Mi az ellenőrző összeg és hogyan használja ezt? (Windows és Mac utasítások)

Hogyan ellenőrizhető a Windows Mac
Az ellenőrző összeg olyan szám- és betűsor, amelyet arra használunk, hogy „ellenőrizzük”, hogy az adatok vagy a fájl megváltozott-e tárolás vagy továbbítás során. Az ellenőrző összegek gyakran kísérik az internetről letöltött szoftvereket, hogy a felhasználók ellenőrizhessék, hogy a fájlokat vagy fájlokat nem módosították-e átvitel közben. Ha a szoftver gyártójának ellenőrző összege megegyezik a számítógépen letöltött telepítő fájlok ellenőrző összegével, akkor hibát, illetve módosítást nem sikerült. Ha az ellenőrző összegek nem egyeznek meg, akkor valószínűleg a letöltő megsérült, vagy a hackerek veszélybe sodorták.

Ez a cikk elmagyarázza, hogyan lehet az ellenőrző összegeket felhasználni a fájlok validálására mind Mac, mind PC-n. Először elmagyarázzuk, hogyan kell használni az ellenőrző összeget, majd részletesebben áttekintjük, hogyan működik.

Demonstrációs célokra letöltjük a VLC Media Player-t, egy ingyenes és nyílt forráskódú programot, amelyhez ellenőrző összeg tartozik.

Ellenőrző összeg használata Windows rendszeren

Számos eszköz és segédprogram létezik az ellenőrzőösszegek érvényesítéséhez a Windows rendszeren, de a Windows 7, Windows 8 és Windows 10 rendszerhez mellékelt beépített eszközöket használjuk.

Kezdje azzal, hogy letölti a szokásos módon ellenőrizni kívánt fájlt. Ne feledje, hogy ha tömörített (zip) fájl, akkor a tartalom kibontása előtt futtatnia kell a tömörített mappában az ellenőrző összeget..

1. ellenőrző összeg

A VLC webhelyén egyszerűen rákattinthat egy linkre, hogy közvetlenül a letöltési oldalon megtekinthesse az ellenőrző összeget. Más szoftvergyártók megkövetelhetik, hogy töltse le az ellenőrző összeget egy szöveges fájlban, ebben az esetben a Notepad vagy hasonló szövegszerkesztő segítségével nyithatja meg..

2. ellenőrző összeg

Az ellenőrző összeg egy látszólag véletlenszerű számok és betűk hosszú karakterlánca. Miután meglátta, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Nyisd ki Parancssor tartva Windows kulcs és nyomja meg „R”. Típus "cmd”A szövegmezőbe, és nyomja meg a gombot Belép.3. ellenőrző összeg
 2. Keresse meg a mappát, ahol a fájl található. Az alapértelmezett beállítások használata esetén ennek a parancsnak működnie kell: cd Downloads

  4. ellenőrző összeg

 3. Írja be a következő parancsot, és a [FILENAME] helyettesítse az érvényesíteni kívánt fájllal, beleértve annak kiterjesztését, és a [HASH] -ot a szoftvergyártó által megadott kivonat-algoritmussal. Ebben az esetben a VLC letöltési oldala szerint a hash algoritmus SHA256.certutil -hashfile [FILENAME] [HASH]
 4. nyomja meg Belép az ellenőrző összeg előállításához. Hasonlítsa össze az ellenőrző összeget a szoftver gyártótól az éppen létrehozotthoz.5. ellenőrző összeg

Ha a két ellenőrző összeg megegyezik, akkor jó menni. A fájl nem sérült meg, vagy nem lett módosítva az eredeti verzióból.

Ha az ellenőrző összegek nem egyeznek meg, akkor probléma van. Lehet, hogy nem töltötte le megfelelően, vagy a hackerek eltérítették a kapcsolatot, hogy sérült fájlt tölthessen le egy rosszindulatú szerverről. A módosított változat rosszindulatú programokat vagy egyéb hibákat tartalmazhat. Nem javasoljuk olyan szoftver telepítését, amelynek nincs érvényes ellenőrző összege.

A Windows certutil parancs az alábbi hash algoritmusokat használhatja ellenőrző összeg létrehozására:

 • MD2
 • MD4
 • MD5
 • SHA1
 • SHA256
 • SHA384
 • SHA512

Az ellenőrző összeg használata a Mac OS rendszeren

Ellenőrző összeget érvényesíthet Mac-en a Terminál beépített funkcióival. Először töltse le az ellenőrizni kívánt fájlt és az ellenőrző összeget a gyártótól. Ismét a VLC Media Player-t fogjuk használni példaként.

mac kontrolösszeg 1

A VLC letöltésekor az ellenőrzőösszeget közvetlenül a letöltési oldalon tekintheti meg, de egyes szoftverekhez esetleg szükség lehet az ellenőrzőösszeg külön szövegfájlban történő letöltésére. Az ellenőrző összeg megtekintéséhez megnyithatja egy ilyen fájlt a TextEdit alkalmazásban.mac ellenőrző összeg 2

Ha a szoftvergyártó ellenőrző összege kéznél van, kövesse az alábbi utasításokat:

 1. Nyissa meg a terminált a nagyító ikonra a jobb felső sarokban, és keresse meg a „terminál“, És rákattint az első eredményre.mac ellenőrző összeg 3
 2. Feltéve, hogy letöltötte a fájlt, ellenőrizze az alapértelmezett beállításokat Letöltések mappában keresse meg a mappát a CD parancs a terminálon: cd letöltések
 3. Az ellenőrző összeg létrehozására szolgáló parancs a hash algoritmustól függően változik. Ebben az esetben ez SHA256. Írja be a következő parancsot a terminálba: shasum -a 256 vlc-3.0.6.dmg

  .mac kontrolösszeg 4

 4. Az ellenőrző összeg megjelenik a terminál következő sorában. Hasonlítsa össze a szoftvergyártó által létrehozott ellenőrző összeggel, és ellenőrizze, hogy egyezik-e.

Ha a két ellenőrző összeg megegyezik, akkor a fájl nem sérült meg, vagy nem lett módosítva az eredeti verzióhoz képest, és jó.

Ha az ellenőrző összegek nem egyeznek meg, akkor ne telepítse. Lehet, hogy nem töltötte le megfelelően, vagy a kapcsolatot eltérítették, hogy rosszindulatú fájlt tölthessen le. Nem javasoljuk olyan szoftver telepítését, amelynek nincs érvényes ellenőrző összege.

Ha a SHA256-tól eltérő hash algoritmust használ a Mac rendszeren, akkor itt lesz a szükséges parancsok, a [fájlnév] helyébe az érvényesíteni kívánt fájl nevét cserélje ki:

 • MD5: md5 [fájlnév]
 • SHA1: shasum -a 1 [fájlnév]
 • SHA256: shasum -a 256 [fájlnév]
 • SHA384: shasum -a 384 [fájlnév]
 • SHA512: shasum -a 512 [fájlnév]

Javasoljuk az SHA256 vagy újabb verziójának használatát, ha lehetséges. Az MD5 és az SHA1 elavult, és nem olyan biztonságos.

Hogyan működnek az ellenőrző összegek?

A hashing egyirányú titkosítási funkció, amely bármilyen méretű és méretű adatot vesz fel rögzített méretű értéket ad ki. A fenti SHA256 kivonatoló algoritmus például 64 betűből és számból álló sorozatot ad, amelyet hash néven ismert. Függetlenül attól, hogy a bemenet egy mondatot tartalmazó szövegfájl vagy egy teljes operációs rendszer, a kimeneti hossz mindig 64 karakter lesz. A kivonat minden alkalommal azonos lesz, mindaddig, amíg a kivonási algoritmusba bevitt adatok állandóak maradnak.

A szoftver letöltésekor a hash értéket használják ellenőrző összegként. A hashizálást a vállalatok is használják a felhasználók jelszavainak ellenőrzésére anélkül, hogy a jelszót egyszerűen szöveges formában tárolnák a szerveren. A digitális aláírást használó e-mail rendszerekben a kivonatolást használják annak biztosítására, hogy az e-mailek ne kerüljenek módosításra az átvitel során, ahol a hash értéket ellenőrző összeg helyett „üzenet kivonatnak” nevezzük..

Az ellenőrző összegek az IP protokoll szerves részét képezik, amely az internetet lehetővé tevő alapvető technológia. Amikor az adatokat IP-csomagokban továbbítják az interneten keresztül, akkor ellenőrző összegeket használnak annak biztosítására, hogy ezeket a csomagokat ne módosítsák. A szoftverletöltésektől eltérően ezek a protokollok a felhasználó bevitele nélkül automatizálják az érvényesítési folyamatot. További információ a TCP / IP és UDP / IP protokollokról itt olvasható.

Ha az eredeti adatokban még csak egy adatot vagy kódot megváltoztatunk, akkor a kivonat értéke, az ellenőrző összeg vagy az üzenet megemlítése drasztikusan eltér. Ezért ha egy letöltött szoftver egy része tartalmaz hibákat vagy módosításokat, amelyek különbözik a szoftvergyártó által hivatalosan közzétettől, akkor a kivonat-értékek, az ellenőrző összegek vagy az üzenet-összefoglalók nem egyeznek.

Olvass tovább: Titkosítás, kivonás, sózás - mi a különbség?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3

Adblock
detector