Преглед на сигурността на Panda 2023: Трябва ли да закупите Panda Dome Antivirus?

Точно навреме за 2023 г. и след това, Panda Security трансформира своя някога сложен костюм от софтуер в пакета за антивирусни програми Panda Dome. Въпреки че софтуерните опции на компанията за 2023 г., като Panda Global Protection, все още са налични, препоръчваме да се придържате към офертата за 2023 г., която все още е актуална от януари 2023 г..

Сега компанията предлага пълен пакет за антивирусна и софтуерна защита за Windows, Mac и Android устройства. С осигуряването на множество пакети и възможността да плащате всеки месец, Panda се насочва към нарастващото търсене на повече гъвкавост на абонамента. Освен това, тъй като Panda включва близо дузина функции с дори най-ниския си пакет Essentials, софтуерът на компанията може да реши повечето от вашите нужди за сигурност на ниска цена. Ако имате нужда от разширени функции за защита, можете да закупите и пакетите Advanced, Complete или Premium.

Това, което открихме в миналото, е, че на охранителната компания често е трудно да достави множество функции в един софтуерен пакет. Предвид колко функции Panda рекламира дори с най-ниския си софтуерен пакет, целта ни за преглед беше да определим дали много функции на софтуера отговарят на очакванията. По този начин Panda Dome получи един от най-обширните ни антивирусни рецензии до момента.

СЪОБРАЖЕНИЕ НА ЧИТАТИ: Спестете 50% от всеки продукт на Panda Security тук

Процес на регистрация на Panda Security

Регистрирането за Panda Security е изключително лесно. Когато купувате някой от пакетите Panda Dome, просто ще трябва да се насочите към страницата на продуктите за домашни потребители и да изберете дали искате Essentials, Advanced, Complete или Premium. 

Когато навлизате в нов антивирусен софтуер с многослойни пакети, препоръчваме първо да започнете с опцията с най-ниска цена, като изпробвате дали да ви хареса, а след това надстройте до по-обширен пакет по-късно. И все пак, тъй като всички опции идват с 30-дневна гаранция за връщане на парите, ще можете да тествате всеки от тях, без да се ангажирате дългосрочно.

Като пример тествахме пакета Essentials и неговия процес на регистрация. Можете да кликнете върху „Изтегляне“, за да изтеглите и да започнете процеса на инсталиране на софтуера, но няма да имате достъп до функциите на софтуера без кода за активиране. За да получите кода за активиране, кликнете върху жълтото „Безплатен първи месец.“ От там ще стигнете до страницата за закупуване на продукта:

Сигурност на пандата

Panda преразгледа процеса на регистрация през 2023 г., но все още има някои объркващи процеси. Ако искате да се регистрирате за годишен абонамент, ще трябва да отидете на страницата „За вас“ от началния екран. Ако отидете на страницата „Изтегляне“ и изберете продуктите си от там, ще получите опцията само за месец.

Освен това, ако изберете годишната опция, ще трябва да отбележите, че това е автоматично подновяване на абонамента. Panda не успява да използва думата „автоматично подновяване“ на страницата за регистрация, но заявява, че продуктът ще таксува определена сума през следващия годишен цикъл на фактуриране.

Положително, компанията също така избира минималния брой устройства, покрити по подразбиране. Освен това ще откриете, че Panda не изпраща никакви излишни или допълнителни продукти или услуги при проверка на своя антивирусен софтуер Dome.

За да закупите, всичко, което трябва да направите, е да въведете вашата информация, да платите за продукта си и сте готови. Просто не забравяйте да извадите кода за активиране от екрана за покупка, преди да затворите прозореца.

От началото до края Panda предлага един от най-безпроблемните и лесни процеси на разплащане, които някога сме преглеждали. Елиминирането на ненужните продукти и услуги при напускане поставя Panda Security на първо място сред конкуренцията за внушаване на доверие. Компанията явно е избрала етичните високи постижения над максимална печалба, което е глътка свеж въздух в антивирусния свят.

Минимални системни изисквания

Panda Security не изброява открито системните изисквания за своя софтуер Panda Dome. Все пак има голям шанс Panda да има приложение за защита, което работи за вашето устройство и за вашите специфични нужди. Системните изисквания ще варират в зависимост от това дали купувате софтуера за Mac или Windows. Panda поддържа селекция от различни пакети с различни функции за компютри с Windows. Мобилните версии се предлагат заедно с покупката на вашия настолен софтуер.

Тъй като Panda не се промени много с актуализацията на Panda Dome, системните изисквания вероятно са подобни на софтуера за глобална защита на Panda от 2023 г.:

Panda Security 3

Дори и с големия брой налични функции, приложението е проектирано да заема много малко място и да работи предимно във фонов режим.

Инсталиране и настройка

След като изтеглите Panda и стартирате настройката, повечето всичко останало е автоматично. Panda Dome не изисква да избирате и избирате настройки по време на процеса на настройка. Всичко това е настроено за вас след инсталацията. Най-съществените функции са включени по подразбиране. Това включва мониторинг в реално време (антивирус), безопасно сърфиране, монитор на процеси, USB защита и лична защитна стена.

Всяка настройка, необходима след това, зависи изцяло от допълнителните функции, които искате да използвате, особено ако планирате да надстроите услугата. Някои от функциите, които не са непосредствено важни за антивирусната защита, са изключени по подразбиране.

интерфейс

Panda Security преработи изцяло своя потребителски интерфейс през 2023 г. Ето как изглеждаше потребителският интерфейс за софтуера си Panda Global Protection 2023:

Panda Security

И ето как изглежда новият софтуер Panda Dome:

панда сигурност дом ui

Първият екран съдържа най-важния инструмент за сканиране на вируси, заедно с няколко допълнителни опции. На основния екран ще намерите и празно поле с надпис „Подобрете вашата защита“. Това извежда друг екран, но не можете да изглеждате, че взаимодействате с нищо тук.   

Ако използвате основната версия на софтуера Essentials, всички функции се съдържат на един екран. Въпреки това, щракването върху някоя от полетата за функции предлага допълнителни настройки. Това, което Panda промени най-много с Panda Dome, беше премахването на страницата. Panda Global Protection и по-старият софтуер на Panda Security имаха множество страници от функции, които понякога не бяха особено добре организирани. Сега всичко е лесно достъпно, с обикновена лента за превъртане.

Функции за защита на Panda Antivirus

Panda Dome е натъпкан с функции, за своя собствена вреда по някакъв начин. Освен стандартните инструменти за мониторинг на вируси в реално време и инструменти за премахване на зловреден софтуер, Panda Security се опитва да опакова всички възможни функции за сигурност, които можете да си представите, включително ново добавената VPN услуга.

Основните характеристики на Panda Dome включват:

 • Сканиране и премахване на злонамерен софтуер
 • Мониторинг в реално време
 • Управление на устройства
 • Wi-Fi защита
 • Лична защитна стена
 • Контрол на приложенията
 • Безопасно сърфиране
 • USB защита
 • Монитор на процесите
 • Спасителен комплект
 • Виртуална клавиатура
 • Бутон за бърза поддръжка

В стремежа си да дадем на Панда справедлив шейк, проучихме колкото се може повече от тях и възможно най-задълбочено. Ние обърнахме най-голямо внимание на инструментите, които са най-свързани с антивирусна защита и премахване, но гарантирахме, че отделяхме внимание на няколко допълнителни функции, предназначени да подобрят сигурността на вашите данни..

Инструмент за защита в реално време

Повечето антивирусни пакети вече включват мониторинг в реално време, дори със своя свободен за използване антивирусен софтуер. Това е така, защото защитата в реално време е първа линия на защита за повечето компютри, а когато се прилага ефективно, единствената линия на защита може да се нуждае от много потребители. Други, допълнителни опции, като например антивирусното сканиращо средство, са полезни, за да помогнат за защита на системите от случайни заплахи, поради които минава през монитора в реално време по някаква причина.

Въз основа на независими лабораторни тестове от AV-Comparatives антивирусният монитор на Panda в реално време се представя много над средното ниво. AV-Comparatives използваха 316 проби от живи вируси в своя тест. Антивирусният монитор на Panda Security в реално време намери 100 процента тествани вируси, без фалшиви положителни резултати.

Тествахме и този инструмент както с живи, така и с инертни вирусни проби. По-долу ще намерите тестове, като използвате комбинация от софтуер на Panda Dome и Global Protection на Panda. Panda пренесе техния AV двигател в Panda Dome. В резултат на това вашите резултати от AV сканиране за Dome изглеждат подобно на това, което открихме за Panda Global Protection.

  8 распространенных типов вредоносных программ, изложенных простым языком

Тест №1: Инертна вирусна проба (EICAR)

Първият ни тест включваше четири версии на инертния тест за EICAR вирус. Този примерен вирус е предназначен да имитира основен зловреден софтуер по структура и трябва да се вземе от антивирусни инструменти доста лесно. Има четири версии на вируса: файл „.com“, файл „.txt“, копие на файла. друга папка с цип. Целта на нарастващата сложност е да се определи дали антивирусните инструменти могат да открият вируси, скрити в по-дълбоки слоеве на изтегления файл, като по същество проверяват дали сканиращият инструмент изглежда извън най-горния слой.

Резултати от тест # 1:

Що се отнася до тестовите вируси на EICAR, сигурността на Panda получи само 50 процента оценка. Два от тестовите вируси задействаха предупредително съобщение веднага след изтеглянето. Те бяха изпратени незабавно в карантина. 

Преглед на сигурността на Panda 2023: Трябва ли да закупите Panda Dome Antivirus? Преглед на сигурността на Panda 2023: Трябва ли да закупите Panda Dome Antivirus?

Това обаче не е непременно забележимо срещу Panda Security. Тестовите образци на EICAR са изключително често срещани и е напълно възможно Panda Security да е проектиран да ги игнорира в по-голямата си част. Все пак трябва да се вземат всички тестови вируси, като се има предвид, че те са проектирани да се задействат лесно при AV сканиране.

Тест № 2: Проби на вируси на живо

Нашият втори тест за мониторинг в реално време разгледа няколко реални проби от вируси. Нашата цел беше да определим дали Panda ще блокира всички вируси, които се опитахме да инсталираме в системата. Като се има предвид, че софтуерът блокира 100 процента от над 300 проби на живо в теста на AV-Comparatives, очаквахме услугата да се представи еднакво добре с по-малък пул от живи проби.

Далеч от разглеждането на 300 проби, тествахме само 3 в нашата система.

Резултати от тест # 2:

От трите изтеглени проби от зловреден софтуер, мониторът в реално време блокира ефективно всички тях… нещо като.

С две от пробите на живо Panda Security ме уведоми, че тези файлове са блокирани. Само един от блокираните файлове се появи в секцията „Събития“

Panda Security

Panda посочва, че е поставила под карантина и трите файла. В секцията „Карантина“ мога да видя всички проби от живи вируси, както и един от тестовите вируси на EICAR:

Panda Security

Ще отбележите, че една от живите проби се появява два пъти. Изтеглих го един път втори път, защото след първия опит Panda не ми даде никакви указания относно това какво, ако има нещо, прави с файла. След втори опит за изтегляне мина една-две минути, преди Панда да ми даде съобщение, че ми е заразено:

Panda Security

Това донякъде беше смесена торба с успех. От една страна, Панда Направих уловете всички вирусни проби. Въпреки че не всички са регистрирани в секцията Събития, всички те са поставени в карантина. И все пак файлът, който изтеглих два пъти, по някакъв начин го накара да мине монитора в реално време и ефективно зарази машината ми, преди да получа карантина. Фактът, че е бил в състояние да зарази преди карантината, означава, че е можел да има време да нанесе някои щети, преди софтуерът на Panda да го окачи от останалата част от машината ми. Ако беше откуп, това можеше да бъде особено неприятно.

Независимо от това, Panda все пак намери и се справи с трите живи вирусни проби, дори ако позволи на един да зарази машината ми, преди да бъде поставен под карантина.

Опции за сканиране на вируси

Може би най-важната част от всяко приложение за софтуерна сигурност е антивирусната машина. Инструментът за сканиране на злонамерен софтуер на Panda осигурява стандартна за индустрията функционалност и от нашето тестване задоволява най-основните нужди за сигурност на данните.

Ние поставихме скенера за тест по подобен начин на монитора в реално време, използвайки както инертни проби вируси, така и живи проби в затворена система. Разгледахме също как софтуерът въздейства на системните ресурси при извършване на тестове, включително колко време отнема сканирането.

С сканиране с вируси Panda предлага пълно сканиране, персонализирано сканиране и „критично сканиране“, които сканират само области, където обикновено се инсталира зловреден софтуер, като бисквитки и временни папки.

Тест №1: Нормални, критични области и персонализирани сканирания в чиста система

Първият ми тест разгледа въздействието на системния ресурс на инструмента за сканиране на вируси на Panda. Изпълних и трите налични опции за сканиране: нормални, критични области и персонализирано сканиране. Всяко сканиране беше проведено на чиста система без зловреден софтуер. За всеки записвах времето, необходимо за завършване на сканирането, както и как сканирането повлия на моя процесор и системна памет.

Важно е да се отбележи, че както използването на процесора, така и системната памет не са статични числа, дори в покой. Цифрите под настоящите диапазони са свидетели по време на различни сканирания.

Всички сканирания бяха извършени на Asus Zenbook със следната статистика:

 • процесор: Intel Core i5-7200U CPU @ 2.50GHz
 • RAM: 8,0 GB (7,88 GB използваема)
 • Тип на системата: 64-битова ОС, x64 базиран процесор
Без сканиране пълен Критични области Персонализиран
Използване на процесора ~ 15-20% ~ 45-55% ~ 45-55% ~ 45-55%
Скорост на процесора .98 GHz ~ 3.10 GHz ~ 3.10 GHz ~ 3.10 GHz
Системна памет ~ 72% (~ 5.7 GB) ~~ 7,2 GB ~ 72% ~ 7.2 GB
Време за сканиране N / A 31 минути 2 минути >1 минута

Въпреки че времето за сканиране ще варира в зависимост от вашата система, изглежда, че инструментът за сканиране на злонамерен софтуер на Panda Security е супер ефективен. В сравнение с други инструменти, които тествахме, пълното време за сканиране на Panda Security е от по-късата страна. Въздействието върху процесора и паметта също е доста минимално, освен ако не използвате система с вече налични пределни ресурси. От общия ми капацитет на процесора, Panda Security изразходва само около 20-35%, докато сканирането работи. За сравнение, Google Chrome е склонен да изяде точно толкова от капацитета си на процесора, в зависимост от това колко раздела имам отворени и дали предавам видеоклипове.

От своя страна не забелязах никакви забавяния на операциите, докато течех сканирането.

Използването на ресурсите също беше последователно при различните типове сканиране. Като цяло данните за сканиране разкриват, че инструментът за сканиране на Panda Security е положително съгласуван.

Тест №1: Вирус на инертния тест (EICAR)

Вторият и третият тест проучиха дали Panda Security ще вземе тестов вирус по време на пълно и бързо сканиране. За втория тест бяха използвани инертни тестови вируси EICAR. Същите четири тестови вируса EICAR от теста за мониторинг в реално време бяха използвани тук.

Тези сканирания също бяха проведени с изключено сканиране в реално време. Сканирането на Panda Security в реално време ефективно идентифицира вирусите на тестовете EICAR и автоматично ги карантира. Ще обсъдим това по-подробно по-късно.

Резултати от сканиране на критични области:

Критичното сканиране не взе нито един от тестовите файлове. Неуспешното намиране на тестовите вируси обаче отново не е удар срещу Panda Security конкретно. Все пак резултатите тук могат да показват, че сканирането на критични области се извършва не сканирайте папката си с изтеглени файлове.

Персонализирани резултати от сканиране:

Като се има предвид, че файловете бяха в папката за изтегляне, персонализираното сканиране беше зададено точно на това място. Персонализираното сканиране разкри един вирус:

Panda Security

Персонализираното сканиране идентифицира EICAR файла „.com“, но не и останалите три. Файлът беше незабавно изпратен в карантина.

Това сканиране е проведено преди пълното сканиране и тестът „.com“ е изведен от карантина. След като преместите файл от карантината, Panda го маркира като „безопасен“. Този файл никога няма да се появи отново при сканирането на Panda, освен ако нещо не се промени. Ако решите да премахнете файл от карантина вместо да изчиствате карантинната папка, уверете се, че файлът всъщност не е вирус. В противен случай можете да премахнете способността си да намерите потенциално опасен файл.

Пълни резултати от сканиране:

Изпълних пълното сканиране като нормално, след като изтеглих пресни копия на тестовите вируси EICAR. Сканирайки над 500 000 файла при пълно сканиране, Panda Security взе 3 от 54 тествани EICAR вируса.

Не съм сам в това Panda Security да се провали на всички вируси EICAR. Няколко потребители са публикували във форумите за поддръжка на Panda, че тестовите вируси EICAR не се появяват. Положително е, че по-голямата част от тестовите вируси EICAR се появиха при пълно сканиране, въпреки че за предпочитане всички те трябваше да се появят.

Panda dome av scan AV сканиране на купол Panda

Другият AV софтуер, който сме тествали, вдига всички тестови вируси на EICAR и би било прост процес Panda да добави тестовите вируси в своята база данни с определения, дори и само за да задоволи любопитни тестери на антивирусен софтуер..

Тест № 2: Живи проби от вируси

С помощта на защитена система тествахме пет проби от вируси на живо, предоставени от различни сайтове за тестване на зловреден софтуер. За да се увери, че изтеглените образци на зловреден софтуер са заплаха, Windows Defender остава активен. Windows Defender взе всяка проба като потенциална заплаха, докато се опитваше да ги инсталира на тестовата машина.

  Panda Security Review 2023: стоит ли покупать Panda Dome Antivirus?

Персонализирани резултати от сканиране:

Настроих персонализирано сканиране да търся само изтеглените ми файлове. От 5-те примерни вируса, които изтеглих, персонализираното сканиране вдигна два от тях в тази папка. Персонализирано сканиране, разположени и изтрити два трояна, един име и един с неизвестно име. Това най-малко показва, че Panda е в състояние да вземе вируси с известни дефиниции и такива без известни дефиниции, но които се срещат като вируси въз основа на това, как е кодиран файлът.

Изтеглих един допълнителен вирус (открит също от Windows Defender), след като отстраних двата трояна от машината си, преди да пусна другите сканирания. Персонализирано сканиране идентифицира и премахва този вирус.

Сканиране на критични области и пълни резултати от сканиране:

Първоначално се сблъсках с проблем с критичните и пълни сканирания, които отнеха известно време да се изработят. Отначало сканирането на критичните области не успя да вземе никакви вируси, не защото не можеше да ги намери, а защото замръзваше всеки път, след като вирусите бяха изтеглени в машината. Опитах се да извърша критично сканиране няколко пъти и всеки път обикновено 2-3 минути сканиране замръзваше около една и съща точка.

В крайна сметка реших да запиша колко време ще отнеме Panda да рестартира сканирането самостоятелно. След 10 минути замразяване, реших просто да отменя опита за сканиране без никакви положителни резултати и да опитам отново. Втори опит доведе сканирането отново да се замрази, приблизително в същата точка (приблизително 65 процента до).

Пълното сканиране се сблъска с подобни резултати, замръзвайки само 1% всеки път.

Първата ми мисъл беше, че един от изтеглените тестови вируси блокира софтуера да работи правилно. По-късно обаче установих, че инструментът за сканиране е в конфликт с друго парче софтуер за сигурност в системата ми, инструмент за пясъчни и възстановяване на системата, наречен Reboot Restore Rx.

Важното е, че този конфликт не се ограничаваше само до Панда. Опитах да стартирам сканиране на вируса с Windows Defender, след като открих проблема и установих, че Reboot Restore Rx също причинява замразяване на този скенер. Независимо от това, ако имате друг софтуер за защита, инсталиран на вашата система, ще трябва да проверите дали тези инструменти не противоречат на вашия софтуер Panda Security или други AV инструменти, които може да сте инсталирали.

Други инструменти за сигурност, които работех едновременно, нямаха влияние върху AV скенера на Panda. Например, нито Windows Defender, Heimdal Pro, нито IPVanish VPN софтуер не са причинили конфликт. Изглежда само един конкретен инструмент.

Тест № 3: Тест за пълно сканиране и критични системи за сканиране

Изпълних резюме на пълните и критични сканирания на системите, след като премахнах конфликтното приложение.

Критични резултати от сканиране:

От 3 изтеглени проби от живи вируси критичното сканиране взе един вирус. Обърнете внимание, че Windows Defender идентифицира и трите и предупреди за всяка проба, преди да ми бъде разрешено да я инсталирам в моята система.

Вирусът Panda Security бе намерен веднага в карантина.

Panda Security

Пълни резултати от сканиране:

Въпреки доста бързото сканиране по-рано, пълното сканиране с инсталирани живи вирусни проби беше проблемно. Пълното сканиране не се заби, но вървеше с изключително бавно темпо. Пълното сканиране отне само няколко минути, за да стигне до 27 процента, където необяснимо забави до пълзене. След час той все още бавно сканираше с едва 28 процента пълен. Отмених сканирането и опитах отново. По време на втория опит за пълно сканиране, пълното сканиране отново се втурна до 27 процента само за няколко минути, където отново се забави до обхождане..

И в двата случая сканирането не стана Спри се както стана, когато имаше софтуерен конфликт. Просто се забави до неразумно бавна скорост. Независимо от това и в двата случая AV сканиране, сортиращо файловете в системата ми, като бавно темпо, е особено неразумно.

Въз основа на множество тестове, AV сканиращият инструмент на Panda може да работи, но не е взел всички вируси. Докато бързите и персонализираните сканирания се представиха отлично, нито едното не намери всичко. Междувременно постоянните ми проблеми с цялостното сканиране на системата са трудни за пренебрегване. Лабораторното тестване може да доведе до по-добри резултати, но по-вероятно е случаите на използване в реалния свят да са по-близки.

Положително, DID за пълно сканиране работи, когато търсех само тестовия вирус EICAR. Възможно е някой от вирусите, изтеглени на устройството, да попречи на пълното сканиране. В такъв случай може да попаднете в подобна ситуация, ако се опитвате да инсталирате и стартирате Panda Dome за премахване на вируси на вашата машина. Препоръчваме да опитате да изтеглите и стартирате софтуера в безопасен режим в Windows, ако това е текущата ви ситуация. Може да пожънете по-добри резултати там.

Опитът ми обаче може да не е същият като всеки. Независимо от това, в Comparitech, ние се представяме истински тестове на потребителско ниво, а не тези, които се предлагат в идеална лабораторна среда за тестване. Резултатите могат да варират.

Безопасно сърфиране

Повечето уеб браузъри вече включват свои собствени функции за безопасно сърфиране, но те обикновено са по-малко точни от опциите за безопасно сърфиране, включени в AV софтуер като Panda Dome.

Функцията „Безопасно сърфиране“, включена в Panda Security, работеше, когато я тествахме през 2023 г. Изглежда обаче, че браузърът Panda Dome Safe не се пренесе ефективно. Както можете да видите от изображението по-долу, аз съм свързан с много очевиден уебсайт за фишинг във Facebook. И все пак Panda Dome не успя да блокира достъпа ми до него, дори и при включено безопасно сърфиране:

сигурност на купола на панда

Безопасното сърфиране на Panda работеше в миналото, особено със софтуера си за глобална защита, както се вижда по-долу:

Panda Security

Това е донякъде разочароваща повреда на функцията, като се има предвид, че Safe Browsing е толкова често срещана функция на AV софтуера.

Wi-Fi защита

Функцията за защита на Wi-Fi е предназначена да ви предупреждава, когато използвате потенциално незащитена мрежа. Тези, които често използват обществени wi-fi връзки, вероятно ще се възползват от тази опция. По принцип използването на VPN, когато е свързан с обществен Wi-Fi, е стандартна мярка за защита за защита от заплахи, често срещани при използване на отворени и публични интернет връзки, особено при влизане в уебсайтове със защитена и лична информация.

В по-голямата си част Wi-Fi Protection е пасивен монитор, който не предприема никакви действителни действия. Можете обаче да използвате тази опция в домашната си мрежа, за да видите по-лесно какви устройства са свързани. Използването на опцията „монитор“ ви позволява да виждате IP адреси, MAC адреси и производители на устройства за компютри или други устройства, свързани към вашата мрежа. Можете да кликнете върху всеки от тях и да откажете достъп на това устройство до вашия компютър.

Panda Security

Можете да получите повече информация за това какво могат да означават различни нива на заплаха, като щракнете върху иконата на текущото състояние.

Panda Security

По време на този тест използвах обществен Wi-Fi в кафене. Както се очакваше, нивото на сигурност беше ниско. Panda Security ми позволява да наблюдавам мрежовата активност и в обществените Wi-Fi мрежи, като ми предоставя достъп до информация за всички. Това е само следствие на софтуера като цяло, а експертът по сигурността на Comparitech Джон Уотсън отбелязва, че този вид достъп до информация лесно се осъществява с безплатни инструменти. Тук обаче е добре да се отбележи, че този вид информация може да се използва за извършване на атаки „човек в средата“ или атаки за отказ от обслужване.

Panda Security тук не поема никакъв вид заплаха за сигурността, но това е добро място да напомня отново на потребителите, че VPN могат да добавят необходимите слой на защита, особено когато сте свързани с обществен Wi-Fi. Panda сега включва своето  

Лична защитна стена

Panda Dome включва лична защитна стена, която ви позволява да добавите по-дълбоко ниво на защита на вашето устройство. Можете да увеличите или намалите колко защита осигурява защитната стена, като изберете дали сте у дома, на работа или на обществено място.

Както при всички защитни стени, смисълът е да филтрирате трафика, влизащ във вашия компютър и да блокирате всяка потенциално злонамерена дейност. По време на моя тестов период изглежда Panda Security блокира множество опити за проникване, включително Smart ARP и UDP наводнения (вид атака за отказ на услуга).

Panda Security

Дали това са действителни случаи на злобни нахлувания или не, е малко трудно да се определи, но беше успокояващо да видите, че защитната стена на Panda предприема действия във фонов режим.

Монитор на процесите

Функцията „Монитор на процеси“ анализира текущите ви процеси. Това е подобно на монитора на процесите, вече включен на всеки компютър с Windows или Mac, но с добавен бонус. Чрез Panda ще можете да определите дали някой процес протича подозрително във фонов режим (или на преден план):

монитор на процеса

Ако нещо е изключено, ще получите известие както в нивото на заплаха, така и в класификацията на процеса на нарушение. Ако даден процес изглежда злонамерен, той ще бъде блокиран напълно. По подразбиране на главния екран се показват само hte най-скоро откритите процеси. Можете да кликнете върху „Преглед на подробни отчети“, за да получите повече информация.

  A legjobb ingyenes és fizetett víruskereső alkalmazások Androidra és Android-alapú eszközökre

Контрол на приложенията

Уникална функция, Control Control е проектирана при условие, че приложенията на вашето устройство могат да бъдат лесни вектори за рискове за сигурността. Panda не е далеч от това притеснение, тъй като много приложения могат да бъдат проблематични, особено ако не са надстроени наскоро.

Контролът на приложенията ще ви позволи да видите какви приложения са инсталирани на вашето устройство и ви позволява да знаете текущото ниво на защита на приложението. Тук може да се види малко. Panda отправя предупреждение само ако изглежда, че някои от софтуера ви се отнася до сигурността.

Ако установите, че функцията блокира всеки софтуер, за който знаете, че е защитен, можете да добавите списък с определени приложения в менюто с настройки.

VPN услуга

Тествахме много VPN услуги тук в Comparitech. В резултат на това сме склонни да сме скептични към VPN услугите от по-нисък клас, особено когато произхождат от компании, които нямат VPN като основен бизнес.

Погледнахме критично към VPN услугата на Panda Dome. Всички версии на Panda Dome се предлагат с VPN. Освен ако не плащате за Premium версията на софтуера, вие сте ограничени до 150 MB на ден данни и само едно устройство за VPN. И докато компанията предлага близо 20 VPN местоположения, ако сте в „безплатната“ версия, можете да се свържете само със сървър на Panda, който избира, като използвате опцията „Автоматично“.

На високо ниво услугата VPN на Panda работи. Има очаквана загуба на скорост, докато сте свързани с VPN, но открих спад на скоростта, който беше доста значителен (15 Mbps без VPN, до 5 Mbps с включен Panda VPN). Освен това, ако използвате безплатната версия, не отнема много време, за да достигнете тези 150 MB на ден ограничение за пренос на данни. Достигнах това ограничение, като пуснах няколко теста за скорост, така че изписах лимита си на данни за по-малко от 5 минути.

Премиум услугата предлага неограничени данни, но като цяло не бихме препоръчали да използвате безплатната услуга. Дори премиум услугата е малко ифи, като се има предвид високата цена от 9,99 долара на месец.

Положително, Panda отговори на някои от нашите въпроси относно функциите за сигурност и поверителност, които не са посочени в уебсайта. VPN на компанията използва VPN протокол „Hydra“, патентован протокол, използван от няколко VPN услуги, като например Hotspot Shield. Поради това VPN на Panda не използва нито един от по-известните протоколи, като PPTP, L2TP или OpenVPN. Ако искате да използвате своя VPN, за да заобиколите гео ограниченията или да избегнете откриването от дълбока проверка на пакети, не сме сигурни, че това ще бъде най-доброто VPN за вас.

Panda също ни информира, че техният VPN не съхранява регистрационни файлове, въпреки че отново няма публикувани правила за регистрация, лесно достъпни на уебсайта им. Понастоящем не сме сигурни, че VPN услугата в крайна сметка си струва цената. Тъй като обаче пълната версия на VPN идва с опцията Panda Dome Premium, можете също така да я изпробвате, ако разполагате с нея.

Тест за скорост на панда

Непроверени функции

Защитата на Panda Dome е много по-голяма от това, което тествахме. Въпреки че покрихме по-голямата част от функциите, свързани със сигурността, все още има още, от които потребителите на Panda могат да се възползват. Това включва Родителски контрол (само пълен и премиум), USB защита, файлов шредер (само пълен и премиум), спасителен комплект, контрол на приложенията, анти-кражба и интеграции с вашите мобилни устройства.

Предвид предимно положителния опит с повечето от тестваните от нас инструменти (минус проблемите, срещани с AV скенера), е възможно другите инструменти да предлагат отлично качество и стойност. Въпреки това, тъй като не тествахме всеки инструмент, не можем да потвърдим колко добре работят.  

Помощ и подкрепа

Както при много компании за софтуерна сигурност, Panda Security има няколко възможности за тези, които се нуждаят от поддръжка. Имате няколко възможности: документи и статии за поддръжка, раздел за често задавани въпроси, форуми, чат на живо, поддръжка по имейл, поддръжка по телефона и активни акаунти в социалните медии. За първокласни клиенти Panda Security предлага и 24x7x365 поддръжка за следното: поддръжка по телефона, отдалечено поемане на компютър, отдалечено премахване и настройване на вируси и цялостен ремонт на системата.

За нашия тест използвахме услугите, към които повечето хора се обръщат: документи за поддръжка, имейл и чат на живо. Бизнес потребителите могат да намерят стойност в допълнителните опции за поддръжка на премии, особено при малки и средни операции без специален персонал за сигурност.

Документи и статии за поддръжка

Panda има някои от най-добре разработените документи и статии за поддръжка за самопомощ, които видяхме от компания за AV инструменти. Panda Security използва Google Персонализирано търсене, така че можете да въведете всяка функция или въпрос и да намерите подходящи документи за поддръжка или публикации на форума.

Panda Security

Открихме всяка функция, която търсехме, като всяка от тях се показваше множество документи за поддръжка. Документите за поддръжка почти винаги включваха уроци за отстраняване на неизправности.

Поддръжка по имейл

За достъп до поддръжката по имейл потребителите ще трябва да попълнят доста сложен онлайн формуляр за подаване. След като изпробвах различни форми за поддръжка и имейл системи, това беше може би една от най-объркващите, с които се сблъсках.

Панда поиска информация, която беше трудна за намиране, дори използвайки информацията за помощ върху курсора. Например Panda казва, че трябва да предоставите номер на версия на вашия софтуер. За да го намерите, Panda казва да отидете в менюто „Help“, щракнете върху иконата на въпросника и изберете опцията „About“. “

Изпратих на Panda имейл за поддръжка чрез онлайн формата в 12:14, 15 декември, със следното съобщение:

„По време на сканиране на системата ми инструментът за сканиране на вируси се забави до пълзене при 27%, след което остана там един час. След като често един час с него остана на 28%, аз не успях да завърша сканирането си за вируси поради времето, което отне, за да завърша. "

Автоматично получих автоматичен отговор по имейл, за да потвърдя получаването на билета за поддръжка.

Повече от 4 дни по-късно (и докато завърших този преглед), и все още не бях получил никакъв отговор.

Чат на живо

Винаги съм почитател на системите за чат на живо, тъй като те представляват най-бързия и ефикасен начин за решаване на проблеми за повечето потребители. За Панда, чатът на живо беше ефективно глупост.

Чатът на живо на Panda показваше зелена точка в долната част на уеб страницата им, което трябваше да показва, че чатът е налице. Кликнах, за да отворя чат на живо в 12:25. След като въведех името си и продължа, бях посрещнат със съобщението, че няма оператори за мен:

Panda Security

Имах това в миналото с други услуги за чат на живо, но никога по средата на деня и особено не в обикновен работен ден. Опитах отново няколко минути по-късно, само за да получа същия резултат.

Проверих на следващия ден (събота) и открих, че уебсайтът наистина показва различен цвят за чат на живо, когато се счита за „недостъпен“:

Panda Security

За мен чатът на живо беше недостъпен, независимо от това какво казва индикаторът.

форум

Освен ако не сте регистриран потребител, не можете да добавите въпрос към форумите на Panda. Форумите обаче са доста добре развити и донякъде активни. Изглежда, че персоналът за поддръжка на Panda също редовно отговаря на въпроси.

Интересното е, че лесно намерих публикация във форума, която се занимава със същия проблем, с който се сблъсках при опит за стартиране на AV Tool:

Panda Security

Изглежда, че този потребител се е сблъскал с проблем, много подобен на моя. Лице за поддръжка на Panda отговори на въпроса му със съвет, който включва деинсталиране и преинсталиране на софтуера и след това след отстраняване на защита, намерен в статиите за поддръжка на Panda (намерени тук). По-късно потребителят се оплаква, че методът не работи, но човекът по сигурността на Panda оставя малко интересен шрифт:

Panda Security

Изглежда, че неработещият или замразяващ AV скенер е достатъчно често срещан проблем с инструмента на Panda, че те трябваше да задават въпроса на няколко пъти. И въпреки отговора на поддръжника, подозирам, че предполагаемата поправка не работи във всички случаи, в които е била изпробвана.

Персоналът на Panda Security отговори на въпроса неотдавна, преди седмицата, преди да започна теста на техния софтуер, подчертавайки активните отговори във форума.

Ефективност като решение за сигурност

Panda предлага малко смесена чанта. От положителна страна, мониторът в реално време, който се предлага с Panda Dome, е изключително ефективен за блокиране на заплахи, тъй като те влизат във вашата система. Това беше потвърдено не само от лабораторните тестове на AV-Comparatives, но и от собствените ми тестове върху живи вирусни проби. Без съмнение, ако искате да избегнете инфекции, мониторът в реално време на Panda Security е един от най-ефективните инструменти на пазара.

Освен това, ако търсите пълен пакет за сигурност, който може да покрива ad hoc заплахи, Panda Dome предлага един от най-богатите на функции пакети за сигурност, достъпни както за потребителите, така и за бизнеса. Допълнителните защитни функции, ако бъдат закупени отделно, биха били много по-скъпи, отколкото ако решите да ги обедините заедно с някой от софтуерните пакети. И за щастие, повечето от шепа функции, които тествахме, работиха добре.

Като цяло, Panda Security е почти перфектно приложение за тези, които го инсталират на чиста система. Инструментът AV може да използва малко прецизиране, дори и с подобренията, направени в софтуера през 2023 г. Независимо от това, Panda предлага една от възможностите с най-ниска цена на пазара.

СЪОБРАЖЕНИЕ НА ЧИТАТИ: Спестете 50% от всеки продукт на Panda Security тук

Посетете Panda Dome

About the author

Comments

 1. рити от всяка опция за пакета на Panda Dome, което е удобно за потребителите, които имат нужда от защита на няколко устройства.

  Overall, Panda Security seems to have made a successful transition from its former complex software to the Panda Dome antivirus package. With a variety of packages and the option to pay monthly, Panda is catering to the growing demand for subscription flexibility. Additionally, the software includes a dozen features even in its lowest-priced Essentials package, making it a cost-effective solution for most security needs. While we were initially skeptical of the number of features advertised by Panda, our review found that the software largely met our expectations. The registration process is straightforward, and the 30-day money-back guarantee allows users to test out different packages without long-term commitment. However, there are some confusing aspects to the registration process, particularly for annual subscriptions. Overall, Panda Dome offers a comprehensive antivirus solution with a range of features and pricing options to suit different needs.

Comments are closed.