Ghidul final pentru comutatoarele Cisco

Ghid final pentru comutatoarele Cisco

Cisco este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți furnizori de soluții IT din lume. Această companie și-a dezvoltat o reputație nu doar ca un pionier al informaticii moderne, ci și al rețelelor. Comutatoarele sunt o zonă hardware unde puteți vedea dominanța Cisco de primă mână. Volumul mare de comutatoare disponibile și varietatea serviciilor oferite constituie o dovadă a relevanței Cisco ca companie.

În acest articol, vom analiza tot ceea ce trebuie să știți despre comutatoarele Cisco. Aceasta include o soluție de bază a modului de funcționare și un ghid pentru unele dintre cele mai populare serii de întrerupătoare disponibile astăzi.

Comutatoarele Cisco: Bazele

Înainte de a intra în profunzime în comutatoarele în sine, este important să rețineți că Cisco oferă o gamă de comutatoare diferite în funcție de cerințele utilizatorului. Două dintre principalele categorii de comutatoare sunt numite Catalizator și nex. Comutatoarele catalizatoare sunt proiectate pentru rețele de campus și comutatoarele Nexus sunt orientate către centre de date. În acest articol, ne vom concentra asupra comutatoarelor din rețeaua de campus, dar vom discuta și despre gama de switch-uri Nexus.

Comutatoare de rețea de campus

Există două tipuri principale de comutatoare de rețea utilizate de Cisco; comutatoare fixe de configurare și comutatoare modulare. Diferența dintre aceste două este explicată mai jos:

  • Comutatoare de configurare fixe - Acest tip de comutator nu vă permite să schimbați sau să adăugați un modul suplimentar.
  • Întrerupătoare modulare - Un comutator modular vă permite să schimbați și să adăugați module suplimentare.

Comutatorul pe care îl întâlniți într-un mediu de rețea depinde de cerințele rețelei. Mai jos am inclus o listă a celor mai populare switch-uri din campusul Cisco. Deocamdată, vom limita discuția la primele câteva comutatoare. În stratul principal, cel mai probabil, veți găsi Cisco Catalyst 6500 sau seria Catalyst 6800. În mod alternativ, rețelele cu trafic ridicat pot utiliza comutatoare precum seria Cisco Catalyst 4500-X la nivelul de distribuție.

Comutatoare gestionate

O serie de comutatoare de rețea sunt clasificate drept „gestionate”. Comutatoarele gestionate permit utilizatorului să configureze o adresă IP pe dispozitiv. Comutatoarele 2960-X, 3850-X, 4500-X și 6800-X sunt toate tipurile de comutatoare gestionate. Avantajul acestor comutatoare este că puteți utiliza adresa dvs. IP gestionată pentru a vă conecta folosind Secure Shell sau Telnet.

Seria Cisco Catalyst 3850-X (Comutator modular)

Seria de comutatoare Cisco Catalyst 3850-X vă permite să selectați module de rețea (Ethernet sau fibră optică) și module de alimentare. Această serie este versatilă, deoarece poate fi dislocată atât în ​​organizații mici, cât și mari. Organizațiile mai mici pot plasa comutatorul în stratul de bază dacă nu au un strat de distribuție și în rețele de întreprinderi mai mari la nivelul de acces.

Comutatoare programabile

Unul dintre cele mai noi tipuri de comutatoare oferite de Cisco este gama sa de comutatoare programabile (văzute în linia de comutatoare Catalyst 9000). Comutatoarele programabile au fost utilizate ca o modalitate pentru Cisco de a implementa rețele bazate pe intenții. Aceste switch-uri au un ASIC personalizat, care este conceput pentru a fi compatibil cu tehnologiile emergente în viitor.

Aceste comutatoare programabile funcționează cu o platformă de rețea bazată pe intenții. Programarea infrastructurii de rețea prin aceste comutatoare permite administratorilor să își adapteze infrastructura în funcție de serviciile și experiențele pe care încearcă să le ofere. De exemplu, dacă o echipă ar trebui să găzduiască un apel video cu un client, o aplicație video ar forma rețeaua în jurul nevoilor apelului pentru a oferi cele mai bune performanțe..

La baza sa, rețelele bazate pe intenții vizează combinarea eforturilor administratorilor și dezvoltatorilor în sinergie. Intenția este de a crea și de a susține servicii care să ofere o experiență mai bună utilizatorului final. Cu toate acestea, comutatoarele programabile oferă, de asemenea, administratorilor de rețea posibilitatea de a automatiza sarcinile de administrare de rutină de rutină.

Metode de comutare Cisco

Există trei metode diferite pe care routerele bazate pe Cisco IOS le utilizează pentru a trimite pachete într-o rețea. Aceste trei metode sunt următoarele:

  • Comutarea proceselor - Procesorul de router folosește software pentru a rula și rescrie pachetele. Aceasta este cea mai lentă dintre cele trei metode, deoarece nu este scalabilă.
  • Comutare rapidă (sau cache de ruta) - Acesta este locul în care primul pachet al unui flux de pachete este dirijat și rescris de un procesor de rute, iar următoarele pachete sunt procesate de hardware.
  • Expediere Cisco Express - Cisco Express Forwarding utilizează tabele de redirecționare hardware pentru cele mai comune fluxuri. Aceasta eliberează procesorul de rută pentru a lucra la alte sarcini.

Routerele Cisco au ca obiectiv prioritizarea expedierii Cisco Express acolo unde este posibil. Dacă această comutare sau comutarea rapidă nu este posibilă, atunci se poate utiliza comutarea procesului. Majoritatea comutatoarelor Cisco au procesoare de rute care nu sunt proiectate pentru comutarea proceselor și, prin urmare, vor experimenta performanțe slabe atunci când este utilizat. Cu toate acestea, de cele mai multe ori îl veți folosi Expediere Cisco Express sau Comutare rapidă.

Indicatoare LED de comutare: Monitorizarea performanței

Dacă în trecut ați utilizat comutatoarele Cisco Catalyst, veți ști că acestea au o varietate de lumini LED folosite pentru a acționa ca indicatori de performanță. În funcție de modelul comutatorului, vor exista diferite LED-uri de la produs la produs. La toate produsele, aceste lumini au o gamă variată de semnificații. Am enumerat câteva dintre indicatoarele cheie ale LED-urilor din această secțiune de mai jos pentru comutatorul Cisco Catalyst 2960.

Cisco Switch LED se aprinde

1. LED-ul sistemului

LED sistem este afișat în partea de sus a luminilor LED și arată pur și simplu că comutatorul este conectat la o sursă de alimentare și funcționează corect. Un comutator în funcțiune este notat cu culoarea verde, în timp ce o culoare chihlimbară indică faptul că există o conexiune problematică și comutatorul nu este conectat corect. Când ledul LED este stins, aceasta este o indicație că utilizatorul trebuie să verifice dacă comutatorul este conectat corect la o sursă de alimentare.

2. LED sistem redus de alimentare (RPS)

Acest LED vă arată starea dvs. Sistem de alimentare redundant (RPS). RPS este o caracteristică pe care Cisco o folosește pentru a vă proteja comutatorul împotriva întreruperilor de curent care ar putea deteriora dispozitivul. Un LED verde indică faptul că RPS-ul este pornit. Dacă lumina RPS este stinsă, comutatorul nu este conectat la sursa de alimentare de rezervă. Dacă vedeți un LED verde intermitent, atunci înseamnă că RPS-ul este conectat, dar furnizează energie la un alt dispozitiv. Un LED chihlimbar vă spune că dispozitivul este în regim de așteptare. Cu toate acestea, dacă această lumină clipește, înseamnă că dispozitivul a eșuat și RPS-ul furnizează energie de rezervă.

3. LED-ul de stare port

LED-ul de stare port lumina este folosită pentru a vă spune când starea portului modul a fost selectat. Când LED-ul este verde, aceasta înseamnă că modul de stare al portului este în funcțiune. Acesta este modul implicit al comutatorului. O lumină LED verde indică faptul că portul este în proces de a trimite sau primi date. Când LED-ul este complet oprit și inactiv, asta înseamnă că nu există nicio legătură. De asemenea, dacă LED-ul alternează între verde și chihlimbar, există o eroare de legătură. În cazul în care portul este blocat, veți fi anunțat cu o lumină galbenă.

4. LED duplex port

Port duplex LED lumina este folosită pentru a indica când modul duplex port este activat. Dacă vedeți o lumină verde, atunci toate porturile dezactivate sunt în modul semidiplex. De asemenea, un LED verde înseamnă că portul este considerat în modul full-duplex.

5. LED Speed ​​Port

LED viteză port este utilizat pentru a indica cât de performant este schimbătorul dvs. în ceea ce privește viteza. Când nu există un LED activ, atunci știți că portul funcționează la 10 Mb / s. O lumină LED verde vă spune că portul funcționează cu o viteză de 100 Mb / s. Un port LED care clipește intermitent vă spune că un port funcționează rapid la 1000 Mb / s.

6. Modul Power over Ethernet (PoE)

Când este selectat modul PoE, lumina LED va fi aprinsă. Cu toate acestea, dacă nu există LED, aceasta înseamnă că modul PoE nu a fost selectat pentru utilizare. Un LED verde înseamnă că PoE a fost selectat și vor exista, de asemenea, culori suplimentare de afișare afișate pe ledurile de port care conțin informații suplimentare. Dacă LED-ul alternează între verde și chihlimbar, aceasta înseamnă că PoE este refuzat. Acest lucru se datorează faptului că furnizarea de energie dispozitivului are mai multă putere decât poate oferi comutatorul. O lumină intermitentă a LED-ului chihlimbar înseamnă că PoE nu este disponibil din cauza unei defecțiuni.

Comutatoare Cisco Catalyst

Comutatoarele Cisco Catalyst sunt proiectate special pentru mediile de rețea pentru întreprinderi. Cisco are o gamă largă de comutatoare din rețeaua de campusuri, așa că v-am oferit un ghid al celor mai proeminente comutatoare de mai jos.

Seria Cisco Catalyst 9000

Seria Cisco Catalyst 9000 este o serie de comutatoare care a fost poziționată ca următoarea generație de comutatoare de rețea a Cisco. Aceste comutatoare sunt proiectate folosind planul de date de acces unificat Cisco (UADP) și circuitul integrat specific ASIC (Application ASIC). Rezultatul final este comutatoarele care oferă acces definit de software (acces SD). Accesul SD este avantajos deoarece permite utilizatorului să creeze și să furnizeze servicii rapid.

Seria Cisco Catalyst 9500

Aceste comutatoare sunt comutatoare de campus cu platforme de comutare cu miez fix, special concepute pentru IoT și cloud. Acestea oferă asistență pentru VPN-uri MPLS, MVPN, NAT și Layer 2/3. De asemenea, au propriile abilități de acces SD și sunt tehnologia Cisco StackWise virtualizată.

Seria Cisco Catalyst 9400

Seria de comutatoare Cisco Catalyst 9400 este răspunsul Cisco la comutarea modulară a întreprinderii. Acestea oferă asistență pentru lățimea de bandă a sistemului până la 9 Tbps și pot scala până la 384 de porturi de acces. Aceasta este o opțiune de comutare sigură, care oferă și ADN-ul Cisco și SD-Access. Seria 9400 este o alegere bună pentru organizațiile care caută scalabilitate și capacitatea de a crește în dimensiune.

Seria Cisco Catalyst 9300

Comutatoarele Cisco Catalyst 9300 sunt denumite o platformă de comutare a întreprinderii stivuitoare. Comutatoarele 9300 oferă suport pentru punctele de acces 802.11ax și 802.11ac Wave 2. Aceasta este, de asemenea, o alegere bună în ceea ce privește implementarea flexibilă datorită utilizării sale a tehnologiei virtuale StackWise care acceptă arhitectura NSF / SSO. Cel mai unic aspect al acestor comutatoare este faptul că este singura platformă de comutare cu suport de stivuire frontal și spate.

Seria Cisco Catalyst 6800

Seria Cisco Catalyst 6800 sunt comutatoare de campus optimizate special pentru servicii sigure de 1, 10 și 40 Gbps. Acestea oferă suport pentru ADN-ul Cisco și SD-Access, precum și pe deplin compatibile cu șasiul din seria Cisco Catalyst 6500-E. Designul modular al acestei serii îl face ideal pentru organizațiile care caută o soluție sigură și scalabilă.

Seria Cisco Catalyst 6500

Seria Cisco Catalyst 6500 este considerată a fi compusă din comutatoare vertebrale. Aceasta este o serie populară datorită performanțelor și scalabilității sale robuste. Oferă până la 44 de porturi 40 GE și 534 1GE. Există, de asemenea, suport complet pentru ADN-ul Cisco și SD-Access.

Seria Cisco Catalyst 3650 și 3850

Atât seria Cisco Catalyst 3650, cât și 3850 sunt comutatoare stivuite concepute pentru date, video voce, cablu și performanță wireless. Există un controler wireless integrat alături de accesul Layer 2 și 3. Există suport complet pentru ADN-ul Cisco și SD-Access. Această serie folosește tehnologia Ethernet multigigabit pentru a menține performanțele ridicate.

Seria Cisco Catalyst 2960-X / XR

Comutatoarele Cisco Catalyst 2960-X / XR sunt comutatoare scalabile concepute pentru date, voce și video. Această serie are acces la nivelurile 2 și 3 împreună cu stivuirea de până la 80 Gbps. Există, de asemenea, link-uri SFP + 10 Gbps. Au surse de alimentare duble redundante cu ventilatoare încorporate pentru a asigura stabilitatea serviciului.

Seria Cisco Catalyst 4500E

Seria de comutatoare Cisco Catalyst 4500 sunt comutatoare cu miez fix cu acces modular conceput pentru organizații în căutarea scalabilității. Această serie de întrerupătoare a fost proiectată special pentru servicii de 1 Gbps și 10 Gbps. Există, de asemenea, suport complet pentru ADN-ul Cisco și SD-Access.

Seria Cisco Catalyst 3560-CX și 2960-CX

Comutatoarele Cisco Catalyst 3560-CX și 2960 CX sunt comutatoare de configurare fixă ​​destinate utilizatorilor de întreprindere. Au fost concepute pentru servicii de 8 și 12 Gbps. Aceste întrerupătoare au capacitatea de a sprijini Cisco FlexStack-Plus. Aceste comutatoare sunt concepute pentru a conecta computere, puncte de acces wireless, telefoane IP și camere de supraveghere.

Seria Cisco Catalyst 2960-L

Un alt tip popular de comutatoare de configurare fixă ​​este seria Cisco Catalyst 2960-L. Seria de comutatoare Cisco Catalyst 2960-L este una dintre liniile mai fiabile din colecția Catalyst. Această serie este disponibilă în configurații de 8 porturi până la 48 de porturi. Versiunile 8, 16 și 24 de porturi oferă un design fără fani. Toate versiunile acceptă Power Over Ethernet (PoE).

Seria de construcții digitale Cisco Catalyst

Clădirea digitală Cisco Catalyst este o serie de comutatoare fixe de configurare. Au fost concepute având în vedere instalarea ușoară și administrarea rețelei. La fel ca seria Cisco Catalyst 2960-L, această serie funcționează în mod silențios, cu un design fără ventilator, care reduce riscul de defectare a hardware-ului.

Comutatoarele Nexus Data Center

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, seria Nexus a fost proiectată având în vedere centrele de date. În această secțiune, vom analiza unele dintre cele mai importante comutatoare ale centrelor de date oferite de Cisco.

Seria Cisco Nexus 9000

Seria Cisco Nexus 9000 a fost creată pentru a oferi centrelor de date performanțe ridicate și latență scăzută. Aceste comutatoare funcționează în două moduri: software-ul Cisco NX-OS și infrastructura centrică a aplicațiilor (Cisco ACI). Cisco ACI funcționează la fel ca o soluție SDN și pune aplicația în sine ca unul dintre centre. Consecința este un comutator accesibil, transparent și sigur.

Seria Cisco Nexus 9200

Platforma seria Nexus 9200 a fost construită cu comutatoare cu configurație fixă ​​concepute pentru a susține o gamă de conectivități. De exemplu, aceste comutatoare acceptă conectivitatea 1, 10, 25, 40, 50 și 100 Gbps. Seria Cisco Nexus 9200 utilizează, de asemenea, sistemul de operare software Cisco NX-OS.

Comutatoarele pentru centrele de date frunze și acces; Cisco Nexus 9300 și 9300-EX, FX și F2

Aceste comutatoare se întâmplă să fie unele dintre cele mai avansate la dispoziția Cisco. Platforma Cisco Nexus 9300 folosește ASIC și a fost creată în scopul expres de a crea implementări bazate pe cloud. Arhitectura este scalabilă extrem de mult cu suport atât pentru Cisco ACI cât și pentru Cisco NX-OS.

Seria Cisco Nexus 9500

Seria Cisco Nexus 9500 este unul dintre cele mai versatile switch-uri pe care Cisco le oferă. Există trei opțiuni modulare disponibile: comutatorul Cisco Nexus 9504 (include patru sloturi), comutatorul Cisco Nexus 9508 (include opt sloturi) și comutatorul Cisco Nexus 9516 (include 16 sloturi). Fiecare dintre aceste comutatoare oferă suport pentru interfețe 1, 10, 25, 40, 50 și 100 gigabit Ethernet.

Seria Cisco Nexus 7000

Seria Cisco Nexus 7000 este o gamă de comutatoare modulare care includ Cisco NX-OS. Totuși, ceea ce face cu adevărat special această serie este că include instrumente open-source care pot fi programate și structurate în funcție de nevoile unei platforme software. Unul dintre avantajele acestei serii este că arhitectura țesăturilor distribuite o face unul dintre comutatoarele mai scalabile de pe piață.

Seria Cisco Nexus 5000

Aceste switch-uri au fost concepute pentru a aduce 10/40 Gigabit Ethernet la Layer 2 și Layer 3. Această serie include Cisco NX-OS și o experiență scalabilă. Seria 5000 include atât platformele Cisco Nexus 5500, cât și 5600. Această serie poate susține, de asemenea, un impresionant 2304 de porturi printr-un singur domeniu de gestionare.

Seria Cisco Nexus 3000

Seria Cisco Nexus 3000 este binecunoscută pentru capacitatea sa de a furniza un serviciu de latență scăzută. Principala intenție a acestor comutatoare este de a vă oferi o experiență de comutare de nivel 2 și 3 de încredere. Sunt deosebit de ideale pentru centrele de date scalabile și serviciile cloud.

Comutatoare Cisco: Seria Cisco Catalyst

Acest lucru încheie ghidul nostru pentru comutatoarele Cisco. După cum puteți vedea, există o mulțime de opțiuni atât în ​​seria Catalyst, cât și în Nexus. Dacă doriți să găsiți mai multe informații despre comutatoarele Cisco, puteți face făcând clic pe acest link aici. Pe site-ul Cisco, puteți alege între următoarele comutatoare: Acces LAN, Clădire digitală LAN, Distribuție LAN și Core, Data Center, Centrul de date Cloud-Scale, Ethernet industrial și Small Business.

Există o anumită încrucișare în ceea ce face aceste switch-uri, dar dacă lucrați într-o întreprindere sau un mediu de birou, vă recomandăm să priviți în special la seria Catalyst. Aceste comutatoare sunt create special pentru acel mediu și nu sunt prea complexe.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1

Adblock
detector