8 Уобичајене врсте злонамерног софтвера објашњене на обичном енглеском језику

Компјутерски вирус

Злонамјерни софтвер, познатији као "злонамјерни софтвер", категорија је рачунарских програма који су осмишљени да раде у корист оних који нису власници рачунара који га домаћин. Иако многе врсте злонамјерног софтвера узрокују штету, уништавање података или непријатности нанесене власнику рачунара није најважнија карактеристика злонамјерног софтвера.

У многим случајевима можда чак нисте ни схватили да је ваше рачунало заражено малвером. Можете само приметити повремено необично понашање на рачунару, али га игнорисати. Када се рачунар почне чудно понашати, ви бисте могли бити мета надгледања или манипулације.

Злонамерни софтвер троши моћ обраде рачунара, приступа вашој интернетској вези и помаже хакерима да зараде новац или проузрокују хаос.

Да бисте се могли носити са злонамјерним софтвером, морате да знате различите врсте злонамерног софтвера који могу доћи на ваш рачунар. Овај чланак ће објаснити различите категорије злонамерног софтвера, начин на који раде и како се можете заштитити од њих.

Вирус

Вирус је најпознатији облик злонамјерног софтвера. Првобитно је ова категорија била једини облик злонамерног софтвера. Тек када је класификација злонамерног софтвера постала боље дефинисана, термин „злонамерни софтвер“ ушао је у уобичајену употребу уместо „вирус“. Данас је препознатљива карактеристика вируса то што се може реплицирати да се шири, а обично веже се за други, најчешће коришћени, законити програм који делује као његов прекидач.

Придружена датотека делује и као механизам превоза. Ако се вирус прикачи на музичку датотеку, кад год се та датотека копира на диск, меморијску картицу или УСБ стицк, вирус иде уз то. Вирус ће такође пратити заражену датотеку када се пренесе путем интернета.

Најчешћи облик заразе вирусом је незаконитим копирањем. То је зато што комерцијални дистрибутери забаве и софтвера осигуравају да су њихови системи без вируса. Приватни појединци нису толико темељни.

Најбољи начин да се избегну инфекција вирусима је инсталирање антивирусног система. Многи оперативни системи сада садрже бесплатно антивирусно решење. Комерцијалне антивирусне апликације ослањају се на базу података карактеристика које произвођачи софтвера стално ажурирају.

Ова функција истраживања и ажурирања део је вредности антивирусног програма, тако да би требало да будете сигурни да сте редовно ажурирали систем. На листи Цомпаритецх Бест Антивирус 2018 можете добити листу најбољих антивирусних програма које треба испробати..

Већина антивирусних програма стално ће се покретати у позадини и препознавати вирусе када дођу на ваш уређај. Такође ће периодично претражити вирусе преко вашег процесора и датотека. Антивирусни програми могу потрошити пуно процесорске снаге и може бити неугодно кад се обилазак система најави ненајављено, усред важног задатка. Аутоматска ажурирања такође могу успорити ваш уређај.

Примамљиво је променити поставке вашег антивируса да бисте искључили ове аутоматизоване процесе - и ажурирањима и променама се може наредити ручно. Међутим, многи корисници заборављају да покрену поступак ажурирања или наставе да одлажу скенирање система да се спречи успоравање рачунара. Одгађањем ажурирања и скенирања смањује се вредност и ефикасност антивирусног софтвера.

Повезан: 10 бесплатних алата за уклањање вируса и злонамјерног софтвера

Црв

Црви су врло слични вирусима. Првобитно је разлика између вируса и црва била у томе што се вирус проширио на физички медиј, попут диска за покретање, а црв је испоручен путем интернета.

Разлика између црва и вируса сада укључује њихове методе рада. Док се вирус веже за други програм, црв је независан процес.

Овај злонамерни софтвер створиће позадински процес, што значи да се не ослања на корисника који приступа одређеној датотеци. Црв инфицира мрежу, а не само појединачни рачунар, јер комуницира са другим уређајима повезаним са рачунаром је већ заражен. Ова стратегија је механизам узгоја црва.

Мрежа којом црв зарази не мора бити мрежа приватних компанија. Такође може заразити мрежу пријатеља. Заражене е-поруке често шаљу црви. Црв зарази један рачунар или налог е-поште, приступа листи контаката те особе и користи програм за е-пошту да пошаље копије себе и тако се шири. Црв дистрибутери такође набављају спискове адреса е-поште и постављају скупне испоруке е-поште како би послали црва тим људима. Црв је увек скривен као привитак имејловима.

Антивирусни системи могу заробити глисте. Ако вам се анти-малваре програм стално покреће, он ће открити штетне прилоге е-поште и издати упозорење када их покушате преузети. Црви се шире е-маиловима јер су њихов оригинални начин преношења блокирали заштитни зидови.

Првобитно су црви могли да претражују записе о контакту путем интернета, добију листу циљних адреса и затим пошаљу заражене поруке директно на те рачунаре. Међутим, заштитни зидови блокирају нежељене долазне везе. Инсталирајте фиревалл и држите га укљученим како бисте спречили враћање црва на њихов оригинални метод упада у рачунар.

Користите скептицизам да се заштитите од глиста. Никада не преузимајте прилог с адресе е-поште коју је послао неко кога не познајете, чак и ако извор поште звучи као веродостојна организација. Немојте се заваравати заводљивим описима садржаја прилога. Ако нисте тражили информације, а ако пошиљаоца не познајете лично, не приступите прилогу.

Ако вам се е-порука од пријатеља чини превише продајном или ако се предмет поште чини другачијим од уобичајених интереса те особе, проверите са тим пријатељем тачно у вези са прилогом пре него што га преузмете.

Повезан: Како препознати и избећи преваре путем е-поште

Тројан

Тројански коњ је трећи систем за испоруку злонамјерног софтвера. Ово је данас највећа метода испоруке злонамјерног софтвера. Разлог због којег Тројанци помраче вирусе и црве је тај што се карактеристике Тројана мало преклапају са карактеристикама његових ривалских механизама.

Тројан се оглашава као користан програм. Ово може бити средство за чишћење простора датотека или услужни програм који убрзава рачунар. Понекад заиста добијете користан алат и може функционирати веома добро. Међутим, у случајевима када понуђени софтвер заиста постоји, Тројан се инсталира заједно са жељеним програмом путем чаробњака за инсталацију, без вашег знања.

Тројан је само систем испоруке. Права штета долази од онога што је познато као "корисни терет". С обзиром на напоран рад који ствара у стварању ових програма, неколико хакера само даје својим Тројанцима један комад малвареа на увођење. Чешће је да Тројан инсталира "задња врата".

Задња врата су дизајнирана да окруже заштитне зидове. Запамтите, фиревалл ће блокирати нежељене долазне везе. Међутим, то ће омогућити путем одговора на одлазне захтеве. Задња врата раде на потпуно исти начин као и поступци аутоматског ажурирања које запошљавају све велике софтверске куће. Позадински процес се покреће стално и повремено провјерава упутства. Та упутства могу укључивати нови злонамерни софтвер за преузимање.

Најбољи начин да избегнете Тројанце јесте да двапут размислите пре преузимања новог програма, посебно ако вас систем против злонамјерног софтвера упозорава против тога. Будите посебно опрезни при преузимању софтвера путем БитТоррент мреже и избегавајте било шта при преузимању торрента ако је упаковано у зип датотеку. Иако зип датотеке убрзавају процес преноса, они такође могу сакрити злонамјерни софтвер од система за заштиту од злонамјерног софтвера док не буде прекасно.

Преузмите само софтвер који је препоручен. Погледајте корисничке прегледе да ли неко пријављује добијање злонамјерног софтвера преузимањем апликације која вас занима. И изнад свега, запитајте се како софтвер кућа која је створила услужни програм зарађује ако даје плодове свог труда..

Рооткит

Рооткит је као безбедносни систем за малваре. Ова категорија софтвера није посебно дизајнирана да узрокује штету. Уместо тога, замишљен је као начин да заштитите други злонамерни софтвер на рачунару. Рооткит-ови се налазе одмах у оперативном систему рачунара и стећи ескалиране привилегије, као што су администраторска права.

Рооткит може преименовати процесе како би прикрио покренути софтвер као редовне програме. Такође може поново покренути злонамерне програме ако ви или услужни програм убију један. Иако рооткит постоји у оперативном систему, он може координирати системе отимача претраживача како би вам спречио да на интернету потражите решење за симптоме који показује ваш рачунар. Такође вас може преусмерити са веб локација произвођача произвођача против злонамерног софтвера.

Рооткитови могу бити тако успешни у одбрани себе и свог злонамерног софтвера да понекад, једини начин да се то решите је поновно инсталирање оперативног система. Ако се суочавате са рјешавањем вируса рооткита, погледајте најбољи бесплатни програми за уклањање, откривање и скенирање рооткита..

Спиваре

Сврха шпијунског софтвера је да украде ваше податке и извештава о својим активностима. Постоји много различитих врста шпијунског софтвера и они не инфицирају само рачунаре, телефоне и таблете.

Једна врста шпијунског софтвера, названа скретница РАМ-а, специјализована је за инфицирање електронских места продајних уређаја, што значи да се чувају благајне. РАМ-ов стругач скупља податке о плаћању купаца, јер брзо остаје у складишту машине.

Шпијунски софтвер намењен широј јавности посебно је заинтересован за акредитиве за пријаву и финансијске податке.

Кеилоггер бележи сваки притисак тастера на рачунару. Поступци за пријаву на интернет банкарство покушавају да поразе ове процесе захтевањем случајних елемената информација. То је зато што кеилоггер не снима оно што се приказује на екрану - само тастери притиснути на тастатури. Уместо да од вас затражи ПИН, екран за пријаву ће затражити трећи број вашег ПИН-а. Позиција броја за који се тражи променит ће се са сваким покушајем пријаве, а овом захтеву придружује се и захтев за посебно позиционираним словом у другој лозинци. Заслонске тастатуре такође поражавају кеилоггере.

Остале сврхе шпијунског софтвера су прикупите идентификационе информације о вашем рачунару и интернетској вези. Ове информације укључују врсту прегледача и вашу ИП адресу. Шпијунски софтвер ће пратити ваше активности, евидентирати веб странице које посећујете и често се користи за усмеравање рекламног софтвера.

Такође видети: Како уклонити шпијунски софтвер

Адваре

Адваре има неколико различитих облика, али обично делује преко подешавања прегледача или мреже. Сврха рекламног софтвера је да вас натера да погледате оглас који зарађује контролни хакерски новац.

Адваре се може имплементирати преусмеравањем веб посета на странице које нису оне на које сте мислили да идете. Можете стићи на страницу коју сте очекивали, али је адвер убацио своје огласе у код странице.

Друга техника укључује отмицу поставки прегледача да бисте додали нежељене траке са алаткама, изменили подразумевани претраживач и променили вам страницу Нове картице.

Пазите да проверите подешавања проки-а за ДНС у вашем прегледачу јер неки адваре системи селективно преусмеравају саобраћај користећи ове две технике. Овом методом, адвер може да се придружи придруженим кодовима на веб адресама веб продавница које посећујете. На тај начин хакер прави проценат на све што купите путем интернета, а да не схватите шта се догађа.

Рансомваре

Рансомваре узима много наслова. То је застрашујуће и зато чини добру копију за међународне новинске агенције. У нападу који користи рансомваре вирус шифрира све датотеке на вашем рачунару. Ништа се не краде или оштећује, али све на рачунару је закључано и не можете му поново приступити без шифре кључа.

Стварање Битцоина увелико је помогло хакерима и омогућило овај облик напада. Крипто валуте пружају псеудо-анонимност, па хакери могу тражити откупни износ за Битцоин. Агенције за спровођење закона не могу да их пронађу пратећи новац на банковном рачуну ако успешно пребаци валуте да оставе траг хладан.

Рансомваре напади се брзо шире. Системи шифровања који их спроводе обично испоручују Тројанци и црви. Епидемија откупне верзије ВаннаЦри из 2017. привукла је посебно велику количину штампе.

Поклоњена је медијска пажња овој врсти злонамерног софтвера дигитални облик заштитног рекета. У овом сценарију, компанији се испоручује захтев за откупнину пре него што се напад догоди. Ово упозорење и компанији пружа могућност плаћања да спречи напад. Чешће од тога, ово је превара којом управљају канцеларке. Напади се никада не догађају да ли жртва плаћа. Међутим, довољно компанија одлучи да плати за сваки случај, а оних неколико чине рекет профитабилним.

Умјетницима Цон чак и нису потребне техничке вјештине да би покренули напад захваљујући "Рансомваре као услуга." Цербер рансомваре може се унајмити, а творци злонамјерног софтвера ће смањити приход од напада за 40 посто..

Такође видети: Како спречити и уклонити рансомваре

Ботваре

Ботваре контролише софтвер који хакеру омогућава приступ вашем рачунару и његовим ресурсима. Сврха ботвареа је да ваш рачунар претвори у "зомбија" и елемент у "ботнет". Ботнети се користе за покретање дистрибуираних напада ускраћивања услуге, који су познатији као „ДДоС“.

У ДДоС нападу, веб сервери или интернетски повезани уређаји појединаца преплављују се захтевима за повезивање.

Поруке које преплављују рачунар у ДДоС нападу долазе од десетина хиљада, или чак стотина хиљада рачунара широм света. Хакер који командује тим нападима нема ниједан рачунар који учествује. Уместо тога, учесници напада су редовни власници рачунарских рачунара попут вас.

Вероватно не бисте ни приметили да рачунар учествује у ДДоС нападу. То је зато што допринос сваког рачунара у ботнету може износити само једну кратку поруку која је послата преко ваше интернет везе.

Ботонети са крипто валутама су другачија ствар. Ископавање крипто валута постало је велики посао. Међутим, блоцкцхаин формула која контролише ове валуте чини стварање нових токена скупим и дуготрајним задатком. Трошак електричне енергије за рачунаре који обављају послове вађења новчића посебно умањује профитабилност предузећа. Хакери су нашли проблем око тога користећи ботнете за рударство.

Ако је ваш рачунар поробљен у крипто-валути ботнет, приметићете. ЦПУ рачунара радиће стално, а вентилатор ће радити дуже него иначе. Такође ћете приметити да се рачуни за струју у вашој кући повећавају.

Заштита од малвера

Главне одбране од злонамјерног софтвера су исте без обзира да ли сте забринути за адваре, шпијунски софтвер, вирусе или рансомваре.

  • Будите опрезни одакле копирате датотеке и урадите нека истраживања пре него што преузмете бесплатни услужни програм.
  • Не преузимајте софтвер или зип датотеке са П2П система и не покушавајте да претјерано пожелите да програм добијете бесплатно.
  • Као анти-софтверски минимум обавезно укључите антивирусне и заштитне зидове који су доступни у вашем оперативном систему.
  • Пустите те програме да се покрећу од покретања и омогућите им да аутоматски скенирају и ажурирају. Чак и ако вам се ови програми не свиђају, ове услуге ће вам купити време док истражујете алтернативне антималваре системе доступне на тржишту.

По правилу никада не преузимајте прилоге са е-порука. Ако примите е-пошту од компаније као одговор на ваш захтев за информацијама, онда би та датотека требало бити безбедна за преузимање. Међутим, увек треба бити опрезан са ПДФ датотекама и Фласх видео записима, чак и ако вам их је послао пријатељ.

Злонамерни софтвер се развија и чини се да се сваке године појављују нове врсте напада. Користите антималваре софтвер и здрав разум како бисте осигурали да се не заразите.

Слика: Вирус информатикуе од Луц Алкуиер лиценциран под ГФДЛ

Можда ће вам се свидети и АнтивирусКако да избегнете уобичајене безбедносне рупеАнтивирус Најбољи програм бесплатног уклањања, откривања и скенирањаАнтивирус Који су вирусни превара (са примерима) АнтивирусЕнцицлопедиа уобичајених рачунарских вируса и другог злонамерног софтвера и како их уклонити

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − = 85

Adblock
detector