Plex vs Kodi: Koji softver za strujanje je najprikladniji za vas?

Ako želite biti u mogućnosti preuzeti sadržaj i reproducirati ga na televizoru ili mobilnom uređaju, najveći izbor koji morate napraviti je Plex vs Kodi. Svaki program ima različite prednosti, a svi imaju čvrsta mišljenja o tome koji je najbolji.


Već dva mjeseca koristim oba programa i želim podijeliti ono što sam naučio kako bih vam pomogao da odlučite i odaberete između Plexa i Kodija.

Što su Plex i Kodi?

Plex je streaming medijski poslužitelj koji vam omogućuje gledanje filmova, emisija i glazbe na televizoru i računalu, mobilnim uređajima i kutijama za streaming. Ona sortira i upravlja vašom knjižnicom, uz punu podršku metapodataka i naprednih značajki kao što su internetska video i audio konverzija. Kompatibilan je s većinom uređaja za streaming, uključujući Roku, Apple TV, Amazon Fire TV i Fire Stick i mnoge druge. Plex također ima službene aplikacije za Android i iOS.

Ovdje možete preuzeti najnoviju verziju Plex servera za svoje računalo. Pravog klijenta Plex možete pronaći za svaki uređaj u vašoj trgovini aplikacija. Plex je dostupan besplatno, ali ima i uslugu pretplate koja otključava premium značajke.

Kodi struji medijski softver koji se pokreće na vašem televizoru, računalu i mobilnim uređajima ili uređajima za strujanje. Projekt je otvorenog koda, koji podržava ogroman niz dodataka ili softverskih dodataka koji omogućuju pretakanje sadržaja s interneta ili reprodukciju preuzetih videozapisa i glazbe. Kodi je poznat po tome što je izuzetno prilagodljiv. Uz malo vremena i truda zajamčeno je da pronađete izgled i osjećaj da volite.

Najnovija inačica Kodi-ja je 17.5, a dostupna je za preuzimanje ovdje. Kodi je potpuno besplatan.

Vidi također: Što je Kodi i kako početi koristiti

Važno: Sigurno korištenje Plexa i Kodija

Bez obzira na to prenosite li sadržaj putem Kodi dodataka ili preuzimate medijsku biblioteku za Plex, zaista je važno zaštititi se. Iako se mnogi korisnici Kodi i Plex-a okreću VPN-u kako bi sakrili svoj identitet, preporučujemo korištenje VPN-a kako bi vaša veza bila sigurna i privatna.

Davatelji internetskih usluga sve više žele smanjiti širinu svoje propusnosti za preuzimanje medija ili pokušavaju pronaći načine kako da dodatne korisnike naplaćuju za bolje performanse. VPN skriva ono što radite na mreži, čineći davatelji internetskih usluga mnogo teže špijuniraju kako odlučite koristiti vezu..

No, davatelji internetskih usluga koji su gladni novca nisu jedini rizik. Sve se više hakeri okreću napadima "čovjek u sredini" kako bi nadgledali vaše protoke, presretanje i krađu podataka iz prometa između vašeg Kodi uređaja i udaljenih poslužitelja..

Učinkovitost može znatno pasti ako odaberete pogrešnog davatelja VPN-a. Isprobali smo većinu vrhunskih VPN usluga i mislimo da je IPVanish pravi izbor za sigurno čuvanje vaše veze bez usporavanja.

IPVanish ima ogroman broj poslužitelja širom svijeta, što jamči brzu, brzu i sigurnu vezu bez obzira na to gdje živite ili što gledate. VPN usluga također olakšava zaobilazno blokiranje zemljopisnog sadržaja i ne zadržava zapise vaših streaming aktivnosti.

PROČITANJE ČITALA: Zaista smo impresionirani IPVanishom i napravili smo dogovor kako bismo čitateljima Comparitech-a omogućili 60% popusta na standardne cijene. Uvjereni smo da ćete biti jednako impresionirani IPVanishom kao i mi.

Reprodukcija video i glazbe u programu Plex vs Kodi

I Plex i Kodi mogu reproducirati videozapise i glazbu putem televizora, računala ili na telefonu ili tabletu. Podržavaju širok raspon formata i mogu se emitirati u HD i 4k. Ono što se uistinu razlikuje je u načinu na koji obrađuju pretvorbu formata datoteka, poznato kao kodiranje.

Plex vs Kodi: Postavke Plex Transcoder-a

Transkodiranje je postupak koji u letu pretvara video ili glazbenu datoteku u drugi format. Neki uređaji za strujanje imaju posebne skupove čipova koji im omogućuju brži rad s određenim formatima datoteka. To znači da bez kašnjenja možete preskočiti film ili reproducirati glazbu bez gubitaka kroz svoj high-end sustav zvučnika.

Po mom mišljenju, Plex-ove mogućnosti kodiranja su bolje. Ima podršku za hardversko ubrzanje na poslužitelju, pa čak i ako je vaš procesor spor, Plex je i dalje više nego sposoban za kodiranje, bez da vaš televizor ili mobilni uređaj pauziraju i prepariraju.

Plex vs Kodi: Postavke za Video Kodi

Kodijev transkoder zasnovan je na softveru otvorenog koda, tako da je kompatibilan sa širokim rasponom formata datoteka. Ali nedostaju opcije konfiguracije, pa se u nekim slučajevima vaše datoteke uopće neće reproducirati. U tom slučaju morat ćete potrošiti vrijeme na pretvaranju datoteka u drugi format pomoću softvera poput Ručne kočnice.

Za mnoge će korisnike posao obavljati bilo koji softverski paket. Ali ako tražite internetsko transkripciju koja će osigurati da se vaši videozapisi mogu reproducirati na najširem rasponu strujnih uređaja, Plex nije savršen, ali puno je bolji.

Dijeljene datoteke u programu Plex vs Kodi

Svaki program jedinstveno obrađuje vašu biblioteku preuzetih videozapisa i glazbe. U programu Kodi vaša se biblioteka prema defaultu ne dijeli s drugim uređajima. U Plex-u je vaša knjižnica odmah dostupna svakom uređaju povezanom na središnji poslužitelj. Kontrast u upravljanju knjižnicom jedna je od najvećih i najvažnijih razlika između Plexa i Kodija.

U praksi je Kodi obično prikladniji za računala s medijskim centrom ili Raspberry Pis koji se na vaš TV povezuju putem HDMI priključka. Kodi implementacije najlakše je postaviti kad su samostalni.

Plex je znatno drugačiji: knjižnica videozapisa i glazbe prema zadanom se dijeli na bilo koji streaming ili mobilni uređaj prijavljen na vaš račun. Zbog toga je bolji izbor želite li prenositi svoje medije u pokretu ili imati više ekrana u svom domu na kojima želite da struji.

To ne znači da Kodi neće raditi sa zajedničkim bibliotekama ili je taj Plex dobar samo za situacije u kojima imate više uređaja.

Plex vs Kodi: Zajednička biblioteka Kodi

Kodi ima nekoliko različitih načina dijeljenja vaše biblioteke, ugrađene u samu jezgru softvera. Većina ljudi bira između SMB dijeljenja ili uPnP, ali Kodi također podržava MySQL knjižnice. Važno je imati na umu da svi oni imaju određenu dodatnu konfiguraciju da biste započeli i radili, ali bilo koji ili svi mogu se natjerati na rad.

Slično tome, savršeno je moguće instalirati Plex poslužitelj na vaš uređaj Android, Raspberry Pi ili medijski centar Media Center i uključiti ga izravno u svoj televizor pomoću HDMI-a.

No općenito, Kodi treba smatrati samostalnim softverom za strujanje, dok je Plex pravi medijski poslužitelj za streaming koji podržava udaljene klijente.

Upravljanje knjižnicama u Plexu - Kodi

Plex i Kodi koriste metapodatke da na najbolji mogući način predstave svoje videozapise i glazbu. Automatski pregledavaju epizode, albume i filmove kako bi mogli pružiti naslovnice, sažetke i ocjene. Umjesto da vidite goli popis datoteka koje možete strujati, oba programa pružaju sučelje koje je mnogo bliže Netflixu.

Plex pleti prema Kodi u praksi. Oni plaćaju za licencirani pristup najcjelovitijoj medijskoj bazi podataka na webu. S Plexom ćete uvijek vidjeti službena umjetnička djela i cjelovite informacije, sve do popisa glumaca koji su radili na projektu. Kodi koristi besplatnu alternativu koja se može pogoditi ili promašiti, iako se kontinuirano poboljšava.
Plex vs Kodi: Ogromna Plex Music Library

Kodi također ne može držati korak s načinom na koji Plex upravlja velikim knjižnicama. Na svom Plex poslužitelju imam knjižnicu s desecima tisuća pjesama, na više tisuća albuma. Pomično se kreće i prikazuje omote albuma u stvarnom vremenu. Kodi je mnogo choppier i povremeno se smrzava na nekoliko trenutaka dok se krećete kroz unose.

Što se tiče upravljanja knjižnicama u Plex-u protiv Kodija, vjerujem da Plex odlazi kao pobjednik.

Ali opet, Kodijeva snaga je prilagodba. Ako imate strpljenja i mogućnosti da stvorite SQL bazu podataka koja drži sve vaše medije, Kodi može raditi jednako dobro kao i Plex. Ali puno je, puno teže doći do iste razine performansi koju Plex prema zadanim postavkama nudi.

Kompatibilnost uređaja u sustavu Plex vs Kodi

Najveću snagu Plexa čini činjenica da je kompatibilan sa svim uređajima za streaming pod suncem, kao i Windows, Mac, Android i iOS. Nije samo kompatibilan, ima službena izdanja u svim trgovinama aplikacija i vrlo je jednostavan za instaliranje.

Kodi malo pati zbog svog imidža koji omogućava pokretanje piratstva. Na primjer, nije naveden u Amazon Fire Store trgovini i mora ga se instalirati ručno na Fire Stick i Fire TV uređaje. Isto vrijedi i za Apple TV, iOS uređaje i Roku uređaje.

To ne znači da Kodi ne može biti instaliran na tim platformama, ali to čini gnjavažu. Vjerujem da Kodi čini lošim izborom za puno korisnika, a to je samo još jedan primjerak Kodija koji zahtijeva više konfiguracije od Plexa za obavljanje vrlo sličnih stvari.

Plex vs Kodi: Kodi uređaj

Kodi je ipak vrlo dobar ako je instaliran na nekim uređajima koji se izravno povezuju s vašim televizorom. Ima službenu hardversku podršku proizvođača Mini TV uređaja Android TV i prilagođenu sliku Raspberry Pi pod nazivom LibreELEC, što Kodi stvarno brzo i lako pokreće na vašem Pi-u.

Uz široku paletu podrške za strujne uređaje tvrtke Plex, postoji i jedna platforma na kojoj se zaista ističe. Ako vam se dogodi da imate NVIDIA štit, to je savršen uređaj za vaš Plex poslužitelj. NVIDIA ima hardversku podršku za 10-bitni HEVC videozapis, što je uobičajeni format za ultra-HD 4k videozapise. To znači da možete gledati 4k videozapise na televizoru i strujati 4k sadržaje na druge uređaje bez ikakvih problema.

Dodaci u Plexu protiv Kodija

Kodi je stvarno poznat po tome što ima na hiljade različitih dodataka. Sve možete instalirati s YouTubea i Crunchyrolla na filmske kanale, pa čak i na službeni Plex klijent. Plex jednostavno ne odgovara toj fleksibilnosti.

Plex vs Kodi: Plex kanali

Za razliku od Kodija, Plex pruža službene kanale za većinu glavnih emitivnih i kablovskih mreža. Oni vam omogućuju pristup njihovom sadržaju na zahtjev bez pretplate za kabel, omogućujući vam strujanje izravno s interneta umjesto preuzimanja videozapisa.

Zbog svoje fleksibilnosti, Kodi dodaci mogu biti hit-ili-miss. Najpopularniji dodaci obično krše pravila o autorskim pravima i mogu se potpuno zatvoriti. Plex ima manje kanala, ali većina ih je službeno sankcionirana. Kodi također ima širok spektar "službenih" dodataka, iako većina Kodijevih dodataka nije "službeno" na isti način. Umjesto toga, strugaju po web stranicama popularnih usluga na način koji ne krši autorska prava. Iako su potpuno legalni za upotrebu, nekoliko "službenih" Kodi dodataka su osmislili i ponudili davatelji sadržaja.

Postoje iznimke za Plex. Na primjer, pomoću WebTools kanala možete instalirati neslužbeni sadržaj na Plex. A Kodi ima službene dodatke koji omogućuju gledanje videa s mreža poput ESPN-a.

Oba programa omogućuju korisnicima da instaliraju prilagođeni sadržaj, ali, u usporedbi Plexa i Kodija, to je Kodi koji ima jasnu prednost u količini i velikoj korisnosti svojih dodataka.

Vidi također: 105 najboljih Kodijevih dodataka

Naš Plex vs Kodi tl; dr

Ako usporedite Plex i Kodi, ima puno prednosti i nedostataka, ali mislim da se sve svodi na nekoliko važnih točaka.

Plex vs Kodi: Kodi Main
kodi je najbolji izbor za korisnike koji žele ...

  • Pristup njihovim medijima jedno računalo ili uređaj
  • Tona od prilagodbe opcije
  • Više Addon izbora, posebno online streaming
  • Potpuno otvoreni izvor rješenja
  • Nema pretplata, po cijenu malo dodatnog postavljanja

Plex vs Kodi: Plex Main

Plex savršeno je rješenje za korisnike koji žele ...

  • Pristup njihovim medijima širom više uređaja i putem weba
  • Jednostavno i polirano korisničko sučelje
  • Službene aplikacije za svaki veći streaming i mobilni uređaj
  • potpun podrška i profesionalna internetska pomoć
  • Jednostavnost korištenja, sve djeluje izvan okvira

U zajednici za mrežno strujanje rasprava o Plex vs Kodiu prilično je vruća tema. Činjenica je da nijedno rješenje neće biti savršeno za svakog pojedinog korisnika. Kodi nadoknađuje zbunjujuću konfiguraciju i nedostatak službene podrške uz potpunu i potpunu slobodu i fleksibilnost. Plex je lakši za upotrebu i radi s više uređaja, ali morate platiti kako biste dobili potpuno iskustvo.

Moje se osobno mišljenje odnosi na preporuku Plex-a. Mislim da besplatna verzija ima više nego dovoljno značajki da bi bila upotrebljiva, i stvarno cijenim što mogu prenositi videozapise i glazbu iz svoje knjižnice na svim svojim uređajima. Kodi ima svoje mjesto, ali u mojoj dnevnoj sobi želim da stvari funkcionišu sa što manje gnjavaže i spremna sam da platim za to..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 3