Najbolji besplatni firewall za 2020. godinu

Najbolji besplatni firewall


Ako imate wifi usmjerivač, vjerojatno već imate mjeru zaštite od provale u obliku ugrađenog hardverskog vatrozida. Uz to, možda imate softverski vatrozid ugrađen u vaš operativni sustav, kao što je Windows Defender za korisnike Windows-a. Prema Izvještaju o AV test sigurnosti 2017/2018, Windows je daleko najugroženiji operativni sustav, tako da ugrađena zaštita ima smisla.

No, ovi vatrozidi nisu savršeni pa ćete se možda trebati dodatne zaštite. I to nisu samo korisnici Windows-a koji bi trebali biti zabrinuti. Nijedan operativni sustav nije imun na napad, tako da se nitko ne bi trebao žaliti na ranjivost svojih uređaja povezanih s internetom.

SAVJET: Dobar antivirusni softver uključivat će vatrozid kao dio šireg spektra sigurnosnih značajki. Pogledajte naš skup najboljih najboljih antivirusnih programa i najboljeg antivirusnog softvera za Mac.

Instaliranje antivirusnog softvera i dodatnog vatrozida najbolja je šansa da vaša oprema ostane bez zlonamjernog softvera. Srećom, ne morate razbiti banku kada je riječ o softveru treće strane ili čak platiti denar. Detaljno ćemo pokriti svaki vatrozid, ali ako samo tražite brzi popis, to su najbolji besplatni firewall:

  1.  Početno izdanje vatrozida Sophos XG
  2.  ZoneAlarm Besplatno vatrozid
  3.  AVS vatrozid
  4.  Besplatni antivirus Avast
  5.  Comodo Free Firewall
  6.  TinyWall
  7.  Izvanjski vatrozid
  8.  GlassWire
  9.  Privatefirewall
  10. OpenDNS Početna

Sljedeći odjeljci će objasniti što sve od toga može ponuditi:

Najbolji besplatni vatrozidi 2020. godine

Ne morate platiti vatrozid vrhunske kvalitete jer neke od vodećih tvrtki za cyber-sigurnost proizvode besplatni softver koji će zaštititi vaše računalo.

Evo našeg najboljeg najboljeg firewall-a za 2020. godinu:

1. Početno izdanje vatrozida Sophos XG

Sophos XG vatrozidSophos je zvijezda u usponu u industriji kibernetske sigurnosti, a odličan softver za zaštitu poslovanja dostupan je i za kućnu upotrebu. Ovaj je sigurnosni sustav neuobičajeno napredan u odnosu na standardni softver za vatrozid. To nije samo računalni sigurnosni sustav, to je mrežni sigurnosni sustav.

S obzirom na to da većina domova sada ima višekorisničku wifi mrežu, Sophosov pristup celom domenu cyber-sigurnosti pokrivenost je koncept koji je dugo kasnjen. U osnovi dobivate sve kontrole zaštite sustava koje biste koristili za tvrtku, ali ne i za kućnu mrežu.

Kao što se kaže, veliki je zahtjev za infrastrukturom ovog besplatnog vatrozida koji bi vas mogao odložiti. Sophos XG ima vlastiti operativni sustav (OS) i kad ga instalirate na računalo, obriše postojeći OS i sav softver instaliran na tom uređaju. Nećete moći ni ponovo instalirati softver koji podržava Windows i nakon što se pokrene Sophos XG OS. Domaće računalo mora imati četiri jezgre i 6 GB RAM-a.

Ako imate rezervno računalo, onda je ova opcija vatrozida svjetlosne godine ispred konkurencije. Sadrži anti-malware i pruža web sigurnost, privatnost veze i filtriranje URL-ova. Unutar mreže dobivate nadzor aplikacija, sustav za sprečavanje provale (IPS) i značajke za oblikovanje prometa. Konzola uključuje nadzornu ploču za nadzor i izvještavanje mreže, pružajući sve sadržaje za upravljanje sustavom u kojima velike tvrtke uživaju u svojim mrežama.

Preuzmite Sophos XG Firewall Home Edition

2. ZoneAlarm Besplatno vatrozid

ZoneAlarm logoZoneAlarm Besplatno vatrozid instalira se na Windows 7, 8, 9 i 10. Ovaj sustav ima izvrsne dodatke, što ga čini dobrim izborom za kućne wifi mreže i prijenosna računala koja se na javnim mjestima povezuju na internet. Sve što trebate da ga instalirate je internetska veza za preuzimanje i adresa e-pošte za aktivaciju.

Vatrozid uključuje "prikriveni način" koji štiti vaše veze od hakera, uključuje usluge zaštite identiteta i blokira zlonamjerni softver. Ako ste u SAD-u, u slučaju krađe identiteta možete nazvati tvrtku za pomoć u oporavku žrtava.

Softver će dodati dodatni sloj zaštite vašim vezama kada se povežete s javnim WiFi žarišnim točkama, a on procjenjuje sigurnost vaše kućne wifi mreže kako bi poboljšao zaštitu od napada. Ažurira se automatski, tako da imate prednost od ažurirane baze podataka o zaštiti od prijetnji.

Preuzmite ZoneAlarm Besplatno vatrozid

3. AVS vatrozid

AVS vatrozidMarka AVS vlasništvo je tvrtke Online Media Technologies Ltd. Međutim, tvrtka softver softvera za vatrozid ne olakšava na svojoj web stranici. Možete je preuzeti i sa Tucowsa ili Softpedija sa drugih web lokacija za distribuciju besplatnog softvera. Ovaj vatrozid radi na svim verzijama sustava Windows od XP do Windows 10.

Vatrozid će blokirati dolazne zahtjeve za vezom i uključuje ostale sigurnosne mjere. Oni uključuju mogućnost odabira koji će se programi na vašem računalu moći povezati s internetom i značajka razine sigurnosti. Softver prati aktivnost u registru i blokira promjene. Ovo je vrlo važna mjera zaštite od glista i trajnog zlonamjernog softvera.

AVS vatrozid pruža zaštitu surfanja kao i sigurnost sustava. Te mjere uključuju blokiranje oglasa i skočnih prozora te roditeljski nadzor. Možete dodijeliti ograničenja upotrebne širine za uređaje, programe ili programe.

Preuzmite AVS vatrozid

4. Besplatni antivirus Avast

Avast logotipAvast je glavni igrač na antivirusnom tržištu, a njegovi AV softverski paketi uključuju vatrozidove. Tvrtka proizvodi besplatni antivirusni paket koji će vašem kućnom računalu pružiti potpunu zaštitu od cyber napada. Ovaj softver radi na Windows, MacOS i Android.

Antivirusni modul ovog paketa uključuje aktualna ažuriranja baze podataka o prijetnjama koje vam pružaju trenutnu pokrivenost kad tvrtka otkrije novi virus. Softver također stvara okruženje Sandbox na vašem računalu. Ovo je korisno ako želite preuzeti novi softver iz nepouzdanih izvora jer možete isprobati svoj novi uslužni program bez rizika da ispušta skrivene viruse na vaše računalo..

Sigurnost WiFi u ovom paketu nadzire uljeze i slabosti mreže, a internetska zaštita uključuje zaključavanje lozinke i otkrivanje lažnih stranica koje štite od otmice DNS-a.

Preuzmite Avast Free Antivirus 

5. Comodo Free Firewall

Comodo logoComodo je nagrađivana softverska kuća za cyber-sigurnost koja proizvodi vatrozid za sve verzije sustava Windows od XP do Windowsa 10. Plaćeni vatrozid ima besplatnu alternativu, za koju tvrtka tvrdi da je prvi zaštitni zid 1. mjesta u svijetu..

Kao i blokiranje dolaznih veza, ovaj softverski paket nadzirat će vaše računalo zbog stalnih prijetnji, uz stalno ažuriranu bazu podataka o prijetnjama. Monitor vas u stvarnom vremenu upozorava na otkrivene rizike. Za svaki novi softver koji preuzmete zaštitite od skrivenih virusa dobivate okruženje u Sandboxu. Sustav koristi AI za izgradnju profila normalnog radnog ponašanja na računalu kako bi mogao blokirati sumnjive aktivnosti. Možete onemogućiti određenim aplikacijama pristup internetu dok softver nadzire sav odlazni promet kao i ulazne podatke.

Ostale značajke uključuju uslužni program za čišćenje preglednika i način igre za omogućavanje rada interaktivnih aplikacija putem interneta.

Preuzmite Comodo Free Firewall

6. TinyWall

TinyWall logotip

Programer TinyWall, Károly Pados, smislio je pametnu ideju za proizvodnju poboljšanja za izvorni Windows vatrozid, Windows Defender. Dakle, ne iznenađuje da je ovaj uslužni program dostupan samo za Windows.

Suština razvoja TinyWall-a je da bi on trebao biti neupadljiv. Program radi cijelo vrijeme i prikazuje se kao ikona u programskoj traci. Kliknite na ikonu da vidite skočni izbornik sustava. To znači da su informacije o prijetnji dostupne na zahtjev. Dobra poanta u tome je to što vam se usred nečega neće dogoditi da vam se računalo zaledi u sloju. Međutim, sa slabe strane upozorenja o prijetnji lako su zanemariti, što predstavlja rizik.

Kao besplatni uslužni program koji je trebao biti lagan (zauzima samo 1 MB prostora na tvrdom disku), ovaj vatrozid nema mnogo mogućnosti. Aplikacijama možete dodati bijelu listu kako biste spriječili da vaši programi budu blokirani, ali to je zbog toga.

Preuzmite TinyWall

7. Izvanjski vatrozid

Logotip Outpost Firewall

Proizvođač Outposta, Agnitum Ltd, prodan je 2017. Yandexu, ruskom Googleu, i tada je ugasio vlastitu web stranicu. Ovaj vatrozid više ne možete dobiti izravno od tvrtke, ali dostupan je na web lokacijama za distribuciju softvera, poput Filehippo i Softonic.

Možda se pitate zašto se naizgled napušteni vatrozid nalazi na ovom popisu. Ovdje je jer to zaslužuje biti. Agnitum je svoj firewall licencirao drugim zaštitnim tvrtkama, tako da je to zapravo vatrozid koji ste dobili od drugih pružatelja usluga cyber-sigurnosti velikog imena, uključujući Sophos. Iako se plaćeni Outpost Firewall Pro više ne podržava, besplatni vatrozid i dalje postaje jak.

Značajke ovog izvrsnog sigurnosnog alata uključuju automatsku listu bijelog softvera za poznati softver, modul protiv propuštanja koji blokira sumnjive odlazne poruke, zaključavanje datoteka i mapa te blokadu oglasa i skočnih prozora za web surfere.

Preuzmite vatrozid Outpost

8. GlassWire

Logotip GlassWire-a

GlassWire je softver za nadzor mreže kao i vatrozid i besplatan je za upotrebu. Ovaj se paket instalira na Windows 7, 8 i 10. Iako je ovaj softver idealan za mrežu malih tvrtki, prodaje se i za kućnu upotrebu. Vatrozid se može postaviti s nekoliko profila kako bi se ponašao drugačije u svakom zadatom scenariju. Na primjer, možete imati postavku kućne mreže i javni wifi profil.

Osim što blokira dolazne veze, paket vam omogućuje praćenje korištenja propusne širine, prigušivanje nekih aplikacija kako bi se dodatna širina propusnosti učinila ključnim aplikacijama. Funkcije upravljanja prometom spuštaju se na broj, program i postupak priključka.

Monitor je uvijek uključen i prati sve aktivnosti na vašem računalu tražeći sumnjivo išta sumnjivo. Poput TinyWall-a, funkcije vatrozida GlassWirea zapravo su samo sučelje za upravljanje izvornim Windows Defender-om.

Preuzmite GlassWire

9. Privatefirewall

PrivatefirewallPrivatefirewall je proizvod Privacyware-a. Svojstvo proizvoda tvrtke je ThreatSentry, sigurnosni sustav dizajniran za poslovne mreže. Tvrtka više nije toliko zainteresirana za Privatefirewall pa proizvod uopće ne spominje na vlastitoj web stranici. Međutim, možete ga besplatno preuzeti s distributera softvera, kao što su CNet i Softpedia. Program će se izvoditi na Windows-u od XP do 8.1 - nema verzije za Windows 10.

Osim što je vatrozid, ovaj uslužni program je sustav za otkrivanje upada koji se temelji na domaćinima. On pregledava datoteke zapisa na vašem računalu kako bi potražio zabrinjavajuće događaje. Također će zaštititi te datoteke dnevnika od neovlaštene izmjene ili brisanja, što je trik koji prati trag koji neki zlonamjerni softver koristi.

Redovne značajke vatrozida ovog paketa uključuju funkcije bijelog popisa i crnih popisa, kao i kontrole privatnosti sadržaja, kao što su obustava kopiranja teksta i nadgledanje međuspremnika. Sučelje za vatrozid je skočni kontekstni izbornik koji aktivirate klikom desne tipke miša na ikonu programa u programskoj traci.

Alat će također pratiti aktivnost e-pošte, onemogućiti učitavanje zaraženih ili zabranjenih web stranica i blokirati internetske aktivnosti s određene adrese.

Preuzmite Privatefirewall

10. OpenDNS Početna

OpenDNS logo

OpenDNS je sigurnosni sustav poslovne mreže koji također ima besplatno kućno izdanje. Ovaj vatrozid pokriva sve internetske uređaje u vašem domu, uključujući DVR-ove i pametne televizore, računala, tablete i pametne telefone. Odličan je izbor za obitelji jer uključuje roditeljski nadzor.

Ovaj je sustav temeljen na oblaku, tako da ne morate instalirati nijedan softver. Umjesto toga, usluga mijenja postavke vašeg usmjerivača tako da kanalizira sav vaš internetski promet putem OpenDNS poslužitelja. To je ono što industrija naziva "rubnom uslugom" i zaštitit će vas od ostalih hakerskih akcija, poput DDoS napada.

Prijavite se za OpenDNS početnu stranicu

Trebam li vatrozid treće strane?

Poduzeća religiozno instaliraju vatrozidove kako bi zaštitili svoje resurse od napada (pogledajte Najbolji vatrozidovi web aplikacija), ali šira javnost je manje zainteresirana za ovaj oblik zaštite. Veliki razlog za ovo saučešće je što je zaštita često ugrađena u uređaje.

Kod kuće, wifi usmjerivači nude zaštitu od napada s interneta u obliku hardverskog vatrozida. Međutim, dolazak Trojanaca znači da taj blok zahtjeva za dolaznu vezu više nije dovoljan; Trojanci će otvoriti odlazne veze natrag u bazu i pozvati druge viruse.

Popularni operacijski sustavi često dolaze s vlastitim softverskim vatrozidom, poput Windows Defendera u novijim verzijama sustava Windows. No, ovo je rudimentarni vatrozid koji bi mogao raditi s puno više opcija koje dobivate uz vatrozidove treće strane..

Imajte na umu da ako imate vatrozidove ugrađene u usmjerivač ili operativni sustav, morate biti sigurni da su omogućeni. Onemogućeni vatrozid jednako je beskoristan kao da ga uopće nema.

Slika: Grafički prikaz vatrozida iz Pixabaya. Javna domena.

Možda će vam se svidjeti i antivirusFake antivirus - što je, što radi i kako ublažiti prijetnjuAntivirus. Treba li pokrenuti dodatne sigurnosne programe ako već imate instaliran antivirus? Antivirus10 besplatni alati za uklanjanje virusa i zlonamjernog softveraAntivirusKako skenirati web mjesto za zlonamjerni softver i popraviti hakirane web lokacije

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 6