Microsoft Access: Încă este relevant?

Microsoft Access: Încă este relevant?

Microsoft Office are 29 de ani – a fost lansat în noiembrie 1990. Nu multe pachete software s-au bucurat de o asemenea longevitate. Cu toate acestea, pachetul Microsoft nu a rămas același de-a lungul anilor. Unele elemente sunt adăugate, în timp ce altele sunt abandonate. O componentă a suitei de productivitate care este încă acolo este Microsoft Access.

Access a debutat în 1992. Microsoft s-a străduit să producă un SGBD desktop de ani buni și a urmărit rapid procesul de dezvoltare prin achiziționarea unuia dintre liderii de piață ai sectorului, FoxPro. Deși Microsoft a continuat să comercializeze și să dezvolte FoxPro, a fost capabil să aleagă o parte din codul și serviciile noii sale achiziții pentru a-și lansa propriul proiect de bază de date. Transfuzia a avut succes.

Accesul a parcurs succesul Windows. Principalii rivali ai pachetului nu au reușit să observe creșterea acestui sistem de operare și nu au lansat versiunile Windows suficient de rapid. De asemenea, Microsoft a ucis FoxPro pentru a face loc pe piața pentru Access. Succesul instrumentului a crescut atunci când a fost inclus în Microsoft Office în 1995. Instrumentul a devenit apoi parte a conductei evolutive Microsoft Office cu o cerință de a fi revizuit în mod regulat în sincronizare cu dezvoltarea altor componente Office..

Implementare Microsoft Access

O problemă cu Microsoft Access este că are propriul format de fișier care nu este compatibil cu niciun alt sistem. În timp ce Microsoft a adoptat o structură de fișiere bazată pe XML compatibilă cu OpenDocument Format pentru Excel și Word, aceasta a lăsat singura vechea structură de fișiere. Formate de fișiere .docx și .xmlx de Word și Excel au devenit piatra de atingere universală a tipurilor de fișiere din câmpurile de aplicații respective. Cu toate acestea, formatul .accdb folosit de Access nu a atras niciodată imaginația publicului și alți dezvoltatori de apartamente de productivitate rivală nu erau interesați să construiască compatibilitatea fișierelor Access în aplicațiile lor de baze de date desktop..

O utilizare obișnuită a Microsoft Access este să o păstrați ca un front-end către DBMS-urile cu mai mult succes comercial. De exemplu, Access se poate atașa la o bază de date Oracle, astfel încât aplicațiile scrise în Access se pot conecta la datele deținute într-o bază de date Oracle. Accesul poate fi frontal și pentru SQL Server și Sybase. Totuși, această repunere a aplicației Access se simte puțin ca un timp de înjumătățire. Este aceasta ultima soluție pentru Access, care acționează ca o piele pentru mai multe surse de gestionare a standardelor?

  Cum se rezolvă ECONNREFUSED - Conexiune refuzată din eroare server

Pe măsură ce cererea de abilități de programare Access scade, mai puțini programatori se deranjează să învețe sistemul. Aceasta începe un ciclu de declin în care lipsa unui grup de competențe pentru dezvoltatori disponibili îi împiedică pe managerii de proiect să folosească un mediu pentru a dezvolta un produs nou. Așadar, deficitul de programatori creează o penurie de proiecte în limba respectivă, iar lipsa de cerere pentru aceste abilități face ca stăpânirea limbii să se deplaseze în carieră. Astfel, grupul de abilități se micșorează și ciclul de declin continuă. Microsoft Access ar putea urma COBOL, FoxPro și SQLBase în calea uitării.

Accesul se retrage gratios

Microsoft nu a putut să nu remarce căderea meteorică a Accessului de pe înălțimile sale, fiind cel mai utilizat sistem de baze de date desktop în 2011, fiind un stângaci rămas în 2023. Compania a anunțat în noiembrie 2023, aproape de aniversarea a 25 de ani a aplicației, că intenționează să retragă Microsoft Access din suita de productivitate online.

Data oficială de oprire pentru Access Web Apps și baze de date web în Office 365 a fost stabilită pentru aprilie 2023. În ciuda eliminării Access din suita sa de productivitate online, Microsoft a continuat să dezvolte software-ul desktop, lansând Access 2023 în septembrie 2023 ca parte a Office 2023.

Deci, iată, încă în limbo. Viitorul software-ului comercial se află în Cloud, iar programatorii viitori știu asta. Eliminarea Accesului din versiunea Software-as-a-Service a Microsoft Office a înstrăinat orice aderenti rămași în comunitatea programatorilor. Este un criminal în carieră.

Scopul persistent al Accesului constă în piața auto-construirii. Cu toate acestea, ce operator de afaceri mici va deranja crearea unei baze de date de contacte în Access sau configurarea unui formular de factură atunci când există o mulțime de generatoare de facturi gata făcute disponibile pe web? Cine va crea o bază de date cu rețete pentru bucătărie atunci când o mulțime de site-uri de gătit online fac deja disponibile aceste rețete oricând la cerere?

  8 Cele mai bune instrumente de partajare a fișierelor de afaceri

Alternative de acces Microsoft

Gândiți-vă la o situație în care cineva ar putea avea încă nevoie să utilizeze Access și la fel de repede, puteți veni cu o alternativă mai bună care este deja disponibilă. Dacă nu puteți, am venit cu o listă scurtă de alternative la Microsoft Access.

1. Derivați OpenOffice

OpenOffice a prezentat o provocare serioasă Microsoft Office. Acesta conținea toate elementele dorite de oricine de la Microsoft Office, dar era gratuit. Microsoft a eliminat-o și, în cele din urmă, OpenOffice gratuit nu a reușit să ofere investiții suficiente pentru a-l menține la zi. Bug-urile din sistem au făcut în cele din urmă un risc pentru securitate și alternativa gratuită la Office s-a șters.

OpenOffice există și astăzi, deși, ca proiect open-source, codul său era disponibil și o mulțime de oameni și-au făcut propriile versiuni. În majoritatea cazurilor, „furculițele” OpenOffice foloseau aceleași nume de componente pentru aplicațiile individuale din suită. Echivalentul OpenOffice al accesului se numește Base. Baza are propriul format de fișier – .odb – și nu poate deschide fișiere .accdb create în Access. Baza nu este mai bună decât Accesul, cu excepția faptului că este gratuită. Există încă versiuni OpenOffice disponibile gratuit.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice

OpenOffice original a fost abandonat pe fundația Apache. Fundația a obținut inițial sprijin din partea IBM care a împrumutat proiectului o echipă de dezvoltare care a rescris-o pentru a fi aceeași și pentru Lotus Symphony. De când IBM s-a retras, proiectul s-a redus. Baza este încă o componentă a Apache OpenOffice și este complet liberă de utilizat.

LibreOffice

LibreOffice

LibreOffice este o clonă a OpenOffice și a ajuns să aibă mai mult succes. Suita include Base, care este o bună alternativă gratuită la Microsoft Access. Are versiuni pentru Windows, Mac OS, Linux și Android.

OxygenOffice Professional

OxygenOffice

OxygenOffice Professional este o altă clonă liberă, open-source, a OpenOffice. Include Base și poate fi instalat pe Windows și Linux.

2. Formulare Google

Formulare Google

Google G -Suite este un rival foarte puternic la Office 365. Versiunea gratuită se numește doar Google Docs, chiar dacă conține mai mult decât procesorul de texte eponim. Google Forms face parte din suită. Puteți utiliza formularele Google pentru a crea ecrane de intrare de date și interogare de date și puteți utiliza foi de calcul Google (o foaie de calcul) ca bază de date back-end.

  9 cele mai bune instrumente de detectare a intruziunilor bazate pe rețea (NIDS)

Interfața Google Forms este foarte ușor de utilizat și oricine poate crea o mică aplicație de bază de date fără cunoștințe tehnice. Vedeți acest videoclip YouTube despre cum puteți crea o bază de date cu instrumente Google.

3. Oficiul Calligra

Oficiul Calligra

KDE produce Calligra Office, un proiect open-source care este liber de utilizat. Sistemul de baze de date din Calligra Office se numește Kexi. Utilizează formatul OpenDocument, .odb ca tip de fișier nativ. Calligra Office instalează pe Windows, Mac OS, Linux și BSD Unix.

4. Zoho Creator

Zoho Creator

Zoho Creator este un sistem de gestionare a bazelor de date online. Este incredibil de ușor de utilizat și are un tablou de bord foarte atractiv. Aplicația este găzduită și include spațiu de stocare pentru datele pe care le adunați prin noile ecrane. Aceasta este o soluție profesională, deci nu este gratuită. Serviciul este taxat pentru un abonament și este disponibil pe patru niveluri de plan. Sistemul este disponibil pentru a încerca fără riscuri pentru o încercare gratuită de 15 zile.

5. Bule

Sigla cu bule

Bubble este o alternativă bună pentru cei care utilizează Accesul la interfața la alte sisteme DBMS. Acesta este un instrument de dezvoltare a site-ului fără cod care include posibilitatea de a crea formulare de date pentru introducerea și interogarea datelor. Compania oferă și un serviciu de găzduire. Puteți proiecta un site sau o pagină și o puteți găzdui pe serverele Bubble, configurarea noilor baze de date sau conectarea la bazele de date existente.

Acesta este un serviciu plătit, dar există o versiune gratuită. Bulele gratuite vor avea „Built with Bubble” tipărite pe pagina ta.

Lasă accesul în urmă

Dacă ați fost deprimat de declinul Microsoft Access, atunci sperăm că această revizuire a stării pachetului și a alternativelor acestuia v-a oferit o veselie. Calea de a ieși din depresia de acces este să încercați alte sisteme de baze de date.

Alternativele gratuite din această listă vă arată că nu ar fi trebuit să plătiți pentru Acces în primul rând. O problemă cu care vă veți confrunta este migrarea datelor dvs. în formatul .accdb. Cu toate acestea, puteți exporta date în format CSV și să le importați într-o bază de date nouă creată cu orice DBMS.

About the author