Meddig tart a merevlemez?

merevlemez-mechanizmus

A merevlemez meghibásodása kiszámíthatatlan, tehát a válasza annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a merevlemezek mennyi ideig fognak tartani, sok figyelmeztetéssel jár.

Rövid válasz: Ennek ellenére, ha csak egy gyors hüvelykujjszabályra van szükség, mennyi ideig várhatja el a laptop merevlemezének a működését, akkor azt mondhatnánk, hogy három év használat után fel kell készülnie a lemez meghibásodására.

Hosszú válasz: Egy maroknyi tanulmány a merevlemezek élettartamáról adhat némi egyértelműbb információt, ám ezek még mindig nem nagyon hasznosak. A tesztelt merevlemezek sokasága egyáltalán nem hibás. Ezeket a meghajtókat ellenőrzött környezetben is tartják, és nem élnek ugyanazon feltételek mellett, mint például a laptop meghajtója.

Tényező a következő kérdésekben:

  • Milyen márka a merevlemez?
  • Mire használod? Alkalmazások futtatása, média megtekintése vagy tárolás?
  • Milyen gyakran használja a számítógépet?
  • Gyakran rázkódik, rezeg vagy ütközik?
  • Mennyire melegszik fel a számítógépe?

Ezek a tényezők és még sok más befolyásolhatják a merevlemez élettartamát. Az alábbiakban minden vita, hacsak másként nem jelezzük, a szabványos mágneses meghajtókra vonatkozik, nem pedig a félvezető meghajtókra vagy a hibrid meghajtókra.

Melyik merevlemez-márkák tartják a leghosszabbat?

Rövid válasz: A HGST (a Hitachi átnevezett neve) meghajtók általában hosszabb ideig tartanak, mint a Seagate és a Western Digital. Nincs elég pontos adatunk a Samsungról vagy a Toshibáról, hogy ezekről következtetéseket tudjunk levonni.

merevlemez-meghibásodás-rate-by-gyártóGrafikus: Backblaze, 2016

Hosszú válasz: 2014-ben a Backblaze felhőalapú biztonsági társaság statisztikákat kezdett közzétenni a több mint 27 000 merevlemez és a megfelelő márka meghibásodásáról. Röviden: a Hitachi legkevésbé kudarcot vallott, amelyet a Western Digital követ. A Seagate volt a legmagasabb hibaarány: a Backblaze 1,5TB-os modelljeinek 13 százaléka kudarcot vall egy év alatt.

Amikor egy évvel később új eredményeket tettek közzé, a Western Digital meghaladta a Seagate-t, és a legtöbb tesztelt márka sikertelen volt. A Toshiba eredményeit belefoglalták ezekbe az eredményekbe, annak ellenére, hogy megvizsgálták a meghajtók viszonylag kis számát. Toshiba nagyjából megegyezett a Seagate-tal. A HGST továbbra is a legmegbízhatóbb volt.

  A Dropbox biztonságos? 9 módszer a fájlmegosztó szolgáltatás biztonságosabb használatához

A legfrissebb jelentés 2016-ban a Seagate visszatért pozíciójába, mint a legnagyobb meghibásodású merevlemez-márka, amelyet a Western Digital követ. A Toshiba mindkettőt legyőzte, de a Hitachi az első helyen állt, és a legalacsonyabb éves hibaarányt mutatta.

Vegye figyelembe, hogy a hibaarány változik a modellek és a márkák között is. A Seagate 1,5TB-os modelljei sokkal inkább meghibásodnak, mint például az azonos márkájú, a Backblaze által tesztelt nagyobb modellek.

Miért méri a Backblaze az évenkénti hibaarányt a merevlemezek kora helyett, amikor azok meghibásodnak? Mivel a tesztelt meghajtók többsége egyáltalán nem hibás. Az öt merevlemez közül négy még mindig erős volt minden hároméves teszt végére.

Mi okozza a merevlemez meghibásodását??

Rövid válasz: Gyári hibák és rezgés

kád-görbe-2

Hosszú válasz: A merevlemez-meghajtók meghibásodásának oka megjelenítésének hasznos módja a fürdõgörbe néven ismert módszer.

A fürdőkád járdája szerint a merevlemez-meghajtók használatának első néhány napjában, heteiben és hónapjaiban nagy a hibaarány. Ez általában gyári hibák következménye. Lehetséges, hogy a merevlemez megérkezéskor meghalt. Egyesek ezt a merevlemez-meghajtó csecsemőhalálozási arányának hívják.

Ha a merevlemeznek nincsenek gyári hibái, akkor a következő két vagy három évben tipikusan ki fog maradni probléma nélkül, ami azt jelenti, hogy a hibaarány csökken. A negyedik és ötödik évre a kudarcok aránya jó úton halad vissza. Ezeket a hibákat az általános kopás oka okozza, de a konkrét ok meghatározása zavarónak bizonyult a kutatók számára.

Hagyományos bölcsesség azt jelentené, ha úgy gondolja, hogy a felforrósodó merevlemezek általában gyorsabban fognak megbukni, mint azok, amelyek nem. Egyes tanulmányok ennyit zárnak le, de a Google által eddig készített, a témáról eddig készített tanulmány másként sugallja. Azt is feltételezheti, hogy a több merevlemez gyorsabban hibás, mint a kevesebb. Nem így van, mondja a Google:

"A korábban bejelentett eredményekkel ellentétben nagyon kevés összefüggést találtunk a meghibásodási arányok és a megemelt hőmérséklet vagy aktivitási szint között."

  4 eszköz a torrent használatához egy Chromebookon, Chrome OS-en és Chrome böngészőn

A Google az aktivitás (más néven „felhasználás”) szintjét mérte úgy, hogy elemezte a meghajtóra vonatkozó adatok olvasására vagy írására fordított teljes időtartamot egy adott időszak alatt. Azok a hajtások, amelyek többet használtak, az első három hónapban jelentősen jobban megbuktak, de a következő hónapokban és években a hibaarány csökkent. A meghibásodási arányok egyenlőek, és még kevésbé maradnak a kevésbé használt meghajtóknál az öt évig, amikor a magasabb kihasználtságú meghajtók ismét gyakrabban hibáznak. A Google azt tulajdonítja ennek, amit „a legmegfelelőbb elmélet túlélésének” nevez, melyben a nagyobb kihasználtsággal járó kudarcok okai jobban megfigyelhetők a meghajtó élettartama korai és késői szakaszában. Röviden: a felhasználás nem okozza a merevlemez meghibásodását, csak gyorsabban teszi fel a hiba tényleges okait.

kád-görbe-2

A Backblaze jelentésében a vállalat megjegyzi, hogy egyes meghajtók nem voltak kompatibilisek az általuk feltételezett vibráció miatt. Noha a hő és az aktivitás hatása továbbra sem meggyőző, a vibráció, ütések, esések és rázkódások határozottan lerövidíthetik a merevlemez élettartamát.

Bízhatok-e az MTBF-ben?

Rövid válasz: Nem

A merevlemez MTBF-je, vagy a hibák közötti átlagos idő, annak becslése, hogy meddig tart a merevlemez. Egyes merevlemez-gyártók ezt az ábrát úgy mutatják be, hogy megmutatják, mennyire megbízható egy adott meghajtómodell, amely általában 1 millió és 1,5 millió óra között van..

A Carnegie Mellon University tanulmánya azt mutatja, hogy az MTBF-ek nagymértékben eltúlzottak. Azt javasolják, hogy „a nominális éves hibaarány legfeljebb 0,88 százalék legyen”.

„Megállapítottuk, hogy a helyszínen az éves lemezcsere aránya általában meghaladja az 1% -ot, 2-4% -kal közös és egyes rendszereknél akár 13% -kal is megfigyelhető. Ez arra enged következtetni, hogy a mezőcsere meglehetősen eltérő folyamat, mint amit az MTTF adatlap alapján meg lehet feltételezni. ”

Ez több mint kétszeresére, és egyes esetekben több mint tízszeresére vonatkozik, mint amit a gyártó állít az MTTF-ben.

  4 eszköz a torrent használatához egy Chromebookon, Chrome OS-en és Chrome böngészőn

Mi a teendő, ha a merevlemez meghibásodik?

Rövid válasz: Biztonsági másolatot készítsen, mielőtt meghibásodna.

Hosszú válasz: A merevlemez meghibásodásának kezelése megelőző intézkedéseket igényel. Az adatok helyreállítása a merevlemezről a meghibásodás után nehéz és költséges törekvés. A legjobb gyakorlat az, ha rendszeresen biztonsági másolatot készít külön meghajtókról, akár fizikai meghajtóra, akár felhőre.

A legtöbb médiafájl - dokumentumok, képek, videók, letöltések stb. - esetében a szokásos felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatásnak, például az IDrive vagy a Crashplan fájdalommentesen kell elvégeznie a munkát. A felhőben történő biztonsági mentés biztosítja, hogy a fájlok mindig rendelkezésre álljanak, amikor csak szükségük van rájuk. Míg egy külső merevlemez ugyanolyan könnyen meghibásodhat, mint ahova a merevlemez-meghajtót készítette, a felhőalapú biztonsági másolat szolgáltatásai sokrétű helyen tárolják másolatait, így nem kell aggódnia a hiba vagy lopás miatt. A legtöbb felhőalapú biztonsági mentési szolgáltató olyan alkalmazásokat használ, amelyek automatikusan biztonsági másolatot készítnek fájljaikról, amikor hozzáadja, szerkeszti és törli őket, ami megkönnyíti a folyamatot.

Ha biztonsági másolatot szeretne készíteni az operációs rendszerről, a beállításokról és a programokról, a dolgok kissé bonyolultabbá válnak. Időnként ezeket „csupasz csontok” vagy „teljes rendszer” biztonsági mentéseknek hívjuk. Kétféle fajtája van: képek és klónok.

A klónozás gyakorlatilag megegyezik az eredeti merevlemez-meghajtóval, fájlokkal, alkalmazásokkal, operációs rendszerrel, beállításokkal, indító rekordokkal, allokációs táblával - mindent tartalmaz. Ha a merevlemez meghibásodik, cserélje ki a klónozott meghajtót, és úgy készen áll a biztonsági másolatra, és fut, mintha soha semmi sem történt volna, bár időben vissza a klón létrehozásának pillanatáig..

A kép létrehozása hasonló, de mindent elmenti egy nagy tömörített fájlba, amelyet egy külső merevlemezre menthet. Normál tárolópartíción tárolható a telepítés helyett, és sokkal kevesebb helyet foglal el. A hátránya, hogy a helyreállítás egy kicsit bonyolultabb. Szüksége lesz az operációs rendszerhez mellékelt indítólemezre - akár CD-re, akár egy hüvelykujj-meghajtóra, és futtassa a vészhelyzet-helyreállítási programot, hogy a dolgok újra működésbe lépjenek..

Lásd még: Hogyan készíthető katasztrófa utáni helyreállítási terv egy kisvállalkozás számára?.

Magnus Hagdorn „merevlemez-mechanizmusa”, a CC BY-SA 2.0 alapján engedéllyel rendelkezik

About the author

Comments

  1. ások száma azonban ismét növekedni kezd, és ez általában a merevlemez elhasználódásának következménye. A merevlemez-meghajtók érzékenyek a rezgésekre és a rázkódásokra, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük őket. A merevlemez-meghajtók melegedése is problémát okozhat, ezért fontos, hogy megfelelő hűtést biztosítsunk számukra. Bízhatok-e az MTBF-ben? Rövid válasz: Nem feltétlenül. Hosszú válasz: Az MTBF (Mean Time Between Failures) az a statisztikai adat, amely azt mutatja meg, hogy átlagosan mennyi idő telik el két meghibásodás között. Az MTBF azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a merevlemez meghibásodása után pontosan ennyi idővel kell számolni a következő meghibásodással. Az MTBF-t gyakran a gyártók használják a merevlemez-meghajtók megbízhatóságának jelzésére, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a merevlemez megbízhatóbb, ha magasabb az MTBF-je. A merevlemez-meghajtók megbízhatóságát számos tényező befolyásolja, és az MTBF csak egy mutatószám. Mi a teendő, ha a merevlemez meghibásodik? Rövid válasz: Ha a merevlemez meghibásodik, akkor az adatok elveszhetnek. Hosszú válasz: Ha a merevlemez meghibásodik, akkor az adatok elveszhetnek. Ezért fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatokat az adatokról. Ha a merevlemez meghibásodik, akkor a legjobb megoldás az, ha szakemberhez fordulunk, aki megpróbálja helyreállítani az adatokat. Az adatok helyreállítása azonban drága lehet, és nem mindig lehetséges. Ezért fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatokat az adatokról, hogy ne veszítsük el őket, ha a merevlemez meghibásodik.

  2. hibaarány ismét növekedhet, mivel a merevlemez már elkezdheti mutatni az öregedés jeleit, és a rezgések, ütések, hőmérsékletváltozások és más külső tényezők hatása is növekedhet. A merevlemez meghibásodásának másik oka lehet a merevlemez mechanikus részeinek kopása vagy sérülése, például a fejek vagy a lemezek károsodása. A merevlemez meghibásodásának egyéb okai közé tartozik a vírusok, a szoftverhibák, a túlmelegedés, a túlterhelés és a rossz tápellátás. Bízhatok-e az MTBF-ben? Rövid válasz: Nem feltétlenül. Hosszú válasz: Az MTBF (Mean Time Between Failures) az a statisztikai adat, amely azt mutatja, hogy átlagosan mennyi idő telik el két meghibásodás között. Az MTBF azonban nem garantálja, hogy a merevlemez pontosan ennyi ideig fog működni. Az MTBF-t gyakran a merevlemez-gyártók használják a termékeik megbízhatóságának reklámozására, de ez az adat nem feltétlenül tükrözi a valóságot. Az MTBF-t általában laboratóriumi körülmények között tesztelik, és nem veszik figyelembe a valós használati körülményeket, például a rezgéseket, az ütéseket és a hőmérsékletváltozásokat. Ezért az MTBF-t nem szabad az egyetlen megbízhatósági mutatóként használni. Mi a teendő, ha a merevlemez meghibásodik? Rövid válasz: Azonnal hagyja abba a merevlemez használatát, és kérjen szakértő segítséget adatainak helyreállításához. Hosszú válasz: Ha a merevlemez meghibásodik, azonnal hagyja abba a használatát, és ne próbálja meg javítani vagy helyreállítani adatait saját maga. A merevlemez meghibásodása esetén adatai elveszhetnek, és a helyreállításuk nehéz és költséges lehet. Kérjen szakértő segítséget adatainak helyreállításához. A merevlemez javítása vagy helyreállítása otthoni körülmények között általában nem ajánlott, mivel ez további károkat okozhat a merevlemezben, és adatai véglegesen elveszhetnek. Ha a merevlemez még mindig garanciális, akkor vegye fel a kapcsolatot a gyártóval vagy a forgalmazóval, és kérjen segítséget a garanciális javításhoz vagy cseréhez. Ha a merevlemez nem garanciális, akkor keresse fel egy adatmentési szakértőt, aki segíthet adatainak helyreállításában. Az adatmentési szakértők általában speciális eszközöket és szoftvereket használnak a merevlemez adatainak helyreállításához, és tapasztaltak a merevlemez meghibásodásának különböző okaihoz kapcsolódó problémák megoldásában.

  3. hibaarány ismét növekedhet, mivel a merevlemez már elkezdheti mutatni a használat nyomait, például a kopást és a rezgést. A merevlemez meghibásodásának másik oka lehet a hőmérséklet. Ha a merevlemez túl meleg lesz, akkor az élettartama csökkenhet. Ezért fontos, hogy a számítógép megfelelő hűtéssel rendelkezzen, és ne legyen túl meleg környezetben használva. A merevlemez meghibásodásának egyéb okai közé tartozik a mechanikai sérülés, például ha a számítógép leesik vagy ütközik, valamint a vírusok és a rosszindulatú szoftverek. Bízhatok-e az MTBF-ben? Rövid válasz: Nem feltétlenül. Hosszú válasz: Az MTBF (Mean Time Between Failures) az a statisztikai adat, amely azt mutatja, hogy átlagosan mennyi idő telik el két meghibásodás között. Az MTBF azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a merevlemez pontosan ennyi ideig fog működni. Az MTBF-t gyakran a merevlemez-gyártók használják a termékeik megbízhatóságának reklámozására, de ezek az adatok általában nem tükrözik a valós élettartamot. Az MTBF-t befolyásoló tényezők közé tartozik a merevlemez használatának módja és környezete, valamint a merevlemez gyártási minősége. Mi a teendő, ha a merevlemez meghibásodik? Rövid válasz: Azonnal hagyja abba a merevlemez használatát, és kérjen szakértő segítséget adatainak helyreállításához. Hosszú válasz: Ha a merevlemez meghibásodik, azonnal hagyja abba a használatát, és ne próbálja meg javítani vagy helyreállítani adatait saját maga. A merevlemez meghibásodása lehetőséget ad adatainak elvesztésére, és a helyreállítás nehéz és költséges lehet. Kérjen szakértő segítséget adatainak helyreállításához. A szakértők általában speciális eszközöket és szoftvereket használnak a merevlemez diagnosztizálásához és helyreállításához. Ha a merevlemez meghibásodása miatt elveszti adatait, fontos, hogy rendszeresen készítsen biztonsági másolatokat adatairól, hogy megelőzze az ilyen helyzeteket.

Comments are closed.