Hogyan készítsen saját felhő-tároló kiszolgálót a költségek töredékével

tároló hüvely
Ha olyan kis- vagy középvállalkozást működtet, amely sok digitális tárolást igényel, akkor eljön az idő, amikor szüksége van a saját felhőre. Függetlenül attól, hogy tárolja az ügyfelek számára, vagy biztonsági másolatot készít a vállalati adatokról - a nagy név-szolgáltatók nem érkeznek olcsón. Valószínűleg többek között az Amazon S3, a Dell, a Sun, az EMC és a NetApp fontolgatását veszi figyelembe.

De ha tényleg csökkenteni akarja a költségeket, akkor a kihívást a saját kezébe vegye. Néhány trükkövel és egy kis know-how-val pedabyták tárolására kevesebb mint egytized árért kerülhet tárolás, mint bármelyik nagy névmárka számára.

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni néhány kulcsfontosságú összetevőt:

 • Fogyasztói minőségű merevlemezek az alacsony költségek fenntartása érdekében
 • Könnyen elérhető árucikkek
 • Helytakarékos állványok és dobozok
 • Ingyenes szoftver
 • HTTPS az adatok tárolására és visszakeresésére

Ezt a módszert a BackBlaze, egy felhőalapú biztonsági mentési cég kipróbálta és tesztelte, amely úttörője volt ennek a rendszernek. Nagyon sok hitelt fogunk kölcsönözni a tudásból, amelyet a BackBlaze nagylelkűen megosztott a világgal.

Meghajtók és alkatrészek

Ha megsemmisít mindent, kivéve az összes nagyvállalati felhőmárka alapvető funkcióját, akkor kapsz olyan egyszerűt, mint az adatok átvitele a merevlemezre és a merevlemezről az interneten keresztül. Ha saját felhő-kiszolgálót épít, a megvásárolt merevlemez-meghajtók nagyrészt meghatározzák az árat, és a beruházás tömeges becslését teszik ki legalább a beruházás legalább 80% -áig..

meghajtók a tároló podban

A szoftver ingyenes, tehát a fennmaradó rész a házból, az állványokból és az összes alkatrészből származik. A Backblaze legújabb házának nyílt forráskódú tervezése szerint a költségek akár 3,6 cent / GB-os tárolóeszközre is csökkenthetők, összesen 240 TB, mind a 60 meghajtó elszámolásával. A hüvelyek 4U állványokban ülnek, és a 6.0 kivitel néhány hüvelykkel meghosszabbodik a szélén, tehát mérlegelje, hogy mennyi hely van a szerver szobájában.

A 45 meghajtóból vagy a Blackblaze-ből - előre gyártottan - 3000 és 7000 dollár között lehet megvásárolni az előzetesen beépített „hüvelyeket”, attól függően, hogy hány merevlemez-helyre van szüksége. Az előre beépített tartóval csak a tényleges merevlemezeket kell vásárolnia.

Vagy akár magad is készíthet. Egy 60 generált meghajtóval rendelkező 6. generációs pod esetében a teljes alkatrészlista és a becsült árak megtalálhatók ebben a PDF-fájlban. A legtöbb alkatrész a Newegg-en és az Amazon-on található, de néhányuk speciális forgalmazóktól vagy szerződéses összeszerelőktől származik.

Míg az alkatrészek a Backblaze minden egyes verziójától függnek, az alábbiakban bemutatjuk az összes, amire szüksége van:

 • 4U alváz
 • Tápegység
 • Be / Ki kapcsoló
 • Eset rajongó
 • csillapítókat
 • Ventilátor tartók
 • Alaplap
 • CPU ventilátor
 • CPU (Intel)
 • 8 GB RAM
 • Portszorzó-háttérgépek
 • SATA III kártyák
 • SATA III kábelek
 • Kábelkötegek
 • Csavarok és kábelkötegek

gyülekezés

tároló hüvely 4u állványon
Miután megvan az összes alkatrész, itt az ideje elkezdeni az összeszerelést. A BackBlaze alkalmazásból a következőket töltheti le:

 • Huzalozási rajzok (ZIP fájl)
 • Kábelezési útvonalak (ZIP fájl)
 • Összeállított könyv (PDF)

A BackBlaze szerint a 60 hajtású készülék összesen 3500 dollárba kerül. Ne feledje, hogy nem tartalmazza a meghajtókat. 45 4 TB merevlemez-meghajtóval a teljes számla kb. 10 500 dollár lesz, mondja a cég.

Vegye figyelembe, hogy egy korábbi kialakításban a BackBlaze közvetlen vezetékes beállítást használt, amelyben az összes merevlemez közvetlenül a Rocket 750 SATA kártyára van csatlakoztatva. Később visszatértek az eredeti konfigurációra, amely portszorzó-háttérképeket használ, amelyek mindegyike öt meghajtót tartalmaz. Attól függően, hogy milyen áron elérhető a hardver, mindkettő jó lehetőség.

Felhő létrehozása

Tehát most egy hatalmas tárolószervert építettél annak töredékéért, ami valaki más szervereinek használatába kerülne, de még mindig felhőgé kell tennie, amely elérhető az ügyfelek, a személyzet és / vagy az alkalmazások számára.

Dolgozzunk alulról felfelé. A Backblaze a 64 bites Debian Linux operációs rendszert ajánlja. Az fdisk eszközt meghajtónként egy partíció létrehozására használják. Ha egy előre elkészített hüvelyet vásárolt, sok illesztőprogram előre telepítve lesz. A meghajtók 15 sorozatban vannak csoportosítva RAID6 kötetekbe, két paritásmeghajtóval, mindegyik az mdadm segédprogrammal.

Most választania kell a JFS vagy az ext4 fájlrendszer között. Az Ext4 gyakoribb, de a JFS az, amit a BackBlaze használ. Mindegyik podnak megvan a saját HTTPS IP-címe, ahogyan ez lesz elérhető. Az ext4 akár 1EiB-t is támogat, de az e2fsprogs diszkó másolata csak a 16 TB-ot támogatja. A forrásból történő építés a 64 bites jelzővel megoldja ezt.

Ha minden a helyén van, akkor az összes felhasználható terület körülbelül 83% -a lesz a teljes. Itt kell abbahagynunk a Backblaze tanácsára hagyatkozást, mivel a felhőszoftver védett.

Van néhány lehetősége a felhőszoftverhez. Az NFS Linuxon kipróbált és tesztelt, de a mobil eszközökkel nem kompatibilis.

Egy másik lehetőség az Oxygen Cloud, amely az Oxygen Storage Connector használatával átalakítja a kiszolgálón használt tárhelyet olyan tárhelyre, amelyet az Oxygen Cloud alkalmazásokkal lehet használni. Az oxigén felhő titkosítja az adatokat a végpontok közötti átvitel során. Hozzáférést kap az Oxigén Alagút átjárókhoz is, amelyek lehetővé teszik, hogy a saját tűzfalán kívülről hozzáférjen tárhelyéhez anélkül, hogy meg kellene változtatnia a konfigurációt.

hátrányai

Mielőtt elmész Neweggbe, és megkezdenék a kosár feltöltését merevlemezekkel és komponensekkel, fontos mérlegelni a lehetséges hátrányokat, ha nem lépünk kapcsolatba olyan szolgáltatóval, mint az Amazon S3 vagy az EMC..

A legnagyobb kockázat az, hogy elveszítik az adatokat. Ez azt jelenti, hogy elveszítheti munkahelyét és / vagy károsíthatja vállalatát és munkatársait. A rendszer egyetlen lemezt használ a gazda operációs rendszer számára, néhányban nincs redundáns vagy feladatátvételi tápegység, és minden egészségügyi vagy megfigyelő szoftvert kézzel kell építeni, telepíteni és konfigurálni..

Szintén nem könnyű kibővíteni vagy karbantartani. Ha fizet az Amazon S3-ért, a karbantartás mind gondot visel. Ugyanakkor egy olyan egyszerű feladathoz, mint a meghibásodott meghajtó cseréje a barkácsáru-tároló tartóba, 12 csavart és a felső fedelet kell eltávolítania, nem is beszélve az egyedi huzalkészletek beállításáról. A szükséges karbantartás nagy része megköveteli a rendszer offline állapotát, és esetleg kikapcsolását.

Mindkét probléma legegyszerűbb megoldása egy vagy több redundáns szerver készítése, amelyek feladatátvételi funkcióként működnek.

A Backblaze összes képe a CC BY 2.0 alapján engedélyezett

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − = 89

Adblock
detector