Modelul OSI explicat

Modelul OSI explicat

Sistem deschis de interconectare (OSI) modelul este unul dintre conceptele de bază cu care administratorii trebuie să vină în contact cu gestionarea unei rețele. Modelul OSI acționează ca o foaie de parcurs a ceea ce se întâmplă într-o rețea și vă ajută să vedeți cum informațiile sunt transferate într-o rețea. În acest articol, vom analiza care este modelul OSI.

Modelul OSI s-a dovedit un model demn pentru administratorii de rețea de la crearea sa în 1984. Modelul OSI este derivat dintr-o propunere elaborată de către Organizația de standarde internaționale. Modelul OSI a fost conceput pentru a ajuta producătorii să creeze tehnologie în conformitate cu standardele universale care stabilesc elementele de bază ale comunicării dispozitivelor între ele..

Care este modelul OSI?

Modelul OSI se referă la cadrul de rețea computerizat care este format din șapte straturi. Straturile modelului OSI împreună cu rezumatul straturilor sunt următoarele:

Numărul stratului
Nume strat
Descriere
7 cerere Acasă a protocoalelor și serviciilor care cuprind o aplicație
6 Prezentare Se asigură că informațiile sunt prezentate într-un format pe care dispozitivul îl poate înțelege
5 Sesiune Gestionează conexiunile și terminațiile între computerele conectate
4 Transport Gestionează transferurile de date și verifică datele transmise este aceeași cu datele primite
3 Reţea Adresează datele și livrează între rețele
2 Legătură de date Transferă date prin media rețelei
1 Fizic Oferă conexiunea fizică între dispozitive

Veți observa că acestea sunt listate de la numărul 7-1 și nu de la 1-7, motivul pentru care este acela că stratul de aplicație este cel mai vizibil și cel mai interacționat de utilizatori.

Stratul aplicației (stratul 7)

Așa cum am menționat mai sus, Strat de aplicație este cel cu care utilizatorul interacționează efectiv. Ori de câte ori interacționezi cu o aplicație de pe computer, activezi în stratul Aplicații. De exemplu, dacă utilizați Google Chrome sau Skype, atunci interacționați cu o aplicație la Stratul 7. Acest strat utilizează protocoale ca. HTTP, Telnet, și FTP. Pe scurt, acest strat este axat pe procesele utilizatorului final și livrarea oricărei aplicații la care utilizatorul dorește să acceseze.

Stratul de prezentare (stratul 6)

Prezentare Layer sau Stratul 6 a modelului OSI este proiectat pentru a pregăti și traduce date din formatul rețelei în formatul de aplicație sau invers. Acest strat determină modul în care datele sunt prezentate pentru fiecare dintre aceste entități în termeni de sintaxă și structură. În multe cazuri, stratul de prezentare poate fi văzut prin criptarea și decriptarea datelor. Alte exemple includ ASCII, TIFF, JPEG, GIF, ESBCDIC, PICT, JPEG, MPEG, și MIDI.

Stratul sesiunii (stratul 5)

Stratul 5 a modelului OSI este denumit Sesiunea Layer. Stratul de sesiune este stratul responsabil pentru stabilirea, menținerea și încheierea conexiunilor între diferite aplicații. Acest strat controlează termenii cu care aplicațiile interacționează între ele. O parte cheie a acestui lucru este coordonarea simplă, întrucât Sesiunea Layer va dicta cât timp va aștepta un sistem pentru un răspuns de la o altă aplicație. De obicei, veți vedea protocoale cum ar fi NetBios, NFS, RPC, și SQL care operează pe acest strat.

Stratul de transport (stratul 4)

Transport Strat este unul dintre cele mai cunoscute straturi OSI ale modelului OSI, deoarece este stratul responsabil pentru transferul datelor între sistemele finale și gazdele. Acesta dictează ce este trimis unde și cât de mult este trimis. La acest nivel, vezi protocoale de genul TCP, UDP, și SPX. În cazul în care ceva nu merge bine, Strat de transport are, de asemenea, responsabilitatea recuperare end-to-end a erorilor.

Stratul de rețea (stratul 3)

Nivelul de rețea a modelului OSI are de-a face cu cea mai mare parte a rutării în cadrul unei rețele. Acest strat se ocupă de redirecționarea pachetelor și stabilește ruta prin care pachetele călătoresc printr-o rețea. În termeni mai simpli, Strat de rețea determină modul în care un pachet călătorește la destinație. Protocoale ca. TCP / IP, AppleTalk, și IPX operați la acest strat.

Stratul legăturii de date (stratul 2)

La nivelul 2 al modelului OSI, aveți Stratul legăturii de date. Stratul legăturii de date gestionează transferurile de date nod la nod și poate fi împărțit în subdiviziuni; Controlul accesului media (MAC) Strat și Controlul legăturilor logice (LLC) Strat. Strat MAC determină modul în care un computer conectat accesează datele în termeni de permisiuni. Pe de altă parte, stratul LLC controlează elemente precum controlul fluxului, sincronizarea cadrelor și scanează erorile. Comutatoarele funcționează la acest strat.

Stratul fizic (stratul 1)

La Stratul 1 avem Strat fizic. Strat fizic este stratul hardware al modelului OSI care include elemente de rețea precum hub-uri, cabluri, ethernet și repetoare. De exemplu, acest strat este responsabil de executarea modificărilor semnalului electric, precum aprinderea luminilor. La acest strat, veți întâlni Ethernet, RS232, ATM, și FDDI. De cele mai multe ori administratorii folosesc Strat fizic pentru a verifica dacă cablurile și dispozitivele sunt conectate corect.

De ce este important modelul OSI?

Dacă studiați pentru un examen de rețea, cum ar fi CCNA, cunoașterea temeinică a modelului OSI este foarte important pentru promovarea examenului și obținerea certificării. Cu toate acestea, dincolo de această utilitate de bază, cunoașterea modelului OSI în interior și în exterior vă oferă o mai bună înțelegere a modului în care dispozitivele din întreaga rețea se conectează între ele..

În multe moduri, modelul OSI acționează ca o hartă de ghidare din Strat fizic direct până la Strat de aplicație cu care interacționezi cu computerul. Acest ghid vă oferă totul, de la modul în care protocoalele interacționează cu stratul OSI până la modul în care rețeaua dvs. este de fapt structurată. Înțelegerea bine a acestui ghid vă va permite să vă orientați în jurul administrării rețelei dvs. și depanare pentru defecțiuni în serviciul dvs. Cunoscând modelul OSI din interior și din exterior, sunteți într-o poziție puternică prin care să vă monitorizați rețeaua.

Am enumerat câteva motive pentru care se folosește mai jos modelul OSI stratificat:

  • Standarde unificate pentru producători - Modelul OSI definește un set de modele standard pentru producători pentru a construi produse în jur. Rezultatul final este produsele care pot colabora mai degrabă decât produse disparate care nu recunosc niciun motiv comun.
  • Mai ușor de înțeles - Utilizarea unui model stratificat face mult mai ușor să înțelegeți cum funcționează o rețea. Separarea straturilor ajută la diferențierea proceselor importante dintr-o rețea.
  • Depanare - Orice protocoale sau date care ocupă un singur strat de OSI pot fi vizate în timpul procesului de depanare. Acest lucru permite administratorilor să găsească probleme și să identifice soluții mult mai rapid.

Vezi si: Ghid CCNA Ultimate

Cum să vă amintiți modelul OSI

Modelul OSI poate fi foarte dificil de memorat odată ce ai aflat mai întâi despre el. Cu toate acestea, există câteva trucuri pe care le puteți face pentru a face acest proces mult mai ușor. Cel mai simplu mod de a vă aminti modelul OSI este să utilizați mnemonice. Acestea vă ajută să transformați modelul OSI într-o propoziție memorabilă. Mai jos am inclus câteva mnemonice pentru a vă ajuta să memorați modelul OSI:

  • Toți oamenii par să aibă nevoie de prelucrarea datelor
  • Un pinguin a spus că nimeni nu bea Pepsi
  • Toate Profesioniștii Căutați Locuri de top în Donut
  • Vă rugăm să nu aruncați pizza cu mezeluri departe
  • Oamenii nu au nevoie să-l vadă pe Paul Allen
  • Vă rugăm să nu spuneți nimic vânzătorilor
  • Vă rugăm să nu predați acronime oamenilor stupizi

După cum vedeți, modelul OSI poate fi memorat, atât înainte, cât și înapoi. De asemenea, este o idee bună să veniți cu dvs. pentru a vă ajuta să vă amintiți. Cele mai bune mnemonice sunt ușor de reținut și de adăugat și un element de umor.

Modelul OSI: Bazele rețelelor

Învățarea modelului OSI poate părea descurajantă, dar citind principiile generale ale modelului și folosind câteva mnemonice cu cap ușor, vă puteți asigura că vă puteți aminti întotdeauna straturile. Indiferent dacă vă pregătiți pentru un examen sau pur și simplu căutați să vă îmbunătățiți cunoștințele de rețea, modelul OSI este un sistem util care vă va ajuta extraordinar pe tot parcursul procesului de depanare a rețelei dvs..

Modelul OSI este la fel de important dacă lucrați într-un sistem de rețea sau de telecomunicații. Cunoașterea acestuia ca partea din spate a mâinii vă permite să efectuați monitorizarea informată a rețelei. Până la urmă, dacă nu înțelegeți modelul OSI, atunci nu veți avea o vizibilitate completă asupra a ceea ce se întâmplă la fiecare strat al rețelei. Acest lucru vă lasă într-o poziție slabă pentru a vă menține rețeaua pe termen lung.

Vezi si:
Ghidul Ultimate pentru TCP / IP
Cum să începeți ca administrator de rețea

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 59 = 68

Adblock
detector