Windows cheat sheet za oporavak: Obnavljanje sustava, osvježavanje, resetiranje, novo pokretanje i ponovna instalacija

resetiranje sustava Windows

Windows 10 nudi nekoliko novih opcija oporavka ispečenih u OS-u. Uz vremenski provjereno vraćanje sustava, sada možete izvesti dvije nove radnje: Osvježavanje sustava i Poništavanje sustava. Oni vam pomažu u oporavku vašeg sustava od potencijalnog zlonamjernog softvera, a vaše osobne datoteke zadržavaju netaknute.

U nastavku ćemo govoriti o svakoj opciji, u kojoj je situaciji najprikladnija i kako vam može pomoći da se riješite teških zlonamjernih softvera..

Vraćanje sustava

Windows vratiti sustav
Vraćanje sustava postoji već od Windows ME-a i koristan je za vraćanje promjena zbog neispravnih upravljačkih programa ili ažuriranja sustava. Vaš sustav možete vratiti u točku vraćanja i nastaviti s radom iz tog "stanja" da biste vidjeli ispravlja li problem..

Pros: Brzo i jednostavno. Postoji već desetljećima.

Cons: Osim ako je sporost vašeg sustava uzrokovana nedavnom nadogradnjom softvera ili upravljačkog programa, vraćanje sustava ne rješava često mnoge vrste zlonamjernog softvera. Ako Restore riješi vaše probleme, sjajno! Ako ne, čitajte dalje.

Ako niste ručno postavili točke vraćanja sustava, sva nada se ne gubi. Provjerite je li Windows stvorio automatske točke vraćanja prilikom instaliranja glavnih ažuriranja sustava ili novih upravljačkih programa.

Kada biste ga trebali koristiti? Obnavljanje sustava prilično je lagana i brza strategija koju treba isprobati kako biste vidjeli poboljšava li izvedbu. Ako izvršite vraćanje sustava i čini se da se vaš uređaj vrati u normalu, to bi moglo značiti da je nedavno ažuriranje ili instalirani program uzrokovao problem..

Osvježavanje sustava

Počevši od sustava Windows 8, osvježavanje sustava pruža način "osvježenja" datoteka sustava bez oštećenja vaših osobnih podataka. U prošlosti bi vam bila potrebna cijela ponovna instalacija vašeg sustava, ali ne više. Svakako, preporučujemo vam da za svaki slučaj napravite sigurnosnu kopiju datoteka.

Pros: U osnovi možete ponovo instalirati Windows bez gubitka osobnih datoteka. Za mnoge je to velika prodajna točka.

Cons: Osvježava samo sistemske datoteke i ne dira vaše osobne podatke, tako da ako infekcija živi negdje drugdje, System Refresh ga možda neće zahvatiti. Uz bilo koju od ovih operacija postoji potencijal gubitka podataka (iako to nije uobičajeno), pa obavezno napravite sigurnosnu kopiju datoteka. Drugi problem je što deinstalira sve programe koje ste dodali od trenutka preuzimanja računala. Takođe ponovo instalira programe koje ste možda deinstalirali i isporučili sa sustavom. Iako ovo definitivno predstavlja bol, Windows kreira popis programa koji su uklonjeni na radnoj površini, tako da ih možete lako ući i ponovo instalirati nakon završetka operacije..

Kada biste ga trebali koristiti? To je često najbolja opcija za trajne infekcije zlonamjernim softverom. Ako ste pokrenuli potrebna skeniranja i pokušali ga ukloniti, ali i dalje se pojavljuju, vjerovatno je da se on nalazi duboko u vašim sistemskim datotekama. Osvježavanje sustava može ovo popraviti za vas.

Resetiranje sustava

resetiranje sustava Windows 2
Pros: Poništavanje sustava agresivniji je oblik Osvježivanja. U stvari, u sustavu Windows 10 i Refresh i Reset su u istom dijaloškom okviru. Možete odabrati koji želite nastaviti prije početka operacije. Ponovno postavljanje sustava je dobro ako želite čistu ploču, a može biti i učinkovito za uklanjanje zlonamjernog softvera jer čini puno dublje čišćenje od Osvježivanja.

Cons: Ona briše vaše osobne datoteke kao i ponovnu instalaciju sistemskih datoteka. To je slična totalnoj ponovnoj instalaciji u tom pogledu.

Kada biste ga trebali koristiti? Ako planirate prodati svoje računalo, System Reset je dobra oklada. Ponovno instalira sistemske datoteke, a također briše vaše osobne datoteke. Međutim, budite upozoreni - samo zato što je datoteka izbrisana ne znači da je ne može vratiti. Ako i dalje imate problema sa zlonamjernim softverom i pokušali ste vratiti i obnovi, vrijeme je da pređete na resetiranje. Imajte to na umu htjeti izbrišite svoje osobne datoteke, stoga budite spremni prije nego što započnete.

Ponovno instaliranje sustava

Pros: U osnovi je zagarantirano izbrisati ono što vas muči.

Cons: Ponovno instalirate sustav ispočetka, tako da ako nemate sveobuhvatne sigurnosne kopije, može doći do gubitka podataka. Možda će trebati puno vremena da se stroj vrati natrag onako kako ste ga napravili.

Kada biste ga trebali koristiti? Kad sve ostale metode ne uspiju.

Ovo je krajnje utočište samo ako nijedna druga opcija ne djeluje na vas. U mnogim slučajevima računalo možete oporaviti od zaraze zlonamjernim softverom uz minimalnu štetu svojih programa i datoteka. No postoje posebno gadne rase zlonamjernog softvera koji se protive svim našim uobičajenim metodama uklanjanja. Iako je moguće riješiti se zlonamjernog softvera, napor i tehničko iskustvo nekim korisnicima nisu vjerojatni.

Ako se nađete u takvoj situaciji, možda je ponovna instalacija najbolja opcija. Brisanje tvrdog diska i ponovna instalacija nove kopije sustava Windows sigurno će riješiti problem. Prije ponovne instalacije trebali biste imati sigurnosnu kopiju vaših osobnih datoteka.

Novi početak

svježi početak prozora
Pros: Omogućuje ponovnu instalaciju najnovije verzije sustava Windows bez gubitka vaših osobnih podataka.

Cons: Uklanja većinu aplikacija s računala.

Kada biste ga trebali koristiti? Ako mislite da je vaša particija za vraćanje ugrožena ili oštećena.

Dodano u Ažuriranju za Windows 10 Creator, alat Windows 10 Fresh Start zamijenio je System Refresh. Uključen je kao dio programa Windows Defender umjesto standardne upravljačke ploče. Svježi start omogućuje vam da izvršite čistu ponovnu instalaciju i ažuriranje sustava Windows, ali zadržite osobne podatke i većinu Windows postavki. Uklonit će većinu aplikacija s vašeg računala. Razlika između novog pokretanja i ponovnog postavljanja sustava je da kad izvodite novi start, Windows 10 se preuzima s Microsofta, a ne izvlači sa standardne particije za vraćanje na uređaj..

Što je zlonamjerni softver?

Zlonamjerni softver je kišobran pojam koji se koristi za označavanje različitih vrsta štetnih računalnih infekcija: virusa, špijunskog softvera, rootkita, trojanaca, crva i još mnogo toga. Opcije za oporavak sustava Windows dobra su alternativa da biste se riješili zlonamjernog softvera na računalu, bilo u kombinaciji s antivirusnim softverom ili umjesto njega.

Učinci mogu biti u rasponu od sitne smetnje do rušenja cijelog vašeg sustava. A to nitko ne želi. Oporavak od napada zlonamjernog softvera zahtijeva vrijeme i šteta može koštati vašu tvrtku puno novca.

Nedavno ste u vijestima možda čuli za nekoliko opsežnih napada zlonamjernog softvera. Jedan od najnovijih bio je ransomware WannaCry. Kad se aktivira, kriptirala je sve datoteke na korisnikovom sustavu i odbila ih odšifrirati osim ako nisu platili „otkupninu“, obično u Bitcoin-u. Ovaj je zlonamjerni softver ponio organizacije širom svijeta, od kojih su neke najistaknutije bile NHS, FedEx i Nissan.

Zlonamjerni softver ne ide. A s takvim visokim napadima čineći vijesti čuvanje vaših računalnih sustava nikad nije bilo važnije. Zato ćemo istražiti kako reći da li ste zaraženi i šta učiniti s tim ako ste.

Jesam li zaražen?

Odgovorite da ako ste primijetili ovo ponašanje u posljednjih 7 dana.

  • Je li se vaše računalo tajanstveno pokrenulo bez upozorenja?
  • Imate li skočna prozora ili prozore na računalu koje ne možete zatvoriti ili se stalno vraćate?
  • Počnu li se vaši programi koji se često koriste zamrzavaju ili postaju neodgovarajući bez razloga?
  • Postoje li čudni dijalozi za učitavanje ili instalaciju tijekom pokretanja koje niste pokrenuli?
  • Osjećate li opću sporost na svom stroju koja, čini se, postaje sve lošija?

Ako ste odgovorili sa "da" na jedno ili više sljedećih pitanja, možda imate infekciju zlonamjernog softvera. Srećom, gotovo je uvijek reverzibilan. Windows 10 nudi nekoliko opcija koje će vam pomoći da se riješite toga, a mi ćemo u nastavku proći sljedeće korake.

Mogu li spriječiti zlonamjerni softver?

Najbolji protuotrov protiv zlonamjernog softvera uvijek je prevencija. Evo nekoliko savjeta pomoću kojih možete ubuduće spriječiti infekciju zlonamjernim softverom:

  • Ne klikajte na nepoznate veze, e-poštu ili skočne prozore.
  • Ne preuzimajte datoteke iz nepouzdanih izvora.
  • Ako na društvenim mrežama dobijete zbunjujuću poruku prijatelja, nemojte komunicirati s njim. Umjesto toga, obratite se izravno prijatelju. Njihov račun možda je ugrožen.
  • Koristite snažne lozinke na svojim internetskim računima i pokušajte ne upotrebljavati lozinke.
  • Koristite antivirusni program i ažurirajte ga.

Pomoću ovog znanja moći ćete otkriti i uništiti zlonamjerni softver prije nego što nanese štetu vašem sustavu.

Možda će vam se svidjeti i AntivirusKako spriječiti i ukloniti ransomwareAntivirusCybersecurity resurse: Veliki popis alata i vodičaAntivirusDoes Linux treba antivirus? AntivirusBest Besplatni firewall za 2020. godinu

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 74

Adblock
detector