Pregled Kaspersky Antivirus 2016

Još jedan antivirus s jakom reputacijom stečenom tijekom mnogih godina, Kaspersky Antivirus obećava mnogo.

Isporučuje li?

Minimalni zahtjevi sustava - hoće li se pokrenuti na vašem uređaju?

Kaspersky navodi minimalne zahtjeve sustava za pokretanje programa:

 • Operativni sustav: Windows Vista, XP, 7, 8, 8.1 i 10, 32- i 64-bitni
 • CPU: 1 Ghz ili bolji jednojezgarni procesor (800 Mhz će raditi na Windows XP)
 • Memorija (RAM): 1 GB RAM-a s 32-bitnim operativnim sustavima, 2 GB za 64-bitne instalacije (512 MB RAM-a za sve verzije sustava Windows XP)
 • Dostupni besplatni začin tvrdog diska: 480 MB ili dalje

Na testiranju Kaspersky Anti-virus 2016 koristio je vrlo male količine RAM-a, tako da trčanje blizu vjetra po toj specifikaciji možda vam ne uzrokuje previše problema.

U pogledu ukupnog utjecaja na sustav, program nije bio tako ljubazan na i3 procesoru koji radi na 1,8 Ghz, pa bih zahtijevao oprez ako razmišljate o pokretanju ovog programa na starijoj mašini.

Instalacija i postavljanje

Instalacija Kaspersky Anti-Virusa 2016 jednostavna je i brza.

Za razliku od nekih drugih antivirusnih programa, softver ruske tvrtke može biti u vašem sustavu i spreman je da uđe za samo 3 minute klikom na vezu za preuzimanje..

Zašto je instalacija tako brza?

Jednostavno, to je zato što Kaspersky odabire da ne pokrene brzo skeniranje ili ne preuzme ažuriranja kao dio postupka postavljanja..

Da li je to dobra stvar ili ne, pitanje je mišljenja - moje se odustaje od pravovremenijeg postupka instalacije koji završava antivirusnim rješenjem koje je dobro i koji je već provjerio ključna područja sustava na postojanje zlonamjernog softvera.

Drugi pristup, onaj kojeg je preuzeo Kaspersky, mogao bi vas osjetiti ako odlučite da ne ažurirate bazu podataka o definicijama virusa ili pokrenete skeniranje ubrzo nakon instalacije..

Odluka Kasperskog da ne implementira ažuriranje i skeniranje u postupak instalacije čini se još čudnijom kada razmislite koliko brzo se može obaviti - vaša vremena mogu se razlikovati, ovisno o broju ažuriranja koje treba preuzimati i datotekama za skeniranje, ali moje je potrajalo 90, a zatim 50 sekundi.

Zašto to ne bi moglo biti ugrađeno u rutinu instaliranja i postavljanja, ne znam.

Kaspersky-AV-sučelje

Sučelje

Sučelje koje je odabrala ruska zaštitarska tvrtka nije loše - siva, bijela i akva šema boja djeluje dovoljno dobro, a sučelje jasno daje je li vaše računalo u potpunosti zaštićeno porukom na vrhu ekrana - ali ipak sadrži neke čudne dizajnerske odluke.

Na glavnoj stranici Laboratorija Kaspersky ponosno se prikazuju četiri velika pravokutna gumba. Jedna od njih je za funkciju skeniranja koja je dovoljno fer, jer je to glavna značajka ove vrste softvera.

Ostale očite veze omogućuju vam ažuriranje programa, uključivanje virtualne tipkovnice i čitanje izvještaja.

Iako je ovo potonje možda zanimljivo, ne mogu zamisliti da mnogi ljudi troše previše vremena na njih.

Čudno je da su neke druge zanimljivije značajke, poput skenera ranjivosti, moguće otkriti samo klikom na tekstualnu vezu ispod spomenutih i jako promoviranih značajki.

Čini se zašto je to i druge značajke izgledaju skrivene u najmanju ruku znatiželjnim.

Kaspersky skeniranje

Sigurnosne značajke

Budući da je antivirusni program glavna značajka koju biste očekivali naći je, naravno, mehanizam za skeniranje i Kaspersky nudi nekoliko mogućnosti u tom pogledu:

 • Potpuno skeniranje - pokriva sve datoteke, mape i druga područja vašeg računala
 • Brzo skeniranje - pregledava uobičajena i kritična područja
 • Prilagođeno skeniranje - mape, datoteke i druga područja koja ste definirali
 • Skenirani diskovi - za USB diskove i slično.

Postoji i kartica upravitelja zadataka koja sažima ranije pokrenute skeniranja ili pokazuje napredak bilo kojeg skeniranja koje je trenutno u tijeku.

Opet, na dnu stranice nalazi se još jedna poveznica, ovaj put do postavki programa i zakazivanja programa.

Iako nije sasvim nevidljiv, mogao bi ga propustiti, barem prvi put korisnici, što bi bilo više sramota nego problem.

Osim pružanja mogućnosti za zakazivanje budućih skeniranja, funkcija postavki omogućuje nejasan pristup nekim zanimljivim značajkama, kao što je mogućnost izbora da li se program pokreće pri pokretanju sustava Windows ili skeniranje poruka e-pošte..

Iako zadane postavke favoriziraju sigurnost zbog praktičnosti, šteta je što stranici s postavkama nije dodano više gravitacija unutar sučelja.

Kaspersky-Cloud-zaštitu

Ostali alati

Kao što je ranije spomenuto, Kaspersky Anti-virus 2016 pakira nekoliko dodatnih alata kojima se može pristupiti klikom na vezu u donjem desnom kutu sučelja. Oni su:

 • Zaštita od oblaka koja prikazuje statističke podatke o sigurnosnoj mreži Kaspersky, "neposrednoj globalnoj informaciji o prijetnjama" koja šalje podatke svih sudionika u laboratorij virusa tvrtke, omogućujući tako brz odgovor na novootkrivene prijetnje.
 • Karantena na vašem tvrdom disku stvara sigurno područje u koje će program smjestiti sve zaražene ili nepoznate datoteke. Možete odlučiti želite li dohvatiti sve pohranjeno ovdje ili trajno izbrisati.
 • Skeniranje ranjivosti traži ranjivosti u vašim aplikacijama i u operativnom sustavu. Na mom testnom sustavu prepoznao je nekoliko problema s Internet Explorerom (bez brige, nikad ga ne koristim) i također je predložio da se onemogući Autorun na mrežnim i vanjskim čvrstim diskovima. Srećom nisam imao problema s operativnim sustavom (sva sigurnosna ažuriranja su već instalirana), ali znajući da bi program označio bilo kakve osjećaje sigurnosti.
 • Konfiguracija preglednika provjerit će glavne preglednike (Internet Explorer, Chrome i Firefox) ako su instalirani i dati će preporuke na temelju njihovih postavki. Neka područja koja gleda jesu postavke koje omogućuju pokretanje programa ili oglasa i promjene na početnoj stranici.
 • Čistač privatnosti predložit će vam i po želji izvršiti nekoliko promjena koje će vam pomoći da održavate svoju privatnost putem interneta i od bilo koga drugog tko koristi isti stroj. Primjeri onoga što ovaj alat može učiniti uključuju brisanje povijesti preglednika, pražnjenje TEMP mape i uklanjanje kolačića.
 • Kaspersky Rescue disk zapravo je veza s Internetom s koje možete preuzeti sliku tvrtke za pokretanje diska koja bi se zatim trebala prenijeti na CD, DVD ili USB stick. Ako se vaše računalo ikada zarazi, možete koristiti disk diska za podizanje sustava izvan Windowsa i čišćenje infekcije.

Postoji i veza do Microsoftovog vlastitog čarobnjaka za rješavanje problema u sustavu Windows, kao i zasebna veza do uključene virtualne tipkovnice koja se može koristiti za sprečavanje softvera za blogove..

Kaspersky-Virtual-tipkovnica

Sve u svemu, ovo je prilično impresivan popis dodatnih značajki za ono što se prodaje kao samostalni antivirusni program.

Iako nije toliko opsežan kao dodaci koje nudi Bitdefenderov ekvivalentni proizvod, popis se još uvijek može pohvaliti znatno većim značajkama od onih koje nude drugi dobavljači sigurnosti.

Učinkovitost kao sigurnosno rješenje

Koliko god impresivni bili i dodatni alati koje je Kaspersky skupio, antivirusne performanse bit će najvažnije pitanje za većinu ljudi.

U tom pogledu, program ima dovoljno izvrsnih rezultata, postižući 100% u tri od četiri ispitivanja koja provodi neovisni laboratorijski AV-test.

Jedino područje na kojem je pala točka bila je zaštita od stvarnih napada 0-dnevnim zlonamjernim softverom.

U pogledu zaštite, performansi i upotrebljivosti program je postigao najveće ocjene, podvig koji je samo izjednačio Bitdefender.

U AV-Comparatives, drugom neovisnom laboratoriju za testiranje, procjena je bila u skladu s odličnim proizvodom, a ne najboljim.

Kaspersky Anti-virus 2015 pokupio je srebrne nagrade za proaktivnu zaštitu, zaštitu u stvarnom svijetu i uklanjanje zlonamjernog softvera, a verzija 2016 vjerojatno će dobiti slična priznanja. Također je kupio dvije zlatne nagrade - za otkrivanje datoteka i performanse - kao i najbolju preporuku proizvoda.

Sve u svemu, vrlo impresivna ocjena koja nasuprot ostavlja Kasperskog na drugom mjestu iza Bitdefendera.

Kaspersky-Ranjivost-Sca

Utjecaj sustava

Način na koji djeluje skeniranje programa Kaspersky Anti-virus 2015 malo se razlikuje od nekih drugih antivirusnih programa.

Dok će neki odmah maksimizirati onoliko CPU jezgara i niti i pronaći ih za cijelo skeniranje, ovaj je program koristio promjenjivu razinu resursa tijekom procesa..

Teoretski mi je ovo reklo da će performanse sustava vjerojatno biti bolje od konkurencije zbog ne uvijek 100-postotnog opterećenja procesora, ali u stvarnosti je obrnuto.

Definitivno sam primijetio lagani element sporosti na svom sustavu i, barem po mom umu, jednostavno otvaranje Chromea na njegovu početnu stranicu bilo je pomalo lagano. S obzirom na nisku potrošnju memorije tijekom postupka skeniranja - samo je 50 MB dodatnog RAM-a korišteno za većinu skeniranja, ali skok od dodatnih 500 MB privremeno je primijećen na pola puta - to se čini čudnim i neočekivanim rezultatom.

S obzirom da je potpuno skeniranje trajalo 25 minuta na mom relativno neiskorištenom sustavu, postoji mogućnost da proces skeniranja Kasperskog s vremenom postane blago dosadan.

Razgovarajući o potpunim skeniranjima, još jedna zamisao bila je činjenica da je traka napretka procjenjivala preostalo vrijeme tijekom cijelog postupka. Zdravo, možete pomisliti, i doista bi to moglo biti, ako je samo točan - skeniranje mi je čitavo vrijeme govorilo da će proći punih sat vremena sve do 25. minuta kada se iznenada proguralo do završetka.

Čudno, ha?

Ukupni dojam

Kaspersky Anti-virus 2016 je vrlo dobar program, visoko ocijenjen od strane neovisnih laboratorija i prepun dodatnih mogućnosti za koje će se mnogi od vas smatrati istinski korisnim.

Da to nije toliko visoko ocijenjeno kao Bitdefender Antivirus Plus 2016, to je točka za napomenuti, ali razlika između njih je dobra, posebno s obzirom na činjenicu da ponuda Kasperskog izgleda jeftinija..

Koji je od njih poklapate, možda vam predstavlja osobni izbor - funkcionalno su prilično isti, iako će neki možda smatrati da je Bitdefender lakši za korištenje.

Da li će to opravdavati veći trošak, na vama je da odlučite.

Prije nego što odem, moram spomenuti još jedno posljednje - iako zaista nije dio recenzije, mislim da je važno spomenuti neke nedavne loše izvještaje koje je primio laboratorij Kaspersky u vezi s lažnim pozitivnim nalazima - datoteke za koje je utvrđeno da su po prirodi zlonamjerne oni su zapravo benigni.

Mnogo se pričalo o Eugevne Kaspersky i navodnim poslovnim običajima tvrtke koju je osnovao sa bivšom suprugom.

U vrijeme pisanja toga ništa nije dokazano i osobno bih rekao da je Kaspersky pokušao sabotirati natjecatelje potpuni bunkem.

Drugi se ljudi ne mogu složiti.

Bez obzira na vaše stajalište - Iain Thomson iz Registra nudi izbalansiran prikaz ako niste svjesni priče - ostaje činjenica da je sam softver zvučan i visoko ocijenjen.

Dakle, moj savjet: nemojte me iznevjeriti medijskim izvještajima koja navode anonimne izvore i ne brinite se zbog toga što je Kaspersky sa sjedištem u Rusiji - ni po mom mišljenju nisu relevantni.

Posjetite Kaspersky

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 46

Adblock
detector