MIB-uri și OID-uri SNMP explicate

Murduri și ajutoare SNMP

Oricine este familiarizat cu rețeaua a auzit despre Protocolul SNMP. SNMP este un tip de protocol care permite administratorilor să monitorizeze starea de sănătate a hardware-ului și software-ului. Dispozitivele compatibile cu SNMP pot fi monitorizate de la distanță cu instrumente de monitorizare a rețelei pentru a urmări performanța și disponibilitatea. MIB-uri și OIDs sunt câteva dintre ingredientele secrete ale acestui protocol critic.

SNMP are o serie de componente sub suprafață care permit transmiterea informațiilor de performanță către utilizatorul final. Agenți SNMP, Managerii SNMP, MIBS, și OIDs toate lucrează împreună pentru a face posibile aceste transferuri. În acest articol, vom analiza ce sunt mutații și ajutoarele și ce fac ei. Cu toate acestea, înainte de a face acest lucru, trebuie să ne uităm la ce este SNMP.

Ce este SNMP?

SNMP sau Protocol de gestionare simplă a rețelei este un protocol de rețea binecunoscut care se află la nivelul aplicației. Protocolul SNMP merge până în 1989 și a fost creat pentru a permite dispozitivelor să facă schimb de informații între ele printr-o rețea. Astăzi SNMP este utilizat pentru monitorizarea dispozitivelor activate SNMP și vedeți cum se menține performanța lor. Arhitectura SNMP este formată din manageri SNMP și agenți SNMP.

Agenții SNMP sunt programe care rulează pe dispozitive conectate la rețea. Acestea includ dispozitive de la PC-uri la switch-uri, telefoane și imprimante. Agentul preia informațiile de la MIB și le predă managerului SNMP după ce a fost făcută o interogare. Aceste informații includ detalii despre starea dispozitivului conectat.

Managerul SNMP este un sistem care are responsabilitatea comunicării cu dispozitivele de agent SNMP conectate. Aici se află soluția de monitorizare a rețelei. Managerul SNMP interogează agenții, primește răspunsuri de la agenți și stabilește variabile de agent.

Relația dintre managerul SNMP și agentul SNMP se bazează pe mesaje și comenzi. Aceste mesaje vin într-o serie de forme diferite. Unele dintre mesajele schimbate de cele două componente sunt enumerate mai jos:

 • OBȚINE – Trimis când managerul SNMP încearcă să ia informații de la MIB pentru a afla valoarea unei variabile.
 • RASPUNS – Agentul trimite o RESPONSE managerului SNMP când răspunde la o solicitare GET. Aceasta oferă administratorului SNMP variabilele solicitate inițial.
 • GETNEXT – Managerul SNMP trimite acest mesaj agentului pentru a obține informații de la următorul OID din arborele MIB.
 • GETBULK – Agentul SNMP utilizează mesajul GETBULK pentru a trage tabele de date utilizând o mulțime de comenzi GETNEXT diferite..
 • A STABILIT – SET este un mesaj trimis de administratorul SNMP agentului pentru a modifica configurațiile și a emite comenzile.
 • TRAP – O alertă trimisă de agentul SNMP pentru a notifica administratorul SNMP atunci când se întâmplă un eveniment pe dispozitiv.
  Comenzi PowerShell Cheat Sheet

Vezi si: SNMP a explicat

Ce este un MIB?

MIB sau Baza de informații de management este un fișier text formatat care se află în managerul SNMP conceput pentru a colecta informații și a le organiza într-un format ierarhic. Managerul SNMP folosește informații de la MIB pentru a traduce și interpreta mesaje înainte de a le trimite mai departe utilizatorului final.

Resursele stocate într-un MIB sunt denumite obiecte gestionate sau variabile de management. Cel mai simplu mod de a gândi un MIB este ca hub central de date din interiorul dispozitivului. MIB conține toate datele de performanță accesate la încărcarea unui instrument de monitorizare a rețelei.

Ce este un OID?

În cadrul MIB există numeroase obiecte gestionate diferite care pot fi identificate de un an OID sau Identificator obiect. Un OID este o adresă care este utilizată pentru a diferenția dispozitivele din ierarhia MIB. OID este utilizat pentru a face referire la caracteristicile unice și pentru a naviga prin variabile de pe dispozitivul conectat. Valoarea acestor identificatori variază de la text la numere și contoare. Există două tipuri principale de obiecte gestionate:

 • mărime scalară – O singură instanță de obiect, cum ar fi numele dispozitivului determinat de un furnizor
 • Tabular – Obiecte cu rezultate OID multiple pentru un OID

Acestea sunt adesea înfățișate ca un copac. Un OID este formatat într-un șir de numere așa cum se arată mai jos:

1.3.6.1.4.868.2.4.1.2.1.1.1.3.3562.3

Aceste numere vă oferă fiecare o informație corespunzătoare. De exemplu:

Iso (1)
.org (3)
.dod (6)
.internet (1)
.privat (4)
.transition (868)
.produse (2)
.sasiu (4)
.card (1)
.slotCps (2)
.cpsSlotSummary (1)
.cpsModuleTable (1)
.cpsModuleEntry (1)
.cpsModuleModel (3) .3562.3

  5 Cele mai bune instrumente Wake-on-LAN

OID-urile încep aproape întotdeauna cu aceeași succesiune de numere; 1.3.6.1.4.1. Vom analiza ce înseamnă aceste numere mai detaliat mai jos:

1 ISO – ISO este numele grupului care a lansat standardul OID
.3 org – Organizare specificată lângă această cifră
.6 dod – Departamentul Apărării al SUA
.1 internet – Determină faptul că comunicarea se va face prin internet
.4 privat – afirmă că dispozitivul este fabricat de o companie privată
.1 întreprindere – afirmă că producătorul este o întreprindere

De cele mai multe ori OID-urile vor fi furnizate de furnizorul de la care ați achiziționat dispozitivul.

SNMP Obțineți Cereri și Capcane SNMP

Tragerea datelor de pe dispozitive cu SNMP se poate face în două moduri; cu un SNMP Obțineți cerere sau un Capcana SNMP. O solicitare SNMP Obține este locul în care utilizatorul sondează dispozitivul pentru date de performanță. Odată ce agentul SNMP primește această solicitare, trimite OID-uri care pot fi citite de un sistem de monitorizare SNMP.

Cu capcanele SNMP, agentul SNMP anunță automat administratorul SNMP odată ce apare un eveniment semnificativ pe dispozitiv. Capcanele sunt importante deoarece sunt trimise managerului SNMP fără a fi chestionate. În consecință, capcanele ajută la menținerea utilizatorului la curent cu modificările pe un dispozitiv.

Fără capcane SNMP, dispozitivele nu pot transmite date numai atunci când sunt interzise. Capcanele SNMP folosesc și MIB-urile. Aceste MIB-uri au propriile lor condiții de alertă care se află în interiorul dispozitivului. Sistemul de monitorizare SNMP trebuie să aibă aceste MIB-uri configurate sau nu vor putea accesa capcane trimise de dispozitiv.

Cum se utilizează MIB-urile și OID-urile

După cum am discutat mai sus, fiecare dispozitiv de rețea activat SNMP va avea propriul tabel MIB cu multe OID-uri diferite. Există atât de multe OID-uri în majoritatea MIB-urilor, încât ar fi imposibil de înregistrat toate informațiile. În loc să faceți acest lucru manual, trebuie să utilizați un instrument de monitorizare a rețelei, cum ar fi Monitorul de performanță al rețelei SolarWinds sau Paessler PRTG Network Monitor.

SolarWinds Monitor Performance Performance Network Descărcați încercarea GRATUITĂ de 30 de zile

Paessler PRTG Network Monitor Descărcați încercarea GRATUITĂ pentru 30 de zile

  Port forwarding și Port Triggering - Care sunt diferențele

Instrumentele de monitorizare SNMP sunt concepute pentru a lua date de la MIB-uri și OID-uri pentru a vă prezenta într-un format ușor de înțeles. Obțineți solicitări și capcane SNMP oferă monitoarelor de rețea date de performanță brută, care sunt apoi convertite în afișaje grafice, diagrame și grafice. Ca atare, MIB-urile și OID-urile permit monitorizarea mai multor dispozitive compatibile SNMP dintr-o locație centralizată.

MIB-uri și scrierea propriilor dvs. MIB-uri

Unul dintre lucrurile interesante despre MIB-uri este că vă puteți crea propriile MIB-uri. Când achiziționați un dispozitiv nou, nu vă limitați să utilizați MIB-urile care ies din cutie. Cu toate acestea, pentru a crea propriul MIB trebuie să știți ce obiecte doriți să includeți în el. Puteți scrie asta ca pe o listă. După ce ați scris o listă de obiecte, trebuie să determinați locul MIB în ierarhia OID mai mare.

Noul MIB trebuie să aibă propriul său loc în arborele în care nu va intra în coliziune cu niciun MIB preexistent. Cel mai bun mod de a scrie un MIB este să folosești un MIB existent ca șablon. Modificarea numelor și a definițiilor din cadrul MIB oferă utilizatorului o bază puternică pentru a merge mai departe. Dacă decideți să parcurgeți această rută, este bine să o derulați printr-un verificator de sintaxă MIB pentru a vă asigura că funcționează.

MIB-uri și OID-uri: Cog-uri în mașină

În timp ce premisa SNMP este relativ simplă, arhitectura poate fi înșelător complexă uneori. Lucrul important de reținut este că relația SNMP Manager și SNMP Agent se asigură că utilizatorul poate monitoriza mai multe dispozitive dintr-o singură locație.

Când încărcați un instrument de monitorizare a rețelei Agenții SNMP trimit date din toată rețeaua. Informațiile pe care le vedeți pe ecran sunt furnizate din capcane SNMP și solicitări Obțineți. Este posibil să vizualizați aceste date sub formă de grafice și diagrame, dar aceste date sunt de fapt înregistrate în MIB și identificate cu OIDs.

Datele din MIB sunt identificate cu un OID, astfel încât monitorii de rețea să poată lua informațiile exacte de care au nevoie. În lipsa unui ID, solicitările nu ar fi imposibile, deoarece instrumentul de monitorizare nu ar fi în măsură să găsească variabile în cadrul MIB. MIB-urile și OID-urile sunt o parte esențială a arhitecturii SNMP. Aceste două componente sunt esențiale pentru a vă permite să monitorizați infrastructura de rețea și să executați depanarea.

Vezi si: Un ghid pentru UDP (User Datagram Protocol)

About the author

Comments

 1. tificator de obiect. Un OID este un număr unic care identifică fiecare obiect gestionat dintr-un MIB. Acestea sunt utilizate pentru a identifica și accesa informațiile dintr-un MIB. De exemplu, un OID poate fi utilizat pentru a accesa informații despre starea unui dispozitiv sau pentru a obține informații despre traficul de rețea. SNMP Obțineți Cereri și Capcane SNMP SNMP utilizează cereri GET pentru a obține informații de la dispozitivele SNMP. Aceste cereri sunt trimise de managerul SNMP către agenții SNMP și conțin informații despre obiectele gestionate pe care managerul dorește să le acceseze. Agenții SNMP răspund cu informațiile solicitate, care sunt apoi interpretate și afișate de către managerul SNMP. Cu toate acestea, există unele capcane asociate cu utilizarea SNMP. De exemplu, SNMP poate fi vulnerabil la atacuri de securitate, cum ar fi atacurile de tip man-in-the-middle sau atacurile de tip denial-of-service. De asemenea, utilizarea SNMP poate fi costisitoare, deoarece necesită achiziționarea și configurarea unor instrumente de monitorizare a rețelei specializate. Cum se utilizează MIB-urile și OID-urile MIB-urile și OID-urile sunt utilizate pentru a accesa informațiile din dispozitivele SNMP. Managerul SNMP utilizează MIB-urile pentru a identifica obiectele gestionate dintr-un dispozitiv și pentru a accesa informațiile despre acestea. OID-urile sunt utilizate pentru a identifica obiectele gestionate individuale dintr-un MIB și pentru a accesa informațiile despre acestea. MIB-uri și scrierea propriilor dvs. MIB-uri MIB-urile pot fi personalizate pentru a include informații specifice dispozitivelor sau rețelelor. Acestea pot fi scrise manual sau pot fi create utilizând instrumente de generare automată a MIB-urilor. MIB-uri și OID-uri: Cog-uri în mașină MIB-urile și OID-urile sunt componente critice ale SNMP, care permit administratorilor să monitorizeze și să gestioneze dispozitivele de la distanță. Acestea sunt utilizate pentru a accesa informațiile despre starea dispozitivelor și pentru a urmări performanța și disponibilitatea acestora. În general, SNMP este un protocol esențial pentru orice rețea modernă și este utilizat în mod obișnuit de administratorii de rețea pentru a monitoriza și gestiona dispozitivele de la distanță.

 2. utilizată pentru a identifica un obiect gestionat în cadrul MIB. Acestea sunt utilizate pentru a identifica și accesa informațiile de performanță ale dispozitivelor SNMP. OIDs sunt formate dintr-o serie de numere separate prin puncte și sunt organizate într-un arbore ierarhic. Fiecare număr din OID reprezintă un nod în arbore și este utilizat pentru a identifica un obiect gestionat specific.

  În concluzie, SNMP este un protocol critic pentru monitorizarea dispozitivelor de rețea și menținerea performanței lor. MIB-uri și OIDs sunt componente esențiale ale acestui protocol și permit transmiterea informațiilor de performanță către utilizatorul final. Agenții SNMP, Managerii SNMP, MIB-uri și OIDs toate lucrează împreună pentru a face posibile aceste transferuri. Este important să înțelegem aceste componente pentru a putea utiliza eficient instrumentele de monitorizare a rețelei și a menține performanța dispozitivelor noastre.

 3. un număr unic care identifică un obiect gestionat în cadrul MIB. Acesta este format dintr-o serie de numere separate prin puncte și poate fi comparat cu un număr de telefon unic pentru fiecare obiect gestionat. OIDs sunt utilizate pentru a identifica și accesa informațiile de performanță ale dispozitivelor SNMP. Acestea sunt esențiale pentru a monitoriza și gestiona dispozitivele de la distanță. În concluzie, SNMP este un protocol critic pentru monitorizarea și gestionarea dispozitivelor de la distanță. MIB-uri și OIDs sunt componente esențiale ale acestui protocol și permit administratorilor să acceseze informațiile de performanță ale dispozitivelor. Înțelegerea acestor componente poate ajuta la îmbunătățirea performanței și disponibilității rețelei.

Comments are closed.