Kako ubrzati internetsku vezu – 15 savjeta i trikova

Kako ubrzati internetsku vezu - 15 savjeta i trikovaZaglavili ste se pitajući se zašto je vaš internet spor cijelo vrijeme? Postoji dobra šansa da i vi, kao i većina drugih ljudi, trpite zbog jednog od brojnih problema koji bi mogli usporiti vašu internetsku brzinu. Bez obzira imate li previše uređaja na mreži, upotrebljavate stari hardver ili imate smetnje od drugih bežičnih signala, postoji niz razloga zbog kojih je vaš Internet možda puno sporiji nego što bi trebao biti.


Evo 15 metoda pomoću kojih možete ubrzati internetsku vezu.

Prvo: Provjerite svoju brzinu

Prije nego što učinite nešto da biste ublažili potencijalni problem brzine interneta, morat ćete znati dvije stvari:

 • Koliku brzinu treba da dobivate od svog davatelja internetskih usluga
 • Koliku brzinu zapravo postižete

Prije pokretanja testa brzine, savjetujemo vam da provjerite svoj račun usluge davatelja internetskih usluga kako biste vidjeli koju brzinu plaćate. Na primjer, trenutno dobivam pristup internetu putem Comcast-a. Za 89,95 USD mjesečno trebao bih dobiti do 100 Mbps. No Comcast ne piše točno koliko brzine postižem bilo gdje na svom računu. Jednostavno navodi servisni paket koji koristim. Znam samo svoju točnu brzinu jer sam nedavno promijenio uvjete svog računa, međutim, mogao bih upotrijebiti naziv servisnog paketa da potražim te podatke i na njihovoj web stranici..

Možda ćete trebati malo raditi kako biste istražili što vaš paket usluga nudi ako vaš davatelj internetskih usluga nema maksimume i minimalne brzine na vašem računu. Brza metoda može biti kontaktiranje tvrtke telefonski ili internetskim chatom kako biste shvatili što bi trebao biti vaš bitrate.

Također, imajte na umu dio "do". Svi davatelji internetskih usluga oglašavat će maksimalnu ili minimalnu potencijalnu brzinu koju biste mogli postići uz plaćanje. Međutim, vjerojatno nikada nećete postići oglašenu maksimalnu brzinu i vaša brzina može pasti ispod navedenog minimuma. Oglašavanje teorijske maksimalne ili minimalne brzine uobičajena je taktika koju ISP-ovi koriste kako bi privukli kupce. Ali ako ne postignete te brzine, samo je posljedica dijeljenja propusnosti sa susjedima. U bilo kojem trenutku vaše stvarne brzine će se razlikovati jer više ili manje ljudi koji se nalaze u vašoj blizini pomoću istog davatelja internetskih usluga također emitiraju Netflix videozapise ili igraju igrice na mreži.

Izvođenje internetskog testa brzine

Nakon što utvrdite brzinu koju biste trebali postići, pokrenite nekoliko internetskih testova brzine.

Prije pokretanja testova brzine, preporučujemo da isključite druge aktivnosti koje zahtijevaju značajne podatke. To uključuje pauziranje preuzimanja, isključivanje internetskih igara i isključivanje streaminga videa ili glazbe. Što više uređaja koristite, sporije će vam biti dostupna internetska brzina (nešto ćemo navesti kasnije), pa ćete htjeti dobiti što precizniju mjeru svoje brzine..

Idealno bi bilo da pokrenete test brzine u satima koje biste inače koristili putem interneta. Za radne dane, obično u jutarnjim ili večernjim satima. Vikendom bi moglo biti bilo kada tijekom dana.

Međutim, na kraju nije važno kada trčite svoj najbrži. Sve što je važno jest da pokrenete prije i poslije ispitivanja brzine otprilike u isto vrijeme i da koristite iste web stranice za testiranje brzine da biste obavili oba ispitivanja. Na taj ćete način osigurati prikupljanje točnih očitavanja kada utvrdite djeluju li navedene metode za vas.

Evo jednog primjera kako izgledaju rezultati mojih dnevnih testova brzine:

brzina interneta

Za ovo izvješće koristio sam internetski zdravstveni test. Većina se odluči za Speedtest.net za ove testove, ali Speedtest.net nije jedina opcija za testiranje brzine na Internetu, niti je najbolja dostupna. Neke web stranice, poput Speedtest.net, samo provjeravaju brzinu interneta putem uzorka za preuzimanje i prijenos na jedan poslužitelj. Međutim, druge usluge, poput Internet Health Test-a, zapravo testiraju količinu zagušenja na mreži vašeg davatelja internetskih usluga kako bi se utvrdila brzina.

Preporučujemo testiranje brzine pomoću nekoliko različitih usluga. Ovi testovi obično traju ispod 30 sekundi.

Osim toga, primijetit ćete puno varijacija među rezultatima ispitivanja brzine prikazanima u nastavku. Vaša širina pojasa može puno fluktuirati tijekom dana, kao što je to činio moj tijekom testiranja ovih metoda. Kako je ovaj vodič pisan kroz nekoliko dana, vidjet ćete različite rezultate brzine, svi koji dolaze iz iste mreže.

Evo dodatnih rezultata brzine s drugih popularnih internetskih stranica za testiranje brzine.

Speedtest.net

internetski test brzine

Google

brzina interneta

Fast.com

brzina interneta

Postoje i druge web stranice za testiranje brzine, ali ove četiri trebale bi pokriti vaše potrebe i pružiti najprecizniju analizu dostupnih propusnih opsega za prijenos i preuzimanje.

Možda čak želite jednostavno testirati svoju brzinu na staromodni način: preuzimanje datoteke i snimanje koliko dugo traje datoteka za preuzimanje.

U različitim metodama vidjet ćete puno varijacija. Zbog toga je važno isprobati nekoliko usluga jer one mogu čitati različita čitanja. Međutim, možda ćete se htjeti pridržavati jednog ili dva koji su naizgled najdosljedniji.

Ako vam to ne pomogne, evo nekoliko savjeta za povećanje brzine koje biste možda željeli istražiti.

Savjeti za ubrzavanje internetske veze

Ne postoji način da povećate brzinu interneta. Vaša brzina može patiti iz više nepovezanih razloga, tako da je u vašem najboljem interesu da istražite što više prometnica. Uz svaki korak koji pokušate, također preporučujemo ponovno pokretanje testova brzine da biste postigli postižete li neprimjetne rezultate.

Savjet br. 1: Isključite nekorištene ili dodatne uređaje povezane s internetom

U većini slučajeva neiskorišteni uređaji povezani s internetom pijuckaju marginalne količine vaše propusnosti. Međutim, ako imate više telefona, tableta, pametnih televizora, računala, pametnih kućnih uređaja i konzola za video igre koje dijele vašu kućnu mrežu, sva ta upotreba podataka može se zbrojiti i rezultirati smanjenom dostupnom širinom pojasa..

Uz to možete pomisliti da vaši uređaji miruju, ali ako su uključeni, vjerojatno će i dalje koristiti podatke. Mnogi su uređaji sada postavljeni na automatski preuzeti i instalirati ažuriranja kako postanu dostupna. To nisu samo ažuriranja sustava. To uključuje pojedinačna ažuriranja aplikacija. A ako imate mnogo pametnih kućnih uređaja, oni mogu crtati veliku količinu propusnosti jer su često uvijek uključeni i vjerojatno će automatski instalirati ažuriranja firmvera.

Kao takav, mogli biste imati više uređaja koji redovito i istovremeno preuzimaju ažuriranja tijekom dana bez vašeg znanja.

Nadamo se da ste prethodno pod normalnim uvjetima napravili nekoliko testova brzine. Pokušajte proći kroz kuću i skrenuti se od većina vaših internetskih uređaja ili, u najmanju ruku, isključuju wifi vezu na tim uređajima. Ponovo pokrenite testove brzine interneta i pogledajte možete li primijetiti bilo kakve promjene u brzini preuzimanja.

Da bih vam pokazao što mislimo, namjerno sam istodobno emitirao videozapise iz tri različita izvora: mobilni uređaj, laptop i pametni televizor. Evo mog rezultata ispitivanja brzine:

brzina interneta fast.com

A evo rezultata nakon isključivanja svih tokova videozapisa i isključivanja dva uređaja (pametni telefon i pametni televizor):

brzina interneta fast.com

To je Povećanje moje brzine interneta za 37,5 posto. Imajte na umu da sam i ranije izjavio da plaćam Comcast za do 100 Mbps. Očigledno se ne približavam tome, čak ni popodne u četvrtak poslijepodne, što je još uvijek izvan radnog vremena.

Unatoč tome, isključivanje nekih uvijek povezanih internetskih uređaja trebalo bi pomoći u oslobađanju neke širine pojasa, a u nekim slučajevima pomoći kod problema s međuspremnikom..

Usmjerivač ispravlja i hakuje

Savjet br. 2: Pronađite bolje mjesto za svoj bežični usmjerivač

Bežični usmjerivači rade tako što šalju radio signale prema van u svim smjerovima. No, kako su ti signali vrlo visoke frekvencije, imaju relativno kratak domet. Pored toga, kao i svi radio signali, oni mogu usporiti ili blokirati objekte na njihovom putu, što degradira kvalitetu signala i smanjuje brzinu vašeg WiFi interneta..

Jedan od načina za povećanje brzine je premještanje usmjerivača. Ako normalno koristite svoj Internet blizu vašeg usmjerivača, vjerovatno ste u redu. Ali ako se vaš usmjerivač nalazi iza predmeta i u kutu vaše kuće, brzi problemi mogu biti povezani s udaljenošću ili preprekama.

Na primjer, s usmjerivačem smještenim iza televizora, na drugom kraju moje kuće (udaljen oko 35 stopa), i sa zatvorenim vratima, moji rezultati ispitivanja brzine bili su sljedeći:

Kako ubrzati internetsku vezu - 15 savjeta i trikova

Nakon premještanja usmjerivača u otvoreniji položaj i otvaranja vrata radi uklanjanja dodatnih smetnji, moji su rezultati bili bolji:

internetski test brzine

To je Povećanje brzine od 36,5 posto samo promjenom dvije male stvari.

Premještanje usmjerivača možda neće biti moguće. Međutim, trebalo bi smanjiti broj prepreka, posebno metalnih, koje se mogu nalaziti izravno na putu signala vašeg usmjerivača..

Savjet br. 3: Ponovno pokrenite usmjerivač

Kad vaše računalo počne djelovati sporo, nakon što trčite nekoliko dana ravno, što učiniti? To je tačno, ponovno ga pokrenite. Na taj način možete očistiti memoriju iz spremljene memorije i sve pozadinske procese koji vam nisu potrebni, čineći vaše računalo bržim (sve dok ponovno ne razvije zaostatke).

Vaš bežični usmjerivač je i malo računalo. Sadrži procese memorije i pozadine i sprema podatke. Također može imati koristi od povremenog resetiranja kako bi se stvari opet odvijale kako treba. Nakon resetiranja ponovo će se povezati s različitim kanalima podataka, što će vas često dovesti do slijetanja na učinkovitiji kanal sa manje gužve..

Na primjer, pokrenuo sam test brzine prije resetiranja vlastitog usmjerivača:

google test brzine interneta

I nakon toga pokrenuo još jedan test:

brzina google interneta

Moja brzina interneta skočila je 14 posto nakon resetiranja rutera. Nije tako velik utjecaj kao neke druge metode, ali ni mali krumpir.

Da biste učinkovito postavili usmjerivač, učinite sljedeće:

 • Potpuno uklonite kabel napajanja usmjerivača
 • Pričekajte 15-30 sekundi
 • Uključite uređaj i pričekajte dok ne počne emitirati vezu

Trebali biste ustanoviti da je vaš usmjerivač učinkovito očišćen i nadamo se s malo povećanja brzine.

Savjet br. 4: Promijenite kanal bežičnog usmjerivača

U savjetu br. 3, spomenuli smo ukratko kanale bežičnih usmjerivača. Bežični usmjerivači emitirat će svoj signal na određenoj valnoj duljini ili kanalu. Mnogi usmjerivači imaju 14 dostupnih kanala, iako neki imaju i više. Trenutni bežični usmjerivači obično rade između 2400 do 2500 Megahertz radio opsega. Budući da su kanali razdijeljeni u 14 dijelova između njih, postoji mnogo preklapanja na svim kanalima, osim tri: 1, 6 i 11. Ti se kanali imaju malo, ali daleko manje preklapaju..

Ako živite u prigradskoj ili gradskoj zajednici, postoji dobra šansa da vaši uređaji mogu pokupiti više wifi signala od svojih susjeda. Većina usmjerivača automatski će odabrati dostupni kanal, ali možda neće odabrati onaj najučinkovitiji ili najmanje gužve. A postoji dobra šansa da ćete imati puno usmjerivača koji šalju signale i dijele isti kanal.

internetske brzinske veze

Ovdje je inherentni problem taj da ako vaš bežični usmjerivač koristi, na primjer, kanal 1, a vaš susjed koristi kanal 2, dobit ćete značajne smetnje. Svaki kanal usmjeren prema 2500MHz uzrokuje smetnje za donji kanal.

internetski kanali

Većina će usmjerivača sada omogućiti ručnu promjenu kanala na kojem emitira. U idealnom bi svijetu svi bili na istom kanalu ili na kanalima koji ne komuniciraju, pa bi bilo manje smetnji, ali to bi zahtijevalo dogovor sa susjedima. Umjesto toga, pokušajte prebaciti na kanal 1, 6 ili 11 pomoću postavki rutera.

Trenutno je moj usmjerivač postavljen na kanal 7. Slučajno živim i u ruralnijoj zajednici. Dok ja mogu pokupiti nekoliko wifi signala, nemam dovoljno susjeda da promijenim kanal.

Kao eksperiment, testirao sam svoju brzinu dok sam bio na kanalu 7:

internetski test brzine

A zatim opet testiran na kanalu 1:

internetski test brzine

Kao što vidite, nije bilo značajne razlike. To je vjerovatno samo zato što imam idealan scenarij u kojem bi miješanje bilo malo vjerovatno.

Savjet br. 5: Povećajte raspon wifija pomoću "uradi sam" hakova i trikova

Ako je vaš glavni problem brzine interneta udaljenost od bežičnog usmjerivača, a usmjerivač je nažalost zaglavio na jednom mjestu, imate neke mogućnosti.

Izvan kupnje bržeg usmjerivača, možete hakirati usmjerivač da pojača njegov signal. Jedna je mogućnost instaliranje novog upravljačkog softvera na vaš uređaj, što mu omogućava da emitira više energije. Opcije firmvera rutera kao što su DD-WRT i Tomato omogućuju vam veću kontrolu nad onim što vaš usmjerivač može učiniti, što potencijalno poboljšava vašu brzinu. DD-WRT pruža detaljne vodiče za instaliranje softvera na usmjerivač, na osnovu vaše marke i modela.

Postoje i drugi trikovi koje možete upotrijebiti za povećanje WiFi raspona, o kojima smo već pisali u drugom članku koji je ovdje dostupan. Također imamo detaljan vodič o tome kako napraviti DIY dodatak za wifi.

Savjet br. 6: Provjerite imate li neželjene goste koristeći svoj WiFi

Ako koristite nezaštićenu WiFi vezu, zaustavite to što radite i odmah je osigurajte. Ako ste u gradskom ili prigradskom području s nesigurnom WiFi vezom, postoji dobra šansa da jedan od vaših susjeda ili bilo tko drugi uskoči na vaš wifi i iskoristi propusnu širinu. To mogu raditi namjerno ili nenamjerno, jer su mnogi uređaji postavljeni za automatsko povezivanje s bilo kojom nezaštićenom WiFi vezom..

Nakon što ste dvaput provjerili sigurnost, možete pregledavati zapisnike veza vašeg rutera kako biste utvrdili tko je trenutno trenutačno ili je povezan s WiFi mrežom vašeg doma.

Možda ćete trebati provjeriti upute vašeg usmjerivača za ispravnu LAN IP adresu za povezivanje s usmjerivačem putem web-preglednika. Mnogi koriste 192.168.1.1 ili 198.168.0.1, ali mogu biti i drugi LAN-ovi. Moj usmjerivač koristi 10.10.10.254.

Nakon što se prijavim na sučelje, mogu prijeći na nekoliko različitih područja da provjerim koji su uređaji spojeni na moj wifi. Sučelje vašeg usmjerivača može to različito označiti. Za mene dnevni zapis spojenih uređaja mogu se naći pod "Mreža" ili ispod "Bežično".

postavke internetskog usmjerivača

Ovdje vidim da je 6 usmjerenih uređaja trenutno spojeno na moj usmjerivač:

postavke internetskog rotuera

Ako vidite odjeljak u kojem su kao naljepnice prikazani ime hosta, MAC adresa i IP adresa, našli ste ono što tražite. Morat ćete posebno skrenuti pažnju na Hostname jer će to ukazivati ​​na ime uređaja povezanih s vašom mrežom.

U većini slučajeva uređajima koji se povezuju s vašom mrežom možete dati naziv po vašem izboru. Često nisam, ali to vam može pomoći da zajamčite da znate koji se uređaji povezuju s vašom mrežom.

Gore imam 6 uređaja povezanih s mojom mrežom, a svaki od njih ima drugačije ime. Znam što je svih 6 ovih uređaja, ali možda ne znate svaki uređaj ako imate puno pametnih kućnih uređaja s generičkim imenima.

Također možete imati situaciju kada izgleda da na vašu mrežu postoje neimenovani uređaji (kao što je slučaj gore). U tom slučaju provjerite da li u postavkama vašeg usmjerivača postoji odjeljak "Povezani korisnici".

Ako vidite uređaj ili korisnika za koje smatrate da ne bi trebali biti tamo, možete pokušati blokirati taj uređaj ako vam postavke bežičnog usmjerivača daju tu mogućnost. Otkrio sam da mi usmjerivač ne daje opciju u postavkama za blokiranje pojedinih uređaja.

Jednostavno rješenje je promjena vaše WiFi lozinke. To će prisiliti bilo koji uređaj da zahtijeva ponovno povezivanje s novom zaporkom. Možda će biti zamorno jer ćete ponovo morati ponovo povezati sve povezane uređaje, ali možda će biti vrijedno ako imate WiFi freeloader koji povećava svoju propusnost..

Savjet br. 7: Koristite ožičenu vezu

Ako imate uređaje dovoljno blizu bežičnog usmjerivača i modema, možda biste trebali razmotriti korištenje ožičene ethernet veze gdje je to moguće. Ne samo da ćete iskusiti veće brzine putem ožičene ethernet veze, već možete uštedjeti propusnost u svojoj kućnoj wifi mreži za druge uređaje.

Možete spojiti ethernet kabel izravno na dostupni priključak bežičnog usmjerivača ili na modem. Međutim, možda nećete ili ne vidite rezultate putem ove metode. U pokušaju da se postignu veće brzine ovom metodom, vidio sam samo marginalne rezultate. U skladu s tim, na kablovskom modemu također nemam dodatni ethernet priključak. Možda ćete imati bolje rezultate ako se izravno povežete s modemom, a ne putem bežičnog usmjerivača.

To nas dovodi i do sljedećeg savjeta.

Dodatna rješenja za povećanje brzine interneta

Savjet br. 8: Kupite novo računalo, usmjerivač ili modem

Stara oprema mogla bi biti izravni uzrok spora internetska veza. I ne govorimo samo o starom bežičnom usmjerivaču ili modemu. Pod tim podrazumijevamo i stara i zastarjela računala, prijenosna računala, mobilne uređaje ili drugu opremu.

Na primjer, stari bežični usmjerivač možda ne koristi najnovije wifi standarde. Tehnologija vašeg wifi usmjerivača omogućava mu da podrži veće brzine prijenosa. Šire prihvaćen 802.11ac standard može podržati daleko veći bitrate od prethodne generacije, 802.11n.

internetski usmjerivačiIzdvojen: TP Link Archer AC1200

Ako je vaš usmjerivač stariji od 5 godina, to bi mogao biti razlog da postignete znatno manju brzinu nego što plaćate.

Nemojte popustiti na svoj utjecaj računalo ili laptop možda ima svoj spori brzi Internet. Kao što noviji usmjerivači mogu učinkovitije koristiti raspoložive frekvencije, tako će biti stvoreni i novi uređaji koji će s njima raditi. Ako koristite starije računalo, mobilni uređaj, sustav za igre ili drugu opremu povezanu na Internet, on ne može raditi s novijim standardima. Većina novih uređaja podržavat će starije bežične standarde, ali starija oprema neće funkcionirati sa standardom koji nije postojao kada su izrađeni. Kao takav, postaćete ograničeni na brzinu.

Evo dobrog primjera kako može izgledati korištenje starijeg računala na novoj mreži.

Na mom trenutnom računalu izvršio sam test brzine koji ima sljedeće specifikacije:

Asus ZenBook

 • Windows 10
 • Intel Core i5-7000 CPU @ 2,50Ghz
 • 8,00 GB RAM-a
 • 64-bitni operativni sustav, procesor na bazi x64
 • Bežični adapter 802.11n

Sa sljedećim rezultatima:

brzina interneta

U međuvremenu, na starijem računalu izvršio sam test brzine sa sljedećim specifikacijama:

HP Envy

 • Windows 8.1
 • Intel Core i5-4200M @ 2,50 GHz
 • 6,00 GB
 • 64-bitni operativni sustav, procesor na bazi x64
 • 64-bazirani procesor
 • 802.11b / g / n bežični adapter

S primjetno lošijim rezultatima:

brzina interneta

Između dva ispitivanja brzine postojala je značajna razlika. Ograničena snaga obrade starijih prijenosnih računala rezultirala je sporijim brzinama interneta. Zapravo, u HP Envy, ograničena procesorska snaga često rezultira s više od 90 posto nižim brzinama koje prolaze kroz to računalo. Evo rezultata Speedtest.net-a koji sam dobio na starijoj HP Envy:

inspeed22

Dio te niže brzine Speedtest.net-a pokazuje kombinaciju dviju stvari: utjecaj niže procesijske snage može imati na postignute brzine interneta i urođene probleme sa Speedtest.net-om, koji puni hrpu reklama koje mogu iskriviti rezultate a bit.

Za mnoge potrošače nadogradnja opreme može biti razumljivo skupa stvar. Kao takav, najbolja vam je opcija prvo nadograditi bežični usmjerivač ako je stariji od 5 godina. A ako radite s velikom količinom video streaminga, možda biste trebali razmotriti noviji, namjenski uređaj za strujanje, poput Roku ili Amazon Fire TV Stick-a, jer će ovi uređaji koristiti nove bežične adaptere i omogućiti vam da struji video u više kvalitete, a da ne morate platiti cijenu za novi mobilni uređaj ili računalo.

Inače ćete možda moći ažurirati samo svoje računalo ili prijenosno računalo mrežnim karticama i procesorima. To vam omogućuje uživanje u bržim brzinama bez plaćanja potpuno nove opreme. Ili možete kupiti USB bežični adapter koji može primjenjivati ​​novije standarde, štedeći novac preko kupnje novog računala.

Savjet br. 9: Provjerite upravitelja zadataka i isključite neželjene pozadinske procese

Iako većina aplikacija na vašem računalu ne koristi stalno širinu pojasa, neke su dizajnirane za kontinuirano učitavanje i preuzimanje podataka. Web-preglednici su ključni prekršitelj, kao i mrežne aplikacije za pohranu datoteka poput Dropbox-a ili automatske sigurnosne kopije podataka poput AOMEI Backupper.

Na Windows računalu možete provjeriti svog upravitelja zadataka da biste vidjeli koje aplikacije povlače podatke. Do Upravitelja zadataka možete doći upisivanjem "Upravitelja zadataka" u traku sustava ili pritiskom na ALT + CTRL + DEL i odabirom Upravitelja zadataka s izbornika.

brzina interneta

Nakon otvaranja upravitelja zadataka jednostavno skenirajte odjeljak Mreža. Ako trenutno ništa na vašem računalu ne crta podatke, očitat će 0%. Ali ako postoji aplikacija ili obrađuje podatke za crtanje, vidjet ćete neke fluktuacije u tom postotku. Ako na mreži pronađete proces crtanja podataka, lako ga možete zatvoriti iz upravitelja zadataka.

Za Mac OS X korisnike traži se postupak koji tražite Monitor aktivnosti. Monitor aktivnosti možete otvoriti tako da otvorite Spotlight i upišete u "Monitor Monitor" u traku za pretraživanje.

Savjet br. 10: Pronađite softversko rješenje

Postoji vjerojatnost da je softver, a ne hardver, srce vaših problema s internetom. Problemi sa softverom mogu se kretati od starog upravljačkog softvera koji se pokreće na vašem usmjerivaču do virusa koji zaraze vaše računalo.

Možda biste trebali isprobati sljedeće softverske popravke:

Provjerite usmjerivač na ažuriranja firmvera

Proizvođač vašeg usmjerivača možda očekuje ažuriranja upravljačkog softvera koja je potrebno ručno instalirati. Ako vaš usmjerivač ima zaslon osjetljiv na dodir, tamo možete provjeriti ima li ažuriranja upravljačkog softvera. Inače ćete se možda trebati prijaviti u postavke rutera putem web-preglednika i provjeriti postoje li dostupna ažuriranja firmvera. U većini slučajeva, međutim, proizvođač će automatski ažurirati firmware koji će se instalirati bez vašeg direktnog unosa.

Ažurirajte svoj web preglednik

Koristite li najnoviju verziju internetskog preglednika? Ako ne, poželjet ćete se ažurirati na najnoviju dostupnu verziju. Inače, možda biste trebali istražiti razne druge web preglednike da biste vidjeli koji bi vam mogao ponuditi najbrži i najsigurniji doživljaj pregledavanja.

Evo kako različiti preglednici mogu utjecati na rezultate ispitivanja brzine i brzine:

Internet Explorer 11:

test brzine Internet Explorera

Microsoft Edge:

najbrži Microsoftov rub

Mozilla Firefox:

internetski test brzine

Google Chrome:

Google test brzine kroma

Aplikacija Windows Speedtest.net:

aplikacija za microsoft speedtest.net

Kao što vidite, web preglednik koji koristite može promijeniti razliku u brzini prijenosa i preuzimanja. I to se, opet, vraća u moć obrade. Različiti preglednici izrađeni su za obradu podataka manje ili više učinkovito, tako da preglednik može utjecati na brzinu učitavanja web stranica i video potoka. Razlike između Chromea, Firefoxa i zasebne aplikacije Speedtest bile su marginalne, ali su sva tri preglednika Microsoftove preglednike uvelike nadmašila..

Očistite predmemoriju web preglednika

Vaš preglednik pohranjuje kolačiće i druge datoteke kako bi vam brže učitao web mjesta. Međutim, predmemorija također može biti razlog zašto možete pronaći sporije rezultate učitavanja stranica ili pogreške pri učitavanju. Brisanjem predmemorije dugoročno se može brzo učitati stranice i usluge.

Pokrenite antivirus

Misteriozno spora veza također bi mogla biti posljedica virusa na vašem računalu. Zlonamjerni softver, špijunski softver ili druge vrste virusa mogu se sakriti u vašem sustavu, slanjem i primanjem podataka. Kao rezultat toga, mogli biste dobiti manju brzinu nego što želite jer virus na vašem računalu troši komad raspoložive propusnosti. Uz to, zlonamjerni softver se može oslanjati na vašu moć obrade, što rezultira sličnim učinkom na zaraženi stroj.

Predlažemo da prvo krenete s besplatnim programom za uklanjanje antivirusa ili zlonamjernog softvera. Pored toga, možda ćete pronaći neku vrijednu zaštitu koristeći plaćenu opciju uklanjanja zlonamjernog softvera.

Savjet br. 11: Kupite wifi repetitor, proširenje raspona ili mrežnu mrežnu adapter

Za neke korisnike interneta pomicanje bežičnog usmjerivača na centraliziranije mjesto jednostavno nije opcija. U tim ćete slučajevima poželjeti kupiti WiFi repetitor, proširenje dometa ili nadograditi na mrežnu mrežu.

Wifi repetatori i produžitelji

Kao što ime sugerira, wifi repetitor će dobiti signal s vašeg bežičnog usmjerivača i prenijeti ga vanjski. Ovdje postoje očita ograničenja. Bez obzira na jačinu signala koji je, kada ga šalje repetitor, početna snaga koju će ponoviti prema van. Ako ste izgubili polovicu snage signala do trenutka kada udari na repetitor, on će poslati signal samo u pola napona. Također ćete se morati baviti povećanim brojevima kašnjenja. Ipak, repetitor je često dobra, jeftina opcija ako nemate puno uređaja povezanih s mrežom i samo pokušavate doći malo dalje pomoću raspona usmjerivača..

wifi ekstenderIzdvojeno: Netgear N300 Wifi Extender

Bežični produžetak djeluje gotovo na isti način kao i repetitor. Ključna razlika između toga je da bežični produžetak obično šalje signal koji prima preko drugog kanala. Neki mrežni produžnici rade ožičenom metodom koja vam omogućuje proširenje mrežnog signala jednakom snagom kao i usmjerivač, ali s drugog mjesta, uklanjajući neke probleme s tipičnim repetitorima ili ekstenzorima.

Mrežne mreže

Među najnovijim tipovima bežičnih sustava, mrežaste mreže dobivaju svoje ime na način na koji stvaraju wifi pokrivenost. Postavljanjem nekoliko uređaja oko vašeg doma, a svaki od njih šalje bežični signal, stvarate "mrežu" ili mrežu bežične pokrivenosti oko svog doma. To pomaže eliminirati mrtve ili slabe točke.

Uređaji u mrežnoj mreži djeluju slično kao repetitor, samo što svaki uređaj djeluje poput pojedinačnog bežičnog usmjerivača umjesto da samo ponavlja signal. I svaki uređaj komunicira s ostalim uređajima u mrežnoj mreži kako bi vam osigurao najbolji signal bez obzira na to gdje se nalazite.

Google MeshIzdvojeno: Google Wifi

Google Wi-Fi trenutno je jedna od najpopularnijih dostupnih mreža, ali postoje i druge na tržištu. Međutim, ti su sustavi skuplji od jednostavnog ponavljača ili produživača i dizajnirani su za veće kuće i zgrade. Ovu opciju razmotrite samo ako imate veliki dom i potrebna vam je dodatna pokrivenost.

Savjet br. 12: Koristite samo 1 vatrozid

Vjerojatno je da vaš operativni sustav automatski postavlja vatrozid za internetsku vezu. Vatrozid je oblik mrežne sigurnosti koji filtrira vaše dolazne i odlazne podatke. Dizajniran je za sprečavanje kršenja sigurnosti na vašem sustavu, iako je daleko od savršenog.

Jednostavno prema prirodi svog rada, vatrozid će malo usporiti vaše potencijalne brzine interneta. Ako vam se dogodi da imate instaliran dodatni softver, poput virtualne privatne mreže (VPN) ili antivirus, možda ćete osjetiti dodatna usporavanja, kao i što ove usluge mogu dodati dodatne slojeve koji rezultiraju manjom brzinom veze. Antivirusni programi često uključuju vlastiti vatrozid uz onaj koji je već uključen u vaš operativni sustav, dok VPN-ovi dodaju više slojeva zaštite vašoj vezi i na kraju dovode do smanjene brzine preuzimanja..

Da biste povećali brzinu, možda biste se trebali spustiti na samo jedan vatrozid. A ako koristite VPN, možda ćete ga morati isključiti kad trebate povećati brzinu za preuzimanje. (Naravno, ako za vaše potrebe treba upotreba VPN-a, možda ćete trebati istražiti prebacivanje na VPN koji putem svojih poslužitelja nudi brže brzine.)

Savjet br. 13: Hakirajte svoj DNS

Svi davatelji internetskih usluga koriste ono što je poznato kao serveri domena kako bi vam pomogli prevesti tekst u traci web adrese (na primjer, www.comparitech.com) u brojeve. Kako računala loše čitaju običan tekst, važna je i pretvorba u potrebne IP brojeve.

Iako će vaš davatelj internetskih usluga koristiti namjenski DNS, ti poslužitelji mogu biti spori, što rezultira smanjenjem brzine vašeg interneta, a osobito bržim vremenima učitavanja stranica. Jedan trik mogao bi biti promjena postavki DNS-a vašeg računala kako bi vaše računalo koristilo drugi DNS poslužitelj prilikom povezivanja na razne web stranice i usluge.

Na raspolaganju su razni DNS poslužitelji. Među najbržim su Googleov javni DNS i OpenDNS.

Pogledajmo kako pristupiti Googleovom javnom DNS-u.

Prvo, ovdje je test brzine prije promjene mojih DNS postavki. A budući da smo promijenili u Google javni DNS, upotrijebit ćemo opciju Googleova testiranja brzine samo za zabavu:

internetski test brzine

Promijenimo postavke DNS-a:

 1. Otvorite svoj Upravljačka ploča
 2. Ići Mreža & Internet > Mrežni centar dijeljenja >
 3. Kliknite desnom tipkom miša bilo na vašu ili ethernet vezu (ovisno o tome koje koristite), a zatim kliknite na Svojstva
 4. U novom okviru pronađite i kliknite Verzija 4 internetskog protokola (TCP / IPv4), zatim odaberite Svojstva
 5. Na ovom zaslonu vidjet ćete "Automatski dobivanje DNS poslužitelja", koji bi trebali biti odabrani. Kliknite na "Koristite sljedeće DNS adrese" i unesite sljedeće:
 • Poželjno: 8.8.8.8
 • Naizmjenično: 8.8.4.4

test brzine Google

Prepoznao sam a 32 posto povećanje brzine pomoću ove metode. Međutim, vaši se rezultati mogu razlikovati jer bi DNS vašeg davatelja internetskih usluga mogao biti brži od Google DNS-a ili OpenDNS-a.

Možete provjeriti Googleovu javnu DNS stranicu za više informacija, uključujući upute za Mac OS. Ako želite pokušati koristiti OpenDNS, možete provjeriti i njihovu stranicu sa uputama.

Za više DNS opcija možda ćete htjeti preuzeti i koristiti besplatnu aplikaciju DNS Benchmark. Ovaj će program testirati dostupne DNS poslužitelje i popisati ih na temelju najbržeg vremena odziva. Tada možete koristiti adresu najbržeg DNS-a kao i vidjeti što koristi DNS koji vaš ISP koristi.

No, nemojte paziti na neke od lažnih tvrdnji o prebacivanju DNS-a. Neke web stranice pogrešno tvrde da promjena DNS-a može udvostručiti vašu ili veću brzinu. Ovo nije istina. Postoji dobra šansa da uopće ne vidite promjene u brzini ove metode. Promjene koje vidite mogu biti korisne, ali ne dramatične.

Savjet br. 14: Upotrijebite VPN da biste zaobišli prigušivanje ISP-a

Ako primijetite da vam se internetska veza samo usporava u određenim trenucima ili kada pokušavate pristupiti određenim web mjestima (poput Netflixa), postoji šansa da vas ISP ugasi..

Ispuštanje internetskih usluga je izraz koji koristimo za opisivanje kada davatelj internetskih usluga namjerno usporava internetsku vezu korisnika. Postoji nekoliko razloga zašto vaš davatelj internetskih usluga to može učiniti, što može uključivati:

 • Pravila davatelja internetskih usluga protiv upotrebe određenih web lokacija (kao što su web lokacije za bujice)
 • Široko prigušivanje tijekom razdoblja velike gužve (poznato kao "Internet Rush Hour")
 • Namjerno prigušivanje određenih web mjesta s intenzivnim podacima, kao što su internetske streaming usluge poput Netflixa, Hulu ili Amazon Prime Video
 • Pojačana ograničenja podataka

Ako imate internetski plan s ograničenjem podataka, malo je toga što možete učiniti nakon što dosegnete ograničenje. Vrsta brzine prigušivanja koja se događa u tom slučaju isporučuje se različitim metodama.

VPN expressVPNVPN expressVPNVPN expressVPN

Međutim, ako vaš davatelj internetskih usluga smanjuje vaše brzine dok pokušavate pristupiti određenim web mjestima, možete to zaobići pomoću virtualne privatne mreže ili VPN-a..

VPN će kriptirati vašu internetsku vezu u privatnom tunelu između vas i VPN poslužitelja. Odatle možete pristupiti bilo kojoj web stranici bez davatelja internetskih usluga koji znate koje web stranice ili usluge koristite. Kao rezultat toga, vaš davatelj internetskih usluga primoran je da sav vaš internetski promet tretira isto, učinkovito zaobilazeći svako automatsko filtriranje do kojeg bi moglo doći uslijed web mjesta ili usluga kojima pokušavate pristupiti..

Međutim, treba napomenuti da će VPN rezultirati gubitkom brzine. Zbog dodatnih slojeva koje vaša veza mora proći i mogućih zagušenja na VPN poslužiteljima, dolazi do prirodnog gubitka brzine.

Za više, pogledajte naš duži vodič koji pokriva najbolje VPN-ove za zaobići prigušivanje propusnosti.

PROČITANJE ČITALA: Osigurajte 3 mjeseca besplatno uz godišnji plan ExpressVPN-a. Uključuje jamstvo povrata novca od 30 dana tako da ga možete isprobati bez rizika.

Savjet br. 15: Nadogradite svoj paket usluga (ako možete)

Smatrajte ovo jednim svojim "zadnjim naporom". Ako ste isprobali sve, a čini se da ništa ne povećava brzinu internetske veze, vaša posljednja mogućnost može biti samo kupnja veće propusnosti od vašeg davatelja internetskih usluga..

Ako ste na istom paketu usluga već nekoliko godina, to bi mogla biti dobra ideja. Davatelji internetskih usluga redovito ažuriraju svoje planove nudeći nove popuste i povećavajući brzinu za nove kupce. Međutim, oni često ne postavljaju stare kupce u te nove planove, umjesto toga još naplaćuju veće stope za manje propusne širine. Na kraju ćete možda naći da plaćate daleko manju brzinu nego što biste trebali dobiti da ste se nedavno prijavili.

Savjet: Ovdje možete provjeriti davatelje internetskih usluga u vašem području.

pretplate

Jedan trik je poziv vaš davatelj internetskih usluga i prijeti da će otići u drugu tvrtku, osim ako ne postignete više brzine (ili još ljepše, samo da biste pitali o postizanju bolje brzine s onim što plaćate). Ovo će zahtijevati malo strpljenja jer ćete biti prebačeni naprijed u zapovjedni lanac. Međutim, u konačnici možete dobiti davatelja internetskih usluga koji će vam ponuditi pakete usluga "izvan izbornika" koji uključuju veće brzine za bolje stope nego što biste to mogli dobiti u to vrijeme.. (Osobno sam to učinio s Comcastom, a trebalo mi je oko 3 sata da se premjestim s upravitelja na upravitelja dok netko konačno ne popušta.)

Međutim, ako već postižete maksimalnu količinu brzine koju ste dobili od svog davatelja internetskih usluga, možda ćete morati potražiti novog davatelja usluga - ako ga možete pronaći. Ako ste stanovnik Sjedinjenih Država, postoji dobra šansa da imate pristup samo jednom davatelju usluga koji nudi brzinu od 25 Mbps ili više. A s obzirom na to da 30% stanovnika SAD-a ima samo jedan internetski ponuđač koji možete odabrati, nažalost, možda ćete ostati zaglavljeni u onome što imate.

Savjet br. 16: Provjerite da li vaš internetski dobavljač prekida usluge

Možda bi „zadnji put“, vaš loša brzina internetske veze ili problemi s vezom mogli biti posljedica prekida usluge koji je izvan vaše kontrole. Na primjer, u infrastrukturi vašeg davatelja internetskih usluga mogu se dogoditi pogreške koje nisu konzistentne, zbog čega vaš davatelj internetskih usluga prijavljuje nijednu poteškoću, čak i ako redovito imate usporavanja ili prekide.

ISP mreže su komplicirane. Ako ste provjerili vlastiti modem, wifi usmjerivač, kablove i druga potencijalna problematična područja u vašem domu, a i dalje se bavite malim brzinama, vaš davatelj internetskih usluga možda radi s oštećenom, degradiranom ili neispravnom opremom.

Nažalost, vaš ISP neće uvijek to priznati. Međutim, ako nema drugih objašnjenja prekida usluge ili usporavanja internetskih brzina (a posebno nižih brzina od onih koje plaćate primanjima), možda ćete moći navesti davatelja internetskih usluga u servisu njihove mreže. Postoji i dobra šansa da se i vaši susjedi bore s istim problemom, a to još nitko nije prijavio.

Postoje neki alati pomoću kojih možete utvrditi imate li neprijavljeni kvar ili neodređeni mrežni problem. Outages.io, na primjer, omogućuje vam instaliranje softvera ili hardvera koji nadgleda vašu mrežu na razini susjedstva. Možete prikupiti potrebne dokaze da biste uvjerili odbojnog davatelja internetskih usluga da je prekid usluge izvan vašeg nadzora.

Alternativno, pridružite se Facebook grupi ili forumu zajednice i pitajte svoje susjede ima li i tko drugi problema. Kritična masa pritužbi na vašeg davatelja internetskih usluga mogla bi potaknuti tvrtku da istraži problem koji se na njihovom kraju ne pojavljuje lako..

Bez obzira na način koji koristite, važno je zapamtiti da je brzina vašeg tijela nevjerojatno složen predmet. Različite se tehnologije moraju ispravno integrirati kako bi vam pomogle u povezivanju s webom. Ako bilo koja od tih tehnologija pođe po zlu, to bi moglo rezultirati vidljivim poremećajem vaše brzine interneta, a uklanjanje točnog uzroka može potrajati neko vrijeme.

Puna brzina"Autor Jeremy Segrott pod licencom pod CC BY 2.0

Možda će vam se svidjeti i internetski pružatelji kratka povijest davatelja internetskih usluga. Nasilje u Facebooku: kako se to događa i što učiniti s tim. Davatelji internetskih usluga. Vaša državna potpora neto neutralnost? Svih 50 država rangirano po podršci mrežnoj neutralnostiInternet davateljiKoliko vaš internetski pružatelj troši na lobiranje?

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + = 24