10 безплатни инструмента за премахване на вируси и зловреден софтуер

Безплатни инструменти за премахване на вируси

Освен ако в момента не използвате компютър, напълно изключен от мрежата, ще ви е необходима защита срещу вируси и зловреден софтуер. Ако кацате на тази страница, има голям шанс да поставите едно (или повече) от следните:

 • Вие, член на семейството или приятел сте инсталирали вирус и сега търсите как да се отървете от него евтино
 • Току-що получихте нов компютър, който искате да защитите от вируси
 • Просто сте уморени да плащате високи цени за премахване и защита от вируси и зловреден софтуер

Дори и нито едно от тези описания да не е напълно подходящо, ние все още ви обхващаме. Този списък разглежда някои от най-добрите безплатни зловредни програми и инструменти за премахване на вируси, които в момента са достъпни за потребителите. Тук също не се занимаваме с нискокачествен софтуер, полет през нощта.

Напълно проверихме всяка програма спрямо набор от собствени критерии за оценка. Сред най-важните фактори, които разгледахме при всеки от тях, е как те определят „безплатно.“ Като има предвид, че някои софтуер предлагат само безплатни изпитания или „безплатни“ инструменти за премахване на вируси, които не работят, освен ако не платите първо, всички опции в този списък са легално свободни за използване и могат да се използват за премахване на вируси и зловреден софтуер, без да плащате и стотинка.

Установихме, че някои от най-добрите безплатни инструменти за премахване на зловреден софтуер, rootkit и вируси идват от много уважавани компании в индустрията за софтуерна сигурност.

Нашият списък със софтуер по-долу обхваща компютри с Windows само. Ако сте потребител на Mac, който търси защита от вируси и злонамерен софтуер, моля, разгледайте нашата статия за най-добрите антивирусни програми за Mac.

Освен това, за повече информация относно вида на критериите, които сме използвали при проучването на нашия списък, разгледайте нашия подробен анализ за това какво да търсите в антивирусния софтуер.

Вижте също: Най-добрият антивирусен софтуер

Безплатни инструменти за премахване на вируси и злонамерен софтуер

За всяка от безплатните програми за премахване на вируси по-долу установихме защо ни харесва този софтуер, няколко основни подробности относно това, което можете да направите с него и за пълна картина какви ограничения ще намерите с помощта на безплатната версия. Повечето от тези безплатни инструменти за премахване на вируси и премахване могат да бъдат надстроени до платена версия, която се разширява по функциите, понякога значително.

Важно е да се отбележи, че всички безплатни инструменти за премахване на вируси и зловреден софтуер ще имат някои ограничения за надплатени версии. Например, някои безплатен софтуер може да не премахва всички форми на вируси, включително някои видове шпионски софтуер. И повечето безплатни антивирусни инструменти са ограничени по отношение на функциите в сравнение с платените им алтернативи, така че те няма да включват разширени функции като разширения на браузъра за проследяване. Докато безплатните инструменти могат да свършат работата през повечето време, може да има повод, който изисква само малко повече * umph *, отколкото безплатен инструмент ще предостави.

Безплатни AntiVirus Avast

AvastИзточник: Avast

Що се отнася до антивирусни инструменти, Avast не играе. Avast Free AntiVirus е в състояние да се грижи за множество форми на зловреден софтуер, включително троянски програми, руткити, keylogger и други.

Основните предимства на този безплатен инструмент включват:

 • Сканиране и блокиране на злонамерен софтуер в реално време
 • Сканира за слабости във вашата Wi-Fi сигурност (нещо по-важно сега от всякога)
 • Безплатно заключване на парола за сигурно съхранение и извличане на парола

Техният софтуер е високо оценен от независима лаборатория за ИТ сигурност, AV-Test. В своите софтуерни тестове от август 2017 г. AV-Test даде тази програма 100% както за откриване на 0-дневни атаки на зловреден софтуер, така и за откриване на широко разпространен зловреден софтуер. Това отбеляза увеличение от прегледа на AV-Test през юли 2017 г. на софтуера, който вече беше почти перфектен.

Avast Free AntiVirus предлага сигурна опция за тези, които искат да се отърват от някои гадни вируси, като същевременно спестяват пари. Въпреки това Avast запазва някои от най-добрите си екстри за платената версия на софтуера си.

Безплатните потребители пропускат някои доста интересни функции на Avast AntiVirus, включително пясъчник на приложения; файлова шкафче за защита срещу откуп; защита срещу хакване на уеб камери; сигурно, постоянно изтриване на чувствителни файлове; и разширена защитна стена, наред с други функции.

Въпреки това тази антивирусна програма е солиден, прост и нископрофилен инструмент за премахване на вируси и зловреден софтуер, който може активно да защити компютъра ви от често срещани заплахи.

Безплатен AVG антивирус

AVGИзточник: AVG

Софтуерът AVG AntiVirus Free е мой любим. AVG създаде своята компания през 1992 г. и донесе програмата си от Чешката република в САЩ през 1998 г. Компанията предлага солидна безплатна версия на техния софтуер и аз съм голям фен на него оттогава. Просто казано, AVG работи. На моменти открих, че техният безплатен инструмент за премахване на вируси и зловреден софтуер е по-добър от някои от по-популярния платен софтуер по това време.

Близо 20 години по-късно безплатната антивирусна програма на AVG остава един от най-добрите инструменти за премахване на вируси на пазара, с ръце надолу.

Това се потвърждава от AV-Test, който дава на AVG AntiVirus Free високи оценки и печат на одобрение в лабораторните тестове на AV-Test август 2017 г..

С безплатната версия на AVG AntiVirus Free потребителите могат да очакват да се насладят на всички от следните функции:

 • Блокиране в реално време на злонамерен софтуер, шпионски софтуер, извличане на софтуер и други видове вируси
 • Блокиране на потенциално злонамерени връзки, имейли, прикачени файлове и изтегляния
 • Сканиране на производителността на компютър
 • Актуализации на защитата в реално време на дефиниции на вируси и софтуер

Безплатната версия на софтуера на AVG се грижи за вашите основни рискове за сигурността до голяма степен. Искам още? Платената версия на AVG е забележимо по-скъпа от повечето други програми, които прегледахме, но има няколко интересни функции, включително подобрена защита на защитната стена, приложение за Android, защита от шпиониране на уеб камери, сигурни папки, които да помогнат да се защитите срещу откупващ софтуер и фалшив филтър за уебсайтове.

Заслужава ли ви платената версия? Зависи какво търсите. Но ако всичко, от което се нуждаете, е качествено премахване на вируси и защита в реално време, AVG AntiVirus Free е чудесна възможност.

Comodo Free Anti-Malware BOClean

ComodoИзточник: Комодо

Comodo е водеща марка в интернет сигурността. Компанията не само предлага голям пакет от софтуер за сигурност, но е и един от най-уважаваните дилъри на SSL сертификати за уебсайтове.

Comodo предлага техния безплатен софтуер за защита срещу злонамерен софтуер BOClean без прикачени низове. За разлика от някои от другите опции в нашия списък, не получавате леко кастрирана версия на платена опция. Вместо това BOClean е самостоятелен продукт от Comodo, предназначен да избави компютъра ви от нежелани програми.

BOClean е и един от най-богатите на функции безплатни инструменти за премахване на вируси и зловреден софтуер, които открихме. С BOClean получавате всички от следните функции:

 • Откриване и премахване на злонамерен софтуер в реално време
 • Премахва всички форми на злонамерени файлове и приложения (изключени са много откъм софтуер)
 • Ограничава фалшивите аларми
 • Редовни отчети за откриване на злонамерен софтуер
 • Открива и изтрива нови и актуализирани варианти на зловреден софтуер
 • Безплатни актуализации за дефиниция на вируси
 • Скрита конфигурация за фирми и училища, за да се избегне неправомерно подправяне на софтуера

С толкова много опаковани в един малък пакет е лесно да разберете защо Comodo е лидер и индустрията и защо техният BOClean е популярен избор. Ако искате повече, BOClean е включен в софтуера на Internet Security на Comodo. Ако обаче всичко, от което се нуждаете, е безплатен инструмент, BOClean е трудно да се победи.

Безплатен Adaware Antivirus

AdawareИзточник: Adaware

Adaware предлага три антивирусни софтуерни инструмента. Двете му платени версии предлагат голяма библиотека от функции, включително родителски контрол и шкафче за цифрови файлове (само за целия пакет), както и подобрена защитна стена и защита за пазаруване онлайн (Pro и Total версии).

Всичко това обаче е спорно. Ако имате незабавен проблем с вируса и се нуждаете от действия сега, безплатната им версия е солидна възможност. С безплатна Adaware ще получите:

 • Наградените антивирусни инструменти на Adaware
 • Защита в реално време срещу вируси
 • Изтеглете сканирането, за да защитите компютъра си от заплахи

Противно на името, Adaware предлага повече от просто премахване на рекламен софтуер. Може би най-голямото ограничение за тази програма е фактът, че нямате никаква техническа поддръжка с безплатната версия. Ще трябва да надстроите до платените версии Total или Pro, за да имате достъп до поддръжка на реални хора, ако нещата се объркат със софтуера. На сайта има форум и раздел с често задавани въпроси, но от нашия опит, те често са безполезни.

Като цяло Adaware наистина е безпроблемно решение за премахване на антивирусни и зловредни програми. Ако всичко, от което се нуждаете, е нещо просто и безплатно, това е добър вариант да се забавлявате.

Norton Power Eraser

Нортон гумичка за захранванеИзточник: Нортън

Има много добър шанс да чуете за Нортън. Основната им платена опция, Norton Security, не само получи най-добрите оценки от AV-Test, независимата лаборатория за тестване му даде заветния печат за „Топ продукт“ за одобрение.

В резултат на това мерките за сигурност на Нортън са доста надеждни. Това включва техния Power Eraser, който взема някои от печелившите методи за защита, прилагани към техния платен софтуер и ги пакетира в мощен инструмент за премахване на зловреден софтуер.

Обърнете внимание, че Power Eraser е специално разработен за „криминален софтуер“, например, софтуер за откупуване или други идентифициращи кражби вируси. Нортън също така твърди, че техният Power Eraser инструмент е предназначен да се отърве от вируси, които повечето други програми няма да получат.

Power Eraser е ограничен до функции, като се има предвид донякъде насочената му цел. Въпреки това, той има доста здравословен списък на функциите за сканиране, които включват:

 • Сканиране за рискове (вируси, злонамерен софтуер и т.н.)
 • Сканиране на нежелани програми (PUPs)
 • Сканиране с един файл или папка
 • Сканиране на системата
 • Сканиране с много обувки
 • Опцията за отмяна на предишно поправяне

Този инструмент всъщност е доста агресивен, макар и сравнително лек за системните ресурси, като се има предвид неговата единствена цел. Тази агресия обаче означава, че може да доведе до редица фалшиви аларми. Ако изберете Power Eraser, за да се отървете от проблема си с вируса или зловредния софтуер, не забравяйте внимателно да прегледате отчета, преди да изтриете напълно нищо. Някои видове софтуер, включително VPN софтуер или друг вирусен софтуер, може да се увият в лепкавата примка на Norton.

RegRun Reanimator

regrunИзточник: Greatis

RegRun Reanimator от Greatis Software използва много различен подход към премахването на злонамерен софтуер и вируси. Greatis изрично заявява, че RegRun е не антивирусен софтуерен инструмент. Всъщност, за разлика от повечето от другите изброени от нас опции, RegRun Reanimator не включва защита в реално време.

Вместо това Reanimator е предназначен да премахва троянски коне, рекламен софтуер, шпионски софтуер, злонамерен софтуер и някои руткити. Именно тук приключва сходството с антивирусните програми. Когато стартирате Reanimator, той създава лог, в който подробно описва кои вируси е открит във вашата система и къде се намират. След това потребителите изпращат този лог файл до екипа за техническа поддръжка на RegRun, който анализира файла и изпраща обратно друг файл, който изпълнява почистването и премахването на вируси, произвеждани чрез софтуера REAnimator.

Звучи сложно? То е. Но RegRun Reanimator е единствената налична опция, която поставя човешко докосване на процедурите за премахване на вируса. Това каза, ако се нуждаете от нещо по-незабавно, RegRun Renaimator може да не е за вас. Компанията казва, че са необходими 1-2 дни, за да получите отговор от техническа поддръжка с изпълним файл.

RegRun използва по-традиционна опция за антивирусен софтуер чрез своя пакет за сигурност. Reanimator е това, което компанията описва като „функционално ограничена версия“ на техния търговски софтуер.

Разгледайте RegRun Reanimator опция, ако другите по-традиционни програми за премахване на вируси се провалят.

EMCO Malware Destroyer

Emco разрушител на зловреден софтуерИзточник: EMCO

EMCO е преди всичко мрежова софтуерна компания. Всъщност от големия им софтуер, само две приложения всъщност се фокусират върху премахването на злонамерен софтуер и вируси. Една такава опция, Network Malware Cleaner, е предназначена за откриване и почистване на злонамерен софтуер през мрежови компютри.

EMCO обаче използва същата опция и предлага безплатна версия на нея за частни потребители. Malware Destroyer работи подобно на мрежовия Malware Cleaner на EMCO, с много от същите функции. Това включва:

 • Над 10 000 дефиниции за вируси
 • Бързо сканиране на зловреден софтуер
 • Редовни актуализации на софтуера
 • Предоставена от потребителя информация за нови и възникващи заплахи

Ако искате защита в реално време, EMCO няма да бъде опцията за вас. И ако искате опцията да използвате безплатна програма, която в бъдеще може да бъде разширена с платена опция, ще трябва да потърсите и другаде. Унищожителят на злонамерен софтуер на EMCO прави едно, но го прави добре.

Безплатно издание на Bitdefender Antivirus

BitdefenderИзточник: Bitdefender

Bitdefender е интересна опция. Високо уважаваната компания за интернет сигурност има не само печатен печат от AV-Test, но и високо оценен от AV-Comparatives. Безплатният софтуер предлага голям набор от безплатни инструменти, заедно с платения антивирусен пакет. Въпреки че платената версия е особено достойна за внимание, безплатните инструменти са в състояние да стоят сами.

Antivirus Free Edition подчертава четири функции, които правят програмата заслужава да се използва:

 • Мощно сканиране и премахване на вируси за вируси, червеи, всички форми на злонамерен софтуер, руткити, експлоатация с нулев ден и шпионски софтуер
 • Откриване на заплахи за подозрителна дейност в приложението
 • Блокиране на уебсайтове (анти-фишинг);
 • Система за борба с измамите за сайтове, които може да са потенциални измами

Това не е всичко. Ако Antivirus Free Edition намери зловреден софтуер, който не може да почисти, Bitdefender все още може да има опция за премахване на вируси за вас. Bitdefender предлага безплатни инструменти за премахване на вируси за конкретни вируси. Можете просто да въведете името на вируса, което в търсачката и да видите дали има наличен инструмент за премахване на този вирус.

Bitdefender предлага модернизирана версия на софтуера си за цена. Въпреки това, безплатната версия е толкова приобщаваща, че е трудно да се оправдае плащането на пълна цена за целия софтуерен пакет.

С безплатен инструмент за премахване на вируси и още по-безплатни опции за особено обезпокояващи вируси, Bitdefender е идеална опция за проблемния зловреден софтуер.

eScan Антивирусен инструментариум

без escan антивирусниИзточник: eScan

Ако антивирусът eScan е нов за вас, вие сте в добра компания. Преди да проуча това парче, и преди не съм чувал името. Но изследванията по интересен начин разкриват скрити съкровища и eScan изглежда е едно от тях.

Малко име в сравнение с някои от много по-големите предприятия в този списък, eScan повече от доказва своята стойност. AV-Test даде на основния продукт на eScan един от малкото му най-високо оценени марки заедно с високите оценки за производителност и функционалност. Антивирусният инструментариум предлага много от инструментите за премахване на вируси на eScan и ги предлага безплатно за потребители, които се опитват да спестят долар.

eScan Anti-Virus Toolkit е чисто скенер и инструмент за премахване. Програмата заема почти никакво присъствие във вашата система и не преминава през инсталационен процес. Когато изтеглите инструментариума, можете да го стартирате автоматично и да направите следното:

 • Сканирайте за злонамерен софтуер
 • Сканиране на отделни папки
 • Премахнете вирусите
 • Проверете мрежовата активност за необичайно поведение

Ползата от тази програма е, че можете да стартирате софтуера отвсякъде, включително USB флаш устройство. Поради това eScan Anti-Virus Toolkit си струва да имате на отделно флаш устройство само в случай, че получите вирус, който изключва достъпа до вашите програми.

Силно препоръчваме Anti-Virus Toolkit като жизнеспособна опция за добавяне към вашата кутия с инструменти за премахване на вируси и злонамерен софтуер.

*Забележка: eScan има основна антивирусна програма, която предлага безплатна, ограничена пробна версия. Това НЕ е същото като инструментариума и е трудно да се намери на уебсайта им. Използвайте горната връзка, за да отидете директно там. В противен случай можете да намерите инструментариума в секцията „Поддръжка“ от основната начална страница на eScan.

Avira Free Antivirus за компютър

Авира безплатноИзточник: Авира

Друг продукт с най-висок рейтинг на AV-Test, Avira Free Antivirus for PC също има отличието да получава Advanced + и Gold статус от друга независима лаборатория за тестване: AV-Comparatives.

Avira е доста ясно в какво, ако предлага. Версията на безплатния завинаги на софтуера му осигурява всички от следните функции:

 • Качествени инструменти за сканиране и премахване на злонамерен софтуер и вируси
 • Защита в реално време
 • Защита срещу ransomware
 • Защита на поверителността за защита на вашите лични данни

С Avira сканирането се извършва в облака, което помага да се идентифицират неизвестни вируси и компютърни експлоатации, без да се пренебрегва нуждата от изтеглена библиотека от дефиниции за вируси (което Avira също включва).

Avira Free Antivirus за компютър може също така да идентифицира и премахва потенциално нежелани програми (PUPS), известни също като потенциално нежелани програми (PUA).

Отрицателно Avira помага да поддържа безплатната версия на програмата си, като включва реклами.

Ако решите, че искате малко повече от Avira, или просто искате да премахнете рекламите, платен абонамент за Avira Antivirus Pro може да е над алеята ви. Не само, че платената версия премахва рекламите, но също така ви позволява да инсталирате програмата на до 5 устройства със същия лиценз, наред с гарантирана поддръжка за телефон и имейл.

Avira Free Antivirus for PC предлага многократна награда опция с мощен инструмент за премахване на вируси.

Може също да ви харесаAntivirusCybersecurity ресурси: Голям списък от инструменти и ръководстваAntivirusКак да избегнете общи дупки за защитаAntivirusЗадължително ли Linux се нуждае от антивирус? AntivirusBest Free Firewall за 2020 г.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 59 =

Adblock
detector