Mi a csapás, és hogyan lehet elkerülni?

Smishing

Jelenleg nagy esély van arra, hogy már ismeri a „adathalászatot”. Ismeri az üzletet. A hackerek vagy más rosszindulatú online bűnözők gyanús linkeket küldnek e-mailben vagy szociális média segítségével, vagy ügyesen hamis webhelyekre irányítják át magáninformációk gyűjtése céljából. Annak ellenére, hogy a váltságdíjas szoftverek manapság középpontba kerülnek, sok online bűnöző továbbra is az adathalászat különféle formáit használja, hogy elválaszthassa az óvatlan webes felhasználókat pénztől. De nemcsak a vázlatos webhelyekről kell aggódnia. Az adathalászat helyet kapott egy új típusú digitális átverésnek: smishing.

Mi szégyenlős?

Az „Smishing” egy „SMS phishing” vagy adathalász portmanteau, amely szöveges üzenetküldés útján történik. Noha nehéz megfigyelni az elsõ csapást, a Google Trends már 2004-ben legalább minimális érdeklõdést mutat a kifejezés iránt, és 2006-ban jelentõs emelkedést mutat..

A Google Trends zamatos

Azóta fokozatosan növekedett a kavargás iránti érdeklődés, amelyet segített a webböngésző képességgel rendelkező okostelefonok növekedése.

A zúgolás nagyrészt csak a mobil eszközön alkalmazott általános adathalász technikák alkalmazása. A számítógépes bűnözők vagy megszereznek telefonszámot a sötét webből az adatok megsértése után, a közösségi médiabejegyzéseket ellenőrző webrobotok segítségével, vagy akár egy véletlenszám-generátor segítségével. Ezután szöveges üzeneteket küldnek, amelyekben felszólítják a felhasználót, hogy hívjon fel egy számot, vagy kattintson egy linkre. A csalók által küldött üzenetek gyakran bankszámlákat tartalmaznak, és egyes esetekben akár a potenciális áldozatok hitelkártyájának vagy bankszámlájának a legtöbbjét vagy egészét is tartalmazhatják. A csalások azonban lefedhetik a hatókört, sőt magában foglalhatják az ön számára ismert hamisító cégeket is.

Az NBC Éjszakai Hírek egyik jelentése rávilágító csalásra hívta fel a figyelmet, amely megpróbálta az áldozatokat új hitelkártya aktiválására. Az üzenetek arra késztették az embereket, hogy hívjanak egy számot, és telefonon adjanak be személyes információkat. A jelentésben azonosított egyéb csaló csalások közé tartoznak azok is, amelyek arról szólnak, hogy a felhasználók online fiókjaik (például az Apple ID) lejárnak. Mások pénzbeli díjakat ígérnek olyan társaságoktól, mint például a Walmart, ha csak rákattint a mellékelt linkre.

Időnként az ütés valójában arra vezetheti a felhasználókat, hogy vírusokat telepítsen az eszközükre. Ezekben a helyzetekben az eredmények valószínűleg rosszabbak néhány felhasználó számára. A Pew Research felmérése szerint az okostelefon-használók mindössze 32 százaléka telepít víruskereső szoftvereket eszközére. És bár az adatok nem tesznek különbséget az iPhone és az Android felhasználók között, legjobban azt hiszem, hogy e 32 százalék nagy része az Androidból származik. Sajnos a Mac felhasználók általában vírusvédelmet nyújtanak, és tévesen azt hitték, hogy Apple-készülékeik védettek a fenyegetésekkel szemben.

Összességében az, amit a kovácsolók általában keresnek, a hiányzó puzzle-darab. Ez lehet egy társadalombiztosítási szám, PIN-kód, jelszó vagy bármilyen más személyes adat, amely segít számukra a hozzáférésben. Könnyű azt mondani, hogy „ne add nekik”, mégis sok rohamos csalás bonyolult célja egy válasz kiváltása, még akkor is, ha ez a válasz csak egy ideiglenes és rövid ideig tartó kattintás egy linkre.

Hogyan kerüljük el a csaló csalásokat?

Magas szinten a csalások elkerülése egyszerű. Az ismeretlen vagy váratlan szöveges üzenetekben található linkekre való kattintás nem könnyű első lépés. Azok a számítógépes bűnözők, akik hamis csalásokat használnak, tele vannak trükkökkel, amelyek célja a két típusú válasz egyikének megkapása: vagy kattintás egy linkre, vagy válasz (telefonon vagy szövegesen) az üzenetet küldő számra. Noha gyanúsnak érzi magát a gyanús linkek elkerülésével, meg kell küzdenie a hívás vagy a visszahívás iránti vágy ellen, mondván, hogy a csalók álljanak meg.

Íme néhány tipp, hogy elkerüljék a csapó átverés áldozatait.

1. Ne válaszoljon a szöveges üzenetre, és ne hívja a számot

Még ha a szöveges üzenetben is szerepel a „stop” üzenet fogadásának megszüntetése, soha ne válaszolj. Ha biztos benne, hogy az üzenet csalásokból származik, a válasz valójában eredményt eredményezhet több üzenetek, amelyek spamként jelennek meg a telefonján. Ugyanez igaz a szám hívására. A csalók gyakran nem tudják, hogy a használt számok valóban aktívak-e. Az üzenetre adott válasz ellenőrzi számukra, hogy a telefonszám ténylegesen aktív-e, és folytatni fogja, és potenciálisan növeli a kapott átverő üzenetek számát..

Hatékonyabb lehetőség, ha a számot egyenesen blokkolja. Sajnos egyes telefontelefonok nem tartalmaznak telefonblokkolást a telefon szoftverében. Lehet, hogy telepítenie kell egy számgátló alkalmazást a telefon alkalmazásboltjából.

2. Keressen internetes keresést mind a számra, mind az üzenet tartalmára

Ha kissé kényelmetlenül érzi magát egy esetleges csaló csalás miatt, írja be a számot vagy az üzenetet (vagy mindkettőt) a Google keresésbe. Valószínű, hogy nem az első vagy, aki megkapta az üzenetet. Sok esetben mások is megtalálhatók, akik különféle csalásokkal foglalkozó webhelyeken jelennek meg. Ne bízzon azonban csak egy negatív válaszban vagy kérdésben. Nézze meg, gyanús számot vagy üzenetet tartalmaz-e még sokan mások, és ez valószínűleg csalás.

Személyes referenciaként hajlamos vagyok sok spamre és robocallra jutni. Személyes kedvenc webhelyem a 800notes.com. Amikor gyanús számról hívást kapok, arra bízom a webhelyet, hogy segítsen ellenőrizni a lehetséges csalások vagy spam számát.

3. Ha az adathalász üzenet csaló célokat szolgál, hívja közvetlenül a társaságot

Számos hamis üzenet úgy fog állni, mintha egy jól ismert vállalat, például üzlet vagy bank. Ha úgy gondolja, hogy az üzenet csalás, ahelyett, hogy felhívná vagy elküldené a szöveges üzenetet, keresse meg a cég ügyfélszolgálati számát hivatalos webhelyén. Lépjen kapcsolatba a szolgáltatóval ezen a telefonszámon keresztül, és érdeklődjön a kapott üzenettel kapcsolatban. Ha megerősítik, hogy nem tőlük származik, törölje.

4. Ne kattintson az üzenet bármely linkjére

A szétrombolás minden formája általában érzelmi manipuláció. A csalóknak gyakran nem kell, hogy nyíltan feladják a jelszavakat, kitűzőket és a társadalombiztosítási számokat. Időnként csak annyit kell tennie, hogy elegendő érdeklődést keltsön ahhoz, hogy rákattintjon egy linkre, és töltsön le vírust a telefonjára. Nagy esély van arra, hogy ha az adathalász linkre kattintott, akkor a mobil eszköz már megfertőződött. Mivel az ilyen vírusok célja gyakran rejtve maradni, lehet, hogy nem veszi észre, hogy telefonja valóban fertőzött. Néhány figyelmeztető jelzés lehet:

 • Nem várt memóriahasználat
 • A telefon túlzottan felmelegszik
 • Előugró üzenetek az okostelefon webböngészője használata közben

Ha véletlenül rákattintott egy hivatkozásra egy gyanúsan ereszkedő szöveges üzenetben, akkor az a legjobb megoldás, ha telepít egy víruskereső alkalmazást, és beolvassa az eszközét. Bármilyen vírus, amely a telefonján rejtőzik, a billentyűleütések naplózását és a személyes adatok ellopását jelentheti, ami azt jelenti, hogy az átverő csalás már sikeres lehet. Mégis jobb, ha levágja azt a sarkon, még akkor is, ha potenciálisan elvesztette értékes információit eddig.

Másrészt a víruskereső alkalmazás telepítése elősegítheti a későbbi támadásokat. Egy jó víruskereső alkalmazásnak blokkolnia kell a jövőben a vírustelepítési kísérleteket, valamint a potenciálisan rosszindulatú webhelyeket is.

5.Használja a VPN-t a mobil eszközén

Az egyik dolog, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak az ütköző támadásokkal kapcsolatban, a helyadatok. A Sophos internetes biztonsági társaság szerint a számítógépes bűnözők egyre inkább helymeghatározási adatokat használnak az egyének jobb megcélzására. A számítógépes bűnözők felhasználhatják ezeket az adatokat olyan helyi üzenetek küldésére, amelyek rendkívül helyinek tűnnek. Ha az üzenet személyesebbnek tűnik, akkor valószínűbb, hogy az áldozatok válaszolnak.

A VPN-alkalmazás segíthet hamisítani a tartózkodási helyét, és úgy tűnik, hogy valahol máshol vagy. Ha egy hamis üzenetet kap a hamis helyzete alapján, sokkal könnyebb felismerni azt csalásként. Az intelligensebb csalók azonban csak arra használhatják a telefon körzetszámát, hogy kissé releváns csalásokat továbbítsanak telefonjára.

Ennek ellenére a VPN segíthet megakadályozni, hogy a számítógépes bűnöző bármilyen adatot megszerezzen az eszközéről. Amint adatai az okostelefonjáról a mobilhálózaton keresztül mozognak, titkosítva vannak a VPN-alagúton keresztül. Lehet, hogy a csalónak vírusa van telepítve az eszközére, de a VPN-titkosítás miatt előfordulhat, hogy semmiféle értékes adatot nem kaphat belőle. Ez segíthet megmenteni abban az esetben, ha olyan elmosódott csalás áldozatává válik, amely vírust telepít az eszközére, és időt biztosít arra, hogy időben hatékonyan megszabaduljon tőle..

Legyél proaktív

A legfontosabb, hogy a csalások elkerülése érdekében proaktívan kell fellépni. Ha egy üzenet rosszul érzi magát, ne vedd fel esélyét. Bármely jó hírű társaság soha nem fog fontos üzleti tevékenységet folytatni a szöveges üzenetekkel, és szinte minden bizonnyal soha nem fogja kérni, hogy szöveges üzenet vagy gyanús link útján adja meg a magánszámla adatait. Ha az üzenet valódi és fontos, akkor a vállalatok valószínűleg felhívják vagy e-mailt küldnek.

Az SMS spam blokkolása és jelentése Android és iOS rendszeren

RobokillerForrás: RoboKiller

Probléma van az SMS-spam begyűjtésével vagy az Android vagy iOS készülékre telefonhívásokkal? Lehet, hogy van néhány megoldása, amelyeket az alkalmazás-áruházban, vagy akár a telefon operációs rendszerén keresztül is elérhet.

Hívások és szöveges üzenetek letiltása az iOS rendszeren

Az iOS 7 bevezetése óta az Apple szoftver funkcióként beillesztette a hívások és a szöveges üzenetek blokkolását. Szöveges üzenetek vagy telefonszámok blokkolásához lépjen a következőbe:

 • Beállítások
 • Telefon (vagy szöveges üzenetek)
 • Zárolt

Innen adja hozzá a blokkolni kívánt számokat az összes új üzenet elutasításához. A szöveges üzeneteket úgy is blokkolhatja, hogy meglátogatja az Üzenetek elemet, kiválasztja a sértő üzenetet, a képernyő jobb felső sarkában az „i” alatt kiválasztja a „Részletek” elemet, majd a „Hívó blokkolása” lehetőséget..

Ne feledje, hogy ahhoz, hogy ez működjön, hozzá kell adnia egy számot a névjegyzékhez. Ez egy jó módszer a névjegyek letiltására ismételt bűnelkövetők, de nem akadályozza meg a regisztrálatlan számokról származó piszok vagy más spam kísérleteket.

Ha intelligensebb hívásblokkolást keres, érdemes megfontolnia a RoboKiller alkalmazást. Ezt az alkalmazást a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság dicsérte azért, hogy képes jelentősen csökkenteni a telefonjára érkező spamhívások számát. A RoboKiller számos spam számot regisztrált a rendszerében, de megjósolja azt is, hogy mikor lehet egy hívás spam. Bármelyik hívás, amely átkerül, hozzáadható a feketelistához. A fogadni kívánt blokkolt számok engedélyezve vannak a ballistán. 2017 novemberétől a RoboKiller SMS szűrőt is tartalmaz, hogy megakadályozza a nem kívánt beszédek és más spam szöveges üzenetek megjelenését..

Hívások és szöveges üzenetek blokkolása az Android rendszeren

Mivel az Android telefonok architektúrája nem egységes, lehet, hogy nem biztos, hogy lehetősége van számok hozzáadására a blokklistához. Minden eszközgyártó eltérő módon módosítja az Androidot, és egyes mobilhálózatok, például a T-Mobile vagy a Verizon, még tovább változtathatják az operációs rendszert..

Ahhoz, hogy megtudja, hogyan lehet natív módon blokkolni a telefonszámokat, először végezzen egy Google-keresést. Kereshet például: „hogyan lehet blokkolni a szövegeket a Galaxy S7-en”. Az ilyen keresés az eszközétől és az Android verziótól függően különböző eredményeket hoz, ezért érdemes megismételni.

Ha nem biztos benne, hogy milyen készüléket használ, a legtöbb Az Android mobiltelefonokon az információk elérhetőek az interneten keresztül Beállítások > Telefonról. Ha a „Telefonnév” alatt nézi, akkor tartalmaznia kell a használt telefonmodellt, alapértelmezés szerint a telefon „neve”, amely akkor jelenik meg, amikor csatlakozik a wi-fi hálózathoz. Ha azonban valamilyen okból megváltoztatta a telefon nevét, és nem emlékszik a modellszámra, érintse meg a „Hardver információ” elemet. Az információkat ott is megtalálja.

Mint az iPhone telefonoknál is, a számok blokkolása kiszűri az ismétlődő spamhívókat és a próbálkozásokat, de intelligens módon nem blokkolja az új számokat. Ehhez az Android felhasználóknak hosszú listája van a lehetőségekről.

A Google Play Áruházat tele van telekkal SMS és hívás spam blokkolókkal. Mint a legtöbb Android-alkalmazáshoz, ugyanakkor el kell végeznie egy kis személyes kutatást, hogy eldöntse, melyik alkalmazásban bízhat. Hüvelykujjszabály: ellenőrizze az áttekintéseket és az alkalmazás értékelését. Ez a kettő azonban még mindig nem garantálja, hogy jó alkalmazást kap, különösen a Google Play Áruházban. A hamis vélemények a Google Playen egy kicsit problémát jelentenek, és erre sem könnyű megoldás. Az utolsó dolog, amit meg akarsz csinálni, egy rossz alkalmazás letöltése, vagy ami még rosszabb: spyware.

Az alkalmazásértékelések és besorolások saját elemzése alapján javasoljuk a Truecaller alkalmazást: Hívófél-azonosító, SMS-spam blokkolás & Tárcsázó alkalmazás. Az alkalmazás több mint 100 millió letöltést, több mint 4 millió pozitív véleményt tartalmaz, és e-mailben támogatja a céget. Az alkalmazás intelligensen képes blokkolni az SMS spam és a telefonhívások egyaránt. Azt is lehetővé teszi, hogy menet közben feketelistára és engedélyezési listára helyezze a számokat.

Spamhívások és üzenetek bejelentése - Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália

Ne hívja a nyilvántartótForrás: Szövetségi Kereskedelmi Bizottság

Lehet, hogy kissé tehetetlennek érzi magát a spam hívások és szöveges üzenetek ellen, de van hangod. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában mind a hivatalos, mind a nem hivatalos lehetőségek léteznek a spamküldők leszámolására.

Amerikai lakosok

Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államok létrehozta a Nem felhívja a Nemzeti Nyilvántartást, ahol az egyének benyújthatják telefonszámukat, és eltávolíthatják magukat a telemarkerekből. A szolgálat egy ideig működött. Tavaly azonban sok hírközlés elkezdte jelenteni, hogy sok ember már felismerte: a nyilvántartás már nem működik.

Annak ellenére, hogy a kormány a vádemelést fenyegeti, erőfeszítéseik során a spam hívókat és a szöveges üzeneteket újból ösztönzik. Kétféle módon segíthet a harc.

 1. Regisztráljon spamszámokat egy dedikált spamszám-webhelyen

Számos olyan webhely létezik, ahol jelentést lehet tenni és meg lehet vitatni a spamszámokat. Ha spam számot kap, küldje el ezt a számot egy webhelyre, amely a spam kiürítésére szolgál. Újra javasoljuk a 800notes.com webhelyet. Itt elküldheti a számot egy jegyzettel a hívásról vagy szöveges üzenetről. Ez segít másoknak, akik ebből a számból is üzeneteket fogadnak, és azon gondolkodnak, hogy ez megbízható-e.

 1. Panaszt tesz

Annak ellenére, hogy a Nemzeti Hívási Nyilvántartás ténylegesen halott, mégis panaszt nyújthat be az FTC-hez. Vegye figyelembe azonban, hogy az FTC megköveteli, hogy az Ön számát legalább 31 napig regisztrálja a nyilvántartásban, mielőtt panaszt nyújthat be. A DNCR elsősorban spam telefonhívásokra vonatkozik.

A spam szöveges üzeneteket közvetlenül az FTC-hez is jelentheti, anélkül, hogy regisztrált volna a DNCR-ben. Egyszerűen csak menjen ide, és töltse ki az online panasz űrlapot.

Ne várjon azonban azonnali vagy időszerű választ erre a módszerre. És még ha panaszát megvizsgálják is, valószínűtlen, hogy közvetlenül a kormánytól hallja meg a megtett lépéseket. A panaszok valószínűleg egy adatbázisba kerülnek, ahol az FTC megismétli a bűnelkövetőt és megvizsgálja ezeket a számokat. Ennek ellenére, ha adatait adataikkal egészítik ki, az segíthet a spamszűrők kiszűrésében.

Egyesült Királyság lakói

Ha csalásos szövegeket és telefonhívásokat fogad az Egyesült Királyságban, íme néhány elérhető lehetőség az Ön számára.

 1. Vegye fel a kapcsolatot az ActionFraud-tal

ActionFraud vagy a nemzeti csalás & A számítógépes bűnözésről szóló jelentési központot azért hozták létre, hogy az Egyesült Királyságban folyamatban lévő csalásokkal foglalkozzon. Ha egyértelműen csalási üzeneteket kapott, hívhatja a Központot (0300 123 2040), vagy használja online jelentéskészítő eszközüket.

 1. Regisztráljon a Telefonos Preferenciaszolgálatnál - és nyújtson be panaszt, ha már regisztrált

A Telefonpreferencia-szolgáltatást úgy tervezték, hogy megakadályozza vagy csökkentse a telefonjára irányuló kéretlen telemarketinghívásokat. Regisztrálhatja számát a TPS-n a saját webhelyükön.

Ha már regisztrált, és továbbra is hívásokat fogad, panaszt nyújthat be a webhelyen is.

 1. Panaszt nyújthat be az információs biztos hivatalához (ICO)

A TPS azt javasolja, hogy panaszt nyújtsanak be a TPS-hez is, ha továbbra is nem kívánt hívásokat fogad. A TPS-től eltérően azonban az ICO az SMS spam kezelését is meghatározza. Ez egy jó lehetőség, ha tompító kísérleteket kap a telefonjára. Az ICO a spam és a digitális kommunikációhoz kapcsolódó mindenféle csalást kezel.

 1. Regisztrálja a számot egy fordított számú weboldalon

Ha tudja, hogy a csalások száma problémát jelent, keresse meg és regisztrálja egy fordított számú webhelyen, például a who-called.co.uk. A webhely segítségével regisztrálhat számokat, amelyekről tudom, hogy csalás, valamint kereshet gyanús számokat. Ha egy csaló számot hagy a webhelyen, hagyhat egy jegyzetet, hogy elmagyarázza, milyen viselkedést vagy üzeneteket kapott, hogy másoknak segítsen a spam elleni küzdelemben..

Kanadai lakosok

Kanadában a telefonos csalások továbbra is problémát jelentenek a kormány erőfeszítései ellenére. Íme néhány lehetőség, amelyeket a kanadaiak megtehetnek a visszatérésért.

 1. Használjon fordított szám-keresési és regisztrációs oldalt.

Van néhány oldal a számok felkutatására Kanadában. Javasoljuk a canadianareacodes.net webhelyet. Az oldal aktív Kanada-nál regisztrált számok listáját tartja fenn. Regisztrálhat egy számot a kapott üzenet típusával kapcsolatos információkkal, hogy mások megismerjék, hogy a számot csalások futtatásához használják.

 1. Jelentés a csalásról a kanadai csalásellenes központnak

A CAFC-t úgy hozták létre, hogy a kanadai lakosok segítséget nyújtsanak minden típusú csalás és csalás azonosításában és bejelentésében. Ez magában foglalja a zamatos kísérleteket és a kellemetlen telefonhívásokat. Vagy felhívhatja a CAFC-t (1-888-495-8501) vagy regisztrálja a panaszt az online csalásjelentési rendszerben. A CAFC online rendszernek szüksége van egy GCKey-re a panasz bejelentkezéséhez és regisztrálásához. A kulcs ingyenes, de a GCKey-t online portálon keresztül kell megszereznie.

Ausztrália lakói

Mint Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, Ausztráliának is van saját, egyre zavaróbb telefonos átverés problémája. Íme néhány megoldás az ausztrál lakosok számára, akiknek intézkedéseket kell hozniuk a telefonos spamküldők ellen.

 1. Lépjen be a Ne hívja regiszterébe

Az ausztráliai Ne hívja regisztráció már több mint egy évtizede erős. Ha elmulasztotta, a kormány benyújtotta a nyilvántartáshoz számokat tartósan. Ez azt jelenti, hogy nem kell újra elküldenie a számát, segítve megoldani a szám lejártának és a spamhívások újbóli megjelenésének problémáját. A 2015-ös kormányzati kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb nem hívja regisztrált felhasználó észlelte a nemkívánatos hívások számának jelentős csökkenését.

 1. Panasz benyújtása az Ausztrál Hírközlési és Médiahatósághoz (AMCA)

Az AMCA, amely szintén a Ne hívja fel a nyilvántartást, lehetővé teszi panasz benyújtását online, ha spam üzeneteket kapott. Legalább 30 napig regisztrálnia kell, és a hívásokat nem szokásos munkaidőben kell fogadnia. Sajnos a panaszoknak spamhívásokhoz kell kapcsolódniuk, és nem számítanak bele az SMS spambe.

Az SMS-spamnek az AMCA-hoz történő bejelentéséhez a spam-szöveges üzenetet közvetlenül az ügynökségnek kell továbbítania. Az SMS-spam továbbításának száma a következő: 0429 999 888. Fontos, hogy továbbítsa a számot az AMCA-nak, mivel ez növeli az adatbázisukat, és segít számukra az SMS-spammök jobb azonosításában, nyomon követésében és végső soron a kezelésében..

 1. Regisztrálja a számot egy fordított számú weboldalon

Ha meggyőződött arról, hogy egy szám, amely üzeneteket vagy hívásokat küld, csalás, regisztrálja ezt a számot online. Ausztrália esetében a legjobb webhely a reverseaustralia.com. A weboldal lehetővé teszi számok regisztrálását egy megjegyzéssel arra vonatkozóan, hogy milyen típusú viselkedést kapott az adott szám alapján. Használhatja azt is a gyanús számok felkutatására, abban az esetben, ha aggódik egy hívás vagy egy ismeretlen számból származó szöveg csalása miatt..

Még ha a telefonos csalásokkal kapcsolatos kérdéseket is lefedte, továbbra is figyelnie kell az e-mailes csalásokra. De ez egy másik nap kérdése.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 83 =

Adblock
detector