Cât durează hard disk-urile?

hard-disk-mecanism

Eșecul hard disk-ului este imprevizibil, astfel încât să răspundeți la întrebarea cât durează hard disk-urile, în mod inerent, vine cu o mulțime de avertismente.

Răspuns scurt: Acestea fiind spuse, dacă doriți doar o regulă rapidă pentru cât timp puteți aștepta ca hard disk-ul din laptop să dureze, am spune că ar trebui să fiți pregătit pentru defectarea discului după trei ani de utilizare.

Raspuns lung: O mână de studii cu privire la durata de viață a hard disk-urilor vă poate oferi câteva indicații mai clare, dar acestea nu sunt încă foarte utile. Multe dintre hard disk-urile testate nu reușesc deloc. Aceste unități sunt, de asemenea, păstrate în medii controlate și nu suferă aceleași condiții ca, de exemplu, unitatea de laptop.

Factor în următoarele întrebări:

  • Ce brand este hard disk-ul?
  • Pentru ce îl folosești? Rularea aplicațiilor, vizualizarea suporturilor sau stocarea?
  • Cât de des folosești computerul?
  • Este frecvent agitat, vibrat sau lovit?
  • Cât de fierbinte devine computerul?

Acești factori și multe altele pot afecta durata de viață a unui hard disk. Toate discuțiile de mai jos, cu excepția cazului în care se menționează altfel, se referă la unități de disc magnetice standard, nu la unități de stare solidă sau unități hibride.

Ce mărci de hard disk durează cel mai mult?

Răspuns scurt: HGST (numele rebranded pentru Hitachi), în general, durează mai mult decât Seagate și Western Digital. Nu avem suficiente date definitive despre Samsung sau Toshiba pentru a trage o concluzie despre acestea.

hard-disk-eșec-rata de către producătorul-Grafic de Backblaze, 2016

Raspuns lung: În 2014, compania de backup cloud Backblaze a început să publice statistici privind rata de eșec a celor peste 27.000 de hard disk-uri și mărcile respective. Pe scurt: Hitachi a eșuat cel mai puțin, urmată de Western Digital. Seagate a înregistrat cea mai mare rată de eșec, 13% dintre modelele Backblaze de 1,5 TB au eșuat de-a lungul unui an..

Cu toate acestea, când au fost publicate noi rezultate un an mai târziu, Western Digital a depășit Seagate și a eșuat cele mai multe mărci. Rezultatele Toshiba au fost incluse în aceste rezultate, în ciuda numărului relativ mic de unități testate. Toshiba a marcat aproximativ la fel ca Seagate. HGST a fost în continuare cel mai de încredere în general.

În 2016, cel mai recent raport, Seagate a revenit pe poziția sa de marcă de hard disk cu cea mai mare rată de eșec, urmată de Western Digital. Toshiba i-a bătut pe amândoi, dar Hitachi s-a menținut ferm la numărul unu cu cele mai mici rate de eșec anual.

Rețineți că rata de eșec variază de la un model la altul, precum și la mărci. Modelele de 1.5TB de la Seagate nu reușesc mult mai des decât modelele mai mari de la același brand testate de Backblaze, de exemplu.

De ce Backblaze măsoară rata de eșec pe an în loc de vârsta hard disk-urilor atunci când eșuează? Deoarece majoritatea unităților testate nu au reușit deloc. Patru din cinci hard disk-uri încă mergeau puternic până la sfârșitul fiecărui test de trei ani.

Ceea ce provoacă eșecul hard disk-ului?

Răspuns scurt: Defecte și vibrații din fabrică

cadă-curba-2

Raspuns lung: O modalitate utilă de a vizualiza cauza ratelor de eșec în hard disk-uri este cu ceva numit Curba de baie.

Panoul de la cada de baie ne spune că hard disk-urile au o rată mare de eșec în primele zile, săptămâni și luni de utilizare. Acesta este de obicei rezultatul defectelor din fabrică. Un hard disk ar putea fi mort la sosire, de exemplu. Unii numesc aceasta rata de „mortalitate infantilă” a hard disk-ului.

Dacă un hard disk nu are defecte din fabrică, de obicei, va dura în următorii doi sau trei ani fără emitere, ceea ce înseamnă că rata de eșec scade. Până la patru și cinci ani, rata de eșec este din nou în curs de revenire. Aceste defecțiuni se datorează uzurii generale, dar identificarea unei cauze specifice a dovedit probleme pentru cercetători.

Înțelepciunea convențională ar crede că unitățile de hard disk care se încălzesc, în general, vor eșua mai repede decât cele care nu. Unele studii concluzionează la fel de mult, dar cel mai mare studiu pe această temă efectuat de Google sugerează altfel. De asemenea, puteți presupune că hard disk-urile care sunt utilizate mai mult eșuează mai repede decât cele utilizate mai puțin. Nu este așa, spune Google:

„Spre deosebire de rezultatele raportate anterior, am găsit o corelație foarte mică între ratele de eșec și temperatura ridicată sau nivelul de activitate.”

Nivelul activității Google măsurat (denumit și „utilizare”) prin analizarea timpului total petrecut în citirea sau scrierea datelor pe un dispozitiv pe o perioadă de timp. Driverele care au fost utilizate mai mult au eșuat semnificativ mai mult în primele trei luni, dar atunci ratele de eșec au scăzut în lunile și anii următori. Ratele de eroare rămân uniform și chiar mai mici decât unitățile mai puțin utilizate până în anul cinci, când unitățile cu niveluri de utilizare mai mari încep să eșueze din nou mai des. Google atribuie acest lucru ceea ce numește „supraviețuirea teoriei celei mai potrivite”, în care cauzele eșecului asociate cu o utilizare mai mare sunt mai proeminente mai devreme și mai târziu în viața unui disc. Pe scurt, utilizarea ar putea să nu provoace o defecțiune a hard disk-ului, ci doar ca cauzele reale ale defecțiunii să fie mai rapide.

cadă-curba-2

În raportul Backblaze, compania observă că unele unități erau incompatibile din cauza a ceea ce credeau că era vibrația. În timp ce impactul căldurii și al activității este încă neconcludent, vibrațiile, denivelările, picăturile și zguduirile pot scurta cu siguranță viața unui hard disk.

Pot avea încredere în MTBF?

Răspuns scurt: Nu

MTBF-ul unui hard disk sau timpul mediu dintre eșecuri este o estimare a duratei unui hard disk. Unii producători de hard disk-uri reclamă această cifră ca o modalitate de a arăta cât de fiabil este un model de unitate specific, care, de obicei, este cuprins între 1 milion și 1,5 milioane de ore.

Un studiu realizat de Universitatea Carnegie Mellon arată că MTBF-urile sunt foarte exagerate. Ei sugerează „o rată nominală anuală de eșec de cel mult 0,88 la sută”.

„Constatăm că în domeniu, ratele anuale de înlocuire a discurilor depășesc de obicei 1%, cu 2-4% comune și până la 13% observate pe unele sisteme. Acest lucru sugerează că înlocuirea câmpului este un proces destul de diferit decât s-ar putea prezice pe baza fișei de date MTTF. "

Acest lucru este mai mult decât dublu și, în unele cazuri, mai mult de zece ori, decât ceea ce afirmă un producător în MTTF.

Ce să faceți în cazul în care hard disk-ul a eșuat

Răspuns scurt: Back-up-o înainte de a eșua.

Raspuns lung: Tratarea defecțiunii hard disk-ului necesită măsuri preventive. Încercarea de a recupera datele de pe un hard disk după ce a eșuat este un efort dificil și scump. Cea mai bună practică este să vă faceți periodic copii de siguranță pentru unități într-o locație separată, fie o unitate fizică, fie cloud.

Pentru majoritatea fișierelor media - documente, imagini, videoclipuri, descărcări, etc. - un serviciu standard de backup cloud precum IDrive sau Crashplan ar trebui să-și facă treaba fără durere. Backup-ul Cloud vă asigură că fișierele dvs. vor fi întotdeauna disponibile oricând aveți nevoie de ele. În timp ce un hard disk extern ar putea să eșueze la fel de ușor ca hard disk-ul pe care l-ați făcut backup, serviciile de backup cloud păstrează copiile copiilor dvs. într-o varietate de locații, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la eșec sau furt. Majoritatea furnizorilor de backup cloud folosesc aplicații care vă vor face copii de siguranță fișierele pe măsură ce le adăugați, le editați și le ștergeți, ceea ce face ca procesul să fie mai ușor.

Dacă doriți să faceți backup pentru sistemul de operare, setările și programele, lucrurile se complică puțin. Uneori numim aceste backup-uri „goale” sau „sistem complet”. Acestea vin în două soiuri: imagini și clone.

Clonarea creează un hard disk practic identic cu originalul, completat cu fișiere, aplicații, sistem de operare, setări, înregistrare de pornire, tabel de alocare - tot. În cazul în care unitatea de hard disk nu reușește, trebuie doar să schimbați unitatea clonată și veți fi de rezervă și să funcționați ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, deși în timp, până când ați creat clona.

Crearea unei imagini este similară, dar totul este salvat într-un fișier comprimat mare care poate fi salvat pe un hard disk extern. Poate fi stocată pe o partiție de stocare normală în loc de instalată și necesită mult mai puțin spațiu. Dezavantajul este că restaurarea este ceva mai complicată. Veți avea nevoie de discul de pornire care este livrat împreună cu sistemul dvs. de operare - fie un CD, fie o unitate de disc, și executați programul de restaurare de urgență pentru ca lucrurile să funcționeze din nou.

Vezi si: Cum să puneți în aplicare un plan de recuperare a dezastrelor pentru o întreprindere mică.

„Mecanism de hard disk” de Magnus Hagdorn sub licență CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5

Adblock
detector