Randament vs lățime de bandă: Înțelegerea instrumentelor Difference Plus

Randament vs lățime de bandă

Puțini factori sunt la fel de importanți atunci când se măsoară performanța rețelei ca viteza. Viteza cu care pachetele călătoresc de la expeditor la destinator determină cât de multe informații pot fi trimise într-un interval de timp dat. Viteza redusa a retelei duce la o retea lenta cu aplicații care se mișcă în ritmul melcului. În acest articol ne uităm la randament și lățimea de bandă pentru a explica modul în care aceste concepte cheie pot fi utilizate pentru a măsura viteza rețelei.

Pe scurt, debitul și lățimea de bandă pot fi definite astfel:

  • tranzitată - Transferul este un termen utilizat pentru cât de multe date pot fi transferate de la sursă la destinație într-un interval de timp dat
  • Lățime de bandă - Lățimea de bandă este termenul utilizat pentru capacitatea de transfer maximă a unei rețele.

Vom analiza aceste două concepte mai detaliat mai jos.

Ce este throughput?

Numărul de date este dat cantitatea de date care pot fi trimise și primite într-un anumit interval de timp. Cu alte cuvinte, debitul măsoară rata cu care mesajele ajung la destinație cu succes. Este o măsură practică a livrării efective a pachetelor și nu a livrării teoretice a pachetelor. Randamentul mediu spune utilizatorului câte pachete sosesc la destinație.

Pentru a avea un serviciu performant, pachetele trebuie să ajungă la destinație cu succes. Dacă o mulțime de pachete sunt pierdute în tranzit și, prin urmare, nu au succes, atunci performanța rețelei va fi slabă. Monitorizarea debitului de rețea este crucială pentru organizațiile care doresc să monitorizeze performanța în timp real a rețelei și livrarea de pachete de succes.

Cea mai mare parte a ratei de timp a rețelei este măsurată în biți pe secundă (bps) dar uneori se măsoară și în pachete de date pe secundă. Randamentul rețelei este măsurat ca o cifră medie utilizată pentru a reprezenta performanța generală a rețelei. Măsurarea unui randament scăzut indică probleme precum pierderea pachetelor în cazul în care pachetele sunt pierdute în tranzit (acestea pot fi devastatoare pentru apelurile audio VoIP unde se prelevează audio).

Ce este lățimea de bandă?

Lățimea de bandă este o măsură a câtor date pot fi trimise și primite simultan. Cu cât este mai mare lățimea de bandă a unei rețele, cu atât mai multe date pot fi transmise înainte și înapoi. Termenul de lățime de bandă nu este utilizat pentru a măsura viteza, ci pentru a măsura capacitatea. Lățimea de bandă poate fi măsurată în biți pe secundă (bps) megabiți pe secundă (Mbps) și gigabits pe secundă (Gbps).

Lucrul esențial de reținut despre lățimea de bandă este faptul că o lățime de bandă mare nu garantează performanța ridicată a rețelei. Dacă debitul în rețea este afectat de latență, pierderea de pachete și bruiaj, atunci serviciul dvs. va vedea întârzieri, chiar dacă aveți o cantitate substanțială de lățime de bandă disponibilă.

Lățime de bandă vs debit: livrare pachet teoretică și livrare reală a pachetelor

La suprafață, lățimea de bandă și debitul par a fi similare, dar în practică nu ar putea fi depășite. Cea mai comună analogie folosită pentru a descrie relația dintre cei doi este aceea de considerați lățimea de bandă ca o conductă și debitul ca apă. Cu cât este mai mare conducta sau lățimea de bandă, cu atât mai multă apă sau date pot curge prin ea simultan.

În cadrul unei rețele, aceasta înseamnă că cantitatea de lățimea de bandă stabilește câte pachete pot fi trimise și primite între dispozitive simultan și cantitatea de throughput vă spune câte pachete sunt de fapt transmise.

Cu alte cuvinte, lățimea de bandă vă oferă o măsură teoretică a numărului maxim de pachete care pot fi transferate și transferul vă spune numărul de pachete care sunt efectiv transferate cu succes. Ca urmare, debitul este mai important decât lățimea de bandă ca măsură a performanței rețelei.

Deși debitul este un termen mai bun pentru a măsura performanța rețelei, aceasta nu înseamnă că lățimea de bandă nu are nicio influență asupra performanței. De exemplu, lățimea de bandă are o influență semnificativă asupra vitezei de încărcare a unei pagini web pe un browser. Așadar, dacă ați dori să utilizați găzduire web pentru o aplicație, cantitatea de lățime de bandă pe care o aveți disponibilă ar afecta performanța anumitor servicii.

Lățimea de bandă și viteza nu sunt același lucru

O concepție greșită comună este aceea că lățimea de bandă poate fi utilizată ca măsură a vitezei. Am discutat pe scurt mai sus, dar merită revăzut din cauza cât de des sunt amestecate cele două. De exemplu, veți vedea deseori ISP-uri care publicizează servicii de mare viteză care sunt comercializate ca fiind datorate cantității de lățime de bandă pe care o aveți disponibile.

Acest lucru face un marketing bun, dar nu este corect. Dacă măriți lățimea de bandă, singurul lucru care se schimbă este faptul că mai multe date pot fi trimise simultan. Posibilitatea de a trimite mai multe date simultan pare să facă mai rapidă rețeaua, dar nu schimbă viteza reală cu care călătoresc pachetele.

Adevărul este că lățimea de bandă este doar unul dintre o multitudine de factori care se leagă de viteza unei rețele. În cadrul unei rețele, viteza este de măsurarea timpului de răspuns. Factori precum pierderea pachetelor și viteza de impact a latenței.

Lățimea de bandă a rețelei și latența rețelei

Lățimea de bandă și latența sunt, de asemenea, discutate în mod regulat, dar fiecare are propriul lor sens. Am stabilit deja că lățimea de bandă este capacitatea rețelei sau cât de multe date pot fi transferate într-o fereastră de timp. Latenția este pur și simplu timpul necesar pentru ca datele să călătorească de la un expeditor la destinația sa.

Relația dintre cei doi este strânsă, deoarece lățimea de bandă determină câte date pot fi teoretic trimise și primite simultan. Cu toate acestea, latența determină cât de repede ajung aceste pachete la destinație. Minimizarea latenței este importantă pentru a menține rețeaua în mișcare cât mai rapidă.

Monitorizarea performanței rețelei cu randament (inclusiv latența și pierderea pachetelor)

Dacă ați căutat să măsurați performanța rețelei, este mai logic să utilizați debitul rețelei decât să priviți capacitatea cu lățimea de bandă. Administratorii de rețea au o serie de moduri pe care le pot utiliza pentru a măsura pentru performanțe slabe în cadrul unei rețele de calitate a întreprinderii.

Utilizarea debitului pentru a măsura performanța rețelei este utilă atunci când depanați, deoarece îi ajută pe administratori să identifice cauza principală a unei rețele lente. Cu toate acestea, este doar unul dintre cei trei factori care determină performanța rețelei. Celelalte două sunt latența și pierderea pachetelor:

  • Latență - Termenul utilizat pentru perioada de timp necesară pentru ca un pachet să fie transmis de la sursă la destinație. Latenția poate fi măsurată de mai multe moduri, cum ar fi timpul dus-întors sau un transfer unic
  • Pierdere de pachete - Un termen folosit pentru a specifica numărul de pachete pierdute în tranzit în timpul unui transfer de rețea

Măsurarea acestor trei împreună oferă administratorilor o perspectivă mult mai completă a performanței rețelei.

Instrumente pentru monitorizarea randamentului și a performanței

Pachetul de analizor de lățime de bandă SolarWinds Network (PROBLE GRATUIT)

Captura de ecran a pachetului de analizor de lățime de bandă SolarWinds Network

Pachetul analizator de lățime de bandă SolarWinds este un produs care poate măsura cu exactitate debitul rețelei dvs. Puteți vizualiza datele fluxului de flux alături de monitorizarea lățimii de bandă cu SNMP. Există, de asemenea, un test de flux de rețea care poate fi amestecat cu hărți de politici QoS pre și post pentru a arăta dacă politica dvs. QoS îmbunătățește performanța orei suplimentare a rețelei.

SolarWinds Rețeaua analizorului de lățime de bandă Pachet Descărcați 30 de zile GRATUIT Test

Vezi si: Ce este QOS

Instrumente pentru monitorizarea lățimii de bandă a rețelei

Chiar dacă lățimea de bandă a rețelei nu reprezintă o măsură a vitezei, monitorizarea disponibilității lățimii de bandă este importantă pentru a vă asigura că lățimea de bandă teoretică este disponibilă în practică atunci când aveți nevoie. Efectuarea monitorizării lățimii de bandă cu un instrument de monitorizare a rețelei vă permite să vedeți cantitatea reală de lățime de bandă disponibilă dispozitivelor dvs. în rețea.

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer (ÎNCERCARE GRATUITĂ)

Captură de ecran de SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer

Unul dintre cele mai bune instrumente pentru monitorizarea lățimii de bandă a rețelei este SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer. Cu SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer, puteți monitoriza disponibilitatea lățimii de bandă și identifica porțile de lățime de bandă din rețeaua dvs. Porcinele de lățime de bandă sunt dispozitive sau aplicații care consumă o cantitate mare de lățime de bandă. Consumul mare de lățime de bandă poate indica un dispozitiv cu performanțe slabe sau un dispozitiv care a fost compromis.

După ce știți ce instrumente consumă o cantitate disproporționată de lățime de bandă în rețeaua dvs., puteți căuta modalități de a reduce problema și de a oferi altor dispozitive mai mult serviciu. Aceasta va crește cantitatea de capacitate a lățimii de bandă disponibile pentru alte dispozitive.

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer Descărcați încercarea GRATUITĂ de 30 de zile

De asemenea, gratuit Pachetul de instrumente de curgere SolarWinds este un plus util armoriului dvs. de analiză. Pachetul include o interfață care vă ajută să configurați routerele dvs. Cisco pentru a trimite date NetFlow către colectorul dvs. Alte două utilități vă permit să circulați datele despre trafic în rețea în scopuri de testare și, de asemenea, să generați trafic pentru a examina performanțele echipamentelor și serviciilor dvs. de rețea în fața cererii suplimentare.

Pachetul de instrumente pentru fluxul SolarWinds Descărcați pachetul de scule 100% GRATUIT

Paessler PRTG Network Monitor

Captură de ecran PRTG Network Monitor

Un alt instrument excelent pentru monitorizarea utilizării lățimii de bandă este Paessler PRTG Network Monitor. PRTG Network Monitor vă permite să descoperiți automat dispozitivele din rețeaua dvs. și să monitorizați utilizarea traficului. Cu PRTG Network Monitor puteți monitoriza SNMP, NetFlow, și Trafic WMI pentru a păstra filele cu disponibilitatea lățimii de bandă.

PRTG Network Monitor vă ajută, de asemenea, să faceți față cu porțile de lățime de bandă, astfel încât să puteți vedea câtă lățime de bandă este consumată de dispozitive și aplicații individuale. Acest lucru vă asigură că rețeaua dvs. este optimizată pentru fiecare dispozitiv și că nu aveți câteva servicii care să încetinească conectivitatea până la o rampă.

Cum să optimizați lățimea de bandă a rețelei

Deși lățimea de bandă nu este același lucru cu viteza, având lățimea de bandă slab optimizată, poate avea un impact negativ asupra performanței rețelei și poate produce o experiență de utilizator în multe aplicații. În această secțiune, vom analiza cum vă puteți asigura că lățimea de bandă este optimizată:

  • Utilizați Setările QoS
  • Utilizați aplicații bazate pe cloud
  • Eliminați traficul neesențial
  • Faceți copii de rezervă și actualizări în afara orelor de vârf

Utilizați Setările QoS 

Organizațiile implementează în mod obișnuit setări QoS sau Quality of Service pentru a ajuta rețeaua să sprijine aplicațiile critice ale misiunii. Cu setările QoS, puteți seta politici de trafic pentru a acorda prioritate anumitor tipuri de trafic, astfel încât aplicațiile de întreținere ridicată să aibă toată lățimea de bandă de care au nevoie pentru a funcționa bine.

De exemplu, dacă rulați un sistem de telefonie VoIP, puteți seta setările QoS pentru a acorda prioritate traficului vocal. Prin prioritizarea traficului vocal, vă asigurați că utilizatorii finali au cea mai bună experiență de utilizator posibil, deoarece pachetele vocale ar avea prioritate față de formele de trafic mai puțin importante.

Utilizați aplicații bazate pe cloud

Uneori, cel mai simplu mod de a îmbunătăți optimizarea rețelei este să implementați aplicații în cloud. Folosind cloud public și privat, descărcați presiunea menținerii traficului în propria rețea. Permițând unei companii terțe să se ocupe de performanța acestor aplicații, vă reduceți sarcinile de monitorizare și puteți crește, de asemenea, performanțele aplicațiilor dvs. utilizate în mod regulat.

Eliminați traficul neesențial

Chiar și în cele mai productive medii, poate fi surprinzător cât de mult crește traficul neesențial în rețele. Nu este neobișnuit să găsești angajați care navighează pe YouTube sau să difuzeze filme pe Netflix! Strângerea politicilor dvs. interne de blocare a acestui trafic vă poate ajuta să vă asigurați că lățimea de bandă nu este pierdută în aplicații irelevante pentru operațiile zilnice..

Faceți copii de rezervă și actualizări în afara orelor de vârf

Există multe cazuri în care organizațiile pun eforturi pe lățimea de bandă prin supunerea unor backup-uri masive de rețea și actualizări la mijlocul zilei. Aceste actualizări software pot avea un impact substanțial asupra disponibilității de lățime de bandă a rețelei. Aceasta duce la o latență în timp real și performanțe slabe pentru utilizatori.

Planificarea copiilor de rezervă și a patch-urilor de software pentru orele de lucru sau orele de vârf va ajuta la reducerea impactului pe care aceste modificări îl vor avea asupra rețelei. Dacă efectuați aceste modificări necesare în afara programului normal de lucru, vă asigurați că rețeaua este în funcțiune pentru toată lumea.

Vezi și: Cele mai bune programe și instrumente gratuite de monitorizare a lățimii de bandă

Cum să optimizați capacitatea de rețea

La fel ca lățimea de bandă a rețelei, debitul poate fi, de asemenea, optimizat. Cheia pentru optimizarea debitului de rețea este minimizarea latenței. Cu cât este mai mare latența, cu atât este mai scăzut randamentul. Randament redus oferă performanțe slabe pentru utilizatorii finali. Există mai multe moduri diferite de a minimaliza latența și vom analiza unele dintre cele mai simple moduri aici.

Monitorizarea utilizării punctului final

Cea mai frecventă cauză de latență sunt alți utilizatori din rețea. Dacă angajații folosesc instrumente sau aplicații care consumă trafic intens, performanța rețelei poate încetini dramatic, mai ales dacă persoana fizică efectuează descărcări. Monitorizarea utilizării punctelor finale vă poate permite să aflați când angajații provoacă latență cu aplicații care pot sau nu sunt legate de locul de muncă.

Folosind un instrument de monitorizare a rețelei, de exemplu Monitorul de performanță al rețelei SolarWinds sau Monitor de rețea Paessler RTG vă pot arăta acele dispozitive care consumă datele disponibile. După ce ați făcut acest lucru, puteți lua măsuri pentru a scăpa de ele complet.

Găsiți și adresați blocaje de rețea

Blocurile de rețea sunt unul dintre principalii vinovați din spatele rețelelor cu latență ridicată. Blocurile de rețea sunt locurile în care traficul devine congestionat și încetinește performanța rețelei. Aceste blocaje pot apărea pe parcursul zilei, în funcție de momentul în care traficul este cel mai congestionat. În organizațiile mai mari, acest lucru tinde să fie după prânz când angajații se întorc la muncă, dar poate fi oricând rețeaua este funcțională.

Adresarea blocajelor de rețea poate fi făcută de mai multe moduri începând cu modernizarea unui router sau un comutator pentru a ține pasul cu nivelul traficului. Un alt mod este de a reduce numărul total de noduri (acest lucru va reduce distanța pe care trebuie să o parcurgă pachetele și va reduce congestia).

Vezi si: Cele mai bune instrumente pentru monitorizarea debitului

Randament vs lățime de bandă: Cuvinte de închidere

Debitul și lățimea de bandă sunt două concepte diferite, dar încă mai au o relație strânsă între ele. Acordarea atenției la ambele va ajuta să vă asigurați că rețeaua dvs. deține cele mai bune performanțe posibile. Amintiți-vă că lățimea de bandă este conducta capacității de transfer teoretic, în timp ce debitul este apa care vă indică rata de livrare a pachetelor de succes.

Monitorizarea lățimii de bandă și a debitului împreună vă va oferi cea mai cuprinzătoare vizualizare a performanței rețelei. Combinarea celor două vă poate permite să vă asigurați că lățimea de bandă este utilizată optim și vă permite să confruntați probleme de performanță, cum ar fi pierderea de pachete.

Legate de: Tutorial de planificare a capacității rețelei

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =

Adblock
detector