Întrebări frecvente antivirus

Ce se întâmplă dacă programul meu antivirus găsește un virus?

Întrebarea de milioane de dolari!

În mod ideal, doriți ca software-ul dvs. antivirus să curețe fișierele infectate sau să le elimine complet.

Cum va face asta va depinde de programul instalat, dar, în general, majoritatea software-ului de securitate vor încerca să mute fișierele suspecte într-o zonă de carantină pentru a elimina rapid riscul unei infecții. Odată ajuns acolo, software-ul vă va oferi probabil opțiunea de a încerca să eliminați infecția sau să o ștergeți cu totul.

Programul antivirus va încetini calculatorul?

Rularea oricărui program de pe computer îl va încetini și software-ul antivirus nu face excepție.

Ori de câte ori executați o scanare, în special una completă, programul va folosi ciclurile procesorului pentru a finaliza lucrarea. Dacă se întâmplă să rulați alte programe în același timp care, între ele, utilizează o cantitate semnificativă de putere de procesare, atunci puteți observa o încetinire.

În general, impactul ar trebui să fie neglijabil, mai ales dacă utilizați un computer modern, dar unele programe antivirus sunt mai multe porci de resurse decât altele. Din fericire, acest lucru este ceea ce acoperim în analizele noastre antivirus aprofundate.

Câtă întreținere necesită software antivirus?

În zilele noastre, programele antivirus sunt o opțiune de întreținere extrem de scăzută, necesitând o interacțiune foarte mică din partea dvs. pentru a continua să lucrați eficient.

Presupunând că o configurați corect, singurele sarcini în care ar trebui să vă angajați în mod regulat sunt:

 • Verificând zilnic starea programului antivirus - mulți oferă o schemă codată de culori pentru a vă avertiza cu privire la orice probleme. Dacă programul spune că totul este în regulă, atunci totul este bine. În caz contrar, delvegeți mai adânc pentru a afla care este problema și apoi corectați-o
 • Rulați manual o scanare în profunzime în mod regulat, poate o dată pe săptămână sau utilizați funcționalitatea programului antivirus în sine pentru a programa o scanare detaliată, poate într-un moment în care sunteți departe de aparat.
 • Verificați dacă programul este complet actualizat. Acest lucru ar trebui să se întâmple automat, dar aș sfătui să confirme că toate actualizările au fost descărcate și instalate din când în când

De asemenea, merită să lăsați o notă undeva proeminentă care să vă reamintească abonamentul, astfel încât să nu vă găsiți niciodată în situația de a nu avea o licență valabilă.

Este adevărat că furnizorii de antivirus sunt responsabili de scrierea virușilor de care încearcă să mă protejeze?

Elvis este mort, omul a aterizat pe lună și vânzătorii de antivirus nu scriu viruși.

Această vechime nugget este o teorie a conspirației care face runde de ceva vreme. Deși încă ne face să râdem să ne gândim la consecințe dacă ar fi adevărat, faptul că oricine crede că ar putea fi, de asemenea, este o sursă de frustrare extremă.

Există, literalmente, milioane de bucăți de cod rău intenționat în sălbăticie și nicio companie nu ar avea timp să scrie totul.

Totuși, criminalii și alți atacatori sunt responsabili de crearea a mii de viruși noi în fiecare zi și fac acest lucru cu scopul de a câștiga mult mai mulți bani pe care un vânzător de antivirus i-ar putea spera vreodată să-i ofere leacul la o problemă pe care unii prost cred că este de a face propria lor.

Singura conspirație - sau practică umbră - în jurul creării și utilizării programelor malware este modul în care anumite agenții guvernamentale l-au desfășurat, adică utilizarea Stuxnet de către guvernul american pentru a viza centrifugele nucleare într-o instalație iraniană..

De ce noul meu program antivirus a detectat doar ceva vechi?

În mare parte, programele antivirus se bazează pe baze de date cu semnături de virus pentru a identifica codul rău intenționat de pe computer.

Chiar dacă acestea sunt acum stocate în mare parte în cloud, mai degrabă decât pe hard disk-ul dvs., acestea sunt în continuare specifice pentru furnizor.

Astfel, este posibil ca o companie să fi identificat o amenințare pe care o alta a ratat.

Șansele ca o companie de renume să nu aibă o semnătură pentru o nouă bucată de malware pentru o perioadă lungă de timp, sunt slabe, dar se întâmplă pe termen scurt.

Am descărcat un nou program antivirus, trebuie să-l dezinstalez pe cel vechi înainte de a-l rula?

Cu siguranță, da.

Deși există întotdeauna excepții de la reguli, două programe antivirus nu ar trebui să se întâlnească niciodată în același sistem - nu joacă bine împreună și pot chiar detecta baza de date a altora semnăturile de virus ca o amenințare.

Prin urmare, răspunsul este să ștergeți întotdeauna un program antivirus înainte de a instala altul.

Este doar o bună practică.

Puteți citi mai multe aici despre rularea programelor de securitate suplimentare dacă aveți deja instalat antivirus.

Ce caracteristici ar trebui să cauți într-un program antivirus?

Cu sute de noi tulpini de malware create în fiecare zi, software-ul antivirus este, pentru mulți oameni, principalul mijloc de a-și proteja atât pe ei înșiși cât și pe computerele lor de o gamă tot mai mare de amenințări.

Dar ce caracteristici trebuie să aibă un program antivirus?

Unele, cum ar fi capacitatea de a detecta și neutraliza malware, sunt evidente. Ușor de utilizat este de la sine înțeles. Dar ce caracteristici tehnice ar trebui să cauți? Iată câteva caracteristici cheie împreună cu o scurtă descriere a ceea ce fac:

 • Scaner în timp real - Una dintre componentele cheie, scanerul în timp real va fi în căutarea unui malware nou introdus, deoarece încearcă să pună stăpânire pe sistemul dvs..
 • Scanări programate - Majoritatea programelor antivirus vă oferă opțiunea de a configura un program pentru scanările dvs. Merită să verificați ce scanări pot fi programate, deși unii oferă doar opțiunea de a planifica rutine complete de scanare, mai degrabă decât cele rapide sau configurate de utilizator..
 • Actualizări automate ale virușilor - Acest lucru este important - dacă programul dvs. antivirus nu este actualizat în mod regulat, nu va fi nicăieri la fel de eficient pe cât ar trebui. Având în vedere cât de uitați sunt mulți dintre noi, actualizările automate sunt esențiale în opinia mea.
 • Actualizări automate de programe - De asemenea, capacitatea programului de a se actualiza este extrem de utilă. În timp ce majoritatea protecției vine sub formă de actualizări de virus, uneori programul în sine va fi modernizat pentru a-i oferi mai multă funcționalitate sau capacitatea de a detecta noi amenințări. Programele antivirus bune vor putea verifica automat actualizările.
 • Scaner la acces - Acest scaner este destul de autoexplicativ - efectuează o scanare rapidă a oricărui program sau fișier în momentul deschiderii.
 • Scaner la cerere - Un scaner la cerere face exact ceea ce implică - vă oferă posibilitatea de a scana un fișier sau un folder ori de câte ori doriți.
 • Scaner euristic - Din ce în ce mai important pe măsură ce volumul de malware nou crește, scanerele euristice pot detecta amenințări bazate pe ceea ce se știe despre malware-ul existent și comportamentul său, mai degrabă decât să se bazeze pe semnături specifice..
 • Scaner de fișiere comprimat - Un astfel de scaner va permite programului antivirus să scaneze fișiere conținute în fișiere comprimate, cum ar fi fișiere zip.
 • Blocarea scripturilor - Limbile script sunt adesea folosite pentru a executa codul rău intenționat direct de pe site-urile web. Programele AV bune vor avea posibilitatea de a monitoriza Java, ActiveX, Visual Basic și alte tipuri de fișiere script și de a detecta și bloca activitățile dăunătoare.
 • Scanare prin e-mail POP3 - Acest lucru oferă software-ului antivirus posibilitatea de a monitoriza traficul de e-mail POP3 primit și / sau ieșitor împreună cu fișierele atașate asociate pentru a detecta viruși și alte amenințări malware.
 • Protecția Webmail - O protecție esențială pentru oricine utilizează e-mailuri web, cum ar fi Hotmail sau Yahoo! Mail, acționează la fel ca și scanarea prin e-mail POP3.
 • Protecția instantanee a mesajelor - Serviciile de mesagerie instantaneu continuă să fie o platformă populară pentru răspândirea programelor malware. Un bun program antivirus va monitoriza astfel de servicii pentru a detecta și bloca amenințările dăunătoare.

Deci, care este cel mai bun antivirus de utilizat?

Mă tem că nu pot numi un singur produs și să-ți spun să mergi să-l cauți - antivirusul este o alegere personală, iar cel mai bun pentru tine este probabil cel care oferă funcțiile de care ai nevoie și funcționează bine pe sistemul tău în timp ce intri la un punct de preț care funcționează pentru bugetul dvs..

Acestea fiind spuse, aproape sigur veți dori să vă lipiți de software-ul oferit de cele mai mari, cele mai cunoscute companii din industrie, cum ar fi BitDefender, ESET, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Symantec și Trend Micro, pentru a da numele câțiva.

Ceva pe care nu putem stresa suficient de puternic este să vă faceți propriile cercetări înainte de a cumpăra sau descărca altfel un program antivirus.

Acestea nu sunt create egale și este posibil să utilizați același program timp de cel puțin un an, deci este important să luați o decizie în cunoștință de cauză.

Pentru a începe, va trebui să restrângeți căutarea la programe antivirus compatibile cu sistemul dvs. de operare. Dacă utilizați Windows care vă va lăsa un set mult mai mare, dacă dacă utilizați un Mac sau Linux, va trebui să adăugați mai multe criterii.

Sunteți, de exemplu, un jucător puternic care va dori un program antivirus care să fie ușor pe resurse sau care să poată suspenda scanarea în timpul jocului? Sunteți un surfer ocazional care nu se conectează niciodată pe site-uri sensibile sau nu stochează date personale pe mașina lor, făcând astfel un program antivirus gratuit o propunere atractivă?

După ce ați evaluat nevoile și programele potrivite cu sistemul dvs. de operare, va trebui apoi să restrângeți lucrurile, verificând rezultatele laboratorului independent, concentrându-vă în principal pe scoruri de detectare și eliminare..

După ce ați identificat primele două sau trei opțiuni, este timpul să citiți recenzii detaliate care oferă o evaluare sinceră a avantajelor și contra contra fiecărui program, precum și feedback-ul lăsat de alți proprietari ai aceluiași software

Doar atunci poți lua o decizie în cunoștință de cauză despre ce program antivirus va fi cel mai potrivit pentru situația ta unică.

Un program antivirus gratuit oferă o protecție adecvată?

Există un mesaj vechi care spune că primești ceea ce plătești și, în cazul unui software antivirus, care este adevărat.

Asta nu înseamnă că programele antivirus gratuite ar trebui să fie respinse, totuși - unele sunt de fapt foarte bune și pot fi suficiente pentru unele persoane.

În ceea ce privește testarea independentă, rezultatele AV-Test.org pe o perioadă de timp arată că programele antivirus gratuite, în general, au un scor mai mic decât alternativele plătite pentru piață și experiența noastră proprie ne-a învățat că programele gratuite de asemenea au tendința de a suferi de o lipsă de caracteristici suplimentare, mai puțin de suportul stelar, de o obsesie pentru vânzarea sau de o combinație a tuturor celor trei.

Dacă vreunul dintre aceste probleme este sau nu un contract de tranzacție pentru dvs., veți depinde probabil de ceea ce utilizați computerul dvs., de cum apreciați datele și poziția dvs. financiară personală.

În orice caz, instalarea oricărui program antivirus este de preferat să nu existe deloc, deși doriți să fiți în căutarea unor programe antivirus gratuite, dar false, care nu sunt mai bune decât virusurile pe care încercați să le evitați în primul rând..

Așadar, este sigur să folosiți un computer sau alt dispozitiv fără să aveți instalat un antivirus sau alt program de securitate?

da!

Este răspunsul pe care aș dori să-l ofer la această întrebare, dar adevărul este că, pentru marea majoritate a oamenilor, nu este o idee bună să folosești un dispozitiv interconectat fără o protecție de securitate instalată..

Sigur, ați citit sau auzit de la experți de securitate care nu instalează niciodată antivirus și nu ridică niciodată malware pe dispozitivele lor, dar sunteți un expert?

Dacă nu, veți asuma un risc imens cu datele dvs. dacă nu le protejați.

Și dacă nu utilizați Windows, nici acest lucru nu vă face imune - doar pentru că sistemul de operare Microsoft a fost cel mai vizat istoric, nu înseamnă că alte sisteme de operare sunt complet trecute cu vederea. Programele malware de pe Mac, de exemplu, sunt într-adevăr un lucru și devine din ce în ce mai răspândit.

Deci, indiferent de sistemul pe care îl utilizați, antivirusul vă poate ajuta reducând dramatic șansele ca sistemul dvs. să fie infectat cu un virus, troian sau alt cod rău intenționat.

Asta nu înseamnă că niciun program antivirus vă va oferi o protecție de 100% împotriva tuturor amenințărilor actuale și viitoare - nu va fi - deoarece unele programe malware sunt concepute special pentru a eluda software-ul de securitate și / sau pentru a fi greu de detectat.

Cu toate acestea, vă puteți îmbunătăți șansele de a evita virușii și alte amenințări. Iată câteva sfaturi rapide:

 • Alegeți un program antivirus care este foarte apreciat de laboratoare de testare independente, cum ar fi AV-TEST și AV Comparatives și citiți recenziile noastre care explică atât avantajele, cât și contra contra liderilor antivirus..
 • Asigurați-vă că programul dvs. antivirus se actualizează în mod regulat - cel puțin o dată pe zi este recomandat. Același lucru este valabil și pentru sistemul dvs. de operare - dacă sunt disponibile actualizări de securitate, instalați-le imediat
 • Executați scanări complete în mod regulat. Majoritatea programelor antivirus vor verifica programele recent instalate, dar o scanare completă vă poate ajuta să detectați orice lucru care s-ar fi putut strecura în urma apărărilor dvs.
 • Acordați atenție computerului dvs. - dacă începe să se comporte ciudat, funcționează lent sau începeți să vedeți un număr mare de anunțuri web, este posibil să fiți luat ceva nedorit, astfel încât să rulați o scanare imediat

Acest malware sună înfricoșător - cum infectează dispozitivul meu în primul rând?

Când computerele au început să apară în gospodării, acestea erau un obiect de lux, adesea costând o mică avere. Ca atare, aceștia nu au reprezentat o țintă suculentă pentru infractori, din cauza numărului limitat și a dificultății de a-i viza în acele zile înainte de internet.

Pe măsură ce prețurile au scăzut și mai multe persoane au cumpărat computere, acestea au devenit un pic mai interesante pentru actorii răi, dar singura modalitate de a infecta un computer a fost prin intermediul discurilor amovibile greșite. Drept urmare, malware-ul timpuriu nu s-a răspândit departe și a avut tendința de a se limita la agravarea, mai degrabă decât la codul distructiv. Scrise în primul rând de codificatorii singuri, scriitorii de viruți timpurii au făcut mult pentru a forma stereotipul viitor pentru un „hacker” care persistă și astăzi..

Abia mai recent, malware-ul a evoluat în amenințarea semnificativă pe care o reprezintă astăzi și putem mulțumi internetului pentru asta.

Pe măsură ce calculatoarele mergeau în mainstream, iar gospodăriile conectate la internet în drivere, malware-ul a profitat de posibilitatea de a merge mainstream. Dezlegat de pe dischetă și cu milioane de victime potențiale de infectat, a devenit brusc un mijloc viabil de a provoca distrugerea în masă sau de a comite infracțiuni care ar putea plasa sume uriașe de bani.

Deci, cum se instalează acest malware pe sistemul tău?

Din păcate, există multe moduri în care se poate întâmpla asta. A le enumera pe toate aici ar fi cu mult dincolo de domeniul de aplicare al acestui articol, dar, pentru a vă face o idee, iată câteva dintre cele mai comune moduri în care se strecoară pe sistemul dvs.:

 • Prin utilizarea programelor antivirus - Cu volumul mare de malware pe web în aceste zile, șansele de a evita totul sunt slabe. În timp ce profesioniștii în domeniul securității și alți utilizatori experimentali din domeniul tehnologiei s-ar putea să poată scăpa de a nu utiliza software antivirus, majoritatea oamenilor nu pot. Așadar, dacă nu aveți deja instalat un program AV, faceți-vă un favor și descărcați unul acum.
 • Prin faptul că nu a fost instalat un firewall - Dacă vă conectați computerul la orice fel de rețea, dar nu aveți un firewall în loc, lăsați efectiv toate ușile și ferestrele deschise. Găsirea unui firewall este ușor - vin pachete cu apartamente de securitate pe internet, sunt incluse ocazional cu programe antivirus și sunt incluse gratuit cu multe versiuni de Windows.
 • Prin sisteme de operare neatacate - Cu Windows 10, Microsoft a început să lanseze automat actualizări ale sistemului de operare, dar versiunile anterioare ale Windows au încă nevoie de un anumit nivel de implicare a utilizatorului pentru a se asigura că ultimele amenințări de securitate sunt reduse cât mai repede posibil. Dacă nu instalați actualizările rapid după ce devin disponibile, oferiți programului malware posibilitatea de a intra în sistemul dvs..
 • Prin alte programe neatacate - Programele malware nu profită doar de sisteme de operare nepatrimate - poate influența defectele și în alte programe. Dacă orice fișier sau aplicație de pe computerul dvs. spune că trebuie să fie actualizat, acordați atenție. Acest lucru este valabil în special pentru programele de genul Adobe și Java, care rămân o țintă principală pentru hackeri și alți criminali cibernetici.
 • Prin deschiderea de atașamente de e-mail - Dacă ați primit un e-mail de la o sursă necunoscută, atunci ar trebui să vă faceți extrem de precaut cu privire la deschiderea atașamentelor din mesaj. Ascunderea virușilor și a altor amenințări în fișierele atașate este o tactică veche, dar încă de mare succes pentru autorii de malware.
 • Făcând clic pe ferestrele pop-up care pretind că computerul este infectat - Aceasta este o altă înșelătorie veche care continuă să aibă succes pentru cei din spatele ei. Prin pretenția că computerul dvs. este infectat, persoana din spatele rusei va încerca să vă convingă să cumpere o soluție ineficientă sau, mai rău, vă va oferi un scaner antivirus care în sine este malware.
 • Făcând clic pe linkurile din e-mailuri - Dacă primiți un e-mail care conține un link către un site web, asigurați-vă că știți ce aveți de gând să faceți clic pe - unele site-uri web sunt concepute pentru a vă infecta computerul imediat ce le vizitați. Nu numai că, unele link-uri către „bănci” și alte servicii la care trebuie să vă conectați sunt concepute pentru a vă fura acreditările de conectare, așa că aveți grijă și de această amenințare.

Deci, ce este software antivirus oricum?

Un program antivirus (AV) este o aplicație software concepută pentru a vă proteja computerul de desktop, laptopul, netbook-ul, Mac-ul sau dispozitivul mobil de software-ul rău intenționat (denumit mai des „malware”).

Programele malware - mai multe despre asta mai târziu - este denumirea oricărei bucăți de cod concepute să perturbe într-un fel sistemul dvs., fie dacă, în scopul de a vă provoca durere, de a vă fura banii sau de orice alt tip de comportament răutăcios sau criminal.

Software-ul antivirus este conceput pentru a contracara această amenințare, de obicei prin metode de detectare bazate pe semnături. Semnăturile virusului se bazează pe porțiuni unice de cod care se găsesc în programele malware și sunt de obicei verificate / rezumate și distribuite sub formă de actualizări obișnuite ale semnăturii antivirus. Cu alte cuvinte, cercetătorii companiilor antivirus se bazează într-un nou virus informatic sau într-un alt program software rău intenționat, îl analizează și apoi spun software-ului lor de securitate ce trebuie să caute pentru a-l detecta.

De când s-a născut industria antivirus în anii 1980, tehnologia a continuat la pas, în primul rând ca răspuns la numărul tot mai mare de amenințări.

Când internetul a fost la început, numărul de viruși și alte tipuri de malware au fost minus în comparație cu zilele noastre. Drept urmare, vânzătorii AV și-ar putea menține clienții în siguranță, prin simpla trimitere a actualizărilor lunare pe dischete. În zilele noastre, numărul amenințărilor este vast și malware nou apar în fiecare minut al zilei. Actualizările rare nu mai sunt suficiente și, prin urmare, programele de securitate din zilele noastre oferă aproape actualizări continue, adesea livrate prin cloud.

De asemenea, s-a schimbat modul în care sunt detectați virușii. Simpla potrivire a semnăturilor nu este suficientă pentru a face față amenințării în evoluție - programele antivirus moderne tind acum să încorporeze instrumente suplimentare precum tehnologia de detectare bazată pe comportament și prevenirea intruziunilor.

Întrebări frecvente despre firewall

În primele zile ale calculului, umilul PC a fost considerat a fi altceva decât un dispozitiv care scârțâie numărul - un calcul glorificat, dacă veți dori - și, pentru a fi sincer, aceasta a fost o evaluare corectă a celor mai vechi mașini și a capacităților acestora..

Cumpărați doar de cei mai înflăcărați din societate, cele mai timpurii computere au fost deseori văzute care stochează rețete și erau folosite pentru bugetarea gospodăriilor..

Unele au fost chiar folosite pentru muncă, deși a fost într-adevăr o legătură care trebuie să poarte toate acele dischete de 5,25 ″ (da, într-adevăr erau floppy înapoi) discuri înainte și înapoi între casă și birou.

Pe partea de flip, rata lentă de adopție a computerelor și lipsa de conectivitate (a existat o perioadă în care internetul nu a fost un lucru), au făcut ca amenințările de securitate să fie aproape inexistente..

După cum a explicat recent Graham Cluley într-un interviu acordat Tripwire:

Când am început pentru prima dată, în jur de 200 de noi virusuri computerizate au fost descoperite în fiecare lună (ne-am gândit că atunci era mult).

Majoritatea clienților noștri au primit actualizări prin intermediul postării pe dischete de 5 ″ inchi la fiecare trei luni.

Pentru cei care erau cu adevărat paranoici, își puteau conecta modemul la panoul de anunțuri al unei companii antivirus și pot descărca o actualizare aproximativ o dată pe lună..

Totuși, lucrurile s-au schimbat și computerele moderne sunt mult mai puternice ca niciodată.

Heck, chiar și cele mai noi telefoane sunt un bazilion de ori mai puternic decât computerele din ultimul mileniu.

Calculatoare, tablete, telefoane și chiar televizoare și frigidere și-au găsit o nouă semnificație și în viața lor, au fost scoase din cătușele unei locuințe unice și au permis să parcurgă super-autostrada globală cunoscută sub numele de internet.

Și asta schimbă totul.
După cum spune domnul Cluley:

Acum, 400 de noi probe de malware sunt descoperite în fiecare zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 3-4 programe rău descoperite pe secundă.

Nu numai asta, dar și hackerii stereotipici de la subsol de altădată au fost, de asemenea, înlocuiți - de criminali organizați care doresc să câștige cât mai mulți bani posibil.

Cu o conexiune mare, există un mare risc

Computerul de acasă din anii trecuți a fost înlocuit de dispozitive mai rapide și mai slabe care, literalmente, au deschis o lume nouă pentru acei oameni care le folosesc.

Întrebați pe oricine astăzi, în special copii, și vă vor spune că un computer este internetul.

Vechiul calculator suprapreț a fost înlocuit de noua tehnologie care se poate încadra în buzunar sau poate fi legat de încheietura mâinii și totul se conectează la același spațiu electronic, permițând o comunicare aproape instantanee cu alte persoane și alte dispozitive, oriunde în lume.

O astfel de poartă către lumea exterioară nu vine însă fără probleme.

În timp ce computerul, smartphone-ul sau smartwatch-ul vă va permite să comunicați cu alte persoane, așa că vor încerca să comunice cu dispozitivul dvs. ... și nu toți vor să joace frumos.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector