Како препознати сигурне странице и избјећи лажне, преваре или лажне веб странице

Овај водич ће вас научити како да препознате сигурне веб локације којима можете да верујете и како да уочите лажне странице којима управљају преваранти који желе да вас преваре..

Цхроме пхисхинг
Колико год интернет био диван ових дана (и заиста, прилично је чудесно када размишљате о томе), много тога што се дешава на мрежи је сасвим у редузастрашујуће. Слобода и анонимност коју пружа интернет такође га чине плодом за злочинце и лопове, од којих многи непрестано развијају своје методе крађе података. Једна од најстаријих метода на мрежи за пиратерију на мрежи је лажна или преварена веб локација.

Ако сте довољно дуго у вебу, вероватно сте видели бар један од њих, ако не и велику шачицу. Лажни, преварени или лажни веб сајтови дизајнирани су да вас заведу у одустајању од драгоцених корисничких информација и уопште су осмишљени тако да они који су, рецимо, "мање пажљиви", упадну право у замке које су поставиле ове странице и њихови сјеновити дизајнери.

Ко су главни циљеви за ове врсте веб локација? Свако довољно лаковерни да падне за њих.

Какви подаци се краду помоћу веб локација? Све о чему можете размишљати, мада се ове веб странице обично фокусирају на крађу информација које им омогућавају да зараде, било одмах или дугорочно. Као такав, врста украдених података или постављене замке обично се фокусирају на:

  • Информације о кредитној картици
  • Подаци о банковном рачуну
  • Бројеви социјалног осигурања
  • Корисничка имена и лозинке
  • Физичка адреса
  • Приватне и компромитујуће информације

Пошто су преваранти све софистициранији у својим триковима, повремено је тешко рећи када је веб локација заправо превара или проводник лажног материјала који је намењен крађи ваших података. Ево неколико, једноставних ствари на које морате пазити када сматрате да веб локација можда није у потпуности поуздана.

Contents

Проверите адресу веб локације у односу на садржај странице

Увек проверите УРЛ адресу ако сте завршили на тој страници након што сте кликнули на везу која вас је тамо преусмерила. То се често догађа ако примите линкове у е-порукама или кликнете на линкове из реклама или на оне хостоване на другим веб локацијама.

Ово би могао бити најочитији начин да уочите лажњак. Преваранске веб странице често покушавају да преваре стварне, нарочито са веб локација са великим именом како би сакупили ваше корисничко име и лозинку са тих веб локација. Ове веб странице су често познате као пхисхинг сајтови. Име би вам требало помоћи да схватите шта то подразумева.

А пхисхинг веб локација је она која је осмишљена да вас намами у свом дизајну, а затим ухвати ваше приватне и осетљиве податке након што их предате..

Веб странице друштвених медија су међу најчешће превареним веб локацијама због покушаја крађе идентитета. Ево примера како то изгледа на слици објављеној на блогу Екпр3сс:

лажни фацебоок паге пхисхинг

Видите проблем? Надам се да хоћете, чак и без корисне стрелице да је истакнете. Дизајн странице изгледа управо онако како бисте пронашли за Фацебоок, осим очигледно погрешне УРЛ адресе. На жалост, овакав подметање није потпуно тешко урадити, а доиста, Интернет је препун хакерских веб локација које пружају савете и трикове како да правилно направите Фацебоок пхисхинг странице.

Проверите да ли је провера УРЛ адреса веб локација које посећујете уобичајена пракса, посебно ако сте на ту веб локацију дошли са спољне везе. Понекад, веза може бити врло слична стварној вези, са само неким суптилним разликама, попут „ввв.фаце-боок.цом“. Потражите ствари попут цртица, подвлака или додатних речи на местима где их нормално не би било.

Такође видети: Како избјећи уобичајене преваре с крађу идентитета

Проверите ССЛ / ТЛС сертификат и симбол катанца

Ако постоји једна ствар коју интернет пирати мрзе, то су ССЛ / ТЛС сертификати. Потражите посебно зелени симбол катанца поред адресе веб локације:

Фацебоок симбол локота

Ако видите зелени симбол закључавања, то значи да су се власници веб локација пријавили и добили безбедну ССЛ / ТЛС безбедносну потврду од компаније овлашћене да их продаје. Неке компаније за обезбеђење, попут Симантеца (произвођача Нортон Антивирус-а) издају ове сертификате након опсежних провера позадина и верификације власништва над веб локацијама. Иако је основна сврха ове сигурности спречавање хаковања, друга корист је та што их могу добити само законити веб сајтови.

Детаљно смо писали о томе шта ССЛ / ТЛС безбедност значи за веб локације и потрошаче. Укратко, то значи да вероватно није хакиран сајт, али у принципу то такође значи да ако веб локација има такву врсту безбедности легитимно на месту, вероватно неће бити преварена или лажна веб локација. Дакле, ако видите симбол закључавања, ХТТПС на адреси веб локације и све изгледа онако како треба (адреса странице одговара садржају), вероватно ћете добро ићи.

Упркос томе, неке локације за преваре чак постају замршене ССЛ / ТЛС сертификатима. Погледајте, на пример, овај ПаиПал сајт за превару:

Лажни сајт Паипаи сигурности

Свакако изгледа законито. Чак има и легитимни симбол закључавања са ССЛ / ТЛС енкрипцијом. На жалост, неки органи за издавање сертификата нису баш угледни. У овом случају, ауторитет који је издао потврду на овој очигледно лажној веб локацији је један од таквих. То показује да чак ни ова метода није потпуно сигурна и да ћете морати бити будни будним усклађивањем садржаја на страници са УРЛ-ом. Ако идете на популарну, добро познату страницу, увек само упишите адресу сајта пре него што покушате да се пријавите.

Потражите мапу или траку за претрагу веб локација

Ништа не каже „Ова веб локација је превара“ него веб локација која има само једну страницу. Наравно, деведесете су биле пуне веб страница на једној страници које су укључивале бескрајне количине померања, попут злогласне Време коцке, али у данашње време таква ствар се једноставно није урадила. Празан веб сајт који покушава да прикупи ваше податке је онај којем једноставно не можете и не треба да верујете.

Погледајте страницу "О мени"

Легитимни веб сајтови желе да знате све о томе ко су. Као такви, имаће Страница "О" при дну је детаљно описано ко су и обично постављају прилично стандардну компанију или ето веб локације. То је стандардна пракса и већина веб локација ће их правити О страници у раним фазама развоја веб страница. Ако не видите страницу О, то би требало да подигне озбиљне црвене заставе за вас.

Овде, на пример, Цомпаритецх, лако можете пронаћи везу до наше О страници и многе друге странице које вам говоре о томе ко смо у дну сваке странице:

Упоредите са нама

Алтернативно, ако О страници је на списку, али празно, или је реч ту као да је то веза, али не можете заправо да кликнете на њу, вероватно је превара.

Проверите страницу "Контакт" или контакт информације

Ако постоји једна ствар, преваранти и преваранти не Желите, контактирате их (осим ако нису натерали да инсталирате гадан комад откупнине који покушавате да платите да бисте га се решили). Због тога на лажној веб страници скоро никада нећете видети легитимну страницу за контакт. Сигурне странице ће готово увек имате неку врсту метода за контактирање власника сајта, чак и ако морате мало да копате по веб локацији. Најпопуларније веб локације имају вам на располагању више начина комуникације, обично укључујући физичке адресе, адресе е-поште, телефонске бројеве и системе за онлајн цхат.

Погледајте веб страницу смаллвебситес.цо, на пример:

Сигурност малих веб страница

Сајт је изузетно мали и за многе би могао подићи неколико застава само на основу целокупног дизајна. Међутим, брзи поглед показује да има нарочито позитивних, поузданих аспеката, врло истакнути контакт телефон.  На сајту се налази и мали О томе одељак на дну, као и више страница које описују шта раде. И даље имам много питања о легитимитету веб локације након што истражим неке друге опције, попут чињенице да у ствари можете поднесите уплату а да се никада не пријавите за било коју стварну услугу, али сајт то чини да прође кроз неке очитије тестове преваре и преваре.

Ако веб локација на којој немате контакт податке или садржи само адресу е-поште која није званична, не верујте у њу.

Проверите правопис и граматику

Хоо дечко. Ово је дирљива тема. Да ли лоше правопис и граматика на веб локацији значе да је веб локација лажна? Не нужно. Много веб локација које су објављене у писцима енглеског садржаја из земаља у којима се енглески не говори као први језик. Упоредо с чињеницом да су многе веб локације заиста само творнице садржаја, црпе јефтин, неквалитетан материјал како би добили огласе пуно новца, а вероватно ћете наћи много веб локација које сигурно нису преваре или преваре, али то је препун слабо написаног енглеског језика.

Међутим, веб странице које се представљају као легитимно и службено, али имају лошу граматику и правопис, требало би да вам подигну црвене заставе. Ако је то случај, вратите се на остале кораке које смо поставили и мало више истражите.

Проверите присуство на друштвеним медијима

Интерни преваранти следе једноставан принцип: најбржи пут са најмање могућег времена. У том циљу, стварање и одржавање активних или чак полуактивних локација за присуство друштвеним медијима изискује много времена и труда, а неки преваранти једноставно не уживају. Неће свака веб локација имати присуство на друштвеним медијима, а недостатак није ни на који начин показатељ да је веб локација лажна. Међутим, ако видите активно присуство на друштвеним медијима, шансе да је веб локација лажна, спусте се на нулу.

На том крају, проверите фалсификат присуство на друштвеним медијима Неке лажне веб локације ће на веб локацији садржавати лажне постове на друштвеним мрежама као слике са којима заправо не можете комуницирати или ћете имати лажне, плаћене постове како би страница изгледала законитије. У том случају користите свој бољи осећај и проверите да ли постоје друге функције веб локације које указују на сигурну, стварну веб локацију.

Ако је то тржиште на мрежи, потражите политику поврата или поврата новца

Слично Страница са контактима, свака веб локација која продаје робу треба да има политика враћања то укључује информације о томе где и како вратити предмете које сте купили. Пример тога можете видети на веб локацији АлиЕкпресс која има страницу која се зове „Заштита купца“. Тамо можете пронаћи политику поврата и поврата новца:

АлиЕкпресс враћа политику

Лажна веб локација вероватно неће имати ниједну такву страницу. Ако то учини, неће имати стварне контакт податке или било који начин за стварно спровођење тих смерница.

Потражите ознаке поверења и сигурносне печате

Мало смо размотрили ознаке поверења и сигурносне печате у нашем делу о томе како остати безбедан када плаћате путем интернета. Ознаке поверења и сигурносни симболи е-трговине појављују се на дну веб страница и користе се тако да означе да је веб локација која је на њему легитимна, сигурна и наравно поуздана. Уопштено, ове ознаке и печати дају се веб локацији након што је та веб локација детаљно прегледана због аутентичности и проверене безбедносне карактеристике.

Ево како изгледају неки од ових симбола и ознака:

печате и ознаке поверења

Многи симболи поверења и заштитни печати потичу од компаније која издаје ССЛ / ТЛС сертификат. Други не.

У сваком случају, не можете увек да верујете у легитимитет ових марки и печата. У многим случајевима то су једноставно слике на које не можете да кликнете да бисте приказали било какве информације за верификацију. Добро је проверити да ли их веб локација има, али не верујте у њих као истинску безбедносну методу.

Потражите критике са више места или форума

Већина сајтова, чак и оних са умереним нивоом саобраћаја, негде су рангирани и рангирани. Можда ћете моћи да пронађете коментаре других о томе колико је веб локација поуздан или непоуздан. Ако не можете да пронађете било шта када је у питању та веб локација, требало би да поступите опрезно - ако уопште наставите.

Избегавајте да сајтови изнесу тврдње које изгледају превише добро да би биле истините

Сви желе да се брзо обогате. То је само људска природа. Али ако веб локација на којој оглашавате оглашава нешто што је превише добро да би било истинито, вјерујте нам: јесте. Не постоји законита шема брзог богаћења. Они једноставно не постоје Па чак и оне рекламе и веб локације које покушавају да вас натерају да се пријавите за нешто што изгледа као лаки начини зараде, попут овог:

Императивни лажни веб сајтови

... па, баш и нису баш поуздани. Увек тога постоји, и, искрено, више него што сте се договорили. Многа места за превару увући ће вас право у гадну пирамидалну шему.

На исти знак, избегавајте веб странице које представљају понуде на крајње грозан начин или који користе страх и застрашујуће тактике да би сте се пријавили. Они скоро никада нису стварни, и ваш мерач преваре требало би да се искључи попут звона након што их прочитате.  

Одбаците веб локације које кажу да имате вирус или да имате проблема са законом

Ове странице се односе на тактику страха увек превара. Било да се налази у искачућем прозору или на целој страници ако страница тврди да имате вирус и морате га уклонити сада или да вас је идентификовао ФБИ и можете да платите излаз из кривичног дела, дон Нећу пасти за то:

лажне упозорења о лажним вирусима

Ове веб странице и поруке ће се репродуковати на ваш страх и покушати да натерају да предате новац или личне податке. Међутим, ваш веб претраживач никада неће бити место да открије да ли на рачунару постоји вирус. За то су вирусни скенери. Ако видите било коју такву веб страницу или скочни прозор, игноришите је.  

Проверите статус ауторских права

Преваранти често могу бити прилично лења гомила. На многим веб локацијама преваранти заборављају да укључе ауторска права на дну странице или је забораве да је ажурирају на текућу годину. Ниједна веб локација ниједне легитимне компаније неће имати застарела ауторска права и ниједна неће пропустити да обезбеди ауторска права на свакој страници. У ранијем примеру са лажном веб страницом ПаиПал, на дну странице се налазе ауторска права која завршавају у 2016. години;

Информације о ауторским правима

То није случај на стварној веб локацији ПаиПал, која укључује потпуно ажурирана и актуелна ауторска права:

информације о ауторским правима

Ако постоји једна ствар на коју увек можете рачунати са мрежним преварантима, њихов је општи недостатак потпуне пажње детаљима. Увек ће пропустити нешто чак и када то не ураде, постоје одређене очигледне преваре које не могу да избегну.

Да ли вас страница тражи директан банковни трансфер? Не ради то

Осим ако нисте на званичном вебсајту владе да платите порез или паркинг карту или на неком сајту за плаћање станарине или кредита, избегавајте директне банкарске трансфере. Давање броја вашег банковног рачуна и броја за усмеравање је изузетно ризично, чак и када уносите те податке на званичне веб локације. Ако можете избећи слање ове врсте информација на веб страницу, учините то. Ако се те странице хакују, ваши осјетљиви подаци могу се изгубити.

Легитимни сајтови скоро никада неће тражити ваш пуни број социјалног осигурања

Погледајте само ову веб локацију која је дизајнирана да изгледа као Веллс Фарго:

Веллс Фарго пхисхинг

Не само да тражи цео ССН, већ жели и број ваше возачке дозволе, ЦВВ кредитне картице, телефонски број и е-адресу и лозинку. Количина информација која се овде тражи готово је смешна. Чак ни ваша банка неће требати ове податке да потврди ваш идентитет, а посебно не када се пријављујете на мрежи. Избегавајте било коју веб локацију која тражи целокупност ваших приватних података. Ако на тој веб локацији већ постоји ваш ССН, на пример, они ће тражити само последње 4 цифре за верификацију налога, а не цео број изнова.

Обавештење о Цхроме пхисхинг-у”Аутор Цхристиаан Цолен под лиценцом бр ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 78 = 88

Adblock
detector