Kako se avioni spajaju na wifi i je li to sigurno?

Kako se avioni spajaju na wifi i je li to sigurnoGodine 2006. Aircell sa sjedištem u Koloradu dobio je ekskluzivno pravo od Savezne komisije za komunikacije SAD-a da koristi signal od 3 GHz za civilni prenos tla-zraka. To je omogućilo wifi u avionima. Od tog događaja, mnoge aviokompanije omogućuju putnicima da se povezuju s Internetom dok su u avionu. Neke tvrtke besplatno stavljaju na internet, dok druge naplaćuju. Neki uslugu čine dostupnom samo na određenim rutama.

Jeste li se ikad zapitali kako vam se internetska veza diže u zrak i je li sigurna?

Dostava putem Interneta na kopnu

Tamo su dva različita sustava za internetske veze zrakoplova. Dok se nalaze na kopnu, zrakoplovi mogu komunicirati s istim bežičnim antenama koje tvrtke koje koriste mobilne telefone osiguravaju veze s njihovom redovnom bazom korisnika. Kako su standardi za mobitel poboljšani tako da uključuju brzinu dovoljno brzu za podatkovne veze, mogućnost pružanja wifi-ja avionima postala je moguća. Postojeći sustavi mobitela koji su dovoljni da uključe wifi u skladu s 4G LTE standardi.

LTE je kratica Dugoročna evolucija i registrirani je zaštitni znak u vlasništvu tvrtke Europski institut za telekomunikacijske standarde (ETSI). Iako je ovo europski sustav koji poboljšava dostupnost širokopojasne mreže sa tornjeva mobitela, velik dio tehnologije koja je doprinijela isporuci standarda pridonijela je Japanske i južnokorejske kompanije. Danas se norma provodi u cijelom svijetu, ne samo u Europi.

4G znači “četvrta generacija.“Ovo je izjava o zahtjevima koja definira naprednu uslugu mobitela, a kreirao ju je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU). Potvrđeni 4G sustav dovoljno je brz da prenosi visokokvalitetnu mobilnu televiziju i besprijekornu IP telefoniju.

Zrakoplov koji uključuje wifi uslugu ima primopredajnik pričvršćen s donje strane trupa. Ovaj dio opreme može podići radio valove na isti način kao i vaše prijenosno računalo ili pametni telefon. Prijemni kanali koji signaliziraju u usmjerivač s unutarnje strane aviona a kupci koji žele koristiti wifi u avionu samo se povezuju s usmjerivačem na isti način kao u kafiću ili aerodromu.

Internet antene koje omogućuju povezivanje s podatkovnom uslugom vašeg mobilnog ugovora na vašem telefonu emitiraju se otisak signala. Da biste ostvarili vezu, morate biti unutar tog stopala. Taj signalni otisak ne zrači bočno poput pločice. Tvori nevidljivu kuglu, što znači da proteže se i prema nebu, gdje ih ti primopredajnici na prolaznim avionima mogu pokupiti.

Signali nemaju granicu. umjesto, oni slabe na daljinu do točke kad nisu dovoljno jaki da se odluče. Na terenu bazna stanica 4G mobitela u teoriji može emitirati do udaljenosti do 150 kilometara. U praksi pružatelji mobitela postavljaju svoje kule 2 do 3 km osim u urbanim područjima, do 50 km u ravnim seoskim područjima i do 8 km osim u brdovitom terenu. Potreba da se ti kule zbliže potiče od prisutnosti prepreka i smetnji. Kako skoro da nema prepreka iznad tornja osim oblaka, dostižući standardnu ​​visinu letenja za komercijalne aviokompanije 10 do 13 km lako je dostići.

Avion u pokretu neće dugo ostati u kontaktu s jednom antenom. Međutim, to nije važno jer protokoli za wifi usluge omogućuju prijemnicima da prebacite se na sljedeću antenu na ruti. To je ista tehnologija koja stalno održava vaše internetske veze na mobilnom uređaju dok putujete u vlaku, autobusu ili automobilu.

Dostava putem satelitskog wifija

Unatoč napretku u povećanju jačine signala od antene, kako bi ih učinili upotrebljivima na većim udaljenostima, nikakav otisak signala wifija neće se širiti preko oceana. Dakle, zrakoplovne tvrtke moraju koristiti različitu tehnologiju za prekookeanske letove koji putuju daleko od bilo koje kopnene mase. Ovaj sustav koristi satelite.

Satelitski wifi sustavi koštati puno više za trčanje nego avionski wifi sustavi koji podižu zemaljski prijenos. Taj je faktor glavni razlog zašto mnogi zračni sustavi nameću tako visoke troškove za upotrebu interneta. Mnoge aviokompanije koje nude besplatni wifi ne uključuju uslugu u svojim dalekometnim avionima koji su posvećeni oceanskim rutama.

Dakle, avioprijevoznici ili prosječno procjenjuju troškove svojih internetskih usluga, čineći kopneni pristup skupljim nego što bi trebao biti subvencioniranje inozemnog pristupa, ili se ne trude pretplatiti se na satelitsku uslugu, čineći internet nedostupnim na dugim linijama.

Inmarsat

Inmarsat dominira u pružanju satelitske povezanosti za avione. Tvrtka nudi tri vrste signala.

GX Aviation vrhunska je širokopojasna internetska usluga za aviokompanije koje se pružaju putem satelita. GX znači Global Xpress. Ovo je mreža četiri satelita koje su u potpunom vlasništvu Inmarsata. Signal koji nosi te veze je Ka-band. Ovo je dio mikrovalnog spektra. Frekvencije Ka-opsega leže između 26,5 i 40 gigaherca (GHz).

GX Zrakoplovna mreža može pružiti brzinu od do 50 Mbps. Međutim, Inmarsat smanjuje brzinu prema proračunskim zahtjevima svake zrakoplovne tvrtke, tako da ako otkrijete da vaš let pokriva ovaj sustav, možda nećete nužno postići najvišu brzinu.

  60+ IoT statistika i činjenica

GX Aviation pruža internetske letove na kojima upravlja, među ostalim:

  •         AirAsia
  •         Zrak Novi Zeland
  •         Avianca
  •         Lufthansa Group
  •         Norveški zračni prijevoz
  •         Philippine Airlines
  •         Qatar Airways
  •         Singapore Airlines

SwiftBroadband je jeftinija opcija povezivanja, koju nudi Inmarsat. Ovom sustavu pristupa se i široko dostupno GX Aviation, dijelom i zato što je duže funkcionirao. Ovaj sustav također podržava četiri satelita koji kruže zemljom. Ovo su obitelji satelita Inmarsat I-4 s kojima komuniciraju L-band mikrovalne signale. L-opseg ima frekvencijski raspon od 1 do 2 GHz i obično se koristi za zrakoplovno navođenje, LTE mreže mobilnih telefona i digitalno audio emitiranje.

Najveća potencijalna brzina propusnosti SwiftBroadband mnogo je sporija od mogućnosti GX Aviation i ne bi bila dovoljna za streaming video uživo – što je usluga koju nude neke zrakoplovne tvrtke koje koriste sustav GX Aviation. Najveća brzina dostupna kod obitelji SwiftBroadband je 432 Kbps po kanalu do najviše 2.8Mbps kombiniranog glasovnog i podatkovnog kanala po zrakoplovu, što nudi SwiftBroadband HGA (antena visokog dobitka).

Europska zrakoplovna mreža zajednički je projekt između Inmarsata i Deutsche Telekom. Kombinira satelitski prijenos s zemaljskim primopredajnicima. Ova je mreža pokrenuta tek 2023. godine, pa je vrlo nova i još uvijek nije široko implementirana. Međutim, Internet donosi brze internetske veze do 50 Mbps po znatno nižim cijenama od cijene usluge GX Aviation.

Europska zrakoplovna mreža pokriva 30 zemalja u Europi, sa kapacitetom usredotočenim na najgušće služenim rutama na kontinentu. Satelitske veze emitiraju se u S-band spektra, koji je podskup mikrovalovnog raspona i djeluje na frekvencijama između 2 i 4 GHz. Ozemni odašiljač za uslugu vodi Deutsche Telekom i djeluje na 4G LTE standard.

WiFi operateri avioprijevoznika

Zrakoplovne kompanije se ne pretplaćuju samo na internetsku uslugu u svakoj zemlji u koju lete – koriste se specijalističke usluge pomoću kojih je omogućen WiFi pristup diljem svijeta, pa čak i kombiniranje zemaljskih i satelitskih usluga.

Obično pružatelji usluga povezivanja zrakoplova sklapaju ugovore o poslužiteljima za povezivanje s nizom lokalnih davatelja internetskih usluga širom svijeta kako bi osigurali da se antene nalaze na svakom mjestu koje zrakoplovne tvrtke prelete. To oslanjanje na lokalne usluge komunikacije “zemlja-zrak” može rezultirati neuspješnim radom wifija.

Prvi internetski servis za zrakoplovne tvrtke stvorio je Gogo, koji se u to vrijeme zvao Aircell. Ta je tvrtka još uvijek jedan od glavnih pružatelja usluga. Dva najveća suparnika Gogu su OnAir i Panasonic Avionics. OnAir je službeni marketinški partner Inmarsatove usluge povezanosti zračnih linija.

Popis zrakoplovnih tvrtki s wifijem

Cene pružatelja usluga usluge Airlines
Aer Lingus Panasonic Avionics
AeroMobile
Deutsche Telekom
Poslovna klasa – besplatna,
Aer Social 50MB – 7,95 USD,
Aer Surf 120MB – 15,95 dolara,
Aer Max 270MB – 32,95 USD
Aeroflot Russian Airlines U zraku 15 minuta – 5 dolara,
1 sat – 15 dolara,
3 sata – 40 dolara,
Puni let – 50 USD;
B777:
10MB – 5 USD,
30MB – 15 USD,
100MB – 40 USD
Aerolineas Argentinas Panasonic Avionics Nepoznato
Aeromexico Idi Idi
Panasonic Avionics
Nepoznato
Afriqiyah Airlines U zraku Nepoznato
Zračna Azija
samo za aplikacije za chat u 33 aviona
roKKi
Whatsapp, WeChat i LINE
Nepoznato
Zračno plava OnAir Nepoznato
Air Canada Idi Idi 1 satna karta – $ 6,50 CAD,
Jednosmjerna propusnica – 12,00 USD,
Mjesečni plan – 65,95 USD CAD / mjesečno
Zračna Kina GX Zrakoplovstvo Nepoznato
Air Europa WiFiOnTheAir 30MB – kratko 6 € & letovi na srednji prijevoz, 7 eura na dugo izvlačenje.
60MB – 10 € na kraće & letovi na srednji prijevoz, 13 eura na dugačke prevoze.
100MB – 15 € nakratko & letovi na srednji prijevoz, 20 eura na dugo izvlačenje.
Air France Idi Idi
Panasonic Avionics
20MB – 5 € (~ 6 USD),
50MB – 10 € (~ 12 USD),
200 MB – 30 € (~ 36 USD)
Zrak Novi Zeland OnAir NZ 30 USD po sektoru
Zračna Srbija OnAir 30 minuta ili 20MB – 4,90 €,
60 minuta ili 50MB – 8,90 eura,
Cijeli let ili 90MB – 13,90 €
Zračni Sejšeli OnAir 20 MB ili 30 minuta – 5,95 USD,
1 sat ili 50MB – 9,95 USD,
Cijeli let ili 120MB – 21,95 USD
Alaskan Air Idi Idi Cjelodnevni prolaz – 16 dolara,
Šest minuta od 45 minuta – 36 dolara,
Mjesečni plan – 49,95 USD mjesečno
Alitalia AeroMobile 10MB – 2 USD,
50MB – 6 USD,
90MB – 12 USD,
200MB – 20 USD
Svi Nippon Airways OnAir 30 minuta – 4,95 dolara,
1 sat – 8,95 dolara,
Puna borba – 19,95 dolara
American Airlines Idi Idi Domaći letovi:
Cjelodnevni prolaz – 16 USD + porez,
Mjesečni plan – 49,95 USD + porez;
Međunarodni letovi:
2 sata – 12 dolara,
4 sata – 17 dolara,
Cijeli let – 19 USD
AZAL Azerbaijan Airlines OnAir Nepoznato
Belavia Belarus Airlines Idi Idi Besplatno
British Airways OnAir Prvi sat besplatan,
1 sat – 8 £ (~ 14 USD),
4 sata – 18 £ (~ 24 USD),
Cijeli let – £ 24 (~ 32 USD)
Cebu Tihi zrak OnAir 25MB – 5 USD,
50MB – 10 USD
China Airlines Ku Band 1 sat – 11,59 dolara,
3 sata – 16,59 dolara,
24 sata – 21,53 dolara
Kina istočna AsiaSat-6 Izmjereno, prvo 258 yuana-besplatno
Condor Flugdienst Board Connect Nepoznato
Delta Airlines Idi Idi Dnevnica za domaći dan – 16,00 dolara,
Global Day Pass – 28,00 USD,
Domaća mjesečna karta – 49,95 dolara,
Domaća godišnja propusnica – 599,99 USD
Egypt Air OnAir Odmjerena usluga
Emirati OnAir Prvo 20MB – besplatno;
Članovi koji nisu članovi Skyway-a:
Do 150MB – 9,99 USD,
Do 500MB – 15,99 USD;
Skywards Članovi u poslu i prvom razredu – besplatno
Etihad Wi-Fly 30MB – 4,95 USD,
90MB – 11,95 dolara,
180MB – 19,95 USD,
Besplatno za dijamantske putnike prve klase
Eurowings GX Zrakoplovstvo Samo poruka – 3,90 eura,
Surfanje i zabava – 6,90 eura,
Streaming – 11,90 eura
EVA Air Deustche Telekom 1 sat – 11,95 dolara,
3 sata – 16,95 dolara,
24 sata – 21,95 dolara
Finnaira Nordijsko nebo Neograničeno besplatno za poslovnu klasu,
1 sat – 6 dolara,
Trajanje leta – 18 USD
Flydubai Globalni orao WhatsApp, iMessage i Viber – samo 2 USD,
30 min – 4 USD,
Cijeli let – 10 USD
Garuda Indonezija OnAir 1 sat – 11,95 dolara,
3 sata – 16,95 dolara,
24 sata – 21,95 dolara
GOL Linhas Aereas Inteligentes Idi Idi Cijene počinju od 3 USD za 1 sat; 5 USD za više od 1 sata.
Zaljevski zrak Panasonic Avionics Neograničeno MB – 15 USD / BHD 6 po satu
Hainan Airlines Idi Idi Besplatno
Hong Kong Airlines U zraku Besplatno
Iberia OnAir 1 sat / 80MB – 8,99 €,
4 sata / 200MB – 24,99 €,
Puni let / 400MB – 29,99 €
Icelandair Globalni orao Cijena počinje od 6 eura,
Besplatno za članove Saga Class i Saga Gold
Japan Airlines T-Mobile 1 sat – 10,15 dolara,
3 sata – 14,40 dolara,
24 sata – 18,80 dolara
JetBlue Airways Fly-Fi Osnovni paket besplatan,
Fly-Fi Plus omogućuje strujanje za 9 USD na sat
JTA Idi Idi Nepoznato
Kenya Airways KQ Sky Surf Sustav za zabavu na otvorenom
KLM Airlines Panasonic Avionics Po satu – 10,95 € (14,18 USD),
Cijeli let – 19,95 eura (25,84 dolara)
Kuwait Airways OnAir Nepoznato
Libyan Airlines OnAir Nepoznato
Lufthanza Flynet 1 sat – 9 € / 10 $, 3000 milja,
4 sata – 14 € / 15,50 milja, 4500 milja,
24 sata – 17 € / 19 $, 5500 milja
Malindo Air Panasonic Avionics 25 MB – 1,25 dolara,
1 sat – 9,95 dolara
Mango Airlines G-Connect Cijeli let – 15,95 dolara,
3 sata – R50 (~ 4 USD),
Mjesečna karta (300 min) – R250 (~ 20 USD)
NIKI Panasonic Avionics 30 minuta ili 20 MB – 4,90 eura,
60 minuta ili 50 MB – 8,90 eura,
Cijeli let i 90MB – 13,90 €,
Cijeli let i 120MB – 18,90 €
Nok Air Thaicom Besplatno
Norveški zračni prijevoz Globalni orao Besplatno – dostupno samo na letovima na kratkim relacijama
Oman Air OnAir Na pametnom telefonu – 5-15 dolara,
Na ekranu za prijenosna računala i za vrijeme leta – 15-40 dolara
Philippine Airlines OnAir 30 minuta ili do 15 MB – besplatno,
35 MB – 5 USD,
150MB – 20 USD
Qantas Viasat Besplatno
Qatar Airways OnAir Prvih 15 minuta – besplatno,
Sat 1 – 5 USD,
Sati 2-4 – 10 dolara,
Cijeli let – 20 USD
Kraljevski jordanski OnAir Nepoznato
Saudi Arabian Airlines OnAir Omogućuje pristup vašem planu podataka
Scandinavian Airlines (SAS) Panasonic Avionics Besplatno članovima zlata i dijamanata,
Besplatno za putnike u SAS Plus & Poslovanje,
U Skandinaviji & Europa – 6 € / 7 USD,
Svugdje drugdje – 15 € / 19 USD
Scoot Airlines Idi Idi Social-Lite (20 MB) – 5 USD,
1 sat – 11,95 dolara,
3 sata – 16,95 dolara,
24 sata – 21,95 dolara
Shenzhen Airlines OnAir Samo na letovima između Pekinga i Shenzhena
Singapore Airlines Panasonic Avionics Odmjerena usluga
Skymark Airlines Panasonic Avionics Besplatno
Southwest Airlines Globalni orao 8 USD po uređaju, dnevno
SriLankan Airlines OnAir 20 minuta – 2 dolara,
1 sat – 5 USD,
3 sata – 10 USD,
Cijeli let – 20 USD
Swiss International Airlines Panasonic Avionics 20 MB – CHF 9 / € 8,
50 MB – CHF 19 / € 17,
120 MB – 39 CHF / 36 €
TAAG Angola Airlines OnAir Nepoznato
TAM Airlines OnAir Omogućuje pristup vašem planu podataka
TAP Portugal OnAir 4MB – 4,99 dolara,
14MB – 14,99 USD,
50MB – 45,00 USD
Thai Airways Panasonic Avionics
OnAir
10MB – 4,99 dolara,
20MB – 8,99 USD,
30MB – 12,99 USD,
100MB – 34,99 USD
Turkish Airlines Panasonic Avionics 1 sat – 9,99 dolara,
24 sata – 14,99 dolara,
Besplatno za poslovnu klasu
United Airlines Idi Idi 1 sat – 5 USD,
Cijeli let – 17 USD,
Mjesečni plan svih Gogo avioprijevoznika – 49,95 USD
US Airways Idi Idi 2 sata – 12 dolara,
4 sata – 17 dolara,
Cijeli let – 19 USD
Vietnam Airlines Idi Idi Domaći letovi – besplatno,
Međunarodni letovi – 15 USD – 20 USD
Djevica Amerika Idi Idi 30 minuta – 2 dolara,
1 sat – 5 USD,
Mjesečni plan svih Gogo avioprijevoznika – 49,95 USD
Djevičanski Atlantik AeroMobile Propusnica za razmjenu poruka – 2,99 £ / 3,99 USD,
40MB – 4,99 £ / 5,99 USD,
150MB – 14,99 £ / 21,99 USD
Vueling Airlines Telefónica Besplatno
WestJet Panasonic Avionics 30 minuta – 4,99 dolara – 5,74 dolara,
3 sata – 8,99 USD – 10,34 USD,
Cijeli let – 13,99 USD – 16,09 USD
Xiamen Airlines Nepoznato Besplatno
  Facebook maltretiranje: kako se to događa i što učiniti u vezi s tim

Je li sigurno u avionu spojiti se na wifi?

Ne biste trebali biti ležerni u povezivanju s javnim wifi sustavom samo zato što ste u avionu. Prijenos veze izvan aviona ima iste mjere zaštite kao i signal podataka koji dobivate na svom pametnom telefonu na zemlji. Wifi signal unutar aviona siguran je koliko i usluga koju dobivate iz bilo koje veze s wifi usmjerivačem. Međutim, riskirate se kad god se spojite na wifi uslugu na javnom mjestu.

Svatko može postaviti WiFi žarišnu točku. Bilo koji pametni telefon, tablet ili prijenosno računalo može primati signale s drugih uređaja bez povezivanja putem usmjernika u prostorijama. Točka hakera izvodi “čovjek u srednjem napadu.”Haker će proslijediti vaše komunikacije stvarnom wifi ruteru u avionu, ali sigurnost koja štiti vaše komunikacije na stvarnom žarištu, haker će kontrolirati. To mu omogućuje da pročita sve vaše podatke dok prolaze kroz njegovo računalo.

Da biste zaštitili svoje internetske veze u avionu, kao i bilo koji javni pristup WiFi žarišnoj točki, trebali biste koristite VPN. Ova će usluga primijeniti dodatni sloj šifriranja koji se proteže od kraja do kraja izvan kontrolera hakera i ne može se provaliti. Više o VPN-ovima možete pročitati u ovom članku.

Tako runer riskirate pravni rizik kada upotrebljavate wifi u avionu. Kada putujete preko velikog vodnog tijela ili letite aviokompanijom koja koristi samo satelitske veze, tada ste sigurni od lokalne nadležnosti. Međutim, ako pristupite wifiju koji se prenosi putem zemaljskih odašiljača, tehnički, morate se pridržavati zakona u svakoj od zemalja koje prijeđete na svom putovanju.

Svaka zemlja ima različite zakone o tome koje su web lokacije i sadržaj dopušteni. Teoretski bi državna vlada mogla zatvoriti te za pristup zabranjenom sadržaju dok su u zračnom prostoru čak i ako tamo ne stavite nogu. To što ste državljanin onih zemalja iznad kojih ne letite ne postaje imun na zakon.

  10 savjeta za poboljšanje dometa i snage vaše bežične mreže

Primjer ovog problema leži u Sprečavanje zakona o elektroničkim zločinima Pakistana. To pakistanskoj vladi daje pravo uhićenja pakistanskih vlasnika putovnica i onih koji ispunjavaju uvjete za pakistansku putovnicu gdje god se nalazili. Mogli biste završiti kršenje tog zakona. Dakle, ako je jedan vaš djed i baka bio iz Pakistana i želite pristupiti YouTubeu (koji je u Pakistanu zabranjen) na letu iz Kaira za Bangkok, savjetujemo vam da provjerite na karti leta točno gdje se nalazite prije nego što udarite u UNESI ključ.

Postoje mnoge web stranice i kategorije web usluga zabranjen u mnogim zemljama preko kojih preletite. Činjenica da su te web stranice legalne u vašoj zemlji nije odbrana od uhićenja. Vlasti neće prisiliti vaš avion da vas uhiti zbog kršenja zakona, ali ako vam se dogodi da u istoj vezi date neke detalje svog identiteta, tada će vam se moći suditi u odsustvu i uhapsiti u nekom trenutku u budućnosti kad konačno posjetite tu zemlju.

I oni VPN-ovi koji će vas zaštititi od hakera štiti vas od napadača i vladinih napadača jer onemogućavaju svima koji presreću vaše komunikacije od čitanja njihovog sadržaja zahvaljujući šifriranju.

Pristup internetu u zrakoplovima tek će postati bolji i širi. Obavezno čuvajte privatnost svojih veza jer tehnologija omogućuje pristup više kompliciranom sadržaju.

Koristite li redovito wifi u avionima? Koristite li VPN kad god ste na letu s wifi pristupom? Mislite li da bi sve aviokompanije trebale ponuditi besplatni wifi? Ostavite poruku u komentari odjeljak ispod i podijelite svoje iskustvo sa zajednicom.

Možda će vam se svidjeti i internetski pružatelji. Što je netočna neutralnost, zašto je to važno i kako se možete boriti protiv njega? Internetski davateljiKratka povijest davatelja internetskih internetskih uslugaKako napraviti svoje vlastite proširivače vlastitog interneta koji stvarno djeluju. Internetski davatelji Telefoni, internet i TV popusti za veterane

About the author

Comments

  1. jedištem u zrakoplovu koristi satelitske signale za povezivanje s internetom. Ova tehnologija omogućuje putnicima da se povežu s internetom čak i na najudaljenijim rutama. Inmarsat je jedna od tvrtki koja pruža satelitski wifi za zrakoplove. WiFi operateri avioprijevoznika nude različite pakete za korištenje interneta u avionu, a neke aviokompanije nude besplatnu uslugu. Međutim, mnogi se pitaju je li sigurno koristiti wifi u avionu. Iako su sigurnosni protokoli poboljšani, uvijek postoji rizik od hakiranja i krađe podataka. Stoga je važno koristiti sigurnosne mjere poput korištenja virtualne privatne mreže (VPN) i izbjegavanja slanja osjetljivih podataka putem interneta u avionu.

Comments are closed.