Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera

kako očistiti kolačiće

Kolačići mogu biti sadržajan dio iskustva pregledavanja web stranica mnogim korisnicima. S jedne strane, iako vaš web preglednik olakšava aktivno učenje o mjestu na kojem pregledavate i držite se prijavljeni kamo god krenuli, oni također mogu biti odvratan način za oglašivače i distributere reklamnog softvera da vas prate karticama dok koristite određena mjesta.

Ako želite pronaći bolji način upravljanja načinom na koji vaš preglednik prikuplja kolačiće na vama ili svima koji koriste vaše računalo, pročitajte naš vodič kako biste saznali sve što trebate znati i još mnogo toga!

Napomena: Testovi za Google Chrome, Edge, Opera i Mozilla Firefox pokrenuti su na stolnom računalu sa sustavom Windows 10 s najnovijim ažuriranjima od 21. veljače 2019..

Kako očistiti kolačiće na Chromeu

(Verzija 72.0.3626.109)

Da biste započeli svoje putovanje prema besplatnom i čišćenju kolačića jednom zauvijek (ili barem da biste se bolje uhvatili kroz one koji prolaze), kliknite gumb s tri točke u gornjem desnom kutu prozora preglednika:

izbornik postavki

Odatle će se pojaviti padajući izbornik koji sadrži nekoliko različitih opcija koje možete izabrati. Da biste došli do alata za upravljanje kolačićima koje ćete trebati koristiti, kliknite na postavke opcija, prikazana dolje:
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Ovo će vas odvesti do sljedećeg prozora postavki, koji će zauzeti dodatnu karticu vaše sesije pregledavanja. Na dnu ove stranice naći ćete gumb koji glasi Napredna, kliknite ovo da biste nastavili:
krom napredne postavke
Nakon što se otvore mogućnosti naprednih postavki, vidjet ćete odjeljak pod nazivom Privatnost i sigurnost:

Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera

Odavde kliknite na Postavke sadržaja gumb, prikazan gore. To bi vas trebalo odvesti do sljedećeg prozora, gdje ćemo rješavati sve što je povezano s Chromeom keksi postavke.

Chrome postavke kolačića

Ovdje treba raditi mnogo različitih postavki, ali za početak pomaže točno znati na kojim se web lokacijama spremaju kolačići i koliko ih je svaka pohranila. Da biste to učinili, kliknite na gumb koji glasi Pogledajte sve kolačiće i podatke web mjesta:

Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera

Duljina popisa koji će se pojaviti ovisit će o duljini korištenja preglednika pri zadanoj postavci kolačića Dopusti postavljanje lokalnih podataka.

Da biste brzo izbrisali sve kolačiće, jednostavno kliknite gumb Ukloniti sve gumb koji se pojavljuje pored trake za pretraživanje:

uklonite sve kolačiće

Međutim, ako samo želite ukloniti kolačiće s određenih web lokacija, možete unijeti ime te web stranice u traku za pretraživanje i pojavit će se samo rezultati s te određene domene:
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera

Ako kliknete na Otpad koji se pojavi na krajnjoj desnoj strani, kolačić će se odmah izbrisati:
kolačić ukloniti krom

Napomena: Neće biti nijednog prozora za potvrdu kada odlučite izbrisati kolačić, pa se svakako prije nego što kliknete ne želite izgubiti važne podatke ili prijave..
prikazan kolačić

Tu je i mogućnost da istovremeno uklonite sve kolačiće povezane s pretraživanom domenom klikom na ikonu Uklonite sve prikazane gumb iznad.

Bilješka: Od ovog pisanja Chrome trenutno ima problem zbog kojeg će se preglednik oboriti ako pokušate očistiti pojedinačne kolačiće. To je poznato pitanje koje traje već nekoliko mjeseci i trenutno je neriješeno. Moguća zaobilaženja uključuju ponovno pokretanje računala i čekanje nekoliko minuta nakon učitavanja stranice kolačića prije pokušaja brisanja pojedinih kolačića.

Brisanje kolačića u Chromeu (brz način)

Alternativni (i brži) način čišćenja kolačića može se pronaći u izvornom izborniku Napredne postavke. Ispod Privatnost i sigurnost odjeljak postoji gumb s naljepnicom Obriši podatke pregledavanja, prikazano u nastavku: Nakon što kliknete na to, odvest ćete se do prozora u kojem su svi pojedinačni dijelovi vaše povijesti pregledavanja postavljeni na popis za provjeru:

kromirani jasni podaci kolačića

Da biste očistili kolačiće odavde, označite samo okvir Kolačići i drugi podaci o web mjestima i dodacima, obavezno poništite bilo koje druge podatke koje niste voljni izgubiti na kraju ovog postupka.

Nakon što je odabran okvir za kolačiće, klikom na gornji padajući izbornik možete navesti koliko daleko treba ići brisanje. Ovdje ćete pronaći izbor bilo čega što je zabilježeno u proteklih sat vremena, proteklog dana, proteklog tjedna, posljednja 4 tjedna i Cijelo vrijeme, (što je zapravo tek od kada ste prvi put instalirali preglednik ili pokrenuli čvrsti reset na prethodnim postavkama).

kromirani kolačići svih vremena
Nakon što odaberete trajanje vremena koje želite prikriti i podatke koje želite izbrisati, kliknite gumb u donjem desnom kutu da biste potvrdili da ga želite nestati:

jasni podaci o kolačićima

I to je to, završio si!

Upravljanje kolačićima u Chromeu

I na kraju, ako vam je dosadilo da se stalno vraćate u izbornik postavki kako biste pažljivo odabrali neugodne kolačiće koji su pretjerali u njihovoj dobrodošlici, možete postaviti Chrome da automatski upravlja kolačićima na način koji bolje odgovara vašoj željenoj razini privatnosti.

Da biste to učinili, vratite se natrag u odjeljku o privatnosti i kliknite gumb s naljepnicom Postavke sadržaja, i onda keksi:

Chrome postavke kolačića

Odavde ćete se naći u originalnom izborniku kolačića, pogledajte dolje:

krom spremljeni kolačići
Chrome proizvodi će uvijek birati instalacije na zalihama Dopusti postavljanje lokalnih podataka (preporučeno) kao zadana opcija za način na koji preglednik postupa s dolaznim zahtjevima za kolačićima. To znači da će vaš preglednik biti uhvatljiv za svaki kolačić koji dođe do njega, što predstavlja veliki problem zabrinute za bolju kontrolu privatnosti.

Na ovom izborniku možete odabrati nekoliko opcija kada je u pitanju Chromeovo ponašanje kolačića. Prvi je da Zadržavajte lokalne podatke samo dok ne napustite preglednik, što u biti djeluje upravo onako kako zvuči. To čini da se svaki put kada se preglednik zatvori, svi lokalni podaci koji su pohranjeni tijekom te sesije automatski brišu, bez pitanja.

Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera

Sljedeći je Blokirajte web mjesta da postavljaju sve podatke, koji će, kao što samo ime govori, staviti tvrdi blok na sve zahtjeve kolačića bez obzira na web lokaciju (to se može ublažiti na kartici s iznimkama, no uskoro ćemo se obratiti).
blokiraj kolačiće web mjestaPosljednja opcija na popisu je samo Blokiraj kolačiće i podatke web mjesta drugih proizvođača. Ovaj je izbor malo složeniji od ostalih i morate razumjeti razliku između kolačića treće strane i kolačića treće strane da biste dobili potpunu sliku.
kromirani lokalni podaci o kolačićima
Na primjer, ako posjetite CNN.com, bilo koji kolačić koji dobijete od CNN-a smatrat će se kolačićem "prve strane". Ako se na toj određenoj stranici nalazi gumb "Share" na Facebooku, taj će se kolačić također pohraniti u vaš sustav i klasificirati kao kolačić treće strane..

kromirani kolačić treće strane

Iako taj primjer zvuči relativno bezazleno na površini, neki će treći oglašivači iskoristiti određene platforme kako bi dobili više zlonamjernih kolačića na vaše računalo. Ova opcija pomaže u ublažavanju te prijetnje, a istovremeno vam olakšava upravljanje ostatkom kolačića prve strane s uglednijih mrežnih odredišta.

Kako očistiti kolačiće u Firefoxu

(Verzija 65.0.1)

Čišćenje kolačića u pregledniku Firefox prilično je sličan onome što ćete pronaći sa Chromeom, s nekoliko ključnih razlika.

Za početak kliknite gumb u gornjem desnom kutu s tri vodoravne crte:

mogućnosti izbornika Firefox
Ovdje ćete pronaći izbornik sa ikonom zupčanika iznutra, gore prikazanom. Kliknite taj stupanj da biste otvorili izbornik Opcije.
kolačići kartice za zaštitu privatnosti Firefox

Nakon što ste na izborniku opcija, pogledajte kraj lijevo od prozora i pomaknite se prema dolje Privatnost i sigurnost kartica:

kolačići kartice za zaštitu privatnosti Firefox

Ovdje ćete pronaći Kolačići i podaci o web lokacijama odjeljak. Ispod se nalazi gumb za Upravljanje podacima. Kliknite ovo kako biste došli do sljedećeg zaslona:
uklonite firefox kolačiće
Da biste jednostavno uklonili sve kolačiće koje je Firefox pohranio tijekom svih sesija pregledavanja, samo kliknite gumb s naljepnicom Ukloniti sve. Budite oprezni jer neće biti nijednog prozora za potvrdu da li ste sigurni da je to potez koji želite napraviti.

Da biste izbrisali pojedinačne kolačiće, možete se pomicati kroz cijeli popis ili jednostavno koristiti traku za pretraživanje na vrhu da biste pronašli određenu web lokaciju koju tražite:
firefox kolačiće
Nakon što ste pronašli kolačić koji želite izbrisati, samo kliknite Ukloni odabrano u donjem desnom kutu i gotovi ste!

Upravljanje kolačićima u Firefoxu

Ako želite promijeniti kako Firefox ubuduće obrađuje zahtjeve za kolačiće, to se može učiniti na početku u originalu Privatnost prozor.

Ispod Povijest odjeljak, naći ćete padajući izbornik. Kliknite na ovu i odaberite mogućnost za Koristite prilagođene postavke za povijest.

Odavde će se novi izbor opcija prikazati pod Povijest , a svaka od njih kontrolira različit komad cjelokupne torte kolačića. Prvo, postoji opcija da u potpunosti prebacite kolačiće:

firefox blokovi kolačići Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Operablokiranje kolačića firefox

To je učinjeno iz okvira istaknutog gore. Ako to kliknete, nijedna web lokacija neće moći instalirati kolačiće na vaš sustav dok koristite preglednik.

Ako je to za vas previše pretjerano, možete kontrolirati i određenije radnje, poput rukovanja kolačićima trećih strana:
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Klikom na gore prikazani izbornik možete odabrati Stalno prihvaćanje kolačića treće strane, što omogućuje sve provjere bez ikakvih čekova. Sljedeća je opcija Od posjećenog, koji će pohraniti kolačiće samo od trećih dobavljača kojima ste prethodno vjerovali s opcijom dodavanja kolačića.

Zadnja opcija - Nikada - radi upravo onako kako zvuči i sprječava pohranjivanje kolačića treće strane na uređaj.

Tu je i drugi izbor koji odlučuje koliko dugo se ti određeni kolačići čuvaju u vašem sustavu. Ovdje su dvije mogućnosti Držite dok ne isteknu, i Drži dok ne zatvorim Firefox:

upravljanje kolačićima Firefox

Držite dok ne isteknu je rizičniji način jer ponekad licenca za kolačić može biti dugačka nekoliko godina, što znači da neće napustiti radnu površinu sve dok ne prođe to vremensko razdoblje..

Drugi izbor je Drži dok ne zatvorim Firefox, što preporučujemo korisnicima koji brinu više o privatnosti. Kako zvuči, kolačići treće strane pohranit će se samo dok se ne završi svaka sesija preglednika.

Ako se odlučite za Prihvaćajte kolačiće s web mjesta, možete učiniti više za kontrolu načina postupanja s određenim web lokacijama ili zahtjevima za kolačiće. Da biste to učinili, počnite klikom na iznimke gumb, prikazan gore.
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Odatle bi trebao vidjeti sljedeći prozor. Da biste dodali web mjesto u svoj iznimke Popis, počnite upisivati ​​ga u traku za pretraživanje gore prikazanu, a zatim odaberite želite li to BlokDopusti za sjednicu, ili dopustiti. 

Blok nastavit će blokirati zahtjeve za kolačiće s te web lokacije, dok dopustiti Dopusti za sjednicu web mjestu će omogućiti da se probije (u slučaju da je original dopustiti svi okvir nije bio isključen).
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Ako Dopusti za sesiju Odabrano je da će web lokacija pohranjivati ​​kolačiće samo dok ne zatvorite prozor preglednika i tada će se ploča ponovno obrisati.

Brisanje kolačića u Edgeu

(Verzija 42.17134.1.0)

Slično kao i ostali preglednici koje smo dosad spomenuli, početak avanture kontrole kolačića započinje klikom na opciju izbornika u gornjem desnom kutu vašeg primarnog prozora Edge:
Ručni kolačići
Odavde se izbornik trebao spustiti, a na dnu puta naći ćete mogućnost otvaranja postavke:
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Odatle će se prozor s lijeve strane preglednika jednostavno prebaciti na karticu Postavke. Pomaknite se do dna, gdje ćete vidjeti opciju za Odaberite što želite očistiti ispod Obriši podatke pregledavanja odjeljak:
Ručni kolačići
Odavde kliknite gumb Odaberite što želite očistiti gumb, vidi se gore. To će vas odvesti u brzinu koju smo ovdje istakli:
rubni kolačići
Ako želite očistiti sve kolačiće pohranjene u vašem sustavu, odaberite okvir za keksi prikazano gore, a zatim kliknite gumb s naljepnicom Čisto pri dnu stranice.

Ako želite kontrolirati podatke koje će preglednik izbrisati nakon zatvaranja svake sesije, možete odabrati bilo koji od polja prikazanih gore (Povijest pretraživanjaPodaci obrasca, itd.), a zatim uključite preklopnik za Uvijek to očistite kada zatvorim preglednik, odmah ispod Čisto dugme.
rubni kolačići

Upravljanje kolačićima u Edgeu

Da biste upravljali kako Edge obrađuje dolazne zahtjeve za kolačiće, vratite se na izvornik postavke izbornika i pomičite se do dna, gdje ćete vidjeti mogućnost otvaranja Napredne postavke klikom na donju vezu:
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Odavde bi se isti stil prozora trebao pojaviti na bočnom izborniku. Nakon toga se pomaknite do dna tog izbornika da biste pronašli sljedeći padajući izbornik:
rubni kolačići
Odavde imate tri izbora načina na koji se rukuje kolačićima. Nemojte blokirati kolačiće (zadana opcija), Blokirajte kolačiće, i Blokirajte samo kolačiće treće strane:
rubni kolačići
U ostalim preglednicima smo već objasnili kako možete očekivati ​​da se ponaša svaka od ovih postavki, ali nažalost, za razliku od svih ostalih preglednika na ovom popisu, Edge vam ne dopušta da napravite bilo kakve posebne iznimke u vezi s kojim se web lokacijama prolazi i koja nemoj.

Svaki je izbor vrhunski za sve web stranice koje posjetite, pa se obavezno informirajte o načinu na koji Edge treba djelovati prije nego što donesete bilo kakve konačne odluke!

Čišćenje kolačića u Safariju

(Verzija 11.1.2)

Da biste očistili kolačiće u Safariju u OSX-u, započnite otvaranjem izbornika postavki klikom Safari u gornjem izborniku, a zatim Postavke s padajućeg izbornika prikazanog u nastavku:
postavke safari kolačića
Odavde biste trebali doći do vašeg glavnog prozora postavki. Kada se otvori, kliknite na Privatnost karticu, onu s ikonom koja sadrži sivi krug s rukom u sredini:

kolačići safari

Ovdje se mogu konfigurirati svi podaci i postavke kolačića. Da biste potpuno očistili kolačiće, prvo kliknite gumb Upravljanje podacima web stranice ... gumb za dolazak do donjeg zaslona:

safari kolačići uklanjaju sve

Kao što je slučaj s drugim preglednicima, odavde ćete vidjeti potpuni popis svih kolačića koji su trenutno pohranjeni u sklopu sesije pregledavanja.

Da biste izbrisali sve kolačiće u sustavu, kliknite gumb na dnu prozora s oznakom Ukloniti sve:

Da biste uklonili pojedinačne kolačiće, možete početi upisivanjem web lokacije kojom pokušavate upravljati u traci za pretraživanje, ovdje istaknutom:
traka za kolačiće

Nakon što to učinite, pojavit će se popis svih kolačića povezanih s domenom koju ste upisali.
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
Odaberite onaj koji želite izbrisati i kliknite gumb Ukloniti dugme:
Kako očistiti kolačiće u preglednicima Chrome, Firefox, Edge, Safari ili Opera
I gotovi ste!

Upravljanje kolačićima u Safariju

Safari je pojednostavio način na koji korisnici upravljaju kolačićima. U istom Privatnost Na kartici spomenutoj gore, dobivate dvije postavke, svaka s dvije mogućnosti.

kolačići safari

Prva je Praćenje web mjesta, što prema zadanim postavkama sprječava praćenje na različitim web lokacijama. To uključuje one dosadne trajne kolačiće za praćenje. Možete se uključiti u Ne praćenje potvrdnim okvirom za Zamolite web stranice da me ne prate.

Sljedeći Kolačići i podaci o web stranicama, možete se odlučiti za nuklearnu opciju i Blokiraj sve kolačiće, ali imajte na umu da to može uzrokovati probleme na mnogim web lokacijama.

Brisanje kolačića u Operi

(Verzija 58.0.3135.65)

Budući da se preglednik Opera temelji na istoj podlozi Chromium arhitekture kao i standardni preglednik Google Chrome, gotovo sve o načinu čišćenja i upravljanja kolačićima gotovo je identično u procesu i implementaciji..

Nekoliko je suptilnih razlika, naime, kako zapravo dolazite do izbornika u kojem možete mijenjati svoje postavke. Za početak kliknite crveni O (za Opera) u gornjem lijevom kutu prozora preglednika:
otvorite izbornik kolačića opere
Sada će se pojaviti padajući izbornik. Odavde se pomaknite prvo prema dolje Više alata i lebdite iznad njega. Jednom kada napravite sporedni izbornik, pojavit će se čitanje s desne strane Obriši podatke pregledavanja. Kliknite ovo da biste stigli do mjesta gdje trebate ići:
operni kolačići
Nakon što kliknete na to, prikazat će vam se zaslon vrlo poznatog izgleda koji vam daje mogućnost odlučivanja koje podatke treba izbrisati i odakle još daleko:

operni kolačići

Također ćete dobiti opciju uklanjanja podataka "Osnovno" ili "Napredno". Izbornik "Napredno" povećava kategorije podataka, ali za kolačiće sve što trebate je korištenje izbornika "Osnovno".

Ako vam je potrebna dodatna pomoć za rješavanje stvari izvan ove točke, vratite se na odjeljak Chrome da biste saznali sve što trebate znati.

I na kraju, upravljanje kolačićima u Operi poduzeti će još nekoliko koraka. Ako pogodite Otkazati od Očistite podatke preglednika zaslona, ​​bit ćete u glavnom izborniku postavki. Ako to već nije učinjeno, kliknite na Napredna s lijeve strane da biste proširili svoje mogućnosti, a zatim kliknite na Privatnost & sigurnosti. Odande kliknite na Postavke sadržaja.

operni kolačići

Zatim odaberite keksi sa zaslona sa sadržajem.

operni kolačići

Od tamo možete odlučiti prilagođavati postavke kolačića. Opera vam omogućuje isključivanje kolačića za automatsko spremanje, kao i druge opcije, poput blokiranja kolačića treće strane i upravljanja cookie-jevima putem mjesta.

operni kolačići

Ako kliknete na Pogledajte sve kolačiće i podatke web mjesta, možete izbrisati određene kolačiće s pojedinačnih web lokacija.

Brisanje kolačića na iOS-u

Da biste očistili kolačiće na iOS uređaju, počnite otvaranjem postavke , a zatim se pomaknite prema dolje do Safari gumb i dodirnite ga:

ios safari kolačići

Pomaknite se prema dolje do gumba s oznakom Očistite povijest i podatke web mjesta:

kolačići safari ios čisti

Ako takvim dodirom očistite sve kolačiće iz vašeg preglednika Safari. To je to, završio si!

Upravljanje kolačićima na iOS-u

Trenutno je samo jedan alat za upravljanje kolačićima u Safariju na iOS-u, a to je da blokira svu pohranu kolačića odmah.

Da biste to učinili, pomaknite se prema dolje na istoj kartici Safari gore spomenutoj, a zatim prebacite opciju na Blokiraj sve kolačiće:

ios safari blokira sve kolačiće

Jednom kada se ovo promijeni, Safari će biti sprečen da pohranjuje nove kolačiće na vaš iOS uređaj.

Brisanje kolačića na Androidu

Da biste očistili kolačiće na Androidu, započnite otvaranjem Krom preglednik s početnog zaslona. Zatim dodirnite tri gumba u gornjem desnom kutu zaslona:

Odavde, pomaknite se prema dolje do kartice s oznakom Privatnost:

android kolačići privatnosti

Zatim se pomaknite skroz dolje do kartice s oznakom Očistite sve kolačiće i podatke pregledavanja i dodirnite ga:

android jasni podaci o kolačićima

Od ovog trenutka moći ćete vidjeti koji su kolačići Chrome pohranjeni na vašem Android uređaju, kao i opciju da ih očistite:

android time cookies
Započnite odabirom vremenske skale s koje želite poništiti, a zatim dodirnite Obriši podatke u donjem desnom kutu da biste ga izbrisali:

android jasni podaci kolačići

Upravljanje kolačićima na Androidu

Da biste upravljali ponašanjem kolačića, pomaknite se prema dolje do kartice s oznakom Postavke web mjesta iz prozora Chrome postavki:

postavke web mjesta android jasne

Zatim dodirnite kolačići:

android cookie mobile

Odavde ćete imati jednu ili dvije mogućnosti Dopustite kolačiće treće strane, ili onemogućiti keksi potpuno isključivanjem isključivanja:

android cookie upravljanje

Brisanje kolačića na Windows 10 Mobile

Da biste očistili kolačiće na Windows 10 Mobile, započnite dodirom ikone Internet Explorer / Edge na početnom zaslonu:

Windows 10 mobilnih jasnih kolačića

Zatim dodirnite tri točke koje se nalaze u donjem desnom kutu zaslona:

brisanje kolačića Windows 10 izbornika

Iz izbornika koji se pojavljuje dodirnite postavke:

postavke očistiti kolačiće Windows 10 mobile

Pod, ispod Obriši podatke pregledavanja, slavina Odaberite što želite očistiti iz odjeljka koji je dolje istaknut:

odaberite jasne kolačiće Windows Mobile

Iz prikazanog izbornika potvrdite samo označen okvir Kolačići i spremljeni podaci web mjesta:

spremljeni podaci web mjesta očisti kolačiće Windows mobile

slavina Čisto pri dnu stranice kako biste očistili kolačiće:

jasni kolačići Windows 10 mobile

Zatim dodirnite Sve jasno! Da biste ga vratili na svoju početnu stranicu. Sve gotovo!

Windows 10 mobile sve čisto

Kako očistiti superkokeje

"Supercookies" ili jedinstvene zaglavlje identifikatora prate kolačiće koji ostaju na vašem sustavu čak i nakon što očistite sve ostale kolačiće pomoću gore navedenih koraka. Možete ih postaviti na vaš sustav od strane vašeg davatelja internetskih usluga na mrežnoj razini, što ih onemogućuje od strane korisnika.

Supercookie-ovi su preglednici, pa nije važno koji preglednik koristite ili ako zamijenite preglednike - oni će se i dalje koristiti za praćenje.

Supercookie zahtijevaju nešifrirane veze da bi radili, pa iako ih ne možete spriječiti na veliko, možete umanjiti njihovu učinkovitost upotrebom dodatka za preglednik HTTPS Everywhere iz Electronic Frontier Foundation. Ovaj dodatak za Firefox i Chrome uvijek bira šifriranu HTTPS verziju web stranice ako je dostupna.

Međutim, ne koriste sve web stranice HTTPS, pa je alternativa povezivanje s VPN-om. Ovo će kriptirati vašu internetsku vezu bez obzira na web mjesto koju posjetite, što će učiniti superkokije beskorisnim.

Kako očistiti flash kolačiće (LSO)

Flash kolačići, poznati i kao lokalni zajednički objekti (LSO), kolačići su koje koriste Adobe Flash aplikacije koje postoje na nekim web mjestima. Ne mogu se ukloniti kao uobičajeni kolačići, pa su ponekad kategorizirani kao super-kolačići.

U prošlosti bi korisnici morali instalirati proširenje treće strane kao što je Bolja privatnost kako bi se spriječilo spremanje LSO-ova na njihove sustave. Međutim, danas svi glavni preglednici sprječavaju učitavanje Flash aplikacija osim ako im izričito ne kažete da to urade.

Ipak, možda ste slučajno pokupili Flash kolačić klikom na Flash objekt na web stranici ili vam je ostalo nešto vremena prije nego što su proizvođači preglednika zadali Flash da klikne za aktiviranje prema zadanom.

Ako Adobe Flash nije instaliran, možete preskočiti ovaj odjeljak i krenuti dalje.

Evo kako ih izbrisati:

  1. Otvorite ovu vezu na novoj kartici
  2. Trebali biste vidjeti Upravitelj postavki Adobe Flash Player-a na vrhu. upravitelj postavki flash playeraMeđutim, ako vidite samo mogućnost preuzimanja Flash-a u Chromeu, vaš je preglednik vjerojatno blokirao Flash da se učita ili nije instaliran. U prvom slučaju morate to dopustiti putem:
    • Kliknite ikonu lokota na adresnoj traci i kliknite Postavke web mjesta.
    • set Bljesak dopustiti
    • Vratite se i osvježite stranicu
  3. U web stranice u odjeljku možete vidjeti na kojim ste web lokacijama dobili dozvolu za upotrebu Flasha i koje spremaju podatke na vaš uređaj. Klik Izbriši web mjesto kako biste ih uklonili jednu po jednu ili Izbrišite sve web lokacije da ih obrišem.

Imajte na umu da ako igrate Flash igrice ili koristite druge Flash programe, možete izgubiti spremljene podatke.

Vidi također: Usporedite internetske pružatelje usluga u vašem području (samo u SAD-u)

Čips od čokolade (kolačići od čokolade) Wikimedia Foundation licenciran pod CC BY 2.0

Možda će vam se svidjeti i internetski pružateljiTehnologija i ovisnost o internetu: Kako prepoznati i oporaviti se od njegaInternet davateljiKako napraviti svoje vlastite DIY ekstenzije WiFi koji stvarno radeInternet pružatelji usluga10 savjeta za poboljšanje dometa i snage bežične mrežeInternet davateljiKako se avioni povezuju na wifi i je li to sigurno ?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3

Adblock
detector