A DRM teljes útmutató kezdőknek

kézfogás-36806_1280

A DRM a digitális jogok kezelését jelenti. Esernyő kifejezés minden olyan technológiára, amelyet a tulajdonosi hardverek és szoftverek, valamint a szerzõi jogokkal védett munkák elérésének korlátozására és korlátozására használnak. Ez megakadályozhatja a termék tulajdonosát abban, hogy a terméket a szerzői jog jogosultja által nem engedélyezett módon módosítsa, javítsa, fejlessze, terjessze és egyéb módon felhasználja..

Sok országban a DRM megkerülése illegális, csakúgy, mint a DRM megkerülésére használt eszközök létrehozása és terjesztése.

Miért DRM?

A DRM kijelentett célja a kalózkodás megelőzése és a szellemi tulajdon védelme. Azáltal, hogy korlátozza azt, amit a tulajdonos nem tud, és mit nem tud megtenni a termékével, a szerzői jog tulajdonosai megakadályozhatják a szellemi tulajdon eltulajdonítását, a szerzői jogok megsértését, fenntarthatják a művészi ellenőrzést és biztosíthatják a folyamatos bevételi forrásokat. A DRM felhasználásának korlátozásával hozzájárulhat a tulajdonosok biztonságához.

A szerzői jogok tulajdonosai a DRM-et kevésbé körültekintő okokból is bevezetik. A DRM elfojthatja a versenytársakat a termék fejlesztésein. Ez a termékeket összeférhetetlenné teheti, és arra készteti a tulajdonosokat, hogy csak azokat a kompatibilis termékeket vásároljanak, amelyek a szerzői jog tulajdonosának kedveznek. A tulajdonosokat arra kényszerítheti, hogy frissítsenek a legújabb termékre, amikor a DRM séma megváltozik. A DRM megakadályozhatja, hogy a tulajdonosok másolatot készítsenek, eladjanak, adják át, javítsák vagy módosítsák termékeiket, ami növeli a bevételt.

A DRM működik?

A DRM megakadályozhatja, hogy a tulajdonosok termékeiket olyan módon használják, amelyet a szerzői jog tulajdonosa nem engedélyezett. Mennyire hatékony ez az egyedi DRM technológiától.

Az Electronic Frontier Foundation, a non-profit digitális jogokkal foglalkozó csoport és a DRM fő kritikája, azzal érvel, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a DRM megakadályozná a kalózkodást vagy a felhasználók védelmét.

A DRM elleni érv

Amikor a fogyasztó egy terméket vásárol, a termék teljes tulajdonjoga a gyártótól vagy a kiskereskedőtől jogszerűen átruházódik a fogyasztóra. A DRM megzavarja ezt az egyszerű jogi előfeltételt azáltal, hogy megőrzi a tulajdonjog egyes elemeit az eredeti szerzői jogtulajdonos számára.

Számos fogyasztói jogi csoport, köztük az Elektronikus Határon Alapítvány, határozott DRM-ellenes álláspontot képviselt. Azt állítják, hogy a DRM célja nem a fogyasztók vagy a szellemi tulajdon védelme, hanem a kellemetlenségek megóvása, az innováció elfojtása a potenciális versenytársaktól, a hibák elrejtése és a termék valódi birtoklása megakadályozása..

  • A DRM megakadályozhatja a termék tulajdonosát, hogy viszonteladja azt, vagy adja el. Ez megakadályozhatja például a könyvtárakat és a bérleti üzleteket abban, hogy üzleti tevékenységet végezzenek.
  • A DRM-törvény értelmében a biztonsági kutatók beperelhetők, ha egy termék sérülékenységét fedezik fel. Egy egyetemi kutatócsoport nem tudott közzétenni olyan hibát, amely például az ügyfelek személyes adatait veszélyezteti.
  • A DRM megtilthatja az ügyfelek számára, hogy hozzáadjanak vagy eltávolítsanak funkciókat egy saját termékükből. Előfordulhat, hogy a feltalálótól megfosztják a kiegészítőket például egy meglévő termék fejlesztése érdekében.
  • A DRM megtilthatja az ügyfeleknek a digitális termék formátumának megváltoztatását, például egy audio- vagy videofájl formátumának megváltoztatását, hogy más lejátszóval vagy eszközzel működjön.
  • A DRM korlátozhatja a tulajdonosokat bizonyos kiegészítők és kompatibilis termékek egy készülékkel történő használatára. A nyomtatópatronok erre figyelemre méltó példa.
  • A DRM megakadályozhatja, hogy az ügyfelek maguk javítsák meg a törött termékeket. A számítógépgyártó érvénytelenítheti az eszköz szavatosságát, ha az ügyfelek például harmadik félhez fordulnak javításra és cserealkatrészekre.

Az anti-DRM nem a kalózkodás elősegítése

A DRM támogatói gyakran megegyeznek a DRM elleni küzdelem kalózkodás előmozdításával. Ez egyszerűen nem igaz, és olyan megbélyegzés, amelyet azok követnek el, akik elveszítik a fogyasztók tulajdonjogát.

A DRM-sel sokkal hatékonyabb eszközök vannak a kalózkodás elleni küzdelemhez, amelyeket a szerzői jogok birtokosai alkalmazhatnak, amelyeket később megvitatunk.

Példák hardver DRM-re:

Okostelefonok

A legfrissebb iPhone címsorok készítették a szokásos analóg fejhallgató-csatlakozó eltávolítására, arra kényszerítve a felhasználókat, hogy zenéiket és egyéb hangjaikat tisztán digitális jel révén hallgassák vezeték nélküli Bluetooth, AirPlay vagy Lightning csatlakozón keresztül. Inkább benne semmi baj van, de megnyitja az ajtót a DRM visszaéléshez.

Nilay Patel a The Verge című cikket tett közzé, amelyben kifejtette a súlyos problémák potenciálját:

„A hangkimenet pusztán digitális kapcsolatra történő korlátozása azt jelenti, hogy a zenei kiadók és a streaming cégek ragaszkodhatnak a digitális szerzői jogi jogérvényesítési mechanizmusokhoz […]. Lehet, hogy a zeneipar egyébként megkezdi a„ jogosulatlan ”lejátszó és felvevő eszközök megsemmisítését. ”

Patel elmondja, hogy a szórakoztatóipar harcol az „analóg kiskapu” ellen, és most jobban tudja irányítani, hogy a felhasználók hogyan játsszák le a hangot.

DVD és Blu-Ray

A legtöbb DVD-filmet DRM-mel titkosítják, így azokat nem lehet letörölni, lemásolni és biztonsági másolatot készíteni.

A Blu-Ray ezt egy lépéssel tovább halad a DRM további rétegeivel, így lehetetlenné teszi a lemezek lejátszását, kivéve a Blu-Ray lejátszót és a HD-televíziót, amely támogatja a videó titkosítását. Hasonlóképpen, a Blu-Ray lemez számítógépes lejátszásához HDCP-kompatibilis videokártya és monitor szükséges. A lemezek olvasásához használt szoftver nem ingyenes, és a DRM miatt egyetlen szabad szoftver sem tudja azokat lejátszani.

A Free Software Foundation 2006-ban bejelentette az összes HD-DVD és Blu-Ray lemez bojkottját.

nyomtatók

2016 szeptemberében a HP hírhedten frissítette a firmware-t számos nyomtatójánál, így azok nem kompatibilisek voltak a márkanevű nyomtatópatronokkal. A tulajdonosokat arra kényszerítették, hogy vásárolnak HP tintapatronokat, amelyek drágábbak, mint az általános márkanevek. Másik márkanév használata esetén, még akkor is, ha korábban kompatibilis volt, a nyomtató figyelmezteti a tulajdonosot, hogy a patron „sérült” és kicserélni kell..

Az ügyfelek hatalmas felháborodása és az Electronic Frontier Foundation által benyújtott petíció után a HP elnézést kért a DRM iránt, és egy opcionális firmware-frissítést adott ki a nyomtatók normál állapotának visszaállításához..

TV

Számos ma értékesített intelligens TV beépített rögzítési funkcióval rendelkezik. Sajnos az intelligens TV-vel rögzített tartalom valószínűleg DRM használatával a TV-hez van rögzítve, és semmilyen más eszközön nem játszható le. Ezenkívül a DRM korlátozhatja a felvétel idejét. Az intelligens tévék gyártói együttműködhetnek a szerzői jogtulajdonosokkal a tartalom-specifikus DRM engedélyezésében, tehát ez csak bizonyos TV-műsorokra és filmekre vonatkozik..

készülékek

Még a háztartási és a konyhai készülékek is képesek a DRM használatára. Keurig, a kávégyártó cég, amely egyszeri hüvelyekkel készíti az azonnali kávé adagológépet, 2014-ben megkísérelte ezt. A vállalat észrevette, hogy az ügyfelek pénzt takarítanak meg a márkanév alatt kívüli hüvelyek és újrafelhasználható hüvelyek használatával. Kényszeríteni az ügyfelet arra, hogy csak Keurig márkájú hüvelyeket vásároljon, a Keurig 2.0 készülék tartalmaz egy szkennelési funkciót, amely elzárja a versenytársak hüvelyeit, amelyek nem tartalmaztak különleges jelölést.

A DRM visszahúzódott, és az új Keurig eladásai zuhantak. Nem csak a külső gyártók hüvelyeit nem lehetett használni, hanem a Keurig márkájú hüvelyek régebbi verzióit is bezárták. A tulajdonosok kiszámíthatóan felháborodtak.

Példák a DRM szoftverre

Digitális zene, videó és könyvek

Az iTunes talán a legismertebb példája a DRM használatának a digitális média, beleértve a zenét és a videót, védelmére. A FairPlay nevű házon belüli DRM-sémát használ, amely be van építve az összes Apple-eszközbe és médialejátszóba. A FairPlay biztosítja, hogy az App Store-ból és az iTunesból vásárolt média csak az Apple termékekkel játszható le. Ezek között lehetnek filmek, zene, TV-műsorok, e-könyvek és alkalmazások.

Alkalmazások

Az iOS-eszközök csak akkor használhatják az App Store-ban felsorolt ​​alkalmazásokat, ha el nem zárják az iPhone vagy iPad készüléket, amely érvényteleníti a jótállást. Az Android-szal ellentétben nincs olyan beállítás, amely lehetővé tenné harmadik felek fejlesztőitől származó alkalmazások telepítését.

Ez a taktika megakadályozza az iPhone és iPad tulajdonosokat olyan alkalmazások használatában, amelyeket az Apple nem hagy jóvá. Lehet, hogy ezek az alkalmazások kalózok, kifejezetten tartalmat tartalmaznak, kárt okozhatnak az eszközben, vagy felhasználhatók az eszköz olyan módon történő módosítására, amely egyébként az Apple számára nem előnyös. Lehetetlen például hamisítani a GPS-helyét, vagy módosítani, hogy mely portok és alkalmazások használhatják az iPhone készüléket anélkül, hogy a börtönbe kerülne..

Szoftver és videojátékok

A kereskedelmi szoftverek a DRM-et számos módon használják az illetéktelen terjesztés és a kalózkodás megakadályozására. Lehet, hogy korlátozza, hogy hány eszközt telepítsen a szoftver egyetlen példányára (Evernote, Microsoft Office). Egy másik taktika az állandó online hitelesítés, amelyhez internetkapcsolat szükséges, így a szoftver „telefonálhat haza” annak garantálására, hogy legitim példánya legyen (Diablo 3, Assassin's Creed II). A termékkulcsok a szoftvervásárlás ellenőrzésének egyszerű eszközei is, de általában fizikai lemezekre és nem online letöltésre korlátozódnak..

A kalózkodás megakadályozásának motivációja érthető, de az eszközök számának korlátozása és a termékkulcsok érvényesítése korlátozhatja a használt szoftverek viszonteladását vagy adását, ezt a gyakorlatot a tulajdonosnak meg kell gyakorolnia. A folyamatos online hitelesítés adatvédelmi problémákat okoz, és megakadályozhatja a tulajdonosokat abban, hogy szoftverük internetkapcsolat nélkül élvezhessék.

A jogosulatlan másolás és terjesztés megakadályozása mellett a DRM megakadályozhatja a felhasználókat a szoftverek funkcióinak módosításán, fejlesztésén vagy eltávolításán is. A kijelentett szándék a szellemi tulajdon védelme, ám ez szintén akadályozhatja a versenyt.

Mi nem DRM

Streaming szolgáltatások

Az ingyenes és az előfizetéses streaming szolgáltatások, például a Netflix és a Spotify tartalma nem minősül DRM-védelem alatt állónak. Csak azért, mert havonta 10 dollárt fizet a Netflix előfizetésért, ez nem azt jelenti, hogy minden film és TV-műsor tulajdonosa a Netflix könyvtárban.

Szóval hol van a vonal? A DRM kifejezetten befolyásolja a tulajdonjogot. Ha van valami, akkor képesnek kell lennie arra, amit akarsz vele, korlátozhatatlanul másolatokat készíthet, és idegeneknek terjesztheti. A streaming tartalom nem azt jelenti, hogy Ön a tulajdonosa.

A streaming szolgáltatás, és a szolgáltatások nem termékek, ezért nem birtokolhatók, és a DRM a hagyományos értelemben sem alkalmazható.

Összeférhetetlenség

A DRM megakadályozza, hogy megtegye azt, ami nélkül lehetséges. Ha a nyomtatókazetta minden szempontból teljes mértékben kompatibilis a nyomtatóval, kivéve néhány önkényes korlátozást, amely harmadik felek kizárására szolgál, azaz DRM.

A DRM azonban nem befolyásolja az alapul szolgáló technológiát. Ha csak egy cég gyárt kompatibilis patront nyomtatóhoz, és nem állnak rendelkezésre harmadik fél opciói, akkor ez nem DRM.

Biztonság

Ez talán a legkevésbé világos vonala annak, ami DRM és mi nem. Tegyük fel, hogy az Apple a Macbook és az iPhone felhasználóit az Apple márkájú töltőkábelekre korlátozta, mivel a harmadik féltől származó termékek folyamatosan lángoltak. E korlátozás célja nem az Apple szerzői jogainak védelme lenne, hanem ügyfeleinek legfontosabb érdekei.

Ez csak egy hipotetikus példa, de mikor válik a biztonsági korlátozás DRM-re? Ezt termékenként kell értékelni.

DMCA

Az 1998. évi digitális millenniumi szerzői jogi törvény illegálissá teszi az Egyesült Államokban olyan technológiák előállítását vagy terjesztését, amelyek lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy megkerüljék termékeik DRM-védelmét. A DMCA lényegében bűncselekménynek tekinti a DRM megkerülését bármilyen okból.

A törvény célja a digitális termékek kalózkodásának megfékezése volt, de arra használják, hogy elnémítsák a biztonsági kutatókat, akik hibákat találnak a termékekben, és megakadályozzák a versenytársakat a fordított tervezésű termékeknél, és veszélyeztetik a tisztességes felhasználást..

A törvény ellenére a DMCA nagyban hatástalan volt a DRM rendszerek és azoknak a termékeknek a védelmében, amelyeket állítólag védnek a szoftverkalózok ellen. A DRM megkerülésére szolgáló ingyenes szoftver sokféle módon elérhető online. A DRM-törvényekhez hasonlóan a rossz fiúk szabadon mennek, a jó fiúkat pedig megbüntetik.

A DRM elleni küzdelem

A DRM-rel kapcsolatban talán a leginkább frusztráló tény, hogy nem működik. Google a fenti példák bármelyikével, és szinte biztos benne, hogy talál eredményt a DRM megkerülésére az eredmények első oldalán. A DRM általában csak a kellemetlenségeket és az őszinte fogyasztókat bünteti, és kevéssé teszi a kalózkodás és a szellemi tulajdon eltulajdonításának megakadályozását.

Annak ellenére, hogy a DRM feltörése sok országban illegális, a törvényeket nehéz végrehajtani, és kevés segítséget nyújtanak a szerzői jogok megsértőinek megállításához.

Hogyan lehet legyőzni a DRM-et? Nem ösztönözhetjük Önt a DRM-eltávolító szoftver használatára és a kalózkodásba való bevonásra, de vannak más alternatívák mind az alkotók, mind a fogyasztók számára.

streaming

A digitális média esetében a tartalom streaming elhagyja a DRM sok legellentmondásosabb szempontját. Ez jobb vevői élményt nyújt, nem követeli meg az ügyfelet egy termék megvásárlásától, és viszonylag nehéz kalózkodni, legalább kiváló minőségben. Nem kell tovább néznie, mint a Netflix, hogy megnézze, hogy az streaming modell miként jár elönyeiknek mind az ügyfelek, mind a szerzői jogok tulajdonosai számára.

Könnyű tartalom védelme

A könnyű tartalomvédelem (LCP) helyettesíti a még fejlesztés alatt álló DRM-titkosítást. Különösen az elektronikus könyveket célozva, a GiantSteps fejlesztő szerint egy szabványos titkosítást hoz létre minden olyan kiadónál, amely nem zárja be az ügyfelek egy adott platformot. Elméletileg ez biztosítja a digitális termék megvásárlását, de lehetővé teszi annak használatát több platformon, például táblagépeknél, okostelefonokon és e-olvasókon, például a Kindle és a Nookon keresztül..

Az LCP kevésbé zavaró, jobb felhasználói élményt nyújt és könnyebben megvalósítható, mint a hagyományos DRM. Az, hogy pontosan hogyan hajtják végre, továbbra is ellentétes lehet az EHA és más fogyasztói jogok által meghatározott DRM-ellenes elvekkel..

Ingyenes DRM

A DRM-mentes termékek forgalmazására elég merész vállalatok gyakran megszerzik ügyfeleik tiszteletét és ismételt üzletét. A DRM-mentesség azt mutatja, hogy egy vállalat biztos abban, hogy a lehető legjobb termékkel rendelkezik, és a fogyasztók hajlandóak fizetni érte.

A CD Projekt Red, a Witcher találatos játék sorozat alkotói DRM nélkül kiadták a sorozat utolsó két részletét. A vállalat megjegyezte, hogy a Witcher 2: Assassin of Kings kiadása után az Atari által terjesztett DRM-védett lemez verziót többször kalózolták, mint az online letöltés útján értékesített DRM-mentes verziót. Witcher 3: A Wild Hunt folytatta az értékesítési rekordok megsemmisítését.

Az ügyfelek támogathatják a DRM-mentes szoftvert azáltal, hogy nem csak vásárolják, hanem olyan piacról is vásárolják, amely támogatja a DRM-mentes termékeket. A GOG.com például csak DRM-mentes játékokat árusít, ideértve a The Witcher sorozatot is.

Megfelelő címkézés

Tavaly az EHA felszólította a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot olyan címkézési szabályok bevezetésére, amelyek előírják a kiskereskedők számára, hogy figyelmeztessék az ügyfeleket, ha a termékek DRM-et tartalmaznak.

Igazságos használat

A tisztességes felhasználásra vonatkozó törvények kimondják, hogy a szerzői joggal védett anyagokat „korlátozott és átalakító” célokra másolhatjuk a szerzői jogok tulajdonosának engedélye nélkül. A DRM gyakran ellentmond ezeknek a törvényeknek, mivel akadályozza a korlátozott anyag másolását vagy megosztását. A tisztességes felhasználás felhasználható a szerzői jogokkal védett művek kommentálására, kritizálására vagy paródizálására. Az újságírók és a média más formái gyakran használják.

A DRM jövője: blockchain tech

A blokklánc egy decentralizált, változatlan, nyilvános tranzakciós könyve. A leghíresebben a Bitcoin használja annak megakadályozására, hogy a felhasználók kétszer ugyanazt a bitcoint költhessék, és új bitcoinokat vezessenek be a gazdaságba egy meghatározott ütemben.

De a blockchain növekszik, mint egy korlátot okozó technológia korlátlan alkalmazásokkal. Az egyik ilyen alkalmazás a származás vagy a tulajdonjog igazolása. Ebben az értelemben a blokkláncot fel lehetne használni a DRM rendszerekben annak biztosítása érdekében, hogy valaki, aki digitális médiát játszik le, például dalt vagy videót, valóban birtokolja azt.

A blokkláncú DRM-vezérelt rendszerek továbbra is fejlesztés alatt állnak, és a bevezetés módjától függően segíthetnek vagy bánthatják a fogyasztókat. Közös jogleraktárként szolgálhat a tartalomtulajdonosok számára, és még a felhasználók közötti jogok átadását is lehetővé teheti. Használható az összes fent említett rossz irányelv végrehajtására is, mivel a blokkláncokat sokkal nehezebb feltörni vagy megkerülni..

Összefüggő: Mi az a lánclánc? 10 szakértő magyarázza a blokkláncot legfeljebb 150 szóval.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 38

Adblock
detector