Tehnologie și dependență de internet: Cum să o recunoști și să te recuperezi din ea

amenclinics

„Dependența de internet” este o problemă din ce în ce mai mare. Pe măsură ce mai multe persoane câștigă acces la internet în fiecare an, numărul persoanelor care sunt obsedate și apoi dependente de un stil de viață digital crește și el. Dependența de internet împărtășește o mulțime de asemănări cu alte dependențe, precum și alte dependențe, pot fi de asemenea tratate. Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți cum pot arăta dependențele de internet și cum pot fi tratate.

Definirea dependenței de internet

În 2012, site-ul popular de știri satirice Ceapa a postat un raport de știri video fals: „Adolescent-mort în creier, capabil doar de ochi în mișcare și de text, pentru a fi eutanasiat. "

Videoclipul ilustrează amuzant degradarea lentă a „Caitlin”, o fată tânără, energică și activă, al cărei creier a cedat vieții în mijlocul textelor și al utilizării de social media (și, s-ar presupune, starea generală de a fi o adolescentă). Părinții ei, dar încă tulburați, au decis să facă cel mai iubitor pas pe care îl pot lua în considerare: eutanasia. După cum afirmă medicul fals din clip:

„Ochii ei pot flutura un pic sau poate murmura:„ Sunteți adevărat că m-ați omorât chiar acum? ”, Dar atunci lupta se va încheia.”

Ceapa este bine cunoscut pentru umorul său mușcător, dar și, într-o manieră similară cu cea a televiziunii Sâmbătă seara în direct, pentru inteligența observațională a satirei sale. În acest caz, site-ul ajunge destul de aproape de casă pentru mulți care s-au ocupat de tehnologie și dependența de internet sau care au membrii familiei care se confruntă în prezent cu această problemă în creștere. Cu toate că real Dependența de internet rareori, dacă este vreodată, are ca efect atât de dramatic Ceapa este în special exemplu hiperbolic, consecințele și impactul său asupra relațiilor și calității vieții sunt adesea resimțite profund.

Acestea fiind spuse, dezbaterea privind dependența de internet este o tulburare legitimă, încă nu a fost decisă, cel puțin oficial în țările occidentale. Asociația psihologica americană, de exemplu, nu listează tulburările de internet, tehnologie sau social media în cele mai recent actualizate Manual de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM-V), deși dă dependență de jocurile de internet. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de țări din Asia consideră oficial aceste dependențe legitime, inclusiv China, care a clasificat oficial dependența de internet în 2008.

În ciuda dezacordurilor cu privire la eficacitatea revendicărilor și cercetărilor privind dependența de internet, mulți profesioniști din domeniul medical, incluzând un număr de psihologi, sociologi și psihiatri, consideră în prezent dependența de internet - denumită și utilizarea problematică a internetului (PIU) sau tulburarea de dependență de internet (IAD) ) - este legitimă o tulburare ca orice altă dependență și demnă de la fel de multă îngrijorare și atenție.

În timp ce această dezbatere continuă să crească, numărul de persoane a căror viață este afectată în mod tangibil de consumul de internet și de tehnologie continuă să se umfle. Un studiu din 2014 de la Universitatea din Hong Kong a sugerat că 420 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de dependențe de internet și de o anumită formă. În timp ce alții pun la îndoială amploarea studiului respectiv, continuă să apară numeroase exemple cu privire la această problemă, în special în rândul generațiilor tinere.

Observațiile și studiile arată că generațiile tinere sunt aduse la cunoștință de internet, dispozitive mobile și social media în cei mai mulți ani formali, în care obiceiurile sunt înrădăcinate în chimia creierului. Cu toate acestea, contrar logicii percepute, este posibil ca generațiile anterioare, în special, generația X, să fie Mai Mult probabil să dezvolte dependențe de tehnologie decât cele mai tinere.

Ca și în cazul majorității dependențelor, nu există un singur tip de dependent. Dependența va arăta diferit de la o persoană la alta și poate varia în cât de profund afectează viața cuiva. Cu toate acestea, există modalități de a identifica dacă tehnologia și dependențele de internet există de fapt în viața cuiva, cu consecințe negative observabile. În plus, există acum un număr mare de modalități acționabile de a combate aceste comportamente dependente care ar putea ajuta pe cei care suferă să se recupereze din cauza dependențelor de vătămare..

Ce sunt dependențele de tehnologie și internet?

dependenta de InternetCredit: Tes Teach.

Dependențele de internet și alte tehnologii pot acoperi mai multe categorii și se pot încadra în mai multe definiții. Aici, vom oferi o definiție largă a „dependenței de tehnologie” și o vom analiza în bucăți mai mici care definesc mai bine dependența de internet, dependența de smartphone (sau telefonul mobil) și dependența de social media.

Dependența de tehnologie: definiție la nivel înalt

„Dependența de tehnologie” poate fi definită în general ca o incapacitate de a controla utilizarea tehnologiei, datorită unei dependențe dezvoltate prin factori emoționali, psihologici, sociali, de mediu și biologici. Aceasta înseamnă că o persoană poate avea dificultăți în controlul impulsului atunci când vine vorba de utilizarea tehnologiei, fie că este vorba de internet, jocuri, mesaje text, smartphone-uri, social media sau altfel.

Definiția de mai sus este extinsă în mod intenționat pentru a alinia „dependența de tehnologie” cu definiția mai generală a dependenței, astfel cum este oferită de către Asociația psihologica americană (APA). APA definește dependenta la fel de: „O tulburare cronică cu factori biologici, psihologici, sociali și de mediu care influențează dezvoltarea și menținerea acesteia.”

APA continuă să explice că dependența are o importanță semnificativă genetic componentă, cu aproximativ jumătate din riscul unuia de a dezvolta o dependență din istoria genetică. Dezvoltarea acestei dependențe apare apoi pe baza factorilor menționați mai sus, fiecare jucând un rol în grade diferite. Totuși, toate dependențele sunt puternic dezvoltate prin factori biologici și psihologici. Comportamentele dependente încep să se prindă datorită creierului oferind o „recompensă” chimică și emoțională pentru comportament, determinând astfel indivizii să se întoarcă la și să caute mai activ acest comportament. Mai simplu spus, aceasta este o formă de condiționat.

În plan social, aceste dependențe se pot dezvolta în urma unor presiuni constante de la egal la egal sau de familie, în cazul în care un astfel de comportament este considerat ca acceptabil din punct de vedere social sau chiar necesar, sau din punct de vedere al mediului înconjurător, unde accesul la mediul care provoacă dependența poate fi ușor, ducând astfel la o recompensă rapidă și la limitarea capacității individului. pentru a gestiona controlul impulsurilor cu succes.

Atunci este ușor de văzut de ce definiția mai largă a dependenței poate fi aplicată la „dependența de tehnologie” mai specifică și oferă un argument bun pentru ce dependențele de tehnologie există și se dezvoltă în primul rând. Tehnologia este adesea asociată și utilizată diferit pentru diferite tipuri de divertisment, care oferă o recompensă emoțională și chimică răspândită de creier. Atunci când această reacție este combinată cu acceptarea socială a utilizării tehnologiei de anumite tipuri, urmată de tehnologii din ce în ce mai ușor de accesat și sofisticarea din ce în ce mai mare a dispozitivelor mobile, este greu de exagerat de ce pot apărea atât de ușor dependențele de tehnologie..

Definirea dependenței de internet

În cazul în care dependența de internet diferă de conceptul mai mare de dependență de tehnologie este cerința foarte specifică pentru accesul la internet. Dependența de internet poate intra direct sub umbrela tehnologiei, în timp ce este ea însăși arborele altor tipuri de dependențe de tehnologie care există doar datorită accesului la internet.

Dependența de internet are mai multe denumiri diferite, inclusiv „utilizarea compulsivă a internetului” (CIU), „consumul excesiv de internet”, „utilizarea problematică a internetului” (PIU) și „tulburarea de dependență de internet” (IAD). Dintre aceștia, IAD și PIU sunt termenii mai frecventi. Cu toate acestea, așa cum s-a menționat anterior, APA și alte asociații medicale profesionale nu notifică oficial dependența de internet ca o tulburare. Drept urmare, nu există un singur termen pentru a uni conceptul.

Dependența de internet este evidențiată de constrângerea incontrolabilă a unei persoane de a utiliza internetul. Pentru astfel de persoane, utilizarea internetului de diferite tipuri declanșează centrul de recompensare a creierului, înroșirea corpului cu substanțe chimice precum dopamina, serotonina sau chiar adrenalina, în funcție de activitate.

Un articol din Financial Times notează că cercetătorii au conturat cinci tipuri specifice de dependență de internet: jocuri pe calculator, jocuri de noroc și cumpărături, pornografie, navigare pe internet și relații online. În timp ce este util, este din ce în ce mai dificil să cuantificăm subiectul într-un asemenea mod, deoarece numărul de activități pe care le poți transforma în mod obsesiv, care necesită conectare la internet nu crește decât în ​​timp. Valiant Recovery, o organizație de recuperare a dependenței, listează, de asemenea, cinci tipuri similare, dar mai ample decât categoriile menționate mai sus, acordând greutate ideii că dependența de internet este încă o zonă de studiu oarecum deloc definită..

Toate celelalte tipuri de dependență despre care vom discuta sunt subseturi de dependență de internet, deoarece acestea nu ar exista fără o conexiune la internet.

Definirea dependenței de smartphone

Dependența de smartphone este evidențiată de nevoia obsesivă și compulsivă a unei persoane de a utiliza sau deține un smartphone sau un alt dispozitiv mobil. Deși semnul distinctiv al acestei dependențe tinde să fie foarte vizual și fizic (de exemplu, este ușor de observat când o persoană are dificultăți în a pune la distanță un dispozitiv), de multe ori trece neobservată, deoarece utilizarea smartphone-ului a devenit mult mai acceptabilă din punct de vedere social într-un număr tot mai mare de contexte..

La fel ca și alte forme de dependență, dependența de smartphone există datorită centrelor de plăcere ale utilizării smartphone-ului care răsplătește creierul. În unele cazuri, anxietatea poate apărea la persoanele dependente atunci când dispozitivul nu este prezent și, în consecință, chiar prezența dispozitivului poate servi la adăugarea unui nivel de confort sau sentiment de securitate. Într-adevăr, unii cercetători au propus chiar o nouă tulburare: „tulburare de anxietate cu pierderi inteligente”, pentru a descrie impactul psihologic și mecanismele de coping care există după pierderea smartphone-ului unuia

Devine ușor pentru persoanele dependente să justifice dependența de smartphone, în special datorită numeroaselor utilizări valoroase ale unui smartphone. Indiferent dacă comunică direct cu alții prin text sau voce, căutând informații sau direcții, sau chiar citind cărți electronice, numeroasele modalități prin care un smartphone poate fi făcut din ce în ce mai necesar într-un mediu al secolului XXI, făcând astfel mai ușor să devii dependent de utilizarea sa și mai greu de dezlipit de utilizarea sa.

Mai pe larg în acest domeniu, dependența de smartphone-uri este asemănătoare cu „dependența de informații” sau separat, mai aproape de „dependența de tehnologie”, întrucât cei cu o dependență de smartphone sunt susceptibile să utilizeze dispozitivul pentru a se furniza în mod senzorial constant prin diferite tipuri de media care poate sau nu necesită acces la internet.

Definirea dependenței de social media

Dependența de social media este probabil cea mai ușoară definire a acestor subiecte. Cu dependența de social media, sunt trezite aceleași centre de recompensă ale creierului, dar social media este singura cale pentru dependență. Motivul pentru care media socială poate deveni o dependență rezidă în trei domenii cheie: interacțiunile sociale și relațiile; răspunsuri pozitive și încurajare; și achiziție de informații. Toate aceste domenii ar putea fi considerate drept recompense în sine și în sine, și toate există pe platformele de socializare, ceea ce face ca, în special, social media să fie un motivator puternic pentru dependență.

Utilizatorii de social media pot deveni dependenți cu ușurință de a obține „like-uri” și de a se reface, deoarece acest lucru duce la emoții pozitive din partea utilizatorului. Utilizatorii vor reveni la comportamentele și acțiunile de pe rețelele de socializare care au ca rezultat like-uri și share-uri, iar dependenții, în special, vor învăța să-și curețe postările pentru a crește numărul de like-uri și share-uri pe care le primesc. Acest tip de comportament este un semn vizibil puternic al dependenței.

Piesa „Aplauze” de succes a lui Lady Gaga este un bun exemplu de melodie pop, care, printre multe lucruri, vorbește în direcția căutării atenției emoționale care există într-o societate bazată pe social-media. Având în vedere că o rețea mare de socializare sau următoarele, oferă oricui o audiență largă, iar multe persoane sunt în egală măsură pe rețelele de socializare cu o oarecare regularitate, realizarea postărilor pentru a obține like-uri și share-uri poate duce la o recompensă emoțională aproape imediată.

Ușurătatea cu care se poate obține acea recompensă și lungimea indivizilor pentru a o obține, este motivul pentru care dependența de social media se referă în special, în special la copii și adolescenți și mai ales atunci când duce la comportamente riscante..

Dependențele de tehnologie sunt o problemă cu adevărat?

Dacă dependențele de tehnologie sunt sau nu problematice, rezidă oarecum în argumentul continuu cu privire la faptul că sunt adevărate „dependențe” decât pur și simplu „obiceiuri rele” și dacă, chiar dacă sunt dependențe, acestea sunt de fapt de tipul unuia . Într-un articol de opinie din 2011 publicat în The New York Times, Virginia Heffernan a scris despre un auto-descris de internet, „Internetul așa cum îl folosește Gabriela este pur și simplu viață intelectuală și joc. Ea este doar persoana pe care mi-aș dori-o pentru un student, de fapt - sau un prieten sau o fiică. ”În percepția lui Heffernan, dependența de internet nu este neapărat rea sau dăunătoare. Din perspectiva ei, eticheta negativă există mai ales pentru că dependențele de tehnologie nu sunt la fel de mari ca alte activități, cum ar fi opera, teatrul sau lectura.

Cu toate acestea, unele dependențe chimice și comportamentale sunt universal acceptate ca dăunătoare. Alcoolismul, dependențele de droguri dure (cum ar fi heroina sau cocaina) și dependențele de jocuri de noroc sunt întotdeauna considerate un pericol clar și prezent pentru dependenți și familiile lor. Pentru dependențe comportamentale mai subtile, cum ar fi dependențele de smartphone, internet sau social media, impactul direct asupra altora și dependenței este adesea mai puțin pronunțat, dar totuși urmează modele foarte similare ca alte dependențe.

Din multe studii de caz și exemple rezultă că aceste dependențe pot avea consecințe realiste și uneori dureroase. Doar o căutare rapidă prin Huffington Post, de exemplu, are ca rezultat zeci de articole pe această temă, mulți scriitori identificând o îmbunătățire distinctă a calității vieții lor atunci când încearcă să decupeze tehnologia care provoacă dependență.

„Te face deprimat Facebook?”, Întreabă dr. Perpetua Noa într-un articol din 2016. În timp ce merge înainte și înapoi pe această problemă (un da-nu de felul acesta), ea afirmă: „dacă vă gândiți să planificați agende, vacanțe și mese pentru a roti în jurul a ceea ce puteți posta pe social media, poate întrebați-vă dacă acest lucru vă satisface cu adevărat . Pentru că mulți s-au confundat cu privire la cât de gol se simte. ”Declarația ei indică ceva din multe studii recente, inclusiv unul de la Universitatea din Pittsburgh, au observat: mass-media socială și alte utilizări sporite de tehnologie sunt puternic legate de rate mai mari de depresie..

Argumentele de cauză și efect sunt deoparte, există și alte asociații problematice cu dependențele de tehnologie. Această listă include privarea de somn, degradarea vizibilă a funcțiilor și structurii creierului (atrofie a materiei cenușii, reducerea grosimii corticale, pierderea eficienței procesării, integritatea compromisă a materiei albe), izolarea socială și scăderea productivității, printre alte probleme. Un articol din 2016 în The Washington Post de asemenea, a explorat consecințele semnificative pe care le au aceste dependențe asupra generațiilor tinere, inclusiv pierderea locului de muncă.

În ciuda statutului său neoficial, majoritatea oamenilor și un număr din ce în ce mai mare de profesioniști din domeniul sănătății recunosc acum dependențele de internet, social media și smartphone ca fiind reale și de impact. Mai mult decât atât, dovezile din ce în ce mai mari indică faptul că există, uneori, consecințe negative severe pentru lăsarea acestor dependențe neadresate.

Pentru a pune mai multe detalii problemei, cei care suferă de dependențe legate de tehnologie:

 • Sunt mai susceptibile să aibă probleme interpersonale și de anxietate
 • Au mai multe sanse sa aiba probleme de sanatate si sa sufere de depresie
 • Au mai multe șanse să aibă dependențe multiple (de exemplu, dependenții de jocuri de internet sunt de asemenea mai mari să aibă dependențe de pornografie)
 • Au mai multe șanse să aibă relații de familie tensionate
 • Sunt mai puțin susceptibile să fie autodirecționate și mai predispuse la probleme cu controlul impulsurilor
 • Sunt mai predispuse la evenimente de viață stresante
 • Au mai multe șanse de a se auto-face
 • Au mai multe șanse să se lupte academic
 • Au mai multe șanse să aibă o stimă de sine scăzută

Pe măsură ce efectele potențial circumstanțiale și modelele de comportament încep să apară, devine mai greu să te aliniezi la ideea că există doar o relație corelativă între dependențele de tehnologie și consecințele semnificative, cu impact asupra stilului de viață și asupra sănătății. Într-adevăr, deși nu are o definiție formală, este probabil ca APA să includă mai multe versiuni ale dependenței de tehnologie în următoarea revizuire a DSM (DSM-VI), dincolo de doar dependența de jocuri de internet. Chiar și în cazul dependenței de jocuri de internet, DSM-V recomandă doar studii suplimentare. DSM a fost actualizat ultima dată în 2013 și, în prezent, primește feedback din partea comunității medicale cu privire la ce trebuie să includă în următoarea actualizare (actualmente planificată, dar nedatată).

De unde să știu dacă am o problemă? Evaluarea dependențelor tehnologice și identificarea simptomelor

Există un mare numărul de teste și sondaje care sunt concepute pentru a evalua dependența de tehnologie. Totuși, majoritatea sunt extrem de puțin științifice. Din acest motiv, am apelat la un chestionar elaborat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa. Studiul lor din 2015, care s-a concentrat în mod special pe ceea ce ei numeau „nomofobie” sau teama de a nu avea smartphone, este un lucru despre care credem că poate fi aplicat mai pe larg și pe social media și dependențele de internet, având în vedere interconectarea problemelor..

Acest test a fost adaptat de la un post înainte Postul Huffington. Întrebările și punctajul sunt prezentate mai jos. Vă rugăm să luați timp pentru a răspunde la întrebări sincer, apoi folosiți metoda de notare din partea de jos pentru a determina ce reprezintă numărul.

Dacă finalizați acest test, deoarece sunteți îngrijorați că cineva pe care îl iubiți poate fi dependent, încercați să nu fiți excesiv de critică la notarea evaluărilor.

* Multe studii care cercetează această problemă folosesc testul de dependență de Internet dezvoltat de Dr. Kimberly Young, un expert principal în dependența de internet. Am folosit testul de mai jos, deoarece a fost dezvoltat mult mai recent și include mai multe întrebări. Cu toate acestea, puteți găsi întrebările la testul Dr. Young dând clic aici.

Aveți o dependență de tehnologie?

Evaluează fiecare articol pe o scară de la 1 („nu sunt în totalitate de acord”) la 7 („sunt de acord puternic”) și calculează scorul total pentru a afla. Fii sincer!

 1. M-aș simți incomod fără acces constant la informații prin intermediul smartphone-ului meu.
 2. Aș fi enervat dacă nu aș putea căuta informații pe smartphone atunci când aș fi vrut să fac acest lucru.
 3. Fiind incapabil să primesc știrile (de exemplu, întâmplări, vreme etc.) de pe smartphone-ul meu m-ar enerva.
 4. Aș fi enervat dacă nu aș putea folosi smartphone-ul și / sau capabilitățile acestuia atunci când aș fi vrut să fac acest lucru.
 5. A rămâne fără baterie în smartphone-ul meu m-ar speria.
 6. Dacă ar rămâne fără credite sau mi-aș atinge limita de date lunară, aș intra în panică.
 7. Dacă nu aveam semnal de date sau nu mă puteam conecta la Wi-Fi, atunci aș verifica constant pentru a vedea dacă am un semnal sau pot găsi o rețea Wi-Fi.
 8. Dacă nu aș putea folosi smartphone-ul, mi-ar fi teamă să nu rămân blocat undeva.
 9. Dacă nu aș putea să-mi verific smartphone-ul o perioadă, aș simți o dorință de a-l verifica.

Dacă nu aș avea smartphone-ul cu mine ...

 1. M-aș simți anxioasă pentru că nu puteam comunica instantaneu cu familia și / sau cu prietenii.
 2. Aș fi îngrijorat pentru că familia și / sau prietenii mei nu au putut ajunge la mine.
 3. M-aș simți nervos pentru că nu aș putea primi mesaje text și apeluri.
 4. Aș fi nerăbdător pentru că nu puteam păstra legătura cu familia și / sau prietenii mei.
 5. Aș fi nervos pentru că nu puteam ști dacă cineva a încercat să pună mâna pe mine.
 6. M-aș simți anxioasă pentru că legătura mea constantă cu familia și prietenii mei ar fi ruptă.
 7. Aș fi nervos pentru că aș fi deconectat de identitatea mea online.
 8. Aș fi incomod pentru că nu aș putea fi la curent cu rețelele de socializare și rețelele online.
 9. M-aș simți penibil pentru că nu mi-am putut verifica notificările pentru actualizări din conexiunile și rețelele mele online.
 10. M-aș simți neliniștit pentru că nu mi-am putut verifica mesajele de e-mail.
 11. M-aș simți ciudat pentru că nu aș ști ce să fac.

Analizați-vă rezultatele:

0-20: Deloc nomofob. Ai o relație foarte sănătoasă cu dispozitivul tău și nu ai nicio problemă să fii separat de acesta.

21-60: Nomofobie ușoară. Ai un pic de furnică atunci când uiți telefonul acasă pentru o zi sau rămâi blocat undeva fără WiFi, dar anxietatea nu este prea copleșitoare.

61-100: Nomofobie moderată. Ești destul de atașat de dispozitiv. De multe ori verificați actualizări în timp ce mergeți pe stradă sau vorbiți cu un prieten și de multe ori vă simțiți anxioși când sunteți deconectat. Luați în considerare o dezintoxicare personală.

101-120: Nomofobie severă. Abia poți merge timp de 60 de secunde fără să-ți verifici telefonul. Este primul lucru pe care îl verificați dimineața și ultimul noaptea și domină majoritatea activităților între ele. Este posibil să fie nevoie să solicitați asistență profesională.

Simptome suplimentare de dependență de tehnologie

Un chestionar nu poate surprinde nuanțele care există în dependențe. Mai jos, am oferit câteva detalii suplimentare și am susținut cercetări cu privire la aspectul dependenței pentru smartphone, social media și dependențe de internet individual.

Dependențe de internet: semne și simptome

Cel mai clar semn pe care îl veți avea pentru dependența de internet este o dificultate distinctă și vizibilă de deconectare de la online. Acest lucru este evidențiat de o iritabilitate din ce în ce mai mare atunci când nu este online și de a merge frecvent pe internet sau navigarea pe internet în mod frecvent.

Cu toate acestea, nu este doar o problemă de frecvență. O meta-analiză a cercetărilor clinice care implică dependențe de internet a găsit unele caracteristici comune în rândul celor 46 de studii care au fost incluse. Potrivit studiului, dependențele de internet au împărtășit mult în comun cu tulburările mentale, astfel încât „contextul clinic, dependența de Internet poate fi privită ca o tulburare mentală care necesită tratament profesional dacă individul prezintă niveluri semnificative de deficiență”.

Cercetarea continuă să spună că „psihoterapeuții care tratează afecțiunea indică simptomele trăite de persoanele care se prezintă pentru tratament apar asemănătoare cu dependențele tradiționale legate de substanțe, incluzând sănătatea, modificarea stării de spirit, toleranța, retragerea, conflictul și recidiva.”

În psihologie, „salience” se referă la orice (cum ar fi un comportament sau o trăsătură) care este evidentă în context. Pentru persoanele care suferă de dependență de internet, acest lucru înseamnă că comportamentul dependenței este suficient de evident și pentru ca ceilalți și suferința să observe.

Celelalte simptome sunt mai ușor de identificat, cum ar fi modificarea stării de spirit, retragerea, conflictul și recidiva. Toleranța este ceva mai dificilă pentru majoritatea indivizilor, dar, în termeni generali, se referă la nevoia dependenței de a avea Mai Mult a comportamentului care determină dependența de a culege aceeași recompensă, cum este cazul dependențelor chimice. În ceea ce privește dependența de internet, care crește să declanșeze substanțe chimice de recompensă în creier, toleranța are ca rezultat necesitatea de a petrece mai mult timp online sau de a se implica în activități legate de internet pentru a primi același rezultat.

Dependențe de smartphone: semne și simptome

Veți constata că simptomele dependenței de smartphone și semnele unei dependențe nu sunt diferite pentru dependența de internet. Evidențierea acestei dependențe sunt toate următoarele:

 • Modificarea stării de spirit
 • Retragere
 • Conflict
 • Recidiva
 • Toleranţă
 • scoatere în relief

Cu toate acestea, întrucât dependența de smartphone-uri este un tip de dependență foarte vizual, în sensul în care ceilalți pot vedea atunci când este o problemă, unul dintre cele mai clare semne este incapacitatea cuiva de a pune jos sau de a face parte cu smartphone-ul lor.

Cercetările despre „nomofobie” sau „fără telefon mobil-fobie”, de la Universitatea de Stat din Iowa, sunt un bun ghid pentru cum arată acest lucru. Persoanele care suferă de dependență de smartphone-uri vor prezenta trăsăturile care sunt prezente pentru persoanele cu dependență de internet, dar pot fi clasificate separat drept „nomofobe” dacă răspunsurile la chestionarul anterior se încadrează în cele 21 de puncte (nomofobie ușoară) până la 101 puncte (nomofobie severă) sau de mai sus.

În contextul dependențelor atât de smartphone, cât și de nomofobie, mai precis, semnele și simptomele pot include:

 • Anxietate
 • Fobiile sociale
 • Tulburare de anxietate sociala
 • Reducerea interacțiunilor față în față
 • Verificare obsesivă a telefonului mobil
 • Distres și iritabilitate atunci când smartphone-ul nu mai funcționează corect, conectivitatea la Internet se pierde, bateria moare sau telefonul este pierdut
 • Depresia când oricare dintre cele de mai sus este adevărat
 • Pierderea somnului
 • Nevoia de a avea telefonul pentru a dormi

Nu ar trebui să participăm activ la rețelele de socializare ca semn al statutului emoțional pozitiv. În ciuda acestui fapt, o persoană care suferă de o dependență de smartphone-uri poate suferi în continuare sentimente de singurătate și depresie, care sunt marcate de schimbările de dispoziție și de obicei..

Dependențe de social media: semne și simptome

Ca și în cazul dependențelor de smartphone, dependențele de social media împărtășesc foarte mult în dependențele de internet. Cu toate acestea, dependenții de social media tind să-și concentreze energia mentală și emoțională în special pe social media și s-ar putea să nu se îndrepte către alte domenii, cum ar fi navigarea informală pe internet sau jocurile online, pentru a obține aceleași recompense psihologice inerente oricărei dependențe..

Într-o trecere în revistă a literaturii psihologice despre dependențele de social media, Daria Kuss și Mark Griffiths scriu:

„[E] xtraverts par să utilizeze site-urile de rețea socială pentru îmbunătățirea socială, în timp ce introverturile îl folosesc pentru compensații sociale, fiecare dintre ele pare a fi legat de o utilizare mai mare, la fel ca și conștiinciozitatea scăzută și narcisismul ridicat. Corelațiile negative ale utilizării [site-urilor de rețea socială] includ scăderea participării la comunitatea socială din viața reală și realizarea academică, precum și probleme de relație, fiecare dintre ele indicând potențialele dependențe. "

Kuss și Griffiths remarcă, de asemenea, că toate dintre următoarele sunt corelate cu dependențele de social media:

 • Neglijarea vieții personale
 • Preocuparea mentală
 • fugă de realitate
 • Experiențe de modificare a stării de spirit
 • Toleranţă
 • Ascunderea comportamentului dependenței

Kuss și Griffiths explică că aceste comportamente sunt comune cu dependențele în general, dar par a fi deosebit de adevărate pentru unii indivizi care folosesc media socială în exces.

În acest sens, putem considera cele de mai sus ca fiind semne distincte ale unei dependențe de social media, atunci când sunt combinate cu ceea ce știm deja că sunt semne mai evidente ale dependenței de social media, cum ar fi postarea constantă și derularea conturilor de social media.

Există unele indicații că femeile pot avea mai multe șanse să dezvolte dependențe de social media și că astfel de dependențe pot duce la probleme de imagine corporală și tulburări alimentare. În plus, dependențele de social media și utilizarea excesivă a social media în rândul persoanelor mai tinere, precum adolescenții și adolescenții, sunt asociate direct cu comportamente online riscante..

Internet, smartphone și dependență de social media: Caut ajutor și tratamente

Deoarece dependențele de internet, smartphone și social media sunt încă considerate un subiect nou și uneori controversat, tratamentul acestor probleme este mai puțin răspândit și mai puțin bine definit decât multe alte dependențe bine stabilite..

Cu toate acestea, cel mai bine este să vă gândiți și să tratați aceste dependențe ca fiind similare cu alte dependențe comportamentale, cum ar fi dependențele de jocuri de noroc, tulburări alimentare sau chiar dependențe de sex. În plus, atât de ușor pentru mulți profesioniști să subestimeze impactul asupra vieții acestor dependențe, este comun să constatăm că resurse similare pentru alte dependențe comportamentale nu există pur și simplu pentru aceste dependențe legate de internet..

Întrucât cercetarea ajută la schimbarea opiniilor cu privire la realitatea și natura problematică a acestor dependențe, cu toate acestea, se acordă o atenție sporită acordării unor dependenți de ajutor. În acest sens, există acum mai multe resurse decât acum doar un deceniu și există și multe sugestii de auto-ajutor pentru cei cu cazuri mai ușoare..

Tratarea dependențelor ușoare până la moderate de internet, smartphone și social media

Dependențele ușoare până la moderate pot fi gestionate folosind câteva metode de auto-ajutor destul de simple. Pentru aceasta, am aplicat câteva cercetări cu privire la modul în care sunt tratate adesea dependențele de comportament, precum și câteva sfaturi solide cu privire la încălcarea obiceiurilor, care sunt un marker pentru aceste și alte tipuri de dependențe..

detoxing

Dezintoxicarea nu este doar pentru dependențele chimice. Este important să vă amintiți că atunci când aveți o dependență de comportament, cum ar fi dependențele legate de tehnologie, sunteți excitatori în centrele de plăcere ale creierului și să eliberați substanțe chimice în corpul vostru. Aceste substanțe chimice te atrag din nou în comportament, dar ai nevoie de mai mult din acel comportament la intervale extinse pentru a obține aceeași senzație. Auto-detoxifierea este o metodă de a ajuta la ruperea dependențelor ușoare.

Iată câteva modalități de a ajuta la detoxifiere:

 • Începeți cu o interdicție completă a tehnologiei pentru o perioadă determinată de timp. Expertul în dependență, Dr. Young a făcut ca pacienții săi să înceapă cu o detoxifiere de 72 de ore, în care nu se folosește deloc o tehnologie care să alimenteze dependența. Acest lucru poate fi greu pentru unii oameni, dar poate fi util și necesar ca prim pas.
 • Creați un program regulat pentru când puteți utiliza tehnologia. Acest lucru poate solicita să aveți ajutorul unui membru al familiei sau al unui prieten care vă poate ține în program. După perioada inițială de detoxifiere, programați setările de timp în fiecare săptămână în care puteți utiliza tehnologia. În timp ce vă aflați în timpul oprit, găsiți ceva de făcut care vă va ocupa mintea. Un lucru bun de făcut este să vă cufundați într-o sarcină fizică care necesită o anumită energie mentală și concentrare, cum ar fi curățarea sau munca în curte. Este o idee bună să păstrezi acest obicei chiar și după ce vei rupe dependența.
 • Reduceți perioada de timp acordată în programul dvs. în fiecare săptămână. Folosiți o abordare absolvită pentru a reduce încet timpul pe care îl acordați în timpul programat. Ideea de aici este să îți schimbi comportamentul, astfel încât să te obișnuiești mai mult alte activități în acele vremuri.
 • Continuați cu viteze complete de tehnologie. Aceasta înseamnă să mergi pe perioade întregi, cum ar fi o zi sau câteva zile, în care nu folosești deloc tehnologie. Acest lucru poate fi deosebit de dificil dacă munca sau viața dvs. necesită implicare în tehnologie. Cu toate acestea, încercați să vă organizați programul în așa fel încât acest lucru să fie posibil.

Dezvoltați noi comportamente

Dezvoltarea de noi comportamente va fi importantă pentru recuperarea unei tulburări tehnologice. O parte din motivul pentru care tu sau o persoană iubită ați început să dezvoltați că dependența se datorează utilizării tehnologiei a devenit un comportament.

 • Găsiți un nou hobby. O modalitate de a dezvolta un nou comportament este de a găsi un nou hobby care te va ajuta să scade timpul în care te afli în dependența și obiceiul tehnologic. Aceasta poate include preluarea unui sport, învățarea unui instrument sau învățarea unei limbi. Dedicarea pentru oricare dintre acestea este esențială, deci următoarele vor fi de ajutor.
 • Plătește pentru o clasă programată regulat, care nu implică utilizarea tehnologiei. Cheia aici este plată parte. Dacă încercați să luați clase care sunt voluntare, de exemplu, nu există nicio plată implicată și, prin urmare, investiții personale reduse, este ușor să le eliminați și să vă reîncărcați în dependența dvs. Cu toate acestea, dacă plătiți pentru clase legate de noul dvs. hobby, cum ar fi lecții de muzică, lecții de limbi străine, cursuri de artă etc., atunci veți avea mai multe șanse să vă simțiți investiți personal și mai puțin probabil să pierdeți clasa. În plus, clasa vă va încuraja să practicați acel nou hobby acasă pentru a arăta îmbunătățiri ale clasei în următoarea sesiune.

Faceți tehnologia inaccesibilă pentru dvs.

Această acțiune poate lua un prieten sau un membru al familiei pentru a vă ajuta. Cu toate acestea, dacă vă limitați capacitatea de a vă accesa tehnologia, sau o faceți astfel încât tehnologia să fie accesibilă doar cu ajutorul altcuiva, vă sporiți șansele de a ajuta la scăderea comportamentului și dependenței. Pentru dependențele de tehnologie, acest lucru poate însemna oferirea unei persoane dragi de control asupra computerelor și a conturilor. Apelați doar la această metodă cu cineva în care aveți încredere implicită.

Puteți face ca acei indivizi să facă o parolă pe computer, astfel încât să nu o puteți accesa fără permisiunea lor. Puteți, de asemenea, să le setați o nouă parolă pentru conturile dvs. de socializare, în care puteți accesa contul sau schimba parola numai cu permisiunea și acțiunea lor. Pentru dependențele de smartphone-uri, este posibil să doriți să renunțați la dispozitiv și să vă acordați acces la el doar atunci când persoana iubită îl predă.

De asemenea, poate doriți să luați în considerare ștergerea aplicațiilor de social media de pe dispozitivele mobile. În acest fel, puteți accesa acele aplicații doar din browserul dvs. Web. O ușurință de acces alimentează multe dependențe. Crearea blocajelor rutiere pentru accesul dvs. vă poate ajuta să luptați împotriva dependenței.

Chiar și cu dependențe ușoare până la moderate, așteptați-vă să experimentați schimbări semnificative de dispoziție cu aceasta. O mare parte a dependenței este controlul. Renunțarea la control poate fi terifiantă și poate duce la izbucniri furioase și frustrate, precum și depresie vizibilă. Aceste sentimente se vor estompa pe măsură ce te obișnuiești mai mult să ai mai puțin control asupra sursei dependenței tale, dar vor începe să se estompeze pe măsură ce creierul tău se adaptează la noi comportamente..

Tratarea dependențelor severe

Dacă dumneavoastră sau persoana iubită suferă de o dependență serioasă de tehnologie, vă recomandăm să solicitați ajutor de la un profesionist calificat. Când cineva ajunge la punctul în care dependența provoacă schimbări semnificative în viață și afectează sănătatea și relațiile, este important să aveți o schimbare imediată.

Dacă lucrați cu o persoană iubită, mergeți la un intervenţie. Intervențiile pot fi dificil de planificat și de eliminat corect, dar este important să rețineți că atunci când efectuați o intervenție, starea de spirit din cameră și limba pe care o utilizați ar trebui să fie ferme, dar iubitoare în orice moment. Dependentul va scoate aproape întotdeauna furie, va folosi apeluri de nume și, uneori, chiar violență fizică. Aceasta face parte din dependență, prima parte fiind negarea faptului că există o problemă.

Pentru a afla mai multe despre intervenții eficiente, faceți clic aici pentru a accesa un ghid util de la Clinica Mayo.

Găsiți un centru de recuperare a dependenței

Centrele de recuperare a dependenței abundă. Majoritatea țărilor au câteva și există șanse mari să existe una din orașul tău, orașul tău sau în apropiere. După cum am menționat anterior, dependențele de tehnologie sunt încă slab definite, dar majoritatea centrelor de dependență vor fi dispuși să efectueze o evaluare cel puțin și, dacă este nevoie, să ia un pacient care pare să sufere de o dependență comportamentală de orice amabilități, chiar și dependențe de tehnologie.

Una dintre cele mai bune resurse din jur este Addiction.com. Addiction.com consideră că dependențele de tehnologie sunt un lucru real, astfel încât acestea pot fi capabile să te ocupe de tine sau de cazul unei persoane dragi.

Există, de asemenea, unele centre și servicii mai mici de dependență pe care le puteți utiliza, inclusiv:

Statele Unite

 • Addictions.com
 • Centrul pentru dependențe de internet și tehnologie
 • repornire
 • Rehabs.com

Regatul Unit

 • Centre din Tratamentul Dependenței din Marea Britanie (în principal abuzul de substanțe, dar include dependențele de jocuri de noroc. Poate lua persoanele care suferă de dependență de tehnologie)
 • AddictionsUK
 • samaritenii
 • Spitalul Nightingale (Londra)

Alăturați-vă unui grup de asistență și utilizați îngrijirea ulterioară

Acesta este mai mult un pas pentru după căutarea unui tratament eficient. În urma tratamentului dvs. pentru dependență pentru o dependență severă, este important să mențineți încurajarea din partea celor care vă pot înțelege luptele. O parte a procesului presupune alăturarea unui grup de asistență și beneficiarea de servicii de îngrijire medicală. Majoritatea centrelor de reabilitare și tratament vor avea informații despre grupurile de asistență și alte servicii de îngrijire ulterioară.

Fără îngrijire ulterioară, este incredibil de ușor să revină la obiceiurile proaste. Dependența este o luptă de viață. Odată ce obiceiurile dependenței au luat stăpânire și au atins o rază severă, poate fi imposibil ca viața voastră să fie aceeași din nou sau să aveți o relație normală cu tehnologia care provoacă dependență. Acest lucru este valabil în special din cauza cât de multă dependență este legată de genetică.

La fel ca în cazul dependențelor de substanțe, dependențele de comportament pot reveni urlând înapoi când vă lăsați garda jos. Recuperarea dintr-o dependență severă de tehnologie va avea o întreținere constantă în numele dvs. și va implica implicarea celor dragi pentru a vă menține o viață fericită, sănătoasă, fără dependență.

Pentru părinți: gestionarea utilizării tehnologiei prin software și aplicații de control parental

Părinții pot adopta o abordare acționabilă pentru copiii lor, utilizând software parental pentru a ajuta la gestionarea timpului ecranului și accesul la site-uri asociate mai frecvent dependenței de internet.

Software-ul de control parental are, de obicei, sub formă de aplicații și instrumente ale sistemului de operare care permit părinților să monitorizeze tot traficul de intrare și de ieșire pe un dispozitiv. Aceste instrumente, cum ar fi Qustodio, permit de obicei părinților să controleze accesul la internet în câteva moduri:

 • Prin monitorizarea și primirea alertelor atunci când sunt accesate anumite tipuri de site-uri web
 • Prin aplicarea de filtre pentru a bloca conținutul pentru adulți
 • Prin listarea neagră a anumitor site-uri web, inclusiv site-uri pornografice, site-uri de jocuri și site-uri de socializare
 • Prin implementarea limitei de aplicații, care restricționează cât timp se poate cheltui pentru anumite aplicații
 • Permițând părinților să activeze sau să dezactiveze accesul la internet la anumite dispozitive sau să permită o programare pentru accesul la internet

Multe instrumente de control parental fac parte din aplicații software antivirus mai extinse. Symantec, de exemplu, oferă instrumentele sale Norton Family Premier ca aplicație separată sau ca parte a pachetului său software Norton 360 Deluxe. Alții, cum ar fi Qustodio, menționat anterior, își concentrează eforturile doar pe software de control parental autonom.

Legate de: Recenzie Qustodio

În funcție de nevoile dvs. și de cantitatea de control pe care doriți să o dețineți, poate merita să explorați toate opțiunile dvs. pentru a ajuta la redobândirea controlului asupra internetului copiilor dvs. și pentru a ajuta la reducerea sau transformarea unei diapozitive în dependență.

„Dependență” de amenclinicsphotos ac sub licență CC BY 2.0

S-ar putea să-ți placă, de asemenea, furnizorii de internetCum să faci propriile extensii de conectare la bricolaj, care funcționează cu adevărat, furnizori de internet Discounturi pentru telefoane, internet și televiziune pentru veterani Furnizori de internetFakberbullying și statistici pentru 2016-2019 Furnizori de internetCum să îți grăbim conexiunea la internet - 15 sfaturi și trucuri

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 92

Adblock
detector