Comparativ cu Nagios vs Zabbix – Care este mai bun pentru monitorizarea rețelei?

Captura de ecran Nagios vs Zabbix

Cand vine vorba de monitorizarea rețelei există o mulțime de instrumente care oferă o experiență excelentă de monitorizare. Cu toate acestea, puține coliziuni obțin la fel de multă atenție Nagios vs Zabbix. Ambele soluții au fost implementate de organizații pentru a monitoriza rețele mari de întreprinderi. În acest articol, vom compara Nagios Core și Zabbix deoarece ambele sunt open source și sunt disponibile gratuit (mai degrabă decât Nagios XI care este un produs plătit).

Pe măsură ce monitorizările de rețea oferă utilizatorilor echilibrul perfect de simplitate și profunzime. Posibilitatea de a vă monitoriza rețeaua depinde de perspectiva dvs. În general, ambele programe oferă o vedere completă a rețelei conectate. Calitatea acestor două produse face foarte dificil să alegi care este cel mai bun, dar am trecut prin procesul de descompunere a fiecărui produs pe baza funcțiilor cheie..

Vom examina caracteristici cheie precum: tablouri de bord, configurabilitate, alerte, protocol a sustine, Autodiscovery, și Plugin-uri. Scopul este de a arunca o privire detaliată asupra a ceea ce fiecare produs are de oferit și care oferă o experiență de monitorizare globală mai bună. Mai jos este un scurt rezumat al modului în care aceste două produse se acumulează:

CategorieNagios CoreZabbixWinner
Tabloul de bord și interfața utilizatorului Panou de bord de înaltă calitate.

Tabloul de bord Nagios Core oferă informații de bază, cum ar fi starea dispozitivelor, dar nu oferă același nivel de claritate și calitate a afișajului ca Zabbix.

Panou de bord de înaltă calitate.

Zabbix are marginea pe baza valorii sale de producție. Tabloul de bord Zabbix poate fi personalizat și oferă o experiență mai curată decât Nagios Core.

Zabbix
configurație Nagios obligă utilizatorul să introducă configurații ca fișiere text. Configurația este o altă caracteristică care se bazează foarte mult către Zabbix.

Zabbix vă permite să vă schimbați configurațiile printr-o interfață bazată pe web.

Zabbix (bazat pe comoditate și ușurință de utilizare)
Vizualizare Nagios Core nu oferă grafice în mod implicit. Cu toate acestea, dacă descărcați pluginul NagVis, atunci vă puteți monitoriza rețeaua prin utilizarea graficelor. Zabbix are propriile sale grafice premium disponibile în afara cutiei. Zabbix (bazat pe comoditate)
Interfață Web Are propria sa interfață web.

Convenabil de implementat, dar interacțiunea dvs. cu Nagios Core este destul de limitată. De exemplu, puteți face elementele de bază precum vizualizarea stării de sănătate a rețelei și generarea de rapoarte, dar nu puteți face multe altele. Interfața cu utilizatorul este, de asemenea, considerabil depășită.

Are propria sa interfață web.

Convenabil pentru a fi dislocat. Zabbix vă permite să vă configurați mediul de monitorizare prin utilizarea unei interfețe de utilizator moderne.

Zabbix
Autodiscovery Imposibil să rulați descoperirea automată în mod implicit.

Cu toate acestea, cu pluginul NagiosQL, puteți rula descoperirea automată pentru a găsi dispozitive conectate. Aceasta este una dintre puținele domenii în care Nagios Core are un avantaj distinct față de Zabbix.

Imposibil să rulați descoperirea automată în mod implicit. Nagios Core
Suport pentru protocol Ofera suport pentru HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH și MySQL. Ofera suport pentru HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH și MySQL. Potrivite uniform
Alerte și notificări Alertele și notificările sunt oferite în afara categoriei.

Puteți opta pentru a primi alerte prin e-mail și SMS. Nagios Core oferă mai multe niveluri de alertă, dar pur și simplu nu se potrivește cu personalizarea Zabbix.

Alertele și notificările sunt oferite în afara categoriei.

Puteți opta pentru a primi alerte prin e-mail și SMS. Zabbix vă permite, de asemenea, să personalizați mesaje și să determinați un lanț de escaladare.

Zabbix
Șabloane de monitorizare Nu Zabbix oferă șabloane pentru FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP și Telnet. Zabbix
Plugin-uri Nagios Core oferă o gamă extinsă de pluginuri suplimentare. Nu Nagios Core
Comunitate 67.000 de membri 80.000 de membri Zabbix
Preț Liber

Nagios Core are avantajul de a acționa ca un pas în Nagios XI. Acest lucru permite utilizatorului să își îmbunătățească nevoile.

Liber Nagios Core

Tabloul de bord și interfața utilizatorului

Captura de ecran Nagios Core

Prima comparație pe care o vom analiza între aceste două produse este interfața lor de utilizator. În mod crucial, aceasta înseamnă tabloul de bord. La ambele programe, tabloul de bord va fi acolo unde îți petreci cea mai mare parte a timpului, de aceea este important să ai capacitatea de a-ți monitoriza în mod eficient rețeaua. Nagios Core oferă o experiență de utilizator care menține lucrurile simple. Există un afișaj vizual al sănătății infrastructurii și diverse afișaje codate în culori pentru a arăta cât de bine funcționează rețeaua dvs..

Serviciile și dispozitivele sunt clasificate cu o varietate de stări, cum ar fi: O.K, Avertizare, Necunoscut, Critic și In asteptarea. Acest lucru vă oferă tot ce aveți nevoie pentru a monitoriza o rețea de calitate a întreprinderii. Un arbore de navigare este afișat în partea stângă a paginii, astfel încât să puteți vedea cu ușurință unde se află paginile cheie precum tendințele, alertele și notificările..
Screenshot de Zabbix

Pe de altă parte, lui Zabbix tabloul de bord menține un aspect de foarte bună calitate. Interfața de utilizator este crocantă, iar afișajele codate în culori ies pe ecran bine definite. Zabbix tabloul de bord este complet personalizabil. În timp ce este posibil să aveți nevoie de cunoștințe de codificare pentru a beneficia la maxim de designul său, vă oferă o experiență mai personalizată decât Nagios Core. De exemplu, puteți avea tabele care detaliază starea gazdei și a sistemului pe prima pagină, astfel încât să știți imediat dacă există probleme.

În ceea ce privește experiența generală a utilizatorului, capacitatea de utilizare și design, Zabbix are un avantaj distinct. Amestecul de modernitate și un design personalizabil face o experiență de monitorizare cu adevărat personalizată. In timp ce Nagios Core cu siguranță are bazele pentru care să vă monitorizați rețeaua, nu este la fel de satisfăcător să o utilizați.

configurație

Configurația este un domeniu care va apărea foarte mult în această discuție, deoarece este atât de importantă structurarea experienței de monitorizare. Zabbix are un avantaj masiv în acest sens, deoarece puteți modificați configurațiile prin interfața bazată pe web. Una dintre problemele principale cu Nagios Core este că toate configurațiile trebuie introduse ca fișiere text. În loc să interacționeze cu interfața cu utilizatorul, utilizatorul trebuie să creeze fișiere text.

Rezultatul este configurații incomode de stabilit. Zabbix primește nodul în această zonă pe baza cât de ușor este să creezi configurații. Deși configurațiile bazate pe fișiere text nu sunt sfârșitul lumii, utilizatorii mai noi ar interacționa mult mai confortabil lui Zabbix GUI.

Vizualizare

Una dintre caracteristicile pe care le au în comun toate cele mai bune instrumente de monitorizare a rețelei este vizualizare. Programele care afișează datele rețelei în grafice și diagrame ușor de citit sunt, fără îndoială, cele mai populare. A te putea referi la un grafic pentru a vizualiza tendințele din rețeaua ta este esențială pentru a înțelege ce se întâmplă sub capotă. Dintre cele două produse, numai Zabbix vine echipat cu grafice din afara cutiei.

Pentru a pentru a vizualiza grafice pe Nagios Core trebuie să utilizați pluginul NagVis. Acesta nu este un proces dificil, dar lipsa acestei caracteristici este cu siguranță o oportunitate ratată. lui Zabbix vizualizarea este clar cea mai bună dintre cele două. După ce ați ridicat un grafic Zabbix designul se ridică la aproape orice alt produs de monitorizare a rețelei la care te poți gândi, făcându-l să fie alegerea noastră numărul unu aici.

Interfață Web

Ambii Nagios și Zabbix au o interfață utilizată pe web, dar aceasta este o zonă în care Zabbix are un avantaj clar. Nagios Core vă oferă o interfață de utilizator de bază, dar în afară de experiența online învechită pe care o puteți vizualizați numai starea de sănătate a rețelei și generați rapoarte. Deși acest lucru este suficient pentru majoritatea utilizatorilor, nu vă permite să creați configurații personalizate. Zabbix poate fi configurat în funcție de cerințele dvs. în mod implicit, în timp ce cu Nagios trebuie să configurați prin fișiere text sau să implementați pluginuri suplimentare.

Dacă sunteți în căutarea unei platforme ușor de implementat și accesibile online, atunci Zabbix ar trebui să fie alegerea ta. Nagios Core oferă un GUI web care simte zece ani învechit. In timp ce Nagios Core este designul încă se termină lui Zabbix configurația și interfața web slabă o fac mult mai abilă în gestionarea volumelor mari de muncă ale întreprinderii.

Autodiscovery

Captura de ecran NagiosQL

Nici din punct de vedere tehnic Nagios Core sau Zabbix poate conduce Autodiscovery în mod implicit, cu ajutorul unui plugin numit NagiosQL puteți descoperi dispozitive automate în întreaga rețea. Aceasta înseamnă că, atunci când lansați Nagios, va începe să caute dispozitivele în mod automat. Cu alte cuvinte, nu va trebui să le adăugați manual. Pe Zabbix va trebui să petreci timp făcând acest lucru manual.

Vizitând Nagios site-ul de schimb puteți activa asta NagiosQL conecteaza. Aceasta este o caracteristică în care Nagios Core are un avantaj masiv față de Zabbix. Posibilitatea de a adăuga dispozitive în rețeaua dvs. fără a fi necesar să configurați manual totul vă economisește mult timp și efort înainte de a începe monitorizarea rețelei.

Suport pentru protocol

O mare parte a abilității de monitorizare a sistemelor este legată de utilizarea protocoalelor sale. Fără protocoalele potrivite, vizibilitatea dvs. într-o rețea este sever limitată. Din fericire ambele Zabbix și Nagios aveți o gamă decentă de protocoale cu care să lucrați. Ambele produse a sustine HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH, și MySQL. În ceea ce privește asistența de protocol, Nagios miez și Zabbix sunt egalate.

Alerte și notificări

Alertele și notificările au devenit unul dintre cele mai importante aspecte ale monitorizării rețelei. Monitorizarea manuală este profund defectuoasă și chiar dacă ați fi fost la birou 24 de ore pe zi, nu veți putea să detectați orice mic eveniment care are loc în rețeaua dvs. Alertele vă permit să vă bazați pe sistemul dvs. de monitorizare a rețelei pentru a semnala activitatea problematică pe care o puteți rezolva.

Ambii Zabbix și Nagios Core au propriul sistem de alerte. Fiecare produs vă avertizează prin e-mail și SMS atunci când este detectat ceva problematic. Nagios are mai multe niveluri de alertă, desemnarea evenimentelor cu un mesaj de eroare, avertizare sau bine. Acest lucru vă ajută să acordați prioritate care sunt evenimentele cele mai importante. lui Zabbix alertele și notificările sunt bune deoarece vă permit personalizați-vă conținutul mesajului.

De exemplu, puteți face ca mesajele să includă informații cum ar fi date și timp, nume de gazdă, valoarea elementului, valoarea de declanșare, profilul de gazdă, macro-urile utilizatorului și istoricul escaladării. Acest lucru este foarte util pentru a vă asigura că toate informațiile relevante sunt incluse. Totuși, ceea ce dă cu adevărat lui Zabbix sistemul de alerte este de capacitate de escaladare. Dacă mesajul inițial nu primește niciun răspuns, acesta va fi trimis unui alt destinatar. În cazul în care la sfârșitul lanțului nu există răspuns, poate executa automat o comandă pentru a acționa.

Acest grup de configurații de alertă vă permite să personalizați un sistem de alerte în funcție de nevoile echipei dvs. Puteți desemna cine este primul punct de contact și vă asigurați că alți membri ai echipei sunt gata să intervină dacă nu există răspuns. Bazat pe mesaje personalizate și pe capacitatea de a determina lanțurile de escaladare, Zabbix are un avantaj clar.

Șabloane de monitorizare

Șabloanele sunt o zonă care este adesea trecută cu vederea în favoarea funcțiilor mai mari, precum tablourile de bord personalizate și vizualizarea. Acest lucru este nefericit, deoarece șabloanele de monitorizare elimină o mulțime de nevoi manuale de configurare. Zabbix are o serie de șabloane pentru FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP și Telnet. Aceste șabloane vă permit să atingeți terenul și să începeți monitorizarea imediat de setările șablonului.

Nagios Core nu are șabloane de monitorizare. În timp ce puteți găsi informații despre setările de monitorizare din mai larg Comunitatea Nagios, necesită în continuare mai multă investiție decât șabloanele implicite oferite de Zabbix. lui Zabbix șabloanele fac o diferență masivă de experiența de monitorizare a rețelei generale și oferă acestui produs mâna superioară aici.

Plugin-uri

În multe alte secțiuni, ne-ați auzit vorbind despre pluginuri Nagios. Disponibilitatea pluginurilor este ceva care setează Nagios Core inafara de Zabbix. Sunt sute de plugin-uri disponibile pentru a fi utilizate cu Nagios Core. Cu toate că nu toate acestea sunt utile, există multe. Chiar dacă Zabbix este un instrument formidabil, lipsa de pluginuri este oarecum o oportunitate ratată. Nagios Core oferă o valoare mai bună a celor două în ceea ce privește pluginurile.

Comunitate

Captura de ecran a site-ului comunitar Zabbix

A avea o comunitate diversă și activă în spatele unui instrument este adesea la fel de util ca orice caracteristici de bază. Comunitatea care înconjoară o platformă de monitorizare a rețelei reprezintă o sursă de informații valoroase și informații. Dacă aveți o problemă cu produsul dvs. sau aveți nevoie de îndrumări cu privire la modul în care veți obține cât mai mult din mediul dvs. de monitorizare, forumurile comunitare ale produsului respectiv ar trebui să fie unul dintre primele dvs. porturi de apel..

Ambii Nagios și Zabbix sunt cunoscuți pentru faptul că au comunități de sprijin activ. Zabbix are în prezent o listă de membri în valoare totală de peste 80.000, și un număr substanțial de utilizatori activi. surprinzător Nagios are semnificativ mai puțin cu aproximativ 67.000 de utilizatori. Urmările substanțiale ale ambelor comunități vă oferă o resursă fiabilă de informații despre fiecare produs.

Comunitățile de utilizatori din ambele instrumente oferă surse bogate de extensii la aceste produse. În cazul Nagios, puteți obține gratuit sute de suplimente din comunitate. Zabbix poate utiliza de fapt suplimente Nagios cu un pic de script manual pentru a adapta rezultatele funcțiilor din arhitectura Nagios la procedurile mai simpliste ale fluxului de informații Zabbix. Cu toate acestea, comunitatea Zabbix este o sursă excelentă de șabloane, care este principala metodă disponibilă pentru a personaliza Zabbix.

Adaptabilitate

Deoarece Nagios Core și Zabbix sunt proiecte open source, aveți dreptul să accesați codul, să rescrieți părți din acesta și să creați o implementare personalizată care se potrivește exact nevoilor dvs. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, utilizatorii Nagios Core tind să se bazeze pe suplimente pentru a personaliza sistemul și Utilizatorii Zabbix se bazează pe șabloane ca metodă de personalizare.

Servicii

Atât Nagios Core, cât și Zabbix au agenți integrați care extind capabilitățile instrumentelor. Zabbix are un agent care gestionează toate serviciile. Aceasta se numește Agent Zabbix. Puteți face agentul Zabbix să îndeplinească sarcini similare cu serviciile furnizate de diferiți agenți din Nagios Core.

Acei agenți Nagios Core sunt Nagios Remote Executor Plugin (NRPE), care facilitează monitorizarea la distanță, Procesor de date la distanță Nagios (PNDR), care este un mecanism de transport de date, NSClient++, care permite Nagios Core să monitorizeze dispozitivele Windows și Nagios Cross Platform Agent, care este o API pentru alimentarea datelor în alte aplicații.

În cadrul serviciilor, abordarea modulară a lui Nagios este un câștigător clar al agentului Zabbix.

Preț

Nu este un secret faptul că instrumentele de monitorizare a rețelei pot fi costisitoare, în special în ceea ce privește cele mai populare instrumente de pe piață. Cu toate acestea, ambele Zabbix și Nagios susțineți această tendință, fiind disponibile gratuit. Diferența dintre cei doi este că puteți actualiza Nagios Core la Nagios XI. Deși acestea nu sunt același produs, merită inclus, deoarece oferă utilizatorilor o cale prin care pot face upgrade. Nagios XI începe de la 1.995 USD (1.519 £). Acest preț vă permite să utilizați infrastructură monitorizarea, capacitate planificare grafice, alături de mii de addons și multi-chiriaş capabilități.

În timp ce aceste două au gât și gât preț, trebuie să dăm marginea Nagios pentru că aveți capacitatea de a face upgrade dacă este nevoie. Caracteristicile oferite prin actualizarea la Nagios XI sunt suficient de substanțiale pentru a depăși performanțele Zabbix în multe domenii cheie. O zonă, în special, ar fi cea a vrăjitorilor de configurare care vă duc prin procesul de utilizare a diverselor funcții de pe Nagios.

Zabbix: Monitorizare rețea premium disponibilă gratuit

După compararea celor doi este clar că Zabbix este câștigătorul. In timp ce Nagios miez are elementele de bază pentru a rula monitorizarea eficientă a rețelei, pur și simplu nu are experiența și configurabilitatea acestora Zabbix face. Zabbix este un monitor de rețea gratuit care funcționează ca un produs situat în cea mai bună categorie de prețuri. Pe lângă lipsa unui Autodiscovery caracteristică, Zabbix este un produs foarte bine rotunjit.

Deși nu are capacitatea de descoperire automată a acestora Nagios Core are performanțe mari peste tot. În majoritatea diferențiatorilor cheie, Zabbix pur și simplu depășește Nagios miez. Cu un sistem de alerte cu escaladare automată la generarea graficului, acest produs are totul.

lui Zabbix caracteristicile se reunesc pentru a construi o experiență de monitorizare foarte simplă și plină de satisfacție. Șabloanele de monitorizare reduc cantitatea de configurare manuală care trebuie completată pentru a vizualiza rețeaua dvs. Odată ce o problemă a fost detectată mesaje personalizate și lanțul de escaladare face ca răspunsul la eveniment să fie extraordinar de eficient. Programul răspunde la evenimentele cheie prin transmiterea informațiilor direct către membrii cheie în mod automat.

Chiar dacă Nagios Core oferă o experiență de monitorizare a calității, nu este activată lui Zabbix nivel. Interfața cu utilizatorul arată depășită, iar lipsa unei configurații convenabile și a unei vizualizări implicite o reduce cu adevărat. In ciuda acestui lucru Nagios Core are avantajul distinct al descoperirii automate, a unei GUI bazate pe web și a pluginurilor suplimentare.

În majoritatea mediilor de întreprindere Zabbix este instrumentul mai bun de utilizat. Dacă aveți în vedere implementarea unui instrument de monitorizare a rețelei în organizația dvs., vă recomandăm să luați în considerare Zabbix. Deși poate fi ușor să treceți cu vederea pe o piață atât de saturată, este cu siguranță una pe care ar trebui să o luați în considerare dacă apreciați implementarea ușoară și configurația premium.

Vezi si:
Cele mai bune 25 de instrumente și software de monitorizare a rețelei din 2018
10 cele mai bune instrumente de gestionare și monitorizare a performanțelor aplicației
10 cele mai bune servere TFTP gratuite pentru Windows, Linux și Mac
Cele mai bune 20 de servere SFTP și FTPS gratuite pentru Windows și Linux

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 86

Adblock
detector