Diferența dintre cablurile drepte, încrucișate și rollover

Îndreptați direct prin cablurile de încrucișare și de răsturnare Care este diferența

Tipuri de cablu

Cea mai comună formă de cablu de rețea se numește „pereche răsucită nestingherită”(UTP). Acest format de cablu este utilizat pentru Ethernet standarde, care sunt gestionate de către Institutul de Ingineri Electrici și Electronici (IEEE). La aceste standarde se face referire prin cod 802.3. Standardele Ethernet sunt deschise pentru oricine să le citească și includ specificații despre configurațiile cablurilor și tipurile de conectori folosiți pentru conectarea cablurilor la dispozitive. Ceea ce cunoaștem în mod convențional ca cablu de rețea este un 802.3 cablu specificat pentru rețelele Ethernet.

Distincția dintre a direct prin, Crossover, și rostogoli cablul coboară la modul în care conectorii de la fiecare capăt sunt prin cablu. Un cablu UTP conține opt fire. Fiecare fir individual este acoperit într-un strat de plastic colorat și întregul pachet este încorporat într-o carcasă exterioară.

În configurația perechilor răsucite, cele opt fire din cablu sunt împărțite în patru perechi. Cele două fire dintr-o pereche sunt răsucite unul în jurul celuilalt. Acest tratament protejează ambele fire de interferențe. Împerecherea este ușor de observat, deoarece unul dintre cei doi este încrustat într-un strat de culoare solidă, în timp ce celălalt este alb, cu o bandă spiralată în culoarea perechii. Culorile acestei perechi sunt:

 • Verde
 • portocale
 • Albastru
 • Maro

Conectori prin cablu

Numele convențional pentru conectorii de la capetele cablurilor Ethernet este RJ-45. Totuși, acesta nu este numele potrivit, așa cum este RJ-45 este un format întrerupt de conector de cablu telefonic. Numele potrivit pentru acești conectori, în conformitate cu 802.3 standardele sunt „8P8C„, Ceea ce înseamnă„opt poziții, opt conectori.”Cu toate acestea, nu faceți probleme dacă auziți un tehnician de rețea apelând la conector RJ-45. Acesta este modul în care toată lumea numește aceste fișe și, dacă faceți o chestie importantă, veți sta singuri în sala de pauză la ora prânzului.

Există o secvență standard pentru acele fire colorate dintr-un an 8P8C conector. Nu este în întregime logic. Comanda este următoarea:

 • Pin 1: dunga portocalie
 • Pin 2: Solid portocaliu
 • Pin 3: dunga verde
 • Pinul 4: Solid albastru
 • Pin 5: dunga albastră
 • Pinul 6: Solid verde
 • Pin 7: dunga maronie
 • Pin 8: solid maro

Nu are sens într-adevăr că toate perechile intră în conectorul unul lângă celălalt, cu excepția perechii verzi și nu există niciun motiv real pentru care se inversează banda albastră / ordinea solidă. in orice caz, acesta este standardul și trebuie să o urmați, deoarece priza în care se conectează conectorul este conectată intern pentru a accepta semnalele purtate de firele codate în culori în această ordine specifică.

Aspectul conectorului enumerat mai sus este specificat în EIA-568B standard. Aceasta a fost definită de Alliance Industries Electronic, de aici „EIA.”Standardul este acum gestionat de către Asociația industriei telecomunicațiilor, deci pinout este de asemenea denumit TIA-568B. Institutul Național de Standarde American recunoaște, de asemenea, standardul și astfel îl vei vedea numit ANSI-568B. Dispunerea conectorului în EIA-568B standard este ilustrat mai jos.

RJ-45 TIA-568B pinout

Principalul standard de cablare pentru conectorii de cablu Ethernet este de fapt EIA-568A - EIA-568B macheta a fost disponibilă ca o alternativă acceptabilă. Cu toate acestea, versiunea B a fost implementată în industrie ca standard principal. EIA-568A standard are un aspect ușor diferit:

 • Pin 1: dunga verde
 • Pin 2: Solid verde
 • Pin 3: dunga portocalie
 • Pinul 4: Solid albastru
 • Pin 5: dunga albastră
 • Pin 6: Solid portocaliu
 • Pin 7: dunga maronie
 • Pin 8: solid maro

O ilustrare a pinionului EIA-568A este prezentată mai jos.

RJ-45 TIA-568A pinout

Nu contează care dintre aceste standarde folosești atâta timp cât ești consecvent atunci când se taie conectori pe ambele capete ale unui cablu.

Inele de cablu

De ce un cablu Ethernet are opt fire în el? Contează ce culoare merge unde se află într-un conector? Răspunsurile la aceste două întrebări sunt surprinzătoare.

În primul rând, UTP cablul folosit întotdeauna pentru rețelele Ethernet nu trebuie să conțină opt fire. Totuși, aceasta este convenția. Perechea albastră și cea maro nu fac nimic.

Firele din jachetele colorate sunt toate identice. Dacă trageți carcasa sârmului cu dungi albastre, acesta arată exact la fel ca firul portocaliu solid atunci când este decupat. Faptul că există două seturi diferite de orientări pentru cablarea RJ-45 ar putea duce la haos. Cu toate acestea, chiar nu contează în ce ordine ați introdus firele, cu condiția să puneți aceeași culoare în pinul 1 în conectorii de la capătul și aceeași culoare în pinul 2 și așa mai departe.

DTE și DCE

Priza care RJ-45 se potrivește este lipit pe o placă de rețea. Fiecare echipament care se poate conecta la o rețea cablată trebuie să aibă o placă de rețea, care este cunoscută și sub numele de controler de interfață de rețea sau NIC. Există de fapt două tipuri de dispozitive care se conectează la o rețea: DTE și DCE. DTE înseamnă „echipamente terminale de date.”Aceasta se referă la computer. A DCE este "echipamente de terminare a circuitului de date.”Aceasta înseamnă orice dispozitiv de rețea, cum ar fi un modem, un router sau un comutator.

Distincția dintre dispozitivele DTE și DCEs este important atunci când doriți să aflați dacă folosiți un cablu direct sau un cablu încrucișat.

Înțepături conector

Factorul important de amintit la cablare RJ-45 mufele este funcția fiecărui pin. Următoarea listă arată scopul fiecărui conector din cadrul 8P8C mufa care se încadrează în DTE:

 • Pin 1: Transmite semnal pozitiv
 • Pin 2: Transmite semnal negativ
 • Pin 3: primiți semnal pozitiv
 • Pin 4: Nimic
 • Pin 5: Nimic
 • Pin 6: primiți semnal negativ
 • Pin 7: Nimic
 • Pin 8: Nimic

Conexiunile din priza de pe ambele părți trebuie să corespundă între ele. Nu are rost în a DTE transmiterea datelor în jos pinii 1 și 2 dacă DCE pe celălalt capăt, de asemenea, consideră acei ca conexiuni pe care ar trebui să le transmită date. Deci prizele de pe a DCE sunt cablate în sens invers. Iată scopul pin în ceea ce privește a DCE este îngrijorat:

 • Pin 1: primiți semnal pozitiv
 • Pin 2: primiți semnal negativ
 • Pin 3: Transmite semnal pozitiv
 • Pin 4: Nimic
 • Pin 5: Nimic
 • Pin 6: Transmite semnal negativ
 • Pin 7: Nimic
 • Pin 8: Nimic

Deci a DTE transmite pe pinii 1 și 2 și primește pe pinii 3 și 6. A DCE transmite pe pinii 3 și 6 și primește pe pinii 1 și 2.

Cablu direct

A cablu direct este adesea numit a cablul de plasture sau un cablu Ethernet. Cablul care vine în cutie cu routerul este un cablu direct - este cel mai comun format pentru cablurile de rețea. Cablul de acces direct este configurat așa cum este descris mai sus. Nu contează dacă urmează cablul pe care îl cumpărați EIA-568A sau EIA-568B deoarece în ambele cazuri, aceeași sârmă de culoare se conectează la același pin la fiecare capăt. Acesta este cablul pe care îl utilizați pentru a conecta o DTE la o DCE. Nu există un sfârșit greșit. Conectorii de pe ambele capete sunt exact aceiași, iar priza de pe computer în care cablul se conectează este exact aceeași (extern) ca mufa de pe routerul sau modemul care ia conectorul cablului..

Cabluri de imprimantă

Cabluri de imprimantă sunt complicate. Dacă conectați imprimanta la un comutator, atunci ai nevoie de un cablu direct. Convenţional, nu puteți utiliza un cablu direct pentru a conecta imprimanta la computer. Acest lucru se datorează faptului că atât computerul, cât și imprimanta dvs. sunt dispozitivele DTE. Ambii vor considera pinii 1 și 2 ca canale de transmisie și ambii vor asculta datele de intrare de pe pinii 3 și 6. Deci, dacă computerul trimite date în jos pinii 1 și 2 și imprimanta dvs. ascultă pe pinii 3 și 6, imprimarea nu va merge niciodată a se intampla. In aceasta instanta, aveți nevoie de un cablu crossover.

Cabluri de recrutare

A cablu încrucișat face exact așa cum sugerează numele său, traversează firul de la pinul 1 la un capăt la pinul 3 la celălalt conector. Firul care este sertizat la pinul 2 la un capăt este atașat la știftul 6 la celălalt capăt și firele pinilor 3 și 6 merg la pinii 1 și, respectiv, la celălalt conector. Cablul crossover urmărește ambele EIA-568A și EIA-568B. Este A la un capăt și B la celălalt. Deci, aceste standarde conflictuale au sfârșit să fie utile.

Pentru a trece examenele CCNA, trebuie doar să știți că știftul cu care se leagă firul portocaliu cu dungi din stânga diagramei ia firul verde în dungi din dreapta diagramei. Pinul care ia firul verde solid din stânga, ia firul portocaliu solid din dreapta. De asemenea, puteți scrie portocaliu stânga și verde dreapta și veți primi în continuare note complete.

Drept prin sau încrucișare

Dacă doriți ca un cablu să conecteze computerul și imprimanta împreună, aveți nevoie de un cablu încrucișat. Dacă aveți mai multe computere și o imprimantă, trebuie să cumpărați un întrerupător. Toate computerele se vor conecta la comutator cu un cablu direct și imprimanta dvs. s-ar conecta la comutator cu un cablu direct.

Nu uitați, există două tipuri de dispozitive care se conectează la rețele. Când conectați două dispozitive de diferite tipuri împreună, utilizați un cablu direct. Când conectați două dispozitive de același tip împreună, utilizați un cablu încrucișat. Dacă introduceți un dispozitiv de rețea între două dispozitive de același tip, toate cablurile sunt conectate direct. Când doriți să cumpărați un cablu de rețea, definiți dispozitivele în care doriți să conectați fiecare capăt al cablului de către DTE / DCE categorii. Această listă ar trebui să clarifice configurația de cablu de care aveți nevoie.

 • DTE la DCE: direct prin cablu
 • DTE la DTE: cablu încrucișat
 • DCE la DTE: direct prin cablu
 • DCE la DCE: cablu încrucișat

Cablul folosit atât pentru formate directe, cât și pentru formarea încrucișării este exact același. Diferența dintre cablul direct și cel încrucișat este aceea în configurația încrucișării firele acoperite de culoare care se scot din capetele înfășurate ale cablului sunt conectate diferit la priză la un capăt.

Nu este DTE sfârșit sau DCE sfârșit în cablurile de rețea. Nu le puteți conecta în mod greșit. Dacă aceleași fire colorate se conectează la aceiași pini din conectorii de la ambele capete, puteți conecta unul dintre capete în computer și celălalt capăt în router. Nu contează. Dacă secvența de cablare este diferită între cele două capete, nu contează care este sfârșitul conectării la computer și care se duce la imprimanta dvs..

Încă un indiciu pentru cei care participă la examenele CCNA, diagrama pentru cablul direct din test arată pinul EIA-658B la ambele capete.

MDI și MDI-X

Departe de examenele CCNA, mai există o complicație să țineți cont atunci când cumpărați cabluri de rețea. Dacă dispozitivul dvs. pune în aplicare MDI și MDI-X, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cablurile încrucișate. MDI este Interfață medie dependentă standard și funcționează în interiorul soclului unui NIC. Poate detecta transmisiile prin cablu, mai degrabă decât să asculte cu atenție pe pinii 3 și 6. MDI-X înseamnă Interfață medie dependentă - Crossover. Deci, dacă computerul, imprimanta, comutatorul, routerul sau modemul au MDI imprimat pe cutie, trebuie doar să cumpărați un cablu direct.

Cablu cu rolă

În aceste zile, nu trebuie să vă faceți griji cabluri cu rolă. Pur și simplu inversează ordinea pinului fiecărui fir într-un cablu. Firul care se conectează la pinul 1 la un capăt merge la pinul 8 la celălalt capăt, firul care merge la pinul 2 și primul capăt trece la pinul 7 la celălalt capăt. În mijlocul conectorului pinii 4 și 5 sunt inversați. Acest format este utilizat pentru conectori RS-232 care se atașează la porturile seriale de pe computere, imprimante sau monitoare. Porturile seriale sunt vești și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la achiziționarea unui cablu cu rolă.

Culorile carcasei cablurilor

Puteți vedea cabluri de rețea care sunt gri, în timp ce altele sunt galbene, unele sunt albastre, iar apoi sunt albe. De ce? Majoritatea profesioniștilor din rețea vă vor spune că culoarea jachetei de cablu nu are niciun sens; este doar o chestiune de estetică. Au parte de drept. Conținutul cablului este exact același, indiferent de culoarea jachetei de plastic. Cu toate acestea, producătorii de cabluri nu produc doar jachete de cablu colorate pentru distracția acestuia.

Culorile cablurilor de rețea

Există un standard de industrie la care aceste culori sunt semnificative. Dacă alegeți să urmați convenția respectivă, depinde de dvs. - majoritatea site-urilor nu acordă atenție standardului. Serviciul internațional de consultanță în domeniul construcțiilor (BICSI) propagă standarde pentru integrarea serviciilor IT în structuri. Printre standardele pe care le promovează este EIA-568, despre care ai citit deja. Un alt standard este Standard de administrare pentru infrastructura de telecomunicații a clădirilor comerciale, cunoscut și sub denumirea de ANSI / TIA / EIA-606-B (PDF). De aici provin acele culori de cablu. Semnificațiile culorilor cablurilor sunt următoarele:

 • Portocaliu: punct de demarcație
 • Verde: conexiune la rețea
 • Violet: echipament comun
 • Roșu: Sistem de chei
 • Alb: coloana vertebrală la primul nivel
 • Gri: coloana vertebrală intra-construire (MC-IC sau IC-HC)
 • Maro: coloana vertebrală inter-construcție (IC-HC)
 • Albastru: orizontal
 • Galben: Altele

Iată o imagine a secțiunii de codare a culorilor din EIA-606-B standardele documentează unde sunt definite aceste culori.

Înțelesul culorii cablului

Aflați mai multe despre cablurile de rețea

Crearea, întreținerea și administrarea rețelei este o cale de carieră foarte satisfăcătoare. Este un domeniu foarte tehnic și veți întâlni o mulțime de informații academice și teoretice pe această temă. Cu toate acestea, este de asemenea, un factor foarte important din lumea reală asta ține rotile comerțului să se întoarcă. Pe măsură ce devii mai priceput în teoria și practica rețelei, vei contribui mai mult la economie și vei ajuta lumea să prospere. Punctul tău de pornire este să știi cum să serteze un conector pe capătul unui cablu de rețea. Acum că știți despre aspectul cablurilor de rețea și cum să le conectați la dispozitive, sunteți pe cale de a deveni un inginer de rețea sau un administrator de rețea!

Imagini: 
EIA-568A de la Wikimedia Commons. Domeniu public.
EIA-568B de la Wikimedia Commons. Domeniu public.
Culorile cablurilor de rețea de la PXHere. Domeniu public.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 34

Adblock
detector