Преглед на Kaspersky Antivirus 2016

Друг антивирус със силна репутация, придобит в продължение на много години, Антивирусът на Kaspersky обещава много.

Доставя ли го?

Минимални системни изисквания - ще работи ли на вашето устройство?

Касперски изброява следните като минимални системни изисквания за изпълнение на програмата:

 • Операционна система: Windows Vista, XP, 7, 8, 8.1 и 10, 32- и 64-битова
 • Процесор: 1 Ghz или по-добре едноядрен процесор (800 Mhz ще работи в Windows XP)
 • Памет (RAM): 1 GB RAM с 32-битова операционна система, 2 GB при 64-битови инсталации (512 MB RAM за всички версии на Windows XP)
 • Предлага се безплатна подправка на твърдия диск: 480 MB или след това

При моето тестване Kaspersky Anti-virus 2016 използва много малки количества оперативна памет, така че движението близо до вятъра по тази спецификация може да не ви причини твърде много проблеми.

По отношение на цялостното въздействие върху системата програмата не беше толкова любезна на i3 процесор, работещ на 1,8 Ghz, така че бих призовал за повишено внимание, ако мислите да стартирате тази програма на по-стара машина.

Инсталиране и настройка

Инсталирането на Антивирус Касперски 2016 е просто и бързо.

За разлика от някои други антивирусни програми, софтуерът на руската фирма може да бъде във вашата система и готов да влезе в рамките на само 3 минути след щракване върху връзката за изтегляне.

Защо инсталацията е толкова бърза?

Просто казано, защото Kaspersky решава да не стартира бързо сканиране или да изтегля актуализации като част от процеса на настройка.

Дали това е добро нещо или не, е въпрос на мнение - моите се насочват към по-навременния процес на инсталиране, който завършва с антивирусно решение, което е добре да премине и което вече е проверило ключовите области на системата за злонамерен софтуер.

Другият подход, този, който е предприел Касперски, може да ви направи уязвими, ако решите да не актуализирате базата данни с дефиниции за вируси или да стартирате сканиране скоро след инсталирането.

Решението на Kaspersky да не прилага актуализация и сканиране в процеса на инсталиране изглежда още по-странно, когато вземете предвид колко бързо може да извърши и двете - времето ви може да варира, в зависимост от броя на актуализациите, които трябва да бъдат изтеглени, и файловете, които трябва да бъдат сканирани, но моето взе 90 и след това съответно 50 секунди.

Точно защо това не може да бъде вградено в инсталацията и настройката, не знам.

Kaspersky-AV-интерфейс

интерфейс

Избраният от руската фирма за сигурност интерфейс не е лош - сивата, бялата и аква цветовата схема работи достатъчно добре и интерфейсът дава яснота дали вашият компютър е напълно защитен чрез съобщение в горната част на екрана, но той включва някои странни дизайнерски решения.

На главната страница Лаборатория Касперски гордо показва четири големи правоъгълни бутона. Една от тях е за функцията за сканиране, която е достатъчно честна, тъй като това е основната характеристика на този тип софтуер.

Други очевидни връзки ви позволяват да актуализирате програмата, да включите виртуална клавиатура и да четете отчети.

Въпреки че последното може да е интересно, не мога да си представя много хора да отделят прекалено много време за тях.

Странно е, че някои от другите по-интересни функции, като скенера за уязвимост, са откриваеми само чрез щракване върху текстова връзка под гореспоменатите и силно рекламирани функции.

Доста защо това и други функции са привидно изтръгнати от гледката, изглежда поне любопитно.

Kaspersky сканиране

Функции за сигурност

Като антивирусна програма основната функция, която бихте очаквали, е, разбира се, двигател за сканиране и Касперски предлага няколко възможности в това отношение:

 • Пълно сканиране - обхваща всички файлове, папки и други области на вашия компютър
 • Бързо сканиране - разглежда общи и критични области
 • Персонализирано сканиране - папки, файлове и други области, определени от вас
 • Сканиране на подвижни устройства - за USB устройства и подобни.

Съществува и раздел „Диспечер на задачите“, който обобщава предишните сканирания или показва напредъка на всяко текущо сканиране.

Отново подредена в края на страницата е друга връзка, този път към настройките на програмата и функциите за планиране.

Макар и да не е точно невидим, той може да бъде пропуснат, поне от потребителите за първи път, което би било по-скоро срам, отколкото проблем.

Освен предоставянето на възможност за планиране на бъдещи сканирания, функцията за настройки предоставя в противен случай неясен достъп до някои интересни функции, като например възможността да избирате дали програмата да се стартира при стартиране на Windows или сканира имейл съобщения.

Макар по подразбиране да се подобри сигурността над удобството, е жалко, че страницата с настройки не получава повече гравитации в интерфейса.

Kaspersky-Cloud-защита

Други инструменти

Както беше споменато по-рано, Антивирусът на Kaspersky 2016 пакетира няколко допълнителни инструмента, до които може да се стигне чрез щракване на връзка в долния десен ъгъл на интерфейса. Те са:

 • Защита от облак, която показва статистически данни за Kaspersky Security Network, „незабавна глобална информация за заплахите“, която изпраща данни от всички участващи потребители в лабораторията за вируси на компанията, като по този начин улеснява бързата реакция на новооткритите заплахи.
 • Карантината създава сигурна зона на вашия твърд диск, в която програмата ще постави заразени или непознати файлове. Можете да решите дали да извлечете всичко, което е запазено тук, или да го изтриете за постоянно.
 • Сканирането на уязвимостта търси уязвимости както във вашите приложения, така и в операционната система. В моята тестова система той идентифицира няколко проблема с Internet Explorer (без притеснения, никога не го използвам) и също така предложи да деактивирате Autorun на мрежови и външни твърди дискове. За щастие нямах проблеми с операционната система (всички актуализации на сигурността вече са инсталирани), но знаейки, че програмата би поставила знак за някакво усещане за безопасност.
 • Конфигурацията на браузъра ще провери основните браузъри (Internet Explorer, Chrome и Firefox), ако са инсталирани, и ще даде препоръки въз основа на техните настройки. Някои области, които разглежда, са настройки, които позволяват на програми да се пускат или да се показват реклами и се променят на началната страница.
 • Privacy Cleaner ще предложи и след това, ако желаете, ще извърши няколко промени, които ще ви помогнат да поддържате поверителността си в интернет и от всеки друг, използващ същата машина. Примери за това, което може да направи този инструмент, включват изчистване на историята на вашия браузър, изпразване на папката TEMP и изхвърляне на бисквитки.
 • Kaspersky Rescue дискът всъщност е връзка към интернет, от която можете да изтеглите стартиращия диск на компанията, който след това трябва да бъде прехвърлен на CD, DVD или USB флашка. Ако вашият компютър някога се зарази в бъдеще, можете да използвате изображението на диска за зареждане извън Windows и да почистите инфекцията.

Има и връзка към собствения съветник за отстраняване на неизправности на Microsoft на Microsoft, както и отделна връзка към включена виртуална клавиатура, която може да се използва за предотвратяване на софтуера за програмиране на ключове.

Kaspersky-Virtual Keyboard-

Като цяло, това е доста впечатляващ списък от допълнителни функции за това, което се предлага като самостоятелна антивирусна програма.

Въпреки че не е толкова обширен като екстрите, предлагани от еквивалентния продукт на Bitdefender, списъкът все още има значително повече функции от предлаганите от други доставчици на сигурност.

Ефективност като решение за сигурност

Колкото и впечатляващи да са допълнителните инструменти, събрани от Касперски, именно антивирусната ефективност ще бъде най-важното внимание за повечето хора.

В това отношение програмата се представя достатъчно възхитително, като отбелязва 100% в три от четирите теста, провеждани от независима лаборатория AV-Test.

Единствената област, в която отпадна точка, беше защитата срещу 0-дневни атаки на зловреден софтуер в реалния свят.

По отношение на защитата, производителността и използваемостта, програмата постигна най-добри оценки, подвиг, съчетан само от Bitdefender.

В AV-Comparatives, друга независима лаборатория за тестване, оценката съответства на тази на страхотен продукт, а не на най-добрия.

Антивирусът на Kaspersky 2015 взе сребърни награди за проактивна защита, защита в реалния свят и премахване на злонамерен софтуер, а версията за 2016 г. вероятно ще получи подобни признания. Освен това, той получи две златни награди - за откриване на файлове и производителност - както и препоръка с най-висок рейтинг на продукта.

Всичко това, много впечатляваща оценка, която по всяка вероятност оставя Касперски на второ място зад Bitdefender.

Kaspersky-Уязвимост-SCA

Въздействие върху системата

Начинът, по който работи сканирането на Kaspersky Anti-virus 2015 е малко по-различен от някои други антивирусни програми.

Докато някои незабавно увеличават максимално много ядра и нишки на процесора, както могат да ги намерят, и ги държат максимизирани за цялото сканиране, тази програма използва променливо ниво на ресурси през целия процес.

На теория това ми каза, че производителността на системата вероятно ще бъде по-добра от конкуренцията поради не винаги 100% натоварването на процесора, но всъщност обратното беше различно.

Определено забелязах лек елемент на мудност в системата ми и поне според мен просто отварянето на Chrome в началната му страница беше леко закъсало. Като се има предвид ниското използване на паметта по време на процеса на сканиране - само 50 MB допълнителна оперативна памет беше използвана за по-голямата част от сканирането, но скок от още 500 MB беше наблюдаван временно наполовина - това изглежда като странен и неочакван резултат.

Като се има предвид, че пълно сканиране отне 25 минути на сравнително неизползваната ми система, има вероятност процесът на сканиране на Касперски да стане леко досаден с течение на времето.

Говорейки за пълни сканирания, друга странност беше фактът, че лентата за напредък преценява оставащото време през целия процес. Полезно може да мислите и наистина би могло да бъде, ако само да беше точно - сканирането ми казваше през цялото време, че ще отнеме цял час до 25-та минута, когато внезапно се завърти до завършване.

Странно, а??

Цялостно впечатление

Антивирусът на Kaspersky 2016 е много добра програма, оценена високо от независими лаборатории и пълна с допълнителни функции, които много от вас може да намерят наистина полезни.

Това, че не е толкова високо оценено като Bitdefender Antivirus Plus 2016, е нещо, което трябва да се отбележи, но маржът между тях е чудесен, особено предвид факта, че предлагането на Касперски има тенденция да е по-малко скъпо.

Кое от двете е по-подходящото за вас може да е личен избор - функционално те са почти еднакви, въпреки че някои може да намерят Bitdefender по-лесен за използване.

Дали това гарантира по-високата цена зависи от вас да решите.

Преди да отида, трябва да спомена още едно последно нещо - макар че всъщност не е част от прегледа само по себе си, мисля, че е важно да спомена някои скорошни лоши преси, получени от Лаборатория Касперски по отношение на фалшивите позитиви - файлове, идентифицирани като злонамерени по своята същност, когато те всъщност са доброкачествени.

Много се говори за Eugevne Kaspersky и предполагаемите бизнес практики на компанията, която той е основал с бившата си съпруга.

По времето на писането нищо не е доказано и аз лично бих казал истории за Касперски, който се опитва да саботира конкуренти, е пълен бункем.

Други хора може да не са съгласни.

Каквато и да е вашата гледна точка - Iain Thomson от The Register предлага балансиран изглед, ако не сте наясно с историята - остава фактът, че самият софтуер е звучен и високо оценен.

И така, моят съвет: не се отлагайте от медийни съобщения, които цитират анонимни източници, и не се притеснявайте, че Касперски е базиран в Русия - нито едното според мен е уместно.

Посетете Касперски

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 86 = 90

Adblock
detector