Cele mai bune furnizori Usenet 2023

O imagine de ansamblu a Usenet

Cu mult înainte de Reddit și BitTorrent, exista Usenet. Gândiți-vă la ea ca la rețeaua de socializare online originală. Înființată la începutul anilor 1980, Usenet a fost o încrucișare între forumurile de e-mail și web utilizate pentru schimbul de fișiere text între utilizatori.
Înainte de anii ’90, Usenet primește un upgrade pentru încărcarea și partajarea fișierelor binare mari, precum videoclipuri, muzică și imagini. Dar, când forumurile BBS precum Reddit și protocolul BitTorrent au apărut, Usenet a fost lăsat în mare parte.

Totuși, această tehnologie de 36 de ani este departe de moarte. De fapt, mulți consideră că este superior a torrenting-ului pentru partajarea și descărcarea de fișiere mari, inclusiv conținut protejat de drepturi de autor și software comercial. Deci de ce nu ai auzit multe despre asta? Deoarece prima regulă a Usenet nu este să vorbim despre Usenet. Furnizorii și utilizatorii Usenet nu vor să atragă atenția necuvenită asupra lor, ca să nu sufere aceeași soartă ca serviciile de partajare a fișierelor precum Napster, Limewire și ThePirateBay. Însă industria de divertisment cunoaște acum Usenet, așa că pretinderea că o protejăm păstrând buzele sigilate nu ar avea prea puțin scop.

Ce este Usenet?

Usenet este un sistem global de discuții distribuit, deși în zilele noastre este vorba mai mult despre partajarea fișierelor decât trimiterea de mesaje. Conține două tipuri de fișiere: text și binar. Dacă citiți acest lucru, probabil că sunteți mai interesat de acesta din urmă. Fișierele binare includ filme, muzică, software, jocuri și alte fișiere mari. Aceste fișiere sunt indexate într-un format .NZB, care permit utilizatorului să descarce toate piesele unui film sau joc de pe diverse servere.
Utilizatorii se abonează la un furnizor Usenet care găzduiește fișierele pentru o taxă lunară sau anuală. Abonatul poate căuta un fișier NZB, similar unui fișier torrent, care să îi permită să descarce conținutul pe un computer personal printr-o aplicație „newsreader”.

Usenet vs. Torrents

De ce ai plăti pentru Usenet atunci când poți face doar torrent? Există mai multe motive. În primul rând, descărcările Usenet sunt mult, mult mai rapide, deoarece provin de la servere centralizate în loc de computerele altor persoane. În loc de colegi, Usenet se poate conecta la zeci de servere simultan, ceea ce înseamnă că puteți descărca la viteze cât de repede poate face ISP-ul dvs..

În al doilea rând, Usenet este privat. Conexiunile au loc între dvs. și serverele furnizorului, iar majoritatea furnizorilor oferă o conexiune criptată SSL. Unii chiar aruncă VPN-uri pentru o măsură bună. Pe de altă parte, torrenturile necesită să partajați cel puțin unele informații de identificare pentru a vă conecta la tracker și colegii.

În al treilea rând, descărcarea unui fișier Usenet nu înseamnă că trebuie să-l însemnați pentru alți utilizatori după aceea. Din punct de vedere legal, acest lucru vă determină mai puțin de o țintă, deoarece nu furnizați altor utilizatori conținut protejat de drepturi de autor și consumă mai puține resurse de calculator și lățime de bandă pe internet..

Furnizorii Usenet pun la dispoziție fișierele pentru un anumit număr de zile. Câte depinde de furnizor, dar standardul este mai mult de șase ani de la înregistrarea inițială. Până la expirarea acestui moment, utilizatorii au acces complet la acel fișier. Torrent-urile rămân doar atâta timp cât există persoane care trimit fișierul.

Riscuri legale

Evangheliștii Usenet, dacă ar fi predispuși să vorbească despre asta, probabil v-ar spune că nimeni nu a fost arestat în urma unei descărcări din Usenet. Acest lucru poate fi adevărat, dar există prima dată pentru toate, de aceea vă recomandăm să utilizați un VPN sau cel puțin o descărcare printr-o conexiune SSL criptată. Nicio arestare la înregistrare nu înseamnă că sectorul Usenet nu a făcut obiectul unui control. Principalii furnizori și indexatori (a se vedea: motoarele de căutare) au fost închise prin proces în trecut. Și doar pentru că utilizatorii individuali nu au mers în instanță nu înseamnă că nu au fost vizați de oamenii legii sau de avocații supărați.

Comparitech nu supune sau încurajează nicio încălcare a restricțiilor privind drepturile de autor. Vă rugăm să luați în considerare legea, victimele și riscurile pirateriei înainte de a descărca materialele protejate prin drepturi de autor fără permisiune.

Factori de luat în considerare atunci când alegeți un furnizor Usenet

Perioada de păstrare, limitele de transfer, conexiunile la server, transferurile SSL, tipul de cont și locația serverului ar trebui să fie cântărite la alegerea unui furnizor Usenet. Puteți găsi un ghid mai detaliat pentru toate criteriile noastre Usenet aici.

Ce aveți nevoie pentru a începe să utilizați Usenet

Pentru a începe cu Usenet, veți avea nevoie de trei lucruri: un abonament la un furnizor, un client de știri și un indexator / motor de căutare. Unii furnizori înfășoară toate aceste trei lucruri într-un singur pachet ordonat. Dacă nu este cazul, site-urile gratuite și indexatoarele sunt disponibile online.

Avem un ghid pentru a vă parcurge procesul complet de configurare Usenet aici.

Istoria Usenet

istorie

Usenetul de astăzi este aproape de nerecunoscut în comparație cu momentul în care a fost înființat pentru prima dată în 1980. Astăzi, este una dintre cele mai populare tehnologii pentru descărcarea videoclipurilor și a altor suporturi digitale de la alți utilizatori, în al doilea rând doar la BitTorrent. Dar a început ca un mijloc pentru universități și experți în domeniul tehnologiei să citească și să posteze mesaje în comunitatea lor.

Usenet a fost o comunitate pentru cele mai strălucitoare minți din tehnologie. Înainte de proliferarea internetului comercial către case și întreprinderi, multe dintre cele mai mari progrese în tehnologia internetului au fost postate pentru prima dată pe Usenet. Tim Berners-Lee a anunțat lansarea World Wide Web în 1991. Linus Torvalds a prezentat Proiectul Linux în același an. Și în 1993, Marc Andreesen a făcut publicitate browser-ul Mosaic, care a popularizat World Wide Web și a făcut posibilă adăugarea de imagini la paginile web.

  Cei mai buni manageri de parole 2023

Usenet a fost, de asemenea, locul de naștere al multor afectiuni online de astăzi, inclusiv spam-ul și troll-urile. Ulterior, a devenit un loc popular pentru distribuirea de conținut piratat și ilicit, de la filme populare și emisiuni TV la pornografie infantilă.

Acest articol va oferi o cronologie accesibilă laic a evoluțiilor majore din Usenet și a rolului său alături de contemporanii, inclusiv ARPANET și World Wide Web.

Legate de: O scurtă istorie a internetului

Acest articol presupune că aveți cel puțin câteva cunoștințe la nivel de suprafață despre Usenet și modul în care funcționează. Dacă este prima oară când auziți despre Usenet, vă recomandăm să citiți prezentarea noastră.

UUCP și A News

Jim Ellis și Tom Truscott au conceput pentru Usenet prima oară în 1979, în timp ce urmau școala absolvită la Duke University. A fost creat pentru a înlocui un program de anunțuri BBS și pentru a crea o conexiune cu Universitatea din Carolina de Nord din apropiere. Primul său val de aproximativ 50 de membri a provenit de la o conferință USENIX, care a avut loc la Universitatea din Delaware în iunie 1980, în care Steve Daniel al ducelui l-a prezentat pe Usenet și i-a invitat pe participanți să se alăture.

Primele mesaje au fost trimise prin intermediul A News, programul original pentru citirea și servirea grupurilor de știri Usenet. O Știre, apoi doar cunoscută drept „știri”, s-a extins pe funcția „mesaj al zilei” de la Unix care a permis operatorilor de sistem să afișeze mesaje utilizatorilor atunci când s-au conectat. O Știre a preluat acest lucru și l-a combinat cu UUCP Copiere), un protocol apoi nou care a permis transferul la distanță de fișiere și mesaje între computere.

O Știre și-a primit numele, deoarece fiecare mesaj postat începe cu litera „A” ca marker. Utilizatorii citesc mesajele chiar de la linia de comandă sau când s-au autentificat. Aceștia ar putea adăuga un mesaj care să fie postat fie pe mașina locală, pentru ca alți utilizatori să vadă când s-au autentificat sau să-l trimită pe întreaga rețea către oricine. abonat la un anumit grup de știri. La început, Usenet a fost folosit în principal pentru a face anunțuri, iar mesajele arătau astfel:

A-News-msg-formatDesen de G. Andruk 08-ian-2005, lansat sub licența de documentare gratuită GNU. – Captură de ecran

Datorită limitărilor de lățime de bandă ale modemurilor dial-up din anii 1980, A News a fost conceput să fie concis și nu robust. Cititorii de știri nu au putut să răspundă prin Usenet În schimb, au fost utilizate răspunsuri prin e-mail. Utilizatorii nu au putut sări mesajele și postările nu au fost expediate. „Calea” notată în imaginea de mai sus arată traseul pe care l-a parcurs mesajul pentru a ajunge la destinație. „Căile Bang” au fost foarte lente, uneori durand până la o săptămână să trimită știri și nu era neobișnuit să se piardă mesaje. Aceste iterații timpurii ale adreselor de e-mail au fost înlocuite ulterior de simbolul „@” pe care îl știm astăzi.

Căile Bang sunt încă utilizate în mesajele Usenet astăzi, dar nu în scopuri de rutare.

Până la sfârșitul primului său an de funcționare, Usenet a adus pe 50 de site-uri membre de la Laboratoarele Bell și universități precum Reed College și University of Oklahoma.

Noutăți NNTP și B

Cam în același timp în care Usenet a ieșit la suprafață, ARPANET a început extinderea accesului la alte protocoale, inclusiv TCP / IP, formând fundamentul pentru internetul de astăzi și World Wide Web. Dar a acordat și acces la alte protocoale, inclusiv la protocolul UUCP utilizat de Usenet. Până în 1983, mii de oameni s-au alăturat lui Usenet și peste 500 de gazde UUCP au diseminat conținut prin rețea.

A News a fost curând învechită în 1983 de către succesorul său, B News. B News a fost mai rapid și mai fiabil, permițând să fie postate până la 50 de articole pe zi, în loc de unul sau două. A fost inventat de Mark Horton, elevul lui Berkeley și de elevul liceului Matt Glickman.

Până în 1984, doar un an mai târziu, numărul gazdelor aproape că s-a dublat până la 940 și peste 100 de grupuri de știri diferite au funcționat..

În 1986, doi ingineri de la Universitatea din California au creat protocolul NNTP. NNTP este folosit special pentru transportul articolelor Usenet între serverele de știri, astfel încât utilizatorii finali să poată citi și posta știri. Acest lucru a permis aplicațiilor pentru cititorii de știri să ruleze pe computere personale conectate la rețelele locale în loc de serverul în sine. Astăzi, NNTP este încă utilizat de majoritatea serverelor Usenet. NNTP permite distribuirea articolelor Usenet folosind TCP / IP, pe care ARPANET a adoptat-o ​​și el.

Marea redenumire

Pe măsură ce Usenet a crescut în popularitate, structura actuală prin care au fost organizate grupuri de știri nu s-a extins atât de bine. Toate grupurile de știri au fost clasificate în una dintre cele trei categorii: * net. ** pentru discuții nemodificate, * mod. ** pentru discuții moderate, sau * fa. ** pentru grupuri de la ARPANET. NNTP și B News au ridicat unele dintre restricțiile software, făcând practic reorganizarea grupurilor de știri.

Reforma a fost condusă în mare parte de un grup informal de administratori mari ai site-ului cunoscut sub numele de coloana vertebrală. Început în 1983, acest grup și-a pus serverele de știri disponibile 24 de ore pe zi, în locul operațiilor pe timp de noapte ale omologilor lor mai mici. Usenet, în ansamblu, a fost descentralizat și, astfel, nu a avut lideri oficiali, dar cabalul vertebral a acționat ca o autoritate respectată într-o comunitate altfel haotică.

La vremea respectivă, mulți se îndoiau de existența cabalului, dar influența lui i-a permis să apară Marea Renumire în 1987. Aceasta va schimba fundamental categoriile în comp. * (Calculatoare), misc. * (Diverse), știri. * (Grupuri de utilizatori și știri), rec. * (Recreere și divertisment), sci. * (Știință), soc. * (Social) și discuții. * (Religie, politică și alte subiecte controversate).

Noile categorii au devenit cunoscute sub numele de „Big Seven” și au fost deschise tuturor, cu excepția unora dintre grupurile de știri moderate din ele. În 1995, după ce ISP-urile au început să ofere acces Usenet pentru publicul larg și Usenet a devenit mai important în rândul academicienilor, umanități * au fost adăugate pe listă, transformând Big Seven în Big Eight. În cadrul noului sistem, înainte de a putea fi creat orice grup de știri, creatorul a fost obligat să depună o cerere de discuție (RFD) în newsgroup news.announce.newsgroups. A fost apoi luată în considerare în grupul de știri news.groups.proposals. În cele din urmă, Consiliul de administrație Big 8 (B8M8) a aprobat propunerea.

  Cel mai bun software și aplicații de control parental din 2023

Nu toate ierarhiile vechi au fost abolite; multe, cum ar fi ierarhia axată pe educație .k12 * au rămas pe loc.

Unii au speculat că redenumirea a avut loc pentru a potoli rețelele europene care au refuzat să plătească pentru găzduirea grupurilor de știri cu volum mare, dar cu conținut scăzut, care discută subiecte controversate precum religia și rasismul. Aceste grupuri de știri au fost grupate sub .talk *. Acest lucru a facilitat rețelele să excludă grupurile de știri nedorite de pe serverele Usenet. Acest lucru nu a fost bine pentru mulți utilizatori Usenet, care au considerat că Marea Redenumire le va restricționa libertatea de exprimare. Multe subiecte erau încă în afara limitelor, inclusiv grupuri de știri despre consumul de droguri recreative și sex.

La scurt timp după ce cele șapte mari au devenit noul status quo, a fost creată o altă ierarhie populară: .alt * (alternativă). Deși nu a fost niciodată parte din Big Eight, .alt * a devenit ideea pentru discuții mai puțin academice și mai extreme pe care ISP-urile nu le-ar fi tolerat în .talk *. Acesta a fost scutit de constrângeri și control centralizat al ierarhiilor formale din Marea Opt. Oricine ar putea crea un grup de știri alt. Una dintre întrebările frecvente despre acest subiect a glumit că „altul” a fost pentru anarhiști, lunatici și teroriști. Astăzi este probabil cea mai recunoscută ierarhie pentru majoritatea utilizatorilor Usenet, în mare parte datorită secțiunilor alt.binaries și alt.sex. Mai multe despre cele de mai târziu.

Termenul „alt right” folosit pentru a descrie grupuri frange cu ideologii conservatoare nu a avut originea în Usenet. Adoptarea principală a frazei a fost probabil accelerată, însă, datorită familiarității sale dintre veteranii Usenet care o consideră o aluzie la teoreticienii conspirației și la grupurile de ură care s-au adunat în Usenet cu mult înainte ca 4Chan să fie conceput vreodată..

C News și InterNetNews

În 1987, membrii personalului Universității din Toronto au creat pachetul serverului C News. Au rescris complet News B pentru a-l face mai rapid și mai puțin buggy. C News a continuat să fie utilizat până la mijlocul anilor ’90.

În 1991, C News a fost înlocuit de InterNetNews, un alt pachet de servere de știri care a integrat complet funcționalitatea NNTP. INN este acum cel mai utilizat pachet de servere și este încă întreținut în mod activ.

ISP-urile se alătură

Până în anii 90, Usenet a fost domeniul colegiilor, universităților și laboratoarelor de cercetare tehnologică. În fiecare an, în septembrie, studenții proaspăt vor primi primul gust, rezultând într-un val anual de noi utilizatori Usenet. Fie învățau să-l iubească pe Usenet, fie îl urăsc, iar numerele ar fi în cele din urmă restrânse pentru celelalte 11 luni ale anului..

Apoi, în septembrie 1993, America Online (AOL) a devenit primul mare furnizor de servicii de internet care a oferit acces Usenet utilizatorilor săi. Usenet a devenit parte a celei mai mari campanii de marketing AOL pentru a recruta noi abonați. De data aceasta, numerele nu s-au scăzut, iar Usenet a devenit mult mai popular. Afluxul a devenit cunoscut în comunitatea Usenet sub numele de „Eternul septembrie”. Grupurile de știri au apărut într-o manieră similară cu subredditurile de astăzi pentru fiecare grup de oameni apreciați de tehnologie și suficient de pacienți pentru a învăța Usenet..

La mijlocul anilor 90, găzduirea serverelor Usenet a devenit norma pentru ISP-urile americane sau, cel puțin, ar oferi abonaților un cont cu un furnizor terț. Fiecare gazdă și-a sincronizat conținutul cu toți ceilalți, creând o rețea redundantă uniformă.

Usenet era încă utilizat aproape în întregime pentru interacțiunea bazată pe text. Grupurile de știri au fost precursorii forumurilor BBS de astăzi (citiți: reddit), bloguri, fluxuri RSS și buletine informative.

Sex și binare

Ierarhia .alt * a creat o mare varietate de grupuri de știri, inclusiv cele dedicate celebrităților specifice și altor aspecte ale culturii pop. Dar creșterea a două secțiuni, în special la mijlocul anilor 1990, a semnat o schimbare de paradigmă care a schimbat fundamental Usenet pentru totdeauna, în bine sau mai rău.

Un fișier „binar” se referă la orice fișier non-text. În contextul Usenet, binarul se referă, de obicei, la media audiovizuală, inclusiv filme, emisiuni TV, jocuri video, software și muzică. Cu furnizorii de servicii de internet cum ar fi AOL care găzduiește acum fișiere Usenet, capacitatea rețelei de a transmite cantități mari de date a devenit posibilă. Aceasta, în combinație cu proliferarea timpurie a rețelelor de bandă largă de la domiciliu și a calculatoarelor casnice conectate la internet, a declanșat transformarea Usenet de la un agregator de știri și discuții la o rețea de partajare a fișierelor..

Alt.sex și alt.binaries au devenit ulterior cele mai populare două secțiuni ale Usenet. Până în octombrie 1993, 8% din toți utilizatorii Usenet – 3,3 milioane de persoane – au citit știri de la alt.sex. Grupurile de știri au postat imagini, de la nuduri în stil Playboy, până la fetișuri mai de nișă și subiecte mai puțin acceptabile din punct de vedere social, inclusiv bestialitate și joc de viol..

Noile programe au permis codificarea fișierelor binare într-un mod compatibil cu Usenet, ceea ce face mai practic distribuirea fișierelor binare. Fișierele de pe Usenet limitează adesea cantitatea de caractere permise într-o postare. Pentru a evita această limitare, noile programe împărțesc fișiere binare în mai multe fișiere mai mici, care sunt reasamblate ulterior de către cititorul de știri. În 2001, a fost introdusă codarea fișierului yEnc, care a redus transferurile de date cu 30%. Utilizatorii Usenet de astăzi vor recunoaște fără îndoială codificarea care este acum banală în fișierele binare.

Alt.binaries a distribuit o gamă largă de alt conținut, dar era cunoscut în special pentru materialele piratate, cu drept de autor, precum filme, emisiuni TV, software și muzică. Chiar dacă lățimea de bandă și spațiul serverului au crescut rapid, gazdele Usenet s-au străduit să țină pasul cu volumul mare de date încărcate și descărcate de pe serverele lor. Astfel, au fost introduse limite binare de păstrare, care ar elimina fișierele după ce vor ajunge la o anumită vârstă pentru a face loc noilor fișiere.

  Cel mai bun software și aplicații de control parental din 2023

Cu câțiva ani înainte de a fi inventat BitTorrent, Usenet a trecut de la o platformă pentru discuții la o pată fierbinte descentralizată de piraterie și porno.

Declin

La jumătatea până la sfârșitul anilor ’90, Usenet a ajuns la un moment de cotitură pe care mulți dintre cei mai fericiți utilizatori și-au dat acordul au marcat începutul unei declinuri îndelungate. Cei care își aduc aminte de ea menționează câteva motive diferite, dar probabil că a fost o combinație de factori care a dus o tehnologie care a început să devină o obscuritate relativă..

Creșterea utilizatorilor activi a atins un nivel maxim și a început să scadă, dar costurile de exploatare a rețelei au continuat să crească din cauza fluxurilor mari de fișiere binare, multe dintre ele reprezentând media piratată sau pornografie. Când furnizorii de servicii de internet și-au dat seama că abonații lor pot face fără Usenet, au început să reducă timpii de retenție binară și, în cele din urmă, accesul Usenet. Renunțarea la Usenet a fost un câștig câștigător pentru ISP-urile care nu doreau să fie răspunzător pentru conținutul ilegal de pe serverele lor, dar doreau să economisească bani.

O altă teorie populară este aceea că Usenet a pierdut pur și simplu în World Wide Web. O vreme, au fost standarde concurente. Navigatoarele Mosaic și Netscape au oferit laicilor un mediu mult mai ușor și plăcut grafic pentru a accesa conținut pe internet. Usenet s-a încăpățânat prin interfața sa bazată pe text, fără ca o astfel de interfață grafică de utilizator să ia vreodată poziție în rândul comunității mai mari. După cum se dovedește, liniile de comandă nu sunt pentru toată lumea.

Usenet și NNTP nu au niciun mecanism de autentificare a identității. Acest lucru a făcut extrem de dificilă eliminarea spamului, înșelătoriei de phishing, malware, antete falsificate și abuzuri generale.

La începutul anilor 2000, rețeaua nereglementată a Usenet a început să atragă distribuitori de pornografie infantilă. Furnizorii au lucrat cu forțele de ordine și au permis utilizatorilor să semnalizeze un astfel de conținut, dar era prea puțin, prea târziu, pentru imaginea publică deja șubredă a lui Usenet. AOL, primul ISP care a introdus Usenet în plasa principală, a încetat să ofere acces în 2005.

În 2008, statul New York a deschis o anchetă asupra pornografilor pentru copii pe Usenet. Atunci, primarul orașului New York, Andrew Cuomo, a făcut echipă cu Verizon Communications, Time Warner Cable și Sprint pentru a lansa o campanie publică de închidere a surselor de pornografie infantilă. Soluția lor a fost de a opri accesul la întreaga ierarhie .alt *, care a inclus în mod convenabil secțiunea alt.binaries de hogging de resurse. Zeci de milioane de utilizatori de internet au pierdut accesul la Usenet într-o singură clipă și au urmat multe alte ISP-uri. Odată ce Usenet a devenit asociat cu porno kiddie, nimeni nu l-ar atinge cu un stâlp de 10 metri.

În 2010, Duke University – locul de naștere al Usenet – și-a dezafectat serverul Usenet, invocând costuri mari și consum redus.

Servicii independente de știri

Pe măsură ce alt.binaries a crescut în popularitate, serviciile de știri independente au început să crească pentru a satisface cererea utilizatorilor. Acestea au oferit și continuă să ofere servicii de înaltă calitate, descărcări rapide și timpi de păstrare mult mai lungi decât cele oferite de ISP-uri. Printre aceștia se numără furnizori premium Usenet care funcționează și astăzi, inclusiv EasyNews și Giganews, printre altele.

Când ISP-urile și universitățile au început să sară nava, aceste servicii au crescut pentru a umple golul. Spre deosebire de gazdele tradiționale care ofereau acces Usenet ca parte a unui pachet mai mare, furnizorii independenți de Usenet s-au concentrat exclusiv pe Usenet. În timp ce le oferă utilizatorilor acces la întreaga rețea, ele sunt de obicei utilizate pentru a descărca fișiere din alt.binaries și alte secțiuni de partajare a fișierelor din ierarhia alt.

Până la mijlocul anilor 2000, furnizorii independenți de Usenet erau mijlocul cel mai popular de accesare a Usenet. Dar a fost un câștig implicit; ISP-urile și universitățile nu mai doreau nimic de-a face cu asta.

Furnizorii Premium Usenet au continuat să-și îmbunătățească jocul cu clienți pe care îi aveți la curent cu știri, acces criptat privat și timpi de păstrare în continuă creștere.

Usenet astăzi

Usenet este încă viu și activ azi, dar este o simplă umbră a gloriei sale anterioare. Multe grupuri de discuții active continuă să fie puternice, dar marea majoritate a abonaților Usenet îl folosesc pentru a descărca fișiere binare. Majoritatea serverelor Usenet sunt situate în SUA.

Serverele Usenet sunt, de asemenea, destul de frecvente în țările care nu respectă Legea privind drepturile de autor pentru Digital Millenium. Aceasta înseamnă că nu trebuie să elimine fișierele la cerere de la proprietarul drepturilor de autor. În timp ce țări precum Olanda și Germania au propriile versiuni ale acestor legi, furnizorii de Usenet nu au mecanisme de preluare automate DMCA în vigoare, iar solicitările sunt mai puțin frecvente.

Volumul zilnic mediu de date transferate pe Usenet este de fapt mai mare ca niciodată, potrivit furnizorului de servicii premium Altopia. Cu toate acestea, Usenet nu are mai mulți utilizatori sau grupuri de știri active. Creșterea constă în încărcarea și descărcarea fișierelor binare din ce în ce mai mari, plus o cantitate imensă de spam automat.

Conținutul piratat de la alt.binaries și pornografia de la alt.sex rămân cele mai populare ierarhii. Pornografia infantilă este încă o problemă cu care se luptă Usenet.

O arhivă de postări non-binare Usenet din 1981 este disponibilă pe Grupuri Google. Deja News a început să arhiveze postările Usenet în 1995, creând o bază de date uriașă și căutabilă. Google a achiziționat baza de date în 2001, apoi a adăugat postări anterioare anului 1995, care au fost donate de la o mână de universități și companii. Google continuă să arhiveze postările Usenet și să le ofere o poartă de acces comună, dar unii au criticat grupurile Google, într-un mod ironic, pentru funcționalitatea sa de căutare slabă.

Altopia raportează din ianuarie 2023 utilizatorii Usenet postează 64,55 milioane de ori pe zi, pentru un total de 27,8 TB din volumul zilnic, dar nu este clar cât de mult este spam. Numărul total de grupuri de știri se ridică acum la aproximativ 120.000, dar doar aproximativ 20.000 sunt considerați activi.

În ciuda unei spirale lungi în jos, Usenet continuă. Și pe măsură ce World Wide Web devine mai fragmentat și centralizat de marile corporații, unii încă văd în Usenet potențialul reîncarnării ca un internet descentralizat, gratuit și deschis, realizat de utilizatori, pentru utilizatori..

About the author

Comments

  1. nu există deja, ar trebui să existe. Este important să înțelegem că utilizarea Usenet poate fi ilegală, în funcție de conținutul descărcat și de legile din țara în care locuiți. Deși furnizorii Usenet nu monitorizează activitatea utilizatorilor lor, autoritățile pot cere informații despre utilizatori și activitatea lor. Este important să fiți conștienți de riscurile legale și să utilizați Usenet cu responsabilitate. Factori de luat în considerare atunci când alegeți un furnizor Usenet Există o mulțime de furnizori Usenet disponibili, așa că este important să luați în considerare câțiva factori înainte de a face o alegere. În primul rând, vă recomandăm să căutați un furnizor cu o perioadă de încercare gratuită, astfel încât să puteți testa serviciul înainte de a plăti. În al doilea rând, verificați viteza de descărcare și limitările de lățime de bandă. În al treilea rând, verificați dacă furnizorul oferă o conexiune criptată SSL și dacă oferă suport pentru VPN-uri. În cele din urmă, verificați prețurile și planurile de abonament disponibile. Ce aveți nevoie pentru a începe să utilizați Usenet Pentru a începe să utilizați Usenet, aveți nevoie de un furnizor Usenet și de o aplicație „newsreader”. Majoritatea furnizorilor oferă propriile aplicații, dar există și aplicații terțe disponibile. De asemenea, veți avea nevoie de un fișier NZB pentru a descărca conținutul. Aceste fișiere pot fi găsite pe site-uri de indexare Usenet sau pe motoare de căutare precum Binsearch.info. Istoria Usenet Usenet a fost creat în 1979 de Tom Truscott și Jim Ellis de la Universitatea Duke. Inițial, a fost conceput ca un sistem de mesagerie între universități, dar a evoluat rapid într-un sistem de discuții și partajare de fișiere. UUCP și A News Au fost primele protocoale utilizate pentru a conecta serverele Usenet. Noutăți NNTP și B Au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți performanța și scalabilitatea. Marea redenumire A avut loc în 1987, când s-a decis să se schimbe numele grupurilor de discuții pentru a le face mai ușor de organizat și de găsit. C News și InterNetNews Au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți performanța și scalabilitatea. ISP-urile se alătură În anii 90, furnizorii de servicii internet au început să ofere acces la Usenet ca parte a serviciilor lor. Sex și binare În anii 90, Usenet a devenit cunoscut pentru conținutul său explicit și pentru partajarea de fișiere binare. Declin În anii 2000, popularitatea Usenet a început să scadă, pe măsură ce alte tehnologii precum BitTorrent au devenit mai populare. Servicii independente de știri În prezent, există încă furnizori independenți de Usenet care oferă servicii de partajare de fișiere și discuții. Usenet astăzi În ciuda declinului său, Usenet rămâne o opțiune populară pentru partajarea de fișiere mari și conținut protejat de drepturi de autor. Cu toate acestea, este important să utilizați Usenet cu responsabilitate și să fiți conștienți de riscurile legale.

  2. nu există deja, ar trebui să existe. Este important să înțelegem că utilizarea Usenet poate fi ilegală, în funcție de conținutul descărcat și de legile din țara în care locuiți. Deși furnizorii Usenet nu monitorizează activitatea utilizatorilor lor, autoritățile pot face acest lucru și pot lua măsuri legale împotriva utilizatorilor care descarcă conținut protejat de drepturi de autor sau ilegal. Este important să fiți conștienți de riscurile legale și să utilizați Usenet cu responsabilitate. Factori de luat în considerare atunci când alegeți un furnizor Usenet Există o mulțime de furnizori Usenet disponibili, dar nu toți sunt egali. Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți un furnizor Usenet: viteza de descărcare, numărul de conexiuni simultane, durata de păstrare a fișierelor, prețul și nivelul de criptare a conexiunii. Asigurați-vă că faceți cercetări și că alegeți un furnizor care se potrivește nevoilor dvs. Ce aveți nevoie pentru a începe să utilizați Usenet Pentru a începe să utilizați Usenet, aveți nevoie de un furnizor Usenet și de o aplicație „newsreader”. Majoritatea furnizorilor oferă propriile aplicații, dar există și aplicații terțe disponibile. De asemenea, veți avea nevoie de un fișier NZB pentru a descărca conținutul. Aceste fișiere pot fi găsite pe site-uri specializate sau prin intermediul motoarelor de căutare. Istoria Usenet Usenet a fost fondat în 1979 de Tom Truscott și Jim Ellis de la Universitatea Duke. Inițial, a fost conceput ca un sistem de mesagerie între calculatoarele universitare, dar a evoluat rapid într-un sistem global de discuții și partajare de fișiere. UUCP și A News au fost primele protocoale utilizate pentru trimiterea și recepționarea mesajelor, dar au fost înlocuite de NNTP și B News în anii ’80. În anii ’90, Usenet a fost actualizat pentru a permite încărcarea și partajarea fișierelor binare mari. C News și InterNetNews au fost dezvoltate pentru a gestiona volumul mare de trafic. ISP-urile au început să ofere acces la Usenet în anii ’90, ceea ce a dus la o creștere a popularității sale. Usenet a fost asociat cu conținutul pornografic și cu partajarea ilegală de fișiere, ceea ce a dus la o scădere a utilizării sale în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți utilizatori încă consideră Usenet ca fiind o opțiune superioară pentru partajarea și descărcarea de fișiere mari. Usenet astăzi Usenet este încă utilizat de mulți oameni astăzi, dar nu mai este la fel de popular ca în trecut. Mulți furnizori oferă încă acces la Usenet, dar utilizatorii trebuie să fie conștienți de riscurile legale și să utilizeze serviciul cu responsabilitate. Cu toate acestea, pentru cei care caută o alternativă la torrenting, Usenet poate fi o opțiune bună.

  3. nu există deja, ar trebui să existe. Este important să înțelegem că utilizarea Usenet poate fi ilegală, în funcție de conținutul descărcat și de legile din țara în care locuiți. Deși furnizorii Usenet nu monitorizează activitatea utilizatorilor lor, autoritățile pot face acest lucru și pot lua măsuri legale împotriva utilizatorilor care descarcă conținut protejat de drepturi de autor sau ilegal. Este important să fiți conștienți de riscurile legale și să utilizați Usenet cu responsabilitate. Factori de luat în considerare atunci când alegeți un furnizor Usenet Există o mulțime de furnizori Usenet disponibili, dar nu toți sunt egali. Iată câțiva factori de luat în considerare atunci când alegeți un furnizor Usenet: viteza de descărcare, numărul de conexiuni simultane, durata de păstrare a fișierelor, prețul și securitatea conexiunii. Asigurați-vă că faceți cercetări și că alegeți un furnizor care se potrivește nevoilor dvs. Ce aveți nevoie pentru a începe să utilizați Usenet Pentru a începe să utilizați Usenet, aveți nevoie de un furnizor Usenet, o aplicație „newsreader” și un fișier NZB pentru conținutul pe care doriți să-l descărcați. Majoritatea furnizorilor oferă o aplicație „newsreader” gratuită, dar există și opțiuni plătite cu mai multe funcții. Istoria Usenet Istoria Usenet este lungă și interesantă, începând cu UUCP și A News în anii ’70 și continuând cu dezvoltarea protocolului NNTP și a B News în anii ’80. Marea redenumire a avut loc în 1986, când Usenet a început să se dezvolte rapid și să devină o sursă populară de informații și partajare de fișiere. ISP-urile au început să se alăture în anii ’90, iar Usenet a devenit cunoscut pentru conținutul său de sex și binare. Cu toate acestea, în ultimii ani, Usenet a suferit un declin, iar multe servicii independente de știri au fost închise. Cu toate acestea, Usenet rămâne o opțiune populară pentru partajarea și descărcarea de fișiere mari. Usenet astăzi Usenet este încă utilizat de mulți oameni pentru partajarea și descărcarea de fișiere mari, inclusiv conținut protejat de drepturi de autor și software comercial. Deși nu mai este la fel de popular ca în trecut, Usenet rămâne o opțiune atractivă pentru cei care doresc o conexiune privată și rapidă pentru partajarea de fișiere.

Comments are closed.