Ghid final pentru Windows Server

Ghid final pentru Windows Server

Serverele oferă servicii altor computere de pe o rețea și astfel au câteva cerințe suplimentare de la sistemele de operare decât PC-urile obișnuite. Microsoft este bine cunoscut pentru sistemul său de operare al computerului Windows și produce o aromă specială a acestui sistem pentru a sprijini serverele.

Windows Server este sistemele de conducere pentru gestionarea serverelor si este principalul rival la sistemul de operare Linux. Microsoft a produs rescrieri regulate ale sistemului de operare, chiar până la cea mai recentă versiune, care este Windows Server 2019.

Windows NT Server

Microsoft a rulat cu „NT”Nume de marcă pentru sistemul său de operare comercial Windows până la anii ’90. Au existat mai multe versiuni ale sistemului de operare cu numele NT.

Windows NT Advanced Server 3.1

Prima versiune a sistemului a fost Windows NT Advanced Server 3.1, care a fost lansat în 1993. Acesta a fost un sistem pe 32 de biți, care a venit într-o versiune pentru terminale și alta pentru servere. Versiunea serverului este cea care a evoluat în familia de produse Windows Server. Divizarea dintr-o versiune de server specializată a sistemului de operare din versiunea standard NT explică de ce nu a existat niciodată Windows NT Server versiunea 1.

Windows NT Server 3.5

În 1994, compania a introdus Windows Server 3.5. Aceasta a permis interconectarea cu sistemele Unix și Novell Netware. La acea vreme, Windows Server era nou-venitul pe piață și majoritatea rețelelor funcționau Unix sau Servere Novell. Așadar, compatibilitatea cu aceste două sisteme a fost esențială dacă Windows Server va fi vreodată adoptat de întreprinderile cu rețele.

Windows NT Server 3.51

În 1995, Microsoft și-a îmbunătățit foarte mult interfața cu Windows Windows 95. De asemenea, compania a produs Windows NT Server 3.51 pentru a gestiona calculatoarele care rulează Windows 95. Sistemul server a câștigat capacitatea de a gestiona licențele software pentru computerele client și, de asemenea, instalează și actualizează Windows 95 și elementele sistemului de operare în rețea..

Windows NT Server 4.0

Windows NT Server nu a obținut aspectul interfaței Windows 95 până în 1996 odată cu lansarea Windows NT Server 4.0. Această versiune a sistemului de operare a inclus IIS 2.0 gratuit. Internet Information Server este sistemul de server Web Microsoft, care astăzi este cel mai important software de server web din lume Server HTTP Apache ca rival apropiat. IIS a depășit doar Apache ca cel mai larg instalat server web în 2018, așa că a trecut Microsoft 22 de ani de când a început să includă IIS gratuit pentru a elimina sistemul Apache gratuit de pe primul loc.

Complexitatea sporită a rețelelor s-a reflectat în îmbunătățirile aduse Windows NT Server prin adăugarea pachetelor de servicii și crearea Windows NT Server Enterprise în 1997. Aceste îmbunătățiri includeau integrarea criptare cu cheie publică servicii și gestionarea sistemului de operare pentru clusterele de server. Alte două completări care au luat în considerare interacțiunile cu rețelele posibil congestionate au fost Server de tranzacții și Server de coadă de mesaje.

Ultima îmbunătățire la Windows NT Server a venit cu Windows NT Server 4.0 Terminal Server Edition în 1998. Această conectivitate îmbunătățită la sistemele non-Windows și a creat, de asemenea, o punte de legătură din aplicațiile DOS pe 16 biți, astfel încât să poată interfața cu mediul Desktop pe 32 de biți.

Dezvoltarea Windows Server

Microsoft a renunțat la marca „NT” în anul 2000 odată cu lansarea Windows Server 2000. De atunci, numele de versiune ale Windows Server au venit din anul în care a fost lansată fiecare ediție..

Windows Server 2000

Îmbunătățirile oferite cu Windows Server au oferit sistemului de operare multe dintre funcțiile pe care le folosim și astăzi. Acestea au inclus suport pentru XML, crearea de pagini Active Server (ASP) și utilizarea Active Directory pentru autentificarea utilizatorului. Sistemul de operare Windows Server 2000 a introdus, de asemenea, conceptul de versiuni adaptate, precum și Windows Server standard, Microsoft a lansat Advanced Server și Datacenter Server.

Windows Server 2003

O rescriere a sistemului de server care a fost lansată ca Windows Server 2003 a avut ca scop reducerea evenimentelor care ar necesita o repornire a sistemului. A fost este posibil să instalați patch-uri și actualizări din timp fără a fi necesar să reporniți sistemul. De asemenea, compania a îmbunătățit caracteristicile de securitate ale sistemului de operare și aceasta a fost prima dată când mediul .NET a fost inclus cu sistemul de operare Windows Server.

Versiunea 2003 din Windows a inclus conceptul de roluri de server, permițând adaptării sistemului de operare la anumite sarcini specializate, cum ar fi un server DNS. Pe lângă versiunile Standard, Advanced și Datacenter, Microsoft a produs Windows Server 2003 Web Edition. La scurt timp după lansarea Windows Server 2003, Microsoft a produs o actualizare care a transformat sistemul într-un mediu de program pe 64 de biți.

Windows Server 2003 R2

Windows Server 2003 R2 a apărut în 2005. Clienților care au cumpărat deja Windows Server 2003 li s-a permis accesul gratuit la această nouă versiune. Toate vânzările Windows Server 2003 de la lansarea acestei versiuni, au fost de fapt Windows Server 2003 R2.

Îmbunătățirile sistemului Windows Server care au apărut cu R2 s-au concentrat pe probleme de securitate. Autentificarea utilizatorului s-a bazat pe Active Directory și rămâne până la această dată. Cu toate acestea, Microsoft a dezvoltat o caracteristică suplimentară pentru acest sistem de autentificare și care a fost inclus în R2. Această caracteristică nouă a fost serviciile de federație Active Directory. Scopul acestei extensii AD a fost să permită includerea serviciilor externe în „o singură logare”Permisiunile gestionate în rețea.

O altă actualizare Active Directory a fost Modul de aplicare Active Directory, care a creat o relație „lungimea brațului” cu aplicațiile terțe. Acest lucru le-a permis accesul cu utilizatorii care au fost verificați prin AD fără a include în mod direct procedurile de autentificare a software-ului respectiv în AD.

Pachetul R2 a făcut, de asemenea, posibil stabiliți politicile de securitate pentru grupuri de mașini prin intermediul Expertului de configurare a securității. Alte îmbunătățiri R2 au inclus o mai bună compresie a datelor pentru fișiere și transferuri și proceduri de replicare pentru rețelele WAN-uri multiple.

Windows Server 2008

Următoarea versiune a Windows Server a avut nevoie de trei ani pentru a fi pregătit și a inclus o altă îmbunătățire a Active Directory. De asemenea, compania a făcut unele modificări fundamentale în modul în care serviciile de rețea au interacționat cu caracteristicile de asistență software ale sistemului de operare.

Un mare câștig pentru utilizatorii Windows Server în această versiune a fost includerea sistemului de virtualizare Hyper-V de Microsoft. Este posibil ca această decizie să fi fost luată pentru a spori competitivitatea companiei în acest domeniu, care a devenit o cerință din ce în ce mai mare în managementul IT. Dacă administratorii de sistem au deja instalat Hyper-V, de ce mergeți la cheltuielile de a aduce un sistem VM rival?

Alte utilități noi incluse în Windows Server 2008 au fost View View Event și Server Manager. Acestea au fost instrumente utile de administrare a sistemului care au permis administratorilor să obțină un control mai bun asupra activităților serverului.

Server Core a fost un produs din ce în ce mai important al Microsoft. A fost versiunea goală a software-ului Windows Server și a permis accesul în linia de comandă. Poate fi rulat fără desktopul GUI familiar al mediului Windows și a apelat mai mult la administratorii de sisteme care erau mai confortabili cu mediile liniei de comandă pe care le-au folosit mai departe Unix și Linux.

Există patru ediții ale Windows Server 2008: Standard, Enterprise, Datacenter și Web.

Windows Server 2008 R2

Prima dată disponibilă în 2009, Windows Server 2008 R2 este încă în prezent. Majoritatea modificărilor care disting acest lucru de Windows Server 2008 inițial au fost tehnice și s-au produs în serviciile de suport suport. Până la acest moment, produsele Windows Server se bazau pe Windows Vista. Windows Server 2008 R2 are o inimă Windows 7. Deci, asta duce sistemul de execuție al programului până la 64-biți mediu inconjurator.

Această versiune a Windows Server a înregistrat alte modificări în Active Directory pentru a îmbunătăți implementarea politicilor de grup și au apărut câteva servicii noi. Acestea includ Remote Desktop Services (RDS), care a fost reambalarea serviciilor Terminal. BranchCache și Acces direct a apărut și în această versiune a Windows Server pentru a îmbunătăți accesul la server de la utilizatorii din locații îndepărtate.

Windows Server 2012

Până în 2012, Microsoft urma să câștige totul norul, deci a adăugat funcții la Windows Server pentru a permite o interacțiune mai bună cu serviciile din afara site-ului. Compania a comercializat Windows Server 2012 drept „Cloud OS”. Acesta a fost probabil scopul final al includerii Hyper-V în versiunea Windows Server 2008.

Toate îmbunătățirile aduse sistemului Windows Server din această versiune s-au concentrat pe crearea integrată a Hyper-V face ca resursele Cloud să fie la fel de ușor de integrat în livrarea la fața locului ca gazdele locale. Sistemul de stocare, mediat de Hyper-V a fost, de asemenea, actualizat în această versiune. Comutatorul virtual Hyper-V și Replica Hyper-V au fost incluse în această versiune pentru a îmbunătăți adoptarea strategiilor de rețea hibride..

Atât PowerShell cât și Server Core au crescut în importanță odată cu această versiune.

Au existat patru ediții ale Windows Server 2012: Essentials, Foundation, Standard și Datacenter. Ediția Essentials s-a adresat întreprinderilor mici.

Windows Server 2012 R2

Această revizuire la Windows Server 2012 a fost lansată în 2013. Compoziția sistemului de operare a considerat că utilizarea PowerShell s-a extins și mai mult. Microsoft și-a continuat obiectivul de a furniza funcții de server mai bune la fața locului a furnizat capacitatea de a integra servicii cloud. Aceasta a implicat rescrierea sistemelor de securitate și a serviciilor de rețea. Sistemele de virtualizare și stocare au fost, de asemenea, revizuite și serviciile Web au fost îmbunătățite.

Funcțiile de stocare îmbunătățite în această actualizare au inclus replicarea pentru fișiere distribuite și acces îmbunătățit pentru partajarea fișierelor. Abilitatea pentru a servi dispozitive mobile cu software de pe server a fost, de asemenea, îmbunătățit. Microsoft a introdus sistemul de configurare a statului dorit bazat pe PowerShell pentru a îmbunătăți gestionarea configurației rețelei.

Windows Server 2016

Un sistem nou de server important a apărut la pachet cu Windows Server 2016. Acesta a fost Nano Server, o implementare de server minimă ușoară, care a avut mai puține interfețe și astfel a fost mai greu de atacat. Această versiune a Windows Server a inclus și Server Core.

Sistemele VM au fost de asemenea adăugate cu un sistem de criptare pentru Hyper-V și noua capacitate de interacțiune cu Docker. Acest instrument a fost deosebit de util pentru „containerizarea”, ceea ce a permis administratorilor de sisteme să livreze programe deținute de companii pe dispozitive deținute de utilizatori.

Microsoft a introdus Controlerul de rețea în Windows Server 2016. Această facilitate a permis administratorilor să gestioneze atât dispozitivele de rețea fizice cât și cele virtuale de pe o singură consolă.

Windows Server 2016 a fost disponibil în ediții Standard și Datacenter. Nu a existat o versiune R2 a Windows Server 2016.

Windows Server 2019

Lansat în octombrie 2018, Windows Server 2019 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare a serverului de la Microsoft. Noile caracteristici cu această versiune sunt:

Proiect Honolulu

Acum numit Windows Admin Center, aceasta este o utilitate de administrare a serverului care nu este concepută doar pentru Windows Server 2019, dar poate gestiona și serverele care operează Windows Server 2012 R2 și Windows Server 2016. Consola acoperă mai multe servere și nu contează dacă sistemul de operare al unui server monitorizat este versiunea GUI completă, Server Core sau Nano Server. Utilitarul include monitorizarea performanței, gestionarea configurației și controlul serviciilor care rulează pe fiecare server monitorizat.

Infrastructură hiperconvertită (HCI)

După cum puteți vedea din descrierea versiunilor anterioare, Microsoft a construit puterea de virtualizare a sistemului de operare al serverului de la prima pachet. Hyper-V cu Windows Server 2008. Aceasta a fost o campanie de zece ani și a fost oglindită de progresele înregistrate în serviciile cloud ale Microsoft. Prin urmare, cu această ultimă lansare a tuturor dezvoltărilor recente de VM din ultimii ani în acest pachet, administratorii de rețea pot avea adevărate capabilități de rețea hibride..

Caracteristicile HCI ale celui mai recent server Window vizează mai mult consumatorii de servicii mai degrabă decât furnizorii. Cu toate acestea, acest sistem este capabil să sprijine Centre de date definite de software precum și clienții lor. Capabilitățile HCI oferă posibilitatea de a ajusta serviciile virtualizate fără a duce sistemul jos. Multe dintre ajustările la resursele care acceptă VM-uri pot fi chiar executat automat.

Linux pe Windows Server

Este deja posibil să rulați Linux pe un server Windows printr-o VM. Cu toate acestea, Windows Server 2019 duce această găzduire puțin mai departe, furnizând un subsistem compatibil Linux. Acestea se numesc „VM-uri protejate native pentru Linux.“

Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP)

Cea mai recentă amenințare la adresa securității pentru sistemele IT este „amenințarea persistentă avansată”. Aceste atacuri APT sunt capabile să ocolească sistemele antivirus tradiționale, deoarece punctul lor de intrare este adesea facilitat prin vânătoare, pescuit și profilări de social media. Deoarece tactici tradiționale de apărare pentru a bloca accesul nu mai sunt suficiente pentru a proteja sistemele și datele, sistemele avansate de protecție împotriva amenințărilor au devenit esențiale. Includerea ATP Windows Defender în Windows Server 2019 este un plus de securitate binevenit. ATP monitorizează activitățile contului, protejează fișierele de jurnal împotriva modificărilor neautorizate și ține evidența activităților utilizatorilor din jurul stocării de date pentru a identifica intruziunea APT.

Leaner Server Core și servicii

Server Core opțiunea a fost încorporată în Windows Server încă din versiunea 2008. Acum este și mai slab, reprezentând 50% din dimensiunea întregului serviciu Windows condus de GUI 2019. Această slăbire se aplică și în cazul containerizării de livrare pe software atunci când este livrat pe dispozitive deținute de utilizator. Scăderea aerului aerian creat prin mecanismul de containerizare nu a fost făcută în detrimentul securității.

Controale GUI

Ca și în cazul tuturor versiunilor Windows Server pe termen lung, Windows Server, utilizatorii versiunii din 2019 au acces la instrumentele complete de administrare front-end dintr-o interfață GUI. Această caracteristică nu este disponibilă pentru cei care instalează doar Server Core sau Nano Server.

Canal de servicii pe termen lung

Fiecare versiune nouă a Windows Server nu face neapărat ca versiunile anterioare să fie depășite. Microsoft clasifică toate versiunile standard ale Windows Server ca parte a acestuia Canal de servicii pe termen lung (LTSC). Aceste produse sunt acceptate timp de 10 ani. Această perioadă de sprijin este acoperită de cinci ani de asistență care sunt incluși în prețul de achiziție, iar restul de cinci ani necesită o prelungire a contractului de asistență.

Înlocuirea sistemului de operare Windows Server nu este automată și necesită achiziționarea separată a noii versiuni. Aceasta cu excepția versiunilor R2, care sunt permise ca o actualizare gratuită la clienții versiunii originale a versiunii respective. Prin urmare, Windows Server 2003 R2 a fost disponibil gratuit pentru clienții care au achiziționat deja Windows Server 2003.

Versiunile 2008 R2, 2012 R2 și 2018 funcționează în prezent activ în întreaga lume.

Canal semianual

Microsoft a creat un al doilea model de achiziție pentru Windows Server în 2017. Acesta este Canal semianual (SAC). Produsele disponibile prin acest canal nu sunt aceleași cu versiunile Windows Server care sunt comercializate prin intermediul canalului de servicii pe termen lung. Timpurile de lansare mai scurte pentru acest grup de produse înseamnă că elementele comune oferite în cele două canale vor fi în cele din urmă divergente.

Produsele SAC sunt destinate companiilor de dezvoltare software care au nevoie de inovații mai noi mai repede decât întreprinderile care doresc servere stabile pentru a-și susține operațiunile regulate. După cum îi explică numele, versiunile serverului SAC sunt lansate la fiecare șase luni și includ contracte de asistență care durează doar 18 luni.

Numerele de versiuni ale acestor versiuni ale Windows Server provin din anul și luna lansării lor. Deci, până în prezent au existat:

  • Windows Server, versiunea 1709 (septembrie 2017)
  • Windows Server, versiunea 1803 (martie 2018)
  • Windows Server, versiunea 1809 (septembrie 2018)

Aceste oferte Windows Server au mai puține caracteristici ale interfeței utilizatorului decât sistemele de operare Windows Server oferite în canalul de servicii pe termen lung. Acestea sunt integrate în serviciile de abonare bazate pe Cloud inclusiv Microsoft Asigurare software, Piața Azure, și Studio vizual.

Windows Server Cloud

Gazduirea în cloud înseamnă că puteți obține Windows Server pe infrastructura de la distanță, nu doar pe mașinile dvs. locale. Microsoft oferă serverele cloud Azure pe bază de abonament. Cu toate acestea, dacă nu doriți să vă limitați la serviciile proprii Microsoft obțineți Windows Server pe Cloud. Alți furnizori utilizează Windows Server, ceea ce vă permite să alegeți între planurile de servicii oferite de o serie de companii dacă doriți să utilizați Windows Server fără a fi necesar să îl cumpărați și să îl rulați pe propriul hardware. De exemplu, Google Cloud include o opțiune Windows Server.

Fie că alegeți să migrați întreaga activitate a serverului în Cloud sau să creați o rețea hibridă, cele mai recente versiuni ale Windows Server vă vor permite să furnizați servicii personalului și clienților fără probleme.

Monitorizarea Windows Server

Deși Windows Server include multe funcții de monitorizare, va trebui să adăugați un software specializat de monitorizare pentru a gestiona complet sistemul. Atât versiunile cloud cât și cele locale ale sistemului se bazează pe elemente hardware care pot merge greșit și trebuie să păstrați file constante pe conexiunile la serverul dvs., indiferent dacă sunt pe propria LAN sau pe internet.

Instrumente de gestionare Microsoft SolarWinds (PROBLE GRATUIT)

SolarWinds Server și aplicație Monitor

Numărul de componente diferite care mențin un server în funcțiune cu succes poate fi dificil de urmărit manual. Instrumente de management Microsoft SolarWinds va acoperi operațiunile Windows Server și elementele sale, vă va avertiza atunci când stările se referă. Această asistență automat vă lasă liber să vă concentrați pe proiecte mai complicate, cum ar fi gestionarea bugetului și asistența utilizatorului.

Server și Monitor de aplicații de la SolarWinds va fi cel mai important asistent la monitorizarea Windows Server. Menținerea pe partea de sus a întregii rețele va necesita Monitorul de performanță al rețelei SolarWinds de asemenea. SolarWinds și-a dezvoltat stabilul instrumentelor de gestionare a infrastructurii pe o platformă comună, numită Orion. Datorită acestui lucru, cele două module se încadrează împreună. Acest lucru vă permite să profitați de utilități cu mai multe module, cum ar fi PerfStack. Acest asistent afișează serviciile de suport și hardware, precum și Windows Server și vă ajută să identificați rapid ce element din stivă funcționează slab atunci când Windows Server pare să funcționeze prost.

Puteți descărca și utiliza Instrumentele de gestionare Microsoft SolarWinds pe o încercare gratuită de 30 de zile.

SolarWinds Instrumente de management Microsoft Descărcați încercarea GRATUITĂ de 30 de zile

Versiuni Windows Server

Nu toată lumea dorește să aibă cea mai recentă versiune de software, deoarece aplicațiile de ultimă oră pot fi adesea instabile. Având în vedere că obțineți un sprijin complet de zece ani odată cu achiziționarea Windows Server, nu este întotdeauna sens financiar să plătiți din nou de fiecare dată când o nouă versiune devine disponibilă.

Cei care doresc cel mai recent software pentru server de la Microsoft ar fi mai bine să opteze pentru Canal semianual sau alegerea o soluție complet bazată pe Cloud care include angajamentul de a ține pasul cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

Ce versiune a Windows Server utilizați în prezent? Ați fost tentat să încercați formatul SAC de cumpărare? Preferi să-ți păstrezi serverele în casă sau ai migrat deja în Cloud? Lasă un mesaj în Comentarii secțiunea de mai jos și împărtășește-ți ideile și experiențele cu comunitatea.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − 49 =

Adblock
detector