Meddig tart a merevlemez?

merevlemez-mechanizmus

A merevlemez meghibásodása kiszámíthatatlan, tehát a válasza annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a merevlemezek mennyi ideig fognak tartani, sok figyelmeztetéssel jár.

Rövid válasz: Ennek ellenére, ha csak egy gyors hüvelykujjszabályra van szükség, mennyi ideig várhatja el a laptop merevlemezének a működését, akkor azt mondhatnánk, hogy három év használat után fel kell készülnie a lemez meghibásodására.

Hosszú válasz: Egy maroknyi tanulmány a merevlemezek élettartamáról adhat némi egyértelműbb információt, ám ezek még mindig nem nagyon hasznosak. A tesztelt merevlemezek sokasága egyáltalán nem hibás. Ezeket a meghajtókat ellenőrzött környezetben is tartják, és nem élnek ugyanazon feltételek mellett, mint például a laptop meghajtója.

Tényező a következő kérdésekben:

  • Milyen márka a merevlemez?
  • Mire használod? Alkalmazások futtatása, média megtekintése vagy tárolás?
  • Milyen gyakran használja a számítógépet?
  • Gyakran rázkódik, rezeg vagy ütközik?
  • Mennyire melegszik fel a számítógépe?

Ezek a tényezők és még sok más befolyásolhatják a merevlemez élettartamát. Az alábbiakban minden vita, hacsak másként nem jelezzük, a szabványos mágneses meghajtókra vonatkozik, nem pedig a félvezető meghajtókra vagy a hibrid meghajtókra.

Melyik merevlemez-márkák tartják a leghosszabbat?

Rövid válasz: A HGST (a Hitachi átnevezett neve) meghajtók általában hosszabb ideig tartanak, mint a Seagate és a Western Digital. Nincs elég pontos adatunk a Samsungról vagy a Toshibáról, hogy ezekről következtetéseket tudjunk levonni.

merevlemez-meghibásodás-rate-by-gyártóGrafikus: Backblaze, 2016

Hosszú válasz: 2014-ben a Backblaze felhőalapú biztonsági társaság statisztikákat kezdett közzétenni a több mint 27 000 merevlemez és a megfelelő márka meghibásodásáról. Röviden: a Hitachi legkevésbé kudarcot vallott, amelyet a Western Digital követ. A Seagate volt a legmagasabb hibaarány: a Backblaze 1,5TB-os modelljeinek 13 százaléka kudarcot vall egy év alatt.

Amikor egy évvel később új eredményeket tettek közzé, a Western Digital meghaladta a Seagate-t, és a legtöbb tesztelt márka sikertelen volt. A Toshiba eredményeit belefoglalták ezekbe az eredményekbe, annak ellenére, hogy megvizsgálták a meghajtók viszonylag kis számát. Toshiba nagyjából megegyezett a Seagate-tal. A HGST továbbra is a legmegbízhatóbb volt.

A legfrissebb jelentés 2016-ban a Seagate visszatért pozíciójába, mint a legnagyobb meghibásodású merevlemez-márka, amelyet a Western Digital követ. A Toshiba mindkettőt legyőzte, de a Hitachi az első helyen állt, és a legalacsonyabb éves hibaarányt mutatta.

Vegye figyelembe, hogy a hibaarány változik a modellek és a márkák között is. A Seagate 1,5TB-os modelljei sokkal inkább meghibásodnak, mint például az azonos márkájú, a Backblaze által tesztelt nagyobb modellek.

Miért méri a Backblaze az évenkénti hibaarányt a merevlemezek kora helyett, amikor azok meghibásodnak? Mivel a tesztelt meghajtók többsége egyáltalán nem hibás. Az öt merevlemez közül négy még mindig erős volt minden hároméves teszt végére.

Mi okozza a merevlemez meghibásodását??

Rövid válasz: Gyári hibák és rezgés

kád-görbe-2

Hosszú válasz: A merevlemez-meghajtók meghibásodásának oka megjelenítésének hasznos módja a fürdõgörbe néven ismert módszer.

A fürdőkád járdája szerint a merevlemez-meghajtók használatának első néhány napjában, heteiben és hónapjaiban nagy a hibaarány. Ez általában gyári hibák következménye. Lehetséges, hogy a merevlemez megérkezéskor meghalt. Egyesek ezt a merevlemez-meghajtó csecsemőhalálozási arányának hívják.

Ha a merevlemeznek nincsenek gyári hibái, akkor a következő két vagy három évben tipikusan ki fog maradni probléma nélkül, ami azt jelenti, hogy a hibaarány csökken. A negyedik és ötödik évre a kudarcok aránya jó úton halad vissza. Ezeket a hibákat az általános kopás oka okozza, de a konkrét ok meghatározása zavarónak bizonyult a kutatók számára.

Hagyományos bölcsesség azt jelentené, ha úgy gondolja, hogy a felforrósodó merevlemezek általában gyorsabban fognak megbukni, mint azok, amelyek nem. Egyes tanulmányok ennyit zárnak le, de a Google által eddig készített, a témáról eddig készített tanulmány másként sugallja. Azt is feltételezheti, hogy a több merevlemez gyorsabban hibás, mint a kevesebb. Nem így van, mondja a Google:

"A korábban bejelentett eredményekkel ellentétben nagyon kevés összefüggést találtunk a meghibásodási arányok és a megemelt hőmérséklet vagy aktivitási szint között."

A Google az aktivitás (más néven „felhasználás”) szintjét mérte úgy, hogy elemezte a meghajtóra vonatkozó adatok olvasására vagy írására fordított teljes időtartamot egy adott időszak alatt. Azok a hajtások, amelyek többet használtak, az első három hónapban jelentősen jobban megbuktak, de a következő hónapokban és években a hibaarány csökkent. A meghibásodási arányok egyenlőek, és még kevésbé maradnak a kevésbé használt meghajtóknál az öt évig, amikor a magasabb kihasználtságú meghajtók ismét gyakrabban hibáznak. A Google azt tulajdonítja ennek, amit „a legmegfelelőbb elmélet túlélésének” nevez, melyben a nagyobb kihasználtsággal járó kudarcok okai jobban megfigyelhetők a meghajtó élettartama korai és késői szakaszában. Röviden: a felhasználás nem okozza a merevlemez meghibásodását, csak gyorsabban teszi fel a hiba tényleges okait.

kád-görbe-2

A Backblaze jelentésében a vállalat megjegyzi, hogy egyes meghajtók nem voltak kompatibilisek az általuk feltételezett vibráció miatt. Noha a hő és az aktivitás hatása továbbra sem meggyőző, a vibráció, ütések, esések és rázkódások határozottan lerövidíthetik a merevlemez élettartamát.

Bízhatok-e az MTBF-ben?

Rövid válasz: Nem

A merevlemez MTBF-je, vagy a hibák közötti átlagos idő, annak becslése, hogy meddig tart a merevlemez. Egyes merevlemez-gyártók ezt az ábrát úgy mutatják be, hogy megmutatják, mennyire megbízható egy adott meghajtómodell, amely általában 1 millió és 1,5 millió óra között van..

A Carnegie Mellon University tanulmánya azt mutatja, hogy az MTBF-ek nagymértékben eltúlzottak. Azt javasolják, hogy „a nominális éves hibaarány legfeljebb 0,88 százalék legyen”.

„Megállapítottuk, hogy a helyszínen az éves lemezcsere aránya általában meghaladja az 1% -ot, 2-4% -kal közös és egyes rendszereknél akár 13% -kal is megfigyelhető. Ez arra enged következtetni, hogy a mezőcsere meglehetősen eltérő folyamat, mint amit az MTTF adatlap alapján meg lehet feltételezni. ”

Ez több mint kétszeresére, és egyes esetekben több mint tízszeresére vonatkozik, mint amit a gyártó állít az MTTF-ben.

Mi a teendő, ha a merevlemez meghibásodik?

Rövid válasz: Biztonsági másolatot készítsen, mielőtt meghibásodna.

Hosszú válasz: A merevlemez meghibásodásának kezelése megelőző intézkedéseket igényel. Az adatok helyreállítása a merevlemezről a meghibásodás után nehéz és költséges törekvés. A legjobb gyakorlat az, ha rendszeresen biztonsági másolatot készít külön meghajtókról, akár fizikai meghajtóra, akár felhőre.

A legtöbb médiafájl - dokumentumok, képek, videók, letöltések stb. - esetében a szokásos felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatásnak, például az IDrive vagy a Crashplan fájdalommentesen kell elvégeznie a munkát. A felhőben történő biztonsági mentés biztosítja, hogy a fájlok mindig rendelkezésre álljanak, amikor csak szükségük van rájuk. Míg egy külső merevlemez ugyanolyan könnyen meghibásodhat, mint ahova a merevlemez-meghajtót készítette, a felhőalapú biztonsági másolat szolgáltatásai sokrétű helyen tárolják másolatait, így nem kell aggódnia a hiba vagy lopás miatt. A legtöbb felhőalapú biztonsági mentési szolgáltató olyan alkalmazásokat használ, amelyek automatikusan biztonsági másolatot készítnek fájljaikról, amikor hozzáadja, szerkeszti és törli őket, ami megkönnyíti a folyamatot.

Ha biztonsági másolatot szeretne készíteni az operációs rendszerről, a beállításokról és a programokról, a dolgok kissé bonyolultabbá válnak. Időnként ezeket „csupasz csontok” vagy „teljes rendszer” biztonsági mentéseknek hívjuk. Kétféle fajtája van: képek és klónok.

A klónozás gyakorlatilag megegyezik az eredeti merevlemez-meghajtóval, fájlokkal, alkalmazásokkal, operációs rendszerrel, beállításokkal, indító rekordokkal, allokációs táblával - mindent tartalmaz. Ha a merevlemez meghibásodik, cserélje ki a klónozott meghajtót, és úgy készen áll a biztonsági másolatra, és fut, mintha soha semmi sem történt volna, bár időben vissza a klón létrehozásának pillanatáig..

A kép létrehozása hasonló, de mindent elmenti egy nagy tömörített fájlba, amelyet egy külső merevlemezre menthet. Normál tárolópartíción tárolható a telepítés helyett, és sokkal kevesebb helyet foglal el. A hátránya, hogy a helyreállítás egy kicsit bonyolultabb. Szüksége lesz az operációs rendszerhez mellékelt indítólemezre - akár CD-re, akár egy hüvelykujj-meghajtóra, és futtassa a vészhelyzet-helyreállítási programot, hogy a dolgok újra működésbe lépjenek..

Lásd még: Hogyan készíthető katasztrófa utáni helyreállítási terv egy kisvállalkozás számára?.

Magnus Hagdorn „merevlemez-mechanizmusa”, a CC BY-SA 2.0 alapján engedéllyel rendelkezik

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1

Adblock
detector