10 најчешћих превара које циљају фрееланцере (и како их избећи)

10 уобичајених превара које циљају на фрееланцере

Ако сте део „гиг економије“, нисте сами. Према истраживању Упворк-а за 2017. годину, само у САД-у живи преко 57 милиона слободних радника. Тај број расте из године у годину. И док самостални посао може бити невероватно ојачан, може доћи и до значајних трошкова ако нисте пажљиви. То је зато што многи потпуно зелени фрееланцери пречесто постају плен преваре чији је циљ да их намаме у лаку зараду, само да би их отели.

Као самостални писац, видео сам поприлични део преваре које циљају на слободњаке. Од објава посла које су очигледно преваре, па до некога ко ме је заправо покушао наговорити да поделим свој Упворк налог са њим, морао сам да се кренем по понекад ризичном свету фрееланцинга да бих могао да живим у економији гиг..

Contents

Зашто фрееланцери падају на преваре?

Ако никада нисте пали за превару, можда ћете се запитати како и зашто су фрееланцери лак плен за варалице и криминалце.

Постоје два главна разлога због којих неки фрееланцери падају на преваре, а оба су идентификована у извештају Упворк-ове компаније „Фрееланцинг ин Америца“ за 2017. годину: предвидљивост прихода и проналажење посла. У многим слободним индустријама, попут писања, оне с више искуства имају много лакшег проналаска посла. Нови фрееланцери често морају сами себе продати како би добили посао, искуство и материјал вредан за портфолио. Недостатак достојно плаћеног рада може довести до значајно нижег дохотка или разлика у дохотку.

Ова борба да се одвоји одоздо може лако довести у разумљив очај. А када им се пруже могућности да се преселе, многи фрееланцери ће можда своје раднике за преваре подесити или искључити када им се пружи могућност за лако, брзо и радно окружење са великим приходима..

Имајући то на уму, ако сте нови у фрееланцингу било који индустрије и желе избећи неке од уобичајених превара које циљају фрееланцере, ево корисне листе 10 превара на које можете наићи на свом путу ка врху.

1. Превара о раду код куће

Иако су самостално писање, уређивање и графички дизајн међу најпознатијим врстама фрееланцинг-а, шеме „од куће“ постоје већ деценијама и заиста се уклапају у категорију економије концерата. Упркос бројним законитим начинима зараде од куће, укључујући путем фрееланце платформи попут Упворк-а, Фрееланцер-а, Топтал-а и Гуруа, неки људи и даље постају плен не-дескриптивне преваре „посао од куће“..

слободне преваре

Многе од ових превара изгледају привлачно јер углавном не захтевају специјализоване скупове вештина, за разлику од већине званичних и легитимних фрееланцинг платформи. Многе преваре „од куће до куће“ оглашавају се на основу претпостављеног високог потенцијала зараде, али не наводе никакве детаље о томе који ће се посао обављати док не позовете њихов број или не ступите у дигиталну комуникацијску размену са уметницима преваре..

Како избјећи преваре са посла код куће

Најлакши начин да се избегну ове преваре је коришћење само легитимних фрееланце платформи. На овим веб локацијама можда постоје уметници преваре који раде у њима, али већина их има начине извештавања и надгледања који смањују број послова преваре који би могли да буду објављени..

Такође ћете желети да избегнете да кликнете на било које везе или веб огласе сличне горе наведеном. Ако у реклами „посао од куће“ не буде наведено која се врста посла обавља, вероватно је превара или, у најмању руку, прекомерна потенцијала зараде.

Ако нисте сигурни да ли су веб локација или услуга легитимне, извршите брзу Гоогле претрагу, попут „[име странице] рецензије“ или „је [име веб локације] превара“. Ако веб локација има лоше критике или више извора наводи да је то превара, потражите друге радне могућности на другом месту.

2. Лажни огласи за посао

Постоје десетине табли са задацима, сваки са различитим нивоима филтрирања садржаја како би се уклонили преваре са њихових система. Неки нуде слободне заштите фрееланцерима од других. На пример, ако користите одељак „Наступи“ Цраигслисте, не постоји прави начин да кажете да ли је посао прави посао или превара у маскирању. Будући да Цраигслист нема функције за оцењивање појединаца који објављују посао, немате даље податке који ће вам помоћи да утврдите да ли је постер послова законита компанија или неко ко се нада да ће вас преварати од куће и куће.

На пример, ово објављивање посла на Цраигслист-у не пружа начин да се каже да ли је постер посла довољно поуздан да би платио завршен посао. Не постоји ни начин да се каже да ли он или она само лажира и нада се да ће украсти информације од подноситеља захтева.

Слободне превареИзвор: Цраигслист

Како избећи лажне објаве на послу

Ваша најбоља опција је само да тражите посао преко званичних веб локација за објављивање посла и платформи за фрееланцинг. Међутим, лажне објаве за посао и преваре постоје и на тим платформама и веб локацијама, тако да ћете морати да предузмете неколико додатних корака..

 1. Посао узимајте само од послодаваца који имају проверену историју рада и добре оцене. Већина фрееланце платформи сада омогућавају фрееланцерима да оцјењују клијенте након завршетка пројеката и омогућују клијентима да оцјењују њихове фрееланцере. Ово ствара папирнати траг, да тако кажем, олакшава утврђивање да ли је клијент прави посао.
 2. Међутим, постоје случајеви када видите занимљиво радно место од новог клијента или потенцијалног послодавца који нема претходну историју. Ако је то случај, будите посебно опрезни пре него што пристанете на посао. Ако се пријавите, будите сигурни да клијент не ради ствари попут замолбе да платите новац за посао или тражи да скинете комуникацију са званичне фрееланцинг платформе.
 3. Проверите клијентове оцене и критике. Лоше критике не морају значити да је клијент преварант. У ствари, већина појединаца који постављају преваре уопште неће имати претходну радну историју на платформи. Лоше критике су често показатељ клијента са којим је тешко радити. Ипак, постоји шанса да клијент има тенденцију да тражи више посла него што је договорено или покушава да потплати, одложи плаћање или уопште не плати. То би могло бити назначено у рецензијама на платформи.

3. Захтеви да се уплата пошаље пре него што се запосли (плати на посао)

Сјајна ствар код већине фрееланцинг послова је та што често већ имате опрему која вам је потребна за започињање. Ако сте, на пример, слободни писац или уметник, вероватно имате софтвер који вам је потребан да бисте одмах почели да радите. А ако сте радник поделе за Убер или Лифт, ако имате сопствени аутомобил који пролази било који сервисни инспекцијски стандард, значи да сте спремни за вожњу (буквално).

Међутим, неке слободне преваре од вас ће тражити да платите неку врсту накнаде или да купите клијентов производ да бисте започели рад на њима. Такве преваре често вам обећавају или приступ пуно посла уз претплату или обећавају велике награде за препродају производа компаније након што је купите.

Обично нема гаранције ни за једну од ових врста преваре. Чешће од тога, компанија или клијент који чине да појединци плаћају унапред да раде за њих остварују зараду тако што потписују људе и / или чине да купују производ који желе да продате..

Како избјећи преваре „плати на послу“

Савет је овде једноставан: ако требате да платите за приступ послу са појединачним клијентом, не радите са тим клијентом. Имајте на уму да је ово не исто као услуга за коришћење платформе.

На пример, веб локације као што су Фрееланцер.цом и Упворк нуде бесплатну пријаву и ограничен број бесплатних пријава, али наплаћују накнаду за могућност постављања више предлога. То не би била превара, већ трошак коришћења њихове услуге за проналажење посла - а такође није обавезан. Али ако нађете услугу која захтева да се пријавите и платите накнаду или купите производ пре него што можете да обавите посао за њих, потражите друго место за посао. Нећете вероватно зарадити поврат „инвестиције“.

4. Пирамидне шеме (или маркетинг на више нивоа / директни продавци)

Пирамидне шеме (познате и као маркетинг на више нивоа или директна продаја) су ових дана свуда. Мало помала преваре „плати за посао“, маркетиншке преваре на више нивоа функционишу на овај начин:

 1. Пријављујете се за сервис / компанију и постајете „бренд амбасадор“ или неки други повезани однос.
 2. Обавезни сте да купите производе компаније пре времена, обично са „попустом“.
 3. Тада ћете добити задатак да продате те производе компанији, који могу или не морају смањити зараду коју зарађујете.
 4. Такође сте приморани да нађете пријатеље, породице и познанике да се пријављују и као „амбасадори бренда“, а компанија често нуди бонусе ако нађете више људи да се пријаве како би продали производ..

Нажалост, маркетинг на више нивоа је у потпуности законит на многим местима, укључујући САД, али незнатно. Велики МЛМ брендови, попут Амваиа и Мари Каи, постоје деценијама и сви су се суочили са бројним законским изазовима (обично због преваре или злоупотребе понашања). Други, као што су ЛулаРое, Хербалифе и Плекус, снажно су се учврстили у домаћинствима широм земље упркос шкакљивим причама о пореклу и текућим тужбама. Што је још горе, многи од ових МЛМ схема имају прилично снажне присталице, али исто толико људи који пријављују врсту МЛМ хорор прича које су врло индикативне за преваре..

фреелацне превареИзвор: Бебе Бабилон

МЛМ-ови су далеко и најчешће једна од најчешћих врста превара, а чешће од тога нису плен мајке које бораве код куће очајнички да допринесу приходима свог домаћинства или пронађу финансијску слободу. Компаније обично обећавају лак пут до богатства, али често остављају људе спаљене и трошећи много више него што су зарадиле, или једва надокнађују трошкове куповине производа ове компаније. Постоје чак и веб странице посвећене не само изласку МЛМ-оваца какви јесу, већ и пружању подршке појединцима који су повређени таквим преварама..

Како избјећи маркетиншке преваре на више нивоа и пирамидалне шеме

Многи се усисавају у МЛМ преваре пре него што схвате у шта су се и сами упустили. Док је већ касно, многи од оних који почну да раде за компанију за директну продају остају хиљаде долара, као и пријатељи. То је зато што МЛМ компаније често гурају појединце да покушају да продају за готово било кога, укључујући блиске пријатеље и рођаке, од којих се многи временом уморују од гледања као пословне прилике..

Најбољи начин да избегнете МЛМ преваре је одбити сваку понуду за рад са компанијом која жели да купите и продате њихов производ за њих. Поред тога, ако компанија обећа да ћете се обогатити њиховим методама, то ће вероватно бити превара.

Корисне веб странице наводе МЛМ преваре, тако да познавање компанија по имену може вам помоћи. Ова листа МЛМ група Реддит групе / р / АнтиМЛМ требало би да буде добра полазна основа. Једноставно претражите листу имена компаније за коју сумњате да би могла бити пирамидална шема. Оно што је важно, ако нисте сигурни, једноставно прво истражите компанију на мрежи.

5. Захтеви за информације о рачуну

Вероватно ћете имати различите рачуне као фрееланцер. На пример, вероватно имате подешен ПаиПал налог за брзе трансакције, и постоји велика шанса да сте или будете део различитих фрееланцинг платформи.

Изузетно је важан сваки рачун који имате везан за ваше предузеће. У ствари је толико важно да би преваранти могли да покушају да им приступе како би украли приступ вашем налогу за сопствене сврхе, украли новац са ваших рачуна или држали рачуне као таоце у замену за откупнину.

Ово је покушај преваре на који сам лично налетио не тако давно на ЛинкедИну. Већину свог фрееланцера радим путем Упворк-а, где одржавам солидну оцену и одличне критике. Иако је много времена и труда уложило у изградњу тог доброг стања на Упворк-у, то би такође могло бити корисно за свакога ко успе да добије приступ њему..

То се надао један преварант када ме је контактирао на ЛинкедИну.

слободне преваре

Предлог преваре у почетку се чинио довољно невиним. Желео је да ми помогне да зарадим више новца. И као фрееланцер, то је увек предлог који бих желео да забавим. Уосталом, многи фрееланцери са различитим способностима удружују се и помажу једни другима. Писац се може удружити с графичким уметником, на пример. То је често обострано корисно.

То му, међутим, није био циљ, а црвене заставе су се брзо подигле.

На пример, покушао је да ми покаже свој профил Упворк користећи мртву везу, упркос тврдњама да има чврст профил. Да је постојао у неком тренутку прошлости, сигурно више није био активан. Није прошло дуго док је бацио очигледну превару на мене.

слободне преваре

Нисам се ни трудио да одговорим на његов последњи захтев. Није било потребе. Било је очигледно која је његова игра овде. Давањем података о мом налогу пружао бих му приступ:

 • Моја тренутна зарада чека на пренос на мој лични рачун
 • Моје банковне информације
 • Остале личне информације
 • Мој целокупни Упворк налог

Чак и ако је његов захтев био легитиман (очигледно није био) дељење налога је у супротности са условима услуге Упворк-а и противно је политици за већину фрееланце платформа. Ако то учините, не само да бисте били изложени ризику преваре, већ и великом ризику због губитка кључног дела мог фрееланцинг пословања..

Како избећи преваре за дељење налога

Покушаји да вас натерају да делите своје рачуне на слободној платформи су чешћи када постанете успешни и имате добар рад. Једном када се то догоди, мораћете бити пажљиви да не дозволите да вам привлачност додатних зарада одврати здрав разум. Свако ко тражи да дели ваш налог вероватно ће вам украсти рачун или још горе. Поред тога, дељење информација о слободној платформи или ПаиПал налогу такође представља велики ризик од приватности, јер ваш налог вероватно садржи приличну количину личних података и финансијских информација.

Ако неко затражи да поделите било који од ваших фрееланцинг рачуна, само реците не.

6. Лажно представљање података путем пореских докумената

Од свих покушаја преваре на овој листи, превара са порезним документом била је једина која ме замало узела за себе пре него што сам се напамет позабавио. Срећом, моја сумњива природа је завладала и видео сам све знакове упозорења пре него што сам се одрекао својих информација.

С обзиром на природу посла који обављамо, лако је претпоставити да је подношење пореских образаца само део пословања. Не тако брзо. У већини случајева никада нећете требати да дате клијенту В2 или било који други облик пореског документа.

Будите опрезни клијената који вас покушавају навести да им предате пореске документе. У САД-у би клијенти требали од вас тражити да предате В2 само ако вам плаћају чеком или директним депозитом на ваш банковни рачун, а очекују да ће вам платити више од минимално савезног минимума за независне уговараче који могу остати непријављени на порезе (тренутно 600 УСД). Ако вам се плаћа путем услуга дигиталне обраде плаћања, клијенти не треба да издају 1099-МИСЦ вама и зато вам не треба В2 или ваш број социјалног осигурања.

Како избјећи преваре с порезним документима

Ако ваши клијенти планирају да вам плате путем фрееланцинг платформе или електронске услуге плаћања, попут ПаиПал-а или чак кредитном картицом, нећете морати да им поднесете пореске документе. Слободна платформа или услуга дигиталног плаћања биће вам потребна да вам пошаље 1099-МИСЦ ако на тој платформи зарадите више од 20.000 УСД или примите тај износ или више кроз тај платни систем, а вероватно ће већ имати ваш ССН и друге податке у досијеу.

Клијенти који раде преко фрееланцинг платформе не би требали тражити В2 или друге пореске документе. Ако то ураде, вероватно је превара или је клијент грубо погрешно информисан о својим пореским обавезама. Ако вас клијент притисне, немојте да предајете.

Ако радите са клијентом изван платформе за фрееланцинг и нисте задовољни са одустајањем од ССН-а или других информација које би могле да се користе за крађу вашег идентитета, захтевајте да сва плаћања прођу кроз ПаиПал, бар док нисте сигурни можете да верујете клијенту са својим подацима.

Коначно, ако добијете порезни документ, знајте разлику између лажних стварних порезних докумената. Прави В2 никада неће наступити као Мицрософт Ворд документ, на пример (што се догодило када сам примио овај покушај преваре). Документ би такође требало да има последњу доступну пореску годину. Ако добијете В2 датотеку, провјерите је ли најновији документ доступан овдје.

7. Сумњиви или необични начини плаћања

Као фрееланцер, већина ваших могућности плаћања бит ће дигитална. Међутим, неки клијенти могу платити чеком, док други могу користити директни депозит или кредитну картицу. Све су то стандардни облици плаћања и обично поуздани.

Неки клијенти ће покушати да преваре слободњаке нудећи да плаћају необичним методама. Ово може укључивати и замолити фрееланцере да прихвате алтернативне облике плаћања (робе и услуге уместо новца) или да прихвате плаћање методама попут поклон картица.

Како избјећи преваре с начином плаћања

Требали бисте прихватити само неколико начина плаћања као фрееланцер. Они укључују директно преко слободне платформе коју користите, а која ће примити уплате, извући накнаду или путем уобичајених опција плаћања попут ПаиПал-а, кредитне картице, директног депозита или чеком. Постоје неки други ситнији платни системи, као што је Скуаре, који можете користити ако сте тип слободњака, који продаје своје предмете физичким путем.

Међутим, никада не треба прихватити плаћање средствима која су у потпуности атипична или потпуно необична. На пример, ако клијент тражи да вам плати робу уместо услуга, не прихвата је (да, ово се дешава и већ сам имао захтев клијента да захтева ову необичну могућност плаћања).

Клијенти који траже да плаћају необичним средствима често траже да вас кратко промене или избегну пореске обавезе. Да бисте заштитили сопствено извештавање о приходима и избегли сумњиво плаћање од клијената, прихватајте плаћање само путем проверених и прихватљивих средстава.

8. Пробни пројекти

Ово је превара коју многи слободњаци, посебно писци, доживе барем једном пре него што науче лекцију. Иде овако:

 • Подносите предлог
 • Клијент одговара и каже да им се свиђа ваш предлог и да би волео да урадите тест пројекат. Ако све пође добро, ангажират ће вас за више посла
 • Довршавате тестни пројекат и више се не враћате од клијента или вам клијент каже да је посао одличан, али одабрао је другог фрееланцера

слободне преваре

У многим случајевима клијент заправо не жели запослити. Уместо тога, клијент користи тестне пројекте да прикупи квалитетан рад од фрееланцера без плаћања новчића или плаћањем знатно мањег износа него што би такав пројекат обично коштао.

Како избећи преваре са тестним пројектима

Лако је и разумљиво зашто многи фрееланцери падају на ову превару. Добијање одговора од клијента који тражи тестни пројекат често је показатељ да им се свидео ваш предлог и да сте близу обезбеђења уговора. Али постоје неки клијенти који ће то поверење злоупотребити у своју корист.

9. Захтева да се успостави контакт ван званичних канала

Све најбоље фрееланце платформе укључују интегрисани систем комуникације. Овај систем нуди одређену заштиту приватности за фрееланцере, омогућавајући комуникацију о послу без потребе за давањем личних података, осим ако то желите или не морате за посао.

Слободни комуникациони системи на платформи омогућавају лако подношење жалби клијентима због злоупотребе и преваре. Због тога неки клијенти могу покушати да одвоје комуникацију са званичних, интегрисаних канала. Ако не постоји папирни траг који би следио на систему за разговоре са слободном платформом, платформа за слободне платформе можда неће бити дужна да вам помогне у опоравку од негативних утицаја преваре..

Како избјећи преваре кроз вањске канале комуникације

Ако користите бесплатну платформу, користите само званичне канале комуникације док не развијете јаку радну везу са клијентом. Чак и тада, можда ћете се морати придржавати службених система за ћаскање који се испоручују уз ове услуге, јер могу помоћи у заштити вас и клијента од потенцијалне злоупотребе..

За оне фрееланцинге ван званичних платформи, најбоља опција је креирање засебне адресе е-поште и телефонског броја у пословне сврхе. Можете да користите нешто попут Гоогле Воицеа да креирате ВоИП број одспојен са личног броја и да те комуникације дођу до вашег мобилног уређаја тако да не морате да купујете два телефона са засебним бројевима. Такође бисте желели да отворите засебан Скипе налог за пословну употребу.

У сваком случају, најбоље је да клијентима не дате приступ вашим рачунима на друштвеним медијима, ако то можете избећи. Једини изузетак може бити ЛинкедИн, где додавање ваших клијената може помоћи у повећању пословних прилика и пружити вам прилику да истражите поузданост и историју клијента.

10. Писање текста ауторским веб локацијама

Ова није увек превара, али је велика неетично питајте често циљајући слободне писце, нарочито.

Ако имате приступ за писање и објављивање неких већих веб локација, попут Масхабле, Форбес или Хуффингтон Пост, неки потенцијални клијенти могу од вас тражити да поднесете рад на тим веб локација у замену за новац. У ствари, ти клијенти траже да користите привилегован приступ да бисте потајно промовисали свој производ или услугу.

слободне преваре

Међутим, понекад овај захтев може бити превара. Фрееланцер преузима ризик да не само да ће изгубити тренутни уговор и однос са дотичним веб локацијама, већ такође можда неће бити плаћен ако садржај који напишу и промене не буде објављен..

Како избећи преваре са ауторитетом

Најједноставнији начин да се избјегну ове преваре је да никада не реагују на њих. Ако добијете позивнице или захтеве да користите повлашћени приступ или везу са веб локацијама власти да бисте дискретно промовисали производ или услугу, немојте то чинити.

Да ли сте видели друге преваре које циљају на фрееланцере? Јавите нам о њима у коментарима!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 6

Adblock
detector