WebDAV: Ce este, unde apare, și alternativele sale

rețea (industrie, rețea)

Ce este WebDAV? În ce contexte îl întâlniți? Cum se diferențiază de alternativele sale?

Web și WebDAV

Web-ul mondial a fost destinat să fie un mediu de consum și producerea de conținut. Dar browserele web și-au pierdut aproape imediat capacitatea de a edita pagini web, iar conținutul numai de citire a balonat pentru a deveni norma copleșitoare.

WorldWideWeb (browser-ul web original bazat pe NeXT) care prezintă multe dintre funcțiile sale / domeniul public / de Tim Berners-Lee pentru CERN / Creat: 13 decembrie 1994Primele browsere web au acceptat editarea paginilor web.

Totuși, este necesară editarea colaborativă a conținutului la distanță și, astfel, reapare pe web în mai multe aspecte. WebDAV (Web Distribution Authoring and Versioning) este un singur mecanism. Un server web care acceptă WebDAV simultan funcționează ca un server de fișiere. Aceasta este o capacitate puternică.

Este posibil să întâlniți WebDAV în Apache HTTP Server, Microsoft IIS, Box.com, WordPress, Drupal, Microsoft Sharepoint, Subversion, Git, Windows Explorer, macOS Finder, Microsoft Office, Apple iWork, Adobe Photoshop și multe alte locuri.

WebDAV datează de la sfârșitul anilor 90; în anii de internet, este vechi. În lumea protocoalelor web și a API-urilor, acesta precedă atât arhitecturile SOAP / XML, cât și RESTful. În ciuda longevității sale, implementările WebDAV pot fi ciudate. Multe servere și clienți implementează subseturi sau subseturi extinse ale mai multor standarde implicate. Astfel, interoperabilitatea nu poate fi asumată; succesul depinde de platformă, mediu și extensii specifice furnizorului.

Datorită acestui fapt, în multe dintre cazurile sale de utilizare, WebDAV este înlocuit cu mecanisme mai moderne. Cu toate acestea, este încă o capacitate puternică și un loc de muncă de încredere atunci când se potrivesc serverele și clienții potriviți. Îl poți întâlni în multe contexte diferite.

Ce este WebDAV?

WebDAV (RFC 4918) este o extensie la HTTP, protocolul pe care browserele web și browser-urile web îl utilizează pentru a comunica între ei. Protocolul WebDAV permite unui server web să se comporte ca un server de fișiere, sprijinind autorizarea colaborativă a conținutului web.

WebDAV extinde setul de metode și anteturi HTTP standard pentru a oferi capacitatea de a crea un fișier sau folder, să editeze un fișier în loc, să copieze sau să mute sau să șteargă un fișier etc. acces și port 443 (HTTPS) pentru acces securizat.

Pentru a sprijini autorizarea colaborativă, specificația inițială a WebDAV a inclus blocarea fișierelor, dar a înscris pe partea de „versiune” a DAV datorită complexității domeniului de urmărire a revizuirii. DeltaV (RFC 3253), varianta de gestionare a versiunii și configurației WebDAV, a fost definită ulterior. Capabilitățile de căutare au fost adăugate într-o extensie ulterioară (RFC 5323).

Accesul și manipularea la fișiere este o capacitate bine înțeleasă care este utilă pentru un public larg. Dar urmărirea revizuirii este străină pentru utilizatorii care nu sunt tehnici. Nu există nici o metodă comună pe care sistemele de operare, sistemele de control al versiunilor și aplicațiile le utilizează pentru modelarea istoricului și schimbarea. Sunt utilizate multe scheme. În consecință, WebDAV fără versiune este răspândit, iar DeltaV este mult mai puțin implementat.

Dacă întâlniți un server WebDAV denumit „clasa 1”, înseamnă că nu are loc blocarea. Clasa 2 include blocarea. Un server WebDAV cu versiune este adesea numit server „DeltaV”.

  10 cele mai bune instrumente pentru testarea penetrației

WebDAV a fost el însuși baza pentru protocoale suplimentare, inclusiv calendare (CalDAV) și gestionarea contactelor (CardDAV).

Unde veți găsi WebDAV

WebDAV apare în multe contexte diferite, pe server sau client.

Un singur avertisment: multe dintre acestea au beneficiat de suport WebDAV de ceva timp. Când WebDAV nu este central pentru pachetul particular, este posibil ca funcționalitatea WebDAV să nu fie menținută la fel cum a fost odată.

Servere WebDAV

Un server WebDAV este întotdeauna un server web, dar poate fi încorporat într-un alt sistem.

Site-uri web de uz general

Implementarea WebDAV implicită a sursei deschise este în serverul HTTP Apache. Multe webservers acceptă WebDAV printr-un modul suplimentar, cum ar fi Nginx, lighttpd și Microsoft IIS.

Sisteme de control al versiunii

Mai multe sisteme de control a versiunilor sunt accesibile prin intermediul unei forme de WebDAV, inclusiv Subversion, Git și PVCS.

Platforme de colaborare și sisteme de gestionare a conținutului

Platformele de colaborare precum Microsoft Sharepoint sau CMS-uri precum WordPress, Drupal sau Joomla pot avea WebDAV încorporat sau disponibil prin module suplimentare.

Servicii de stocare în rețea și stocare în cloud

Dispozitivele de stocare atașate la rețea (LAN) de pe LAN-ul dvs. pot suporta accesul la distanță prin WebDAV. Serviciile de găzduire a fișierelor cloud precum Box.com vă pot oferi acces la folderele și fișierele dvs. prin WebDAV.

Aplicații diverse

WebDAV apare în locuri aleatorii în care este utilă manipularea și editarea de fișiere la distanță. De exemplu, platforma de proiectare a sistemului LabView poate utiliza WebDAV pentru transferul fișierelor către / de la un computer țintă încorporat.

Clienți WebDAV

După cum notează documentația Subversion, clienții WebDAV sunt aplicații de sine stătătoare, extensii pentru exploratorii de fișiere sau module de sistem de fișiere. Mai exact, un client WebDAV poate fi unul dintre următoarele.

Aplicații cu acces de fișiere WebDAV

Aplicațiile destinate să vă ofere acces la fișierele la distanță pot fi doar orientate către WebDAV, cum ar fi cadavrul de linii de comandă Linux sau Explorer DAV grafic. Sau pot fi instrumente care vorbesc mai multe protocoale, cum ar fi WinSCP sau Cyberduck.

WinSCP permite accesarea fișierelor pe un server WebDAVFolosind WinSCP pentru a răsfoi fișiere la distanță prin WebDAV.

Acestea vă permit să descărcați și să încărcați fișiere, să manipulați dosare etc; cele GUI oferă metafora vizuală drag-and-drop și conexe.

Aplicații care utilizează WebDAV

O serie de aplicații au capacitatea de a lucra cu fișierele accesate prin WebDAV. Dialogul de selecție a fișierelor aplicației acceptă introducerea nu doar a unui nume de fișier local, ci a unei adrese URL a WebDAV, cu numele de utilizator și parola necesare pentru serverul WebDAV. Aceste aplicații includ Microsoft Office (Word, Excel, etc); Apple iWork (pagini, numere, cheynote); Adobe Photoshop și Dreamweaver; si altii.

Atunci când o astfel de aplicație funcționează cu fișiere sau foldere pe un server WebDAV, WebDAV lucrează în culise pentru a oferi modificări colaborative de fișiere la distanță. Fișierele de pe server sunt editate „în loc”, fără a fi descărcate în sistemul de fișiere local pentru reîncărcare ulterioară (ceea ce creează mai multe copii care pot ieși din sincronizare.)

Extensii fișier-explorator

Majoritatea interfețelor de utilizare ale administratorilor de fișiere ale sistemelor de operare includ o extensie pentru a prezenta și manipula folderele și fișierele WebDAV ca și cum ar fi locale. Acestea includ Explorer de fișiere Windows, MacOS Finder și GNOME Files (Nautilus) și KDE Konqueror pe Linux.

Exploratorul standard de fișiere Windows poate fi indicat pe un server WebDAV.Maparea unui server WebDAV ca unitate de rețea în Windows Explorer.

În fiecare caz, va exista o opțiune „conectați-vă la server” unde furnizați URL-ul serverului WebDAV (formatul URL variază de la instrument la instrument, din păcate). Apoi, furnizați numele de utilizator și parola pentru accesarea serverului.

  Examinarea serverului SolarWinds și a monitorizării aplicațiilor

În WIndows File Explorer, fișierele WebDAV pot fi manipulate ca și cum ar fi pe o unitate locală.Serverul WebDAV mapat în Windows Explorer.

Managerul de fișiere prezintă fișiere și foldere la distanță, accesate prin WebDAV, ca resurse locale pe care puteți face clic, glisați și eliberați, etc..

Module sistem de fișiere

Mai multe sisteme de operare includ opțiunea de a utiliza un modul de sistem de fișiere de nivel scăzut care montează sau mapează o conexiune la un server WebDAV ca unitate sau montare. Acestea includ redirectorul Microsoft WebDAV, sistemul de fișiere macOS WebDAV, Linux GNOME GVfs și KDE KIO.

După ce sistemul de operare a cartografiat / montat serverul WebDAV, fișierele și folderele expuse prin WebDAV par să fie locale. Acestea sunt accesate de apelurile normale de acces la fișiere și orice aplicație locală le accesează fără să știe locația lor reală.

Alternative la WebDAV

WebDAV permite editare și manipulare la distanță a fișierelor. Există multe alte mecanisme de lucru cu fișierele pe un server de la distanță; cum este diferit WebDAV?

FTP

FTP (File Transfer Protocol) datează din primele zile ale internetului. Pe atunci internetul era un oraș mic, așa că securitatea FTP vanilată este complet inadecvată pentru străzile medii ale internetului de astăzi. În schimb, WebDAV profită de securitatea HTTPS. Designul FTP nu este potrivit pentru firewall, în cazul în care WebDAV se bazează pe mecanismele standard pentru a sprijini browserele web. FTP necesită propriul proces de server, în care WebDAV locuiește în serverul web. Și FTP nu include funcții orientate spre colaborare, precum blocarea și urmărirea versiunilor.

Există descendenți ai FTP care abordează nevoia de securitate, rulând o extensie FTP, sau un protocol de lucru, în partea de sus a SSL / TLS sau SSH.

SSH

Protocolul SSH (Secure Shell) folosește criptografia pentru a furniza în siguranță servicii de sistem de operare, cum ar fi accesul la fișiere și execuția comenzilor printr-o rețea nesigură. Printre servicii se numără SCP (Secure Copy Protocol) și SFTP (Secure File Transfer Protocol).

SSH (și deci SCP și SFTP) necesită propriul proces de server și reguli pentru firewall, dar suportul pentru SSH este aproape universal pe Linux și macOS și a devenit recent un serviciu încorporat pe Windows 10 (anterior era necesar un software terț) . SCP gestionează numai fișierele în mișcare, în care SFTP poate manipula foldere, șterge fișiere, etc. Cu toate acestea, acestea nu au caracteristici orientate spre colaborare; Protocolul SFTP acceptă blocarea fișierelor, dar încă nu puteți conta pe faptul că este prezent și activat.

Wikis

Când vorbim despre producerea în colaborare a conținutului pe web, wikis-urile sunt un exemplu evident. Wikis-urile sunt site-uri web editate în grup, care servesc ca baze de cunoștințe ale proiectului, instrumente de preluare de note, site-uri web ale comunității etc..

Un wiki permite utilizatorilor săi să modifice conținutul din pagini, să creeze pagini și să modifice conexiunile între pagini, folosind un browser web vanilat – nu sunt necesare protocoale speciale precum WebDAV.

De obicei, Wikis utilizează un limbaj de marcare simplificat, care este mult mai limitat – și mai rapid de înțeles – decât HTML. Un motor wiki locuiește într-un server web precum WebDAV. Pentru a permite un browser web vanilat să editeze, wikis-urile nu includ posibilitatea de a edita fișiere multimedia, iar singurul „management de fișiere / folder” care este inclus este posibilitatea de a crea și de a modifica hyperlink-uri între paginile wiki.

Idealul pentru wiki este ca site-ul să aibă o mulțime de persoane și să se autoorganizeze; orice utilizator poate face modificări și nu există un proprietar predefinit sau un gatekeeper. Idealul anarhic este adesea compromis; există diverse motoare wiki și mulți acceptă autentificarea utilizatorului și impun controale de acces asupra operațiunilor.

  Ce este Microsoft Hyper-V?

Sisteme de fișiere distribuite

Există mai multe protocoale pentru partajarea sistemelor de fișiere la distanță în rețele, a căror utilizare cea mai obișnuită este maparea / montarea unui share de rețea exportat de un server, care vă permite să accesați folderele și fișierele pe server ca și cum ar fi o unitate locală. SMB / CIFS este nativ pentru Windows; NFS este originar din Unix / Linux; iar pentru MacOS, vechiul AFP implicit este învechit în favoarea SMB.

Aceste protocoale oferă în esență toate serviciile unui sistem de fișiere de pe o unitate locală, inclusiv blocarea fișierelor, dar nu urmărirea versiunilor de fișiere încorporate.

Facilitățile sistemului de fișiere distribuite vin adesea cu sistemul de operare; dacă vor fi adăugate mai târziu, acestea necesită de obicei module suplimentare adăugate la sistemul de operare.

Aceste protocoale au fost dezvoltate pentru a funcționa printr-o rețea LAN. Performanțele pe internetul de suprafață largă sau VPN nu vor fi stelare, deși puteți atenua asta oarecum cu acordarea, iar versiunile ulterioare ale protocoalelor încearcă să abordeze această nouă utilizare.

Aceste protocoale au suprafețe de atac mult mai mari decât protocoalele mai simple precum WebDAV. Deși unele versiuni recente precum NFSv4 și SMB3 aduc îmbunătățiri pentru a sprijini utilizarea sigură pe rețelele de încredere, cele mai multe versiuni ale acestor servicii nu sunt sigure dincolo de rețeaua LAN, iar configurarea lor pentru o astfel de utilizare este periculoasă.

Spațiu de stocare în cloud

Serviciile de stocare în cloud precum Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive și Box.com par niște locuri naturale pentru WebDAV. Se afișează în unele dintre ele – Box.com este accesibil prin WebDAV, iar OneDrive poate fi accesat de facilitățile standard Windows WebDAV (deși aveți nevoie de acest lucru numai dacă nu aveți instalată sincronizarea fișierului OneDrive). Alte servicii de stocare în cloud oferă propriile lor API-uri specializate, software de sincronizare a fișierelor și clienți de aplicații web, iar dacă doriți acces WebDAV trebuie să utilizați o poartă terță parte.

API-urile specializate, software-ul de sincronizare a fișierelor și clienții de aplicații web furnizate de serviciile cloud sunt concepute pentru a oferi securitate și performanță în rețele precum internet.

De ce să alegi WebDAV?

Deși există alternative la WebDAV și unele dintre acestea sunt sisteme mai noi, niciunul dintre sistemele rivale nu integrează toate facilitățile WebDAV. Atributele cheie ale WebDAV sunt:

  • Integrare în sistem de operare
  • Gratuit de utilizat
  • Integrare strânsă cu serviciile web
  • Controlul versiunii
  • Transport criptare
  • Acces de la distanță
  • Depozitare centralizată
  • Controlul versiunii
  • Blocarea fișierelor

Niciunul dintre sistemele alternative de gestionare a fișierelor nu are toate aceste atribute. Puteți transfera fișiere în siguranță cu SFTP și SCP, dar aceste protocoale nu includ controlul versiunii. WebDav acordă acces la distanță la documente dintr-un magazin central, în loc să solicite copierea fișierelor pe computerul local al utilizatorului și apoi să fie copiate din nou.

Puteți cumpăra pachete software care gestionează crearea de colaborare, dar atunci veți plăti pentru un sistem care duplică doar serviciile WebDAV, pe care le puteți obține gratuit.

Deși WebDAV este uneori descris ca o metodologie învechită, a servit foarte bine companiile populare de stocare în cloud pentru a oferi acces local fără probleme la fișierele la distanță. Practicile de lucru moderne de partajare a locurilor de muncă, management de proiect, autorizare colaborativă, coordonare dezvoltare, servicii de telecomunicații și servicii cloud creează o cerință pentru serviciile pe care WebDAV le poate oferi de zeci de ani. Într-un fel, WebDAV a fost în avans și abia acum afacerile încep să funcționeze în moduri care necesită setul complet de funcții WebDAV..

Serverele și clienții WebDAV continuă puternic

WebDAV este un protocol de lungă durată care permite unui server web să acționeze ca un server de fișiere și să susțină autorizarea în colaborare a conținutului pe web. În multe dintre cazurile sale de utilizare, WebDAV este înlocuit cu mecanisme mai moderne. Cu toate acestea, este încă un loc de muncă de încredere atunci când se potrivesc serverele și clienții potriviți, așa că este încă întâlnit în multe aplicații diferite.

industrie-industrie-4 puncte de rețea de Geralt, licențiată sub CC0.

WorldWideWeb (browser-ul web original bazat pe NeXT), c. 1993, Tim Berners-Lee pentru CERN – prin Wikipedia.

About the author