Hamis antivírus – mi ez, mit csinál és hogyan lehet enyhíteni a fenyegetést

Szomorú tény az életről, de a hétköznapi személy számára az a törekvés, hogy az interneten szörfözni próbáljon bármiféle biztonsági szoftvert nem telepítve, manapság puszta hülyeség..

Ahogy egyre több ember csatlakozik az internethez (3,17 milliárd fér hozzá, 2015-ben (Statista szerint 2,94 milliárdhoz képest), a számítógépes bűnözők csalusa egyre inkább vonzóvá válik.

És még egy 4,4 milliárd embernek, aki még nem hozta létre a kapcsolatot, az internet az elkövetkező években a virtuális tolvajok számára továbbra is egyre hálásabbá válik..

Ezért van szükség valamilyen védelemre, még akkor is, ha a számítógépet csak otthon használja.

Az abszolút minimum, amelyet futtatni javasolok, egy tűzfal és antivírus.

Mint sokan már tudja, a világ leggyakrabban használt operációs rendszere mindkettővel telepítve van.

De mi lenne, ha valami erőteljesebbre és jobban becsülhetőre keres?

Nos, akkor kísértés lehet, hogy alternatívát vásárol vagy egyéb módon szerez be.

És rengeteg hely van, ahol keresni lehet őket.

Bár remélem, hogy támaszkodik a rendelkezésre álló legjobb biztonsági szoftverek áttekintésére, tudatában vagyok annak is, hogy egyesek szörföznek az interneten, ingyenes programokat keresnek, vagy tornyokhoz fordulnak, és szeretnének megszerezni a jól megfontolt programokat. anélkül, hogy fizetnék érte.

ÖSSZEFÜGGŐ: A legjobb Mac Antivirus

Most nem fogom megítélni téged az utóbbi miatt, de óvatosságra szólítanék fel: kockázatokkal jár az internet kevésbé megvilágított útjainak sétálása..

Hamis víruskereső

Hamis víruskereső

Ha víruskereső programot keres, akkor van egy kulcsfontosságú tény, amelyet tisztában kell lennie - nem mindegyik jön létre egyenlően.

Egyesek hatékonyabban blokkolják a rosszindulatú programokat, mint mások, mások könnyebben használhatók, mások kisebb hatással vannak a rendszer erőforrásaira, amikor működnek.

És néhányuk csak nem valós.

Az internetes rossz fiúk - hackerek, csalók, személyazonosító tolvajok és mindenféle egyéb téves csalók - keresnek pénzt.

A hackerek arra törekszenek, hogy belépjenek a rendszerébe, hogy ellopjanak valamit.

Lehet, hogy az Ön adatai, az online banki részletek, vagy a sávszélessége, amikor úgy tűnik, hogy a számítógépet egy botnet részeként állítják fel, amelyet később felhasználhatnak más gyanútlan áldozatok elleni DDoS támadások összehangolására..

A csalók csalnak hamis antivírus szoftverrel, mint közvetlen pénzeszközökkel - felesleges szoftvereket árulnak el, elviszik a pénzt, és soha többé nem hallják meg őket.

Ha szerencséd van, eladnak egy rossz programot, amely nem különösebben hatékony. Ha nem vagy annyira szerencsés, akkor valami sokkal rosszabb dolgot árulnak el neked, ami még sok más problémát okoz majd az úton.

Azonosító tolvaj, amint kitalálhatja, arra törekszik, hogy kiaknázza a hamis szoftvert, hogy megszerezze személyes adatait, akár közvetlenül ellophatják tőled, akár eladhatják az Ön adatait.

Mindhárom személytípus (vagy csoport) tipikusan jól szervezett és kiemelkedő az új lehetőségek felkutatása, valamint a wareznek a lehető legtöbb potenciális áldozatra való marketingje vagy más módon történő terjesztése szempontjából..

Az egyik kulcsfontosságú terület, amelyet ők ragadtak meg, az otthoni számítógépbiztonsági piac.

Az ismétlődő előfizetési modellel ez elég jövedelmező üzlet a legitim vállalatok számára. A számítógépes bűnözők számára ez vitathatatlanul jobb is, mivel becsapják, kényszerítik vagy társadalmilag megtervezik a jeleiket hamis antivírusok és kémprogram-elhárító programok telepítéséhez..

Az áldozat számára a hamis antivírus nemcsak azt jelenti, hogy a pénz a csatorna alatt van. Valójában sok ilyen program ingyenes.

Egy olyan világban, ahol sok tekintet van Edward Snowdenre, könnyű elfelejteni, hogy nemcsak kormányaink akarnak tudni, mit csinálunk számítógépünkkel, hanem nem csak az iráni atomerőműveknek kell attól tartaniuk, hogy rosszindulatú programokat rejtegető módon ültessenek be a rendszerük.

Nem, ez te és én is.

Tehát amire végeredhet, egy olyan program van, amely a) haszontalan; b) kémkedni téged; c) információinak ellopása; d) hazahívás, parancs- és vezérlőközpont kérése rosszabb rosszindulatú programok számára; vagy e) az összes fentiek közül.

Akkor hogyan történik valaki ezen a csúnya program egyikével a rendszeren??

Hamis vírusvédelmi értesítések

A törvényes - de megsértett - víruskereső programok illegális letöltésén és a szándék nélküli szoftver telepítésén túl a nyilvántartást nem tartalmazó kicsi, homályos cégeknél a hamis antivírusok legvalószínűbb „beillesztése” az előugró ablakokkal való interakció..

Mindannyian látták a felbukkanó ablakokat - azokat a bosszantó hirdetéseket, amelyek látszólag semmiből származnak, amikor meglátogat egy weboldalt (az Adblock Plus, egy Chrome kiterjesztés nagyon jó munkát végez a nem kívánt hirdetések eltiltásával) - mivel ezek még mindig túlsúlyban vannak a háló.

Míg a neten a legnagyobb webhelyeken jelennek meg, gyakrabban kisebb webhelyeken találhatók, amelyek támaszkodnak valamilyen forrásból származó kis hirdetési bevételre annak érdekében, hogy megélhetésüket finanszírozzák.

Míg egyes előugró ablakok meglehetősen jóindulatúak, és nem csupán ideiglenes kellemetlenséget jelentenek, mások egyenesen hamisak.

Ismeri a fajta - egy villogó négyzet a figyelmeztető háromszöggel, amely azt mondja, hogy a rendszert már valami rosszindulatú megfertőzte.

Szerencsére sokan bölcs vagyunk az ilyen dolgokra, és megbánják őket, amellyel megérdemelik őket, de mások eléggé bíznak abban, hogy valóban hiszik, hogy problémájuk van, különösen akkor, ha az ilyen felbukkanó ablakok gyakran hazudnak és azt mondják, hogy csak teljes rendszerkeresés.

Az impulzusosabb (vagy aggódó) köztük kényszerülhet arra, hogy ott és ott megvásárolja a „megoldást”, vagy zárja be az ablakot a kipróbált és bevált Windows módszerrel, és kattintson a „X” elemre a doboz jobb felső sarkában..

Akárhogy is, problémáik csak most kezdődtek meg.

A felugró ablak bezárása gyakran problémát jelent, mert más problémákat okozhat, például több hirdetés megjelenését, vagy önmagában is veszélyeztetheti a gép veszélyeztetését..

A hamis biztonsági programok vásárlása még nagyobb kérdés, mivel a „megoldás” nem más, mint inkább, és inkább kapu több problémára, például a számítógépen lévő megnövekedett rosszindulatú szoftverek mennyiségére, lelassulásokra, zárolásokra és még olyan programok, amelyek hirtelen nem nyílik meg. Más szavakkal, ha bezárja ezt az előugró ablakot, a rendszer sokkal rosszabb állapotban maradhat, mint korábban - a legjobb esetben lassú, a legrosszabb esetben pedig fertőzött.

Hamis antivírus - mi az üzlet, hogyan működik?

A hamis víruskereső programok általában ugyanolyan hamis rendszerriasztásokat jelenítenek meg, amelyeket egy trójai indít el (az Ön tudta nélkül telepítve, amikor e-mail mellékletet nyit meg, távolról feltörik, torrenteket vagy más fájlokat tölt be a peer-2-peer hálózatokból, ellátogat rosszindulatú webhelyekre vagy kattint egy felugró hirdetés), figyelmeztetve, hogy számítógépe megfertőződött.

Ezek a hamis riasztások gyakran azt hitték, hogy a rendszer valamilyen típusú rosszindulatú programmal fertőzött meg, legyen az vírus vagy spyware.

Sok esetben nem igazán ez a helyzet - a riasztások maguk hamisak, de néha ezek a programok olyan rosszindulatúak, hogy valójában mindenféle rosszindulatú programot telepítenek a rendszerére, általában azután, hogy a hamis felhasználást választják program a rendszer átvizsgálására.

Hamis víruskereső programok azonosítása

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy a hamis víruskereső programok hajlamosak túlkompenzálni hatékonyságukat azzal, hogy valójában több problémát találnak a telepített gépen, mint valaha a legális szoftver.

Időnként ez a kezdeti körülmények egy része - azt akarja, hogy a felhasználó gondolkodjon arról, hogy helyesen működnek, hogy növelje annak valószínűségét, hogy a számítógépre telepítve maradjon.

Más esetekben mindez egy kidolgozott terv részét képezheti a további szemétbiztonsági termékek fel-eladásáról.

Akárhogy is, minden esély van arra, hogy egy hamis víruskereső felhasználó sokkal több előugró ablakot fog látni, mint valaha, különösen, ha kapcsolódnak az internethez.

A rendszeren található szélhámos biztonsági termékek egyéb jelei közé tartozik a gép lelassulása.

Ez néha finom lehet, de a sebesség esése gyakran meglehetősen kifejezett, mivel a hamis program továbbra is titokban telepít további rosszindulatú programokat és más szemét, valamint titokban használja az elérhető internet-kapcsolatokat az otthoni telefonhoz a parancsnoki és vezérlőközpontjába..

A másik klasszikus jel, amely azt jelenti, hogy egy gazember programot telepítettek, a weboldal megváltoztatása a böngészőben.

Az eszköztárak és más rosszindulatú programok gyakran ezt teszik, és nagyjából ugyanaz a hamis antivírus programokkal, amelyek a böngészőt vagy az alkotó által választott webhelyre irányítják, ahonnan hirdetéseket próbálnak csábítani az áldozat számára, vagy telepítenek további rosszindulatú programokat, vagy egy olyan oldal, amely olyan legitim webhelynek tűnik, ahonnan ismét megpróbálják megcsalni téged.

A reklámozást más módon is el lehet nyomni - a hamis programok telepítése mindenféle szerencsétlen eredményhez vezethet, és ezek egyike lehet az inline hirdetések beillesztése, azaz a szavak egy valódi weboldalon, amelyek hirtelen aláhúzásnak és linknek mutatnak mindenféle nemkívánatos helyre, ideértve a szerencsejátékokat és pornó oldalakat, vagy éppen bármi másért, ami szép fillért kereshet azért, aki az éppen telepített hamis AV program mögött áll.

A fenyegetés enyhítése

Szerencsére számos módon csökkentheti a hamis antivírus véletlenszerű telepítésének kockázatát a rendszerén:

  • Tűzfal telepítése - A Microsoft a Windows XP-től kezdve tartalmaz egy ingyenes tűzfalat.
  • Soha ne kattintson a felbukkanó ablakokra. Nem igazán. Soha. Csak ne csináld.
  • Ha Windows felhasználó, hagyja a biztonsági beállításokat közepes vagy magasabbra beállítva.
  • Ha böngészője figyelmeztet egy olyan webhelyre, amelyhez megpróbál belépni, akkor figyeljen, és máshol szerezze be a szükséges információkat.
  • Soha ne töltsön le kalózszoftvert - a szabad termékek csábítónak tűnhetnek, de ne feledje, hogy azok, akik feltöltik őket, gyakran keresnek pénzt, akár maguknak a rendszerének veszélyeztetése révén, akár azáltal, hogy adataikat más webes csalóknak adják el..
  • Csak jól ellenőrzött és eredeti biztonsági szoftvert vásároljon legitim gyártótól. Vegye figyelembe, hogy a csalók és más számítógépes bűnözők gyakran csomagolják warez-jüket, hogy valódinak vagy hangnak tűnjenek, mint az eredeti cikk.
  • Csak akkor nyisson meg e-mail mellékleteket, ha megbíz a feladóban, és biztos abban, hogy ellenőrizheti személyazonosságát - vírusok jönnek be az e-mailbe, ezért mindig érdemes minden bejövő e-mailt víruskereső programmal átvizsgálni..

Egyre több ember csatlakozik az internethez minden nap, és mivel egyre inkább felismerik az internetes fenyegetéseket, így növekszik a biztonsági termékek iránti igény.

Jó tudni, hogy egyre több ember veszi észre, hogy antivírus programokra van szüksége, és hasonlóak, de a számítógépes bűnözők is észrevették és reagáltak ennek megfelelően.

Minden lehetőséget kihasználnak, és a hamis biztonsági programok nyújtása egyszerűen logikus kiterjesztése pénzszerzési tevékenységeikre.

Lehet, hogy tetszik azAntivirusMi is egy tűzfal, és miért van szüksége az otthoni hálózatra? AntivirusAntivirus szoftver - annak elemzése, hogy miért van rá szüksége, és mire kell figyelniAntivirus2017-2019 Ransomware statisztikák és tényekAntivirusA legjobb ingyenes víruskereső programok Windows és Mac rendszerekhez

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 + = 31

Adblock
detector