Mi a teendő, ha ellopják a telefonját?

Mi a teendő, ha ellopják a telefonját?

Legtöbbünk úgy érezte, hogy valamikor vagy más: ez a süllyedő érzés, amikor nem találja telefonját sehol, és rájön, hogy elvesztette, vagy ami még rosszabb, hogy valaki ellopta. A mobiltelefonok és az általuk birtokolt adatok nagyon értékesek a tolvajok számára. És hasonló okokból - oly sok fontos, valós és érzelmi értékű személyes információval bírnak - a lopás óriási veszteséget jelenthet a tulajdonos számára.

Abban a pillanatban, amikor rájössz, hogy leválsz a készüléktől, a gondolataid minden bizonnyal versenyt vetnek. Hol van? Megkapom valaha is? Vajon egy tolvaj hozzáférhet a tartalmához, beleértve fényképeket, videókat, üzeneteket és személyes információkat? Sajnos a lopott telefon valódi visszaszolgáltatásának esélye csekély. Ha azonban a telefon ellopása előtt és után megteszi a megfelelő lépéseket, növelheti a helyreállítás esélyét és korlátozhatja a károkat.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázza, mit kell tenni, ha telefonját ellopták, és bemutatja a bevált gyakorlatokat egy új vagy meglévő telefon biztonságához.

A telefon ellopásakor megteendő lépések

Itt van a teendő, ha elképzelhetetlen történik, és rájössz, hogy a telefonja eltűnt. Néhány ilyen lépés attól függ, hogy mit tettél az előkészítés során, csak abban az esetben, ha elveszíti telefonját vagy ellopták (részletesebb információ erről később).

Ellenőrizze, hogy nem csak elveszett-e

Valaki elcsúsztatta a telefonját. Vagy nem? Bár általában nagyon óvatos, ha mindig ugyanazon a helyen tartja a telefont, van esély arra, hogy elhagyta valahol rohanás közben.

Próbáld meg először hívni, és remélhetőleg hallja, hogy csenget vagy vibrál. A következő legjobb eset az, ha valaki felveszi és beszélgetni kezd. Például, ha egy kávézóban hagyta, és egy jó szamaritánus megszerezte, megszervezheti, hogy visszavegye tőlük..

Nincs válasz, amikor felhívsz? Próbálja ki egy olyan telefonkereső alkalmazást, mint a Find My iPhone, a Google Find My Device vagy a Samsung Find My Mobile. A T-Mobile keresőalkalmazása, a Lookout Mobile még riasztást is adhat, ha az eszköz a közelben van.

T-Mobile Lookout mobil biztonsági alkalmazás.

Csak annyit kell tennie, hogy bármilyen böngészőből belép az alkalmazás webhelyére, jelentkezzen be hitelesítő adataival, és kövesse az utasításokat, hogy telefonját a térképen megtalálja. Vegye figyelembe, hogy ezeket az alkalmazásokat előre be kell állítania, különben nem fognak működni.

Ha az alkalmazás azt mondja, hogy telefonja közelében van, például a házában vagy egy olyan helyen, ahol nemrégiben járt, akkor tudja, hogy csak néznie kell, vagy vissza kell térnie a helyszínre, és fel kell kérdeznie az alkalmazottat.

Ha olyan helyen van, ahol még nem voltál, és úgy tűnik, hogy úton van, akkor nyilvánvalóan, hogy valaki másnak van a telefonja. És ha nem válaszoltak, amikor hívtál, akkor nagy esély van a telefon ellopására. Ennek ellenére a tolvajok általában ellopják a telefont, miután ellopják, így nem jelenik meg a kereső alkalmazásokban (vagy csak a legfrissebb helyet jeleníti meg).

Ha egy tolvaj elhagyta a telefont, és nyomon tudja követni, hol van, akkor kísértésnek tűnik menni, hogy szembeszálljon a feltételezett tolvajjal, és visszaszerezze a telefont. Bűnüldöző szervek erősen javasoljuk, hogy ne tegye ezt mivel súlyos következményekkel járhat. Ehelyett vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel (bővebben az alábbiakban).

Nyújtson be rendőrségi jelentést

Mint már említettük, fontos, hogy ne lépjünk szembe a tolvajokkal. Volt olyan esetek, amikor ez nagyon rosszul ért véget, például egy kanadai eset, amelyben egy tiniöt lőtték le, miután telefonját követte, és a gyanúsított tolvajokhoz közeledett.

Ha úgy gondolja, hogy telefonját ellopták, nyújtson be rendőrségi jelentést. Noha a bűnüldöző szerveknek nincs erőforrása az ellopott telefonok minden esetének kivizsgálására, ha tudod megmondani nekik, hogy hol van a telefonod (egy keresőalkalmazást használva), akkor valószínűbb, hogy segítenek a helyreállításában. Ne feledje, hogy ez valószínűleg nem tekinthető kiemelt fontosságú esetnek, így eltarthat egy ideig.

Még akkor is, ha nem ér véget a telefon visszaadása, a rendőrségi jelentés benyújtása más módon is segíthet. Például néhány országban az hiányzó vagy ellopott eszközöket hozzáadják egy országos feketelistához. Ez azt jelenti, hogy nem fognak együttműködni az ország egyetlen hálózatával sem.

Ha hitelkártyáját a telefon lopása miatt használták fel, akkor pénzintézetének szüksége lehet a rendőrségi jelentés számára, hogy igazolja az eszköz lopását, mielőtt megtérítik a veszteségeket. Ugyanebben az értelemben a legtöbb biztosítótársaság csak akkor fizeti ki a telefonját, ha megadja a rendőrségi jelentés számát.

Itt is érdemes megjegyezni, hogy egyes rendõri osztályok csak akkor nyújtanak be jelentést, ha biztosak abban, hogy nemcsak elvesztette telefonját, ezért mielõtt felveszi velük a kapcsolatot,.

Itt találhatja meg ellopott telefonját a kiválasztott országokban:

  • MINKET: Lépjen kapcsolatba a helyi rendõrséggel nem segélyhívószámon keresztül, vagy keresse fel a helyi rendõrséget.
  • UK: Hívja a 101. számot olyan bűncselekmények bejelentésére, amelyekben nincs szükség sürgősségi reagálásra.
  • Kanada: Látogasson el a helyi rendőrség webhelyére, ahol megtalálja az eszközéről szóló értesítést. Vegye figyelembe, hogy néhányuk lehetővé teszi az ellopott eszköz bejelentését internetes űrlapon keresztül.
  • Ausztrália: Látogasson el a helyi rendőrségre vagy hívja a 131 444 telefonszámot sürgős segítség nélkül.

Vegye figyelembe, hogy ha a telefonlopás valamilyen súlyosabb bűncselekményt, például betörést vagy támadást von maga után, akkor fel kell hívnia a segélyhívó számot a joghatóságához.

Távolról zárolhatja (és talán törölheti) telefonját

Amint megtudja, hogy telefonja valaki mással van, az elsődleges feladat annak biztosítása, hogy a személy ne férhessen hozzá a telefon tartalmához. Ehhez a telefont távolról lezárhatja. A pontos folyamat az operációs rendszertől függ:

iOS

IOS-eszközökön az Aktivációs zár automatikusan bekapcsol, amikor bekapcsolja a Find My iPhone-t (amelyet be kell kapcsolni az eszköz ellopása előtt). Ez lezárja az eszközt, hogy senki sem jelentkezzen be az Apple felhasználói azonosító és jelszó nélkül.

iOS Activation Lock honlap.

A Find My iPhone alkalmazás tartalmaz egy Lost Mode funkciót. Ez egy egyedi üzenetet jelenít meg a készüléken, amely tartalmazhat telefonszámot az eléréshez. Az eszköz elveszett módba állításához menjen az icloud.com/#find webhelyre Mac vagy PC-n, és jelentkezzen be az iCloud felhasználónévvel és jelszóval.

Ha teljesen biztos benne, hogy nem fogja visszahozni telefonját, és aggódik amiatt, hogy érzékeny információkat tárol, akkor megteheti távoli törlés végrehajtása a telefonján a Saját iPhone keresése alkalmazásban. Ideális esetben a telefonját biztonsági mentéssel látja el, így a törlés végrehajtása nem fog véglegesen elveszíteni minden információt.

Android

Távolról lezárhatja Android-eszközét a Find My Device alkalmazás segítségével (amelyet be kell kapcsolni az eszköz ellopása előtt). A Gmail hitelesítő adataival jelentkezzen be a google.com/android/find web böngészőből, és válassza a lehetőséget BIZTONSÁGOS ESZKÖZ.

A Google Saját eszközom kezdőlapja.

Ezután a rendszer kéri, hogy állítson be új zárolási képernyő jelszót. Ugyanazon felületen távolról törölheti a készüléket, ha szükségesnek ítéli.

Windows Phone

A Windowsnak megvan a saját telefonja, a Saját telefonom nevű alkalmazás, ahol lezárhatja készülékét. Bármely böngészőn jelentkezzen be a Windowsphone.com webhelyre. kettyenés Megtalálni a telefonomat majd válassza a lehetőséget Zár. Kövesse a telefon lezárására vonatkozó utasításokat, amelyek különböznek attól függően, hogy már beállította-e a telefon jelszavát. Ezen az alkalmazáson belül lehetősége van a készülék távolról törlésére is.

Hívja a mobil szolgáltatót

Ha valaki ellopta a telefonját, és képes volt bejutni a készülékbe, könnyen összegyűjtheti néhány izgalmas hívás-, szöveges és adatdíjat. Azonnal hívja a szolgáltatót, hogy felfüggessze szolgáltatását.

Ezenkívül, ha nem tud távoli zárolást végrehajtani vagy magát törölni, ne veszítse el még a reményét esetleg a vezeték nélküli szolgáltatója segíthet. Hívjon egy számot, és lehet, hogy kikapcsolhatja az eszközt, és esetleg törölheti tőle személyes adatait.

Cserélje ki jelszavát

Még akkor is, ha van esély arra, hogy visszakapja telefonját, biztos akar lenni abban, hogy senki sem használhatja semmire, amíg a birtokukban van. Remélhetőleg a telefon PIN-kóddal, jelszóval vagy mintával védett, de ezek még kifinomult szoftverrel is repedhetők. Valójában a mintákat gyakran kitalálják azáltal, hogy a képernyőn ujjlenyomat-foltokra nézik. Még ha távolról is sikerült lezárnia vagy törölnie a telefonját, akkor lehetett volna egy időablakot, ahol a tolvaj hozzáférhetett volna.

Mint ilyen, jó ötlet a telefonhoz társított fiókok jelszavának megváltoztatása, különösen, ha van automatikus mentése (bár először is ez nem jó gyakorlat). Talán a legfontosabb: változtassa meg az alkalmazásbolt jelszavát, hogy senki sem tehessen meg alkalmazásokat vagy alkalmazáson belüli vásárlásokat.

Változtassa meg az online bankszámlájának jelszavát is (ha a megfelelő alkalmazást használja) és az egyéb pénzügyi számlák, például befektetési alkalmazások számára. Vásárlási alkalmazásokat használ? Változtassa meg a jelszavait is. És mi lenne a streaming oldalakkal, mint például a Netflix és a Hulu? Ha automatikusan bejelentkezik ezekre a webhelyekre, van esély arra, hogy valaki megnézheti számlázási adatait, ideértve a hitelkártya adatait is, ezért ezeket a jelszavakat is meg kell változtatnia.

Hívja a bankot

A hitelkártyákkal kapcsolatban fel kell hívnia, hogy értesítse a bankot, hogy ellopták a telefonját, és kérdezze meg, hogy történt-e a kártyáján nemrégiben valamilyen tevékenység (amely esetleg nem jelenik meg azonnal az online banki szolgáltatásoknál). Még azt is tanácsolhatják, hogy törölje a meglévő hitelkártyáját, és szerezzen be egy újat, hogy biztonságban lehessen.

Önnek is kellene figyelje a kijelentéseit a telefon eltűnését követő napokban és hetekben, és vigyázzon minden gyanús tevékenységre. Ellenőrizze, hogy nem létezik-e jogosulatlan tevékenységek a kártyákon, a közösségi média-fiókokon és bármi máson, amelyek a telefonjáról elérhetők.

Vegye fel a kapcsolatot a biztosítótársasággal

Ha rendelkezik telefonjával olyan biztosítással, amely védi az elvesztést vagy a lopást, akkor az utolsó lépés a készülék értékének megkísérlése (bár a szentimentális érték soha nem helyettesíthető). Nem emlékszem, van-e biztosításod? Lehet, hogy a szolgáltatóján keresztül vásárolta meg, amikor megvásárolta a telefonját. Vagy esetleg fedezi az otthoni biztosítását, ezért érdeklődjön a szolgáltatónál is.

AppleCare + honlap.

Van AppleCare +? 2018 szeptemberéig az AppleCare révén nem lehetett fedezni a veszteséget vagy a lopást. A társaság azonban tavaly ősszel bejelentette, hogy választható lefedettséget biztosít. A kompenzációra való jogosultság egyik fő feltétele: a Find My iPhone alkalmazást aktiválni kell az elvesztés vagy lopás időpontjában..

Lépések, amelyeket új telefon megszerzésekor kell megtenni

Amint az a fenti lépések közül néhányból kitűnik, a telefon ellopása után elvégzett művelet nagyban függ attól, amit előzőleg végzett. Sajnos valószínűleg akkor olvassa el ezt a bejegyzést, miután telefonját ellopták, de ennek ellenére alkalmazhatja ezeket az információkat a következő telefonjára, vagy ha szerencséd van ahhoz, hogy újraegyesítsd a régi telefonoddal.

1. Vegye figyelembe a készülék sorozatszámát

Vegyék nyilvántartást a nemzetközi mobilkészülék-azonosító (IMEI) számáról. Ez megtalálható a telefon beállításaiban vagy az online fiókban, vagy fizikailag kinyomtatva lehet a telefonra (az akkumulátor vagy a SIM-kártya közelében) vagy az eredeti csomagolásra. Ezt idézheti, amikor rendőrségi jelentést nyújt be. Valószínűleg nem fogja rávenni a rendőrséget az ügy aktív kivizsgálására, de ha történt például a telefon felfedezése, ha letartóztatnak valakit, akinek több eszköze van a birtokukban, akkor nagyobb esélye van arra, hogy visszaszerezze azt..

2. Aktiválja a telefonkereső alkalmazást (és mások)

Korábban már említettük azokat a telefonkereső alkalmazásokat, mint a Find My iPhone és a Find My Device. Noha ezek előzetesen telepíthetők az eszközére, fontos, hogy engedélyezze őket, hogy azok akkor működjenek, amikor a legjobban szüksége van rájuk. Segíthetnek Önnek annak meghatározásában, hogy eszközt ellopták vagy egyszerűen elvesztették -, nagyobb esélyeket nyújtanak az eszköz megtalálására, és jogosultak bizonyos típusú biztosítási visszatérítésekre..

Érdemes lehet egy olyan alkalmazás telepítését is, amelyik ismételt bejelentkezési kísérletek után fényképeket készít. Az olyan alkalmazások, mint a Lockwatch, a harmadik szem és a behatoló szelfi, automatikusan bepattan a szelfibe egy megadott számú bejelentkezési kísérlet után.

Noha ezek általában hasznosabbak annak felfedezéséhez, hogy ki szokik-e valaki a telefonját, bárki segíthet ellopni a tolvajt. Csak az a tény, hogy a telefon elkezdi fényképezni, miközben megpróbálnak bejelentkezni, elegendő lehet ahhoz, hogy a készüléket dobja el. Ráadásul ezen alkalmazások némelyike ​​a képeket megcímkézi egy helyre, így nagyjából tudja, hol van a telefon a bejelentkezési kísérlet idején. Ez akkor hasznos, ha elfelejtette engedélyezni a telefonkereső alkalmazást.

3. Használjon erős jelszavakat

Használjon erős jelszót, PIN-kódot vagy mintát a telefon lezárásához. Ez nyilvánvalónak tűnhet, de a közelmúltban, 2016-ban az Android-felhasználók csaknem egyharmada nem használta a lezárási képernyőt. Sok telefonon már elérhetőek biometrikus bejelentkezési lehetőségek, és bár ezek bosszantóak lehetnek, ha nem működnek, ezeket nehéz megtörni. Ha a telefonjába nehéz bejutni, akkor nagyobb a esélye, hogy egy tolvaj egyszerűen eldobja, sőt azt is megtalálja, aki visszaadja neked.

Jelszavak megadása szükséges minden alkalmazásbolt-vásárláshoz és alkalmazáson belüli vásárláshoz, például az Amazonhoz. Megfontolhatja a két tényezővel történő hitelesítést néhány alkalmazás számára, különösen az online banki platformokon. Két tényezővel történő hitelesítés esetén a kapcsolatfelvétel második módszerét fogják használni személyazonosságának megerősítéséhez, például egy e-mailben vagy szövegesen küldött kódot.

Fontos, hogy minden fiókhoz használjon különféle jelszavakat és ne mentse el a jelszavakat az alkalmazásokban vagy a böngészőkben. Ha nehezen emlékszik sok jelszóra, akkor fontolóra veheti a jelszókezelő használatát. A ragadós jelszó és a Dashlane néhány jó lehetőség az iOS és az Android számára elérhető alkalmazásokkal.

4. Állítsa be az automatikus biztonsági mentéseket

Ha a telefonja jó állapotban van, akkor a készülék elvesztése nem lehet a helyzet legrosszabb része. Szívdörgő lehet, ha el akarja választani az összes birtokában lévő információt, például névjegyeket, naptárakat, fényképeket és videókat..

Manapság könnyebb, mint valaha, a telefon minden részét helyreállítani, automatikus biztonsági mentéssel. Az Apple és a Google egyaránt automatikus biztonsági mentési funkciókat kínál, amelyeket könnyű beállítani.

Ha a telefont munkához használja, kérdezze meg a rendelkezésre álló további biztonságot.

5. Használja a legjobb gyakorlatokat a telefon használatakor.

Néhány józan ész nagy utat tud elérni, amikor az információkat távol tartja a kíváncsiságú szemtől. Törölje azokat az alkalmazásokat, amelyekre már nincs szüksége és minden munkamenet után jelentkezzen ki az alkalmazásokból, különös tekintettel az online banki szolgáltatásokra. Ne tároljon felesleges információkat a telefonján, és kerülje az érzékeny dokumentumok vagy intim képek tárolását a készüléken.

Hová kerülnek ellopott okostelefonok??

Ha olyan sok védőintézkedést vezet be, hogy megakadályozzák a tolvajok valóban telefonját, akkor kíváncsi lehet, hogy mi történik ezekkel az ellopott eszközökkel. Mivel zárakat helyeztek az eszközökre, és azokat, amelyekről azt jelentették, hogy ellopják, nem működnek egyetlen országos mobilszolgáltatóval sem, az okostelefon-lopások száma csökken. azonban, továbbra is létezik lopott telefonok piaca, még azokat is, amelyek bezártak.

A jó hír az, hogy a tolvajok általában magát az eszközt követik, nem pedig a telefon tartalmát. Az eszközöket gyakran zálogházak, vezeték nélküli üzletek (független tulajdonban vannak), valamint a szokásos anya- és pop-boltok vásárolják. Ha lehetséges, a tolvajok vagy a vásárlók cserélik a SIM-kártyát és átprogramozzák a telefonokat. Ez meglehetősen egyszerűen megtehető, ha a telefont a gyártó nem zárolta le.

Bizonyos eszközökkel az emberek képesek megkerülni a reteszeket gyári alaphelyzetbe állítás vagy más módszer segítségével. Vagy el is adhatják őket, ha úgy tesznek, mintha fel vannak oldva. Más eszközöket alkatrészekre adnak el, míg sokuk tengerentúli. Nem világos, hogy a külföldi fuvarozók megkerülhetik-e a származási országban bevezetett zárakat, de ez lehetséges forgatókönyv lehet. Néhány eszköz sokszor megér egy tengerentúlon, mi lenne például az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

Kép jóváírása: “iPhoneJan Vasek által a CC BY 2.0 alapján engedélyezett

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 6

Adblock
detector