Az Upwork és más szabadúszó oldalak személyazonossági csalása veszélyezteti a koncertgazdasági integritást

Az identitáscsalás veszélyezteti a koncertek gazdasági integritását

A koncertgazdaság fellendül, de mi történik azokkal a munkavállalókkal, akik távoli munkaplatformoktól vagy a legértékesebb online munkaerőpiacoktól vannak bezárva? Egyre inkább a válasz az identitáscsalás és a számlavásárlás. Az egyik fő távoli működési platform, az Upwork ellenőrzött szabadúszó számlájának átlagos kérési ára meghaladhatja az 1300 dollárt. Egyes eladók akár több tízezer dollárt kérnek számláikért. Ezenkívül az Upwork-fiókok egyik weboldalon történő vételével és eladásával kapcsolatos álláshelyek száma 2023 első hat hónapjában több mint 5300 százalékkal nőtt, szemben a 2023. év azonos időszakával..

A háztartási munkavállalók továbbra is az „otthoni munkával” kapcsolatos csalások elsődleges célpontjai, ám a távoli munkavállalók iránti kereslet és a legtöbb távoli szabadúszó platformon tapasztalható személyazonosság-ellenőrzési módszerek jelentős hiányosságai miatt zseniális és nyíltan működtetett piacot hoztak létre a számla csalásokkal szemben. Ennek eredményeként nagyszámú ügyfelet és vásárlót csaltak el a szabadúszók, akik visszaéltek a koncert-gazdaság platformokkal.

Mit találtunk:

 • A felszíni interneten több száz Upwork-fiók van eladó, ami azt jelenti, hogy a vásárlóknak nem kell sötét internetes piacot használniuk.
 • Egy Upwork-fiók átlagos kérési ára meghaladja az 1300 dollárt.
 • Az Upwork személyazonossággal kapcsolatos csalásainak száma egy évvel egyre növekszik.
 • Az ellenőrzött szabadúszó számlák kérő ára tízezreket meghaladhatja a tízezreket.
 • Úgy tűnik, hogy a legtöbb fiókvásárló megpróbálja megkerülni a szabadúszó platformok jóváhagyási folyamatait és a regionális piaci korlátozásokat.
 • A legtöbb fiókvásárló Kínából, Oroszországból, különféle afrikai országokból, Indiából és Pakisztánból származik.
 • Néhány vásárló, különösen Kínában és Oroszországban, megkerüli a regionális tartalmi korlátozásokat a VPN-k használatával, és bérelt időt az eladók számítógépén a TeamViewer és más asztali megosztó alkalmazások révén.

Szabadúszó platformok és személyazonossági csalások

Az egyre bővülő koncertgazdaság a foglalkoztatás nagyon sokféle változatát fedi le. A telekocsi alkalmazások, mint például Uber és Lyft, valamint a kutyasétálási alkalmazások, mint például a Wag! és Rover, bárki, aki rendelkezik készséggel, érdeklődéssel vagy értékes erőforrással, vehet részt. És bárki, aki hajlandó fizetni ezekért a szolgáltatásokért, gyakran talál néhány perc alatt a koncertmunkásokat.

Ezek a platformok hallgatólagos szintű bizalmat biztosítanak a vásárlók számára. Amikor az ügyfél vagy a munkáltató ezen a weboldalon és alkalmazáson keresztül keresi a csoportgazdaságban dolgozókat, akkor számít arra, hogy együtt fog működni azzal az egyénrel, akinek a profilját felfedezte a bérbeadási folyamat során..

A személyazonossággal kapcsolatos csalások azonban úgy tűnik, hogy növekszik a távoli koncert-gazdasági platformokon keresztül. A szabadúszók mások számláit vásárolnak, bérelnek és használnak, vagy hamis profilokat készítenek a platformot használó ügyfelek becsapására és csalására.

Mint várhatnánk, ezek közül a koncert-gazdaság legnagyobb webhelyének néhányában is a legtöbb csalás tapasztalható. Sok olyan ügyfél és vásárló, akik ezeket a webhelyeket használják, azt állítják, hogy szabadúszóként vásároltak meg, vásárolt, ellopott vagy hamis számlákat használtak fel..

Amint az egyik Upwork-ügyfél elmagyarázta a Reddit fórumon / r / Upwork:

Igen, ez valójában néhányszor történt velem. Az egyik egy tolmács volt, aki valójában nem ismeri a nyelvet, [egy másik] egy marketingszakértő, aki végül fenyegetőzött. ”

Rendszeres fiók eladása redditForrás: Reddit / r / Upwork

Az ügyfél megjegyezte, hogy a Upworknek sikerült bezárnia a számlát, még mielőtt bejelentette volna, de más esetekben néhány Upwork-ot használó ügyfél jelentős összeget veszített el az identitáscsalás miatt.

Egy másik felhasználó elmagyarázta:

„Az egyik ügyfelem egyidejűleg több szabadúszó bérelt fel egy időkritikus projekten. Az egyik egy csaló volt, amely az ügyfelet a megengedett maximális órákra fejtette ki, de nem hozott lényeges eredményt. Ez a csaló később lemásolta a profilomat. Áttekintette a visszajelzését, és még néhány ügyfelet csalott. Jelentettem őt. Néhány hónapot vett igénybe, de végül elindították a Upwork-t, de csak azelőtt, hogy egy maroknyi más ügyfelet becsapjon.

áttört számla reddit eladásaForrás: Reddit / r / Upwork

Az ilyen történetek rendszeresen felbukkannak az Upwork közösségi fórumain, valamint olyan fórumokon és cikkeken, amelyek más távoli munkahelyekről, például a TopTalról szólnak.

Személyazonosság-ellenőrzési módszerek szabadúszó platformokon

Sok koncertplatform és alkalmazás valamilyen formában igényel személyes interakciót, így az identitáscsalások különösen nehezen oldhatók meg. Egyesek technológiailag fejlett technikákat is alkalmaznak az identitáscsalás kockázatának kiküszöbölésére vagy jelentős csökkentésére.

Az Uber például egy Real-Time ID Check nevű rendszert használ. A Microsoft Cognitive Services támogatásával a Real-Time ID Check arcfelismerő technológiát használ a járművezető személyazonosságának ellenőrzésére, mielőtt az illesztőprogram bejelentkezhet az alkalmazásba.

Michael C. szerint, a baltimore-i veterán Uber sofőrrel, akiről beszéltünk a cég személyazonosító igazolási módszereiről, a Real-Time ID Check véletlenszerűen aktiválódik az Uber alkalmazáson keresztül. Azonban az identitást nem lehet ellenőrizni, ha túl alacsony a fény, az arc nem látható teljesen, vagy az arc nem egyezik a rögzített adatokkal. Ha a vezető arca nem egyezik az Uber rekordokkal, akkor az illesztőprogramot inaktiválhatja a peronról. Az illesztőprogramok csak akkor aktiválhatók újra, ha felhívják az Uber illesztőprogram-támogatási szolgálatát, és megadják az Uber által minden egyes illesztőprogramhoz rögzített további személyes információkat..

  Hogyan lehet jelszóval védeni a fájlokat és mappákat a macOS-ban (OSX)

A legtöbb távoli munkaplatform különféle személyazonosság-ellenőrzési taktikákat valósít meg a számlacsalások esetének csökkentése érdekében. A webhely méretének és népszerűségének köszönhetően az Upwork tökéletes esettanulmányként szolgál erre. A platform gyakran (de nem mindig) megköveteli a szabadúszóinktól, hogy igazolja személyazonosságát egy kormány által kiállított személyi igazolvány, hivatalos fizetési módszer (például egy nagy hitelkártya vagy PayPal számla), bankszámlakivonat, telefonszám vagy hivatalos dokumentáció benyújtásával. ellenőrzi a nevet és a címet.

A szolgáltatás a közelmúltban bevezette az azonosító-ellenőrző jelvényt (hasonlóan a Twitter és a Facebook által használthoz), amelyet a Upwork ügynökökkel folytatott videohívások révén nyernek, hogy ellenőrizzék az azonosító képet az állítólagos felhasználóval.

up up fiók eladási azonosító jelvénytForrás: Upwork

Ez azonban nem tökéletes rendszer, és észrevehetően kevésbé szigorú, mint az Uber által jelenleg alkalmazott rendszer.

Az Upwork támogatási ügynökei a közösségi fórumbejegyzésekben elismerték, hogy a szabadúszóknak nem mindig szükséges az azonosítás igazolása a platformon végzett munkához:

up up fiók eladási azonosítóForrás: Upworkup up számla értékesítésForrás: Upwork

Ez azt jelenti, hogy néhány szabadúszó fiókok létrehozását és munkaszerződéseket hozhat létre az ügyfelekkel a számlaellenőrzés előtt, így lehetőséget biztosítva a csalások előfordulására.

Más távoli munkaplatformok, például a Freelancer, a Fiverr, a PeoplePerHour, a Guru és a TopTal szintén rendelkeznek személyazonosság-ellenőrzési módszerekkel:

 • Fiverr: Egyszeri feltöltést igényel egy kormányazonosító és egy önmagáról.
 • Szabadúszó: Szüksége van egy kormányzati igazolványra, a felhasználó fotójára, amelynek papírja van kulcskóddal, és két közüzemi nyilatkozat vagy bankszámlakivonat (vagy mindegyiknek egy) másolatához. A hitelesítésnek mobilkészülékkel kell történnie.
 • PeoplePerHour: Szüksége van kormányzati azonosítóra, közüzemi vagy bankszámlakivonat másolatára, a számlához társított hitelkártya fotójára és egy ellenőrzött PayPal-számla másolatára..
 • Guru: Kormányhivatalra, cím igazolására és egy aktuális fényképre van szükség. Guru esetleg kérje meg a személyazonosság ellenőrzését folyamatosan.
 • TopTal: Alapos személyazonosság-ellenőrzési folyamat, amely magában foglalja egy személyi igazolványt, a közösségi hálózati információkat, a lehetséges bűnügyi háttér-ellenőrzést, a családi adatok ellenőrzését és egyebeket.
 • contently: Nincs érvényben egyedi személyazonossági eljárás. Ezenkívül nem tiltja a fiókmegosztást (a szolgáltatás feltételeiben használt nyelv alapján).

Azon szolgáltatások, amelyek személyazonosság-ellenőrzést igényelnek, általában a fiók létrehozásakor vagy röviddel azt követően kérik meg. Bizonyos esetekben az újbóli hitelesítés akkor fordulhat elő, amikor a szolgáltatás frissíti vagy megváltoztatja az ellenőrzési irányelveit. A Upwork új, a szabadúszók videohívásokkal történő hitelesítésére vonatkozó új irányelv megköveteli, hogy a platform számos szabadúszó számára hatékonyan újra igazolják számláikat, és megkapják az új azonosító jelvényt. Bizonyos esetekben az Upwork felfüggesztette a szabadúszó fiókjait, amíg a videobeszélgetés ellenőrzése meg nem fejeződött.

A legtöbb távoli munkaplatform olyan politikával rendelkezik, hogy csak egyszer kell megkövetelni a személyazonosság ellenőrzését, bár csak kevés nyíltan mondja ezt írásbeli irányelvnek. A Fiverr azonban kivétel, mivel személyazonossági ellenőrző oldalán kijelenti, hogy csak egyszer kéri a fiók ellenőrzését.

up up számla eladási fivverForrás: Fiverr

Az egyszeri azonosító-ellenőrzési politika végső soron megkönnyíti a csalók számára a távoli munkaplatformok kihasználását, és lehetővé teszi bárki számára egy teljesen ellenőrzött fiók létrehozását és eladását..

Hogyan használják a csalók nyílt szabadúszó platformokat

Jelenleg egyre növekszik a számlamegosztás, az eladás és a kölcsönzés, különösen a Upwork fiókok piacán. (Néhány számla bizonyosan létezik egy másik nagy távoli munkaplatform, a Freelancer fiókjai számára, de lényegesen kisebb mértékben.)

Hol vásárolnak és adnak el Upwork és Freelancer fiókokat??

A legtöbb esetben az illegális számlaeladás általában a sötét internetes piacokon fordul elő. Például bárki, aki illegitim Uber számlákat akar vásárolni, körülbelül 5 USD-ért megteheti. Uber esetében a legtöbb eladott fiók felhasználói fiók, nem illesztőprogram-fiók. Még ha a felhasználók is eladhatnák saját vagy ellopott Uber illesztőprogram-fiókokat, az Uber valós idejű azonosítója csökkenti az illesztőprogramok számát.

hálózati számla eladása darkweb

Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az Upwork és a Freelancer fiókok eladása és bérbeadása elsősorban a felszíni weben vagy az internet legfelső szintjén történik, amelyet legtöbbünk használ. És úgy tűnik, hogy az ilyen tevékenységek egyik legnépszerűbb fóruma a PlayerUp nevű játék webhely.

up up fiók eladási játékosForrás: PlayerUp

2023-ban egy UpBuy.in nevű webhely (más néven UpBuy.me) megkísérelte formalizálni az Upwork fiók eladását, de úgy tűnik, hogy röviddel az indulás után bezárták. Ez a webhely hirdette magát a PlayerUp Upwork fiókjainak szakaszában is, kiemelve az PlayerUp-en lévõ eladók és vásárlók sokkal nagyobb piacát..

működő fiók eladásaForrás: PlayerUp

Noha a videojátékosoknak a videojátékok számlák vásárlásának, eladásának és kereskedelmének elősegítését célzó erőforrásként tervezték, a PlayerUp nagy többsége ehelyett a szolgáltatást médiumként használja fel a szabadúszó fiók-azonosító csalásokhoz, vagy szociális média-fiókok vásárlásához, értékesítéséhez és kereskedelméhez olyan szolgáltatásokhoz, mint például Instagram és a YouTube.

Az írás idején mintegy 300 jelenlegi és archivált üzenet található a PlayerUp-en, amely eladja vagy megkérdezi azonosság-igazolással ellátott Upwork és Freelancer fiókok vásárlását. (Nem sikerült megtalálnunk ezen a weboldalon más nagyobb szabadúszó platformok beszerzési vagy eladási pozícióit, ami részben kiemeli a koncert-weboldal méretének és népszerűségének a számlaeladásra gyakorolt ​​hatását.) 

E szabadúszó számlaeladások nagy része a Upwork-re irányul, és erre összpontosítottuk a legnagyobb figyelmet.

Az Upwork fiók eladói hajlamosak számuk néhány kulcsterületének hirdetésére, hogy meggyőzzék a potenciális vásárlókat:

 • Ellenőrzési állapot
 • A számla kora
 • A pozitív visszajelzések vagy áttekintések száma
 • Munkahelyi eredményességi mutató (a Upwork egy mérőszámot használ a szabadúszóknak az ügyfelek elégedettségének értékeléséhez)
 • Fiók helye
 • Összes bevétel
 • Havi átlagkereset
 • Aktív és számlázható szerződések száma
 • Befejezett munkák száma
 • A PC távoli vezérlése VPN és Teamviewer segítségével a fiók eléréséhez és üzemeltetéséhez
  Az e-mail csalások azonosítása és elkerülése

A Freelancer-fiókokat értékesítők hasonló kritériumokat keresnek, de a platformon a PlayerUp-en eladásra hirdető fiókok száma sokkal kisebb, tehát sokkal kevesebb adat van a továbblépéshez.

Az eladók a PlayerUp segítségével biztonságos közvetítői fizetési rendszerként is működhetnek, bár egyesek fizetést kérnek a Payoneer, egy másik közvetítői fizetési szolgáltatás vagy egyszerűen a PayPal segítségével. A Middleman fizetési módszerei a sötét internetes piacokon gyakoriak, és mindkét fél számára lehetővé teszik a pénzeszközök cseréjét, miközben teljesen névtelenül maradnak egymással.

A PlayerUp-n kívül néhány fiók-vásárló és szabadúszó platform-identitáscsaló közvetlenebb útvonalat használ. Néhányuk úgy dönt, hogy ellenőrzött és aktív fiókokkal lép fel a szabadúszókkal közvetlenül a közösségi médián keresztül, például a Facebookon vagy a LinkedIn-en keresztül.

Mint aktív Upwork felhasználó, ez történt velem kétszer az elmúlt néhány hónapban.

Upwork értékesítő termékek

Az egyik esetben az Upwork egyik oroszországi felhasználója, aki már rendelkezik hitelesített fiókkal, megpróbált felvenni velem a kapcsolatot, hogy megosszam velem a fiókomat, az állampolgársági preferenciáknak köszönhetően, amelyek a Upwork és a Upwork kiválasztott piacán léteznek, amelyet csak az amerikai ügyfelek és szabadúszók számára hoztak létre. A Upwork-felhasználók millióinak világszerte, akik közül sokan „preferált” országokban vannak, valószínűleg számos más, a platformon lévő szabadúszóval is felvetették a kapcsolatot ilyen módon.

Mennyibe kerülnek a távoli szabadúszó platformfiókok?

Nagyon nagy a különbség az, hogy mennyit érnek távoli szabadúszó számlák és mennyit kérnek az eladók. A PlayerUp számlaeladói felsorolhatnak bármilyen kért árat, és a sikeres tranzakció befejeztével jelölhetik az üzeneteket „Eladottként”. A vásárlók bármilyen összegű fiókot megvásárolni kívánt hozzászólásokat hozhatnak létre, és vásárlásukkor jelölhetik meg „Eladott” -ként. Ez teszi az árat kérő számlát a megbízhatóbbá a számlaeladással kapcsolatos adatokkal.

A több mint 280 PlayerUp hozzászólás (az írás idején) áttekintése alapján egy Upwork-fiók átlagos kérési ára valamivel meghaladja az 1330 USD-t. Az „Eladott” jelöléssel ellátott számlák átlagos ára azonban körülbelül 610 dollár.

up up számla eladási átlagár

A fiók által kínált szolgáltatások – például a programozás, a fordítás vagy az írás – nem tűntek elég relevánsak ahhoz, hogy a legtöbb számlaeladót felvegyék, vagy nagy hatással vannak arra, hogy hány potenciális vásárló válaszolt egy üzenetre. A csalók vásárolhatnak ellenőrzött fiókokat, majd megváltoztathatják a fiók regisztrált készségeit és üzleti modelljét, bár ennek a tevékenységnek az eredményeként a Upwork betilthatja a fiókot..

Sok Upwork-fiók eladója nem azonosította a fiók regisztrációjának és hitelesítésének helyét. Leginkább az USA-ban, valamint sok európai piacon, köztük az Egyesült Királyságban is létrehozott és ellenőrzött álláshelyeket figyeltünk meg.

Az Upwork és más szabadúszó oldalak személyazonossági csalása veszélyezteti a koncertgazdasági integritást var divElement = document.getElementById (‘viz1563296445437’); var vizElement = divElement.getElementsByTagName (‘objektum’) [0]; vizElement.style.width = ‘100%’; vizElement.style.maxWidth = ‘1250px’; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) + ‘px’; vizElement.style.maxHeight = ‘887px’; var scriptElement = document.createElement (‘script’); scriptElement.src = ‘https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js’; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Túl kevés országonkénti adat azt jelenti, hogy nem tudtunk következtetéseket levonni a különféle számlarégiók népszerűségéről. A legtöbb hozzászólás legalább néhány választ kapott, míg néhány hozzászólás egyáltalán nem kapott válaszokat. Megállapítottuk azt is, hogy számos hozzászólásra ugyanazon felhasználói fiókok válaszai érkeztek, amelyek utalhatnak néhány további értékesítésre a down-market vásárlásokról és eladásokról..

A hozzászólások hónapokig fel tudnak maradni, bár a legtöbb idősebb hozzászólás bizonytalan idő elteltével zárolódik. Nem találtuk azonban azt, hogy egy bejegyzés kora nagyban befolyásolta a kapott válaszok számát.

A legtöbb válasz a hozzászólásokra a feladástól számított néhány napon történt. Sok hozzászóláshoz viszonylag alacsony kérési ár ellenére kevés válasz érkezett, vagy egyáltalán nem érkezett válasz, míg mások (például az egyik macedóniai fiókot reklámozó üzenet) néhány napon belül nagy számú választ kaptak..

Upwork fiók értékesítő játékosForrás: PlayerUp

A PlayerUp szolgáltatás kialakításának és a fekete piaci számlák értékesítésének hajlama miatt az adatgyűjtés a kért áron túlmenően általában következetlen volt. Számos eladó elmulasztotta például áruk felsorolását a hozzászólásukban, ehelyett azt kérte, hogy a potenciális vásárlók privát üzenetben (általában Skype) tegyék meg az ajánlatot. Néhány eladó azt is hirdette, hogy több tucat számlát értékesít tételekben ugyanazon az áron, ami azt jelenti, hogy adatainkban potenciálisan alulszámolhatók a hirdetett számlák száma.

Méltányos mennyiségű tevékenység folyik a fiókkölcsönzés felé is, egy olyan területre, amelybe a korlátozott adatok miatt nem derültünk be túl messzire. Sok hozzászólás azonban tárgyalja a számlák havonta több száz dollár bérleti díját, a kezdeti nevezési díjjal. Nehéz meghatározni, hogy az eladók hogyan dolgozzák ki a bérleti díjrendszert anélkül, hogy magukat csalják.

Ezen felül szinte lehetetlen ellenőrizni a számlaértékesítést, így a listaár az ilyen típusú piac számára a legpontosabb szám. Bárki, aki a PlayerUp-t használja, megjelölheti a bejegyzést „Eladott” -ként, míg sok szabadúszó számla-értékesítés valószínűleg anélkül történik, hogy „Eladott” jelölést adnának a hozzászóláshoz..

Ki vásárol szabadúszó platformokat?

A vásárlók a világ minden tájáról valószínűleg szabadúszó platformokat vásárolnak, de a PlayerUp hozzászólásainak és válaszai, valamint más kutatások áttekintésünk szerint a legtöbb vásárló csak néhány régióból származik:

 • Kína
 • Oroszország
 • Afrika (különböző országok)
 • India
 • Pakisztán
  6 tanfolyam az etikus hackelés online megtanulásához

Úgy tűnik, hogy a kínai és az orosz vásárlók különösen érdeklődnek a Upwork fiókok bérbeadása és az eladók számítógépekhez való hozzáférés mellett a VPN-k és a Teamviewer, vagy más asztali megosztó szoftver segítségével. Úgy tűnik, hogy egy nagy kiadást igénylő Upwork ügyfél Upwork közösségi fórumain található ez a bejegyzés kiemeli a problémát:

up up számla értékesítésForrás: Upwork

Meg kell jegyezni, hogy az Upwork nem tiltott Kínában vagy Oroszországban. Az Upwork azonban olyan helymeghatározó módszereket valósít meg, amelyeket nyíltan nem hirdet. Úgy tűnik, hogy ezek a módszerek megkerülhetők VPN-k és asztali megosztó szoftverek útján.

Számos kínai és orosz vásárló ezt a módszert is felhasználhatja az Upwork ügyfeleinek becsapására a Time Tracker alkalmazás segítségével, amely rendszeres időközönként képeket készít a szabadúszó asztali számítógépeiről. Az ügyfelek könnyebben észlelhetik a csalást, ha Kínában vagy Oroszországban a vásárlók saját számítógépet használnak óránkénti projektek végrehajtására. Ezért a távoli kapcsolatok más számítógéphez történő felhasználása megnehezítheti a csalások felismerését.

A számlavásárlás Kenyában és más afrikai országokban is népszerű. A kenyai Standard Digital napilap 2023. évi cikkében feltárták, hogy hány fiatal kenya fordul megélhetéshez az online távoli munkaplatformokhoz. Bár a cikk nem határozta meg, mely platformokat használják a kenyai fiatal munkavállalók, az ilyen webhelyek korlátozott száma azt jelenti, hogy elsősorban az Upwork és a Freelancer felé fordulnak.

A cikk kiemeli azt a tendenciát, amely szerint sok fiatal kenyánus úgy dönt, hogy fiókot vásárol ahelyett, hogy megkísérelte volna átmenni az ellenőrzési folyamaton. „Az online írásos számlák megvásárolhatók vagy megnyithatók. A legtöbb ember inkább a [számlák] vásárlását részesíti előnyben, mivel a megnyitás folyamata nagyon szigorú és versenyképes ”- írta a szerző.

Miközben a PlayerUp volt a forrás, amelyet megkeresettünk, a Upwork és más koncert-gazdaság webhelyek számlacsalásának mélysége valószínűleg sokkal kiterjedtebb. Mi okunk van azt hinni, hogy több rejtett piac létezik, valószínűleg a sötét interneten vagy más magánhelyszíneken, és valószínűleg sok olyan országban található, ahol a számlavásárlás a legnépszerűbb.

A távoli platformon belüli csalás következményei

Nem világos, hogy a távoli munkaplatformokon, mint például a Upwork, milyen probléma merül fel az identitáscsalás miatt. Felhívtuk az Upwork véleményét arra, hogy miként kezeli az identitáscsalást, de a közzététel napjáig nem kapott választ. Különösen könnyű megtalálni az Upwork ügyfeleit és vásárlóit, akik panaszkodnak a hamis profilokkal és a csalásokkal történő számlahasználat miatt, több évvel ezelőtt..

Ezen felül egyre növekszik a PlayerUp médiumként történő használata a Upwork fiókok vásárlására és eladására. A PlayerUp weboldala 2015-ben lépett életbe, míg az első, a Upwork-rel kapcsolatos bejegyzés csak 2016-ban jelent meg. 2023-ben csak kevés bejegyzés volt.

2023-ban havonta átlagosan 5,5 hozzászólás volt a Upwork számlák vételével és eladásával kapcsolatban.

De 2023 első hat hónapjában havonta átlagosan 36 Upwork-fiók volt vételi és eladási üzenet (január-június között összesen 217 üzenet). Ezzel szemben 2023 első hat hónapjában mindössze négy álláshely volt, ami több mint 5300 százalékos növekedést jelent.

up up számla értékesítés

A Upwork-fiók-azonosító csalással kapcsolatos növekvő PlayerUp-bejegyzések úgy tűnik, hogy a stabil és növekvő piac szilárdan a helyén van, a Upwork-fiók ellenőrzési módszerei ellenére. Ez veszélyezteti az Upwork-ügyfeleket, és integritási kérdéseket vet fel a Upwork-szolgáltatások számára. Ez egy figyelmeztető jel is más nyitott szabadúszó piacok számára: Minél népszerűbbé válik egy szolgáltatás, annál inkább számolnia kell a rendszerében az identitáscsalásról..

Néhány postai válasz azt sugallja, hogy vevőkkel együtt járnak a vele járó kockázatok is, akiket maguk is csalhatnak, miközben rejtett módon vásárolnak vagy kölcsönöznek számlákat.

Upwork fiók eladás csalásokForrás: PlayerUp

Az eladók szintén veszélybe sodorják magukat, különösen, ha számlakölcsönzést terveznek. A vevők, akik hozzáférnek a számlákhoz, a jelszavak és egyéb regisztrációs információk megváltoztatásával, az eredeti számlatulajdonos zárolásával teljes mértékben át tudják venni a számlákat..

Hogyan védi az Upwork és a távoli koncertplatform a vásárlókat?

Az Upwork személyazonossági csalások elleni küzdelmének nincs egyértelmű vége, legalábbis nem jelentősebb változás nélkül a szolgáltatás szabadúszó személyazonosságának ellenőrzésében. Ez egy olyan kérdés is, amely jóval azelőtt fennállt, hogy az oDesk és az Elance összeolvadtak az Upwork márkává. számlacsalás miatt.

Lehetséges, hogy a társaságnak, valamint más koncert-gazdaság platformoknak, mint például a Fiverr és a Freelancer, az Uber által jelenleg alkalmazott rendszerhez hasonló azonosító biztonsági intézkedéseket kell végrehajtania. Az erőteljesebb és rendszeresebb azonosító-ellenőrzési folyamat felé való elmozdulás felmérgesíthet néhány szabadúszót, ugyanakkor megköveteli a társaságot, hogy elismerje a régóta fennálló problémáit a számlacsalásokkal kapcsolatban (amit az Upwork nem volt hajlandó nyilvánosan megtenni). Valószínűleg többletköltséggel jár, amelyet a Upwork-nak vagy magának kell viselnie, vagy tovább kell adnia a platform felhasználóinak.

Ennek ellenére a szigorúbb személyazonosság-ellenőrzési módszerek hosszú utat eredményezhetnek az ügyfelek számára megbízhatóbb szolgáltatás létrehozásában, és segíthetnek megakadályozni, hogy a vásárlók elmeneküljenek az Upwork versenytársaitól..

Módszertan

Adatokat gyűjtöttünk a PlayerUp.com webhelyről a Upwork fiókok és a Freelancer.com fiókok szakaszán keresztül. Az adatokat összegyűjtöttük és frissítettük több nap alatt, 2023 júliusában. Több mint 280 üzenetből gyűjtöttünk információkat a Upwork szakaszban és több mint 90 üzenetből a Freelancer.com szakaszban, ideértve a feladás dátumait, a válaszokat és a fiók helyét. eladva, a számlák árat kérve, a számla eladási státusa (eladva / nem eladva), valamint a számlák vásárlására és eladására törekvő hozzászólások száma.

A Freelancer.com bejegyzéseit nem sikerült egyértelműen azonosítani a webhelyen felsorolt ​​videojátékokból, így a Freelancer.com értékesítésével kapcsolatos sokkal kevesebb üzenet volt, mint az eredetileg látszott. Ennek eredményeként a Freelancer.com webhelyet kihagytuk a cikk legtöbb elemzéséből és a legtöbb megbeszélésből.

About the author

Comments

 1. iknek a fiókját vásároltam meg, és amikor megpróbáltam belépni, azt mondták, hogy a fiókot letiltották, mert megsértették a szabályokat. Azóta sem kaptam vissza a pénzemet. Ez csak egy példa arra, hogy milyen nehéz lehet megbízható szabadúszókat találni a koncert-gazdaságban, és hogy milyen nagy a kockázata a számlavásárlásnak és az identitáscsalásnak. Az Upwork és más távoli munkaplatformoknak jobban kellene védeniük a felhasználóikat és megakadályozniuk az ilyen csalásokat, hogy a koncertgazdaság továbbra is fenntartható és biztonságos maradjon mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.

Comments are closed.