Tutorial de planificare a capacității rețelei

Tutorial de planificare a capacității rețelei (1)


Ce este planificarea capacității rețelei?

Rețelele evoluează cu o afacere. Indiferent dacă plănuiți o nouă rețea LAN sau o mențineți pe una existentă, trebuie să modelați cerințele de capacitate a datelor pe nevoile afacerii. Așadar, punctul dvs. de plecare pentru planificarea capacității rețelei este să vă documentați resursele existente, performanțele actuale ale rețelelor și să evaluați modificările potențiale ale cererii.

Dacă în prezent vă documentați rețeaua manual, va trebui să începeți găsind un instrument de gestionare a rețelei pentru a face o hartă a rețelei și pentru a aduna statistici cu privire la performanțele sale.

Vă prezentăm în detaliu mai jos instrumente care vă vor ajuta și în timpul sarcinii de planificare a capacității, dar dacă aveți timp doar pentru o privire rapidă, iată lista celor mai bune instrumente pentru monitorizarea performanței actuale a rețelei:

 1. Pachetul de analizor de lățime de bandă SolarWinds Network (PROBLE GRATUIT) Un pachet care include monitorul de performanță al rețelei3SolarWinds și analizatorul de trafic SolarWinds NetFlow. Ambele instrumente rulează pe Windows Server.
 2. Pachetul de instrumente de curgere SolarWinds (GRUP DE INSTRUMENTE GRATUITE) Cadoul gratuit al instrumentelor de rețea de la SolarWinds. Acestea interacționează cu routerele Cisco.
 3. Paessler PRTG Network Monitor Pachetul de monitorizare integrat care acoperă serverele de rețele și aplicațiile. Se instalează pe Windows Server.
 4. ManageEngine OpManager Plus Monitorizarea dispozitivelor de rețea și analiza traficului într-un singur pachet. Se execută pe Windows Server și Linux.
 5. Nagios XI Instrument extensibil de monitorizare a rețelei cu o comunitate mare și activă de utilizatori. Se execută pe Linux.
 6. WhatsUp Gold cu supliment de analiză a traficului de rețea WhatsUp Gold este un monitor de performanță al rețelei care rulează pe Windows Server. Extindeți-l cu suplimentul de analiză a traficului de rețea pentru planificarea capacității.

Cerințe de planificare

Schița de bază a sarcinilor de planificare a capacității este foarte simplă. Trebuie doar să analizați următorii trei factori:

 1. Capacitatea potențială actuală a sistemului
 2. Utilizarea capacității actuale
 3. Cererea de lățime de bandă pentru echipamente / software noi

Dacă rulați în prezent o rețea, este posibil să vă derulați de simplitatea conturului respectiv. Cu toate acestea, atunci când efectuați planificarea capacității, chiar plătește pentru a menține lucrurile cât mai simplu. În faza de bază, trebuie să țineți cont de încărcarea pe legăturile de rețea și echipamentele care vor fi necesare pentru a sprijini noua cerință. De exemplu, dacă adăugați la rețea 20 de puncte noi de utilizator pentru rețea, segmentul care va conecta acele noi noduri și legături care vor transporta trafic între aceste terminale și serverele care dețin stocarea și software-ul pe care acești utilizatori trebuie să-l folosească. sunt cheie. Capacitatea de echilibrare a firewallului și a sarcinii dvs. nu este relevantă în acest scenariu.

Asa de, Planificarea capacității trebuie să privească doar acele resurse care vor fi direct implicate în îndeplinirea noii cerințe. Se va aștepta să adăugați aplicații sau echipamente noi de-a lungul carierei dvs. gestionând rețeaua companiei dvs. Prin urmare, este mai bine să obțineți o bază de referință pentru întregul sistem în avans, astfel încât sunteți gata să implementați orice cerință nouă cu care afacerea vine. Aceste stări ale sistemului trebuie actualizate în mod regulat, astfel încât exercițiile viitoare de planificare a capacității să nu se bazeze pe valori de rețea demodate.

Stabilirea unei linii de bază

La colectarea informațiilor despre sistemul dvs. curent, va trebui să luați în considerare următorii factori:

 1. Echipamente de rețea
 2. Echipamente pentru utilizatorii finali
 3. Servere locale
 4. Servere în afara locului
 5. Servicii externalizate
 6. Aplicații existente
 7. subrețele
 8. Cerințe de acces la distanță
 9. VM cere
 10. Cerere externă

Obținerea informațiilor de bază implică măsurarea performanței rețelei existente. Aceasta implică urmărirea datelor atât pe dispozitivele dvs. de rețea, cât și despre capacitatea de legătură în acest moment. Înțelegerea aplicațiilor livrate către utilizatori este, de asemenea, un beneficiu, deoarece acest lucru vă poate ajuta să reorganizați subrețele pentru a reduce presiunea asupra legăturilor troncale. Puteți, de asemenea, reorganiza sarcini programate pentru a reduce cererile de legături importante și eliberează lățimea de bandă pentru aplicațiile orientate către utilizator în timpul programului de lucru.

Planificare pentru rețele noi

Crearea unei rețele de la zero pentru a susține o afacere complet operațională, fără performanțe istorice ale rețelei, este o muncă grea. Din fericire, este, de asemenea, foarte rar. Nici o afacere nu începe complet formată. Întreprinderile noi trebuie să efectueze cercetări de piață, să conducă teste de produse și servicii și să adune o echipă. Astfel, veți avea o perioadă în care puteți încerca noua dvs. rețea și verificați performanțele fiecărei aplicații și servicii de afaceri pe măsură ce o testați pe server. Asa de, nu vi se va cere niciodată să creați o rețea nouă care va fi live în prima zi. Planificarea capacității este un proces recursiv care are loc odată cu înființarea afacerii.

Instrumente de monitorizare

Culegerea de date în rețele este o sarcină complicată care necesită vizualizări pe o gamă largă de tipuri de informații care provin dintr-un număr mare de surse. Este imposibil să urmăriți toate variabilele care pot afecta performanța rețelei fără un instrument automat de monitorizare. Așadar, în timpul sarcinii de bază, trebuie să utilizați o suită de monitorizare eficientă pentru a aduna toate informațiile care stabilesc un nivel acceptabil de servicii..

Echipament de exploatare

Prima ta sarcină, atunci când stabiliți o bază de bază, este de a crea un inventar al tuturor echipamentelor dvs. Pentru planificarea capacității rețelei trebuie să vă concentrați pe dispozitivele dvs. de rețea, cum ar fi întrerupătoare și poduri. Pentru fazele ulterioare din exercițiul de planificare a capacității, va trebui, de asemenea, să enumerați dispozitivele și serverele utilizatorului final. Dacă aveți routere wifi în rețeaua dvs., va trebui, de asemenea, să înregistrați rata de transfer a datelor pentru fiecare dintre acestea. Dacă folosești Sistem de operare ca serviciu online (SaaS) sau angajați Stocare in cloud, trebuie să includeți și aceste resurse în afara locului.

Unele instrumente de monitorizare a rețelei pot acoperă WAN-uri întregi, deci, dacă doriți să monitorizați multe site-uri ca o rețea integrată, trebuie să vă asigurați că alegeți un monitor care are capabilități multiple.

Mai precis trebuie să știți capacitatea totală de transfer a fiecărei piese de echipament de rețea. Ar trebui să știți deja capacitatea lățimii de bandă a tipului dvs. de cablu. Nu este neobișnuit ca rețelele să includă un amestec de tipuri de cablu. Disponibilitatea în lățime de bandă în amonte și în aval a serviciului dvs. de internet și capacitatea interfețelor pentru rețelele externe ar trebui, de asemenea, să fie înregistrat. De asemenea, trebuie înregistrată capacitatea de trecere a firewall-urilor, a gateway-urilor, a balanțelor de încărcare și a serverelor proxy.

Cu această fază de colectare a datelor, îndepliniți prima cerință de informații din exercițiul dvs. de planificare a capacității, care este capacitatea maximă potențială a rețelei dvs..

Hartă rețeaua

Obținerea unei reprezentări vizuale a rețelei este foarte importantă. Este posibil să aveți un instrument de inventar bun care vă permite să sortați datele și să vă concentrați pe fiecare echipament. in orice caz, nu există nimic asemănător unei hărți care să vă permită să vedeți instantaneu ce switch-uri servesc mai multe link-uri decât ceilalți. O reprezentare vizuală face, de asemenea, mai ușor să vedeți câte legături trebuie să traverseze o conversație tipică. Instrumentul de mapare a rețelei pe care îl utilizați ar trebui să poată afișa utilizarea capacității prin codarea culorilor pentru a putea observa congestia instantaneu.

Dacă afacerea dvs. este bazată pe web, analizatorul dvs. de trafic de rețea ar trebui să se specializeze în urmărirea cererii în rețeaua dvs. din surse externe. Dacă vă bazați foarte mult pe servicii bazate pe cloud, monitorul dvs. ar trebui să poată urmări conexiunile la serverele de la distanță. În mod similar, analizorul de lățime de bandă ar trebui să poată monitoriza legăturile de internet între site-uri dacă executați un WAN.

Adunați datele privind utilizarea capacității în timp

Când vă monitorizați rețeaua, veți vedea ce ore ale zilei și în ce zile ale lunii se înregistrează sarcini maxime de trafic și când nivelurile de trafic sunt reduse. În timpul operațiilor regulate, ar trebui să puteți programa sarcini administrative pentru a rula în afara programului de lucru pentru a evita concurența cu traficul utilizatorilor la orele de vârf. Deci, înainte de a vă adăuga la noi servicii, ar trebui să vă funcționați în mod eficient rețeaua. Când începe studiul dvs. de planificare a capacității, trebuie să urmăriți utilizarea capacității pe parcursul mai multor zile lucrătoare, astfel încât să obțineți o vedere a valorificărilor de vârf peste resursele care vor satisface noua cerere.

Obțineți o înregistrare cu un randament ridicat, scăzut și mediu pe link-urile și echipamentele care trebuie să lucreze pentru noile cerințe. Trebuie să știți dacă cererea maximă este apropiată de cea tipică sau apare doar într-o perioadă limitată într-o anumită zi.

De asemenea, trebuie să măsurați rata de pierdere a pachetelor. Ar trebui să înregistrați această cifră în procente. Vedeți dacă rata pierderilor de pachete crește în perioadele mari de cerere. Aplicați rata de pierdere a pachetelor la disponibilitatea lățimii de bandă deducând procentul calculat din cifra de lățime de bandă disponibilă. Alternativ, puteți alege să adăugați procentul la noile cerințe de lățime de bandă.

Acum ai a doua intrare în planificarea capacității tale. Adică debitul curent de date al rețelei dvs..

Estimarea cererii de lățime de bandă nouă

Obținerea unei cifre pentru cerințele de lățime de bandă pentru orice software nou pe care intenționați să îl instalați este destul de ușor. furnizorii de cele mai multe programe software care urmează să fie livrate printr-o rețea oferă informații despre lățimea de bandă pe care le folosește software-ul lor în declarația sa privind cerințele de sistem. În unele cazuri, această cifră este exprimată ca un interval. Dacă această gamă este largă, informațiile nu vă vor fi de mare ajutor. De obicei, cerințele de lățime de bandă se exprimă randamentul preconizat să servească unui singur utilizator, deci, dacă cumpărați mai multe licențe, ar trebui să planificați să aveți capacitatea suplimentară pentru a satisface cerința de lățime de bandă înmulțită cu numărul de licențe.

Dacă compania de software nu furnizează o cerință de lățime de bandă, cereți o copie de încercare și rulați-l prin rețea ca o singură instanță pentru a-și înregistra debitul. Managerul de punere în funcțiune din compania dvs. care a solicitat instalarea acestui software va necesita probabil o perioadă de evaluare. Rulat vă va permite să adunați datele privind cerințele de lățime de bandă.

Instrumentul dvs. de monitorizare ar trebui să vă permită urmăriți traficul unei anumite aplicații software. Dacă nu, nu, ar trebui să poți urmăriți activitatea protocolului. Dacă software-ul dvs. nou înlocuiește un pachet care este deja utilizat în rețea, atât noul, cât și software-ul vechi vor utiliza probabil același protocol sau număr de port. În acest caz, va trebui să înregistrați traficul în afara orelor de lucru normale, astfel încât să nu confundați lățimea de bandă folosită de ambele sisteme. O altă opțiune este să utilizați etichetarea QoS astfel încât să puteți rula noul test software în timp ce vechiul sistem este încă în funcțiune. După ce aveți un model de trafic standard pentru un utilizator, înmulțiți această cifră cu numărul maxim de utilizatori cărora li se va permite să folosească acel software simultan.

Dacă exercițiul dvs. de planificare a capacității examinează efectele adăugării pe rețele de dispozitive noi ale utilizatorului în rețea, înregistrați cantitatea de trafic către și dinspre un nod existent care îndeplinește aceleași roluri de lucru care vor folosi noile dispozitive. Înmulțiți acele cifre de trafic cu numărul de puncte finale pe care doriți să le adăugați în rețea.

Cifrele pe care le achiziționați cu această fază a studiului vă oferă cel de-al treilea element de date pe care îl necesită sarcina de planificare a capacității - cerere de lățime de bandă nouă.

Planificarea de bază a capacității rețelei

Monitorul de performanță al rețelei și analizatorul de lățime de bandă ar fi trebuit să vă furnizeze datele de intrare pentru ancheta dvs. de planificare a capacității. Sper să aveți și voi un instrument de administrare a rețelei care acceptă funcții de analiză.

Testul de capacitate este un exercițiu simplu de adăugare a noilor cerințe de lățime de bandă la vârful dvs. curent și utilizarea lățimii medii. În continuare, priviți capacitatea maximă a fiecărui echipament și fiecare legătură de rețea prin care va trece traficul. Ar trebui să cunoașteți acest traseu datorită hărții dvs. de rețea. Priviți elementul de rețea care are cea mai mică capacitate. Nu uitați să vă ajustați cifrele pentru rata de pierdere a pachetelor. Dacă noua dvs. cerere este sub acest nivel, sunteți clar.

Dacă cea mai strânsă colieră de blocaj nu poate face față noului trafic, uitați-vă la alte elemente din traseu pentru a crește capacitatea pentru a vedea care dintre acestea nu ar putea face față noului trafic.

S-ar putea să descoperiți că aveți mai mult de un element care trebuie înlocuit pentru a menține noul serviciu funcționând la o viteză acceptabilă.

Rafinări de capacitate

Descoperirea că rețeaua dvs. nu poate face față noii cerințe de capacitate înseamnă că trebuie să luați unele decizii și probabil că va trebui includeți altele în luarea deciziilor dvs.. Va trebui să prezentați opțiuni altor manageri din afacere și astfel un instrument de administrare a rețelei care are funcții de raportare vă va ajuta cu adevărat în această sarcină.

În orice decizie privind capacitatea de infrastructură, aveți întotdeauna trei opțiuni:

 1. Cumpărați resurse noi.
 2. Reorganizați rețeaua pentru a adăuga capacitate la calea acestei cerințe.
 3. Anulați noua achiziție.

Testul de capacitate inițial a arătat o listă de echipamente care nu pot face față cererii suplimentare de lățime de bandă. Obțineți oferte pentru înlocuirile fiecărui element cu echipament nou care are o capacitate mai mare. Acest lucru vă va oferi costul primei opțiuni din lista de mai sus: cumpărarea de noi resurse. Un avantaj este că nu trebuie să aruncați echipamentul existent. Poate fi mutat în alte părți ale rețelei pentru a oferi o capacitate suplimentară care să răspundă viitoarelor cereri suplimentare. Fiecare administrator de rețea ar trebui să planifice o creștere continuă a lățimii de bandă a rețelei.

Opțiuni fără costuri de capacitate

Veți avea nevoie de mai multe informații despre rețeaua dvs. pentru a susține acest proces de luare a deciziilor. Opțiunea fără costuri a realocării resurselor subutilizate va fi întotdeauna alegerea consiliului de administrație, așa că mai întâi trebuie să investigați această posibilitate înainte de a le ridica speranțele. Puteți merge în trei direcții pentru a beneficia la maxim de rețea:

 1. Deplasați fizic echipamentele din rețea.
 2. Realocați resursele practic.
 3. Implementați modelarea traficului.

Toate aceste opțiuni necesită niveluri de analiză care nu pot fi realizate fără instrumente de administrare a rețelei.

Reasignați echipamentele fizice

Opțiunea 1 din lista de opțiuni fără costuri ar fi drăguță, dar probabil că nu aveți un comutator de rezervă în rețeaua dvs. cu link-uri care nu au aproape niciun trafic. Dacă o faceți, probabil că ați depășit probabil la un moment dat în trecut. Traficul de trafic al tuturor dispozitivelor dvs. de rețea afișate pe harta rețelei vă va ajuta la luarea deciziilor atunci când căutați capacitate de rezervă. O imprimare a hărții de rețea, arătând capacitatea și utilizarea tuturor linkurilor dvs. va adăuga un element vizual prezentării dvs. atunci când trebuie să includeți manageri non-tehnici în procesul de planificare.

Utilizați funcțiile de analiză ale instrumentului dvs. de administrare a rețelei pentru a vă înregistra capacitate maximă pe fiecare comutator și router. Dacă există două care servesc la mai puțin de jumătate din capacitatea lor maximă și una dintre ele are suficiente prize pentru a lua mai multe cabluri, atunci aveți opțiunea de fuzionând două segmente și eliberarea unui întrerupător. Cu acest echipament suplimentar, puteți împărți segmentul supraîncărcat și dubla capacitatea dvs. la aceste puncte finale.

Acesta este doar un exemplu al pașilor pe care îi puteți face pentru a extinde fizic capacitatea pe o parte a rețelei dvs., în detrimentul alteia, pentru a răspunde noii cereri de trafic. Capacitățile de monitorizare și funcțiile analitice ale instrumentului dvs. de administrare a rețelei vă vor trece prin această sarcină complicată.

Introduceți virtualizarea

Realocare virtuală este posibil dacă aveți aplicații de virtualizare, cum ar fi Hyper-V sau VMWare. Partajarea unui server între puncte finale nu numai că reduce costurile hardware, dar poate reduce și traficul de rețea. Când utilizatorii se conectează la procesor de la distanță, o mare parte din interfața dintre aplicații și stocare poate fi limitată la un singur server sau să ruleze peste o legătură. Aceasta generează mai puțin trafic decât mesajele care trec înainte și înapoi pe întreaga rețea între punctele finale ale utilizatorului și servere.

Virtualizarea este complicată și dificil de evaluat, deci aveți nevoie de un instrument dedicat monitorizării traficului creat de aceste sisteme. Dacă nu implementați deja virtualizarea, este mai bine să opriți această opțiune pentru a fi luată în considerare la o dată ulterioară, atunci când aveți o presiune mai mică asupra timpului dvs..

Implementați modelarea traficului

Dacă nu aveți capacitate suplimentară nicăieri în rețeaua dvs. și noua cerință va supraîncărca o parte din sistem, puteți propune modelarea traficului. Dezbaterea dintre cumpărarea de echipamente noi și modelarea traficului este unul dintre principalele motive pentru care trebuie să vă implicați personalul senior în decizia privind modul de a satisface noua cerință. Posibilitatea de a distila informațiile despre capacitatea rețelei în grafice și rezumate ușor digerabile va ușura procesul de compensare. Cineva nu va fi fericit de rezultatele acestui exercițiu.

Dacă ați urmărit de-a lungul timpului fluxul de rețea și ați stocat aceste date, instrumentul dvs. de analiză va putea reda traficul respectiv și îl va segmenta după protocoale și puncte finale. Deci, puteți identifica ce sarcini generatoare de trafic pot fi mutate la procesarea peste noapte, pentru a elibera capacitatea. Dacă ați folosit deja această opțiune pentru a elimina o valoare suplimentară din bugetul rețelei dvs., mai aveți încă o opțiune de modelare a traficului: prioritizare. Încercați algoritmi în coadă, cum ar fi Calitatea serviciilor pe bază de clasă (CBQoS) pentru a se asigura că unii trafic trec mai repede decât alții.

Instrumentul dvs. de planificare a capacității vă va ajuta să vedeți efectele acestei mișcări. Cu toate acestea, înseamnă, în final, că unii utilizatori vor primi timp de răspuns mai lent pentru aplicațiile pe care trebuie să le folosească în mod interactiv. Ar trebui să fii capabil să imprima rapoarte din instrumentul dvs. de planificare pentru a ilustra efectele acestei politici.

Decizii de planificare a capacității

Dacă serviciile existente nu pot fi încetinite pentru a crea spațiu de lățime de bandă pentru noua cerință, echipa dvs. de conducere va fi confruntată cu decizia de a cheltui bani pentru a cumpăra infrastructură nouă sau a anula noul proiect. Acestea sunt decizii care nu sunt în domeniul administratorului de rețea. Tu ar trebui pregătește toate informațiile necesare pentru a sprijini decizia și să ofere părților interesate scenarii ilustrate. Rapoartele din instrumentul dvs. de monitorizare și instantaneele generate din software-ul dvs. de planificare a capacității vă vor permite să furnizați această documentație justificativă.

Instrumente de planificare a capacității

Aveți nevoie de un instrument de planificare a capacității pentru a sprijini factorii de decizie din afacerea dvs. atunci când este propus un nou proiect. Acest instrument are nevoie de următoarele atribute:

 • Integrare cu software de monitorizare a rețelei
 • Capabilități QoS
 • Analiza bazată pe timp
 • Vizibilitatea legăturilor și analiza conexiunii end-to-end
 • Se înlocuiește traficul
 • Stocarea datelor istorice
 • Capacități de raportare
 • Vizualizări de date

Cele cinci instrumente de monitorizare propuse anterior în acest ghid îndeplinesc toate aceste cerințe. Iată mai multe detalii despre fiecare dintre aceste opțiuni.

1. Pachet analizator de lățime de bandă a rețelei SolarWinds (ÎNCERCARE GRATUITĂ)

Monitorul de performanță al rețelei SolarWinds

SolarWinds produce liderul industriei Monitorizarea performanței rețelei. Acest instrument urmărește starea de sănătate a dispozitivelor de rețea. Când analizați planificarea capacității rețelei, aveți nevoie și de SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer, care examinează performanța legăturilor de rețea. Puteți obține aceste două instrumente împreună în Pachet analizator de lățime de bandă.

Monitorizarea performanței rețelei începe cu o scanare de rețea. Acest lucru oferă capacitatea de bază a echipamentului de rețea. Monitorul rulează continuu și urmărește starea dispozitivelor de rețea. Aceasta include informații despre fluxul de date. Fiecare agent de dispozitiv va ridica o alertă dacă cerințele pentru echipamentul respectiv se apropie de capacitatea sa maximă. Această monitorizare continuă și se înregistrează atunci când are loc coada - asta indică asta dispozitivul a devenit supraîncărcat. Deci, după ce a rulat Monitorizarea performanței rețelei timp de câteva zile, veți avea toate informațiile preliminare de bază de care aveți nevoie pentru a efectua planificarea capacității rețelei.

Analizator de trafic NetFlow are un nume confuz. NetFlow este numele unui sistem de raportare a echipamentelor de rețea proiectat de Cisco Systems. Alți producători de echipamente folosesc NetFlow, dar nu este un standard universal. Așadar, s-ar putea să vă descurajați să cumpărați acest instrument, deoarece nu doriți ca opțiunile dvs. de achiziționare a echipamentelor să fie limitate la acele dispozitive care implementează NetFlow. Nu vă faceți griji. Analizator de trafic NetFlow este de asemenea capabil să primească alte protocoale de mesagerie cu echipamente de rețea. Acestea includ J-curgere din Ienupăr rețele și NetStream, care este folosit de Huawei dispozitive. Recunoașterea sFlow-ului neutru și a producătorului IPFix protocoalele sunt, de asemenea, încorporate în Analizator de trafic NetFlow. Acest instrument va raporta capacitatea totală a fiecărui link din rețeaua dvs. și vă va oferi, de asemenea, rapoarte în direct despre utilizarea lățimii de bandă. Aceste informații pot fi înregistrate pentru analiză.

Monitorizarea performanței rețelei si Analizator de trafic NetFlow sunt construit pe o platformă comună, astfel încât să poată schimba date; există câteva funcții în tabloul de bord la care contribuie ambele module. PerfStack analizorul este unul dintre acestea. Acest lucru vă permite să construiți o stivă vizuală care prezintă servicii de asistență, astfel încât să puteți detecta sursa problemelor de performanță a rețelei. Acesta este un exemplu de instrumente vizuale care SolarWinds oferă acest pachet software. O altă caracteristică excelentă este harta rețelei, care poate fi personalizat și este pe baza datelor live. Harta de rețea arată utilizarea capacității de trafic și face ușor să vezi ușor fluxurile de trafic din rețea. O hartă a căldurii fără fir prezintă amprentele semnal ale rutelor dvs. wifi, pe care le puteți afișa pe macheta reală a birourilor dvs. dacă încărcați planurile de podea.

Analizator de trafic NetFlow este capabil să urmărească CBQoS, astfel încât să puteți izola orice trafic atunci când încercați programe noi de software și rețea. Această caracteristică este utilă și pentru Implementări VLAN care îți administrează traficul vocal prin rețeaua de date. Dacă sunteți în căutarea capacității de rezervă, identificarea tipurilor de trafic vă oferă opțiuni de modelare a traficului.

Alte atribute de trafic pe care Analizator de trafic NetFlow îți oferă posibilitatea de a include identifica traficul după protocol sau numărul de port. Amandoua Monitorizarea performanței rețelei si Analizator de trafic NetFlow poate urmări utilizarea capacității rețelelor wireless. Pachetul de instrumente combo poate fi de asemenea accesat pe internet servicii cloud și site-uri la distanță, înregistrarea tuturor serviciilor și echipamentelor din afara site-ului pe care le folosește afacerea dvs..

Ambele instrumente includ vizualizări excelente în tabloul de bord. Acestea includ diagrame, grafice, histograme și cadran, toate acestea fiind Cod de culori pentru a vă arăta statutul dintr-o privire. Toate datele despre trafic sunt afișate în direct în tabloul de bord, dar pot fi și ele salvat pentru analiză. Pachetul este livrat cu rapoarte standard care vor acoperi aproape toate nevoile dvs. de prezentare, dar sistemul vă permite, de asemenea, să vă creați propriile rapoarte personalizabile.

Pachetul analizator de rețea SolarWinds se instalează pe Windows Server medii. Nu este gratuit. Cu toate acestea, puteți porni pachetul un proces gratuit de 30 de zile.

SolarWinds Network Analyzer PackDownload Descărcare GRATUITĂ de 30 de zile la solarwinds.com

2. Pachetul de instrumente de curgere SolarWinds (ÎNCĂRCARE GRATUITĂ A INSTRUMENTELOR)

Pachetul de instrumente SolarWinds NetFlow

Pachetul de instrumente de curgere SolarWinds este un set gratuit de instrumente pentru testarea volumelor de trafic din rețea. Instrumentul funcționează cu NetFlow v5 mesagerie prin routere Cisco. NetFlow a fost inventat de Cisco Systems pentru a ajuta la analiza modelelor de trafic în rețele. Poate capta anteturi IP și le poate trimite la un colector pentru vizualizare și stocare și poate produce, de asemenea, date sumare de pachete pe traficul de pachete agregat.

Marele avantaj al sistemului NetFlow este că acesta nu aruncă tot conținutul pachetelor călătorind în jurul sistemului, astfel încât nu există pericolul ca personalul administrativ al rețelei să încalce confidențialitatea datelor companiei în timp ce analizează fluxurile de trafic. Un dezavantaj al părăsirii NetFlow tot timpul este acela va crea trafic suplimentar în rețea de asemenea, generează volume mari de date care vor trebui stocate.

Unul dintre elementele pachetului de instrumente Flow vă ajută să gestionați activarea NetFlow pe routerele dvs. Celelalte două instrumente din testarea rețelei de pachete. Aceste trei utilități sunt:

 • NetFlow Configurator
 • Replicator NetFlow
 • Generator NetFlow

NetFlow Configurator acționează ca o interfață pentru routerele dvs. Cisco, astfel încât să puteți activa și dezactiva NetFlow cu ușurință și spuneți routerele unde să trimiteți datele Netflow. Acest lucru vă scutește de a vizita fiecare router, conectați-vă la acesta și faceți clic în jos pentru a găsi funcția NetFlow. Deci, NetFlow Configurator este un instrument foarte simplu, dar vă va economisi mult timp.

Replicator NetFlow vă permite să redați datele despre trafic prin rețeaua dvs. Acest lucru vă va ajuta să vedeți ce s-a întâmplat în rețea în timp ce ați fost ocupat cu alte sarcini. Acesta este un mod minunat de a vedea erorile, blocajele și încetinirea traficului. Dacă problema a fost cauzată de o defecțiune temporară pe un dispozitiv de rețea, acele probleme de trafic nu vor apărea în timpul reluării. Dacă problemele au fost cauzate de o creștere a traficului. Veți putea să-l vedeți și să luați măsuri în consecință.

Generator NetFlow va crea trafic fals pentru tine, astfel încât să poți vedea cum infrastructura de rețea actuală va face față încărcării crescute. Deși ar trebui să poți calcula acest lucru pe hârtie adăugând creșteri preconizate ale volumului în volumul tău curent, de fapt dacă vezi aceste modele de trafic în direct, te vei asigura că nu ai trecut cu vederea nicio parte a sistemului. Acesta este, de asemenea, un exercițiu bun pentru a testa capacitatea și eficiența echilibrătorilor de sarcină, a firewallului și a software-ului de monitorizare a rețelei, pentru a vă asigura că toate pot face față expansiunilor planificate ale cererii..

Cele trei utilități din pachetul de instrumente Flow vă vor oferi o metodă gratuită de a vă planifica capacitatea rețelei și de a analiza orice deficiență în configurarea dvs. curentă.

Pachetul de instrumente pentru fluxul SolarWinds Descărcați pachetul de scule 100% GRATUIT

3. Monitorul de rețea PRTG Paessler (TRIAL GRATUIT)

Harta rețelei Paessler PRTG

Paessler produce o soluție integrală pentru monitorizarea infrastructurii și a numit-o PRTG. Acest instrument include atât monitoarele de rețea și analiza traficului, cât și monitorizarea serverului.

Puteți alege instalați PRTG în local sau folosiți-l ca serviciu cloud. Chiar dacă mergeți pentru versiunea online, va trebui să instalați unele programe pe unul dintre serverele dvs. Acesta este un agent de colectare a datelor și continuă Windows Server, la fel ca și pachetul complet dacă optați pentru versiunea la fața locului.

Prima sarcină a PRTG după activare, este să scanați rețeaua și creați un inventar de dispozitiv. De asemenea, va crea o hartă de rețea din informațiile pe care le adună pe comutatoare și routere. Hărțile care PRTG generează sunt impresionante. Veți obține o vizualizare simplă a dispozitivelor și a conexiunilor dintre ele și PRTG oferă și câteva opțiuni de cartografiere mai sofisticate. Dacă aveți un WAN, puteți obțineți dispozitivele și legăturile desenate pe o hartă a lumii care are o opțiune de zoom. PRTG include un distinctiv formatul hartii sunburst, care arată fiecare element hardware, serviciu și aplicație care se acceptă reciproc. Un instrument de proiectare vă permite creați-vă propriile hărți personalizate.

Secțiunea de analiză a traficului de rețea din PRTG utilizări Ping pentru a detecta rata de pierdere a pachetelor pe fiecare dintre legăturile din rețeaua dvs. Fluxurile de date detectate de PRTG poate fi filtrate de aplicație, adrese de punct final, sau protocol / număr port. Această urmărire se extinde pe internet pentru a acoperi legături către site-uri la distanță și servicii Cloud. Urmărirea rețelei acoperă de asemenea orice sisteme wifi că operezi în birourile tale.

Fluxurile de trafic sunt înregistrate prin utilizarea NetFlow, IPFIX, jFlow și sFlow. PRTG include de asemenea un sniffer de pachete pentru a colecta date de probă pentru analiză. SNMP capacitatea monitorului primește feedback de capacitate de lățime de bandă de la fiecare dispozitiv de rețea și puteți seta alerte care vă vor anunța atunci când fiecare echipament se apropie de capacitatea maximă.

PRTG este capabil să monitorizeze VLAN traficul, în special traficul VoIP care trece prin rețeaua de date. Monitorul vă poate înregistra fluxurile de trafic care sunt etichetate pentru QoS, CBQoS, și IP SLA standarde.

Tabloul de bord al PRTG include diagrame și apeluri pentru a vă ajuta să vedeți rapid starea. Condițiile de alertă apar în roșu, ceea ce le face ușor de observat. Alertele vă pot fi trimise prin notificare prin e-mail sau Mesaj SMS. De asemenea, puteți decide ce membru al echipei primește alerte pentru surse de date specifice sau tipuri de alertă. De asemenea, este posibil să personalizați tabloul de bord pentru a oferi diferiților membri ai echipei acces la diferite funcții. Instrumentul de raportare oferă o bună sursă de material de prezentare când vi se solicită să explicați capacitatea sistemului și capacitatea acestuia de a-și asuma noi cerințe.

PRTG nave de sistem cu un număr mare de „senzori.”Fiecare stare a unei rețele este monitorizată de unul dintre acești senzori. De exemplu, pachetul include a Ping senzor, a adulmecarea pachetelor senzor și a NetFlow senzor. Nu trebuie să porniți toți senzorii, deci PRTG sistemul poate fi adaptat pentru a acoperi doar un aspect al infrastructurii tale. Serviciul este încărcat în funcție de numărul de senzori activat. PRTG este gratuit dacă aveți nevoie să monitorizați până la 100 de senzori. Poți obține un proces gratuit de 30 de zile de PRTG cu senzori nelimitați.

Paessler PRTG Network Monitor Descărcați încercarea GRATUITĂ de 30 de zile la Paessler.com

4. ManageEngine OpManager Plus

Harta rețelei OpManager

OpManager Plus combină un monitor de dispozitiv de rețea și un analizor de lățime de bandă cu un server și monitor pentru aplicații, un sistem de gestionare a adreselor IP, un manager de port de comutare și un manager de configurare. Acesta este un instrument de administrare a infrastructurii foarte complet, dar este în special monitorul dispozitivului și modulele analizorului de lățime de bandă care vă vor ajuta în activitățile de planificare a capacității rețelei.

Modulul de monitorizare a rețelei este disponibil pentru a fi cumpărat ca un modul separat, numit OpManager și puteți cumpăra și NetFlow Analyzer separat. Dacă cumpărați aceste două module, acestea se vor integra împreună, deoarece au fost construite pe o platformă comună care facilitează schimbul de date. Toate ManageEngine produsele rulează ferestre sau Linux.

Modulul de monitorizare a dispozitivului de rețea include un descoperire funcție care va cartografia întreaga rețea, înregistrând stările fiecărui dispozitiv. Acest utilitar este capabil să ajungă pe internet pentru a vă autentifica Servere bazate pe cloud si site-uri la distanță ale unui WAN. Procesul de descoperire acoperă de asemenea echipamente de rețea wireless și conexiunile dintre hardware și servicii care formează virtualizations.

Procesul de descoperire continuă să funcționeze pe parcursul întregii durate de viață OpManager Plus, oferindu- actualizări live despre stări. Monitorul folosește funcția Protocolul SNMP, ceea ce permite agenților dispozitivului să trimită alerte către controlerul central. Condițiile de alertă includ avertismente atunci când o echipament de rețea se apropie de capacitatea de lățime de bandă, astfel încât să puteți evita supraîncărcarea dispozitivului sau să implementați coada. Toate datele colectate de monitorul dispozitivului de rețea și de analizorul de lățime de bandă pot fi stocate pentru utilizare în analiză și planificarea capacității.

Inventarul dispozitivului stă la baza unui modul de mapare a rețelei, care cuprinde toate dvs. întrerupătoare, routere și AP-uri wireless automat, arătând legăturile dintre ele. Puteți filtra harta pentru a afișa doar comutatoare sau doar routere și puteți, de asemenea obțineți dispozitivele WAN plasate pe o hartă mondială. Această hartă include o opțiune de zoom, astfel încât să puteți examina toate dispozitivele de pe un site individual. Puteți alege să afișați fiecare etichetă a dispozitivului nume de gazdă, Adresa mac, sau adresa IP a rețelei. Alte opțiuni de mapare includ o vedere a cabinetului serverului și un plan de dispunere a camerei serverului.

SNMP date de utilizare a lățimii de bandă a dispozitivului și modulul de analiză a lățimii de bandă din OpManager Plus oferă mai multe detalii despre fluxurile de trafic pe fiecare legătură din rețeaua dvs. Analizatorul poate colecta statistici de trafic de rețea raportate de către NetFlow, IPFIX, jFlow, NetStream, sFlow, cFlow, AppFlow, și FNF sisteme de mesagerie pentru dispozitive. Valorile care apar din aceste mesaje sunt afișate live pe ecran și pot fi stocate și pentru analiză și planificarea capacității. Datele de utilizare a lățimii de bandă pot fi de asemenea utilizate pentru a susține alerte care caută epuizarea capacității.

Datele sunt afișate în tabloul de bord atât ca liste, cât și ca elemente grafice, precum cadranele, graficele și graficele. Banda de titlu a ecranului tabloului de bord poate fi utilizată ca o fâșie de rezumat, care prezintă pictograme mici cu grafice cu coduri de culori care arată date în direct. Fiecare pictogramă acționează ca o legătură către un ecran de detaliu pentru metrica pe care o reprezintă. Tabloul de bord poate fi personalizat și puteți configura roluri și conturi de utilizator, oferind controale limitate și vizualizări ale datelor diferiți membri ai echipei. Tabloul de bord poate fi și el accesat de la distanță de pe dispozitive mobile.

Atât graficele, cât și hărțile, precum și listele de date pot fi tipărite ca rapoarte. Datele live și înregistrările istorice stocate pot fi filtrate și sortate pentru a vă ajuta managementul și activitățile de planificare a capacității. A Ping funcția va urmări rata de pierdere a pachetelor pe fiecare legătură a rețelei dvs. pentru a vă ajuta să ajustați datele de capacitate. Puteți implementa, de asemenea IP SLA pe monitor pentru a măsura valori de performanță, cum ar fi bruiaj, latență, scor mediu de opinie și pierdere de pachete. Analizorul de lățime de bandă va raporta și el timpul călătoriei dus-întors la conexiunile la instalațiile de la distanță. Afișajele de date și hărți pot fi filtrate de cerere sau număr / protocol port activitate.

Analizorul integrează Cisco Recunoașterea aplicațiilor bazate pe rețea (NBAR) metodologia de segmentare a datelor despre trafic. De asemenea, este capabil să implementeze și să monitorizeze modelarea traficului și VLAN metode de etichetare, inclusiv Liste de control de acces (ACL) și Calitatea serviciului (QoS). OpManager Plus este capabil să folosească QoS bazate pe clasă pentru a vă ajuta să acordați prioritate traficului prin politicile de coadă.

Un special Planificarea capacitatii secțiunea din tabloul de bord vă oferă grafice de utilizare a lățimii de bandă bazate pe timp și susține planificarea creșterii traficului natural prin funcții predictive. Cifrele de capacitate sunt colectate non-stop și șapte zile pe săptămână, astfel încât puteți examina activitatea în afara orelor pentru a găsi perioade potrivite pentru joburi cu lot intensiv în procesor. Aceste servicii de planificare includ unele grafică grozavă pentru a ușura procesul de planificare a capacității.

ManageEngine oferă toate produsele sale pe un proces gratuit de 30 de zile. Puteți utiliza monitorul de dispozitiv de rețea autonom, denumit OpManager, pentru gratuit pentru a monitoriza până la 10 dispozitive.

5. Nagios XI

NagiosXI

Nagios XI este un pachet de management al infrastructurii care acoperă rețele și servere. Motorul de procesare al Nagios este un proiect open source. Poti folosiți-l gratuit în chip de Nagios Core. Cu toate acestea, acest instrument gratuit nu are o interfață foarte bună și nu veți găsi foarte mult sprijin pentru analiză și planificarea capacității. Pentru a obține un tablou de bord mai bun, trebuie să cercetați alte instrumente de analiză compatibile Nagios sau faceți upgrade la plata Nagios produs, care este Nagios XI.

Nagios XI continuă RHEL și CentOS Linux. Nu este disponibil pentru ferestre, dar ai putea să-l iei pe un ferestre mediu rulându-l printr-o mașină virtuală (VM). Centrul de comandă poate comunica cu dispozitivele care rulează sisteme de operare și sistem de operare non-Linux și poate monitoriza, de asemenea, mediile virtuale. Monitorul se extinde la locații la distanță, servere Cloud și sisteme wifi.

Spre deosebire de celelalte instrumente de rețea din această listă, Nagios nu folosește SNMP pentru a monitoriza dispozitivele de rețea. Are metoda proprie încorporat în Nagios Core motor, care comunică cu dispozitivele pentru a aduna rapoarte de stare. Valorile care sunt adunate regulat de monitor apar ca date în direct în tabloul de bord și puteți opta, de asemenea, să stocați datele pentru analiză ulterior. Comunitatea Nagios este un forum unde poți pune întrebări și obține sfaturi din partea celorlalți Nagios utilizatori. Mulți utilizatori produc propriile module pentru Nagios deoarece sistemul poate fi extins prin pluginuri. Există un plug-in SNMP disponibil din comunitate dacă doriți să vă conformați la această metodă standard de monitorizare a industriei, mai degrabă decât în ​​mod implicit Nagios rutine de monitorizare.

Tipurile de date cu care puteți monitoriza Nagios include capacitatea dispozitivului, utilizarea lățimii de bandă în timp și pierderea pachetelor pe fiecare legătură. Interfața include un grafic tendință de capacitate care vă arată modul în care debitele de date și utilizarea sistemului s-au extins de-a lungul timpului, continuând la predicțiile nevoilor viitoare de capacitate.

Nagios XI menține un inventar de dispozitiv și vă prezintă o hartă de rețea, care este desenat automat. Harta și toate datele pot fi setate pe reluarea datelor de trafic în timpul exercițiului dvs. de planificare a capacității. Acest lucru vă permite să vedeți performanța capacității rețelei pe parcursul mai multor zile simultan.

Tabloul de bord este complet personalizabil. Când cumpărați Nagios XI primesti un pachet de widget-uri. Alegeți un widget și îl așezați pe panza de bord, producând astfel propriul aspect care prezintă valorile care sunt importante pentru dvs.. Puteți crea mai multe versiuni ale tabloului de bord și alocați-le rolurilor de utilizator. De asemenea, puteți configura conturi de utilizator pentru acces la Nagios sistem și alocați un rol fiecărui cont. Acest lucru vă permite să creați diferite vizualizări și controale pentru rețea și să alocați acele tablouri de bord diferiți membri ai echipei.

Nagios XI include unele Formate de raport pre-scrise, dar puteți, de asemenea, să vă creați propriile machete într-un instrument de raportare inclus în pachet. Graficele și alte vizualizări de date, cum ar fi planul de rețea, pot fi toate tipărite pentru a vă oferi material de prezentare pentru a sprijini luarea deciziilor în colaborare.

Puteți încerca Nagios XI înainte de a investi banii companiei dvs. în sistem prin preluare un proces de 60 de zile gratuit. Nagios XI este disponibil în două niveluri de servicii. Capacitățile pre-scrise de planificare a capacității sunt incluse numai cu un nivel de serviciu mai ridicat. Cu toate acestea, puteți crea rapoarte proprii de planificare a capacității sau puteți căuta suplimente gratuite de planificare din comunitate dacă optați pentru versiunea mai ieftină a instrumentului.

6. WhatsUp Gold cu supliment de analiză a traficului de rețea

Tutorial de planificare a capacității rețelei

WhatsUp Gold este un monitor de rețea pe care se concentrează sănătatea echipamentelor de rețea. Compania care produce WhatsUp Gold, Ipswitch, a creat o serie de module suplimentare care se integrează în produsul său principal. Unul dintre acestea, Supliment de analiză a traficului de rețea vă va oferi date despre fluxul de trafic pe legăturile de rețea. Ambele pachete software funcționează Windows Server.

Când instalați WhatsUp Gold va căuta în rețea și înregistrați toate dispozitivele de rețea. Sistemul creează un inventar al dispozitivelor dvs. de rețea, inclusiv capacitatea lor de lățime de bandă. Software-ul va întocmește automat o hartă de rețea din aceste informații.

WhatsUp Gold monitorul continuă să interogheze toate dispozitivele pentru a obține o actualizare a stărilor lor. Aceasta include cantitatea de debit pe care o manipulează fiecare dispozitiv. Informațiile derivate din aceste interogări sunt actualizate în inventarul echipamentelor și sunt reflectate și în harta rețelei. Un beneficiu suplimentar al acestui proces este că nu trebuie să actualizați inventarul sau să redirecționați harta dacă adăugați sau eliminați dispozitive. Fiecare echipament din harta rețelei este arătat ca o pictogramă rotundă. Marginea discului este Cod de culori pentru a arăta sănătatea dispozitivului pe care îl reprezintă. Dacă dispozitivul se apropie de întreaga sa capacitate, cercul acela se va înroși.

Linkurile desenate pe harta rețelei sunt, de asemenea, codate color. Aceste statuturi sunt adunate de către Analiza traficului de rețea add-on. Acest modul primește valori de trafic de pe dispozitivele de rețea printr-o serie de protocoale de mesagerie. Acestea sunt NetFlow, NetFlow Lite, IPFIX, jFlow, sFlow, și QUIC.

Principalul WhatsUp Gold pachetul și Analiza traficului de rețea suplimentul vă va oferi toate informațiile de pe capacitatea și utilizarea traficului existente pentru exercițiul dvs. de planificare a capacității. Dacă aveți nevoie pentru a rula un test al noilor aplicații pe care doriți să le adăugați în rețea, puteți utiliza CBQoS și nbar capabilități ale Analiza traficului de rețea modul de urmărire a modelelor sale de trafic.

Pentru analiză și planificarea capacității, monitorul de trafic prezintă date care pot fi sortate, filtrate și agregate pentru a vă arăta capacitatea fiecărui dispozitiv de legătură și rețea. Aceste modele de trafic pot fi obținute din date în direct, precum și din date istorice. Aceasta arată evenimentele de vârf ale traficului pe fiecare element de rețea. Puteți aplica analiza unui grup de dispozitive, ceea ce vă permite să vă concentrați doar asupra zonelor rețelei care vor fi afectate de noile proiecte.

WhatsUp Gold navele de sistem cu rapoarte standard care afișează traficul printr-o serie de atribute diferite. Aceste rapoarte pot arăta un tabel al principalelor surse de trafic pachet software, aplicație, protocol, sau adresa IP. Datele din tabloul de bord sunt reprezentate în liste și, de asemenea, în conținut grafic, cum ar fi linii grafice, diagrame și cadranele. Caracteristicile de prezentare a datelor acestui software vă vor ajuta să explicați starea rețelei personalului non-tehnic. Poți obține un proces gratuit de 30 de zile de WhatsUp Gold si Analiza traficului de rețea supliment pentru a le trece prin pas.

Alte probleme de capacitate

Când intenționați să extindeți serviciile rețelei dvs., există problemele periferice de luat în considerare. Poți avea loc pe serverul tău pentru software nou, dar CPU-ul serverului tău va putea gestiona toată cererea suplimentară pentru procesare? Cartela de rețea a serverului dvs. va putea totuși să trimită și să primească tot traficul pe care îl generează programele dvs. existente și va avea încă lățime de bandă pentru aceste cerințe suplimentare?

Dacă interfați foarte mult cu internetul, firewall-uri, echilibrele de încărcare, servere proxy și capacitate de atenuare DDoS este posibil să fie nevoie să fie actualizat. Acordul dvs. de servicii de internet are limite de transfer? Furnizorul dvs. de servicii va putea face față traficului de internet suplimentar pe care îl pot genera modificările sistemului?

Rețeaua nu funcționează izolat, deci vor fi luate în considerare alte aspecte hardware atunci când intenționați să vă extindeți. În fiecare caz, măsurarea utilizării curente a resurselor, înregistrarea limitelor de capacitate a resurselor și estimarea cerințelor de capacitate noi vor trebui să fie aplicate într-o fază de planificare a capacității înainte de a putea începe implementarea noului dvs. proiect..

Planificarea capacității rețelei

Nicio afacere nu este statică și sperăm, schimbarea constantă pe care o experimentează organizația este generată de extindere. Trebuie să permite creșterea traficului care se va produce în mod natural pe măsură ce afacerea crește, chiar dacă utilizatorii nu vor solicita niciun software sau hardware nou. Ca administrator de rețea, trebuie să urmăriți datele live afișarea volumelor de trafic, deoarece acestea vor crește, iar alertele pe care sistemul dvs. le ridică pentru a vă anunța apropierea de epuizare a capacității vor apărea tot mai des până când adăugați la noi resurse.

Monitorizarea resurselor și planificarea capacității sunt două activități care merg mână în mână. Există multe motive pentru care este posibil să aveți nevoie derulați un exercițiu de planificare a capacității. Cu toate acestea, o constantă este că va trebui întotdeauna să aveți informații foarte detaliate despre activitățile actuale ale rețelei dvs. înainte de a putea începe să planificați pentru viitor.

Folosiți instrumente de monitorizare a rețelei care vă oferă suport pentru planificarea capacității? Care este instrumentul tău preferat? Ați încercat și a respins alt software de planificare a rețelei care nu se află pe lista noastră? Îmi recomandați unul dintre sistemele pe care le-am prezentat în acest ghid? Puneți-ne la cunoștință despre experiența dvs. lăsând un mesaj în Comentarii secțiunea de mai jos.

Imagine: Industria tehnologiei informației 4 de la Max Pixel. Domeniu public

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − = 87