Како кршење података утиче на цене акција на берзи

Њујорк град бик

Повреда података има озбиљне последице без обзира да ли је компанија велика или мала. Особље добија отказ, руководиоци се извињавају, а цели системи су реновирани како би се осигурало да се то више не понови. Они изазивају сумњу код потрошача, штете угледу компаније и утицај може трајати годинама. Повреда података може наштетити и јавном расположењу и конкурентској предности компаније на тржишту.

Али како инвеститори реагују на кршење података? Да ли Валл Стреет кажњава компаније које пропуштају податке о клијентима? Ово је питање на које ћемо покушати да одговоримо.

Анализирали смо закључне цене акција 28 компанија, које су све котирале на Њујоршкој берзи, почевши дан пре јавног објављивања њихових кршења података. Укључено је много највећих кршења података у историји; сви они резултирали су процурјењем најмање милион записа, а неки су премашили 100 милиона. Неке компаније су прекршене више пута, за укупно анализирано 33 кршења.

Како кршење података утиче на цене акција на берзи

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1571171106549'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.видтх = '100%'; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

Неке од наших Кључни налази укључују:

 • Цијене акција прекршених компанија досегле су најнижу тачку отприлике 14 тржишних дана након кршења. Цијене акција у просјеку падају 7,27%, а слабије од НАСДАК-а за -4,18%
 • Шест месеци након кршења, компаније које смо анализирали заправо су пословале боље него оне пре шест месеци. У шест месеци који су довели до кршења, просечна цена акција порасла је 4,1%, у поређењу са 7,4% након кршења. Слично томе, компаније су слабије од НАСДАК-а за -1,65% довеле до кршења, али успеле су да га надмаше за 0,48% шест месеци после.
 • Дугорочно гледано, компаније које су поквариле лоше резултате на тржишту. Након једне године, цена деоница је у просеку порасла за 8,38%, али је слабије постигла НАСДАК за -6,49%. После 2 године, просечна цена акција порасла је 12,78%, али је слабије постигла НАСДАК за -12,88%. И после три године, просечна цена акција порасла је за 32,53%, али према НАСДАК-у за -13,27%. Важно је приметити да се утицај кршења података вероватно смањује током времена.
 • Након отприлике месец дана, цене акција су се опоравиле и достигле НАСДАК перформансе у просеку
 • Компаније за финансије и платни промет забиљежиле су највећи пад перформанси цијена дионица након кршења, док су здравствене компаније најмање погођене
 • Кршења која пропуштају врло осетљиве информације попут кредитне картице и бројева социјалног осигурања у просеку виде веће опадање перформанси цене акција од компанија које испуштају мање осетљиве информације

Компаније укључују: Аппле, Адобе, Антхем, Хеалтх Хеалтх Системс, Цапитал Оне, Дун & Брадстреет, Фацебоок, Фирст Америцан Финанциал, Ебаи, Екуифак, Глобал Паиментс, Хоме Депот, Хеалтх Нет, Хеартланд платни системи, ЈП Морган Цхасе, ЛинкедИн, Марриотт Интернатионал, Монстер, Т-Мобиле, Сони, Стаплес, Таргет, ТЈ Макк, Ундер Оклоп, Водафоне и Иахоо.

Ова студија је била ажурирано у септембру 2019 укључити више компанија, побољшати методологију и створити боље, интерактивне визуализације.

Contents

Методологија

Изузимајући статистичке издатке, анализирали смо цене акција ових компанија изабраних на основу следећих критеријума:

 • Доживели су кршење од 1 милион или више записа
 • Они су јавно објављени на НИСЕ у време откривања кршења закона
 • Повреда је јавно обелодањена

У почетку смо једноставно гледали да ли је цена акција порасла или пала, али ова метода не узима у обзир тржишне снаге које су изван опсега студије. Да бисмо то контролисали, одлучили смо да додамо другу фазу анализи. У овој фази, упоређујемо перформансе сваке акције са НАСДАК-ом за исти временски период и израчунавамо разлику у перформансама између њих. НАСДАК је уобичајени стандард за укупне перформансе на тржишту, а већина ових залиха је наведена на њему. Користили смо НАСДАК композитни индекс као мјерило за шире тржиште. Ево формуле:

(((Цене компаније на дан Кс након кршења) / (цена компаније на дан пре кршења) -1) * 100) - (((НАСДАК цене на дан Кс након кршења) / (НАСДАК на дан пре кршења) - 1) * 100)

У суштини, причвршћујемо рад НАСДАК индекса на нулу. То значи да ако је акција компаније пала за 1%, а НАСДАК порастао за 2% у месецу након кршења података, израчунато смањење је 3%. Ако је НАСДАК пао за 2%, а цена акција компаније порасла за 2%, извештавамо о повећању за 4%. Ако је НАСДАК порастао за 2%, а компанија је порасла само 1%, то је пад од 1% у односу на тржиште. Коначно, ако цена акција компаније падне 2%, а НАСДАК падне за 3%, компанија и даље бележи релативно повећање од 1%.

Укратко, радимо НАСДАК-ове перформансе на основној линији уместо нула. Пре свега се бавимо следећим:

 • ефекат кршења података на затварање цене акција у различитим временским интервалима
 • проценат разлике у учинку затварања цена акција у односу на НАСДАК у истом временском периоду од дана пре кршења,
 • и колико је потребно да се цена акције „прекрши“ након кршења.

Историјски подаци о залихама преузети су у септембру 2019. године.

Анализирали смо све залихе заједно, а затим их поделили по различитим факторима да видимо да ли можемо да уочимо било који образац. Ови фактори укључују: година кршења, величина прекршаја, осетљивост информација које су процуриле и индустрија од компаније. Иако су увиди, ови налази су мање статистички значајни због мање величине узорка.

Берзе су отворене само радним данима, што значи да нема викенда или празника. Ево кратке референце за то отприлике претвара радне дане у укупно време:

 • Једна година: 253 радних дана
 • 9 месеци: 198 радних дана
 • 6 месеци: 132 радних дана
 • 3 месеца: 66 радних дана
 • 1 месец: 22 радна дана
 • 1 недеља: 5 радних дана

Док свакодневно користимо средства за представљање својих открића у овом чланку, ми у своје визуализације додатно укључујемо линије полиномског тренда како бисмо боље представили податке.

Ограничења

Једно од највећих ограничења ове студије је величина узорка; нема много компанија које одговарају критеријумима.

Као и код сваке студије финансијског тржишта, постоји огроман низ фактора који могу утицати на цену акција а које ми не можемо да објаснимо. Иако смо покушали да смањимо слеппоте упоређујући перформансе цене акција са перформансама НАСДАК-а, мора да постоје неке необјашњиве недоследности.

Два значајна фактора која у овој анализи нисмо обухватили су се највише истакнула. Прво: исплате. Ако кршење података пропушта посебно штетне информације које у коначници наносе финансијску штету купцима компаније, а компанија је показала да није адекватно заштитила информације које су процуриле у том кршењу, купци често туже у тужбама због класе. То обично резултира нагодбама у којима компанија издваја милионе долара да би купцима надокнадила штету. То се не догађа увек и исплаћени износ варира, тако да једноставно немамо довољно података да бисмо уклопили практични модел који показује како та насеља утичу на цене акција..

Други су финансијски извештаји. Ово би можда захтевало потпуно одвојено истраживање. Анализирали смо цену акција почевши од дана пре објављивања кршења података. Иако би компанија могла открити које су информације процуриле и колико је записа утицало на то првобитно откривање, друге последице можда неће бити откривене док компанија не објави потребан квартални извештај о акционарима. Ово може да укључује губитак продаје или корисника, преусмеравање средстава за улагање у сигурност података или друге важне информације у вези са кршењем због којих инвеститори могу скочити брод.

Какав утицај има кршење података на цену деоница?

Како кршење података утиче на цене акција на берзи

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1571171216133'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.видтх = '100%'; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

Цијене акција трпе због кршења закона, али можда не толико колико би се могло претпоставити. Након 14 тржишних дана, или отприлике три недеље, цене акција просечно падају -2,8%. Након првог месеца, цене акција опорављају се, и компаније које смо прегледали су у последњих шест месеци после кршења закона (+ 7,4%) у односу на шест месеци пре (+ 4,1%).

Како кршење података утиче на цене акција на берзи

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1571171284769'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.видтх = '100%'; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

Упоредили смо просечну дневну променљивост за шест месеци пре кршења у односу на шест месеци после. Просечна дневна волатилност у свим залихама лагано је порасла са 0,362% на 0,375%.

Како кршење података утиче на цене акција на берзи

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1571172281920'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.видтх = '100%'; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

НАСДАК поређење даје сличан резултат. 14 тржишних дана након кршења, цена акција премашује НАСДАК за -4,2%, али после шест месеци просечна перформанса цене акција опоравља се и чак премашује НАСДАК перформансе (+ 0,48% у односу на НАСДАК).

Како кршење података утиче на цене акција на берзи

вар дивЕлемент = доцумент.гетЕлементБиИд ('виз1571171338377'); вар визЕлемент = дивЕлемент.гетЕлементсБиТагНаме ('објект') [0]; визЕлемент.стиле.видтх = '100%'; визЕлемент.стиле.хеигхт = (дивЕлемент.оффсетВидтх * 0.75) + 'пк'; вар сцриптЕлемент = доцумент.цреатеЕлемент ('сцрипт'); сцриптЕлемент.срц = 'хттпс://публиц.таблеау.цом/јавасцриптс/апи/виз_в1.јс'; визЕлемент.парентНоде.инсертБефоре (сцриптЕлемент, визЕлемент);

Дугорочни ефекти кршења података на цену деоница

Дугорочно гледано, цене акција настављају да расту, али не довољно брзо да би биле у току с НАСДАК-ом. Након годину дана, цена акција порасла је у просеку 8,38%, али слабије од НАСДАК-а за -6,49%. После две године, просечна цена акција порасла је 12,78%, али је слабије постигла НАСДАК за -12,88%. И након три године, цена акција порасла је за 32,53%, али према НАСДАК-у за -13,27%.

Чини се да ови налази показују да кршења дугорочно имају укупан негативан утицај на цену деоница. Међутим, важно је имати на уму два важна фактора која могу утицати на резултате. Први је да су неке компаније које смо анализирали релативно недавно прекршене, тако да немамо пуне три године податке о накнадним кршењима за сваку компанију. Величина узорка у 3 године је мања од величине узорка са 6 месеци. Друго, што даље од времена које проузрокујемо кршење правила, то је теже разумно приписати промене цене деоница наведеном кршењу. Другим речима, претпостављамо да ће кршење података имати највећи утицај на цену деоница одмах након инцидента, а тај ће се ефекат временом смањивати. Из тог разлога, првенствено се фокусирамо на шест месеци пре и након откривања кршења.

У следећим анализама, групирали смо залихе заједно са различитим факторима. Ови одељци ће се првенствено фокусирати на разлика у перформансама цене акција у односу на НАСДАК—Не само кретање цена акција - више од једне године (погледајте објашњење горе). За сваку групу биљежимо ову статистику за шест месеци пре кршења, шест месеци након кршења цене и цене и тржишних дана колико је било потребно да акције продју после пада..

Време кршења

Ова анализа групира компаније у три групе према времену када су оне прекршене. Наш циљ је да откријемо да ли кршења с временом имају већи или мањи утицај на цене акција.

Најистакнутији резултат је старији прекршаји наилазили су на јачу негативну реакцију од новијих. Једна теорија је да су прекршаји били релативно неуобичајена појава пре 2012. године, али како време пролази, постају све чешћа. То изазива „умор од кршења“, или ефекат „ноктију на ноктима“, у којем инвеститори буду мање потресени кршењем података како вријеме пролази.

Имајте на уму да су две компаније, Хеартланд платни системи (ХПИ) и ЛинкедИн (ЛНКД), декласирали са берзе после својих кршења..

2011 или старији: ТЈ Макк, широм земље, Монстер, Хеалтх Нет, Бетфаир, Сони

 • 6 месеци пре кршења: -15,71% вс НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -3,73% у односу на НАСДАК
 • Дно: -11.97% вс НАСДАК на дан 109

Цијене акција компанија које су пропале прије 2012. године нагло су пале у односу на НАСДАК, али вриједи споменути да су ове акције већ у шест мјесеци прије кршења пословале лоше. Упркос тренду пада и оштром паду током првих неколико недеља након кршења, ове залихе су и даље у просеку боље пословале у шест месеци након кршења него шест месеци пре.

Приметно, тим компанијама је требало најдуже време да се опораве, достижући крајњи дан од 109 дана након кршења у просеку.

2012-2015: Аппле, Адобе, Антхем, Хеалтх Хеалтх Системс, Ебаи, Глобал Паиментс, Хоме Депот, Хеартланд Паимент Системс, ЈП Морган, Сони, Стаплес, Таргет, Т-Мобиле, Водапхоне, Иахоо

 • 6 месеци пре кршења: + 9,99% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: + 0,99% у односу на НАСДАК
 • Дно: -1.96% вс НАСДАК на дан 40

Компаније које су покренуте од 2012. до 2015. године у шест месеци пре кршења својих банака надмашиле су НАСДАК за готово 10%. После кршења правила, и даље су радили боље него НАСДАК, али само за 1%. Почетни пад непосредно након кршења био је у просјеку мање озбиљан од оног ранијих кршења.

2016 или новији - Иахоо, ЛинкедИн, Екуифак, Ундер Армоур, Цапитал Оне, Фирст Америцан Финанциал, Марриот Интернатионал, Дун & Фацебоок, Брадстреет

 • 6 месеци пре кршења: -9,26% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: + 4,11% у односу на НАСДАК
 • Дно: -6.26% вс НАСДАК на дан 9

Залихе које су претрпеле кршење од 2016, у почетку су опале за НАСДАК за -6,3%, али су се опоравиле брже него раније кршења. Пре кршења, они су слабији од НАСДАК за више од 9%. Међутим, они су се опоравили најбрже и на крају надмашили НАСДАК шест месеци касније за 4%.

Индустрија

У овим анализама истражили смо како су цене акција утицале на кршење података у одређеним индустријама. Сваку дионицу смо сврстали у једну од пет вертикала: здравство, финансије, технологија, е-трговина и социјални медији и малопродаја. Имајте на уму да су узорци за њих прилично мали, тако да иако могу бити занимљиви, нису толико статистички укоријењени као што су опћенитије анализе.

Финансије и плаћања - ЈП Морган Цхасе, Хеартланд платни системи, широм земље, глобална плаћања, Екуифак, Цапитал Оне, Фирст Америцан Финанциал

 • 6 месеци пре кршења: -6,42% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -4,71% у односу на НАСДАК
 • Дно: -16.7% вс НАСДАК 16. дана

Предузећа у вези са финансијама тешко су погодила повреде података, као што се може очекивати. Они су претрпели највећи почетни пад после кршења у просеку, потонувши преко 17% у односу на НАСДАК након 16 тржишних дана. Иако су акције на тржишту биле боље у односу на кршење тржишта него пре кршења, они су и даље слабији од НАСДАК за разлику од 2% након шест месеци.

Технологија: Сони, Аппле, Т-Мобиле, Водафоне, ВТецх, Адобе

 • 6 месеци пре кршења: + 6,79% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -4,48% у односу на НАСДАК
 • Дно: -5.3% вс НАСДАК на дан 40

Акцијске технологије заједно узимају значајан почетни удар, мада не толико колико оне финансијске компаније. Почетни пад перформанси био је постепенији него у осталим категоријама, а није достигао пад од 40 тржишних дана. Пре кршења ових компанија у просеку су надмашиле НАСДАК, али су га слабије постигли током шест месеци након.

Е-трговина и друштвени медији: Иахоо, ЛинкедИн, БетФаир, Монстер, Дун & Фацебоок, Брадстреет, Ебаи

 • 6 месеци пре кршења: -6,1% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: + 9,87% у односу на НАСДАК
 • Дно: -5.13% вс НАСДАК на дан 9

Компаније за е-трговину и друштвене медије нису у просеку имале тако добре резултате пре кршења својих података. Али у шест месеци након тога успели су да надмаше индекс тржишта НАСДАК за више од 10%. То је упркос прилично оштром паду просечне цене акција непосредно после њиховог кршења.

Малопродаја: Таргет, ТЈ Макк, кућни депо, спајалице, испод оклопа, марриотт

 • 6 месеци пре кршења: -4,26% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -0,47% у односу на НАСДАК
 • Дно: -0.47% вс НАСДАК на дан 132

Ова категорија укључује нека од најважнијих кршења података у историји, али упркос томе нису претрпели много почетног пада. Иако су и даље слабији од НАСДАК-а на крају шест месеци, то је још увек побољшање у односу на претходних шест месеци.

Здравство - химна, здравствена мрежа, здравствени системи у заједници

 • 6 месеци пре кршења: + 4,76% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: + 2,97% у односу на НАСДАК
 • Дно: -3.15% вс НАСДАК на дан 109

Анализирали смо само четири кршења рада између три компаније у здравству, тако да би у овој категорији требало узети резултате са великим зрном соли. Ипак, иако то вреди укључити.

Здравствена предузећа претрпела су просечан пад цене акција за 4% у 14 тржишних дана након кршења. Шест месеци пре кршења било је боље него шест месеци после, али у оба случаја су те компаније у просеку надмашиле НАСДАК. Перформансе су снажно подређене успонима и падовима Хеалтх Нет-а ($ ХНТ).

Величина кршења

Ова анализа групише сваку од залиха према величини кршења: 1-10 милиона записа, 11 до 99 милиона записа и 100 милиона или више записа. Наша хипотеза је била једноставна: што је већи прекршај, то је већи пад цене акција. Али резултати су нас заправо изненадили.

Компаније које су претрпеле веће повреде могле су га отрести и на крају надмашити тржиште, док компаније са мањим кршењима заостају за шест месеци.

100 милиона или више записа: Иахоо, Ебаи, Хеартланд платни системи, ЛинкедИн, Екуифак, Ундер Армоур, Цапитал Оне, Марриотт, Фирст Америцан, Фацебоок

 • 6 месеци пре кршења: -2,15% вс НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: + 11,74% у односу на НАСДАК
 • Дно: -5.79% вс НАСДАК на дан 9

Компаније које су избациле огромне количине записа претрпеле су снажан почетни пад перформанси у односу на НАСДАК. Међутим, убрзо су се опоравили и на крају надмашили НАСДАК за 12%, што је значајно побољшање у односу на шест месеци пре кршења. Перформансе су одржане високо углавном захваљујући Хеартланд Паимент Системс ($ ХПИ).

10-99 милиона записа: Антхем, Таргет, ЈП Морган Цхасе, Сони, ТЈ Макк, Хоме Депот, Адобе, Дун & Брадстреет, Аппле, Т-Мобиле, Фацебоок

 • 6 месеци пре кршења: -1,34% вс НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -1,12% у односу на НАСДАК
 • Дно: -4.1% вс НАСДАК на дан 45

Примећујемо постепено благи пад перформанси цена акција међу овим акцијама након што су пробијене, али већим делом иду у корак са НАСДАК-ом.

Овде је запажена компанија Аппле ($ ААПЛ) која је била оштро супротна већини других. Иако је Аппле претрпео кршење података, кривња за то кршење није била директно Апплеово, већ пропуштање Аппле-ових података о клијентима у спровођење закона. Претпостављамо да је Аппле-ов лош рад током овог периода био више у вези са наследством његовог бившег извршног директора Стевеа Јобса, који је умро мање од годину дана раније, и лансирањем првог иПхоне-а од његове смрти.

1-10 милиона записа: Монстер, РБС, Хеалтх Нет, Глобал Паиментс, Водафоне, Стаплес, Хеалтх Хеалтх Системс

 • 6 месеци пре кршења: -0,36% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -5,9% у односу на НАСДАК
 • Дно: -11.28% вс НАСДАК на дан 106

Мања кршења имала су сличан негативан утицај на цену акција као највећа кршења у непосредном року, али цене акција нису се успјеле опоравити. Као што бисте очекивали - али не као што је то правило - имали су лошији резултат током шест месеци након кршења него пре шест месеци.

Осетљивост украдених информација

Ова анализа групира залихе према осетљивости података који су прекршени. Они који су процурили најосетљивије информације - кредитне картице и друштвене бројеве секуритана - доживели су значајан погодак, док је штета за оне који су процурили лозинке била незнатна.

Изузетно осетљиви подаци - Таргет, Сони, платни системи у Хеартланду, ТЈ Макк, кућни депо, глобална плаћања, спајалице, здравствени системи у заједници, еквифакс, испод оклопа, капитални први, први амерички, марриотт

 • 6 месеци пре кршења: -1,74% вс НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -3,52% у односу на НАСДАК
 • Дно: -7.83% вс НАСДАК на дан 40

Прва група су веома осетљиве информације, пре свега бројеви кредитних и дебитних картица или бројеви социјалног осигурања. Када та информација процури, постоје директне последице - крађа идентитета и превара са кредитном картицом - које се компанија не може брзо решити брзим поправком.

Ове компаније су биле сведоци оштрог пада перформанси цена акција у просеку у прва два месеца након кршења закона. Остварили су лошије током шест месеци након кршења права него шест месеци пре, али не много.

Лозинке, информације о пријави и медицински подаци - Ебаи, Антхем, ЛинкедИн, Хеалтх Нет

 • 6 месеци пре кршења: -8,86% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: + 11,02% у односу на НАСДАК
 • Дно: Н / А

Друга група укључује нешифриране лозинке, тајна питања и одговоре, медицинску документацију и друге податке за пријаву. Ове информације би хакери могли користити за приступ корисничким налозима. Иако компанија може једноставно затражити ресетовање лозинке у таквом случају, многи људи користе исту лозинку и информације за пријаву на другим веб локацијама. То значи да би подаци могли индиректно проузроковати хаковање туђих рачуна.

Цијене акција за ове компаније нису падале након кршења. На просечне перформансе снажно је утицао ЛинкедИн, који је продат Мицрософту и избачен из НАСДАК-а у години након његовог кршења. Без тога, цене би имале постепеније и сталније повећање, али ипак повећање. Шест месеци после кршења била су огромна побољшања у односу на шест месеци раније у поређењу са тржиштем.

Корисничка имена, адресе е-поште, телефонски бројеви, адресе - ЈП Морган Цхасе, Иахоо, Адобе, Аппле, Монстер, Водафоне, Дун & Фацебоок, Брадстреет

 • 6 месеци пре кршења: + 3,57% у односу на НАСДАК
 • 6 месеци након кршења: -0,11% у односу на НАСДАК
 • Дно: -3.12% на дан 48

Коначно, последња група укључује кршења информација које хакер не може директно користити за приступ нечијем налогу, али могу се користити за циљање власника налога са огласима, преварама и пхисхинг е-маиловима. Ове информације укључују остале адресе е-поште, корисничка имена, адресе и бројеве телефона.

Краљевска банка Шкотске (РБС) и Монстер (МВВ) нису одбили одмах након њиховог кршења, тако да не видимо оштар пад до друге недеље. Перформансе су наставиле да опадају два месеца. Шест месеци касније, ове компаније биле су у току са НАСДАК-ом, иако знатно горе него пре шест месеци.

Кршења података које смо анализирали

У наставку смо навели сваку од компанија и неке детаље о њиховим кршењима података. Имајте на уму да су неке компаније претрпеле вишеструке повреде података. У том случају смо започели нашу анализу од радног дана пре најранијег кршења података. Већина компанија котира на НИСЕ, а неке се налазе и на лондонским и хонгконшким берзама. У том случају нисмо га укључили у нашу НАСДАК поређење, већ само анализу нормалних цена деоница. Ако је компанија котирана на више берзи, одлучили смо се за НИСЕ податке, јер би они били ближе НАСДАК-у.

Одлучили смо да користимо датум дана пре објављивања према најранијим могућим медијским извештајима, саопштењу за штампу или другом доступном извору на мрежи. Имајте на уму да су кршења података често била много раније. Једном када хакер добије приступ, они могу остати неоткривени неколико седмица, мјесеци, па чак и година. Чак и након што буду откривене и блокиране, компаније често чекају недељама или месецима пре него што јавно открију повреду.

Адобе ($ АДБЕ)

 • 13. октобра 2013. - 38 милиона активних корисничких записа, укључујући 3 милиона шифрованих бројева кредитних картица, прекршено је 17. септембра 2013

Аппле ($ ААПЛ)

 • 3. септембра 2012. - 12 милиона јединствених ИД-ова уређаја украдених са лаптопа агента ФБИ-ја
 • Претпостављамо да је Аппле-ов лош рад током овог периода био више у вези са наследством његовог бившег извршног директора Стевеа Јобса, који је умро мање од годину дана раније, и лансирањем првог иПхоне-а од његове смрти.

Химна ($ АНТМ)

 • 4. фебруара 2015. - 80 милиона медицинских картона прекршено је у јануару 2015. године

Главни капитал ($ ЦОФ)

 • 30. јула 2019. - 100 милиона записа, укључујући податке о банковном рачуну, ССН-ове и опште податке о рачуну, које је прекршио запосленик компаније

Здравствени систем заједнице ($ ЦИХ)

 • 18. август 2014. - 4,5 милиона имена, адреса, датума рођења, бројева телефона и бројева социјалног осигурања пробијених између априла и јуна

Дун & Брадстреет ($ ДНБ)

 • 15. марта 2017. - 33,6 милиона датотека које садрже детаље у распону од наслова посла до адресе е-поште која је прекршена
 • 25. септембра 2013. - Д&Б, Алтегрити и ЛекисНекис сви пријављују кршење од априла, укључујући имена, адресе, евиденцију имовине и виталне статистике

Фацебоок ($ ФБ)

 • 3. априла 2019. - 540 милиона записа о корисницима Фацебоока које су изложили трећи програмери апликација, укључујући имена налога, личне карте, пријатеље, фотографије, провере локације и детаље о коментарима и реакцијама на постове. 22.000 њих укључује лозинке налога.
 • 28. септембра 2019. - 50 милиона Фацебоок налога компромитовано је помоћу украдених приступних токена који нападачима омогућавају да отму рачуне

Фирст Америцан Финанциал ($ ФАФ)

 • 24. маја 2019. - Изложено је 885 милиона записа старих 16 година, укључујући бројеве банковних рачуна, изводе, хипотеке и пореске евиденције, бројеве социјалног осигурања, жичне трансакције и слике возачке дозволе.

Ебаи ($ ЕБАИ)

 • 21. маја 2014. - 145 милиона рачуна прекршених у фебруару / марту 2014. укључујући лозинке

Екуифак ($ ЕФКС)

 • 17. септембра 2017. - изложена су 143 милиона америчких потрошачких имена, бројева социјалног осигурања и датума рођења, понекад укључујући возачке дозволе и / или бројеве кредитних картица. Потражени су и неки канадски и британски купци.

Глобална плаћања ($ ГПН)

 • 2. априла 2012. - Почетком марта прекршено је 1,5 милиона бројева кредитних и дебитних картица

Здравствена мрежа ($ ХНТ)

 • 19. новембра 2009. - Тврди диск са седмогодишњим личним финансијским и медицинским подацима 1,5 милиона купаца Хеалтх Нет оф тхе Нортхеаст Инц. нестао је у мају 2009.
 • 15. март 2011. - Девет серверских дискова који садрже имена, адресе, бројеве социјалног осигурања, финансијске податке и здравствене податке 1,9 милиона клијената нестало је из ИБМ-овог центра података

Хеартланд платни системи ($ ХПИ)

 • 31. маја 2015. - 130 милиона кредитних картица преломљено 8. маја 2015

Кућни депо ($ ХД)

 • 18. септембар 2014. - 56 милиона кредитних картица покварено током петомјесечног периода

ЈП Морган Цхасе (ЈПМ УСД)

 • 10. новембар 2015. - 83 милиона детаља на рачуну укључујући имена, имејлове, поштанске адресе и телефонске бројеве прекршене у јулу / августу 2014

ЛинкедИн ($ ЛНКД)

 • 18. маја 2016. - 117 милиона е-порука и лозинки прекршених у 2012. години
 • Мицрософт потписао уговор о куповини у јуну 2016. (скок цена акција)
 • Објављено у децембру 2016

Марриотт Интернатионал ($ МАР)

 • 30. новембра 2018. - 500 милиона записа из базе података о резервацијама, укључујући имена, адресе, кредитне картице, телефонске бројеве, бројеве пасоша и информације о путовањима из 2014. године

Чудовиште ($ МВВ)

 • 21. августа 2007. - пет милиона пре објављивања прекршено је 1,3 милиона имена, адреса, телефонских бројева и е-маил адреса тражилаца посла
 • 23. јануара 2009. - Украден је непознати број корисничких ИД-ова и лозинки, заједно са именима, е-маил адресама, датумима рођења, роду, етничкој припадности, а у неким случајевима су кршена и места пребивалишта корисника.

Краљевска банка Шкотске ($ РБС)

 • 29. децембра 2008. - 1,5 милиона РБС Ворлдпаи платних листа и података власника поклон картица је прекршено, од чега је 1,1 милиона обухватало и евиденцију социјалног осигурања 10. новембра, месец дана раније

Сони ($ СНЕ)

 • 24. новембра 2014. - 10 милиона евиденција запослених укључујући и неке бројеве социјалног осигурања који су, наводно, прекршени током годину дана
 • 26. априла 2011. - Сони Плаистатион Нетворк и Онлине Ентертаинмент прекршили су 77 милиона налога, укључујући неке податке о кредитним картицама, откривени 7 дана пре

Спајалице ($ СПЛС)

 • 19. децембра 2014. - 1,16 милиона бројева кредитних и дебитних картица пробијено између априла и септембра

Циљ ($ ТГТ)

 • 19. децембра 2013. - 70 милиона детаља о картици прекршено је у новембру-децембру 2015. године

ТЈ Макк ($ ТЈКС)

 • 29. марта 2007. - 45,6 милиона (други извештаји 94 милиона) евиденција података о кредитној и дебитној картици је прекршена почев од средине 2005. и трајала је 18 месеци

Т-Мобиле ($ ТМУС)

 • 1. октобра 2015. - 15 милиона Т-Мобиле података о клијентима проваљено је из компаније Екпериан, укључујући бројеве социјалног осигурања
 • 10. април 2008. - 17 милиона телефонских бројева, адреса, датума рођења и адреса е-поште пробијено у 2006. (ово је заправо матична компанија Т-Мобиле-а, Деутсцхе Телеком, и тако није укључена у наше калкулације)

Ундер Армоур (УСД УАА)

 • 29. марта 2018. - 150 милиона корисничких налога за апликацију МиФитнессПал УндерАрмоур је прекршено, пропуштајући корисничка имена, адресе е-поште и препуне лозинке

Водафоне ($ ВОД)

 • 12. септембра 2013. - Прекршено је више од 2 милиона имена, адреса, бројева банковних рачуна и датума рођења

Иахоо ($ ИХОО)

 • 22. септембар 2016. - 500 милиона рачуна покварено у 2014. години
 • 14. децембра 2016. - 1 милијарда рачуна прекршена је у 2013. години
 • 20. мај 2013. - 22 милиона корисника Иахоо Јапан идентификовано је 16. маја (напомена: Иахоо Јапан је котиран одвојено на Токијској берзи и није део ове анализе)

Валидација НАСДАК референтне вредности

Обавили смо исту једногодишњу укупну анализу поређења коју смо користили на НАСДАК-у против С&П 500. То смо учинили да осигурамо да резултати поређења НАСДАК-а буду материјално слични другим широким референтним вредностима. Тхе С&П 500 је прилично стандардно мерило за укупне перформансе на тржишту.

Ево укупног поређења НАСДАК-а за једну годину:

бреацх_насдак_1_иеар_алл

И ево га за С&П 500:

бреацх_снп_1_иеар_алл

Кривуља се мало разликује, али свеукупно се не разликује много од НАСДАК-а.

2017 до 2018/19 студије

Верзије ове студије за 2018 и 201 годину су ревизије сличне студије коју смо спровели у 2017. Измене 2018. укључују:

 • Додате су две нове компаније: Ундер Армоур (УАА) и Екуифак (ЕФКС)
 • Уклоњене су три компаније које нису наведене на НИСЕ како би добили уједначенији скуп података: Бетфаир, Цоунтривиде и ВТецх
 • Ако је нека компанија претрпела два кршења података која удовољавају критеријумима, анализирали смо оба уместо само последњег (СНЕ, ХНТ, ТМУС)
 • Померио се фокус на 6 месеци уместо 1-3 године. Утицај кршења података на цену акција временом се смањује, па смо одлучили да сагледамо краће време када су промене у цени акција директније повезане са кршењем података..
 • Укључено је 6 месеци пре кршења ради упоређивања осцилација цена акција пре и после кршења и додавање контекста.
 • Померен више фокус на НАСДАК упоређивање перформанси и мање на осцилација цене акција
 • Побољшане визуелизације са интерактивним функцијама.

Промјене за 2019. годину укључују:

 • Још пет прекршаја из четири компаније: Фацебоок (ФБ), Фирст Америцан Финанциал (ФАФ), Цапитал Оне (ЦОФ) и Марриотт Интератионал (МАР)
 • Померао је категорије за поређење „времена кршења“ за једну годину

У студији за 2018. годину приметили смо спорији пад перформанси током времена него у 2017. То је највероватније повезано са увођењем нових компанија и кршењима у скупу података.

Пуњење Булл - Нев Иорк Цити”Аутор Сам Валади под лиценцом под ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 44

Adblock
detector