2017-2019 Ransomware statisztikák és tények

* Ezt a cikket rendszeresen frissítik a legfrissebb ransomware statisztikákkal a 2017 - 2019-es időszakra. Összeállítottuk a 40 vagy több ransomware tényeket, adatokat és tendenciákat, valamint az iparági szakértők előrejelzéseinek összegyűjtésével a cikk alján..

zsarolóprogramok. Egy pillanatban csak egy szószó, a ransomware egy teljesen valódi fenyegetést jelent a vállalkozások, a kormányok és az egyének számára világszerte. A ransomware problémája kettős.

Először: a ransomware célja az áldozatok fájlrendszerének teljes titkosítása, ami visszafordíthatatlan adatvesztést okozhat. Másodszor, egyre több számítógépes bűnöző használ ransomware szoftvert pénz kinyerésére az áldozatokból. Néhány felmérés kimutatta, hogy a vállalkozások ransomware veszteségei átlagosan 2500 dollárt jelentenek minden eseménynél, az üzleti vállalkozások hajlandók felcserélni körülbelül egymillió dollárt, hogy bizonyos esetekben visszafejtsék adataikat..

A fenyegetés csak növekszik, amint azt néhány jelentés megállapítja. A Beazley-csoport például úgy találta, hogy a kis és közepes méretű vállalkozások vannak a legnagyobb kockázatban. A legmagasabb váltságdíj, amelyet a vállalat 2018-ban kifizett az ügyfeleiért, több mint 930 000 USD volt.

ransomware STATS 2019Forrás: Beazley Group

Mindez pozitív bizonyítékként szolgál arra, hogy a ransomware továbbra is rendkívül jövedelmező vállalkozás a számítógépes bűnözők számára, mivel az összes forrás (vállalkozások, kormányok és magánszemélyek) elleni támadók támadásokonként körülbelül 13 000 dollárt igényelnek.

Hogy jobb képet kapjunk arról, hogy a ransomware táj hogyan néz ki, összegyűjtöttük a 2017 legérdekesebb tényeit és statisztikáit, amelyek bemutatják ezt a folyamatos biztonsági problémát.

Lásd még: Kiberbiztonsági és kiberbűnözési statisztikák

Amikor az adatvesztés megfelel a dollárnak

Mivel a ransomware teljes célja pénzeszközök kiszedése az áldozatoktól, a teljes veszteségértékek gyakran számot jelentenek az emberek számára a legjobban. 2017-ben és 2018-ban egyre nagyobb számú vállalkozás, kormány és magánszemély hatalmas veszteségeket szenvedett a ransomware miatt. Már 2019-ben is óriási veszteségeket tapasztalunk az intézmények számára.

Valójában 2019-re a legnagyobb hírkészítő a Baltimore városi kormány. A város számítógépes rendszerét 2019 májusában megsértette egy ransomware fertőzés, amely több mint egy hónapig tartotta a város kormányának nyomorékát. A becslések szerint a megtérülés költségei meghaladják a 18 millió dollárt, bár a ransomware mögött álló számítógépes bűncselekmény csak 76 000 dollár Bitcoint követelte meg. A támadás állítólag befolyásolta a vakcinák előállítását, az ATM-eket, a repülőtereket és a kórházakat.

Alig egy évvel korábban az atlanta városi kormány több mint 17 millió dollárt költött egy ransomware támadás helyrehozására, amely 52 000 dollárt követelte a Bitcoinban.

Bár sokan úgy döntöttek, hogy nem fizetik meg a ransomware költségeit (sőt, a legtöbb biztonsági szakember szerint a fizetés általában rossz ötlet), azok, akik fizetnek, gyakran úgy találják, hogy fájljaik titkosítva vannak. Végül is a bűnözők jó iránti bizalom biztatása gyakran csalódást okoz.

Még ennél is rosszabb, hogy a legtöbb ransomware készítő drága kriptovalutákban, főként a Bitcoin-ban igényel fizetést.

ransomware tények 2019Forrás: Symantec

A jelenlegi tendenciák mellett a 2018-as veszteségértékek valószínűleg meghaladják az elmúlt években megfigyelt értékeket. Ennek ellenére a számítógépes bűnözők nemcsak az utóbbi években több pénzt kerestek el a ransomware-ből, hanem sokkal több kárt okoztak, mint valaha.

A Symantec mindazonáltal megállapította, hogy a ransomware események száma csökken. A kiberbiztonsági társaság szerint a rögzített ransomware fertőzések 20% -kal csökkentek 2018-ban az előző évhez képest.

 • A Cybersecurity Ventures szerint a ransomware károk várhatóan meghaladják a 8 milliárd dollárt 2018-ban. (Forrás: Kiberbiztonsági vállalkozások)
 • A Baltimore városi kormányt 2019-ben egy hatalmas ransomware támadás érte, amelynek eredményeként több mint egy hónapra megrongálódtak, több mint 18 millió dollár veszteségértékkel. (Forrás: Baltimore Sun)
 • New York City fővárosát 2019-ben egy ransomware támadás érte, amely számos kulcsfontosságú szolgáltatást elérhetővé tett offline. (Forrás: CNET)
 • A Ryuk ransomware felelős a ransomware fizetési költségeinek jelentős növekedéséért. A Ryuk eseményenként átlagosan 288 000 dollárt igényel, szemben a többi ransomware által megkövetelt körülbelül 10 000 dollárral. (Forrás: Coveware)
 • A Ryuk ransomware-t elsősorban nagyvállalatok és szervezetek célzására használják, átlagosan 254 alkalmazottal. (Forrás: Coveware)
 • A floridai Riviera Beach városa 600 000 dollár összegű váltságdíjat fizetett 2019 júniusában a fájlok helyreállítása érdekében a ransomware támadás után. (Forrás: CBS News)
 • Több egészségügyi szolgáltatót 2019 elején sújtottak a váltságdíjszoftver, és fizetették a váltságdíjat a fájlok letöltésére. Az egyik 75 000 dollárt fizetett a titkosított fájlok visszaszerzésére. (Forrás: Egészségügyi informatikai biztonság)
 • A Ransomware állásideje átlagosan több mint 64 000 dollárba kerül a szervezetek számára. (Forrás: Coveware)
 • A Ransomware évente több mint 75 milliárd dollárba kerül a vállalkozások számára. (Forrás: Datto)
 • Az FBI szerint a ransomware kifizetések összege körülbelül 1 milliárd dollár. (Forrás: Datto)
 • A vállalkozások óránként mintegy 8500 dollárt veszítettek a ransomware okozta leállások miatt. (Forrás: Govtech)
 • A vállalati ransomware fertőzések száma 2018-ban 12 százalékkal nőtt. (Forrás: Symantec)
 • A Symantec azt is megállapította, hogy a vállalatok 2018-ban az összes ransomware támadás 81% -át tették ki. (Forrás: Symantec)
 • Az összes beszámolóban szereplő vállalkozás tizedének kijelentette, hogy váltságdíj iránti igénye legalább 5000 dollár volt. (Forrás: Datto)
 • A ransomware áldozatok közel 40% -a fizette meg a váltságdíjat. (Forrás: Malwarebytes)
 • A felmérésben részt vevő válaszadók több mint fele (55 százalék) azt mondta, hajlandó lenne fizetni a váltságdíjat, hogy visszanyerje a digitális családi fényképeket. A gyermekek nélküli válaszadók harminckilenc százaléka mondta ezt. (Forrás: IBM)
 • Az IBM tanulmánya megjegyezte, hogy az üzleti vezetők egynegyede hajlandó lenne 20 000 és 50 000 dollár közötti összeget fizetni a titkosított adatokhoz való hozzáférés visszaszerzése érdekében. (Forrás: IBM)
 • A FedEx 300 millió dolláros veszteséget tulajdonított a 2017. első negyedévi bevételi jelentésében a NotPetya ransomware támadásnak. A társaság állítólag nem rendelkezik kiberbiztonsági biztosítással. (Forrás: Reuters)
 • A NotPeyta veszteségei meghaladhatják az 1 milliárd dollárt. (Forrás: eWeek)
 • Miután 2018 márciusában megsértette a SamSam ransomware-t, a grúziai Atlanta több mint 5 millió dollárt költött számítógépes hálózatának újjáépítésére, beleértve közel 3 millió dollárt sürgősségi tanácsadók és válságkezelők felvételére. (Forrás: Statescoop)
 • Egy massachusettsi iskolai körzet 10 000 dollárt fizetett a Bitcoinban egy 2018 áprilisában készített ransomware támadás után. (Forrás: Cyberscoop)
 • A 2017-es átlagos ransomware-kereslet fele a 2016-os értékhez képest, átlagosan több mint 1000 dollárról 522 dollárra változott. Ez arra utal, hogy a számítógépes bűnözők nagyobb mértékben értékelik a célpontokat. (Forrás: Symantec)
 • A váltságdíjat kifizető szervezetek 96% -a kapott visszafejtő eszközt a hackerektől. (Forrás: Coveware)
 • A visszafejtés sikere azonban a ransomware típusától függ. A dharma variánsok gyakran nem voltak megbízhatóak a váltságdíj megfizetése után, összehasonlítva a GrandGrab TOR-tal, amely szinte mindig sikeres dekódoló eszközt szállított a váltságdíj kifizetése után. (Forrás: Coveware)
 • A Bitcoin volt az elsődleges fizetési mód a ransomware számára. A ransomware kifizetések körülbelül 98% -át Bitcoinban teljesítették. (Forrás: Coveware)

ransomware statisztika 2019Forrás: Coveware

A Ransomware tovább növekszik, súlyosan sújtva a fogyasztókat és a vállalkozásokat

A ransomware kemény igazsága az, hogy ha többet tudunk a fenyegetésről, ez nem jelent egyszerűen csökkentett hatást. A FedEx erre jó példa. Annak ellenére, hogy a fenyegetésről évek óta tudomást szereznek, a társaság 300 millió dolláros veszteséget ért el a ransomware miatt. A veszteség nem a váltságdíj kifizetésének, hanem elsősorban a katasztrófa utáni helyreállítás és a rendszer leállások költségeinek az eredménye. A vállalkozás kiberbiztosításának hiánya rávilágít arra a tényre, hogy sok magánszemélynek, sőt még nagy, multinacionális vállalkozásoknak is még nem tudják teljes mértékben felismerni a fenyegetést.

Ami a készenléti szoftvert és más számítógépes fenyegetéseket illeti, az informatikai szakemberek nemrégiben végzett felmérése szerint az egészségügyi ágazatban dolgozók legvalószínűbben beszámoltak a támadásra való felkészültség hiányáról. Több mint 50% úgy gondolta, hogy iparának egyszerűen nem áll készen állni a fenyegetés kezelésére.

Kaspersky

Forrás: Kaspersky

Mindazonáltal, amint egyre több jelentés jelenik meg, egyértelmű, hogy a ransomware manapság a számítógépes bűnözők által előnyben részesített közeg. A 2018 előrehaladtával valószínűleg a főbb szereplőktől jelentéseket fogunk látni, amelyek azt mutatják, hogy a ransomware fenyegetések évenkénti növekedése szinte halhatatlan ütemben növekszik..

Ennek ellenére az alábbiakban felsorolunk néhány módot arra, hogy a ransomware az utóbbi két évben gyorsan és gyorsan megsérült.

 • A Cryptonite szerint az egészségügyi szervezetekben a ransomware támadások száma 89% -kal növekedett az előző év azonos időszakához képest 2017-ben. (Forrás: Cryptonite)
 • Az IBM Security felmérése szerint a kisvállalatoknak csak 29 százaléka volt tapasztalattal a ransomware használatával, így ezek a vállalkozások valószínűbb, hogy fel nem készültek a fenyegetésre. (Forrás: IBM)
 • A szülők több mint 70 százaléka volt a legjobban aggódva a digitális családi képek vagy videók elvesztése miatt. (Forrás: IBM)
 • A 1100 informatikai szakember által végzett Datto felmérés kimutatta, hogy több mint 90 százalékuk volt olyan ügyfél, aki ransomware támadásokat szenvedett az elmúlt évben. Negyven százalék volt olyan ügyfél, aki legalább hat ransomware támadásnak volt kitéve. (Forrás: Datto)
 • A rosszindulatú programok hasznos terhelésének 60% -a 2017. első negyedévében ransomware volt. (Forrás: Malwarebytes)
 • A Cisco 2017 jelentése szerint a ransomware évente 350 százalékkal növekszik. (Forrás: Cisco)
 • Kaspersky megjegyzi, hogy míg a ransomware növekszik, az alkotók kevésbé válhatnak innovatívvá. A biztonsági cég kijelentette, hogy 2017-ben csak 38 új ransomware család volt, szemben a 2016. évi 61-vel. (Forrás: Kaspersky)
 • A Kaspersky Lab felmérése szerint a rosszindulatú szoftverekkel sújtott vállalkozások 34% -ának legalább egy hétig volt szüksége az adatokhoz való teljes hozzáférés visszaállítására. (Forrás: Kaspersky)
 • Időközben 36 százalék fizeti meg a váltságdíjat, míg 17 százalék fizetett még soha sem állította vissza adatait, még fizetés után. (Forrás: Kaspersky)
 • Az egészségügyi szolgáltatási domain e-mailjeiből csaknem öt hamis volt 2017-ben. (Forrás: Proofpoint)
 • A felhővédelemmel foglalkozó Carbon Black társaság szerint a pénzügyi intézmények 90% -a számolt be arról, hogy 2017-ben rosszindulatú programok támadják meg őket. (Forrás: BetaNews)
 • A Proofpoint emellett 40 millió ransomware támadást is felfedezett rosszindulatú URL-ekkel vagy mellékletekkel az egészségügyi szolgáltatók ellen 2017. harmadik negyedévben. (Forrás: Proofpoint)
 • Az új ransomware változatok száma 2017-ben nőtt az előző évhez képest, 350 új változattal. (Forrás: Symantec)

A Ransomware előrejelzései, 2018 és később

Sajnos a ransomware nem megy sehova gyorsan. A számítógépes bűnözők megtanultak, mennyire eredményes lehet az adatok titkosítása. A biztonsági fenyegetések más formái továbbra is fennállnak, különösen az adatok megsértésével, de a bűnözők, akik egy egyszerű dollárt szeretnének kinyerni, rendszeresen fordulnak a könnyen elérhető ransomware csomagokhoz. McAfee szerint az ransomware 56 százalékkal nőtt az elmúlt négy negyedévben.

McAfee

Forrás: McAfee

Tehát mit várhatunk 2019-ben és azt követően? Íme néhány előrejelzés.

 • A Dharma és Ryku ransomware és azok változatai ma a legnépszerűbb változat, és 2019 folyamán továbbra is a legnépszerűbbek. (Forrás: Coveware)
 • A kiberbiztonsági vállalkozások szerint a ransomware 2021-re évente 6 trillió dollárt fog fizetni. (Forrás: Kiberbiztonsági vállalkozások)
 • A McAfee azt jósolja, hogy egyes általános ransomware célok csökkenni fognak. A társaság azonban azt javasolja, hogy a számítógépes bűnözők kevésbé gyakori és sebezhetőbb áldozatokat célozzanak meg, például magas nettó értékű és csatlakoztatott eszközökkel rendelkező személyeket. (Forrás: McAfee)
 • A Palo Alto Networks a Mac ransomware észrevehető növekedését előrejelzi ebben az évben. (Forrás: Palo Alto Networks)
 • Az MIT azt jósolja, hogy a felhőalapú számítástechnikai társaságok fokozott támadásokat tapasztalnak a rendszereikkel szemben. (Forrás: Computer Heti)

Lehet, hogy tetszik azAntivirusCyberbiztonsági erőforrások: Az eszközök és útmutatók nagy listájaAntivírusHogyan lehet elkerülni a közös biztonsági lyukakatAntivírusra van szüksége a Linuxra antivírusra? AntivírusA legjobb ingyenes tűzfalak 2020-ra

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =

Adblock
detector