Foaie de înșelăciune pentru recuperare Windows: Restaurare sistem, actualizare, resetare, pornire și reinstalare nouă

resetarea sistemului Windows

Windows 10 oferă mai multe opțiuni de recuperare noi coapte în sistemul de operare. Împreună cu Restaurarea sistemului testată timp, puteți efectua acum două acțiuni noi: Actualizare sistem și Resetare sistem. Acestea vă ajută să vă recuperați sistemul din potențial malware, păstrând fișierele personale intacte.

Vom vorbi mai jos despre fiecare opțiune, pentru ce situație este cea mai potrivită și cum vă poate ajuta să scăpați de infecțiile cu malware dificile.

Restaurarea sistemului

restaurarea sistemului Windows
Restaurarea sistemului a existat de la Windows ME și este utilă pentru a reveni la modificările din cauza driverelor defecte sau a actualizărilor sistemului. Puteți reveni sistemul înapoi la un punct de restaurare și puteți relua lucrul din acea „stare”, pentru a vedea dacă rezolvă problema.

Pro: Rapid și ușor. A fost în jur de zeci de ani.

Contra: Cu excepția cazului în care încetinirea sistemului dvs. este cauzată de o actualizare recentă a software-ului sau a driverului, restaurarea sistemului nu scapă de multe ori de multe tipuri de malware. Dacă Restaurarea îți rezolvă problemele, grozav! Dacă nu, citiți mai departe.

Dacă nu ați configurat manual Punctele de restaurare a sistemului, toată speranța nu va fi pierdută. Verificați dacă Windows a creat puncte de restaurare automată atunci când instalați actualizări majore ale sistemului sau drivere noi.

Când ar trebui să-l utilizați? Restaurarea sistemului este o strategie destul de ușoară și rapidă de încercat, pentru a vedea dacă aceasta îmbunătățește performanța. Dacă faceți o restaurare a sistemului și aparatul dvs. pare să revină la normal, asta ar putea însemna o actualizare recentă sau un program instalat a cauzat problema.

Actualizare sistem

Începând cu Windows 8, actualizarea sistemului oferă o modalitate de a „reîmprospăta” fișierele sistemului fără a vă deteriora datele personale. În trecut, acest lucru ar fi necesitat o reinstalare completă a sistemului, dar nu mai mult. Desigur, vă recomandăm să faceți o copie de siguranță a fișierelor dvs. în caz.

Pro: În mod esențial, puteți reinstala Windows fără a pierde fișierele personale. Pentru mulți, acesta este un punct de vânzare imens.

Contra: Reîmprospătează doar fișierele de sistem și nu atinge datele dvs. personale, astfel încât, dacă infecția se află în altă parte, este posibil ca Actualizarea sistemului să nu o prindă. Cu oricare dintre aceste operațiuni există un potențial de pierdere a datelor (deși nu este comun), așa că asigurați-vă că faceți o copie de rezervă a fișierelor. Un alt aspect este că dezinstalează toate programele adăugate de la obținerea computerului. De asemenea, reinstalează programele pe care este posibil să le fi dezinstalat care au venit cu sistemul. Cu toate că aceasta este cu siguranță o durere, Windows creează o listă de programe care au fost eliminate de pe desktop, astfel încât să puteți intra ușor și să le reinstalați odată ce operațiunea va fi finalizată.

Când ar trebui să-l utilizați? Aceasta este adesea cea mai bună opțiune pentru infecțiile malware persistente. Dacă ați efectuat scanările necesare și ați încercat să îl eliminați, dar încă apare, este posibil ca acesta să fie inclus în fișierele de sistem. Un actualizare de sistem vă poate repara acest lucru.

Resetare sistem

resetarea sistemului Windows 2
Pro: Resetarea sistemului este o formă mai agresivă a actualizării. De fapt, în Windows 10, atât Actualizare, cât și Resetare se află în același dialog. Puteți alege pe care doriți să îl urmăriți înainte de a începe operația. Resetarea sistemului este bună dacă doriți o ardezie curată și poate fi eficientă și la eliminarea programelor malware, deoarece face o curățare mult mai profundă decât actualizarea.

Contra: Șterge fișierele personale, precum și reinstalarea fișierelor de sistem. Este similar cu o reinstalare totală în acest sens.

Când ar trebui să-l utilizați? Dacă intenționați să vindeți computerul, resetarea sistemului este un pariu bun. Reinstalează fișierele sistemului și, de asemenea, șterge fișierele personale. Fiți avertizat - doar pentru că un fișier este șters nu înseamnă că acesta nu poate fi recuperat. Dacă încă aveți probleme cu malware în această etapă și ați încercat Restaurarea și actualizarea, este timpul să treceți la Resetare. Ține cont de acest lucru voi ștergeți fișierele personale, așa că fiți pregătiți înainte de a începe.

Reinstalarea sistemului

Pro: În principiu, este garantat să ștergi ceea ce te plâng.

Contra: Voi reinstalați sistemul de la zero, astfel încât, dacă nu aveți copii de rezervă complete, poate exista unele pierderi de date. Poate dura mult timp pentru a configura mașina înapoi în modul în care ai avut-o.

Când ar trebui să-l utilizați? Când toate celelalte metode nu reușesc.

Aceasta este o ultimă soluție numai dacă niciuna din celelalte opțiuni nu funcționează pentru dvs. În multe cazuri, vă puteți recupera computerul dintr-o infecție malware cu o deteriorare minimă a programelor și fișierelor dvs. Cu toate acestea, există rase deosebit de urâte de malware care se opun tuturor metodelor noastre obișnuite de a le elimina. Deși este posibil să scăpați de malware, este posibil ca efortul și experiența tehnică necesară să nu fie plauzibile pentru unii utilizatori.

Dacă vă regăsiți în acest tip de situație, poate o reinstalare este cea mai bună opțiune. Ștergerea hard disk-ului și reinstalarea unei copii noi a Windows-ului va scăpa de problemă cu siguranță. Ar trebui să aveți o copie de rezervă a fișierelor personale înainte de a începe reinstalarea.

Început proaspăt

Windows începe proaspăt
Pro: Permite o reinstalare a celei mai actualizate versiuni de Windows fără a vă pierde datele personale.

Contra: Elimină majoritatea aplicațiilor de pe computer.

Când ar trebui să-l utilizați? Dacă credeți că partiția dvs. de restaurare a fost compromisă sau coruptă.

Adăugat în Actualizarea Windows 10 Creator, instrumentul Windows 10 Fresh Start a înlocuit Actualizarea sistemului. Este inclus ca parte a Windows Defender în loc de panoul de control standard. Fresh Start vă permite să efectuați o reinstalare și actualizare curată a Windows, dar păstrați datele personale și majoritatea setărilor Windows. Acesta va elimina majoritatea aplicațiilor de pe computer. Diferența dintre Fresh Start și Resetarea sistemului este că atunci când efectuați un Fresh Start, Windows 10 este descărcat de la Microsoft și nu este extras dintr-o partiție de restaurare standard pe dispozitiv..

Ce este malware?

Malware este un termen umbrelă folosit pentru a face referire la diferitele tipuri de infecții computerizate dăunătoare: viruși, spyware, rootkits, troieni, viermi și multe altele. Opțiunile de recuperare a sistemului Windows sunt o alternativă bună pentru a scăpa de malware pe PC, fie în combinație cu sau în locul unui software antivirus.

Efectele pot varia de la o supărare minoră până la prăbușirea întregului sistem. Și nimeni nu vrea asta. Recuperarea de la atacurile malware necesită timp și daunele pot costa mulți bani companiei tale.

Este posibil să fi auzit despre câteva atacuri malware de anvergură în știri recent. Unul dintre cele mai recente a fost un ransomware numit WannaCry. Când a fost activat, acesta a criptat toate fișierele din sistemul utilizatorului și a refuzat să le cripteze decât dacă au plătit o „răscumpărare”, de obicei în Bitcoin. Acest malware a scos organizații de pe glob, unele dintre cele mai notabile fiind NHS, FedEx și Nissan.

Programul malware nu va dispărea. Și cu astfel de atacuri de mare anvergură care fac noutățile, păstrarea în siguranță a sistemelor computerizate nu a fost niciodată mai importantă. Acesta este motivul pentru care vom examina cum să vă spunem dacă sunteți infectat și ce să facem în cazul în care.

Sunt infectat?

Răspundeți da dacă ați observat acest comportament în ultimele 7 zile.

  • Computerul dvs. a repornit în mod misterios fără avertisment?
  • Aveți ferestre de tip pop-up sau ferestre pe computer pe care nu le puteți închide sau care revin în continuare?
  • Programele dvs. obișnuite încep să înghețe sau să nu răspundă fără niciun motiv evident?
  • Există dialoguri ciudate de încărcare sau instalare în timpul pornirii pe care nu le-ați inițiat?
  • Te confrunți cu o încetinire generală a mașinii tale care pare să se înrăutățească?

Dacă ați răspuns „da” la una sau mai multe dintre aceste întrebări, este posibil să aveți o infecție cu malware. Din fericire, este aproape întotdeauna reversibil. Windows 10 oferă mai multe opțiuni pentru a vă ajuta să faceți acest lucru și vom parcurge pașii următori mai jos.

Pot preveni malware?

Cel mai bun antidot împotriva programelor malware este întotdeauna prevenirea. Iată câteva sfaturi pe care le puteți utiliza pentru a preveni o infecție malware în viitor:

  • Nu faceți clic pe linkuri, e-mailuri sau ferestre pop-up necunoscute.
  • Nu descărcați fișierele din surse de încredere.
  • Dacă primiți un mesaj confuz de la un prieten pe social media, nu interacționați cu acesta. În schimb, ajungeți direct la prieten. Este posibil ca contul lor să fi fost compromis.
  • Folosiți parole puternice în conturile dvs. online și încercați să nu reutilizați parolele.
  • Utilizați un program antivirus și țineți-l la curent.

Cu aceste cunoștințe, veți putea detecta și distruge malware înainte de a avea șansa de a provoca daune sistemului.

Ați putea, de asemenea, să vă placăAntivirusCum să preveniți și să eliminați ransomwareAntivirusRicurse de securitate: o listă mare de instrumente și ghiduriAntivirusDos Linux are nevoie de antivirus? AntivirusBest Free Firewall pentru 2020

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 + = 69

Adblock
detector