetWorx

Pe lângă lățimea de bandă grafică, NetWorx oferă mai multe instrumente precum un contor de viteză și un raport de utilizare pe utilizator.

4. Instrumentul de gestionare a lățimii de bandă ManageEngine

ManageEngine produce o suită completă de gestionare a rețelei și oferă versiuni gratuite ale unora dintre instrumentele lor. În articolul nostru despre cele mai bune analizoare și colectoare NetFlow gratuite pentru Windows, am analizat ManageEngine NetFlow Analyzer, care oferă vizibilitate în timp real în lățimea de bandă a rețelei și tiparele de trafic, atunci când aveți dispozitive care acceptă NetFlow. NetFlow Analyzer afișează traficul pe aplicații, conversații, protocoale, etc; vă poate avertiza cu privire la probleme și are o serie de opțiuni de generare de raporturi. Aici ne vom concentra pe instrumentul de monitorizare a lățimii de bandă care face parte din ediția gratuită a ManageEngine OpManager.

Instrumentul de monitorizare a lățimii de bandă folosește SNMP. Se rulează pe Windows sau Linux. Ediția gratuită acceptă monitorizarea a 10 dispozitive și interfețele lor.

ManageEngine OpManager: dispozitive și interfețele lor și alerte

Figura 8: Dispozitive și interfețele lor și alerte

Configurarea OpManager este un proces în mai multe etape, dar nu prea complex. După ce furnizați subrețea și parametrii SNMP, OpManager vă va scana subnetele și va descoperi dispozitivele. Apoi, din fila inventar, puteți verifica starea interfețelor dispozitivelor. Puteți vizualiza graficele și tabelele cu viteza și lățimea de bandă a rețelei, precum și valorile hardware ale dispozitivului, fie rulate la nivelul dispozitivului, fie perforați la o anumită interfață.

ManageEngine OpManager: roll-up pentru o interfață

Figura 9: Roll-up pentru o interfață

ManageEngine OpManager: Graficele de utilizare pentru o interfață

Figura 10: Graficele de utilizare pentru o interfață

La nivelul interfeței puteți genera rapoarte care arată lățimea de bandă din ultimele 12 ore până în ultima lună. Puteți seta, de asemenea, praguri pentru a primi e-mail sau mesaje SMS automat de alertă. Prin monitorizarea gateway-ului către ISP, puteți verifica modul de utilizare a internetului și câtă lățime de bandă primiți efectiv.

Instrumentul de monitorizare a lățimii de bandă, combinat cu celelalte caracteristici ale versiunii gratuite a ManageEngine OpManager, vă oferă o suită bine completată de funcții pentru monitorizarea a 10 sau mai puține dispozitive dintr-o rețea mică.

5. ntopng

ntopng este un instrument de analiză a traficului bazat pe web-sursă deschisă. Versiunea comunității de ntopng este gratuită; versiunile profesionale (întreprinderi mici) și întreprinderi necesită achiziționarea unei licențe. Toate versiunile fac captură de pachete; versiunea de întreprindere folosește și SNMP. Pentru a primi date de flux, ntopng depinde de nProbe; o versiune completă a funcției nProbe necesită o licență plătită. Licențele sunt gratuite organizațiilor educaționale și nonprofit.

ntopng: vizualizarea fluxurilor

Figura 12: Vizualizarea fluxurilor

Interfața utilizatorului de la ntopng transmite date în trafic (de exemplu, vorbitori de top), fluxuri, gazde, dispozitive și interfețe.

ntopng: Protocoale de vizualizarentopng: Protocoale de vizualizare

ntopng este o unealtă bogată de instrumente de monitorizare a traficului și a lățimii de bandă.

6. WhatsUp Gold

WhatsUp Gold este un cunoscut instrument de monitorizare a rețelei de la IPSwitch, care este bogat în funcții, dar totuși simplu. Este disponibil atât pentru o ediție inițială gratuită, cât și pentru o probă de 30 de zile pentru a evalua cea plătită.

WhatsUp monitorizează traficul de rețea, serverele, serverele virtuale, serviciile cloud și aplicațiile. Versiunea gratuită este o licență gratuită în cinci puncte pentru monitorizarea a până la cinci resurse (de exemplu, cinci servere).

WhatsUp trebuie instalat pe Windows. Configurarea este simplă și folosește descoperirea automată. Interfața de utilizator oferă multiple vizualizări cu o hartă de rețea interactivă și posibilitatea de a explora problemele.

Vizualizarea listelor Gold WhatsUp listele dispozitivelor descoperite.Vizualizarea listelor Gold WhatsUp listele dispozitivelor descoperite.

Instalațiile de analiză a traficului funcționează cu o gamă largă de dispozitive cu flux, inclusiv NetFlow, sFlow, NetFlow-Lite, IPFIX și J-Flow.

Tabloul de bord al analizei traficului WhatsUp Gold arată starea traficului.Tabloul de bord al analizei traficului WhatsUp Gold arată starea traficului.

Tablourile de bord sunt personalizabile. WhatsUp oferă multe rapoarte conserve, inclusiv rapoarte pentru lățimea de bandă și utilizare; puteți proiecta, de asemenea, rapoarte personalizate.

Top 10 vizualizări WhatsUp Gold aratăVizualizarea Top 10 arată dispozitivele „top 10” cu diverse statistici

Puteți configura alerte pentru a vă anunța atunci când expeditorii sau receptorii depășesc pragurile de lățime de bandă atunci când interfețele depășesc pragurile de utilizare, etc. Există mai multe metode posibile de notificare, inclusiv e-mail și SMS. Acțiunile declanșate oferă posibilitatea de a executa acțiuni automat ca răspunsuri la alerte.

Ediția gratuită a WhatsUp Gold este un instrument simplu și complet oferit pentru monitorizarea și gestionarea unui magazin mic. Trecerea la versiunea cu costuri vă permite să treceți la acoperirea rețelelor mari.

Compararea instrumentelor de monitorizare a rețelei

Mai multe opțiuni gratuite gratuite sunt disponibile pentru a monitoriza lățimea de bandă a rețelei dvs. Alegerea celei corespunzătoare va depinde de hardware-ul rețelei dvs. instalat, de dimensiunea și sofisticarea rețelei dvs. și de modul în care vă așteptați să crească.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =

Adblock
detector