Revizuirea scanerului de vulnerabilitate Nessus

Revizuirea scanerului de vulnerabilitate Nessus

Compania de cercetare de piață cu impact tehnologic, Forrester a evaluat Tenable Scaner de vulnerabilitate Nessus ca lider de risc al vulnerabilității din lume. Acesta este titlul raportului Forrester Wave Vulnerabilitybility Management Management pentru trimestrul IV 2019. Un sondaj realizat de Cybersecurity Insiders a descoperit că Nessus a fost cel mai răspândit scaner de vulnerabilitate a aplicațiilor din lume. A fost instalat de mai bine de 2 milioane de ori și lucrează în prezent pentru a proteja 27.000 de afaceri de pe glob. Are mai mult de 57.000 de vulnerabilități și expuneri comune (CVE) în dicționarul său și are cea mai mică rată falsă de raportare pozitivă din industrie.

Cu toate aceste statistici impresionante sub centura sa, vă întrebați probabil de ce nu ați auzit niciodată despre scanerul de vulnerabilitate Nessus.

Totul despre Scanerul de Vulnerabilitate Nessus

Nessus verifică atât hardware cât și software pentru vulnerabilități cunoscute. Urmarește procesele care rulează pentru un comportament anormal și monitorizează, de asemenea, modelele de trafic de rețea. Nessus este un fel de firewall / sistem antivirus, dar nu destul. Deși dispune de proceduri de remediere, nu este la fel de cuprinzător în secțiunea soluții, cum ar fi un sistem tipic de protecție a efectelor.

Tenable, Inc a început operațiunile în 2002, dar Nessus este mult mai vechi decât atât. Cum poate un produs să fie mai vechi decât compania care l-a dezvoltat? Sistemul Nessus a fost dezvoltat de un individ, Renauld Deraison și lansat pentru prima dată în 1998. La vremea respectivă, Deraison avea 17 ani. El a creat Nessus ca un proiect open-source și a condus dezvoltarea comunității software-ului part-time, urmând o carieră. în IT în timpul zilei.

În mod controversat, Deraison a creat Tenable Network Security pentru a gestiona posibilitatea comercială a software-ului Nessus. Deși proiectul de dezvoltare a fost condus de comunitate, Deraison deținea drepturile de autor asupra software-ului. Când a fost lansat Nessus 3, proiectul open-source s-a închis, luând Nessus pe deplin în afacere ca un sistem proprietar. Versiunile anterioare sunt încă disponibile în baza licențelor GNU General Public.

Disponibilitatea codului sursă pentru Nessus 2 a dus la crearea de furci, oferind rivali sistemului Nessus. Cu toate acestea, cu Nessus, Deraison a inventat conceptul de „scanere de vulnerabilitate la distanță”. De la a fi singurul scaner de vulnerabilitate din lume la cel mai important scaner de vulnerabilitate. Trecerea la proprietatea proprie a împiedicat Nessus să fie complet aglomerat de copii re-etichetate ale propriului său cod.

Tenable este relaxat cu privire la existența continuă a codului Nessus 2 și prezența unor copii aproape pe piață. În cadrul sistemului de licențiere GNU, aceste copii nu pot fi vândute în comerț, dar doar oferite. Investind în dezvoltarea privată a Nessus, Tenable s-a asigurat că va păstra în fața rivalilor săi, atât gratuit, cât și plătit.

Nessus 3 reprezintă un avans considerabil față de versiunile anterioare, iar pasionații care au produs furci de cod nu au resurse pentru a concura pe deplin cu Tenable.

Istoric acceptabil

Tenable a fost format în 2002, dar nu a venit cu o versiune plătită a Nessus până în 2005. Mutarea de a pune o piele comercială pe un produs open-source gratuit nu este neobișnuită. Multe proiecte open-source au o alternativă plătită.

Logica comercială din spatele creării unei versiuni plătite a software-ului gratuit este aceea că majoritatea proiectelor open source nu atrag utilizatorii corporativi. Întreprinderile nu le pasă de prețul software-ului - este doar o cheltuială și poate fi compensată cu impozit.

Nevoia esențială a întreprinderilor atunci când iau în considerare achiziția de software este aceea că aceasta trebuie să fie fiabilă și susținută. Aici câștigă structura de încărcare a unui serviciu comercial adăugat pe lângă software-ul open-source.

Prin crearea unui furnizor de servicii de taxare care este proprietarul definitiv al Nessus, Deraison a asigurat preluarea Scannerului de vulnerabilitate Nessus de către comunitatea de afaceri. Este posibil ca software-ul să fie gratuit, dar întreprinderile nu îl vor atinge decât dacă este complet acceptat. Oferirea unui pachet de asistență face ca Nessus să fie atractiv.

Astfel, a existat un câștigător de venituri bun care aștepta să fie ridicat fără a înlătura angajamentul de a-l menține liber pe Nessus. Următorul pas logic pe calea comercializării a fost investiția într-o echipă de dezvoltare cu normă întreagă. Dezvoltatorii comunitari sunt foarte pricepuți să producă software pentru uz propriu, dar sunt orbi de defectele sale și nu doresc să-l revizuiască în fața solicitărilor utilizatorilor de afaceri..

Software-ul, chiar dacă este gratuit, poate deveni în curând un risc de utilizat deoarece exploatările descoperite de hackeri nu se închid prin dezvoltare și testare. Lipsa unui buget pentru dezvoltare l-ar fi lăsat pe Deraison să nu poată închide exploatările, făcându-l ironic să fie un scaner de vulnerabilități cu vulnerabilități.

Tenable onorează spiritul originilor sale open-source, punând la dispoziție o versiune gratuită. Cei care s-au bucurat să beneficieze de un Nessus gratuit, fără sprijin profesional, îl au în continuare. Marile companii care sunt pregătite să plătească pentru calitate au acum disponibil.

Nessus gratuit și plătit

Istoricul Nessus și existența unei versiuni gratuite explică de ce software-ul este atât de reușit fără a avea prea multă vizibilitate. Cele 2 milioane de descărcări se datorează în mare măsură longevității sale și versiunii sale gratuite. Uitați-vă la numere: două milioane de descărcări, dar doar 27.000 de companii care îl utilizează.

Beneficiul tuturor acestor utilizatori gratuite este că software-ul a fost testat în mod cuprinzător în situații din lumea reală. Acest lucru explică rata de succes foarte ridicată în acuratețe. Deci, versiunea gratuită ajută la testarea sistemului și creează, de asemenea, familiaritate. Este un instrument accesibil pentru studenții fără probleme în tehnologia rețelei. Atunci când absolvă și intră în forța de muncă, își iau familiarizarea cu marca Nessus în companiile care le angajează. Nu veți vedea numele Nessus în panouri publicitare, deoarece Tenable nu are nevoie de un buget de marketing - stagiarul vă va spune despre el, îl va descărca și îl va stabili pentru dvs..

Cele trei versiuni ale scanerului de vulnerabilitate Nessus sunt:

  • Esențiale Nessus
  • Nessus Professional
  • Tenable.io

Citiți mai multe despre fiecare opțiune de mai jos.

Esențiale Nessus

Esențiale Nessus este versiunea gratuită a scanerului. Execuțiile sale de scanare sunt limitate la 16 adrese IP, iar instrumentul se adresează studenților tehnologiei de rețea. Site-ul web Tenable pune la dispoziție foile de instruire pentru noii utilizatori ai sistemului. Așadar, chiar dacă sunteți un utilizator de afaceri care intenționează să apeleze pentru versiunea plătită, puteți începe cu Essentials pentru a vă asigura că înțelegeți sistemul înainte de a-l recomanda șefului. Tenable nu restricționează distribuția Nessus Essentials pentru uz casnic - este bine să îl utilizați pentru afaceri.

Există, de asemenea, un forum pentru utilizatorii Nessus unde puteți ridica sfaturi de la alți utilizatori. Nessus poate fi extins prin pluginuri. Cele mai multe dintre acestea sunt taxate, dar puteți alege plug-in-uri gratuite din comunitate.

Nessus Professional

Nessus Professional este versiunea locală a celor două versiuni plătite ale scanerului de vulnerabilitate. Această tranzacție vă oferă suport complet, dar software-ul pe care îl utilizați este același ca versiunile gratuite, dar fără capacul de 16 spații de adresă IP.

Pentru a obține o versiune plătită până la una dintre versiunile plătite verificări de conformitate pentru PCI, CSI, FDCC, și Audituri NIST și conținut. Nessus Professional vă oferă rezultate live în tabloul de bord, iar balansarea sistemului poate fi programată și rulată în mod repetat. Aveți posibilitatea să alegeți accesarea forumurilor comunitare pentru asistență sau puteți trimite întrebări de asistență la biroul de ajutor Tenable prin e-mail.

Nessus Professional este taxat prin abonament. Cu toate acestea, aceasta este o taxă anuală și nu există un plan de plată lunar. Puteți cumpăra un abonament pe mai mulți ani pentru a obține tarife reduse. Licența este disponibilă pentru un abonament de 1, 2 sau 3 ani. Fiecare perioadă este disponibilă cu un standard sau un plan de asistență în avans. Opțiunile avansate vă permit să contactați tehnicienii de asistență prin chat și telefon live. Puteți obține o probă gratuită de 7 zile pentru Nessus Professional.

Tenable.io

Aceasta este versiunea din cloud Nessus Pro. Acesta vine doar cu pachetul de asistență avansată, iar structura de încărcare este puțin diferită de versiunea locală. Nessus Professional ca același preț, indiferent de câte noduri doriți să scanați în rețea. Tenable.io începe cu un preț de bază pentru 65 de noduri, dar prețul crește cu numărul de noduri pe care le aveți peste.

Cerințe de sistem Nessus

Nessus Essential și Nessus Pro rulează pe Windows, Windows Server, Mac OS, Unix BSD gratuit, Debian, SUSE, Ubuntu, RHEL, Fedora și Amazon Linux. Din păcate, versiunea Windows va rula doar pe un sistem pe 32 de biți. Nu există o versiune Nessus pentru sistemele pe 64 de biți.

Utilizatorii locali au mai multe versiuni de ales dintre care cele mai recente sunt 8.7.2.

Concurenții Nessus Vulnerability Scanner & alternative

Nessus se află într-o poziție particulară, deoarece ocupă o nișă de piață pe care și-a inventat-o. În esență, scanerele de vulnerabilitate fac parte din piața cibersecurității, astfel încât adevărații concurenți ai acestui software nu sunt doar sisteme care se identifică direct ca scanere de vulnerabilitate. De exemplu, cele mai moderne sisteme AV de generație viitoare includ evaluarea riscului de vulnerabilitate și astfel se califică drept concurenți la Nessus.

Dacă nu sunteți sigur dacă Nessus se potrivește nevoilor dvs., consultați ofertele de încercare din următoarele:

  1. Falconul de mulți - un sistem de protecție a punctelor finale bazat pe AI bazat pe cloud care include evaluarea vulnerabilității.
  2. OpenVAS - Furca de frunte a Nessus, care este încă liberă și nelimitată.
  3. Metasploit - Un verificator de vulnerabilitate a sistemului open-source în versiuni gratuite și plătite.
  4. Intrus - Un scaner de vulnerabilitate și un serviciu de securitate pentru sistemele care se confruntă cu internet.
  5. Probely - Un scaner de vulnerabilitate bazat pe cloud pentru site-uri web.

Deși Nessus este excelent pentru a detecta vulnerabilitățile, nu este chiar grozav la conectarea acestora. Există și alte instrumente mai cuprinzătoare pe piață, care reprezintă provocări puternice pentru dominarea Nessus pe piața sa de nișă.

Falconul de mulți

Un exemplu de sistem mai cuprinzător care cuprinde funcționalitatea Nessus este Falconul de mulți. Acest sistem online grupează surse de vulnerabilitate și date de atac pentru a ști ce slăbiciune să caute atunci când scanează un sistem. Acoperă atât vulnerabilitățile hardware, cât și software-ul și include proceduri de remediere foarte cuprinzătoare care depășesc cu mult capacitățile Nessus. Deși nu există o versiune gratuită a Falcon, Crowdstrike o oferă într-un proces gratuit de 15 zile.

OpenVAS

OpenVAS este un concurent foarte apropiat al lui Nessus și a rămas fidel originii sale. O furculiță a codului original Nessus, a rămas liber și open source. OpenVAS evită capcanele majorității proiectelor open-source, deoarece este controlat și gestionat profesional de către software în interes public. Angajamentul acestei organizații non-profit împiedică stagnarea efortului de dezvoltare software pentru OpenVAS.

Metasploit

Metasploit este un alt proiect open-source care a fost comercial atunci când a fost preluat de Rapid7. Acesta este un instrument de testare a penetrației foarte popular și este utilizat pe scară largă în industria cibersecurității. La fel ca Nessus, a rămas fidel rădăcinilor sale, menținând o versiune gratuită acceptată de comunitate. De fapt, există două versiuni gratuite: Metasploit Framework Edition, care este o utilitate pentru linia de comandă și este ambalată cu Zenmap, și Metasploit Community Edition, care are o interfață decentă bazată pe web, modelată pe versiunea plătită, dar cu capacități limitate. Rapid7 produce două versiuni ale sistemului, numite Metasploit Express și Metasploit Pro.

Intrus

Intrus și Probely sunt concentrate pe protejarea site-urilor web și a altor rețele cu care se confruntă internetul. Intruzorul este salutat pentru ușurința de utilizare și expunerea la vulnerabilitate excelentă. Este bazat pe cloud și nu necesită nicio configurare. Scanarea funcționează continuu, producând feedback live în consola online și oferind analize istorice de date. Graficele prezentate în tabloul de bord sunt simple, elegante și atractive. Există trei planuri de servicii pentru Intruder și niciunul dintre acestea nu este gratuit. Cu toate acestea, puteți obține un proces gratuit de 30 de zile.

Probely

Probabil este un alt scaner de vulnerabilitate bazat pe cloud care este orientat în mod special la evaluarea serviciilor web. Acest serviciu de abonament bazat pe cloud are patru planuri de servicii, inclusiv o versiune gratuită. Puteți obține, de asemenea, o probă gratuită de 14 zile.

Deși Nessus a fost scanerul original de vulnerabilitate, acesta nu este singurul disponibil. Verifică rivalii și decide care este cel mai potrivit pentru tine.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =

Adblock
detector