10 besplatnih alata za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera

Besplatni alati za uklanjanje virusa

Ako trenutno nemate računalo potpuno isključeno s interneta, trebat će vam zaštita od virusa i zlonamjernog softvera. Ako slijetate na ovu stranicu, postoji dobra šansa da uklopite jedno (ili više) od sljedećeg:

 • Vi, član obitelji ili prijatelj instalirali ste virus i sada tražite kako da ga se jeftino riješite
 • Upravo ste dobili novo računalo koje želite zaštititi od virusa
 • Jednostavno ste umorni od plaćanja visokih cijena za uklanjanje i zaštitu od virusa i zlonamjernog softvera

Čak i ako nijedan od tih opisa ne odgovara, još uvijek imamo za vas. Ovaj popis istražuje neke od najboljih besplatnih alata za uklanjanje zlonamjernog softvera i virusa koji su trenutno dostupni potrošačima. Ovdje se ne bavimo ni nekvalitetnim softverom koji leti preko noći.

Svaki program smo u potpunosti provjerili prema vlastitom skupu kriterija ocjenjivanja. Jedan od najvažnijih čimbenika koje smo razmotrili sa svakim od ovih je kako definirati "besplatno". Dok neki softver nude samo besplatna ispitivanja ili "besplatne" alate za uklanjanje virusa, koji ne rade ako prvo ne platite, sve mogućnosti na ovom popisu legitimno su besplatne za upotrebu i mogu se koristiti za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera bez plaćanja kockice.

Otkrili smo da neki od najboljih besplatnih alata za uklanjanje zlonamjernog softvera, rootkita i virusa potječu od vrlo cijenjenih kompanija u industriji softverske sigurnosti..

Naš popis softvera u nastavku obuhvaća Windows računala samo. Ako ste korisnik Maca koji traži zaštitu od virusa i zlonamjernog softvera, pogledajte naš članak o najboljim Mac antivirusnim programima.

Uz to, za više informacija o vrstama kriterija koje smo koristili prilikom istraživanja našeg popisa, pogledajte detaljnu analizu onoga što potražiti u antivirusnom softveru.

Vidi također: Najbolji antivirusni softver

Besplatni alati za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera

Za svaki od besplatnih programa uklanjanja virusa u nastavku utvrdili smo zašto nam se sviđa ovaj softver, nekoliko ključnih detalja o tome što možete učiniti s njim i cjelovitu sliku koja su ograničenja u besplatnoj verziji. Većina ovih besplatnih alata za uklanjanje virusa može se nadograditi na plaćenu verziju koja se proširuje na značajke, ponekad značajno.

Važno je napomenuti da će svi besplatni alati za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera imati određena ograničenja preplaćenih verzija. Na primjer, neki besplatni softver možda neće ukloniti sve oblike virusa, uključujući određene vrste špijunskog softvera. A većina besplatnih antivirusnih alata ograničena je na značajke u odnosu na njihove plaćene alternative, tako da neće uključivati ​​napredne značajke poput proširenja preglednika za praćenje. Iako besplatni alati mogu posao obavljati većinu vremena, možda postoji prilika koja zahtijeva samo malo više * umph * nego što će vam besplatan alat pružiti.

Besplatni AntiVirus Avast

AvastIzvor: Avast

Kada je riječ o antivirusnim alatima, Avast se ne igra. Avast Free AntiVirus može se brinuti o više oblika zlonamjernog softvera, uključujući trojance, rootkite, keyloggere i još mnogo toga.

Ključne prednosti ovog besplatnog alata uključuju:

 • Skeniranje i blokiranje zlonamjernog softvera u stvarnom vremenu
 • Pretražuje slabosti u vašoj Wi-Fi sigurnosti (sada je nešto važnije nego ikad)
 • Besplatno zaključavanje lozinke za sigurno čuvanje lozinke i preuzimanje

Njihov softver visoko je ocijenjen od strane neovisnog laboratorija za IT sigurnost, AV-Test. U svojim testovima softvera iz kolovoza 2017. AV-Test je ovom programu dao 100% za otkrivanje 0-dnevnih napada zlonamjernog softvera i otkrivanje široko rasprostranjenog zlonamjernog softvera. To je značilo povećanje u odnosu na AV-Test iz jula 2017. za softver, koji je već bio gotovo savršen.

Avast Free AntiVirus nudi sigurnu mogućnost za one koji se žele riješiti nekih gadnih virusa uz štednju novca. Međutim, Avast sprema neke od svojih najboljih stvari za plaćenu verziju softvera.

Besplatni korisnici propuštaju neke prilično zanimljive značajke Avast AntiVirus, uključujući one za uređivanje aplikacija; ormarić za datoteke za zaštitu od ransomwarea; zaštita od hakiranja web kamera; sigurno, trajno brisanje osjetljivih datoteka; te napredni vatrozid, među ostalim značajkama.

U skladu s tim, ovaj antivirusni program je čvrst, jednostavan i alat s malim profilom uklanjanja virusa i zlonamjernog softvera koji može aktivno zaštititi vaše računalo od uobičajenih prijetnji.

AVG AntiVirus Besplatno

AVGIzvor: AVG

Softver AVG AntiVirus Free moj je osobni favorit. AVG je osnovao svoju tvrtku 1992. godine, a svoj je program iz Češke Republike prenio u SAD 1998. Tvrtka je ponudila potpuno besplatnu verziju njihovog softvera, a ja sam od tada veliki obožavatelj toga. Jednostavno rečeno, AVG djeluje. Ponekad sam smatrao da su njihovi besplatni alati za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera bolji od nekih tada popularno plaćenih softvera.

Gotovo 20 godina kasnije, AVG-ov besplatni antivirusni program i dalje je jedan od najboljih alata za uklanjanje virusa na tržištu..

U prilog tome govori i AV-Test koji AVG AntiVirus Free daje visoke ocjene i njegov pečat odobravanja u laboratorijskim testovima AV-Test kolovoza 2017..

Uz besplatnu verziju programa AVG AntiVirus Free, korisnici mogu očekivati ​​da će uživati ​​u svim sljedećim značajkama:

 • Blokiranje zlonamjernog softvera, špijunskog softvera, ransomwarea i drugih vrsta virusa u stvarnom vremenu
 • Blokiranje potencijalno zlonamjernih veza, e-poruka, privitaka i preuzimanja
 • Skeniranje performansi na računalu
 • Ažuriranja sigurnosti u stvarnom vremenu na definicije virusa i softver

Besplatna verzija softvera AVG vrlo učinkovito se brine za vaše osnovne sigurnosne rizike. Želite više? AVG-ova plaćena verzija osjetno je skuplja od većine ostalih programa koje smo pregledali, ali ima nekoliko zanimljivih značajki, uključujući poboljšanu zaštitu vatrozida, Android aplikaciju, zaštitu od špijuniranja web kamera, sigurne mape koje pomažu u zaštiti od ransomwarea i lažni filtar web mjesta.

Vrijedi li vam plaćena verzija? Ovisi o tome što tražite. Ali ako vam je potrebno samo uklanjanje virusa i zaštita u stvarnom vremenu, AVG AntiVirus Free odlična je opcija.

Comodo Free Anti-Malware BOClean

ComodoIzvor: Comodo

Comodo je vodeća marka u internetskoj sigurnosti. Ne samo da tvrtka nudi veliki paket sigurnosnog softvera, već je i jedan od najcjenjenijih trgovaca za SSL certifikate za web stranice.

Comodo nudi svoj besplatni softver protiv zlonamjernog softvera BOClean bez ikakvih struna. Za razliku od nekih drugih opcija na našem popisu, ne primate blago zaslonjenu verziju plaćene opcije. Umjesto toga, BOClean je samostalan proizvod tvrtke Comodo koji je osmišljen kako bi vaše računalo riješio neželjene programe.

BOClean je također jedan od najvažnijih besplatnih alata za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera koji smo otkrili. S BOCleanom dobivate sve sljedeće značajke:

 • Otkrivanje i uklanjanje zlonamjernog softvera u stvarnom vremenu
 • Uklanja sve oblike zlonamjernih datoteka i aplikacija (mnogo ransomwarea isključeno)
 • Ograničava lažne alarme
 • Redovita izvješća o otkrivanju zlonamjernog softvera
 • Otkriva i briše nove i ažurirane verzije zlonamjernog softvera
 • Besplatno ažuriranja definicija virusa
 • Skrivena konfiguracija za tvrtke i škole kako bi se izbjeglo neovlašteno diranje softvera

Uz toliko pakiranja u jedan mali paket, lako je vidjeti zašto je Comodo lider i industrija te zašto je njihov BOClean popularan izbor. Ako želite više, BOClean je uključen u softver tvrtke Internet Security tvrtke Comodo. Međutim, ako je sve što vam treba je besplatan alat, BOClean je teško pobijediti.

Adaware Antivirus Besplatno

adawareIzvor: Adaware

Adaware ima u ponudi tri antivirusna softverska alata. Dvije plaćene verzije nude veliku biblioteku značajki, uključujući roditeljski nadzor i ormarić za digitalne datoteke (samo paket), kao i poboljšani vatrozid i zaštitu putem interneta za kupovinu (Pro i Total verzije).

Međutim, sve je to spor. Ako imate trenutni problem s virusom i sada trebate djelovati, njihova je besplatna verzija solidna opcija. Uz besplatni Adaware dobit ćete:

 • Adaware nagrađivani antivirusni alati
 • Zaštita od virusa u stvarnom vremenu
 • Preuzmite skeniranje kako biste zaštitili računalo od prijetnji

Suprotno imenu, Adaware nudi više od samo uklanjanja adware-a. Možda je najveće ograničenje ovog programa činjenica da s besplatnom verzijom nemate tehničku podršku. Trebat ćete nadograditi na plaćene verzije Total ili Pro da biste pristupili bilo kojoj stvarnoj podršci ako stvari budu u redu sa softverom. Na web stranici postoje forum i odjeljak s najčešćim pitanjima, ali iz našeg iskustva, oni su često nekorisni.

Sve u svemu, Adaware je stvarno neželjeno rješenje za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera. Ako je sve što trebate nešto jednostavno i besplatno, dobra je opcija za zabavu.

Norton Power Eraser

Norton gumica za napajanjeIzvor: Norton

Postoji vrlo dobra šansa da ste čuli za Nortona. Njihova primarna plaćena opcija, Norton Security, ne samo da je dobila vrhunske ocjene od AV-testa, neovisni laboratorij za testiranje dao joj je zaželjeni pečat odobrenja "Top Product".

Kao posljedica toga, Nortonove mjere internetske sigurnosti prilično su pouzdane. To uključuje i njihov Power Eraser koji uzima neke od pobjedničkih sigurnosnih metoda primijenjenih na njihovom plaćenom softveru i pakira ih u moćan alat za uklanjanje zlonamjernog softvera.

Imajte na umu da je Power Eraser posebno dizajniran za "zločinački softver", npr. Ransomware ili druge viruse za krađu identiteta. Norton također tvrdi da je njihov Power Eraser alat dizajniran za uklanjanje virusa koje većina drugih programa neće dobiti.

Eraser za energiju je ograničen značajkama s obzirom na donekle ciljanu svrhu. U skladu s tim, on ima prilično zdrav popis funkcija skeniranja, koje uključuju:

 • Skeniranje na rizike (viruse, zlonamjerni softver itd.)
 • Neželjeno skeniranje programa (PUP-ovi)
 • Skeniranje jedne datoteke ili mape
 • Skeniranje sustava
 • Skeniranje u više sustava
 • Mogućnost poništenja prethodnog popravka

Ovaj je alat zapravo prilično agresivan, iako relativno svjetlo na resurse sustava, s obzirom na jedinstvenu svrhu. Međutim, ta agresija znači da može rezultirati nizom lažnih alarma. Ako se odlučite za Power Eraser da biste se riješili problema sa virusom ili zlonamjernim softverom, obavezno pažljivo pregledajte izvješće prije nego što u potpunosti izbrišete. Određene vrste softvera, uključujući VPN softver ili drugi virusni softver, mogu se zamotati u Nortonovu ljepljivu zamku.

RegRun Reanimator

RegRunIzvor: Greatis

RegRun Reanimator iz tvrtke Greatis Software zauzima potpuno drugačiji pristup uklanjanju zlonamjernog softvera i virusa. Greatis izričito kaže da je RegRun ne antivirusni softverski alat. Zapravo, za razliku od većine ostalih opcija koje smo naveli, RegRun Reanimator ne uključuje zaštitu u stvarnom vremenu.

Umjesto toga, Reanimator je osmišljen za uklanjanje trojana, adwarea, špijunskog softvera, zlonamjernog softvera i nekih rootkita. Tu se završava sličnost s antivirusnim programima. Kada pokrenete Reanimator, on kreira dnevnik koji sadrži detalje o otkrivanju virusa u vašem sustavu i mjestu na kojem se nalaze. Korisnici tada tu datoteku dnevnika šalju RegRun tehničkom timu za podršku koji analizira datoteku i vraća drugu datoteku koja izvršava čišćenje i uklanjanje virusa proizvodi putem softvera REAnimator.

Zvuk je kompliciran? To je. Ali RegRun Reanimator jedna je od jedinih dostupnih opcija koja ljudskim dodirom stavlja postupke uklanjanja virusa. Rečeno je da, ako vam treba nešto neposrednije, RegRun Renaimator možda nije za vas. Tvrtka kaže da je potrebno 1-2 dana da dobijete odgovor od tehničke podrške s izvršnom datotekom.

RegRun koristi tradicionalniju opciju antivirusnog softvera putem sigurnosnog paketa. Reanimator je ono što tvrtka opisuje kao "funkcionalno ograničenu verziju" svog komercijalnog softvera.

Razmotrite mogućnost RegRun Reanimator ako drugi tradicionalni programi uklanjanja virusa ne uspiju.

EMCO Uništavač zlonamjernog softvera

emco razarač zlonamjernog softveraIzvor: EMCO

EMCO je prvenstveno tvrtka koja se bavi umrežavanjem softvera. Zapravo, od njihovog velikog paketa softvera, samo se dvije aplikacije zapravo usredotočuju na uklanjanje zlonamjernog softvera i virusa. Jedna takva opcija, Network Malware Cleaner, osmišljena je za otkrivanje i čišćenje zlonamjernog softvera putem umreženih računala.

Međutim, EMCO koristi istu mogućnost i nudi privatnu verziju besplatne verzije iste. Alat za uništavanje zlonamjernog softvera funkcionira slično kao EMCO-ov Network Malware Cleaner, s mnogim istim značajkama. To uključuje:

 • Preko 10 000 definicija virusa
 • Brzo skeniranje zlonamjernog softvera
 • Redovita ažuriranja softvera
 • Korisnik je poslao informacije o novim i nadolazećim prijetnjama

Ako želite zaštitu u stvarnom vremenu, EMCO neće biti opcija za vas. A ako želite opciju upotrebe besplatnog programa koji se u budućnosti može proširiti plaćenom opcijom, morat ćete potražiti i drugdje. EMCO-ov uništitelj zlonamjernog softvera radi jedno, ali to dobro.

Bitdefender Antivirus Free Edition

BitdefenderIzvor: Bitdefender

Bitdefender je zanimljiva opcija. Vrlo cijenjena internetska tvrtka za sigurnost ima ne samo pečat vrhunskog AV-testa, a AV-Comparatives također je visoko ocijenjen. Besplatni softver nudi veliki niz besplatnih alata uz paket antivirusnih programa koji plaćaju. Iako je plaćena verzija posebno vrijedna pozornosti, besplatni alati mogu samostalno stajati.

Antivirus Free Edition ističe četiri značajke zbog kojih program vrijedi koristiti:

 • Snažno skeniranje i uklanjanje virusa, crva, svih oblika zlonamjernog softvera, rootkita, iskorištavanja i špijunski softver
 • Otkrivanje prijetnji zbog sumnjivih aktivnosti u aplikacijama
 • Blokiranje web mjesta (anti-phishing);
 • Sustav za borbu protiv prijevara za web lokacije koje mogu biti potencijalne prevare

To nije sve. Ako Antivirus Free Edition nađe zlonamjerni softver koji se ne može očistiti, Bitdefender će i dalje imati mogućnost uklanjanja virusa za vas. Bitdefender nudi besplatne alate za uklanjanje virusa za specifične viruse. Jednostavno možete upisati ime virusa koje se nalazi u tražilici i vidjeti postoji li alat za uklanjanje virusa.

Bitdefender nudi nadograđenu verziju softvera po cijeni. Međutim, besplatna verzija je toliko uključiva da je pomalo opravdati plaćanje pune cijene za kompletan softverski paket.

S besplatnim alatom za uklanjanje virusa i još slobodnijim mogućnostima za posebno problematične viruse, Bitdefender je opcija koja ide na problematične zlonamjerne programe.

eScan Anti-Virus Toolkit

escan antivirusIzvor: eScan

Ako vam je eScan antivirus novi, u dobrom ste društvu. Prije istraživanja ovog djela, nikad prije nisam čuo ime. Ali istraživanje zanimljivo otkriva skriveno blago, a čini se da je eScan jedan od njih.

Malo ime u odnosu na neka od mnogo većih poduzeća na ovom popisu, eScan više nego dokazuje svoju vrijednost. AV-test je glavnom proizvodu eScan dao jedan od rijetkih marki s najboljom ocjenom, uz visoke ocjene performansi i funkcionalnosti. Anti-Virus Toolkit nudi mnoge alate za uklanjanje virusa eScan i nudi ih besplatnim korisnicima koji pokušavaju uštedjeti novac.

eScan Anti-Virus Toolkit čisti je alat za skeniranje i uklanjanje. Program gotovo ne postoji u vašem sustavu i ne prolazi kroz postupak instalacije. Kada preuzmete Toolkit, možete ga pokrenuti automatski i učiniti sljedeće:

 • Pretraživanje zlonamjernog softvera
 • Skenirajte pojedinačne mape
 • Uklonite viruse
 • Provjerite mrežne aktivnosti zbog neobičnog ponašanja

Prednost ovog programa je u tome što softver možete pokretati s bilo kojeg mjesta, uključujući USB flash pogon. Zbog toga eScan Anti-Virus Toolkit vrijedi imati na zasebnom flash pogonu samo u slučaju da vam dođe virus koji isključuje pristup vašim programima..

Preporučujemo Anti-Virus Toolkit kao održivu opciju za dodavanje u alatni okvir za uklanjanje virusa i zlonamjernog softvera.

*Bilješka: eScan ima primarni antivirusni program koji nudi besplatnu, ograničenu probu. Ovo NIJE isto što i priručnik za alat, a na njihovoj web stranici teško je pronaći. Upotrijebite gornju vezu da biste tamo direktno otišli. Inače, alatni skup možete pronaći u odjeljku "Podrška" s glavne početne stranice eScan-a.

Avira Free Antivirus za PC

Avira slobodnaIzvor: Avira

Još jedan vrhunski proizvod za AV-test, Avira Free Antivirus za PC, također ima odlikovanje primanja Advanced + i Gold statusa iz drugog neovisnog laboratorija za testiranje: AV-Comparatives.

Avira je poprilično jasno u onome što nudi. Verzija "zauvijek besplatna" softvera pruža sve sljedeće značajke:

 • Kvalitetni alati za skeniranje i uklanjanje zlonamjernog softvera i virusa
 • Zaštita u realnom vremenu
 • Zaštita od ransomwarea
 • Zaštita privatnosti radi zaštite vaših osobnih podataka

S Avirom se skeniranje događa u oblaku, što pomaže identificirati nepoznate viruse i računalne eksploatacije, zanemarujući potrebu za preuzetom bibliotekom definicija virusa (što Avira također uključuje).

Avira Free Antivirus za PC također može identificirati i ukloniti potencijalno neželjene programe (PUPS), poznate i kao potencijalno neželjeni programi (PUA).

Nevirano, Avira pomaže podržati besplatnu verziju svog programa uključivanjem oglasa.

Ako odlučite da želite malo više od Avire ili se samo želite ukloniti s oglasima, plaćena pretplata na Avira Antivirus Pro možda će biti gore. Plaćena verzija uklanja ne samo oglase, već vam omogućuje instaliranje programa na do 5 uređaja s istom licencom, uz zajamčenu podršku za telefon i e-poštu.

Avira Free Antivirus za PC nudi nagrađivanu opciju s moćnim alatom za uklanjanje virusa.

Možda će vam se svidjeti i antivirusni resursi za sigurnost računala: veliki popis alata i vodičaAntivirus Kako izbjeći zajedničke sigurnosne rupeAntivirusDo li Linux treba antivirus? AntivirusBest besplatni firewall za 2020. godinu

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − = 71

Adblock
detector