Статистика и чињенице за период 2017-2019

* Овај се чланак редовно ажурира са најновијим статистикама рансомваре-а за 2017. - 2019. Припремили смо 40+ података, података и трендова за рансомваре, заједно са заокруживањем предвиђања стручњака из индустрије на дну чланка..

Рансомваре. У једном тренутку само буззворд, рансомваре је сада превише реална претња за предузећа, владе и појединце широм света. Проблем са рансомваре-ом је двострук.

Прво, рансомваре софтвер је дизајниран тако да у потпуности шифрира систем датотека датотека жртве, што потенцијално узрокује неповратан губитак података. Друго, све већи број сајбер криминалаца користи рансомваре да би извукао новац од жртава. Неке анкете су показале да губици откупне верзије за предузећа могу у просеку износити 2500 долара за сваки инцидент, с тим да су предузећа спремна да пласирају више од милион долара да би у неким случајевима дешифровали своје податке..

Претња само расте, као што неки извештаји откривају. Беазлеи Гроуп је, на пример, открила да су мала и средња предузећа изложена највећем ризику. Највиша откупнина коју је компанија исплатила за своје клијенте у 2018. години била је преко 930.000 долара.

рансомваре СТАТС 2019Извор: Беазлеи Гроуп

Све ово је позитиван доказ да је откупни софтвер и даље изузетно уносан подухват за цибер-криминалаца, а нападачи на све изворе (предузећа, владе и појединце) сада траже око 13.000 УСД по нападу.

Да бисмо стекли бољу представу о томе како изгледа пејзажни софтвер, сакупили смо неке од најзанимљивијих чињеница и статистика из 2017. године да бисмо их представили како бисмо истакли ову непрестану безбедносну бригу..

Такође видети: Статистика цибер-сигурности и цибер-криминала

Када губитак података наиђе на доларе

С обзиром на то да је намера рансомвареа извући новац од жртава, укупне вредности губитака често су бројеви којих људи највише брину. У 2017. и 2018. години, све већи број предузећа, влада и појединаца суочио се са огромним губицима захваљујући рансомваре-у. Већ видимо и велике губитке институција у 2019. години.

Највећи произвођач вести за 2019. годину је уствари влада града Балтимореа. Градски рачунарски систем погођен је рансомваре инфекцијом у мају 2019. године, чиме је градска власт била осакаћена више од месец дана. Процјене су да се трошкови поврате преко 18 милиона долара, иако је цибер-криминалац који се крије иза рансомвареа захтијевао само 76 000 долара битцоин-а. Напад је наводно утицао на производњу вакцине, банкомата, аеродрома и болница.

Само отприлике годину дана раније, градска влада Атланте потрошила је преко 17 милиона долара да би се опоравила од напада рансомваре-а за који је било потребно 52.000 долара у Битцоин-у.

Иако су многи одлучили да не плате трошкове за рансомваре софтвер (и заиста, већина професионалаца за безбедност каже да је плаћање ионако лоша идеја), они који плаћају често нађу своје датотеке шифроване. Напокон, поверење у добру милост криминалаца често води разочарању.

Што је још горе, већина произвођача софтвера захтева плаћање у скупим крипто валутама, углавном Битцоин-у.

рансомваре чињенице 2019Извор: Симантец

Уз тренутна кретања, вредности губитака за 2018. вероватно ће премашити оно што смо видели протеклих неколико година. Ипак, цибер-криминалци не само да су се повукли са више новца од рансомваре-а последњих година, већ су нанели и много већу штету него икад пре.

Упркос томе, Симантец је открио да је укупан број инцидената са рачунаром у опадању. Према компанији за кибернетичку сигурност, забиљежене заразе откупним софтвером су у 2018. години смањене за 20 посто у односу на претходну годину.

 • Према подацима компаније Циберсецурити Вентурес, предвиђена је штета од откупне верзије која ће у 2018. премашити 8 милијарди УСД. (Извор: Циберсецурити Вентурес)
 • Влада Балтиморе Цитија погођена је масовним нападом рансомвареа 2019. године, који је остао осакаћен више од мјесец дана, а вриједност губитка била је већа од 18 милиона долара. (Извор: Балтиморе Сун)
 • Главни град Њујорка погођен је нападом рансомвареа 2019. године који је одузео неколико кључних служби ван мреже. (Извор: ЦНЕТ)
 • Откупни софтвер Риук одговоран је за велики пораст трошкова плаћања рансомвареа. Риук у просеку захтева 288.000 долара по инциденту, у поређењу са око 10.000 долара колико је тражио други рансомваре. (Извор: Цовеваре)
 • Откупни софтвер Риук се такође првенствено користи за циљање великих компанија и организација са просечно 254 запослених. (Извор: Цовеваре)
 • Град Ривиера Беацх на Флориди платио је 600.000 долара откупнине у јуну 2019. за опоравак датотека након напада софтвера. (Извор: ЦБС Невс)
 • Почетком 2019. године неколико пружалаца здравствених услуга погодило је рансомваре и платили откупнину за преузимање датотека. Један је платио 75.000 долара за опоравак шифрованих датотека. (Извор: Здравствена ИТ безбедност)
 • Прекиди Рансомвареа коштају организације у просеку више од 64.000 долара. (Извор: Цовеваре)
 • Рансомваре кошта предузећа више од 75 милијарди долара годишње. (Извор: Датто)
 • ФБИ предлаже да отплата откупне верзије износи око милијарду долара. (Извор: Датто)
 • Предузећа су изгубила око 8.500 долара на сат због застоја изазваног рансомваре-ом. (Извор: Говтецх)
 • Подузетничке рансомваре инфекције порасле су за 12 посто у 2018. години. (Извор: Симантец)
 • Симантец је такође открио да предузећа представљају 81 проценат свих напада рансомвареа у 2018. години. (Извор: Симантец)
 • Десетина свих предузећа која су пријавила изјаву изјавила је да је потражња за откупнином износила 5.000 долара или више. (Извор: Датто)
 • Скоро 40 процената жртава за откуп рачунара платило је откупнину. (Извор: Малваребитес)
 • Преко половине анкетираних (55 процената) рекло је да би било спремно платити откупнину како би добили приступ дигиталним породичним фотографијама. Тридесет девет посто анкетираних без дјеце исто је рекло. (Извор: ИБМ)
 • У ИБМ-овој студији примећено је да ће четвртина руководилаца предузећа бити спремна да плати између 20.000 и 50.000 долара како би повратили приступ шифрованим подацима. (Извор: ИБМ)
 • ФедЕк је у извештају о заради зараде приписао губитак од 300 милиона долара у првом тромесечју 2017. године, НотПетиа нападом рансомвареа. Компанија наводно није имала осигурање од цибер сигурности. (Извор: Реутерс)
 • Губици компаније НотПеита могли би прећи милијарду долара. (Извор: еВеек)
 • Након што је у марту 2018. године погођен СамСам рансомваре-ом, Атланта у држави Георгиа потрошила је више од 5 милиона долара обнављајући рачунарску мрежу, укључујући потрошњу скоро три милиона долара ангажујући хитне консултанте и кризне менаџере. (Извор: Статесцооп)
 • Школска област у Масачусетсу платила је 10.000 долара Битцоин-ом након напада против рансомвареа у априлу 2018. (Извор: Циберсцооп)
 • Просечна потражња за рачунарским софтвером у 2017. била је упола мања од оне у 2016. години, мењајући се са преко 1000 УСД у просеку на 522 УСД. Ово означава потенцијално нови фокус на сајбер криминалцима на већим циљевима веће вредности. (Извор: Симантец)
 • 96 одсто организација које су платиле откупнину добило је од хакера алат за дешифровање. (Извор: Цовеваре)
 • Међутим, успех дешифровања зависи од врсте рансомвареа. Варијанте Дхарме често су биле непоуздане након плаћања откупнине, у поређењу са ГрандГраб ТОР-ом који је готово увек испоручио успешан алат за дешифровање након што је откуп плаћен. (Извор: Цовеваре)
 • Битцоин је био основни начин плаћања рансомвареа. Отприлике 98 одсто плаћања откупне верзије извршено је у Битцоин-у. (Извор: Цовеваре)

рансомваре статс 2019Извор: Цовеваре

Рансомваре и даље расте, снажно ударајући на потрошаче и предузећа

Тврда истина о рансомваре-у је да сазнање више о претњи не значи лако утицај. ФедЕк је добар пример за то. Упркос сазнањима о претњи већ годинама, компанија је доживела губитак од 300 милиона долара због рансомвареа. Губитак није резултат плаћања откупнине, већ првенствено трошкова опоравка од катастрофе и застоја у систему. Недостатак цибер осигурања компаније наглашава чињеницу да многи појединци, па чак и велика, мултинационална предузећа још увек нису у потпуности схватили претњу.

Што се тиче спремности за рансомваре и друге сајбер претње, недавно истраживање анкете ИТ стручњака показало је да они који раде у здравственој индустрији највероватније пријављују недостатак спремности за напад. Преко 50 одсто верује да њихова индустрија једноставно није спремна да се избори са претњом.

Касперски

Извор: Касперски

Ипак, како се појављује више извештаја, јасно је да је ратно-софтвер сада преферирани медиј избора за цибер-криминала. Како 2018 наставља да напредује, вероватно ћемо видети извештаје главних играча који указују на то да се претње рансомваре-ом из године у годину повећавају готово нечувеним темпом.

Као што је речено, ево неких од начина на које је рансомваре тешко и брзо погодио у последње две године.

 • Према Цриптоните-у, здравствене организације су у 2017. години повећале пораст од 89% у односу на прошлу годину (Извор: Цриптоните)
 • Истраживање ИБМ Сецурити-а открило је да је само 29 процената малих предузећа имало искуства са рансомваре-ом, чинећи та предузећа вероватно неспремним за претњу. (Извор: ИБМ)
 • Преко 70 одсто родитеља највише је забринуто због губитка дигиталних породичних фотографија или видео записа. (Извор: ИБМ)
 • Датто анкета на 1.100 ИТ стручњака открила је да је преко 90 одсто клијената који су претрпели нападе рансомвареа у прошлој години. Четрдесет процената имало је клијенте који су били подвргнути најмање шест напада рансомвареа. (Извор: Датто)
 • 60 процената корисног оптерећења злонамјерног софтвера у првом кварталу 2017. године представљало је софтвер за одбрану. (Извор: Малваребитес)
 • У извештају компаније Цисцо за 2017. годину наводи се да откупна снага расте 350 одсто годишње. (Извор: Цисцо)
 • Касперски напомиње да иако рансомваре расте, креатори могу бити мање иновативни. Сигурносна компанија је навела да је у 2017. години било само 38 нових породица рансомвареа, у поређењу са 61 у 2016. години (Извор: Касперски)
 • Према истраживању компаније Касперски Лаб, 34 одсто предузећа која су погођена малвареом трајала је недељу или више да би повратили пуни приступ својим подацима. (Извор: Касперски)
 • У међувремену, 36 одсто отплатило је откупнину, док 17 процената који никада нису платили податке није ни повратило. (Извор: Касперски)
 • Скоро 1 од 5 адреса е-поште са доменом здравствене заштите у 2017. години је било лажно. (Извор: Проофпоинт)
 • Компанија за заштиту облака Царбон Блацк открила је да је 90 посто финансијских институција извијестило да су на мети злонамјерног софтвера у 2017. (Извор: БетаНевс)
 • Проофпоинт је такође открио 40 милиона напада рансомвареа користећи злонамерне УРЛ-ове или прилоге против пружатеља здравствених услуга у К3 2017. (Извор: Проофпоинт)
 • Број нових верзија рансомвареа порастао је у 2017. години у односу на претходну годину, а пронађено је 350 нових варијанти. (Извор: Симантец)

Рансомваре предвиђања за 2018. и касније

Нажалост, рансомваре не иде нигде брзо. Кибер-криминалци су научили колико уносни подаци могу да буду шифрирани. Остали облици сигурносних пријетњи и даље постоје, посебно кршење података, али криминалци који желе издвојити лак новац редовно се окрећу лако доступним пакетима рансомвареа. Према МцАфее-у, рансомваре је порастао за 56 посто у посљедње четири четвртине.

Мцафее

Извор: МцАфее

Па шта можемо очекивати у 2019. и шире? Ево неколико предвиђања.

 • Откупни софтвер Дхарма и Рику и њихове верзије сада је најпопуларнија варијанта и наставиће да буде најпопуларнији током 2019. године. (Извор: Цовеваре)
 • Циберсецурити Вентурес предвиђа да ће откупни софтвер коштати 6 билиона долара годишње до 2021. године (Извор: Циберсецурити Вентурес)
 • МцАфее предвиђа да ће се неки уобичајени циљеви откупне верзије смањити. Међутим, компанија предлаже да цибер-криминалци циљају мање уобичајене и рањивије жртве, попут појединаца високих нето вредности и повезаних уређаја (ИоТ). (Извор: МцАфее)
 • Пало Алто Нетворкс предвиђа приметно повећање Мац рансомвареа ове године. (Извор: Пало Алто мреже)
 • МИТ предвиђа да ће компаније за рачунарско коришћење у облаку видети повећане нападе на своје системе. (Извор: Цомпутер Веекли)

Можда ће вам се свидети и антивирусни ресурси за безбедност: Велика листа алата и водичаАнтивирусКако се избегавају заједничке рупе у безбедностиАнтивирусДо ли је Линуку потребан антивирус? АнтивирусБест Бесплатни фиревалл за 2020. годину

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − = 22

Adblock
detector