Objašnjeni uvjeti i brzina interneta i širokopojasne mreže

širokopojasni

Budući da se borba oko Net Neutralnosti i dalje gori u SAD-u i drugdje, mnogi potrošači sada se suočavaju s nepoznatim pojmovima. Proporcionalni? Širokopojasni? DSL? Vlakno? Brzina prijenosa i preuzimanja? Čini se da se riječ juha svakodnevno povećava, a čak i u kontekstu teme još uvijek mogu biti zbunjujuće. Za nekoga tko kupuje internetske planove različitih pružatelja usluga, može biti teško razumjeti zašto je išta od toga važno. A s obzirom na to da mnogo informacija obično dolazi izravno od davatelja internetskih usluga koji vam pokušavaju prodati internetske planove, teško je znati kome uopće vjerovati.

Srećom, ne trebate napredni stupanj informatike ili umrežavanja da biste naučili smislene osnove. Ovaj bi vam konačni vodič trebao pomoći da bolje shvatite što svi ti internetski pojmovi zapravo znače – i zašto su oni važni kada kupujete širokopojasne usluge.

Razumijevanje brzine i terminologije interneta

U ovom se vodiču primarno fokusiramo na sve što se tiče “širokopojasne mreže”. Međutim, idemo u velike detalje o tome što internetske brzine i terminologija uopće znače.

Kao što ćete otkriti, brzine interneta mjere se u bit, s kilobita obično je najmanja izmjera brzine i megabita kao najčešće mjerenje. Međutim, mnogi davatelji internetskih usluga sada nude vrlo brzo gigabitni brzine interneta, koje mogu preuzimati HD filmove u sekundi.

U svrhu našeg vodiča, međutim, usredotočite se na širokopojasni najvažnija je, budući da je internetska veza velike brzine vrsta interneta koju većina potrošača sada koristi.

Iz jednostavne perspektive, brzina interneta samo je mjerenje koliko brzo možete preuzeti ili prenijeti podatke putem weba. Na primjer, vaša najveća briga može biti možete li strujati videozapis s Netflixa u HD rezoluciji bez punjenja. Za to bi vam trebala određena brzina (o čemu ćemo kasnije govoriti u ovom članku).

Za zabavu preporučujemo mjerenje brzine interneta kao polazne točke za razumijevanje internetskih brzina i širokopojasnih pojmova.

Evo nekoliko web stranica koje možete koristiti za to:

Speedtest.net

speedtest.net

InternetHealthTest.org

internetski zdravstveni test

Fast.com

fast.com

Googleov test brzine

google test brzine

Provođenje nekoliko testova brzine pružit će vam dobru predstavu o tome kako izgleda brzina interneta. Možda ćete čak htjeti napraviti nekoliko probnih preuzimanja sigurnih programa da biste vidjeli koliko dugo trebate da preuzmete datoteku. Ipak, ako dobro znate kako izgleda vaša brzina interneta, pružit će vam dobru osnovu za rasprave koje se događaju u nastavku.

Širokopojasna parada

Uvjet širokopojasni ovih se dana često bacaju bez puno pozornosti na detalje. Kad većina nas čuje pojam “širokopojasna mreža”, obično jednostavno pomislimo na “brzi internet”. Bez previše detalja, to je vjerovatno najlakši način za razmišljanje o tome. Čak i dalje, brzina interneta koja odgovara ovom terminu širokopojasni može i može se promijeniti, jer njezinu definiciju često postavljaju regulatorna tijela (poput FCC-a).

Pristupačnost širokopojasne mreže

Izvor: Stefano De Sabbata i Mark Graham pod CC-om od 3.0

Tehnički gledano, “širokopojasna” je mreža za prijenos podataka s “širokom propusnom širinom”. Kada se primjenjuje na pristup internetu, širokopojasna mreža mora biti najmanje:

 • Uvijek na
 • Brže od internetskih veza (koje se zovu uskopojasne)

S obzirom na ta dva minimalna kriterija, lako je shvatiti zašto se pojam širokopojasne mreže koristi takvim nesmotrenim napuštanjem. I nažalost, budući da su definirajuće kvalitete onoga što čini širokopojasnu vezu tako rijetke, potrošači mogu lako pomisliti da dobivaju brzi internet samo zato što ISP naziva svoju uslugu “širokopojasnom mrežom”.

Davatelji internetskih usluga (ISP)

Sav širokopojasni pristup internetu pružaju Internet pružatelji usluga ili ISP. Te tvrtke pružaju pristup potrošačima, tvrtkama i vladama putem Interneta koristeći veliku raznolikost različitih tehnologija.

Većina potrošača upoznata je s davateljima internetskih usluga putem kablovskih tvrtki kao što su Comcast, Sky ili Verizon. Međutim, tvrtke koje se bave mobilnim telefonima sada se mogu smatrati i davateljima internetskih usluga. Uvođenje 3G i 4G mobilne širokopojasne mreže znači da će tvrtke imati mobilne usluge samo, poput T-Mobile ili Sprint, po definiciji su također ISP-ovi.

SAD širokopojasna mreža

Izvor: GeoISP.com

Uglavnom, ako želite pristup internetu, morat ćete ga kupiti od pružatelja internetskih usluga. Postoje neki ograničeni izuzeci, ali ovi su osobito neuobičajeni.

Brzopojasne brzine: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Australija

 • U SAD-u je federalna definicija brzine širokopojasne mreže manja za 25 Mbps, a 4 Mbps za više. Međutim, sadašnja uprava FCC-a izjavila je da namjerava niži definicija brzine do 10 Mbps.
 • U Velikoj Britaniji Ofcom je 10 Mbps odredio zakonsko pravo za tvrtke i obitelji. Prije toga vlada je smatrala da je 2 Mbps univerzalno osnovno pravo. Američka vlada također definira “superbrzi širokopojasni pristup” kao i bilo koju brzinu veću od 24 Mbps.
 • U Kanadi vlada “želi” da svi građani i tvrtke imaju pristup brzini preuzimanja od najmanje 50 Mbps. Međutim, kanadski regulator za telekomunikacije, CTRC, nema minimalni zahtjev ili mandat te je 2016. godine brzinski pristup internetu proglasio osnovnim pravom koje je „potrebno za kvalitetu života“ za kanadske građane i stanovnike.
 • Australija ima državnu mrežu širokopojasne mreže u vlasništvu države, od koje pružatelji internetskih usluga kupuju pravo korištenja i prodaje pristupa kupcima. Službena politika australijske vlade je osigurati barem 25 Mbps svima, a 50 Mbps je dostupno u 90 posto prostora.

fiksne širokopojasne brzine

Vrste širokopojasne mreže

Iako se brzina širokopojasne mreže i minimalni zahtjevi mogu razlikovati od zemlje do države, iste tehnologije često postoje svugdje. Ne postoji način da se omogući širokopojasni pristup internetu, s tim da istraživači i inženjeri redovito razvijaju nove tehnologije za postizanje bržih brzina.

Uobičajene vrste internetskih širokopojasnih tehnologija uključuju sljedeće:

DSL

Za mnoge potrošače dovoljno stare da su koristili dial-up internetski modem s govornom vrpcom (onaj s vriskanjem koji zvuči dok je veza uspostavljena), DSL je bio sljedeći korak nakon dial-up-a. Linija za digitalnu pretplatu, ili DSL, jedna je od najranijih iteracija širokopojasnog interneta.

DSL je općeniti pojam za brzi pristup internetu preko tradicionalnih bakrenih telefonskih linija. U DSL obitelji postoje razne tehnologije koje mogu osigurati brzinu do 100 Mbps. Međutim, prosječne brzine DSL obično padaju daleko od onoga što je tehnički moguće, obično padaju negdje između 128 Kbps i 2 Mbps.

Dvije najčešće tehnologije unutar porodice DSL uključuju:

ADSL (asimetrična digitalna pretplatnička linija)

ADSL je širokopojasna metoda bakrene žice u kojoj su brzine preuzimanja i prijenosa nesimetrično isporučene, poželjne su brzine preuzimanja. Kao rezultat toga, rezidencijalni korisnici s ADSL linijom dobivaju veće brzine preuzimanja, ali minimalne brzine prijenosa, što ga čini manje poželjnom opcijom za one koji žele učiniti puno prijenosa. Ova verzija DSL-a prvi put je predstavljena 1998. godine s brzinom preuzimanja od 8 Mbps. Njegova trenutna iteracija ADSL2 + omogućava pad od 24 Mbps. ADSL je, međutim, neuobičajena, a na mjestima na kojima se nudi često je skupa po brzini prijenosa. Poželjno je jer se njime mogu koristiti i internetske veze i glas na istoj liniji, što drugu telefonsku liniju čini nepotrebnom.

ADSL se također isporučuje u nekoliko varijanti, uključujući RADSL, koji može prilagoditi brzine bita na temelju linijskih uvjeta, i ADSL Lite, koji pruža mnogo niže bitske brzine i ima kratak domet od oko 18 000 stopa od pružatelja usluga.

  10 savjeta za poboljšanje dometa i snage vaše bežične mreže

SDSL (simetrična digitalna pretplatnička linija)

Za razliku od ADSL-a, SDSL zahtijeva da korisnici imaju zasebnu telefonsku liniju za uslugu koja radi. I dok ADSL preferira brzine preuzimanja, SDSL omogućava korisnicima da preuzimaju i prenose ekvivalentne brzine prijenosa. SDSL je također relativno kratkog dometa, što zahtijeva blizinu od oko 10 000 stopa od pružatelja usluga.

Ostale simetrične DSL tehnologije uključuju HDSL (high-bit-rate) koji omogućava nešto bržu brzinu od SDSL-a i VDSL (vrlo visoku brzinu prijenosa) koji nudi najbrže DSL brzine do 100 Mbps, ali ima i vrlo kratak Raspon 300 stopa od pružatelja usluga.

Između Sjedinjenih Država, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije potrošači u Australiji imaju veću vjerojatnost da će pronaći DSL opcije. U mnogim drugim zemljama DSL je ustupio mjesto bilo kablovskom, optičkom ili satelitskom.

Prosječne brzine DSL-a

Kabel

Kabel se trenutno najviše koristi metoda širokopojasnog pristupa u velikom broju zemalja u kojima je širokopojasni pristup dostupan. U zemljama poput Sjedinjenih Država, Kanade i Sjedinjenih Država, kompanije za kablovsku televiziju počele su nuditi pristup internetu kao dio paketnog posla.

Ova vrsta interneta koristi modem s priloženim koaksijalnim kabelom. Koaksijalni kabel umetnut u modem je isti onaj koji biste našli priključen na kućište kablovske televizije. Kao što su telefonske žice, koaksijalne kabelske žice se temelje na bakru, ali zbog svog dizajna mogu dostaviti znatno više podataka putem linije.

Kabelski internet može isporučiti brzinu do 10 gigabita u sekundi ili više uz primjenu neke dodatne tehnologije (poput kombiniranja koaksijalnih i vlaknastih tehnologija). Uz to, ukupne brzine u kojima možete uživati ​​putem kablovskog modema ograničene su prvenstveno brojem kanala koji vam se nude putem modema. Što više kanala i karata koje ste ponudili, veća je vaša kombinirana brzina preuzimanja.

Satelit

Satelitski internet koji se uglavnom nudi onima u ruralnijim krajevima koristi geostacionarne satelite za pristup brzom internetu. To znači da su sateliti na fiksnom mjestu u svemiru, a ne kruže oko planete.

Satelitska širokopojasna mreža funkcionira na isti način kao i satelitska televizija. Prijenosi podataka između satelita i prijemne antene neprestani su, što rezultira zahtjevom “uvijek uključeno” za širokopojasni internet. Međutim, neki čimbenici mogu utjecati na čvrstoću veze, poput vizije, vremenskih prilika i drugih prepreka.

Kako satelit radi

Izvor: HughesNet

Dostupne brzine za satelitski internet ograničene su samo time kako tehnologija u satelitu ISP koristi u to vrijeme. Prosječna brzina silazne veze je 1 Mbps, dok neki od najnovijih ISP-ovih satelita mogu ponuditi Gigabitne brzine interneta (po vrlo visokoj cijeni). Za one koji žive u ruralnim zajednicama, međutim, satelitski internet može biti jedina opcija zbog tradicionalnih davatelja internetskih usluga koji odbijaju izgradnju skupe infrastrukture za mali broj kupaca i malo povrata ulaganja.

Vlakno

Među najnovijim i najbržim širokopojasnim internetskim tehnologijama, “vlakno” je skraćeno za “optička vlakna”. Optički kablovi nose informacije pomoću svjetlosnih signala i kao takvi prenose podatke brzinom svjetlosti. Ova metoda omogućuje brže i šire veze podataka. Staklena vlakna su izuzetno mala (oko širine ljudske dlake), a jedno vlakno može velikom brzinom prenositi značajne količine podataka koristeći različite tehnike multipleksiranja.

Postoji nekoliko ograničenja u brzini vlakne veze. Većina Gigabitnih internetskih opcija prenosi se putem vlakana (ili u nekim slučajevima kombinacija vlakana / koaksijala). Međutim, neki su istraživači dokazali da vlakna mogu ponuditi brzinu terabita podataka, pri čemu jedna grupa postiže 255 Tbps s jednim vlaknom. Za perspektivu, čak bi i 1 Tbps bio dovoljan za preuzimanje oko 250 HD filmova u jednoj sekundi.

Budući da su opcije optičkih vlakana još uvijek relativno nove, obično su dostupne samo u područjima s gustom populacijom. Seoski pristup vlaknima vjerojatno će dugo doći, ako uopšte postoji. Kao i kod kablovskog interneta, troškovi vođenja linija do ruralnih područja u mnogim slučajevima ne rezultiraju kratkoročnom ili srednjoročnom dobiti koju pružatelji internetskih usluga žele učiniti projekt vrijednim.

Mobilno (3G, 4G, 4G LTE i 5G)

Ako podatke primate na telefon dok ste u ili izvan, vjerojatno ćete koristiti 4G ili (ne daj bože) 3G bežičnu vezu. Mobilna širokopojasna mreža koristi mobilne kule za isporuku podataka na svoj telefon i druge uređaje. Svaka generacija mobilne podatkovne tehnologije označava se njegovom “generacijom” ili “G”. Prije 3G, mobilni podaci nisu se mogli učinkovito uklopiti s pojmom “širokopojasna mreža” jer brzine nisu bile dovoljno velike.

Bilo koji uređaj povezan s internetom može primiti mobilnu širokopojasnu vezu, pod uvjetom da uključuje odgovarajući hardver.

U mnogim slučajevima oni koji ne mogu pristupiti pravilnoj širokopojasnoj mreži putem kabela ili DSL-a mogu imati pristup širokopojasnoj mreži putem vrućih uređaja. Ovi se uređaji jednostavno povezuju s 3G ili 4G i djeluju poput usmjerivača, upućujući signal drugim uređajima u vašem području.

Brzine 3G veze mogu se kretati između 348 bita u sekundi do oko 7 Mbps. Međutim, moguće je za 3G veze novijim standardima postići oko 50 Mbps. 4G veze obično prosječno dosežu oko 14 Mbps, ali mogu dostići i do 100 Mbps. Neke 4G tehnologije (koje trenutno nisu dostupne potrošačima) mogu pogoditi 1 Gigabit.

Što se tiče 4G LTE (Long Term Evolution), vjerojatno ćete primijetiti neka poboljšanja brzine u odnosu na osnovni 4G. LTE je zapravo više marketinški pojam od zasebne 4G tehnologije. Umjesto toga, to znači da mobilni davatelj nudi malo brže 4G brzine. Isto vrijedi i za 4G LTE-A.

Pravo uzbuđenje u mobilnoj širokopojasnoj mreži sada je u 5G. Sljedeća će se iteracija mobilne širokopojasne mreže koristiti za prijenos nekorištenih televizijskih signala. Ovi signali mogu prenositi daleko više podataka bržom brzinom od 3G ili 4G, ali imaju mnogo kraći domet. 5G obećava 1 gigabitnu brzinu interneta kao osnovnu liniju, s mogućnošću isporuke 4-5 Gbps ili više. Uz to, kako se signali mogu prenositi i prenositi preko postojećih tornjeva mobitela, za neke uvođenje 5G potrebno će manje vremena. Međutim, kako će 5G signali imati kraću udaljenost, trebat će više tornja ćelija za bolju pokrivenost (što znači da, ruralne zajednice mogu se ponovo ostaviti na cjedilu).

WISP (davatelji bežičnih internetskih usluga)

Davatelji bežičnih internetskih usluga ili WISP-ovi pomalo su neuobičajeni ISP-ovi izvorno stvoreni kako bi omogućili pristup internetu ruralnim zajednicama tamo gdje nisu postojale druge mogućnosti..

WISP-ovi mogu uključivati ​​WiFi mrežaste mreže veće veličine ili kule koje koriste posuđe za slanje podataka preko otvorenih ultra-frekvencijskih opsega (slično televiziji iznad zraka). Kao i kod satelita, WISP-ovi često imaju probleme s vidom s obzirom na to da često koriste antene srednjeg raspona za zemaljsko slanje podataka. Uz to, WISP su ograničeni u brzini koju mogu pružiti, često maksimalizirajući brzinu od 15 Mbps.

Objašnjene brzine interneta

Kada je u pitanju rasprava na internetu, a posebno širokopojasni internet, najčešći i najčešće pogrešno shvaćen pojam ubrzati. Što je brzina interneta i širokopojasne mreže?

Bitovi, bajti i megabajti

Ubrzati, kako se odnosi na vašu internetsku vezu, govori o tome koliko brzo možete i jedno i drugo preuzeti ili prenijeti informacija. Ta dva aspekta brzine interneta obično se prikazuju odvojeno, ali su ipak važni brzina skidanja za većinu je ljudi najvažnije od dva.

Bajtovi i bitovi

Izvor: Sveučilište Florida

Vaša brzina interneta mjeri se koliko bita podataka prenosi se svake sekunde. Svaki malo podataka je temeljni sastavni dio računalnih informacija. bit, što je kratko za binarna znamenka, je ili 0 ili 1. Ovdje se stvari mogu dobro upoznati. Vjerojatno ste čuli da su svi podaci na osnovnoj razini kombinacija 0 ili 1, sustav poznat kao binarni. Pomisli na bit kao što možda mislite o ljudskoj DNK. To je osnovni gradivni blok informacija koji podatke čini takvima kakvi jesu, ali kao što je DNK, ni jedan bit ne čini mnogo. Treba vam mnogo toga da nešto stvorite.

  Činjenice i statistika elektroničkog zlostavljanja za razdoblje 2016-2023

Kad ih nadjačate bitova podataka i organiziraju ih na određene načine, počnete dobivati ​​korisne informacije. Više komadići više informacija imate. Što je datoteka veća, to je više komadići sastavljen je od Kako se veličina vaše datoteke povećava, često prestaje biti izračunata u komadići i počinje se mjeriti u skupinama od 8 osoba, poznatih kao a bajt.  

Ako film struji s Netflixa u standardnoj definiciji, vezu ćete morati preuzeti na 3 megabita u sekundi (Mbps), ili 3 milijuna bita u sekundi za standardnu ​​definiciju. Manje od toga i vjerojatno ćete naići na problem koji se zove poliranje (poznata i kao okostina vašeg strujnog postojanja).

Imajte na umu da možete vidjeti brojeve opisane u megabajta također. megabajta dobivaju se veliki B (MB / s) umjesto malog b (Mbps). Davatelji internetskih usluga poput Comcast, Verizon, Sky, Spectrum i drugi koristit će opće prihvaćene Megabits u sekundi (Mbps) za izračun brzine interneta. Pošto su veličine ovih datoteka obično velike, naći ćete da su datoteke za preuzimanje obično označene u megabajtima (MB), a ne u megabitima (Mb). Ako želite pretvoriti internetsku brzinu u megabajte, svoju brzinu (označenu u Mbps) možete podijeliti s 8. Na primjer, 25 Mbps podijeljeno sa 8 bilo bi jednako 3,12 megabajta u sekundi (MB / s).

Kako većina današnjih računala ima veliku količinu prostora, web stranice rijetko se trude otkrivati ​​veličinu datoteka. Uz to, kako brzina interneta postaje mnogo veća, postaje manje važno pružiti podatke o veličini datoteke ili vremena preuzimanja. Međutim, Mobilni uredaji još uvijek je ograničen prostor, tako da ćete vjerovatno pronaći veličine aplikacija dostupne putem trgovine aplikacija i vidjet ćete gdje su one označene u Megabajtima:

megabajtaOva Android aplikacija ima veličinu prikazanu u megabajtima.

Ako se prijavite na web mjesto bilo kojeg davatelja internetskih usluga i provjerite servisne pakete, lako ćete otkriti kako mjere brzine pomoću Megabita:

Internet brzine i cijene

Izvor: Comcast Xfinity

(Iako smo se fokusirali na Megabits za internetsku brzinu, na nekim lokacijama brzina interneta može doseći ili premašiti 1.000 Mbps. U tom se trenutku to naziva Gigabit. Trenutno su Gigabitne brzine interneta rijetke i često skupe za pojedine potrošače. , tako da je malo vjerojatno da ćete se morati brinuti oko razumijevanja ovog barem još jednog desetljeća. Međutim, ako želite znati više o Gigabit Internet mogućnostima, kliknite ovdje za kartu američkih gradova u kojima je Gigabit internet dostupan).

Pa što je dobra brzina interneta? To je diskutabilno i uglavnom ovisi o onome što radite na mreži.

Ako sve što koristite Internet je pregledavanje web stranica, vjerojatno vam ne treba više od 5 Mbps, ako je to tako. Međutim, ako želite učiniti nešto malo rigoroznije, poput strujeći videozapise, glazbe ili igranja igara putem interneta, trebat će vam puno veća brzina i širina pojasa.

Sa svoje strane, Netflix preporučuje sljedeće brzine interneta:

 • 0,5 Mbps za najmanju minimalnu razinu strujanja videozapisa (očekujte nekvalitetni videozapis i međuspremnik)
 • Preporučeni minimum je 1,5 Mbps (videozapis loše kvalitete, može doći do punjenja)
 • 3,0 Mbps za video SD kvalitete
 • 5,0 Mbps za HD kvalitetni videozapis
 • 25 Mbps za UHD kvalitetne video streamove

Dok je više sigurno bolje, postoji takva stvar kao što je kupnja više brzine interneta nego što vam je zapravo potrebno. Još, Internet ubrzati samo je dio načina na koji brzo možete preuzeti ili prenijeti i naići ćete na probleme s međuspremnikom videozapisa ili ne. Na vašu brzinu utječe i ono što je poznato ping ili latentnost.

Ping i kašnjenje

Ping i latentnost spadaju u dva najteža koncepta širokopojasne mreže koje treba razumjeti. Za slučajnog korisnika oni su također puno manje važni za razumijevanje od Megabita. To je reklo, ping i latentnost može imati izražen utjecaj na vašu brzinu preuzimanja ili prijenosa podataka putem weba, posebno ako se povezujete s udaljenim poslužiteljima putem virtualne privatne mreže (VPN). A oni bi mogli biti izravni rezultat vašeg poliranje pitanja.

Iako su ta dva koncepta odvojena, djeluju zajedno. Najjednostavnijim pojmovima, ping je signal koji vaše računalo šalje na drugo računalo (obično na web mjesto ili uslugu kojoj pokušavate pristupiti).

Latentnost riječ je koju koristimo da opišemo koliko vremena je potrebno da drugi kraj retka vrati uspješan odgovor. Drugi način razmišljanja o kašnjenju je mjera vremenskog kašnjenja koje postoji između pinganja servera i dobivanja odgovora. Što je manje kašnjenja i ping brojeva to je bolje, jer to znači da je veza između vas i web stranice ili usluge kojoj pokušavate pristupiti jaka i brza. Kad oboje ping i latentnost su dobri, to znači da ste uspješno povezali web mjesto ili uslugu kojoj pokušavate pristupiti.

U većini slučajeva samo ćete vidjeti vrijeme odziva prikazano u milisekundama. Što je broj manji, to je bolje.

Karta PingaOva karta za ping sa MapLatency.com prikazuje koliko vremena treba da se ping Comparitech.com iz različitih mjesta širom svijeta.

Na loše brzine preuzimanja mogu utjecati brzine preuzimanja i prijenosa. A za to postoji niz različitih faktora koji bi mogli stvarati probleme. Iako se podaci učinkovito kreću brzinom svjetlosti ovih dana, udaljenost ipak može utjecati. Ako se pokušavate povezati s web stranicom u Australiji dok se nalazi na Aljasci, prirodno će trebati malo više da se web lokacija učita.

Kada se koristi kao samotni izraz, latentnost poprima drugo značenje. Može se koristiti i za opisivanje niza problema s vezom koji mogu uzrokovati kašnjenje u prijenosu podataka preko mreže.

Ako se bavite međuspremnicima, problem bi mogao biti niska propusnost. Međutim, problemi s kašnjenjem također mogu uzrokovati smanjenje propusnosti. Kako se podaci prikupe tijekom postupka povezivanja, to može uzrokovati usko grlo što rezultira s većom širinom pojasa, a samim tim i većim punjenjem.

Sve što radite na mreži neće trebati dobro pinganje ili kašnjenje. Na primjer, ako jednostavno tražite informacije na Wikipediji ili odgovarate na e-mailove, vaše će se web stranice i dalje učitavati jer vam nije potrebno prenositi puno podataka. Međutim, ako se bavite aktivnostima koje zahtijevaju brzi odgovor, kao što su video chat i mrežno igranje, trebat će vam dobra kašnjenja. Za aktivnosti povezane sa videozapisima, loše kašnjenje znači da ćete osjetiti više međuspremnika, zaostalih videozapisa i povremeno prekid veze između audio i vizualnog izlaza. Kada je riječ o igrama, loša latencija obično znači puno zaostajanja (i značajnu količinu “zaostalog oklopa”, što bi u nekim slučajevima moglo biti dobro).

U konačnici, nekontrolirana mreža trebala bi rezultirati niskim kašnjenjem, ali ako postoji velik broj ljudi koji istovremeno pristupaju web mjestu, to bi moglo uzrokovati probleme na vašem kraju.

Pored toga, ako koristite bežične širokopojasne sustave, poput satelita ili WISP-a, imat ćete više kašnjenja.

Širina pojasa, omjer sadržaja

Kada je u pitanju kolika će brzina oglašavanja putem Interneta zapravo uživati, propusnost je najvažniji faktor.

Da biste najbolje razumjeli širinu pojasa, dobro je razmišljati o internetskoj vezi kao o autocesti (možda … informacijskom magistralnom putu? Ali ja odustajem). Dvosmjerna cesta s ograničenjem brzine od 60 milja na sat može biti zabavna i brza za vožnju, sve dok nema puno ljudi na cesti. Ali što više ljudi vozi na cesti u isto vrijeme kao i vi, to će biti više zagušenja i sporiji će na kraju ići.

Vaša brzina interneta je slična. Ako je vaša reklamirana brzina interneta “do 25 Mbps”, vjerojatno biste trebali biti u mogućnosti preuzeti tu brzinu. Ali ako na kućnoj mreži imate više uređaja koji prenose HD videozapise s Netflixa, dobit ćete puno zagušenja, usporavajući učinkovite brzine.

Širina pojasa je izraz koji koristimo za opisivanje koliko brzine interneta zapravo možete uživati. Ako više računala i uređaja koristi istu ograničenu vezu, propusnost će se smanjiti i preuzimanja će trajati duže. Također je vjerojatnije da ćete doživjeti dulje vrijeme učitavanja videozapisa i problema s međuspremnikom kada ti videozapisi počnu strujati.

  Tehnologija i ovisnost o internetu: kako je prepoznati i oporaviti se od nje

Ne možete uvijek kriviti svoju djecu da su pojeli sve ovo propusnost, međutim. Iako vam je određena količina propusne mreže dodijeljena putem vašeg davatelja internetskih usluga, dijelite tu širinu pojasa sa svima drugima oko vas koristeći isti internetski internetski program. Tijekom vršnih sati korištenja interneta vjerojatno ćete osjetiti više usporavanja tijekom streaminga videozapisa ili preuzimanja i prijenosa na vašu mrežu.

Na primjer, od Comcast plaćam „do 100 Mbps“. Evo kako izgleda rezultat internetskog testa za brzinu:

Objašnjeni uvjeti i brzina interneta i širokopojasne mreže

Kao što vidite, ne postižem se ni blizu tih 100 Mbps. U stvari, nikad nisam ni pristupio toliko puno, čak ni u idealnim uvjetima i izvan radnog vremena. Ovo je nešto što biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine vaših planova za internetske usluge. Zahvaljujući problemima sa širinom pojasa, koji su na kraju neizbježni, obično možete očekivati ​​da ćete dobiti pola ili manje od polovine reklamirane maksimalne brzine.

Dakle, postoji fantastičan izraz za broj ljudi koji zajednički dijele mrežu? Naravno! to je omjer prijepora (ili manje popularno, omjer pretplate). Omjer sadržaja je izraz koji se koristi za opisivanje broja istodobnih korisnika koji dijele isti kapacitet podataka. Kao što možda nagađate, što je omjer niži, to je bolja kvaliteta usluge. Omjer prepirke je razlog zašto više ljudi na mreži uzrokuje usporavanje efikasnosti svih. To je također razlog zašto ćete možda trebati razmotriti kupovinu većih brzina od svog davatelja internetskih usluga ako stalno dobivate manje od onoga što plaćate.

Davatelji internetskih usluga često smanjuju svakome dodijeljenu širinu pojasa za vrijeme vršnih sati kako bi ograničili vrstu začepljenja mreže koja je rezultat povećanog omjera sukoba. Ipak, i dalje ćete osjetiti prstohvat zbog univerzalne rastuće potražnje za širinom pojasa. I u SAD-u, davatelji internetskih usluga polako usporavaju nadogradnju svojih mreža kako bi povećali promet, što znači da ćete vjerojatno biti prisiljeni plaćati veće stope za veću brzinu i širinu pojasa ako želite izbjeći probleme tijekom strujanja..

Vaš spor internet mogao bi biti zbog vašeg računala

Dok smo na temu širine pojasa, važno je istaknuti uobičajeni nesporazum o brzini interneta. Ako ustanovite da redovito polako učitavate web stranice, ali i dalje plaćate širokopojasnu vezu, možda mislite da s vašom vezom nešto nije u redu. Umjesto toga, mogli biste se baviti sporim računalom.

Starost vašeg računala može utjecati na iskustvo pregledavanja web stranica. Brzina interneta bitna je, ali isto tako i hardver vašeg računala. Ako na računalu imate ograničenu količinu memorije i procesorske snage, brzi internet neće vam to zaobići. Vaše računalo i dalje mora biti u mogućnosti obraditi podatke koje prima, čak i ako ih prima u 25 Mbps.

Prije nego što pokušate pronaći novu širokopojasnu uslugu ili pozovete svog davatelja internetskih usluga da se žali, možda biste prvo trebali pokušati ubrzati svoje računalo..

Opremanje vaše veze

Posljednji dio razumijevanja širokopojasne mreže je stvarna oprema koju koristite. Bez obzira koristite li kablovsku, optičku vlaknu ili širokopojasni mobilni telefon, trebat će vam odgovarajuća oprema u vašem domu kako bi sve radilo ispravno.

Modem

Modem je uređaj koji prima podatkovne signale od vašeg davatelja internetskih usluga i čini te signale upotrebljivim za prijenos na vaše uređaje. Bez modema, radna površina, laptop i drugi uređaji povezani s internetom u vašem domu ne bi mogli učinkovito primati i koristiti internet vašeg davatelja internetskih usluga.

Motorola modem

Izvor: Amazon

Modem je potreban samo ako koristite neki od nekoliko žičani Internetske mogućnosti: DSL, kabel ili vlakno.

U većini slučajeva, ako kupite ožičeni pristup internetu od davatelja internetskih usluga, oni će vam ponuditi da unajmite modem. Međutim, ti limenka i vjerojatno bi trebao kupite vlastiti modem. Problem je u tome što će vam davatelj internetskih usluga taj modem unajmiti na neodređeno vrijeme, neovisno o tome jeste li im dali dovoljno novca za otplatu troškova kupnje uređaja.

Kupnja i korištenje vlastitog modema može uštedjeti preko 100 USD godišnje. Modem dostojne kvalitete može se kupiti za manje od 100 USD, što znači da ćete ove uštede početi vidjeti vrlo brzo. Uz to taj modem možete ponijeti sa sobom kad se krećete. Neki davatelji internetskih usluga imat će vrlo specifične modeme koji će raditi s njihovim servisom. Kao takav, morat ćete se raspitati o tome koji modemi rade s ISP-om prije nego što izađete i kupite modem. Modem ćete također moći kupiti izravno od svog davatelja internetskih usluga. No, preporučujemo da prvo napravite usporedbu cijena kako biste osigurali da ISP ne uključuje marku cijena.

Nažalost, neki davatelji internetskih usluga zahtijevat će da koristite (iznajmite) njihov modem za upotrebu njihove usluge. Prije izmjene raspitajte se s davateljem internetskih usluga.

Bežični ruter

Ako ne planirate izravno povezati svoje računalo s modemom, trebat će vam usmjerivač koji će prenositi internetsku vezu kroz vašu kuću. Usmjerivač radi ono što mu i naziv sugerira: usmjerava internetsku vezu na druge uređaje.

wifi usmjerivač

Izvor: Amazon

Bežični usmjerivači omogućuju vam emitiranje interneta na bilo koji uređaj u zadanom rasponu. Taj raspon ovisi o jačini usmjerivača, a skuplji usmjerivači obično nude veći domet. Sve dok vaši uređaji mogu primati wifi signal, vjerojatno će raditi s vašim usmjerivačem.

Imajte na umu da će neki usmjerivači samo malo smanjiti snagu vaše internetske veze. Obično je to marginalno, ali ako vidite puno brže brzine nego što biste trebali od davatelja internetskih usluga, možda biste trebali pokušati nadograditi usmjerivač. Moglo bi se desiti da vaš bežični usmjerivač ne nudi dovoljno kanala ili nedostaje najnovija tehnologija kako bi se osigurale veće brzine. Uz to, ako vaš bežični usmjerivač ne čini da projicira signal na vašu kuću, možda ćete morati nadograditi ili pokušati sami povećati domet.

Također biste trebali razmotriti mrežni sustav usmjerivača WiFi, poput Google Wi-Fi-ja. Ovaj sustav

Koristi nekoliko bežičnih uređaja za usmjeravanje smještenih u cijelom vašem domu, stvarajući “mrežu bežičnih mreža” koja omogućava veću pokrivenost u cijelom domu i jače signale u cijeloj kući.

Kao i kod modema, vaš davatelj internetskih usluga može vas pokušati natjerati da unajmite usmjerivač. Trebao bi stalno kupite svoj usmjerivač umjesto da ga iznajmite od svog davatelja internetskih usluga. Tako ćete uštedjeti novac svaki mjesec. A budući da pristojni usmjerivač sada košta manje od 100 USD, te ćete uštede uskoro vidjeti. Kao i kod modema, neki davatelji internetskih usluga možda vam ne dopuštaju korištenje vlastitog usmjerivača. Prije kupnje usmjerivača provjerite kod svog davatelja internetskih usluga. Ipak, postoji malo ograničenja u radu usmjerivača s vašim davateljem internetskih usluga. Sve dok je usmjerivač novi, vjerovatno će uspjeti.

Ako koristite svoj usmjerivač, provjerite da ste promijenili postavke korisničkog imena i zaporke da biste povećali sigurnost. Nezaštićeni bežični usmjerivači mogu predstavljati značajnu sigurnosnu prijetnju vašem domu i omogućiti svima da skoče na vašu kućnu mrežu i ukradu podatke dok ne gledate.

Wi-Fi

Izraz “wifi” često se koristi za označavanje bilo kojeg bežičnog podatkovnog signala. To uključuje bežične signale koje šalje usmjerivač vašeg doma ili besplatnu bežičnu mrežu koju možete pokupiti u vašem lokalnom kafiću. Treba napomenuti da nije svi bežični podaci su WiFi, međutim. Na primjer, podatkovne veze 3G ili 4G mogu biti “bežične”, ali se ne smatraju “wifi”. Wifi je tehnologija specifična za uređaje bežične lokalne mreže, poput usmjerivača vašeg doma ili mobilnog žarišta.

Osjećate se educirano o širokopojasnoj vezi? Možda je dobra ideja istražiti metode koje će vam pomoći da osigurate kućnu mrežu. Preporučujemo čitanje na nekim od najboljih virtualnih privatnih mreža (VPN-a) koje će vam pomoći da zaštitite svoj širokopojasni internet od lopova podataka i davatelja internetskih usluga..

Možda će vam se svidjeti i internetski davatelji. Što je netočna neutralnost, zašto je to važno i kako se možete boriti protiv njega? Internet provajderi Telefonski i internetski popusti za starije ljudeProizvođači internetaPolitiranje o politici? – 44,6% ljudi otkriva da ste dosadni davatelji internetskih usluga60 + IoT statistika i činjenice

About the author

Comments

 1. e shvatiti zašto je širokopojasni internet važan za većinu potrošača. To znači da možete brzo preuzimati datoteke, strujati videozapise i igrati igre bez zastoja. Međutim, postoje različite vrste širokopojasnih mreža, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, DSL koristi telefonske linije za prijenos podataka, dok kabelska mreža koristi kabelsku televiziju. Vlakno je najbrža vrsta širokopojasne mreže, ali nije dostupna svugdje. Mobilni internet (3G, 4G, 4G LTE i 5G) također je popularan, ali može biti skup i ograničen u količini podataka koje možete preuzeti. Važno je razumjeti različite vrste širokopojasnih mreža kako biste mogli odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Opremanje vaše veze također je važno, a to uključuje modem i bežični ruter. Wi-Fi je također važan, jer vam omogućuje da se povežete s internetom bez žica. U konačnici, razumijevanje terminologije i brzine interneta može biti zbunjujuće, ali važno je da potrošači budu informirani kako bi mogli donijeti najbolje odluke o kupnji internetskih planova.

Comments are closed.