Ревю на McAfee AntiVirus Plus 2016

Що се отнася до антивирусните програми, марката McAfee наистина е много известна, отчасти защото изпитанията на нейния софтуер за сигурност са в комплект с нови компютри.


В този преглед ще се опитам да открия дали всички онези хора, които поемат по лесния начин на плащане, когато изтече безплатната им пробна версия, вземат стабилно решение.

Минимални системни изисквания - ще работи ли на вашето устройство?

McAfee изброява следните като минимални системни изисквания за изпълнение на програмата:

  • Операционна система: Всички 32- и 64-битови версии на Microsoft Windows от XP до 10
  • Процесор: 1 GHz процесор или по-висока
  • Памет (RAM): 256 MB RAM или по-висока версия за Windows XP (препоръчва се 512 MB) / 512 MB RAM за Vista / Windows 7 (препоръчва се 2 GB)
  • Налично свободно пространство на твърдия диск: 200 MB

Както можете да видите, минималните изисквания за стартиране на програмата наистина са доста ниски.

Ще се наложи обаче да се спрете и да се запитате дали добрата програма за сигурност на компютър, който разчита на остаряла неподдържана операционна система, като Windows XP, е добра идея.

Инсталиране и настройка

Инсталирането на McAfee AntiVirus Plus 2016 е едновременно бързо и просто.

След като предадете парите, ще се регистрирате за акаунт в McAfee (за това е необходимо само да въведете имейл адреса си и защитена парола) и след това да ви бъде дадена връзка за изтегляне и код за активиране.

Важно е да запишете този код или да го добавите в клипборда - забравих да го направя за първи път и няма лесен начин да го преоткриете (ако наистина изобщо е възможно) и загубите доста малко време генериране на нова, като трябва да влезете и след това изтеглете инсталатора отново.

Един, който преодолеете това препятствие, програмата ще започне да се инсталира.

Въведете кода или щракнете върху control + V, за да го поставите (щракване с десния бутон и пастата не работи) и тогава ще бъдете изключен и стартиран.

След няколко кратки минути - по време на които програмата прави това, което изглежда като бърза и не толкова подробна проверка на вашата система за наличен зловреден софтуер - ще бъдете добре да продължите.

McAfee интерфейс

интерфейс

McAfee AntiVirus Plus 2016 разполага с опростен и лесен за използване интерфейс.

Спортувайки предимно сива палитра, програмата показва смело съобщение в горната част на екрана, за да ви уведоми дали вашият компютър е в момента защитен или не.

В този случай, това, което искате да видите, е огромен плисък на зелено и голям бял кърлеж.

Под това известие за състоянието са 6 полета, които дават достъп до основните части на антивирусната програма:

  • Защита от вируси и шпионски софтуер
  • Защита на уеб и имейл
  • Актуализации на McAfee
  • Вашият абонамент
  • Защита на данни
  • Инструменти за компютър и домашна мрежа

Освен това програмата предлага домашна връзка, която, както е предложено, ще ви върне към първата страница на интерфейса, навигационна връзка, която ви отвежда до страница, в която са изброени всички функции в програмата - предоставена е проста връзка, но ако искате прочетете моя преглед на антивирусната програма на Касперски, вие също ще разберете колко полезна е тя и помощна връзка, която предоставя достъп до инсталирани помощни файлове или връзка към уебсайта за поддръжка на компанията..

И накрая, дъното на интерфейса ясно показва датата и часа на следващото ви планирано сканиране, както и връзка към картата на заплахата на McAfee, която дава страхотен, но потенциално страшен визуален преглед на това как светът се изправя спрямо заплахите от злонамерен софтуер и спам.

McAfee-пълно сканиране

Функции за сигурност

Основната цел на McAfee AntiVirus Plus 2016 е да защити вашия компютър от всички видове злонамерен софтуер, включително вируси, троянски програми, шпионски софтуер и руткити, независимо дали те вече са на вашия твърд диск или са представени чрез мрежата, имейла или подвижните USB или оптични устройства.

За тази цел програмата разполага със сканиране по заявка, планирано сканиране и сканиране в реално време.

Програмата разполага и с уеб базирана защита под формата на оценки и отчети, които ви съветват кои сайтове са безопасни - а кои не - преди някога да кликнете, за да ги посетите.

Интересното тук е фактът, че тази функция всъщност може да блокира избирателно съдържание на даден уеб сайт, а не на целия домейн. Това наистина е приятно докосване.

McAfee-безопасно търсене

Освен това софтуерът предлага и нещо, което обикновено не виждате в самостоятелна антивирусна програма - защитна стена.

Други инструменти

В допълнение към неочакваната защитна стена, McAfee включва и няколко други функции, които обикновено са запазени за по-скъпи пакети за интернет сигурност, а именно раздробяване на файлове и анти-фишинг.

Файловият шредер - който компанията обозначава като Digital Shredder - осигурява сигурно средство за изтриване на вашите файлове.

Обикновено изтриването на нежелана програма, документ или друг файл просто я премахва от таблицата с индекси на вашия твърд диск. До момента, в който тези данни се презапишат с нещо друго, е лесно да се извлекат с прости компютърни криминалистични инструменти.

С файлов шредер можете да изтриете окончателно файловете веднага по начин, който не позволява извличането им - много полезно, ако някога се занимавате с нещо от чувствителен характер, от бизнес акаунти до вашите лични документи.

За да използвате шредера, просто щракнете с десния бутон върху всеки файл и след това изберете Shred.

Можете да конфигурирате операцията за раздробяване чрез страницата с настройките й в самата антивирусна програма, избирайки една от четирите опции - Basic, Safe, Comprehensive или Complete shredding. Всяка стъпка постепенно презаписва файла повече пъти преди изтриването.

Освен да раздробявате обикновени файлове, можете да правите същото и с временни файлове и със съдържанието на кошчето.

Ако изтриването на старите ви файлове не е достатъчно, вие също имате възможност да вземете коса към историята на интернет сърфирането си и използването на имейли - програмата QuickClean на McAfee може да заличи историята на сърфирането ви, както и всички изпратени имейли..

Можете да визуализирате това, което предстои да бъде изтрито, преди да извършите, така че шансовете случайно да премахнете нещо, което искате да запазите, са малки.

Когато става въпрос за сигурността на вашия компютър, злонамереният софтуер не е единствената заплаха - вие също сте.

Много хора, по каквато и да е причина, не поддържат напълно своята актуализация на операционната система с най-новите сервизни пакети или с множество редовни лепенки, изхвърлени от Microsoft.

Въпреки че Windows 10 е решил този проблем, като принуждава актуализации до всички, всеки, който все още е в по-стара версия, може да изложи устройството си на риск, като не поправя последователно нови уязвимости при откриването им.

McAfee има това покрито - скенерът за уязвимост не само поддържа актуализацията на вашата инсталация на Windows, но и ще се погрижи за остарелите ви приложения.

Сканерът за уязвимост и QuickClean могат да се стартират при поискване или да се настройват да се изпълняват всеки път.

За това, което е много антивирусна програма за сигурност на първо ниво, McAfee AntiVirus Plus 2016 предлага впечатляващ списък от допълнителни функции.

Други включени инструменти за бележка включват инструмент QuickClean, който може автоматично да пречисти системата ви от нежелани файлове и да изтрие историята на сърфирането, рейтингите на уебсайта и системата за предупреждения, ако се опитате да получите достъп до сайт, който е под въпрос по отношение на неговата собствена сигурност.

McAfee-мрежови инструменти

Ако имате инсталирана програма на множество компютри във вашето домакинство (голям недостатък на този антивирусен продукт е неговият лиценз за един потребител), тогава ще отворите функцията My Home Network, която позволява на всеки екземпляр от антивирусната програма да комуникира със своите братя , което ви дава възможност да наблюдавате състоянието на сигурността на другите си компютри и да ги поправяте дистанционно.

Подозирам, че тази функция може да бъде особено полезна, ако децата ви имат собствени компютри.

И накрая, програмата има и карта на заплахата, която всъщност не служи измеримо полезно, но изглежда невероятно готино.

Той използва цветни кодове, за да покаже кои райони по света са силно податливи или отговорни за злонамерен софтуер и спам във всеки даден момент. Той също така изброява настоящите топ 5 глобални заплахи.

McAfee-заплаха-карта

След като преодолеете стойността на бонбоните за око на картата, ще разберете, че няма да направи вашия личен компютър по-безопасен, но въпреки това е интересно.

За нещо по-функционално ще бъдете по-добре обслужвани от собствената си история за сигурност, която подробно описва какво се случва в собствената ви система.

Ефективност като решение за сигурност

Въпреки че допълнителните пакетни функции са приятно докосване, въпросът за това дали антивирусна програма си струва да се инсталира, винаги трябва да се свежда до това колко е ефективна при блокирането и премахването на зловреден софтуер.

И на този фронт програмата малко за съжаление пада.

Досега добре оценена, последната версия на програмата се бори с независими тестове този път.

В динамичния тест на AV-Comparatives той не успя да постигне дори най-ниската възможна стандартна оценка.

В AV-Test, друга високо ценена независима лаборатория за тестване, McAfee AntiVirus не успя да получи сертификат нито за Windows XP, нито по-тревожно, с много по-новия Windows 7.

В други операционни системи, като Windows 8, обаче картината е изключително по-добра - AV-Test оценява програмата високо, почти наравно с леко предпочитаните предложения от Bitdefender и Kaspersky.

Малко смесена чанта след това наистина и нещо, което да ви накара да се замислите дали все още сте в някоя от по-старите операционни системи на Microsoft.

Но какво да кажем за защитната стена?

Като се има предвид, че това е неочаквано включване в AV програма за входно ниво, той може просто да върти нещата обратно в полза на McAfee, ако това е добро.

Уви, че не е така.

Въпреки че предлага положителни функции, като интелигентно вземане на решение на заден план, без да притеснява потребител, който може да не е квалифициран да избере какво трябва или не трябва да бъде разрешено, моето тестване показа, че не е толкова добро за блокиране на експлоатациите, колкото еквивалента на Windows.

Като се има предвид, че безплатното не е много, но със сигурност е жалко, че това, което изглежда като отлична търговска точка, всъщност не е по-добро от безплатна алтернатива, която вече се намира на една ръка разстояние..

Въпреки това, удобството да разполагате с антивирус и защитна стена в един комбиниран пакет може да се хареса на някои от вас, макар и не изцяло необходимо.

McAfee-планирано сканиране

Въздействие върху системата

Изпълнението на първото пълно сканиране с McAfee AntiVirus Plus 2016 отне малко нюанс под половин час, което е по-скоро приятно, отколкото отлично време.

След това последващите сканирания отнеха само няколко минути, което предполага, че програмата се концентрира върху всичко, което се е променило, а не да отделя време за повторно сканиране на определени файлове излишно..

По време на процеса на сканиране, използването на процесора беше високо, достигна 100% и средно около 95%.

Това обаче не беше проблем - забелязах не изоставане или забавяне при отваряне на множество уеб браузъри или стартиране на някое от приложенията, които са включени с чиста инсталация на Windows.

Ако опитът ви се различава - и се съмнявам, че ще бъде, освен ако не работите с много по-стара машина - можете да коригирате настройките на вирусния скенер, за да намали използването на ресурси за сметка на не толкова обстойно сканиране.

По същия начин можете да изберете и по-задълбочено сканиране, въпреки че това вероятно ще има забележим ефект върху работата на вашия компютър, ако извършвате многозадачност.

Единственият лек проблем, който имах, беше, когато нарочно въведох някои злонамерен софтуер в системата.

Да, програмата го откри, което е добър знак, но като част от процеса на почистване настоя за рестартиране, което беше доста болка, като се има предвид факта, че навремето написах този отзив.

Освен този дребен мърморене, бях доста впечатлен обаче - актуализациите на софтуера, които са съществена част за запазване на системата ви, бяха много забележими по незабележимостта си, благодарение на това, че се изтегля във фонов режим, когато не използвах по друг начин компютърът ми силно.

Помощ и подкрепа

Понякога всички ние се нуждаем от помощ с програмите, които инсталираме на нашите компютри, било то от началната инсталация или от другия край на спектъра от гледна точка на разбирането на по-технически компонент.

Повечето антивирусни доставчици предлагат помощ, въпреки че качеството и достъпността на тази помощ може да варира значително.

С McAfee обаче почти сигурно ще получите услуга от най-високо ниво.

От самата антивирусна програма ще имате достъп до онлайн помощна страница, която ефективно служи като списък за отстраняване на проблеми на често задавани въпроси.

Ако това не е достатъчно, за да отговорите на вашето запитване, можете също така да получите достъп до видео ръководства, да изпратите имейл или да разговаряте със съветник за обслужване на клиенти..

Когато разговарях с някого, установих, че нивото на знания и компетентност е отлично - ще се изненадате колко отговори на първа линия в технологичните компании не са много технически - въпреки че си струва да се отбележи, че такова човешко взаимодействие е достъпно само от понеделник до петък през редовно работно време.

И електронната поща, и интернет чатът са безплатни услуги.

Цялостно впечатление

Цялостното ми впечатление от McAfee AntiVirus Plus 2016 е смесено.

От една страна, това е едно от по-ефективните антивирусни решения, налични в момента, но не е толкова добро, както, да речем, Bitdefender Antivirus Plus 2016 или Kaspersky Anti-Virus 2016.

Включването на защитна стена е отличен бонус, но има по-добри алтернативи на пазара и, смея да го кажа, собственият вграден еквивалент на Windows е също толкова добър.

Въпреки това, други допълнителни функции, като анти-фишинг и раздробяване на файлове, са изключително добре дошли, особено тъй като те са екстри, обикновено запазени за пакети за пълна интернет защита, които обикновено струват значително повече от самостоятелните антивирусни програми..

Но лицензът, който получавате с McAfee AntiVirus Plus 2016, е само за един компютър, въпреки че представя добра стойност за собствениците на една машина, като цяло не предлага най-добрия удар за вашия долар, ако имате няколко компютъра за защита.

Ето защо бих заключил, че тази програма е добре заслужаваща внимание, ако притежавате само една машина.

Ако търсите да защитите няколко компютъра, препоръчителната продажна цена е твърде висока, за да направи това полезна покупка ... но ... МакАйфи е известно, че предлага някои доста големи отстъпки при много лицензионни сделки. Ако някога видите подобна оферта, казвам, че отидете!

Посетете McAfee

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

2 + 4 =

map