60+ IoT statistika i činjenica

iot statistika i činjenice

Iako revolucija sama po sebi, internet je također rodio velik broj drugih tehnoloških revolucija. Od pametnih telefona do Wikipedije, Internet kao medij rezultirao je potpunom i totalnom transformacijom društava širom svijeta.

Među najnovijim kretanjima zbog svog postojanja na internetu je "Internet stvari", ili IoT. Ovo je novi pojam i koncept koji se primjenjuju na uređaje koji zajedno djeluju na međusobno povezan način prikupljanja informacija, često radi bolje automatizacije procesa i stvaranja kohezivnijeg i informiranijeg korisničkog iskustva.

IoT obuhvaća sve veći broj tehnoloških proizvoda, uključujući pametne kućne uređaje poput Google Home i Amazon Alexa powered Echo, do pametnih hladnjaka koji mogu kreirati popise namirnica za vas. Većina studija i istraživača, međutim, bilo koji uređaj povezan s internetom smatra dijelom "Interneta stvari".  

Iz jednostavnog pogleda, IoT je namijenjen pokušaju povezivanja gotovo svega na svijetu s Internetom na neki način. S tehničkog stajališta, međutim, "Internet stvari" može se, barem Cisco, definirati kao "trenutak u kojem je više" stvari ili predmeta "bilo povezano s Internetom nego ljudi". Prema Ciscu, ta je točka postignuta oko 2008.-2009.

Desetljeće uranjanja u IoT znači da se za to može pokazati veliki broj. A s više uređaja povezanih s Internetom nego ljudi (preko 4 milijarde web korisnika od 2018.), rast IoT-a stvorio je neke iznenađujuće podatke i statistike za istraživanje.

IoT na prvi pogled

S obzirom na to da se IoT prvenstveno odnosi na broj uređaja spojenih na internet, ove statistike pokazuju koliko je Internet Internet stvari porastao.

 • 7 milijardi uređaja bilo je povezano s Internetom od 2018. godine, a očekuje se da će se broj povezanih uređaja do kraja 2020. godine približiti 10 milijardi. (Izvor: IOT Analytics)
 • Gartner predviđa veću količinu "povezanih stvari" do 2020. Prema Gartneru, do kraja 2019. postojat će preko 14 milijardi povezanih uređaja i do kraja 2021. preko 25 milijardi. (Izvor: Gartner)
 • Veliku većinu IoT čine pametni telefoni. Prema Newzoou, ukupni broj korisnika pametnih telefona u 2018. godini premašio je 3 milijarde. (Izvor: Newzoo)
 • Većina IoT uređaja su oni koje koristimo kod kuće ili na poslu. Od 2018. godine preko polovice svih IoT uređaja bilo je spojeno na bežične mreže osobnih područja, kao što su Bluetooth, Zigbee i Z-Wave. (Izvor: IOT Analytics)
 • Globalno tržište IoT-a u 2018. vrijedilo je preko 150 milijardi USD, a očekuje se da će do 2025. premašiti 1,5 bilijuna dolara. (Izvor: IOT Analytics)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: IoT Analytics

 • Uređaji pametne kuće jesu i bit će glavni dio IoT-a. Prognoziralo se da će prodaja uređaja biti preko 50 milijardi USD u 2018. godini, dok je više od 663 milijuna pametnih kućnih uređaja bilo u domovima širom svijeta u 2017. (Izvor: Strategy Analytics)
 • Očekuje se da će broj kupljenih pametnih uređaja do 2023. premašiti 1,94 milijardi, dok će do tada prodaja uređaja biti veća od 78 milijardi USD. (Izvor: Strategy Analytics)
 • "Pametni gradovi" su glavni i novi koncept u IoT-u. Preko petine svih javno najavljenih IoT projekata uključuju nekakve „pametne gradove“ koje pokreću IoT, a većina ovih „pametnih gradova“ (45 posto) najavljena je u Europi. (Izvor: IoT Analytics)
 • Preko četvrtine svih cyber napada na tvrtke zasnivat će se na IoT-u do 2025. (Izvor: Gartner)
 • Očekuje se da će potreba za stručnjacima za znanost o podacima prerasti daleko više od broja stručnjaka na tržištu, zahvaljujući malom dijelu IoT-a. Do 2020. nedostatak stručnjaka za znanost podataka spriječit će tri četvrtine svih poduzeća da maksimiziraju svoje IoT ciljeve. (Izvor: Gartner)
 • Do 2020. postojat će 4 uređaja povezana s internetom za svakog čovjeka na planeti. (Izvor: Gartner)

Statistika IoT u zdravstvu

Industrija zdravstva brzo je usvojila IoT tehnologiju. To dolazi s mnogim prednostima i mnogim rizicima. Ali ukupna veličina i složenost tržišta savršen je primjer transformacijske moći IoT-a u jednoj važnoj industriji.

 • Očekuje se da bi tržište IoT u zdravstvu trebalo do 2025. godine iznositi 534,3 milijarde. (Izvor: Grand View Research, Inc.)
 • Sjeverna Amerika je bilo najveće tržište IoT-a od kraja 2017. (Izvor: Grand View Research, Inc.)
 • EU je imala oko 870.000 aktivnih IoT uređaja u zdravstvu tijekom 2016. godine, a predviđenih 2,79 milijuna uređaja do kraja 2019. ETNO očekuje da će do 2025. u Europi biti preko 800 milijuna IoT internetskih veza u zdravstvu. (Izvor: ETNO)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: ETNO

 • Do kraja 2016. 60 posto zdravstvenih organizacija koristilo je IoT uređaje. (Izvor: IEEE)
 • Većina zdravstvenih organizacija (87 posto) planira implementirati IoT tech do kraja 2019. Usporedbe radi, 85 posto ne-zdravstvenih poduzeća planira to učiniti u istom vremenskom razdoblju. (Izvor: IEEE)
 • 80 posto rukovodilaca zdravstvenih poduzeća vidi povećane inovacije kao najveću prednost implementacije IoT-a. 73 posto ukazalo je na uštedu troškova, a 76 posto na "vidljivost kroz organizaciju" kao ključne prednosti. (Izvor: Aruba)
 • Najčešći IoT uređaji u zdravstvu uključuju monitor pacijenta (64 posto), brojila energije (56 posto) i uređaje za obradu slike (33 posto).
 • Preko 70 posto zdravstvenih organizacija koje koriste IoT uređaje koristi ih za nadzor i održavanje. (Izvor: IEEE)
 • 50 posto IoT-a za zdravstvo koristi se za daljinski rad i kontrolu, a 47 posto svoje uređaje povezuje na usluge temeljene na lokaciji. (Izvor: Aruba)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: Aruba

 • Kršenja sigurnosti značajan su nedostatak IoT-a. Prema IEEE-u, preko 80 posto zdravstvenih organizacija koje koriste IoT uređaje pretrpjelo je sigurnosno kršenje svojih IoT uređaja ili infrastrukture. (Izvor: IEEE)
 • Najčešće sigurnosne prijetnje IoT-u bili su zlonamjerni softver (49 posto), ljudska greška (39 posto) i DDoS napadi (22 posto). (Izvor: Aruba)
 • Zdravstvena industrija odgovorna je za 6 posto globalnih projekata IoT-a, s tim da se 55 posto događa u Americi. (Izvor: IoT Analytics)

Industrijska, energetska i građevinska IoT statistika

Proizvodni i industrijski sektor rano su i brzo usvojili IoT tehnologiju, trend koji je trenutno poznat pod nazivom 4.0. Industrijski Internet stvari (IIoT) usredotočuje se ne na ljude koji koriste strojeve, već na automatizaciju strojeva s minimalnim ljudskim ulogom zahvaljujući robotiziranju.

IoT je osmišljen kako bi omogućio robotima da inteligentnije rade u industrijskom sektoru, s potezom prema većoj učinkovitosti i uštedama troškova. Ljudski strojevi smanjuju se u proizvodnom i industrijskom sektoru, čineći automatizirani IoT koji zahtijeva veliku razinu ljudskog unosa veliki fokus.

U međuvremenu, gradnja doživljava malo usporavanja s novim tehnologijama poput IoT-a. Iako je tehnički dio industrijskog sektora, graditeljstvo održava skup tehnoloških potreba koje ga razdvajaju, čak iako dijele mnoštvo istih tehničkih izazova kao i širi industrijski sektor.

Mnogo je pozornosti o tome kako se IoT može koristiti za poboljšanje sigurnosti radnika u građevinarstvu, što mnogi radnici i promatrači u industriji otvoreno pozdravljaju. S obzirom na to da je građevinarstvo među najopasnijim za radnike, IoT može pomoći da se to učini daleko sigurnijim nego ikad prije, sve dok tvrtke u građevinarstvu budu spremne potrošiti novac kako bi se to ostvarilo.

 • U Njemačkoj 91 posto industrijskih i proizvodnih poduzeća ulaže u „digitalne tvornice“ koje uključuju IoT rješenja. (Izvor: PwC)
 • Tvrtke očekuju da IoT i druge digitalne tehnologije poboljšaju učinkovitost za 12 posto. (Izvor: PwC)
 • Međunarodna federacija robotike očekuje da će se ponuda industrijskih robota (od kojih su mnogi na neki način povezani internetom) povećati oko 14 posto godišnje. Do 2021. godine IFR predviđa 630.000 jedinica širom svijeta. (Izvor: IFR)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: IFR

 • Azija i Australija zajedno su najveći korisnici industrijskih robota. Ta regija trenutno koristi preko 60 posto svih industrijskih robotskih jedinica u svijetu, nasuprot samo 20 posto u Europi i oko 13 posto u Americi. Očekuje se da će ta marža rasti, jer azijske zemlje brže rastu svoje automatizirane proizvodne kapacitete. (Izvor: IFR)
 • Točnije, Kina je najveći korisnik industrijskih robota (preko 137 000 jedinica), a Japan je udaljen drugi (preko 45 000 jedinica). (Izvor: IFR)
 • Istraživanje stručnjaka za analizu podataka u industrijskoj industriji otkrilo je da većina vjeruje da će važnost proračunskih tablica opadati kada uređaji koji omogućuju IoT i drugi automatizirani alati za poslovnu inteligenciju preuzmu vlast. (Izvor: IoT Analytics)
 • Industrijska analiza podataka može uzrokovati nekoliko glavobolja na tom putu. Samo 32 posto stručnjaka za analizu podataka u industrijskoj industriji navodi da su „dobri“ ili „izvrsni“ u ispravnom tumačenju podataka senzora. (Izvor: IoT Analytics)
 • Proizvodnja IoT porasla je za 84 posto između 2016. i 2017., što je najviše u svakoj industriji. (Izvor: Verizon)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: Verizon

 • Komercijalni dronovi glavni su alat u industrijskom IoT-u. Preko 40 posto komercijalnih dronova koristi se za industrijsku inspekciju. (Izvor: Verizon)
 • Prerađivačka industrija je u 2017. uložila 183 milijarde dolara u IoT (Izvor: Verizon)
 • IoT Analytics predviđa da je industrijska industrija u 2018. utrošila preko 64 milijarde dolara na IoT i očekuje da će se potrošnja u industriji 4.0 povećati na 310 milijardi do 2023. (Izvor: IoT Analytics)
 • Značajno je da u industriji IoT postoji 6 potpornih tehnologija na koje se mora obratiti pažnja: proizvodnja aditiva (3D ispis), proširena i virtualna stvarnost, kolaborativni roboti, povezani strojni vid, bespilotne letjelice i bespilotne letjelice i vozila koja se samostalno voze). (Izvor: IoT Analytics)
 • Devedeset i pet posto operatora građevinskih tvrtki vjeruje da će nove tehnologije (uključujući IoT) bitno promijeniti njihovu industriju. Daljnjih 74 posto vjeruje da će tehnološki poremećaji promijeniti svoju industriju u narednih 5 godina. (Izvor: KPMG)
 • Većina građevinskih predstavnika građevinskih službi tehnološki poremećaj u industriji vidi više kao pozitivan nego negativan. (Izvor: KPMG)
 • Usvajanje novih tehnologija sedamdeset i dva posto operatora u građevinarstvu dio je njihovog strateškog plana ili vizije. To u konačnici uključuje razne IoT implementacije. Gotovo polovica (48 posto) već je razvila mapu puta ili tehnološku strategiju podataka. (Izvor: KPMG)
 • Međutim, samo 5 posto sebe vidi kao "najsuvremeniju" implementaciju građevinske tehnologije. Većina (preko 57 posto) sebe vidi kao sljedbenike ili čak iza zavoja. (Izvor: KPMG)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: KPMG

 • Oko 12 posto građevinskih tvrtki „tek je započelo“ automatizacijom procesa robotike ili digitalnom radnom snagom, dok ih je 4 posto već implementiralo ili ih provodi u svim projektima. (Izvor: KPMG)
 • Izgradnja IoT može potencijalno uvelike smanjiti razne nesreće, uključujući i slučajne nezgode, koristeći RFID tehnologiju za isporuku upozorenja o blizini. (Izvor: Kanan, Elhassan, & Bensalem, 2017.)
 • Ostala područja na kojima IoT napreduje u izgradnji uključuju i nošenje za praćenje otkucaja i temperature radnika, očvršćivanje betona, senzore za nadziranje potrošnje goriva i istrošenosti vozila, RFID za upravljanje zalihama i GPS za praćenje lokacije opreme i osoblja. (Izvor: Tech Bullion)
 • Industrijski IoT čini 17 posto svih globalnih projekata IoT-a. (Izvor: IoT Analytics)

Statistike IoT za poljoprivredu

IoT je zreo za rast u poljoprivrednom sektoru, koji doista već brzo usvaja IoT rješenja tamo gdje je to moguće. Poljoprivreda je uvijek brzo usvojila nove tehnologije koje svaki vid industrije čine bržim i učinkovitijim, jer profitne marže za velika i mala poljoprivredna gospodarstva mogu biti tanke i pokretati ih ponekad nepredvidivim tržištima.

Predviđa se da tržište pametne poljoprivrede ili pametne poljoprivrede vrijedi 13,5 milijardi dolara do 2023. ili 23 milijarde dolara do 2022. (ovisno o izvoru) jer poljoprivrednici širom svijeta žele koristiti RFID, GPS, dronove, senzore i još mnogo toga kako bi se okupili djelotvornim podataka i automatizirati svaki dio procesa.

 • Precizna poljoprivreda - oblik poljoprivrede koji koristi tehnologiju kako bi svaki aspekt poljoprivrednog procesa bio što jednostavniji i učinkovitiji - predviđa se da će do 2025. vrijediti više od 43 milijarde dolara. (Izvor: Grand View Research)
 • Hardverska rješenja, poput senzora, bila su najveći dio tržišta pametne poljoprivrede u 2017. godini, a sastojala se od preko 72 posto tržišta. (Izvor: BIS istraživanje)
 • Prema USDA, sustavi usmjeravanja (npr. GPS) imali su najvišu stopu usvajanja u poljoprivrednoj industriji, a sada koriste oko 50 posto ili više zasađenih usjeva. (Izvor: USDA)
 • Poljoprivrednici također koriste GPS za mapiranje tla i tehnologija varijabilnih stopa (koje poljoprivrednicima omogućavaju da mijenjaju unose usjeva na temelju uvjeta uzgoja) brzinom od oko 25 posto po zasađenom hektaru. (Izvor: USDA)
 • Većina GPS mapiranja tla koristi se na kikirikiju, pri čemu je više od 25 posto kikirikija zasađeno i uzgojeno pomoću ove tehnologije. (Izvor: USDA)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: USDA

 • Oko 35 posto više zasađenog kukuruza u SAD-u prati se tehnologijom mapiranja prinosa koja GPS koristi za mapiranje prinosa i razine vlage. (Izvor: USDA)
 • Automatizirani sustavi vođenja i upravljanja vrlo su popularni za mnoge zasađene kulture, s tim da se gotovo dva posto zasađenih hektara pšenice i više od 50 posto hektara riže sadi, gnoji i bere u SAD-u pomoću ove tehnologije. (Izvor: USDA)
 • Prema IoT Analyticsu, pametna poljoprivreda čini samo 4 posto svih globalnih projekata IoT-a, pri čemu je gotovo 40 posto Smart Ag-a. projekti koji se događaju u Americi. (Izvor: IoT Analytics)
 • Od 2016. godine, gotovo 40 posto ruralnih poljoprivrednih gospodarstava u SAD-u nedostajalo je širokopojasne internetske veze, što je većinu IoT rješenja u poljoprivredi teško implementirati. (Izvor: Viasat)

Razvoj IoT-a

IoT uzima programere, a mnoge organizacije sada razvijaju IoT razvoj, kako u svojoj kući, tako i pomoću namjenskih tvrtki za razvoj softvera. Jedno od najvećih žarišta u razvoju IoT-a je sigurnost, jer programeri nastoje ne samo implementirati jače sigurnosne mjere u IoT, već i povećati IoT rješenja u sigurnosne svrhe..

 • Preko 60 posto organizacija trenutno koristi IoT, a samo 9 posto uopće nema IoT implementaciju. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Programeri IoT-a primarno se brinu za sigurnost (31 posto), dok će povezivanje (21 posto) i prikupljanje podataka i analitika (19 posto) zauzeti sljedeća dva mjesta. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Većina IoT programera radi na razvoju IoT platformi (34 posto), dok su kućna automatizacija (27 posto) i industrijska automatizacija glavna područja fokusiranja. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Razvoj obrazovanja obrazovanje IoT je sve veće područje interesa, jer školski sustavi izgleda implementiraju IoT kao dio nastavnog procesa. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Ako se izuzme Linux, prva dva krajolika IoT operativnog sustava uključuju Windows i FreeRTOS. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Za uređaje, najbolji IoT operativni sustavi uključuju FreeRTOS, Contiki / Contiki-NG, MBed OS, RIOT OS i QNX. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Linux je daleko najviši Edge / Gateway operativni sustav za IoT koji sadrži 76 posto svih pristupnika i rubnih čvorova. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Amazon Web Services (AWS) dominiraju na tržištu IoT-a, a 34 posto IoT programera koristi AWS. Daljnjih 23 posto koristi Microsoft Azure, dok 20 posto koristi Google Cloud Platform (GCP). (Izvor: Eclipse Foundation)

60+ IoT statistika i činjenicaIzvor: Eclipse Foundation, Inc.

 • Za programere u IoT-u, C je popularan jezik za ograničene uređaje, dok je Java najpopularniji za pristupne i rubne čvorove, kao i IoT oblačne aplikacije. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Većina programera IoT koristi IDE Eclipse Desktop (46 posto), dok 32 posto koristi Visual Studio Code. Još 26 posto koristi Notepad ++. (Izvor: Eclipse Foundation)
 • Prva tri protokola za povezivanje koje koriste IoT uređaji uključuju TCP (54 posto), Wifi (48 posto) i Ethernet (41 posto). (Izvor: Eclipse Foundation)

Možda će vam se svidjeti i internetski davateljiKako očistiti kolačiće u Chrome, Firefox, Edge, Safari ili OperaInternet davateljimaKako napraviti svoje vlastite proširivače za WiFi koji stvarno djeluju. Internetski davatelji10 savjeta za poboljšanje dometa i snage bežične mrežeInternet provajderaKako se avioni povezuju na wifi i je to sigurno?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 7

Adblock
detector