Windows Cheat лист за възстановяване на системата: Възстановяване на системата, Обновяване, Нулиране, Стартиране и преинсталиране

нулиране на Windows

Windows 10 предоставя няколко нови опции за възстановяване, изпечени в ОС. Заедно с тестваната във времето възстановяване на системата, сега можете да извършите две нови действия: обновяване на системата и нулиране на системата. Те ви помагат да възстановите системата от потенциален злонамерен софтуер, като същевременно запазвате личните си файлове непокътнати.

Ще поговорим по-долу за всяка опция, за каква ситуация е най-подходяща и как може да ви помогне да се отървете от трудни злонамерени програми.

Възстановяване на системата

Windows възстановяване на системата
Възстановяването на системата е от Windows ME и е полезно за възстановяване на промените поради дефектни драйвери или актуализации на системата. Можете да върнете системата си обратно в точка за възстановяване и да продължите да работите от това „състояние“, за да видите дали тя отстранява проблема.

Професионалисти: Бързо и лесно. Има от десетилетия.

Недостатъци: Освен ако бавната ви система не е причинена от скорошно обновяване на софтуера или драйвера, възстановяването на системата не се лишава често от много видове злонамерен софтуер. Ако Възстановяването реши вашите проблеми, чудесно! Ако не, прочетете нататък.

Ако не сте настройвали точки за възстановяване на системата ръчно, цялата надежда не се губи. Проверете дали Windows е създал автоматични точки за възстановяване, когато инсталирате основни системни актуализации или нови драйвери.

Кога трябва да го използвате? Възстановяването на системата е сравнително лесна и бърза стратегия, за да видите дали това подобрява производителността. Ако направите възстановяване на системата и вашето устройство изглежда нормално, това може да означава, че скорошна актуализация или инсталирана от вас програма причинява проблема..

Обновяване на системата

Започвайки от Windows 8, обновяването на системата предоставя начин за „обновяване“ на системните ви файлове, без да повреди личните ви данни. В миналото това ще изисква цялостно преинсталиране на вашата система, но вече не. Разбира се, препоръчваме ви да архивирате вашите файлове за всеки случай.

Професионалисти: По същество можете да преинсталирате Windows, без да губите личните си файлове. За мнозина това е огромна точка на продажба.

Недостатъци: Той опреснява само системните файлове и не докосва личните ви данни, така че ако инфекцията пребивава на друго място, System Refresh може да не я улови. При която и да е от тези операции има известен потенциал за загуба на данни (въпреки че не е често срещано), така че не забравяйте да архивирате вашите файлове. Друг проблем е, че деинсталира всички програми, които сте добавили след получаването на компютъра. Той също така преинсталира програми, които може да сте деинсталирали, които са в комплект със системата. Въпреки че това определено е болка, Windows създава списък на програмите, които бяха премахнати на вашия работен плот, така че можете лесно да влезете и да ги инсталирате отново, след като операцията приключи..

Кога трябва да го използвате? Това често е най-добрият вариант за продължителни инфекции със злонамерен софтуер. Ако сте извършили необходимите сканирания и сте се опитали да го премахнете, но той все още се появява, има вероятност той да бъде вложен дълбоко в системните ви файлове. Обновяването на системата може да поправи това за вас.

Нулиране на системата

нулиране на системата Windows 2
Професионалисти: System Reset е по-агресивна форма на Refresh. Всъщност в Windows 10 и Refresh и Reset са в един и същ диалогов прозорец. Можете да изберете кои искате да продължите, преди да започнете операцията. Нулирането на системата е добро, ако искате чист шисти и може да бъде ефективно и при премахване на зловреден софтуер, тъй като прави много по-дълбоко почистване от Refresh.

Недостатъци: Той изтрива вашите лични файлове, както и преинсталиране на системните файлове. Това е подобно на общо преинсталиране в това отношение.

Кога трябва да го използвате? Ако планирате да продадете компютъра си, System Reset е добър залог. Той преинсталира системните файлове, а също така заличава вашите лични файлове. Внимавайте обаче - това, че файлът е изтрит, не означава, че е невъзстановим. Ако все още имате проблеми със зловреден софтуер на този етап и сте опитали Възстановяване и обновяване, време е да преминете към Нулирането. Имайте предвид това ще изтрийте личните си файлове, така че бъдете подготвени преди да започнете.

Преинсталиране на система

Професионалисти: По принцип е гарантирано да изтриете това, което ви мъчи.

Недостатъци: Преинсталирате системата от нулата, така че, освен ако нямате цялостни резервни копия, може да има някаква загуба на данни. Може да отнеме много време, за да настроите машината да създава резервно копие по начина, по който сте я имали.

Кога трябва да го използвате? Когато всички други методи се провалят.

Това е краен случай само ако никоя от другите опции не работи за вас. В много случаи можете да възстановите компютъра си от зараза със злонамерен софтуер с минимални щети на вашите програми и файлове. Има обаче особено гадни породи злонамерен софтуер, които се противопоставят на всички наши обичайни методи за премахването им. Въпреки че е възможно да се отървете от злонамерения софтуер, необходимото усилие и технически опит може да не са правдоподобни за някои потребители.

Ако попаднете в подобна ситуация, може би преинсталирането е най-добрият вариант. Изтриването на твърдия диск и преинсталирането на ново копие на Windows ще се отърве от проблема със сигурност. Трябва да имате резервно копие на личните си файлове, преди да започнете преинсталирането.

Ново начало

свеж старт на Windows
Професионалисти: Позволява преинсталиране на най-актуалната версия на Windows, без да губите личните си данни.

Недостатъци: Премахва повечето приложения от вашия компютър.

Кога трябва да го използвате? Ако мислите, че вашият възстановителен дял е компрометиран или повреден.

Добавен в актуализацията на Windows 10 Creator, инструментът Windows 10 Fresh Start замени System Refresh. Той е включен като част от Windows Defender вместо стандартния контролен панел. Fresh Start ви позволява да извършите чиста преинсталация и актуализация на Windows, но запазвайте личните данни и повечето настройки на Windows. Той ще премахне повечето приложения от вашия компютър. Разликата между Fresh Start и System Reset е, че когато извършвате Fresh Start, Windows 10 се изтегля от Microsoft и не се изтегля от стандартните дялове за възстановяване на устройството..

Какво е злонамерен софтуер?

Зловредният софтуер е чадър термин, използван за обозначаване на различните видове вредни компютърни инфекции: вируси, шпионски софтуер, руткити, троянски коне, червеи и др. Опциите за възстановяване на системата на Windows са добра алтернатива да се отървете от злонамерен софтуер на вашия компютър, в комбинация с или вместо антивирусен софтуер.

Ефектите могат да варират от незначителна досада до срив на цялата ви система. И никой не иска това. Възстановяването от атаки на злонамерен софтуер отнема време и щетите могат да струват на вашата компания много пари.

Може би сте чували за няколко широкообхватни атаки на зловреден софтуер в новините напоследък. Един от най-новите беше изкупвач, наречен WannaCry. Когато се активира, тя шифрова всички файлове в системата на потребителя и отказва да ги декриптира, освен ако не плати „откуп“, обикновено в Bitcoin. Този злонамерен софтуер извади организации по целия свят, някои от най-забележителните са NHS, FedEx и Nissan.

Зловредният софтуер не отива. И с такива високопрофилни атаки, които правят новините, запазването на вашите компютърни системи никога не е било по-важно. Ето защо ние ще разгледаме как да кажем дали сте заразени и какво да правите с него, ако сте.

Заразена ли съм?

Отговорете да, ако сте забелязали това поведение през последните 7 дни.

  • Рестартира ли се компютърът ви мистериозно без предупреждение?
  • Имате ли изскачащи прозорци или прозорци на компютъра си, които не можете да затворите, или които продължават да се връщат?
  • Започва ли често използваните ви програми да замръзват или да станат неотговорни без видима причина?
  • Има ли странни диалози за зареждане или инсталиране по време на стартиране, които не сте инициирали?
  • Изпитвате ли обща бавност на вашата машина, която изглежда се влошава?

Ако сте отговорили с „да“ на един или повече от тези въпроси, може да имате зараза с зловреден софтуер. За щастие, той е почти винаги обратим. Windows 10 предлага няколко опции, които да ви помогнат да се справите с това и ще преминем през следващите стъпки по-долу.

Мога ли да предотвратя злонамерен софтуер?

Най-добрият антидот срещу злонамерен софтуер винаги е превенцията. Ето няколко съвета, които можете да използвате, за да предотвратите зараза със злонамерен софтуер в бъдеще:

  • Не кликнете върху непознати връзки, имейли или изскачащи прозорци.
  • Не изтегляйте файлове от ненадеждни източници.
  • Ако получите объркващо съобщение от приятел в социалните медии, не взаимодействайте с него. Вместо това се свържете директно с приятеля. Сметката им може да е била компрометирана.
  • Използвайте силни пароли за вашите онлайн акаунти и се опитайте да не използвате повторно паролите.
  • Използвайте антивирусна програма и я поддържайте актуална.

С тези знания ще можете да откриете и унищожите зловреден софтуер, преди той да има шанс да нанесе щети на вашата система.

Може също да ви харесаAntivirusКак да предотвратите и премахнете ransomwareAntivirusCybersecurity ресурси: Голям списък от инструменти и ръководстваAntivirusDoes Linux се нуждаят от антивирус? AntivirusBest Free Firewall за 2020 г.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =

Adblock
detector