10 savjeta za poboljšanje dometa i snage vaše bežične mreže

10 savjeta za poboljšanje dometa i snage vaše bežične mreže

Muče se s lošim bežičnim signalom i dometom? Nisi sam. Unatoč stalnom porastu raspona bežičnih usmjerivača, još uvijek postoje mnoge prepreke koje mogu ograničiti domet i snagu vaše bežične mreže. Postoje jednostavna rješenja koja možete uzeti, od kojih su mnoga besplatna. Prije nego što bacite ručnik i potrošite daleko više nego što morate profesionalcu, evo 10 DIY savjeta za poboljšanje wifi signala i snage.

Zašto imam slab wifi signal i snagu?

Unatoč svojoj sveprisutnosti u našim životima i kućama, tehnologija bežičnog interneta razmjerno je mlada. Iako je prvi funkcionalni "bežični internet" prikazan na Havajima 1970-ih, bilo je desetljećima prije nego što je tehnologija bežičnih mreža postala dovoljno moćna i jeftina da bude održiva u kući.

Koliko god čudesne bile bežične mreže, imaju značajna ograničenja zbog načina rada. Svi bežični signali i mreže koriste radio frekvencije, baš kao i vaš automobil ili kućni radio ili televizija. Međutim, signali koje koriste bežične mreže postoje na frekvencijama negdje između onih koje vaša mikrovalna pećnica prirodno proizvodi i onih koje radiopostaje eksplodiraju u vašem automobilu.

S obzirom na to da se vaša bežična mreža emitira putem radio valova, ona može pretrpjeti sva ista ograničenja koja obično nalazite kod drugih vrsta radio signala. Kao takva, vašoj kućnoj bežičnoj mreži može nedostajati odgovarajuće snage ili dometa zbog istih problema koji utječu na druge oblike radio tehnologije: prepreke koje uzrokuju smanjenje snage signala, smetnje drugih uređaja koji šalju radio valove, slabiji signali koje šalju stariji i manje Učinkovita bežična oprema, tehnički problemi s prijemnim uređajem mogu učiniti da signal zvuči slabo ili nedostatak energije bežičnog usmjerivača što rezultira slabijim signalom.

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) postavlja standard za koji je dozvoljeno korištenje bežičnih mreža. Trenutačno oprema za bežično umrežavanje u vašem domu može raditi bilo u frekvencijskom pojasu 900 MHz ili frekvencijskim opsezima 2,4, 3,6, 5 ili čak 60 GHz. Većina kućnih usmjerivača trenutno radi u rasponima 2,4 GHz ili 5 GHz.

Prije nego što pokušate riješiti svoje probleme pomoću raspona ili slabih signala, provjerite koji radio opseg koristi vaš bežični usmjerivač ili druga mrežna oprema. Ovo malo znanja može vam pomoći da lakše riješite svoj domet i probleme sa snagom.

Kako poboljšati wifi signal i snagu

Konačno, moglo bi biti prilično teško odrediti točan uzrok vaše slabe snage ili dosega bežične mreže. Predlažemo da isprobate svaki od ovih koraka prije nego što pribjegnete kupnji novog bežičnog usmjerivača. Međutim, ako ni jedna od besplatnih opcija uradi sam uradi kupovinu novog usmjerivača može riješiti vaše mrežne probleme.

Savjet br. 1: Pomaknite usmjerivač na centraliziranije mjesto

poboljšati wifi signalIzvor: BT.com

Slijedi „najvažnije pravilo“: vaš prosječni bežični usmjerivač ima domet od 46 metara u zatvorenom i 300 metara (92 metra) na otvorenom. Iako je to obično dovoljno raspona da pokrije prosječnu kuću ili stan, različite prepreke i smetnje signala mogu uzrokovati da se signal propadne prije nego što dospije u različite dijelove vašeg doma.

Gdje postavite usmjerivač može imati značajan utjecaj na to vidite li najbolju moguću pokrivenost signala. Nešto od toga ovisi o vrsti usmjerivača i snage signala. Bez obzira na to, ako vam je bežični usmjerivač ubačen u kutni ured vašeg doma u podrumu ili potkrovlju, možda ćete se baviti daleko više problema sa snagom i dometom nego što trebate.

Umjesto toga, razmislite o postavljanju bežičnog usmjerivača na više centralizirano mjesto. Mnoge obitelji obično postavljaju svoje rutere pored računalne opreme u kućne urede. Međutim, usmjerivač možete prilično smjestiti bilo gdje u vašem domu. Sa prosječnim dometom bežičnog usmjerivača na 150 stopa, usmjerivač koji se nalazi na središnjem mjestu trebao bi biti u mogućnosti da efikasnije dođe do svih dijelova kuće prosječne veličine.

Savjet br. 2: Provjerite da li oprema može uzrokovati smetnje

Budući da bežične mreže koriste radio frekvencije za slanje i primanje podataka, postoji vjerojatnost da će vaš bežični signal biti slab zbog smetnji opreme koja šalje radio signale. Svi sljedeći uređaji mogu ometati bežične signale:

 • Mikrovalna
 • Neki izvori električne energije (poput dalekovoda)
 • Bežična audio oprema
 • Neki vanjski monitori
 • Baby monitori
 • Bežične kamere
 • RF video predajnici
 • Bežični telefoni
 • Neki prijemnici za satelitsku televiziju

Općenito, bežična tehnologija raznih vrsta samo se povećava. To znači da vjerojatno imate više oblika bežične opreme koji šalju signale širom vašeg doma. Ako bilo koja od te opreme radi na istim frekvencijama kao i vaš bežični usmjerivač, doći će do smetnji.

Znat ćete da se bavite problemom smetnji signala ako je istinito bilo što od sljedećeg:

 • Bežični uređaji stalno pokazuju nisku jačinu signala ili se čini da jačina signala raste i pada čak i kada ne mijenjate lokacije
 • Puno sporiju internetsku vezu imate kada ste povezani s Wi-Fi-jem
 • Brzina prijenosa datoteka pati od povezivanja s Wi-Fi-jem
 • Bluetooth uređaji imaju poteškoće u uparivanju
 • Redovito gubite internetsku vezu

Ako vjerujete da može doći do problema sa smetnjama, isključite ostale uređaje koji također šalju bežične signale, pojedinačno. Provjerite ima li razlike u jačini ili rasponu signala nakon isključivanja svakog uređaja. Ako primijetite promjenu nakon isključivanja bilo kojeg uređaja, našli ste jednog od krivca.

Ovisno o situaciji, vaša je najbolja opcija pomaknuti usmjerivač što dalje od drugog uređaja ili, poželjno, premjestiti ometajući uređaj. Općenito, najbolje je ograničiti koliko bežičnih uređaja imate u vašem domu istovremeno.

Savjet br. 3: Promijenite kanal bežičnog usmjerivača

ghz bendoviIzvor: dlink.com

Ovaj savjet u potpunosti ovisi o vašem bežičnom usmjerivaču. Međutim, ako živite u stanu ili u gustoj prigradskoj četvrti, problemi s bežičnim smetnjama mogu biti zbog Wi-Fi usmjerivača vašeg susjeda.

Možda je teško utvrditi je li to problem. No ako koristite bilo koji bežični uređaj, poput mobilnog telefona ili računala, možete provjeriti koliko ima bežičnih signala u dometu. Što je više uređaja u dometu, veća je vjerojatnost da bi susjedova Wi-Fi oprema mogla uzrokovati probleme s vašim.

Promjena kanala vašeg bežičnog usmjerivača omogućit će mu da radi na nešto drugačijem dijelu frekvencijskog pojasa, čime će se ukloniti smetnje. Način na koji ćete mijenjati kanal ovisit će o uređaju i marki. Pogledajte priručnik svog uređaja ili web-mjesto proizvođača da biste saznali kako prilagoditi postavke kanala.

Savjet br. 4: Smanjenje broja uređaja pomoću pojačane širine pojasa

Problemi s niskim signalom i jačinom mogu predstavljati problem aplikacijama i uređajima koji koriste vašu internetsku vezu. Neke aktivnosti, poput mrežnog igranja i streaminga HD videozapisa, mogu biti značajni svinjeći širine pojasa. Kada ti uređaji koriste veliku količinu svoje propusne širine, mogu uzrokovati usporavanje rada drugih uređaja koji mogu imati izgled slabe snage signala.

Pokušajte u bilo kojem trenutku smanjiti broj uređaja na kojima zasipate internetsku traku. Ako namjeravate strujati visokokvalitetne videozapise ili igrati online igrice, pokušajte to učiniti bez rada više uređaja.

Ovaj postupak možete donekle automatizirati ako usmjerivač koristi metode kvalitete usluge (QoS). Ove metode automatski daju prioritet operacijama radi smanjenja problema s povezivanjem i širinom pojasa. Provjerite u svom priručniku za usmjerivač ili proizvođaču uređaja da biste utvrdili upotrebljava li vaš uređaj kvalitetu usluge i ako jest, kako prilagoditi postavke uređaja da bi on radio.

Savjet br. 5: Napravite domaći wifi produžetak

Wifi produžetak za windsurfer 6

Zasigurno nije besprijekorna metoda, pomoću Wi-Fi usmjerivača možete uspjeti izvući mali domet pomoću nekih metoda uradi sam, koristeći stvari poput automobila od folije ili aluminijskog piva. Također pružamo detaljnu raščlambu o tome kako napraviti svoj vlastiti wifi ekstender.

Savjet br. 6: Instalirajte DD-WRT na usmjerivač (ako možete)

Svi bežični usmjerivači dolaze s instaliranim softverom (vrsta softvera dizajniranog kako bi vaš hardver ispravno radio). Međutim, neki bežični usmjerivači mogu pokrenuti treći softver kako bi poboljšali svoje mogućnosti. Možda se najbolji od njih naziva DD-WRT.

DD-WRT vam može pomoći da pojačate svoj Wi-Fi signal omogućujući vam bolju prilagodbu postavki usmjerivača i fino podešavanje frekvencijskih kanala. Pored toga, možete koristiti DD-WRT za otključavanje tehničkih mogućnosti uređaja, što mu omogućava da crpi više energije, što je ključ za jačanje dometa bežičnog signala. (Napomena: prilagođavanje snage koju usmjerivač troši može uzrokovati pregrijavanje uređaja. Istražite koliko snage vaš uređaj može sigurno potrošiti prije upotrebe ove metode).

Povezano: Najbolji DD-WRT VPN davatelji.

Savjet br. 7: Redovito resetirajte usmjerivač

Ako ustanovite da se čini da se vaš bežični signal i snaga redovito smanjuju, resetiranje usmjerivača može pomoći da ga poboljšate. Ako ste već ustanovili da resetiranje usmjerivača poboljšava probleme s povezivanjem, možete koristiti DD-WRT da biste ruter resetirali u redovnom rasporedu svaki dan.

Savjet br. 8: Uložite u pojačivač signala

poboljšati wifi signalIzvor: Amazon.com

Ponekad je ono što stvarno trebate potisnik. Pojačivači signala dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali općenito su dizajnirani da povećaju snagu vašeg signala prenoseći ga putem drugog uređaja. Ti se uređaji ponekad nazivaju "Wi-Fi repetitori" i mogu se koristiti za širenje raspona i snage slabog signala.

Netgear pruža više informacija o pobuđivačima i repetitorima.

Savjet br. 9: Investirajte u novi usmjerivač

Na kraju dana, nekoliko metoda djeluje bolje na poticanju slabe snage signala i dometa za bežične mreže od ulaganja u bolji hardver. Ako je vaš bežični usmjerivač jeftin ili je zastario, postoji dobra šansa da mnoge gore navedene metode možda neće raditi ili mogu raditi u ograničenoj mjeri.

Stari usmjerivači obično koriste manje učinkovitu tehnologiju i mogu čak razviti tehnička pitanja, poput problema s pregrijavanjem, što dovodi do slabe snage signala. U međuvremenu, jeftiniji bežični usmjerivači jednostavno nisu prepuni tehnologije da bi dugoročno bili uspješni i općenito im nedostaje izlaz snage za bolji raspon.

Smatrajte to naporom "posljednjeg rova". Unatoč tome, nadogradnja starog bežičnog usmjerivača na kraju postaje nužna jer se mijenjaju bežični standardi i tehnologija postaje bolje opremljena za rukovanje s više prijemnih uređaja.

Savjet br. 10: Prilagodite antenu usmjerivača

Ako ste poput mene, nemate wifi usmjerivač koji ima moć, koji čak ima i antene. Međutim, ako koristite jedan od mnogih dostupnih usmjerivača koji imaju tako više antena, podešavanje njihovog smjera moglo bi vam pomoći poboljšati signal.

Lako je pomisliti da je usmjeravanje vaše wifi antene ravno prema pravom putu. Međutim, to zapravo nije slučaj u gotovo svakoj situaciji. Umjesto toga, ako koristite usmjerivač 2,4 GHz, usmjerite ih okomito, npr., jedna antena usmjerena okomito, a jedna vodoravno, u obliku slova L. Za 5 GHz usmjerite ih prema ravno ili pod kutom od 45 stupnjeva za najbolje rezultate.

Bivši Appleov wifi inženjer podijelio je nekoliko sitnica na Mac Observeru. Više detalja i još nekoliko njegovih savjeta možete provjeriti ovdje. U međuvremenu, zanimljive podatke o DSLReports-u možete pronaći od profesionalaca u mreži koji su napravili test koristeći obje frekvencije.

Savjet o bonusu: wifi bendovi mijenjaju razliku

Ranije smo spomenuli da postoji nekoliko različitih wifi frekvencija koje vaš usmjerivač može koristiti, pri čemu su 2,4 GHz i 5GHz frekvencije. Frekvencije koje koristite također mogu utjecati na jačinu i raspon vašeg wifi signala.

Važno je zapamtiti da su wifi signali jednostavno radio signali. Više frekvencije putuju brže, ali imaju kraću udaljenost, dok niže frekvencije putuju dalje, ali sporije. Ako imate veliku kuću i koristite pojas od 5GHz, postoji velika mogućnost da će izmještanje usmjerivača definitivno riješiti vaš problem. U međuvremenu, ako koristite usmjerivač od 2,4 GHz, vaše male brzine mogu se dogoditi zbog manje propusne širine dostupne kod usmjerivača 2,4 GHz. Možda želite nadograditi na 5GHz, što je puno bolje za streaming medija i veliku upotrebu propusne širine.

Možda će vam se svidjeti i internetski davateljiKako očistiti kolačiće u Chrome, Firefox, Edge, Safari ili OperaInternet pružateljima tehnologije i internetske ovisnosti: Kako prepoznati i oporaviti se od njega. Internetski davatelji Što je neto neutralnost, zašto je to važno i kako se možete boriti za njega? Internet davateljiPhone i internet popusti za starije ljude

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 45 = 49

Adblock
detector