Фалшив антивирус – какво е, какво прави и как да смекчи заплахата

Това е тъжен факт от живота, но за типичния човек опитът да сърфира в мрежата, без да е инсталиран някакъв вид софтуер за сигурност, е много глупав в наши дни.

Тъй като все повече и повече хора се свързват в мрежата (3,17 милиарда имат достъп през 2015 г., спрямо 2,94 милиарда година по-рано, според Statista), примамката за киберпрестъпниците става все по-завладяваща.

И с още 4,4 милиарда души, които все още ще осъществят връзката, интернет ще продължи да расте все по-полезно за виртуалните крадци за много години напред.

Ето защо трябва да имате някаква форма на защита, дори ако използвате компютъра си само у дома.

Абсолютният минимум, който бих препоръчал да се изпълнява, е защитна стена и антивирус.

Както много от вас може би вече знаят, най-използваната в света операционна система се предлага и с двете инсталирани.

Но какво ще стане, ако търсите нещо по-здраво и по-добре оценено?

Е, може да се изкушите да купите или по друг начин да придобиете алтернатива.

И има много места, за да ги потърсите.

Въпреки че бих се надявал, че ще разчитате на нашите прегледи на най-добрия наличен софтуер за сигурност, също съм наясно, че някои хора ще сърфират в интернет, търсейки безплатни програми, или ще се обърнат към торенти и подобни, за да получат добре разглежданите програми без да плаща за тях.

Свързани: Най-добър Mac Antivirus

Сега няма да ви съдя за последното, но бих призовал за повишено внимание: има рискове, свързани с ходенето по не толкова добре осветените пътеки в интернет.

Фалшив антивирус

Фалшив антивирус

Ако търсите антивирусна програма, има един основен факт, който трябва да знаете - не всички са създадени равни.

Някои са по-ефективни за блокиране на зловреден софтуер от други, други са по-лесни за използване, а други имат по-малко въздействие върху ресурсите на вашата система, когато работят..

А някои просто не са истински.

Лошите момчета в мрежата - хакери, измамници, крадци на самоличност и всякакви други злоупотреби - търсят да печелят пари.

Хакерите ще търсят да влязат във вашата система, за да откраднат нещо.

Това може да са вашите данни, може да са вашите данни за онлайн банкиране или може да е вашата честотна лента, тъй като те изглеждат да настроят вашия компютър като част от ботнет, която впоследствие може да бъде използвана за организиране на DDoS атаки срещу други неподозиращи жертви.

Измамници купуват фалшив антивирусен софтуер като средство за печелене на директни пари - те ви продават боклучен софтуер, взимат парите ви и никога повече не се чуват.

Ако имате късмет, ще ви продадат лоша програма, която не е особено ефективна. Ако нямате толкова късмет, те ще ви продадат нещо много по-зловещо, което ще доведе до още много проблеми по пътя.

Крадецът на самоличност, както се досещате, ще търси да използва фалшивия софтуер, за да получи вашите лични данни, или така че те да могат да откраднат директно от вас, или по този начин може да продадат вашите данни на.

И трите типа индивиди (или групи) обикновено са добре организирани и се отличават, когато става въпрос за идентифициране на нови възможности, а след това маркетинг или разпространение по друг начин на варда на възможно най-много потенциални жертви..

И една ключова област, която те завладяха, е пазарът за домашна компютърна сигурност.

С повтарящия се абонаментен модел това е достатъчно доходоносен бизнес за законни компании. За киберпрестъпниците това може би е още по-добре, тъй като те подмамят, принуждават или социално инженерират своите знаци за инсталиране на фалшиви антивирусни и антишпионски програми.

За жертвата фалшивият антивирус обаче не представлява само пари за източване. Всъщност много от тези програми се раздават безплатно.

В свят, в който много очи са гледани на Едуард Сноудън, е лесно да се забрави, че не само нашите правителства искат да знаят какво правим с компютрите си и не само иранските атомни централи трябва да се притесняват от злонамерен имплантиране на злонамерен софтуер техните системи.

Не, това сме и ти и аз.

Така че това, което може да свършите, е програма, която е а) безполезна; б) шпиониране за вас; в) кражба на вашата информация; г) обаждане вкъщи, питане на команден и контролен център за по-гаден злонамерен софтуер; или д) всички предходни.

Как тогава някой завършва с някоя от тези гадни програми на системата си?

Лъжливи антивирусни известия

Освен незаконното изтегляне на легитимни - но подправени - антивирусни програми и умишленото инсталиране на софтуер от малки, неясни компании, които нямат опит, най-вероятно „в“ за фалшив антивирус е взаимодействието с изскачащ прозорец.

Всички сте виждали изскачащи прозорци - онези досадни реклами, които сякаш идват отникъде, когато посещавате уеб страница (Adblock Plus, разширение за Chrome, има доста добра работа за прогонване на нежелани реклами) - тъй като те все още са твърде разпространени в мрежата.

Въпреки че те се появяват в някои от най-големите сайтове в мрежата, по-често се намират в по-малки сайтове, които разчитат да генерират малко приходи от реклама от всеки източник, който могат, за да финансират съществуването си.

Докато някои изскачащи прозорци са доста доброкачествени и не създават нищо повече от временна неприятност, други са направо мрачни.

Знаете сорта - мигащото поле с предупредителен триъгълник, в което се казва, че системата ви вече е заразена с нещо злонамерено.

Много от нас, за щастие, сме разумни към подобни неща и се отнасяме с пренебрежението, което заслужават, но други са достатъчно доверчиви, че искрено вярват, че имат проблем, особено когато подобни изскачащи прозорци често лъжат и казват, че просто са изпълнили пълноценно сканиране на системата.

По-импулсивните (или притеснени) сред тях могат дори да се почувстват принудени да купят „решението“ точно там и там, или да затворят прозореца чрез изпитания метод на Windows, като щракнат върху „X“ в горния десен ъгъл на полето.

Така или иначе проблемите им току-що са започнали.

Затварянето на изскачащите прозорци често е проблем, тъй като може да доведе до други проблеми, като появата на повече реклами или само по себе си може да доведе до компрометиране на вашата машина..

Закупуването на фалшива програма за сигурност е по-голям проблем, въпреки че „решението“ е всичко друго, но вместо това е шлюз към повече проблеми, като увеличено количество злонамерен софтуер на вашия компютър, забавяне на работата, блокиране и дори програми, които изведнъж не се отварят. С други думи, затварянето на това изскачащо устройство може да остави системата ви в много по-лошо състояние от преди - бавно в най-добрия, заразено в най-лошия.

Фалшив антивирус - каква е сделката, как работи?

Фалшивите антивирусни програми обикновено показват еднакво фалшиви системни сигнали, задействани от троянски език (инсталиран без ваше знание, когато отворите имейл прикачен файл, хакнете дистанционно, изтеглете торенти или други файлове от партньорски 2-връстни мрежи, посетете злонамерени уебсайтове или кликнете върху изскачаща реклама), предупреждавайки, че компютърът ви е заразен.

Много често тези фалшиви сигнали ще ви накарат да повярвате, че вашата система е заразена с някакъв вид злонамерен софтуер, било то вирус или някакъв шпионски софтуер.

В много случаи това наистина не е така - сигналите са фалшиви сами, но понякога тези програми са толкова злонамерени, че всъщност ще инсталират всякакъв вид злонамерен софтуер във вашата система, обикновено след като решите да използвате фалшивия програма за сканиране на вашата система.

Идентифициране на фалшиви антивирусни програми

Доста интересно е да се отбележи как фалшивите антивирусни програми имат склонност да компенсират своята неефективност, като всъщност се появяват, за да намерят повече проблеми на машината, на която са инсталирани, отколкото законния софтуер, който някога би.

Понякога това е част от първоначалния проблем - те искат да притиснат потребителя да мисли, че работят правилно, за да увеличат вероятността да останат инсталирани на компютъра.

Друг път всичко това може да бъде част от сложен план за увеличаване на продажбите на нови продукти за сигурност.

Така или иначе, има всякакъв шанс фалшивият антивирусен потребител да види далеч повече изскачащи прозорци от всякога, особено когато е свързан към интернет.

Други признаци на измамен защитен продукт, пребиваващ във вашата система, включват забавяне на машината.

Понякога това може да е едва доловимо, но често спадът на скоростта е доста изразен, тъй като фалшивата програма продължава тайно да инсталира допълнителен зловреден софтуер и други боклуци, както и тайно да използва всяка налична интернет връзка, за да се свърже с телефон в дома до своя команден и контролен център.

Другият класически знак, който означава, че е инсталирана измамна програма, е смяна на началната страница в уеб браузъра.

Лентите с инструменти и други нежелани програми често правят това и е много същото с някои фалшиви антивирусни програми, които ще насочат браузъра или към сайт по избор на създателя, от който те ще се опитат да примамят жертвата с реклами, или да инсталират допълнителен зловреден софтуер, или към страница, която изглежда като легитимен уебсайт, от който те отново ще се опитат да ви измамят по един или друг начин.

Рекламата може да бъде изтласкана и по други начини - инсталирането на фалшиви програми може да доведе до всевъзможни злощастни резултати и един от тях може да бъде вмъкване на вградена реклама, т.е. думи на истинска уеб страница, която изведнъж изглежда, че е подчертана и връзката до всякакви нежелани места, включително сайтове за хазарт и порно или почти всичко друго, което може да спечели доста стотинки за всеки, който стои зад фалшивата AV програма, която току-що сте инсталирали.

Облекчаване на заплахата

За щастие, има няколко начина, по които можете да намалите риска от неволно инсталиране на фалшив антивирус на вашата система:

  • Инсталирайте защитна стена - Microsoft е включила безплатна от Windows XP нататък.
  • Никога не кликнете върху изскачащи прозорци. Не наистина. Никога. Просто не го прави.
  • Ако сте потребител на Windows, оставете настройките си за сигурност зададени на средни или по-високи.
  • Ако вашият браузър представя предупреждение за уебсайт, до който се опитвате да получите достъп, трябва да обърнете внимание и да получите необходимата информация на друго място.
  • Никога не изтегляйте пиратски софтуер - безплатни продукти може да звучат примамливо, но не забравяйте, че тези, които ги качват, често търсят да печелят пари, или чрез компрометиране на самата система, или чрез продажба на вашата информация на други мошеници.
  • Купувайте само добре прегледан и истински софтуер за сигурност от законни доставчици. Обърнете внимание как измамници и други киберпрестъпници често пакетират своите изделия, за да изглеждат истински или звучат като истинската статия.
  • Отворете прикачени файлове за електронна поща само ако се доверите на подателя и сте сигурни, че можете да проверите тяхната самоличност - вирусите идват в пощата и затова винаги е добра идея да сканирате цялата си входяща поща с антивирусна програма.

Все повече и повече хора се свързват с интернет всеки ден и, тъй като стават все по-наясно със заплахите в мрежата, така се увеличава и нуждата от продукти за сигурност.

Макар че е добре да знаем, че все по-голям брой хора осъзнават, че се нуждаят от антивирусни програми и подобни, киберпрестъпниците също забелязаха и реагираха съответно.

Те се възползват от всяка възможност и предлагането на фалшиви програми за сигурност е просто логично продължение на техните дейности за печелене на пари.

Може също да ви харесаAntivirusКакво е защитна стена и защо ви е нужна такава в домашната ви мрежа? Антивирусен антивирусен софтуер - анализ защо ви е нужен и какво да внимавате заAntivirus2017-2019 Ransomware статистика и фактиAntivirusBest безплатни антивирусни програми за Windows и Mac

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − 59 =

Adblock
detector